ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
7 септември 2000 г.
 
  Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с САЩ | Отношения с Либия | Правителство
  | Политически партии и организации| Икономика|
   
   
   
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • МВР обяви данни за съучастие на Майкъл Чорни в убийство и за прикриване на престъпление от ексшефа на НСБОП ген. Радев, а шефът на "Нордекс"  Лучански заяви, че е спонсорирал СДС през 1996 г.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Започна Сесията на хилядолетието на ООН в Ню Йорк.

 • Военният министър на Германия Шарпинг беше ранен при влизането си в Пентагона.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 •  Милошевич ще посети Косово въпреки заплахата от арест.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С САЩ
   

 •  САЩ критикуват България за ограничаване на религиозната свобода на сектите.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЛИБИЯ
   

 •  Българският консул в Триполи се срещна със задържаните български медици.
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • В САЩ президентът Стоянов събра овации за България.

 • Цар Симеон Втори се срещна с лидерите на най-големите синдикати.

 • Българите в чужбина няма да се връщат в България  заради новите лични карти и шофьорски книжки.

 • Руските граждани Хайрулин и Ширков ще бъдат експулсирани днес от България.

 • Готови сме за обединение, заявява лидерът на федерация "Царство България" Христо Куртев.

 • Сарафите от провинцията вчера искаха 2,25 лева за долар.

 • Холандска фирма поема строителството на "Горна Арда".

 • Световната банка отпусна 15 млн. долара за студентски заеми.

 • Между 51 и 61% от Държавния застрахователен институт ще бъдат предложени за продан.
   

   
   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  МВР обяви данни за съучастие на Майкъл Чорни в убийство и за прикриване на престъпление от ексшефа на НСБОП ген. Радев, а шефът на "Нордекс"  Лучански заяви, че спонсорирал СДС през 1996 г.
  В интервю/ *справка в бюлетина на ОМДА от 5 септември/ по националната телевизия на 3 септември шефът на българското контраразузнаване ген. Атанасов заяви, че човекът, въвел Майкъл Чорни в българската икономика през 1996-1997 г. е руският учен Григорий Лучански, чиято фирма "Нордекс" била "разплащателната касичка" на спецслужбите на бившия СССР. В-к "Труд" е потърсил Лучански за коментар и той е дал интервю за вестника по факса, препечатано в няколко от централните ежедневници днес. В интервюто Лучански заявява: "Давах милион марки за каузата на СДС". Той обвинява ген. Атанасов, че поради липса на правна обосновка за изгонването на Чорни от България, ген. Атанасов е прибегнал до "слухове и сплетни". "Нордекс" никога не е била  каса на спецслужбите на бившия СССР. Но нашите компании - под натиска на бивши работници на българските спецслужби, понастоящем активни членове на управляващата партия, бяха принудени да оказват т. нар. спонсорство. Или ако трябва да наречем нещата с истинските им имена, бяхме обект на изнудване на държавно ниво", заявава Лучански. Той декларира, че разполага с доказателства и е готов да ги предостави на българските съдебни органи. За изявлението на ген. Атанасов шефът на "Нордекс" коментира, че генералът е трябвало да изпълни "определена поръчка отвън и да не допусне съхраняване и развитие на икономическите връзки на Русия и България, а защо не и да преразпредели чуждата собственост под предлог за някакъв неин престъпен произход...". Лучански пита още дали е достатъчно за екстрадирането на някого познанството му с бивш вътрешен министър /Богомил Бонев/.
  Лучански потвърждава, че негови фирми са били известно време собственици на българския GSM оператор "МобилТел", чиито акции по-късно са продали на Майкъл Чорни. През 1996 г. компаниите на "Нордекс" "Глобус инвестмънт" и "Теленорд" са придобили акции от "МобилТел". Те подготвяли компанията за продажба на крупен играч на пазара на телекомуникации - италианската компания СТЕТ. Заради това е бил поръчан и направен одит на "МобилТел" с помощта на голяма международна одиторска фирма. Изготвени са били запитвания до правителството за издаване и препотвърждаване на необходимите разрешителни и лицензи. Но от "Нордекс"  не намерили поддръжка нито в правителството на Жан Виденов, нито при Костов. Първото било заето с "революционно-социалистическа демагогия", а второто - "да си натъпче собствените портфейли". Апетитите в правителството на СДС били прекомерни. Отначало Красимир Стойчев, оглавявал мениджмънта на "МобилТел" през 1996 г., обяснявал, че парите на "Нордекс" са необходими на революционната борба. И когато СДС дойде на власт на компаниите на "Нордекс" ще се издадат всички необходими разрешения и лицензи и те ще могат да привлекат сериозен международен оператор за участие в проекта. "Парите никак не бяха малко. Около милион германски марки всеки месец.", коментира Григорий Лучански.  После след идването на СДС на власт започнало това, което ставало и в момента. Този процес бил оглавяван от сегашния министър на транспорта и съобщенията Славински и от Красимир Стойчев. С балгословията на премиера Костов те започнали да отнемат бизнеса на "Нордекс". За да избегне катастрофата Лучански бил принуден да продаде бизнеса. На въпрос за съдбата на Чорни Лучански отговаря, че  решението за изгонването му от страната трябва да бъде оспорено в съда. По отношение на лиценза на "МобилТел" според Лучански акционери на българския Дж Ес ЕМ са уважавани международни фондове, а на Чорни принадлежат не повече от няколко процента акции в компанията.
  В- к"Стандарт" публикува и реакцията на Славински и Стойчев на обвинението на Лучански, че са използвали заплахи и шанташ срещу "Нордекс". Министър Славински заявява, не познава  Лучански и не е искал пари от него за СДС.
  Стойчев  заявява на страниците на "Стандарт", че Лучански не е собственик на нищо в "МобилТел", че е имало прехвърляне на акции на него, но понеже не ги е платил и не е получил разрешение от кабинета на Виденов, те са били анулирани. Красимир Стойчев отрича също твърдението на Лучански, че неговата компания е спонсорирала СДС с 1 млн. ДЕМ месечно, защото по това време" Нордекс" не генерирала такива средства.
   
