ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
7 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с Русия | Армия | Медии | Парламент | Правителство| Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика|
   
   
   


   
  РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Бившият ревизор Емил Димитров съобщи, че български министри и депутати имат банкови сметки в чужбина.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • На 11 юли в Кеймп Дейвид ще се проведе срещата на Клинтън с Барак и Арафат.

 • Путин обвини силовите министри в липса на професионализъм.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Югославският парламент промени конституцията заради още един мандат на Милошевич.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Външният министър Михайлова заяви, че на 28 септември България може да бъде извадена от черния визов списък на ЕС.

 • Пред посланиците на ЕС президентът Стоянов се обяви против разделянето на страните - кандидатки за ЕС на групи.

 • Френският посланик Доминик Шасар заявява, че Франция желае до края на годината да се реши визовият проблем с България.

 • Еврокомисарят по разширяването Ферхойген порица България за корупция и непрозрачност.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Парламентът единодушно прие поправката Либия

   


  ОТНОШЕНИЯ  С РУСИЯ 
   

 • Руският посланик Титов заяви, че България е приятелска страна, но Русия не дължи на България части за МИГ - 29

 • Лидерът на ДПС Ахмед Доган за отношенията с Русия и НАТО.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Правителството обяви големите промени в командването на армията - 15 полковници стават генерали, а 15 генерали  се пенсионират.

 • Правителството одобри националния лиценз за излъчване по сателит или по кабел на Нова телевизия.

 • Чужди фирми и граждани ще могат да купуват свободно сгради, да вземат под наем или под аренда земеделска земя в България без разрешителен режим.

 • Парламентът реши да се върнат на БЗНС отнетите им след 9-ти септември 1944 г. имоти.

 • Националната служба за борба с организираната престъпност ще проверява нелегалния внос на петролни прордукти.

 • БСП и АСП проведоха среща и заявиха желание за дълготрайно сътрудничество, включително съвместно участие в изборите.

 • Продажбата на БТК е под въпрос, след като гръцко-холандските купувачи са поставили нови условия.

 • Разликата в доходите между най-бедните и най-богатите в България е 12 пъти, заявява икономистът от БАН проф. Иван Ангелов.

 • Сделката за 98% от Булбанк с италиано-германския консорциум "Уни кредито" - "Алианц" ще бъде подписана днес, 7 юли, съобщават от Министерството на икономиката.

 • Бензинът поевтинява с 5,5%.
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Бившият ревизор Димитров съобщи,че български министри и депутати имат банкови сметки в чужбина
  Министри и висши управници имат банкови сметки в чужбина. Това разкри станалият известен със скандалния си доклад за митниците бивш ревизор Емил Димитров. Той се е добрал до информацията при визитата си в Лондон.
  Българи, работещи в Лондонското сити, ми споделиха, че имената на хора, за които често пишат българските вестници, излизат на техните компютри като притежатели на влогове, каза ексревизорът, който сега оглавява Гражданското общество срещу корупцията. На въпрос има ли сред тях имена на министри, той отвърна: да, има, цитира думите на Димитров в. "Труд". Според осведомени става въпрос за управници, чийто деца учат в чужбина, пояснява вестникът.
  Аз дадох на медиите информацията, че ескшефът на пътищата Костадин Таушанов има влог от 21 000 лири в Бърклизбанк, уточни Емил Димитров. Източникът му не бил от МВР. Готов съм да се подложа на детектора на лъжата, заяви Димитров и призова НСБОП да спре да гони медиите.
  Нека и Таушанов, и главният секретар на СДС Христо Бисеров се подложат на детектора на лъжата, поиска бившият ревизор. Той призова Бисеров да обясни произхода на 49 000 долара и да покаже разрешително от БНБ за купуване на валута.
  Знам митничар, платил за нов "Опел Омега" с всички екстри 10 000 марки, а останалите 60 000 ги е дала фирма, каза още Димитров и обобщи, че има двоен стандарт към корупцията.
  Междувременно се разбра, че Софийската градска прокуратура е възложила на СДВР нова проверка за произхода на парите на Таушанов, информира "Труд". До 20 дни ще има резултат, каза прреди заседанието на кабинета вътрешният министър Емануил Йорданов. Ще се проверява има ли Таушанов нетрудови доходи от 1995 г.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

