ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
7 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Армия | Правителство | Съдебна власт
  | Политически партии и организации | Социална обстановка | Социологически проучвания | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • В Брюксел външните министри на ЕС дадоха принципно съгласие за започване на преговори за присъединяване със страните от втората вълна.

 • Русия даде ултиматум на жителите на Грозни.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Аткинсън и Гелерод се срещнаха първо с журналистите.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Министрите на образованието на България и Турция решиха двете страни да подготвят общи учебници

 • В Букурещ министрите на отбраната на България и Румъния поготвиха подписването на военен договор между двете страни.
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Започна първото  учение на многонационалните балкански сили

 • Премиерът започна консултации с лидерите на парламентарните партии за евроинтеграцията.

 • И от двете страни има крачка напред, заяви лидерът на ДПС Доган след среща с премиера и водач на СДС Костов

 • Десетгодишнината от създаването на СДС ще бъде отбелязана днес от основателите му.

 • Президентът Стоянов и вицепрезидентът Кавалджиев са с най-висок рейтинг, спордед проучване на НЦИОМ

 • Само една четвърт от българите могат да спестяват, сочи проучване на агенцията GFK - България.

 • Миньори блокират Рудозем, бунтуват се и в Перник.

 • Външният дълг може да ни създаде проблеми, заявява шефът на икономическата комисия в парламента Никола Николов.

 • Електроенергията ще поскъпне с 40% за 2 г., прогнозират синдикатите

 • В началото на 2000 г. ще подпишем споразумение с английската компания BNFL за малките блокове в АЕЦ "Козлодуй", съобщи шефът на енергетиката Иван Шиляшки.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

   
  Премиерът започна консултации с лидерите на парламентарните партии за евроинтеграцията
  Премиерът Иван Костов  от вчера започна консултации с всички лидери на парламентарни партии,  за да сондира мнението им преди предстоящата срещата в Хелзинки на 10 декември. Тогава се очаква България да получи покана за започване на преговори за членство в ЕС. Мотото на премиерската совалка е  "България над нас", информира пресата.
  С коалиционната си партньорка от Народен съюз и лидер на БЗНС Анастасия Мозер Костов се срещнал в парламента, лидерът на Евролевицата Томов и на ДПС Доган поканил в Министерския съвет. Премиерът посетил и лидера на Демократическата паритя и съпредседател на Народен съюз  Стефан Савов, който от седмици е в реанимацията на Правителствена болница.
  Днес Костов ще покани за разговор и председателя на БСП Георги Първанов.
  В-к "Монитор"  вижда в консултациите на премиера  веорятност за започващи разговори за коалиционен кабинтет.
  Не сме искали министерски кресла при промените в кабинета, казаха Мозер и Томов след разговорите си с премиера.  Мозер съобщава за пресата, че с премиера не са коментирали персоналните промени в кабинета, но са се договорили да обсъдят тези неща след срещата в Хелзинки. Според нея обсъждането на промените в кабинета може да стане на предстоящия семинар в Боровец, на който ще присъства ОДС плюс.  Мозер имала предложение за зам.-министър в евроминистерството,  цитира думите й в-к "Монитор".. Същият вестник съобщава, че Костов е поискал от коалиционния си партньор "на всяка цена" подкрепа за бюджета за 2000 г. Мозер е предупредила, че Народен съюз може да не подкрепи бюджета, ако не бъде коригиран в частта му за патентния данък за собствениците за земеделска техника. Освен към евроминистерството, Мозер имала претенции и към Министерството на промишлеността, е съобщил за "Монитор" "близък до нея партиец". "Мозер буквално ни каза, че ако трябва, ще жертва земеделския министър , но не и министерството. Тя ще държи пред премиера то да е наше", е казал още източникът от Народен съюз.
  Лидерът на Евролевицата Томов поискал  премиера да постави въпроса за изключването на България от негативния визов списък. Пред "Монитор" Томов е заявил, че е "информирал премиера за позицията на Евролевицата да не участва в ремонта на правителството".
  Промените в кабинета ще ги обсъждаме след Хелзинки, сега България е над всичко, каза Доган на излизане от кабинета на Костов. Според него сега всички политици трябва да са единни. Лидерът на ДПС каза още, че няма никакви външнополитически различия с Костов, защото и двамата са за членство в ЕС и НАТО. Доган помолил премиера да обясни в Хелзинки, че заедно с инфраструктурните проекти по Пакта за стабилност е добре да се направят инвестиции и в смесените райони.
  Костов и Доган се срещнаха за първи път, след като по изборите изостриха отношенията помежду си до крайност. Тогава премиерът нарече ДПС проклятие за България, но после се отметна от думите си и обясни, че не е разбран добре.  Лидерът на ДПС е отказал да коментира за пресата противоречията относно етническия модел, уточнявайки само, че това е обект на тежки и дълги разговори, но след Хелзинки.  Според Доган след поканата се очаква корекция в поведението на всички политически сили и допълнителни инструменти за диалог.
  По повод вчерашните консултации на премиера с парламентарните лидери в-к "Демокрация" коменитра: "Никой от лидерите на политическите сили по време на вчерашните консултации на премиера не постави под съмнение мотото "България над нас". На втори и трети план останаха домашните кавги и замеряния с разни папки из кулоарите на властта. Дневният ред на предстоящите преговори в Хелзинки направи текущите скандали дребни като камилчета. Дори Доган прояви нечувано търпение и изчака пред вратата на министър-председателя, след като дойде лично на крака" Добре е, пише "Демокрация", че са възможни дни, когато българинът чрез своите политически представители вижда цел, по-висока и по-важна от сблъсъците на всекидневието.