   

   Руската мафия и спецслужбите на бившия СССР са превели през 1997 г.
   на фондацията на Елена Костова 80 00 долара, заявява в-к "Труд"

  По въпроса за финансирането на СДС в-к "Труд" публикува получен в редакцията банков документ, уличаващ фондацията на Елена Костова "Бъдеще за България", че е получавала пари от фирма, свързана с КГБ и руската мафия.
  На 4 април 1997 г.фондацията "Бъдеще за България" е получила по сметката си в БНП - Дрезднербанк, София, като "помощ" 80 000 USD от регистрираната в Швейцария фирма "Теленорд", зад която стои Григорий Лучански. От банковите документи става ясно, че доларите са преведени чрез Банк фюр Хандел унд Ефектен" В суифта е написано и предназначението им: "Подкрепа за благотворителната организация "Бъдеще за България". В списъците на спонсорите на фондацията, с които "Труд" разполагал", не фигурилали за 1997 - 1998 г. имената "Теленорд" и Лучански. В издадената за 1998 г. книжка на фондацията се представят набраните за 1997-1998 г. суми - общо 4 629 257 лв. За миналата година фондацията е отчела, че в нея са влезли 5 176 105 лв., информира "Труд". В интервю за вестника пермиершата Елена Костова заявява: "При нас няма такива пари".
   