  Югославският парламент промени конституцията заради още един мандат на Милошевич
  На извънредно заседание двете камари на парламента в СР Югославия гласуваха предложението за промени в конституцията, според които президентът и депутатите ще се избират пряко от народа. По този начин президентът Милошевич ще има възможност да се кандидатира за още един мандат. Гласуваните промени включват и съкращаване на броя на депутатите от Черна гора. По този начин се намалява възможността на Черна гора да въздейства върху вземането на решения на федерално равнище. Предвижда се още съставът на Съвета на републиките да бъде избиран чрез преки избори като по този начин се заобикаля ченогорският парламент.Опозицията в Сърбия и властите в Черна гора окачествиха промените като "смъртоносен удар" за федерацията. Очаква се официалната реакция на Черна гора. /"Монитор"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  Външният министър Михайлова заяви, че на 28 септември България може да бъде извадена от черния визов списък на ЕС
  Вчера след завръщането си от Страсбург външният министър Надежда Михайлова каза, че още на 28 септември ЕС може да реши България да бъде извадена от черния визов списък. Тогава ще се проведе заседание на Съвета на министрите на вътрешните работи и на правосъдието, който може да вземе решение по този въпрос. Министър Михайлова е получила уверение от депутати от всички фракции в Европарламента в Страсбург, че ще лобират за България и нейното изваждане от черния визов списък. В случай, че Съветът на министрите реши да гласува изваждането на България от този списък, след това парламентите на всички страни - членки на ЕС ще трябва да приемат чрез гласуване това решение. /"Новинар"/

  Пред посланиците на ЕС президентът Стоянов се обяви против разделянето на страните - кандидатки за ЕС на групи
  По време на обяд с посланиците на страните - членки на ЕС президентът Петър Стоянов се обяви против идеята за преформиране на страните - кандидатки за ЕС по формулата 10 + 2. Той каза, че това не е най-добрият пример за европейска далновидност, защото по тази формула България и Румъния ще останат на опашката сред страните - кандидатки. Президентът Стоянов поиска пред посланиците през следващата година в преговорите с ЕС България да отвори за преговори всички теми. Преди два дни френският посланик Доминик Шасар заяви, че по време на френското председателство, което започна от 1 юли, България може да отвори половината от темите. След като свърши обяда посланик Шасар каза, че не трябва да се говори за различни групи сред страните - кандидатки за ЕС. Има 12 страни, които преговарят с ЕС, и не става въпрос за 6 + 6, а за 12 страни, които преговарят с ЕС и всяка от тях ще влезе в Евросъюза съобразно скоростта на преговорите. Стоянов поиска по време на френското председателство на ЕС да се ускори работата по Пакта за стабилност за Балканите, тъй като инфраструктурата може да изиграе за балканските страни ролята, която имаха въглищата и стоманата за страните от Западна Европа. /"Сега", "Пари"/

  Френският посланик Доминик Шасар заявява, че Франция желае до края на годината да се реши визовия проблем с България
  В - к "Сега" предлага голямо интервю с френският посланик Доминик Шасар, който по изваждането на България от черния визов списък казва: "Във всеки случай ние наистина желаем да бъде намерено решение преди края на годината. Френският министър го каза, но имайте предвид, това зависи не само от нас. Сега получаваме три пъти повече искания за визи, а персоналът ни е същият като преди. За 6 месеца издадохме 36, 000 визи, без допълнителен персонал. Около консулството има средно по 400 души по улиците, даваме си сметка за това." /"Сега"/