  Коментар на ОМДА
  След провала на местните избори в СДС започна процес на преосмисляне и промени. Трудно е да се очакват големи промени в провежданата досега политика, но е твърде вероятно да настъпят значителни промени в отношението към трудните проблеми. Промяна може да се очаква в отношенията с коалиционните партньори от Народен съюз и ВМРО.
  Вече е факт първата крачка към подобряване на отношенията с ДПС.
  СДС е на път да изостави високомерието и арогантността в политическите отношения, но е трудно да се каже каква дълбочина ще получи този процес. Със сигурност може да се каже, че СДС ще се опита да промени отношението си към обикновения човек като обърне много по-голямо внимание на неговото трудно битие. Избраната от лидера Костов формула "България над нас" за диалог е много удачна като начало. Дълбочината на промените ще станат ясни след 10 декември и поканата за преговори за членство в ЕС. От промените в правителството, които ще направи премиерът Костов, ще може да се каже дали промяната ще бъде един обикновен макиаж, или ще се поеме трудният път за реформиране на партията, за да се решат жизненоважните проблеми на България и българите.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  Аткинсън и Гелерод се срещнаха първо с журналистите
  Вчера докладчиците за България от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ Дейвид Аткинсън и Хенинг Гелерод започнаха своите срещи в България със среща с журналистите, организирана от в - к "Сега". Те проявиха интерес към закона за достъп до информацията, промените в Наказателния кодекс, предвиждащи глоба за обида и клевета, за лицензирането на радио и телеоператорите, както и за случая Ловеч. По тази тема те са водили разговори и с вътрешния министър Богомил Бонев. За първи път те се срещнаха с финансовия министър Муравей Радев и с шефа на митниците Пламен Минев. Срещата с журналистите продължи 2 часа. Журналисти от Ловеч разказаха за водените от полицията разпити посреднощ при разследването на случая с разговора на външния министър Михайлова с местни лидери на СДС по време на предизборната кампания. Според тях от страна на полицията е оказан натиск и неправомерно журналистическите касетофони са били обявени за специални разузнавателни средства. По повод на касетата с този разговор Аткинсън и Гелерод са провели разговор с вътрешния министър Бонев. Според него агенти на бившата ДС са замесени в аферата "Ловечгейт". Записът е дело на представители на 3 партии, които на местно ниво са го направили и след това са го манипулирали. Той е обяснил на евронаблюдателите, че ловешките журналисти не са били третирани като заподозрени по случая. Искахме те да изпълнят гражданския си дълг, защото са били свидетели на престъпление, заяви министър Бонев. Всички журналисти се обявиха против прекомерно високите глоби по повод на публикации, които се предлагат в промените в Наказателния кодекс. Уволнени от националната телевизия журналисти заявиха, че в БНТ има страх и цензура, журналистите се делели на свои и чужди, на удобни и неудобни. Представителите на сдружението на частните радиостанции в България заявиха, че таксата за получаване на лиценз в България е много по-голяма от тази в европейските страни и САЩ. Те са отбелязали и големите противоречия между Закона за далекосъобщенията и Закона и радиото и телевизията.
  След срещата Аткинсън и Гелерод заявиха: "Уктановихме, че наистина няма напредък в законовите промени, свързани със свободата на словото, от февруари досега". Затворът и прокурорското преследване не са отменени, не е уреден достъпът до информация, почтените и пиратските радиостанции се третират еднакво от държавата.
  При срещата си с двамата наблюдатели министърът на държавната администрация Марио Тагарински е заявил, че нито един човек в България не е уволнен по политически причини и ничии права не са нарушени по силата на действащ закон в страната."Явно е и абсурдно да се говори за уволнение на 50,000 държавни служители, след като доскоро не съществуваше такова понятие като държавна служба", твърди министър Тагарински.