   МВР обнародва факс от израелската полиция до бившия шеф на НСБОП ген. Радев, в който Майкъл Чорни се обвинява в съучастие в убийство, а Радев - в укриване на престъпление

  В публикации в "Труд" и "24 часа"  от вчера, 6 септември, са поместени изявления на бившия шеф на НСБОП ген. Кирил Радев, в които се казва, че "преди той да оглави службата, там имало разработка за милионите на Чорни и ЦКБ, но по заповед на секретаря на МВР Параскев Параскевов тя била прехвърлена заедно с оперативния работник към НСС".  Казва се още: "Оттогава антимафиотите нямали никакви данни за Чорни или за извършени от него престъпления в страната, както и че не са получавали такива и от чужди служби".
  В отговор на тези твърдения Пресцентърът на МВР предостави  официално вчера, 6 септември, по медиите и в Интернетследната информация: "На 13.07.1998 г. в НСБОП е получен факс от израелската полиция, адресиран до полк. Радев, директор на НСБОП. В него се казва: "Според наша информация Майкъл Чорни - израелски гражданин с паспорт № 7348924, който е имал телекомуникационна фирма в София, е увеличил дейността си в България и се опитва да закупи една действаща софийска банка. Съгласно наша информация същият е замесен в убийството на сина на висш български чиновник. Въпросният държавник се предполага, че бил намесен с усилията си да контролира една газова компания...Моля да ни уведомите за проявите на това лице на ваша територия при положение, че сте наясно с горното убийство или са ви известни телефонни номера, които може да се контролират, както и други подробности, каквито са от полза за нас". Факсът е подписан от Леон Ардити, суперинтендант, офицер за връзка по наркотиците на израелската полиция в Турция. Радев лично е поставил резолюция върху факса", заявяват от МВР.
  " Труд" публикува коментар на вътрешния министър Йорданов, който заявява: "Бившият шеф на НСБОП Кирил Радев е укрил запитването на израелската полиция за Майкъл Чорни и не е работил по него. Това  е поредното доказателство, че ген. Кирил Радев е трябвало да бъде уволнен много по-рано", заявява министър Йорданов.
  Централните ежедневници публикуват и реакцията на ген. Радев на обвинението на МВР, че е задържал информация за преспъпление. За "Труд" Радев заявява, че обвинението на МВР е нелепо. Ведомството се опитвало да извади доказателство, обезценяващо думите на Радев. То обаче потвърждавало, че бившият вътрешен министър Бонев все пак не е забранявал в МВР да се занимават с Чорни, както твърдеше ген. Атанасов. От 1996 г. всички материали за Чорни са иззети от НСС, откъдето изглежда изчезват, а ген. Атанасов трябва да отговори къде са, заявява Радев. Той лично не си спомнял за факс от израелската полиция. В такива важни случаи в НСБОП  идвал офицер за връзка от съответното посолство и разговарял с Радев в присъствието на преводач и човек от протокола. "Аз не си спомням да съм говорил с израелски офицер за Чорни. Но всеки ден в НСБОП се получаваха десетки факсове от чужди служби с искания за проверки...Ние не се интересуваме от конкретните разследвания на чуждите служби, а само изпълняваме техните поръчки", уточнява бившият шеф на  НСБОП. Той не изключва вероятността факс за Чорни да е минал през ръцете му  и той да го е адресирал до шеф по терора, за да провели изложената версия за убийство. "Сега МВР пак прави гаф, като дава гласност на интересите на израелските служби. Друг въпрос е, че нямам и спомен у нас де е бил убит синът на висш български чиновник", заявава ген. Кирил Радев.
   

   Депутатите от БСП прогнозират,че "МобилТел" ще остане без лиценз

  Лишцензът на "МобилТел" ще бъде отнет, прогнозират депутатите от БСП. Те са обсъдили вчера, 6 септември, скандала с GSM оператора на заседание на парламентарната си група, съобщава в-к "24 часа".
  Според социалистите кабинетът и премиерът Костов били предупредени отвън, че се готви международна акция срещу Майкъл Чорни. Правителството се било сбилжило с Чорни и сега гледало да се дистанцира.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Милошевич ще посети Косово въпреки заплахата от арест
  Югопрезидентът Милошевич със сигурност ще посети Косово, но не се съобщава датата и мястото на посещението. От КФОР заявиха веднага, че той ще бъде арестуван и предаден на международния трибунал в Хага. Външният министър на Гърция Георгиос Папандреу започна обиколката си на балканските страни, в които ще има избори, от Македония. Оттам той ще посети Белград, където ще разговаря с патриарх Павле, с външния министър Йованович, с председателите на двете камари на парламента и кандидата на демократичната опозиция за президент Кощуница, който води убедително пред Милошевич във всички анкети досега. /”Монитор”, “Стандарт”/  