  Еврокомисарят по разширяването Ферхойген порица България за корупция и непрозрачност
  В интервю за Би Би Си еврокомисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген заяви, че на фона на постигнатия напредък от България има няколко тъмни петна. Тежък проблем е икономическото развитие. При брутен продукт на човек от населението едва 28% от средното за ЕС България се нуждае от условия и климат за бърз и траен растеж. За да се стигне до такъв растеж, са необходими две условия - прозрачност и борба с корупцията. Тези проблеми се нуждаят от спешно действие и национална стратегия, затова ще е приоритет на партньорството. Според Ферхойген в България много мудно се извършва реформата в административната система и в правосъдието. Ферхойген  приветства приемането на рамковата програма за ромското малцинство. Той се надява предложението за изваждане на България и Румъния от визовия списък скоро да бъде внесено в Съвета на министрите. /"Пари"/

   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Парламентът единодушно прие поправката Либия
  Всичките 195 депутати в парламента вчера единодушно гласуваха на първо четене поправките в Закона за адвокатурата. Проектът беше внесен от СДС с цел законодателно да се облекчи допускането на адвокат Шейтанов като защитник на българските медици в Либия по СПИН - скандала. Ако парламентът гласува и на второ четене през идната сряда тези поправки, тогава чужди адвокати ще имат възможност да защитават свои граждани в българските съдилища. /"Пари"/
   

   

  ****
  Отношения с Русия
   
  Руският посланик Титов заяви, че България е приятелска страна, но Русия не дължи на България части за МИГ - 29
  В интервю за в-к "Земя" руският посланик Владимир Титов заявява за отношенията с България следното: "България, която исторически и духовно е свързана с моята страна, традиционно се възприема като много близка, приятелска държава. Успоредно с това бих искал да подчертая, че перспективите на нашите отношения пряко зависят от това, доколко декларациите за конструктивно сътрудничество с Русия ще се реализират в практически план. Най-важното е да се проявява политическа воля за развитие на тези отношения. У вас често се говори за намаляване на руските митнически тарифи, но никой не казва, че преди една година Русия едностранно намали митата, а ответни стъпки не последваха. Що се отнася до появата на военни бази на НАТО на територията на България, нашите мерки и действия ще бъдат в руслото на негативната ни оценка за разширяването на алианса на изток."
  В интервю за в-к "Труд" под заглавие "Не ви дължим части за МИГ - 29" Владимир Татов заявява следното за руския дълг към България от 100 млн. долара : " Механизмът за решаване на проблема с дълга от 100 млн. долара е определен със споразумение от 1995 г. Половината от задълженията трябва да се погасят с оборудване за "Кремиковци", а втората - с авиочасти. Подписани са и съответните договори. Изпълнението им се бави не по наша вина. АО "Уралмаш" е изработил оборудването за "Кремиковци". Новият собственик на комбината промени конципцията за развитието му и в момента отказва да приеме техниката. Ако това продължи, ние ще поставим въпроса за преоценка на дълга, имайки предвид стойността на нереализираното оборудване."
  За авиочастите: "Първо - изобщо не става въпрос за части за МИГ - 29, както това често се представя, а за други типове самолети и вертолети - МИГ - 21  бис и МИ - 24. За това твърденията, че вашите МИГ - 29 не летят или с тях стават аварии заради Русия, не са коректни. Второ - реализирането на договореностите за изплащане на дълга зависи от пререгистрацията на бившата собственост на Съветския съюз в България. До днес българската страна все още не я е пререгистрирала на името на Русия. България не може да разчита, че Русия ще изпълнява едностранно своите задължения. А за самолетите - ако парите на данъкоплатците го позволяват и МИГ - 29 не ви харесват, то разбира се, може да си купите и други самолети. Факт е обаче, че МИГ-29 е една от най-добрите машини в света, която е на въоръжение дори в страните от НАТО, като Германия например.Статистиката показва, че стойността на руското оръжие, техника и резервни части е по-ниска от тази на западните им аналози с около 15 - 20%. Русия не може да забрани на когото и да било да влезе в НАТО. Но ние откровено предупреждаваме, че опасенията ни, в това число и за собствената безопасност, ще дадат отражение на двустранните ни отношения." /"Труд"/
   