  Шефът на митниците Пламен Минев е показал на Аткинсън и Гелерод заключението на Главна прокуратура по ревизионния акт на финансовия ревизор Емил Димитров. Решението на прокуратурата е, че бившият и настоящият шеф на митниците в България не са извършили престъпление и нарушения на закона. Минев е заявил, че големи нарушения в митниците през 1999 г. няма, но същевременно е отбелязал, че през годината 500 митничари са били уволнени. Той е запознал двамата наблюдатели и с последните промени в митническото законодателство, което ограничава възможностите за корупция.
  От опозицията беше изказано мнение наблюдението над България да бъде продължено. Депутатът от БСП Евгени Кирилов заяви, че е по - добре наблюдението над България да продължи, докато изпълним всички изисквания на ПАСЕ, отколкото да бъде прекратено с препоръки в отделни области. Същото становище изказа и депутатът от ДПС Ютал Лютви, според който мониторингът до голяма степен катализира развитието на демократичните процеси в страната. Елена Поптодорова от Евролевицата ще предложи на двамата докладчици на България да бъде поставен 6-месечен срок за изпълнение на европейските препоръки. През това време депутатите ще трябва така да променят законите, че да гарантират демократичната уредба в държавата. Днес в статия във в - к "Труд" Елена Поптодорова заключава, че "Продължаването на наблюдението за определен период от време може да донесе единствено полза на българските граждани. А що се отнася до неудопствата, които изпитва властта, то изцяло в нейни ръце е да ги задълбочи или обратно, да ги премахне чрез съответно политическо поведение". От СДС са отказали коментар, но са обявили, че безотговорната българска преса е виновна за повишеното внимание  към корупцията в България. Според депутатката Стоянова от СДС мониторинга трябва да бъде снет, тъй като България вече покрива критериите на Съвета на Европа и на ЕС. /"Труд", "Сега", "Пари", "Монитор"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Министрите на образованието на България и Турция решиха двете страни да подготвят общи учебници
  На официално посещение в България е министърът на образовението на Турция Метин Бостаджиоглу. Вчера след срещата му с неговия български колега Веселин Методиев стана ясно, че двете страни ще подготвят съвместно нов учебник не само по история, но и по география. Пренаписването на тези учебници ще се финансира от Съвета на Европа. През 2000 г. ще заседават постоянно работни групи на експерти, учители и преподаватели, които ще пишат новите учебници. През януари 2000 г.ще се свика първото заседание на комисията, на която ще се изкажат специалистите от двете страни.
  Министър Бостаджиоглу заяви: "Гледаме на българските деца като на наши и се надяваме и вашата страна да гледа по този начин на нашите". Според него в Турция няма да има съпротива срещу общата история на двете страни. "Никой няма да изтрие историята на никого и ние няма да се превръщаме в цензори на вашата история. На преден план в новите учебници ще извадим обичта, приятелството и всичко хубаво и романтично в целия балкански регион", декларира Бостаджиоглу.
  Веселин Методиев отбеляза, че ще се организират екскурзии и спортни срещи между български и турски училища в духа на разбирателството и мира на Балканите, а българското висше образование ще се популяризира в Турция. По подобни проекти България ще разменя учебници и с Румъния и Македония. /"Монитор"/
  Вчера министърът на вътрешните работи Богомил Бонев замина на посещение в Турция, където със своя колега Саадетин Тантан ще обсъдят досегашното сътрудничество в областта на сигурността и противодействието срещу организираната престъпност и общи мерки срещу тероризма./"Стандарт"/