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  В САЩ президентът Стоянов събра овации за България
  В лекцията си пред Съвета за външна политика на Калифорния в Лос Анжелос, на която са присъствали сенатори, политолози, журналисти и коментатори, президентът Петър Стоянов е представил приоритетите във външната политика на България. Той е бил бурно аплодиран, когато е казал, че България на два пъти през този век е дала пример за солидарност с подложени на репресии народи. През 20-те години тя е приела прокудените от родните им места арменци, а през Втората световна война българите са спасили своите евреи от газовите камери. Стоянов е заявил,че българският “списък на Шиндлер” е много по-голям от този на Шиндлер, защото в него има 50, 000 спасени евреи. Той е отделил специално място на позицията на България по време на войната в Косово като е заявил: “Международната общност и вие, американците, трябва да знаете, че около режима на югославския президент Милошевич вече съществува пояс от демократични държави, но нашата демокрация трябва да стане демокрация на просперитета.” Стоянов е подчертал, че за България от изключителна важност е да се даде нова скорост на Пакта за стабилност за Балканите. Той е запознал присъстващите с икономическото състояние на страната и е завършил лекцията си с мисълта на Труман, че “Целта трябва да бъде не само мир в наше време, а мир за всички времена.”
  Около час Стоянов е отговарял на зададени въпроси. Голям интерес е бил проявен към отношението към малцинствата в България и преференциите за бизнес в законодателството. Стоянов е дал уверение, че са взети всички необходими мерки срещу производството на пиратски кампактдискове. /”Стандарт”/
  В-к “Новинар” отбелязва, че от известната корпорация “Ранд” са запитали Стоянов дали България може да отдели пари, за да закупи американско оръжие. Президентът Стоянов е направил преглед на военния бюджет и е заявил, че има благоприятни перспективи в тази насока. Преди два месеца Пентагонът направи предложение България да се откаже от модернизацията на МИГ-29 и да закупи Ф-16 от САЩ. Тогава премиерът Костов каза, че няма пари за подобна покупка.
  Вчера и днес електронните медии в България съобщиха, че президентът Стоянов вече е в Ню Йорк. Той е удостоен с честта да бъде един от 33-та лидери в света, които ще изнесат слово на Сесията на хилядолетието на ООН. Вчера той е провел срещи с президентите на  Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Хърватска и Франция, както и с Тони Блеър. На всички срещи основните въпроси са били положението на Балканите и присъединяването към ЕС.

  Цар Симеон Втори се срещна с лидерите на най-големите синдикати
  Във вторник вечерта, 5 септември, цар Симеон Втори се срещна с лидера на КНСБ Желязко Христов,  вчера с лидера на “Промяна” Димитър Диманов, а след това и с лидера на КТ “Подкрепа” д - р Константин Тренчев. След срещите царят не направи никакви заявления за медиите. Диманов каза, че е информирал царя, че България е пред ужасяващ демографски срив заради безработицата, която до декември ще скочи с 5% и ще достигне 29% . Диманов не изключва през зимата да има по-големи ексцесии от тази в края на 1996 и началото на 1997 г. Бедните българи вече са 2/ 3 от населението. Симеон Втори е изявил желание да получава в своята канцелария аналитичните разработки на “Промяна” по социалната и икономическа обстановка в страната. Пред Желязков той е споделил, че в България най-много го притеснява високата безработица. Пред него той се е похвалил, че носи със себе си комплект от военни униформи на цар Борис Трети, които ще подари на някой музей. /”Новинар”/