  Лидерът на ДПС Ахмед Доган за отношенията с Русия и НАТО
  Вчера ръководството на ДПС, начело с лидера Ахмед Доган, се срещна с ръководството на федерацията за дружба и приятелство с Русия. След срещата Доган заяви: "Няма нужда ние да питаме Москва дали да се включим в НАТО, по-скоро пактът трябва да пита Русия дали да ни приеме." Според Доган едно такова питане към Москва ще постави националното ни самочувствие под въпрос. НАТО добре си давал сметката за създалия се баланс на силите на Балканите, където "Русия е и ще продължава да бъде изключително значим фактор. За Русия той отбелязва: "Приятелството ни с Русия не трябва да поставя под съмнение членството ни в НАТО, няма друга алтернатива, освен НАТО, за нашата сигурност."
  От ДПС изрично подчертаха, че за тях Русия винаги е била много важен фактор. Според Доган русофилството в България е факт, с който всички трябва да се съобразяват. На практика обаче станало точно обратното - българският политически елит се улисал в евроинтеграцията и пренебрегнал руския фактор. Който пренебрегва Русия, си прави грешни сметки, отношението към тази държава изисква максимален политически консенсус, предупреждава Доган. /"Монитор"/

   
   


   АРМИЯ
   
  Правителството обяви големите промени в ръководството на армията - 15 полковници стават генерали, а 15 генерали се пенсионират
  Премиерът Костов обяви промените в ръководството на армията, които се очакваха отдавна. На президента Стоянов ще се предложат 15 полковници да бъдат произведени в чин генерал. Точно толкова генерали ще бъдат пенсионирани. По този начин генералите в армията ще станат 57, а според План 2004 след 4 години в армията трябва да останат 17 генерали. Премиерът Костов заяви, че това е последният компромис, който се прави в това отношение. През февруари 2001 г. ще бъде предложена структура на длъжностите с оглед по-бързо да се приспособи пирамидата на висшите офицерски звания и длъжности към изискванията на реформата в армията по стандартите на НАТО. Според приетите от правителството промени ген. Гиньо Тонев ще стане първи заместник на шефа на ГЩ ген. Михо Михов Той заема мястото на ген. Захарин Илиев, който се пенсионира. Досега ген. Тонев беше командващ Сухопътни войски, където мястото му се заема от ген. Тенчо Добрев. Досегашният военен аташе в НАТО ген. Орлин Маринчевски става зам.-шеф на ГЩ. Другият заместник на ген. Михов ще бъде ген. Никола Колев, който и досега заемаше този пост. След като президентът Стоянов подпише указите за назначенията в армията, ще има 8 бригадни генерали и 7 бригадни адмирали. Началникът на ГЩ ген. Михо Михов ще бъде генерал с 4 звезди по натовските стандарти. /"Труд", "Новинар"/
   


   МЕДИИ
   
  Нова телевизия с национален лиценз
  Правителството одобри вчера националния лиценз за излъчване по сателит или по кабел на столичната Нова телевизия. Той е за срок от 10 години и ще бъде издаден от Държавната комисия по далекосъобщения. Въпреки това Нова телевизия не се отказва и от участие в конкурса за втори национален ефирен оператор, са съобщили от медията. Тя участва и в първото състезание за честотите на Ефир 2, но отпадна след скандал за произхода на собстеността й.
  Национален сателитен лиценз получи вчера и "Диема плюс". Филмовият канал е сред първите, които се качиха на спътник. Той излъчва от наземната станция у нас на норвежката фирма "Теленор".
   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Чужди фирми и граждани ще могат да купуват свободно сгради, да вземат под наем или под аренда земеделска земя в България без разрешение от финансовия министър. Новият ред бе приет вчера в парламента. Депутатите гласуваха на първо и на второ четене промени в Закона за собствеността, с които досега съществуващото ограничение отпадна.
  Целта на поправката е да се раздвижи пазарът и търгуването на недвижими имоти в страната. Според правителството по този начин ще се стимулира навлизането на чуждестранни инвестиции в сектора на недвижимата собственост. С приемането на поправката чужденците ще могат вече свободно да купуват сгради, но без земята, на която са построени.
  След отпадане на разрешителния режим чуждестранни фирми и физически лица ще могат да договарят на пазарни начала условията за аренда или наем на земя, но няма да имат право да променят нейното предназначение.
  Според законите за земята и за арендата, чуждестранните физически и юридически лица в момента могат да наемат или да арендуват земеделски имоти, стига да са регистрирали у нас фирми с българско участие и по българските закони. Минималният срок за арендуване на земеделски имот е 4 години, а максимален няма.
   