  В Букурещ министрите на отбраната на България и Румъния подготвиха подписването на военен договор между двете страни
  Вчера на официално посещение в Букурещ беше министърът на отбраната Георги Ананиев по покана на своя румънски колега Виктор Бабюк. Експерти от двете страни са подготвили окончателния вариант на Декларация за задълбочаване и развитие на военното сътрудничество между България и Румъния. Тя ще бъде подписана в Хелзинки от премиерите Иван Костов и Раду Василе.по време на срещата на върха на ЕС на 10 декември. По този начин щели да бъдат опровергани появилите се в западната преса коментари, че "Румъния виси като гюлле на шията на България по пътя й към ЕС и НАТО". По този повод министър Ананиев заяви: "Ние имаме общи цели".
  На 17 декември по време на посещението на румънският началник на ГЩ Константин Деджерату в Плевен ще се проведе съвместно учение на ВВС на двете страни. Вчера двамата министри подписаха документ за установяване на пряка връзка между двете министерства. Престоящо е парафирането на споразумения за сътрудничество в авиацията, ПВО, взаимната защита на военната информация и др. В края на своето посещение в Букурещ министър Ананиев беше приет от президента Емил Константинеску. /"Труд"/  


  АРМИЯ
   
  Започна първото учение на многонационалните балкански сили
  Вчера започна първото учение на многонационалните умиротворителни сили в Югоизточна Европа с щаб в Пловдив. Командирът на корпуса турският бригаден генерал Хилми Зорлу заяви, че скоро балканският корпус ще може успешно да участва в разрешаването на локални конфликти в региона. Учението ще бъде командно - щабно с участието на 113 офицери и 20 сержанти от България, Гърция, Турция, Македония, Румъния и Италия. Офицери от САЩ и Словения са поканени като наблюдатели. Не са пристигнали офицери от Албания и се предполага, че това е станало по финансови причини. Активната част от учението ще бъде от 8 до 10 декември като основната цел ще бъде да се установи оперативната съвместимост между съставните части от различните страни, които съставят корпуса. Учението няма да бъде мироналагаща операция./"Стандарт", "Монитор"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Общините получиха 26 100 100 лв. субсидии
  Нови 26 100 100 лв. преведе вчера на общините финансовото министерство. От тази сума 12 175 400 лв. са за неизплатени заплати за октомври и целева ссубсидия за капиталови разходи.
  До момента на общините е преведена пълната сума на предвидените в бюджета за тази година субсидии за капиталови разходи, която е 82 955 100 лв., уточняват от финансовото министерство.
  От началото на годината досега на общините са преведени всичко 563 343 142 лв. субсидии. От тях за социални помощи са предвидени 52 019 870 лева. Преведените общи субсидии пък са 428 368 172 лева. /"Демокрация"/
   

