ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 8 януари 1999 г.

 

Световните новини

Започна процесът срещу Клинтън. Еджевит получи отново мандат да състави правителство в Турция.

Преглед на печата

Негово Величество Симеон Втори даде заключителна пресконференция, направи равносметка на посещението си и заяви, че ще дойде пак напролет.
Чехия ще въведе визов режим за България и Румъния
След 20 януари ще започнат преговорите с турски фирми по сделката ток срещу строителство
 
 
 
 

Негово Величество Симеон Втори даде заключителна пресконференция, направи равносметка на посещението си и заяви, че ще дойде пак напролет.

Вчера цар Симеон даде заключителна пресконференция за журналистите, на която присъстваше и царицата.Ще дойда пак напролет, през тази година ме чакайте няколко пъти тук, заяви той.За мен това бяха седмици, изпълнени с много впечатления, вълнения, а да си го кажем честно - и нерви, охарактеризира той посещението си в България. Честта да прекарам празниците тук е нещо неописуемо, което съм чакал 50 години, а понякога 50 години са един цял човешки живот, каза царят. Той подчерта, че е дошъл в България единствено, за да посрещне празниците, а не да преследва политически и каквито и да било други цели. Своето нежелание завръщането му да се превръща в събитие свърза с желанието му да поработи в спокойна атмосфера. Цар Симеон не пожела да обясни какво точно ще прави с имотите си. Единственото, което спомена, беше, че ще дари част от тях за културни или пък екологични цели. Не отговори точно и на въпроса с кой имот точно не би желал да се раздели, но обеща да реши този въпрос след като се консултира с майка си царица Йоанна  и сестра си княгиня Мария-Луиза. Получил е много документи и справки за дворците, но щял да анализира положението на спокойствие в Мадрид. Трябва да се върна скоро и да започна да се занимавам вече с административните  и бюрократичните страни на въпроса. Според него решението на Конституционния съд за връщането на неговите имоти е демократично.
Имиджът на България в чужбина се подобрявал, самият той, обаче, не е политик, а държавник. Би могъл да допринесе много повече за България, ако живее тук, а не в Мадрид. Ако живея тук и поканя някоя от големите корпорации, аз ще съм гарант, че няма да има гаф.
Царят не пожела да коментира въпроса за смяната на формата на държавното управление. Да оставим този въпрос на експертите, лаконично заключи царят. Аз съм се родил с властта и затова тя не ме интересува. Единствената ми цел е добруването на България. Царят изказа огорчението си, че бил въвлечен в полиниката от ОНС. Според него нещата били изопачени и никой не разбрал, че не той се е свързал с тези хора, а те са отишли при него и са му предложили подкрепата си.
С дядо Пимен се познаваме от 1945 или 1946 г., когато беше игумен на Бачковския манастир. Той беше укривал партизани защото е християнин, и не бива да се упреква за това. Според царя, партриарх Максим е подкрепян от всички патриарси по света, аз съм обиколил всички, за да ги изслушам, каза царят. Независимо какво може да се казва кой го е назначил, ако искаме едната българска православна царква да пребъде, трябва да спазваме каноните, заяви царят. Не може винаги едни да се фаворизират, а за другите все да се говори с "анти" и тогава сподели за познанството си с Пимен.
Царят отхвърли упреците за това, че е продал на търг ордените и медалите на цар Фердинанд. С това той не е ощетил българите, тъй като само 4 от отличията са били български, а другите - чужди. Не е ли по-грозно да се моля на агенции и групировки за кредити, вместо да ги продам и да съм финансово независим. Това ми дава феноменалната свобода да вземам сам решенията си и да съм независим в оценките си. При мен идват много и викат "дай", а много малко казват "на", декларира царят.Той обеща в близко време да върне в България архивите на цар Фердинанд, които в момента са в САЩ. Когато ги е предал там е обещал, че ще ги върне в България, когато тя се демократизира и този момент вече е настъпил.
В-к "Континент" отделя две страници с различни анализи по темата за царя. Водеща е статията под заглавие "Въпросът за формата на управление в България ще бъде решен по целесъобразност". Според автора третото посещение на царя отново е разбунило политическите страсти. Изтъкват се аргументи както в полза на възстановяването на монархията, така и против. Наличието на успешно изявяващия се президент Стоянов и стабилното управление на СДС правят въпроса за монархията неактуален. Но продължаващата конфронтация на управляващите с все по-широки слоеве от обществото, буксуващите реформи, и най-важното - умората и разочароването на обикновения избирател от тези, които самият цар нарече политическа класа. Царската идея може да обедини разнопосочни кръгове и интереси. Извода е, че големите неща в България винаги са се решавали отвън.
Пак в "Континент" в голяма статия професора по история Милчо Лалков доказва с аргументи, че политически основания за отмяна на референдума от 1946 г. съществуват.
Според Александър Джеров от Народен Съюз, за да се промени формата на управление на България трябва да се свика Велико народно събрание.
Според Димитър Абаджиев от СДС, за да се възстанови монархията, трябва да се държи сметка за настроенията на хората.
Кемал Еюп от ДПС и ОНС заявява, че "ако нещата продължават по този недобър начин за България, не изключвам възможността в близко бъдеще да се стигне и до идеята за монархия".
Ангел Найденов, говорител на Висшия съвет на БСП: "Инициативата на Иван Татарчев е доста несполучлив опит да се реанимира една отживелица като монархията".
 

Чехия ще въведе визов режим за България и Румъния.

На пресконференция в Прага министърът на вътрешните работи на Чехия Вацлав Хрулих е заявил, че Чехия ще въведе визов режим за страните от ОНД, а след това и за България и Румъния. Това се налагало  поради "съображения за сигурността на Чехия и ЕС". Визовият режим щял да бъде въведен постепенно и нямало да бъде "вечна мярка". Във връзка с това говорителят на външно министерство заяви, че въпросът не е актуален и засега Чехия не е постявяла този въпрос пред България. Чешкият посланик в София уведоми, че няма подобни инструкции. Очевидно е, че Чехия първо ще въведе визовия режим за страните от ОНД, а до края на 1999 г. и за България и Румъния.

След 20 януари ще започнат преговорите с турски фирми по сделката ток срещу строителство

Вчера шефът на Комитета по енергетика Иван Шиляшки заяви, че след 20 януари ще започнат преговорите с турската компания ТЕАШ по дългосрочния договор за доставка на ток за Турция. Ще се преговаря по цената и техническите детайли за доставка на електроенергия, поясни той. Крайният срок за споразумение за износ на ток до 2008 г. за Турция е краят на март. Дотогава трябва да бъдат подписани договорите с турски фирми за тяхното участие в два инфраструктурни проекта в България.
Първият обект е изграждането на каскадата "Горна Арда" с мощност 160 мегавата на стойност 200 млн. дол.
Вторият проект на стойност 220 млн. дол. е за строителството на магистралния участък от Оризово до Капитан Андреево.
В момента се водят преговори с турския холдинг "Джейлан" за строителство на каскадата като в него може да вземе участие и друг инвеститор. Комитетът по енергетика преговаря с няколко фирми като канадската "Хидро Квебек", норвежката "Норск Хидро" и "Харза" от САЩ. /"Демокрация"/


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"