   

  Парламентът реши да се върнат на БЗНС отнетите им след 9-ти септември 1944 г. имоти
  Депутатите гласуваха на първо четене поправка към приетия през 1991 г. закон за имуществата на БКП, БЗНС, ОФ, ДКМС и др. тоталитарни организации, внесена от земеделските лидери Петко Илиев и Георги Пинчев. Основното, което вълнува земеделците, е сградата на ул. "Врабча" 1 в София, коментира "Труд". Пинчев е казал за вестника, че правоприемник на земеделския съюз е БЗНС, защото носи четирите букви. Стефан Личев от БЗНС - Народен съюз е обяснил за медиите, че легитимността на правоприемника ще се доказва в съда. Според него обаче в сградата трябва да бъдат настанени всичките 14 земеделски формации.  
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Националната служба за борба с организираната прерстъпност /НСБОП/ ще проверява нелегалния внос на петролни прордукти
  Специализирана комисия начело с шефа на НСБОП полк. Румен Миланов ще проверява сигналите за нелегален внос на петролни продукти. Това съобщи лидерът на Евролевицата Александър Томов след 1-часова среща с вътрешния министър Йорданов.
  Има сериозно разминаване между петролните продукти, които влизат в страната и акцизите, които влизат в бюджета, каза депутатът. Той не е посочил конкретни имена на фирми, макар че имал информация за тях, съобщава в-к "Сега". До 1/3 бил засеченият нелегален внос.
  По-рано вчера Евролевицата поиска извънредно заседание на Комисията по национална сигурност, която да се занимае със състоянието на границите и граничния контрол. От партията настояват за прроверка на всички сигнали за нарушения и спешни мерки за спиране на нелегалния внос на петролни продукти, особено по поречието на Дунав и черноморските пристанища.
   

  Зам.-министърът на  вътрешните работи Здравко Зафиров се договорил с главния мюфтия Мустафа Хаджи да си разменят информация за мюсюлмани, които засрашават с дейността си националната сигурност. БТА съобщи, че двамата са разговаряли по време на срещата си  за сътрудничеството след публикации във в-к "Труд", информира същият вестник. В тези публикации са били цитирани няколко случаи на изгонени от България мюсюлмани с мотива, че застрашават националната сигурност.
  Мустафа Хаджи очаквал да получи данните на котраразузнаването, заради които МВР пъди Ахмед Муса, представител на кувейтската фондация "Социална реформа". Мюфтията е уверил още, че ще помага  за разкриването на емисарите, уронващи престижа на исляма.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  БСП и АСП проведоха среща и заявиха желание за дълготрайно сътрудничество, включително съвместно участие в изборите
  С пъррвата среща между БСП и АСП заявихме желание за дълготрайно сътрудничество, включително съвместно участие в изборите и в управлението. Това заявиха говорителите на двете партии Младен Червеняков и Юрий Асланов вчера след среща на ръководствата. Лидерите на БСП Първанов и на АСП Велинов разговаряха за тревожното състояние на политическата обстановка в страната.
  Червеняков уточни, че конкретни отговори на въпросите за съвместно участие в изборите и в бъдещото управление на страната не са обсъждани на тази среща. Той съобщи, че в края на юли на пленум БСП ще разгледа коалиционната си политика именно в тези две насоки.
   