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с САЩ
   
  САЩ критикуват България за ограничаване на религиозната свобода на сектите
  В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозната свобода по света, публикуван в Интернет, се отправят известни критики към България. Отбелязва се, че в “България властите ограничават дейността на някои неправителствени религиозни групи чрез процеса на регистрация, който е селективен, бавен и закрит за обществото. Правителството забранява на нерегистрираните култове публично да практикуват религиите си”. Посочва се, че нетърпимостта към т. нар. чуждестранни религиозни секти, определяна често като “патриотизъм”, е изключително разпространена в България. Цитират се няколко конкретни случая, свързани с протестантски вероизповедания като Църквата на мормоните и Свидетелите на Йехова. /”Сега”/
     
   
   ****
  Отношения с Либия
   
  Българският консул в Триполи се срещна със задържаните български медици
  Вчера българският консул в Триполи Емил Манолов и аташето в посолството Борис Борисов са се срещнали със задържаните български медици по делото за заразените със СПИН деца. Здравословното състояние на нашите медици било добро и те нямали конкретни оплаквания. Дипломатите им занесли храна, пари и писма.
  На първа страница в-к “Сега” публикува статията “Пада основно доказателство срещу медиците”. Като се позовава на информация от либийския адвокат на българските медици Осман Бизанти се изтъква, че едно от основните доказателства срещу 6-мата подсъдими може да отпадне. Палестинецът Ашраф Ахмед Джума се е отказал от самопризнанията си, че българските медици съзнателно са заразявали либийските деца срещу заплащане. Адвокатът на палестинеца ще направи всичко възможно, за да докаже, че самопризнанията му не отговарят на истината, е заявил Бизанти. Две от обвиняемите българки, които Бизанти защитава, също са се отказали пред съда от самопризнанията, които по техните думи са направили под физически и психически натиск. Самопризнанията на палестинеца и на българските сестри са основните известни досега аргументи на Бюрото за народен иск, което през февруари поиска смъртни присъди на българите. В случай, че Народният съд в Либия, който гледа делото, приеме отказа от самопризнанията, тогава като доказателство ще останат само  банките със заразена кръв, за които се твърди, че са намерени в дома на сестра Кристияна Вълчева. Адвокат Бизанти няма да иска ново отлагане на делото, но твърде е възможно това да поиска българският адвокат Владимир Шейтанов, който е в Триполи от 23 август. /”Сега”/

    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Хайрулин и Ширков ще бъдат експулсирани днес от България
  Руските граждани Равил Хайрулин и Дмитрий Ширков, на които НСС отне правото за пребиваване в България, ще бъдат експулсирани днес от страната, съобщават от МВР.
  Адвокатът Рени Цанкова и руският вицеконсул Потенко са поискали среща вчера със задържаните в изолатор двама руснаци. Те заедно с Чорни и Денис Ершов и Владимир Горшенин бяха изгонени от НСС на 18 август без право да пребивават в България 10 години. Жалбите на Хайрулин и Ширков срещу заповедта на НСС са в съда, който не се е произнесъл.
   