  Сметната палата започна ревизия в 43 общини
  Проверщката ще проследи изпълнението на бюджетите, както и извънбюджетнит сметки за 1999 г. Ще се ревизира и годишното приключване и отчитане за 1998 г. Между проверяваните общини са София, Бургас, Търговище, Димитровград, Бяла, Елена и др.    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбите на директора на Специализираната следствена служба /ССлС/ Бойко Рашков и шефа на отдел Ангел Александров срещу касирането на избора им за членове на съвета, съобщиха от съда. На 10 ноември висшите магистрати гласуваха "за" решението на Конституционния съд. Според него членове на съвета не могат да се преизбират в два последователни мандата, независимо  че първият е бил прекратен предсрочно. ВСС е приложил разпоредба, която се отнася до подобни случаи и отговоря на целта на акта и основните начала на правото в България, пише в мотивите на съда.
  Бойко Рашков ще обжалва решението.
   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  И от двете страни има крачка напред, заяви лидерът на ДПС Доган след среща с премиера и водач на СДС Костов
  За първи път след местните избори вчера лидерите на ДПС Доган и на СДС Костов се срещнаха на разговор по покана на Костов. Поводът за разговора беше престоящата среща в Хелзинки на 10 декември. След срещата си с премиера Доган заяви, че са говорили само за поканата за преговори с ЕС. Затова двамата с премиера Костов не са обсъждали промени в кабинета. Според лидера на ДПС има благонамереност и от двете страни за продължаване на тези разговори и по други въпроси. И от двете страни има крачка напред, за да се постави България над партиите и над политиците, обясни Доган.

  Злополучният запис на Надежда Михайлова в Ловеч е направен от представители на три партии, участвали заедно със СДС на предизборната среща с външния министър в града, заяви вътрешният министър Бонев, след като откри поредицата от срещи на докладчиците Гелерод и Аткинсън в Българи явчера. Интрига вътре в СДС няма, заяви Бонев.
  В Ловеч в коалицията ОДС плюс се включиха 10 партии припомни депутатът и участник в "Ловечгейт" Васил Мандев. 

  Десетгодишнината от създаването на СДС ще бъде отбелязана днес от основателите му
  Малцина от основателите на СДС днес са в синята партия. Немалко от тях вече не са и в политиката. В СДС се смениха първа, втора вълна и т.н  - вече не ги броим. Сегашният СДС, който  държи на приемствеността по отношение на името, определи като историческа една друга дата - януари 1997 г. и събитията, довели до падането на кабинета на Виденов и новите парламентарни избори, на които СДС спечели властта.  В тази "историческа светлина" е и обширната публикацията на "Демокрация"  във връзка с юбилея на СДС под  заглавие "СДС - 10 години след началото". В нея се казва: "Действащите лица от времето на карнавалната смяна на караула във върховете на властта през ноември 1989 г. слязоха от политическата сцена. Фалшивите ореоли помръкнаха, а много героични пози днес изглеждат комично". Според публикацията спорът  кой има правото да носи името СДС вече е потънал в забрава, а миналогодишните претенции на някогашния председател на синята коалиция д-р Желев към абревиатурата "изглеждат направо нелепи и смешни". И още: "Днес никой трезвомислещ не може да отрече, че преобладаващата част от създателите на СДС бяха хора с перестроечно мислене, които се вдъхновявяаха от идеите на Михаил Горбачов за реформиране и запазване на комунизма. Подкрепяни от съветското посолство и КГБ, в лицето на Луканов и Младенов те виждаха политическите дейци, на които могат да се опрат в усилията си за "очовечаване" на т.нар. реален социализъм. Самите те видни комунисти, синове на генерали и  т.н /следват имената на лидерите на СДС/ "хвърлиха колосална енергия да овладеят историческото сгромолясване на съветския тип система ...".Вестникът публикува учредителната декларация на СДС, написана гореспоменатите основатели на синята коалиция, в която се говори за пазарна икономика, разделение на властите, религиозна свобода, нова конституция и избори. Тя е публикувана в първия брой на в. "Демокрация" на 12 февруари 1990 г. /допълнителна инф. - в рубриката на ОМДА  "А- Я страници"  - "Кръгла маса"/
  В-к "24 часа" публикува интервю с тогавашния председател на СДС, експрезидентът  Желю Желев. Той разказва за раждането на идеята за създаването на СДС. "Аз бях инициаторът на създаването. Но не бях сам, а с лидерите на неформалните организации, които започнаха да се формират в България в началото на 1988 г. Това бяха Дружеството за защита на човешките права, създадено от Илия Минев, Русенският комитет, Клубът за подкрепа на гласността и преустройството, "Подкрепа", Комитетът за защита на духовните ценности и религиозните права.  Общо СДС преди 10 години  обединява 16 партии и движения. Не всички от тези, които създадоха СДС, присъстват на учредителното събрание. Желев окачествява като нелепи твърденията, че СДС е създаден от Държавна сигурност или от БКП. Той разказва, че в деня, когато са основали официално СДС, но това още не е било обявено в ефира, няколко души от опозицията е трябвало да се срещнат с Андрей Луканов, Добри Джуров и Георги Атанасов - искали са материална база. "Когато обявихме, че опозицията се обединява, че току-що сме създали СДС, те просто онемяха. Тогава разбрах, колко много са изплашени, че събитията вземат друг развой, който не могат да контролират. Ние ги изненадахме", заявява д-р Желев. Той уточнява, че идеята да се обедини опозицията се въртьля в главите на доста хора, един от първите е бил Любомир Собаджиев още през пролетта на 1989 г. Настоявал е и Георги Спасов, но Желев е бил на мнение, че още няма условия. "Но в края на лятото на 1989 г. започнахме първите преговори", казва Желев. Официалнопо /пето/ събиране, става в заседателната зала на социологическия институт на 7 декември 1989 г. Там е приета програмната декларация на СДС и нещо като правилник.  Синият цвят стана знаме на СДС случайно, на митинга на 14 декември пред Народното събрание. Това бе студентска верига с искане за отмяна на чл. 1 от конституцията. За да се отличаваме, накъсахме няколко ярко сини плаката и завързахме лентите на дясната си ръка. Сини, защото това е знамето на Съвета на Европа, на ООН, на мира,.а името СДС измисли Георги Спасов, разказва Желю  Желев.  
   


  СОЦИОЛОГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
   
  Президентът Стоянов и вицепрезидентът Кавалджиев са с най-висок рейтинг спордед проучване на НЦИОМ
  От всички политици президентът Стоянов и вицепрезидентът Кавалджиев се ползват с най-високо доверие сред хората, показва проучване на НЦИОМ за рейтинга на политиците и институциите.
  Стоянов има одобрението на 79,5% от запитаните. Зад него стоят 96% от симпатизантите на СДС и 2/3 от привържениците на БСП, Евролевицата и "Гергьовден". Кавалджиев също е с голяма подкрепа вероятно заради изявленията му срещу корупцията във властта, смятат социолозите.
  Премиерът Костов запазва рейтинг от 48%, който получава и като лидер на СДС, и шеф на правителството. Рейтингът на лидера на БСП Първанов след местните избори е повишен - 29%.  
   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Само една четвърт от българите могат да спестяват, сочи проучване на агенцията GFK - България
  Българите харчат 21% от спеставянията си за дрехи, 13% за обучение, 11% за подобрения в дома. Това показва изследване на агенцията GFK - България, която е представител на най-голямата европейска мрежа за пазарни проучвания.
  За съжаление обаче само 1/4 от българите могат да спестявят, коментира шефът на агенцията Светослав Славов. Според изследването българинът харчи 9% от парите си за патувания, едва 4% за покупка на автомобил и 3% за застраховане. Все още основната част от доходите му де формира от работната заплата.
  Данните за потребителската кошница пък показват, че определяща за повечето хора е цената на дадена стока.

   
  Миньори блокират Рудозем, бунтуват се и в Перник
  Близо 1000 миньори блокираха за един час пътищата и сградите на общината в Рудозем и "Горубсо".
  Те искат най-късно до утре, 8 декември, среща с министрите Божков, Радев и Нейков. В противен случай ще блокират града отново. Миньорите поставиха ултиматум пред депутата от СДС от Рудозем Веселин Чолаков.
  Протестиращите искат изплащане на заплатите и обезщетенията от 1000 бв. на вече уволнените. Те заплашват да затворят и пътя към Смолян и Пловдив.
  140 миньори от първа смяна на подземния рудник "Св. Ана" в Перник вчера не влязоха в забоите. В петък е отказала да работи и третата смяна. Протестът е зарази забавените им с 2 седмици работни заплати и за октомври и неизплатени купони за храна за 2 месеца на дтойност 220 000 лв. /"24 часа"/ 
   