  ВМРО ще сезира на 10 юли прокуратурата за документна измама с наказателно постановление, издадено от кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков. Това съобщи председателят на групата съветници на ВМРО в града Стойчо Кузев.
  Делото завел гражданин, оспорващ наказанието, издадено от Чомаков за неспазено общинско разпореждане. Съдебните магистрати изрично били поискали сравнителна експертиза.  Тепърва ще се установява кой е авторът на документната измама.
  Засега е ясно, че лице, подчинено на кмета, си е позволило да го подпише, без да упомене, че е друго лице и да сложи запетаята пред подписа, коментира юристът Красимир Елдъров.  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите в България е 12 пъти, заявява икономистът проф. Иван Ангелов от БАН
  В интервю за в-к "Сега" под заглавие "Заблуда е, че доходи и спестявания ще растат" проф. Иван Ангелов коментира, че инфлацията ще подяжда спестяванията на българите поне още 3 години. Като една от причините за това той посочва реалната лихва по депозитите. През следващите години реалната лихва ще бъде отрицателна, прогнозира икономистът. Основанията му за това твърдение са в неправилната формула за определяне на основната лихва, която според професора ще е между 4 и 4,5%. През тази година очакваме 7% средногододишна иинфлация, а за следващата тя ще е 11%, тъй като ще се "размразят" цените на енергоносителите. Така реалната основна и депозитна лихва ще бъде отрицателна и ще ерозира спестяванията", обяснява проф. Ангелов. По отношение на доходите икономистът коментира, че прогнозата на БАН е за 222 лева средна месечна заплата за т. г., а през 2001 г. предвижданото повишение в бюджетния сектор с 10% от октомври означава 2,5% инфлация средногодишно увеличение. То пък ще повиши средната за страната номинална заплата с по-малко от 1%. При инфлация от 7% през 2000 г. и 11% през 2001 г. рреалният доход ще бъде към 208 лв. През следващите години тази сума се запазва 202-204 лева, казва Иван Ангелов. Според него отчитаният от статистиката икономически растеж не е верен, тъй като в брутния продукт за 1999 г. е включена сума от над 3 млрд. лв. от т. нар. условна рента. Така се изчислявало и в развитите страни, но там към 40% живеят в собствено жилище, останалите - под наем. В България в собствени жилища живеят 90% от хората - т.е. в брутния продукт са включени 3 млрд. лв, зад които не стои нищо и тази сума расте непрекъснато, докато жилищната площ е стабилна - 143 млн. кв. м. Друг подвеждащ фактор според проф. Ангелов е търговското салдо. За 1999 г. имаме отрицателно салдо от 1,06 млрд. долара. По проручвания на икономиста от БАН в България вносът по митнически декларации е подценен. За миналата година вносът е подценен поне с 500 млн. долара, а това означава че има спад в БВП с 2%, обяснява Ангелов. Той прогнозира, че ръст на доходите няма и не се очаква такъв през следващите години. Ще расте и разслоението на доходите.
  10% от най-бедните в България получават 2,7% от доходите, а най-богатите 10% получават 27% от доходите. Ако включим и сенчестата икономика, най-богатите 10% получават 33% от доходите. Разликата между доходите на най-бедните и най-богатите е 12 пъти. В развитите страни тя е между 3 и 6 пъти, заявява проф. Ангелов в интервюто си за в. "Сега".  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Продажбата на БТК е под въпрос, след като гръцко-холандските купувачи са поставили нови условия
  "Нещата около телекома вървят зле", заяви министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински. Той определи като неприремливи исканията на консорциума ОТЕ - Кей Пи Ен - кандидат за 51% от телекома и втория Джи Ес Ем оператор.
  "Крайно негативно е становището ми към исканията на купувачите", обяви и вицепремиерът Петър Жотев.