  Българите в чужбина няма да си идват заради новите лични карти и шофьорски книжки
  Българите, постоянно живеещи в чужбина, вече ще могат да си извадят нова лична карта и шофьорска книжка, без да идват в България. Досега те можеха да получат в чужбина само паспорт. Днес правителството ще приеме допълнение към Правилника за издаване на документите за самоличност. Българите от чужбина, които постоянно живеят там, ще могат да подават заявления за лична карта, паспорт и шофьорска книжка по два начина. Единият е да се подават молби в българското посолство или консулство, в която живеят, и те ще пътуват с дипломатическата поща. Другият начин е чрез роднина или близък в България, който трябва да бъде снабден с нотариално заверено пълномощно. Необходим е също така и заверен подпис и снимка на служител от българската дипломатическа мисия в съответната страна, който е приел заявлението, преди да го прати по пощата. Упълномощеният близък ще занесе документите в полицията според посочения постоянен адрес. /”Сега”/     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Готови сме за обединение, заявява лидерът на федерация "Царство България" Христо Куртев
  В интервю за в-к "24 часа" лидерът на федерация "Царство България" Христо Куртев съобщава, че в момента има над 260 монархически партии и около 100 сдружения  по Закона за лицата и семейството. Ще работим само с такива, които съществуват реално, а не са еманация на политическа сила, която ги е създала да разединяват и пречат, заявява Куртев. Той коментира, че когато се зададат избори СДС и БСП създават дублиращи организации на значими партии от страх  те да не вземат гласове и да влязат в парламента. Такъв бил случаят и с "Обединени монархисти".  ФЦБ е най-старата  и голяма монархическа организация. Явно е значима сила, щом са се погрижили да да й направят дубльор, казва Куртев и заявява, че разполага със сведения, че Движение "Обединени монархисти" е фантомна организация, креатура на бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев, който ги е създал и ги финансира. Той им е и патрон, казва лидерът на ФЦБ. Бащата на Бакърджиев Стефан Бакърджиев работел като наставник на лидера на ДОМ Иван Георгиев.
  Христо Куртев съобщава, че ФЦБ ще разговаря за коалиционен кабинет, както е препоръчал Симеон Втори, с 10 политически сили, които имат шанс  да влязат в парламента. От федерацията вече били изпратили писмо до ОДС и до лидера на СДС Иван Костов. След изборите монархистите на Куртев искали да направят коалиция със значима политическа сила. Те призовават всички от политическия център на диалог и за обща работа в бъдеще. /"24 часа/  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Сарафите от провинцията вчера искаха 2,25 лева за долар
  Столичните им колеги предлагаха щатската валута за 2,195-2,205 лева. Поскъпването на долара за последната седмица е с около 4 стотинки. Причината за скока е слабото евро, което пак достигна рекордно ниски стойности. Европейската валута вчера падна до 88,25 цента./"Новинар","Монитор"/
   

  Холандска фирма поема строителството на "Горна Арда"
  Българското правителство е дало съгласието си строителството на хидроенергийната каскада "Горна Арда" да бъде извършено от холандска фирма, чието име се очаква да бъде собщено в края на октомври съобщи "Монитор". Компанията ще инвестира пари на Европейския съюз. Остава неясен въпросът кой ще стопанисва съоръжението. С европейски пари същият холандски инвеститор ще финансира и направата на два пътя към Гърция с ГКПП-та.Шосетете са в Кърджалийска област-Маказа и в Смолянска-при Рудозем./"Монитор"/
   

  Световната банка отпусна 15 млн. долара за студентски заеми
  Вчера  съобщиха от Световната банка, че се отпускат 15,3 млн. евро /към 15 млн долара/ за развитие на образователната система в България. Предвижда се създаване на програма за отпускане на студентски заеми и реформа на системата за даване на стипендии.Заемите ще облекчат студентите при плащане на таксите и ще разширят възможностите за достъп до висшето образование. Заемът ще се изплаща в рамките на 20г. с 5 годишен гратисен период.
  От 1990г., когато България стана член на Световната банка ,са одобрени 24 проекта на обща стойност около  1,45 млрд щатки долара./"Новинар"/
   

  Между 51 и 61% от Държавния застрахователен институт ще бъдат предложени за продан
  Агенцията за приватизация откри процедура за продан на ДЗИ. Очаква се приватизацията да стане след преговори с потенциален купувач. За тази цел ще бъде проведен международен маркетинг. Интерес вече проявиха френският консорциум ЮРЕКО, италианската "Дженерали", немски, холандски фирми, "Алианц България" и други компании. Оценката изготвена от "Делойт & Туш" за 100% е 35 млн. долара, но според ръководството на дружеството реалната цена е поне 50 млн. долара. Очаква се, че пазарната оценка ще е по-голяма.Многото кандидати и сравнително ниската начана цена предопределят оспорвано наддаване за покупката на застахователя, кйт държи близ 1\3 т пазара твърдят експерти. /"Нвинар", "Стадарт"/