  ИКОНОМИКА
   
  Електроенергията ще поскъпне с 40% за 2 г., прогнозират синдикатите
  До 2005-2006 г. токът ще скочи с 30-40% заради преструктурирането на енергетиката и ще стигне 7-8 цента за киловатчас, прогнозира шефът на енергийната федерация към КНСБ Георги Петров. Сега средната цена на тока в България е 3,6 цента. Възможно било след продажбата на ТЕЦ новите собственици да вдигнат цената до 10 цента. Двес ще има среща на КНСБ с шефа на Агенцията по енергетика Шиляшки. С програмата за преструктуриране в енергетиката половината предприятия ще фалират, а други ще бъдат продадени за жълти стотинки, обяви Петров. Синдикалистите са срещу самостоятелността на 28 енергоразпределителни  предприятия, защото не е ясно кой ще поеме дълговете на НЕК. "Никой не може да се мотивира защо се иска отделянето на АЕЦ "Козлодуй", заявяват от синдиката. Според тях се цели АЕЦ да поеме дълговете на НЕК.
  Защо АЕЦ не изнася ток при положение, че може да продаваме 3000 мегавата месечно и да печелим 90 млн. долара, питат синссикалисти. Македония и Сърбия искали да купуват ток от България, само Сърбия искала 700 мегаватчаса.
   

  В началото на 2000 г. ще подпишем споразумение с английската компания BNFL за малките блокове в АЕЦ "Козлодуй", съобщи шефът на енергетиката Иван Шиляшки вчера.
  Световноизвестната ядрена компания ще помага за експлоатацията на 4-те реактора, ще ни помогне в планиране на горивния цикъл и за закриване на реакторите.
  Това ще стане, като за целта се създаде смесено дружество между АЕЦ "Козлодуй" и BNFL.
  До март ще оценим програмата за модернизация на пети и шести блок, заяви Шиляшки по повод обвинението за раздуване на разходите и загробване на АЕЦ "Козлодуй" с неизплатени заеми.
  Предложението е да се даде мандат за водене на преговори за заем до 370 млн. долара и предстои с екипите да бъдат финализирани всички мерки както по ядрената безопасност, така и по надеждност на работата на пети и шести блок. "И смятам, че всички тези гласове, които говорят за някакво закриване, по-скоро слагат едно напрежение, което не е необходимо", заяви Шиляшки.
   

  Външният дълг може да ни създаде проблеми, заявява шефът на икономическата комисия в парламента Никола Николов
  В интервю за в-к "Демокрация" шефът на парламентарната икономическа комисия Николов заявява, че  съотношението дълг/БВП е единственият критерий от Маастрихт, който не можем да изпълним. Той съобщава, че външният дълг на България е над 9 млрд. долара. Съотношението външен дълг/ БВП е 75%, а държавен дълг/ БВП - над 90%. През 2000 г. външният дълг ще се повиши с 400 млн. долара благодарение на нетното външно финансиране на бюджетния дефицит от МВФ, както и постъпленията по стари държавно гарантирани заеми от ЕБВР, Световната банка, Европейската инвестиционна банка и др.  Във финансовото министерство има одобрени нови държавно гарантирани заеми за около 600 млн. долара. Има и постъпили искания за нови държавни гаранции за още около 1,4 - 1,5 млрд. долара. От това колко от тях ще се одобрят зависи с колко външният дълг на България ще надхвърли 11 млрд. долара в края на 2000 г. Очакваните тогава показатели са: размер на външния дълг - 11 млрд. долара и съотношения външен дълг/ БВП - над 85% и държавен дълг /БВП - 95%.
  Показателите се влошават допълнително от рязкото поскъпване на долара на международните пазари, тъй като голяма част от дълга на България е доларов. Възможно е дори при крайно неблагоприятно развитие на отношението държавен дълг /БВП да надхвърли 100%. Такъв държавен дълг в средносрочен план ще бъде обслужван изключително трудно от държавния бюджет и ще определи една неблагоприятна за бизнеса бюджетна политика. Влошаващите се показатели ще пречат на България да повиши кредитния си рейтинг, да свали цената на финансирането, което позва държавата, а като следствие и заемите, които ползват  българските банки и фирми.