  Консорциумът ОТЕ- Кей Пи Ен постави като условие пред сделката нови промени в два български закона, разширяващи монополните права на БТК, обясни по-късно Славински. Кандидат-купувачите са поискали с поправки в Закона за далекосъобщенията да им се гарантира, че само БТК ще може да осъществява международни разговори. Друго тяхно искане е да отпадне специалният статут на телекомуникационните мрежи на правителството, на Министерството на отбраната и полицията, които ползват апаратурата на БТК. По този начин не само че ще се подслрушват секретни връзки, но и ще плащаме затова, е коментирал пред "Труд" близък до кабинета източник, пожелал анонимност.
  Кандидат-купувачите на БТК са настояли и за нови поправки в Закона за обществените поръчки. Идеята им е в редица случаи текстовете му да не важат за тях, е обяснил министър Славински. Той е уточнил, че едно от исканията на ОТЕ и Кей Пи Ен е да доставят оборудване за БТК, без да обявяват търг или конкурс за това. Така на практика ще бъдат изхвърлени от пазара на телекомуникационно оборудване водещите фирми в бранша - "Ериксон", "Сименс" и "Алкател". Същото стана преди година и половина в Румъния, където ОТЕ купи местния телеком и всички поръчки за оборудване бяха насочени към частната империя на Сократис Кокалис "Интраком", с която ОТЕ има близки контакти, припомня "Труд".
  Новите претенции на кандидатите за БТК са се появили в началото на тази седмица при заключителните преговори с правителството, точно преди шефът на мисията на МВФ за България Юха Каконен да отпътува от България. Според запознати именно позицията му в полза на сделката е дала основание на консорциума да иска още, коментира "Труд". Претенциите на ОТЕ и Кей Пи Ен са условие, за да ползваме 12--те млн. долара от цената на сделката, които ще бъдат блокирани в доверителна сметка, съобщи министър Славински. Това означава, че  ако подпишем сделката за БТК  и не приемем още законодателни промени, ще загубим парите от спецсметката. Така цената за 51% от БТК, втория GSM лиценз и 51% от мобилния операторр "Мобиком" става 480 млн. долара, вместо обещаните от консорциума 600 млн. долара.
  Преди ден представителите на ОТЕ и Кей Пи Ен - Василиос Фетсис и Хенк Виеренга обявиха пред медиите, че очакват  сделката за БТК да бъде подписана до края на юли. Според Славински обаче от консорциума били "прекалени оптимисти". Министърът е на мнение, че с новите претенции ситуацията по сделката за БТК се е променила. "Оттук нататък всичко е възможно, но с тези искания подписване на сделката до края на месеца е абсурдно", заявява Славински, цитиран в "Труд". Според него или ще се намери обща позиция по сделката, или от българска страна договорите с консорциума ще бъдат прекратени. Министър Славински заявява, че преговорите с ОТЕ- Кей Пи Ен са приключили и сега няколко дни нещата ще се анализират. После ще има нови преговори. "Нямам срок, но всичко това трябва да свърши много бързо", казва Славински.
   

  Сделката за 98% от Булбанк с италиано-германския консорциум "Уни кредито" - "Алианц" ще бъде подписана днес, 7 юли, съобщават от Министерството на икономиката
  Вицепремиерът Петър Жотев и шефът на "Уни кредито" Алесандро Профумо ще подпишат договора. Държавата ще контролира Булбанк дори след като бъде сключена сделката, заяви Жотев. Той съобщи, че трима  представители на държавата ще влязат в Надзорния съвет на Булбанк, но не уточни имена. Промяната в управлението ще стане на общо събрание на акционерите. Жотев препоръча преди ден събранието да приеме двустепенна система на управление преди новите собственици да влязат в банката. Според Жотев това не означавало непременно промени в сегашното ръководство и то щяло да се запази в по-голямата си част.
  Първоначално купувачът ще внесе 10% от договорената цена, каза Жотев./"24 часа", "Труд"/
   
  Бензинът поевтинява с 5,5%
  С 5,5% сваля цените на горивата от днес "ЛУКойл Нефтохим". Само дизелът поскъпва с 0,58% на тон.
  Очаква се по бензиностанциите масовият бензин А91 да поевтинее с 5 ст. до 1,35 лв. за литър, а безоловният да е 1,45 лв. за литър.