ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 7 юни 1999 г.
 
  Тема на деня | Външна политика | Правителство Българска православна църква
  | Политически партии и организации | Социална обстановкаИкономика|
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ

   

 • Провал на преговорите в Куманово между НАТО и Югославия.

 • НАТО веднага увеличи бомбардировкате.

 • Гърция отказа достъп на турски военни части и ги препрати през България.
   


  БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • Премиерът Костов днес ще се срещне в Москва със Сергей Степашин.
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Почина поетът Дамян Дамянов

 • След 23 години български строители ще започнат възстановяването на изгорялото крило на манастира "Зограф" в Атон.

 • Министърът на финансите  подписва в Брюксел споразумение за икономическите приоритети на страната.

 • На 11 юни г-жа Мадлин Олбрайт ще посети България.

 • Правителството е стигнало тавана на възможностите си, а парламентът произвежда некачествени закони, заяви лидерът на БСП на среща в Плевен.

 • От днес болните в Сливен плащат за лечението си.

 • Министър Върбанов забрани вноса на месо от Белгия, Франция и Холандия.

 • Само Михайловски и Софиянски на предварителни избори за кмет на София.
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Премиерът Костов днес ще се срещне в Москва със Сергей Степашин
  За Москва замина българска правителствена делегация начело с премиера Иван Костов. В делегацията са включени вицепремиерът Бакържиев, земеделският министър Венцислав Върбанов и много бизнесмени. На аерогара София Костов заяви, че за последните две години правителството е изработило нова външнополитическа формула на взаимоотношенията с Русия, която ги е извадила от мъртвилото през 1996 г.
  Три ще бъдат основните теми на преговорите:
  На първо място Костов постави връщането на руския дълг от 100 млн. дол., а на второ място - преодоляването на голямото отрицателно външнотърговско салдо в търговията на България с Русия, както и непрекъснатото свиване на търговския обмен. Търговският оборот между Русия и България за 1998 г. е 1,2 млрд. долара, което е със 600 млн. долара по-малко в сравнение с 1997 г. От Русия основно сме внасяли енергоносители на обща стойност 1 млрд. долара, а сме изнасяли храни и дрехи общо за 200 млн. долара. /"Монитор"/. Костов ще проучи и възможността за изплащане с бартер на вноса на руски газ и нефт.
  Третата голяма тема ще бъде мирът на Балканите и следвоенното възстановяване на региона. Според Костов от голяма важност е кой ще осигури финансирането  и на каква база ще се дават търговете и и конкурсите на фирмите.
  Във връзка с исканията за коридори през България за войната в Косово премиерът Костов заяви следното: "Русия все още не е поискала от България сухопътни коридори за преминаване на руски войски, които да участвуват в мироподдържащите сили за Косово. Към нашата страна не е отправяно искане за преминаването на турски  войски. Когато ни поискат, тогава ще отговаряме. Гърция решава дали ще пропусне едни или други войски от НАТО. Всяка страна е суверенна и с конкретно решение определя дали да предостави достъп на чужди войски до собствената си територия, независимо че е член на НАТО. Това е нормално решение." /"Демокрация", "Монитор"/
  Стана известно, че на 5 юни експертите на "Газпром" и "Булгаргаз" са подписали протокол за графиците за изграждане на 9 обекта - компресорни станции или линейни участъци от газопроводната мрежа. От руска страна протоколът е подписан от Богдан Будзуляк - зам. шеф на "Газпром".  До края на 1999 г. ще бъде завършен 100,5 км. участък от Лозенец до Странджа. През октомври 2,000 г. ще влезе в действие разширението на компресорната станция в Странджа. До края на 2000 г. ще бъде готов и участъкът от газопровода от Кардам до Лозен. Компресорната станция в Провадия също ще бъде готова в края на 2000 г. В интервю за Дарик радио вицепремиерът Бакърджиев заяви: "В отношенията между България и Русия като цяло, а не само за природния газ или енергийното сътрудничество, оттук насетне няма да имаме събития. Не очаквайте сензации. Няма възли за разсичане, няма гаубици, няма окопни войни, има сътрудничество".
  Днес сутринта националното радио съобщи, че вчера българската делегация начело с Костов е положила венец на паметника на Пушкин по време на честването на неговата 200 -годишнина. Днес са срещите със Степашин и ресорните министри. /"Стандарт"/
   

  В страната

  Почина поетът Дамян Дамянов
  Вестниците днес съобщават за кончината на Дамян Дамянов и повечето от тях посвещават по страница на поета. "Монитор" информира, че вчера сутринта България загуби един от най-четените и обичани свои поети. Дамян Дамянов е роден преди 64 години в Сливен. Има три деца - две момчета и едно момиче. Негова съпруга е поетесата Надежда Захариева. Той е най-големият страдалец сред съвременните български поети, който въпреки невероятно тежкото си състояние успя да запази достойнството си и творческата си репутация, каза пред БТА Николай Хайтов, председател на Съюза на българските писатели, чиито член е бил и Дамянов. Като поет ще заеме видно място в българската литературна история, заяви още Хайтов. Дамян Дамянов получи наградата "Иван Вазов" през 1997 г. за цялостното си литературно творчество. В съобщението на в-к "Труд" се споменава, че поетът е пожелал погребението му да не се превръща в партиен митинг за нечии политически интереси.

  Убит е опасен престъпник
  Всички ежедневници съобщават за вчерашното ожесточено преследване и стрелба в центъра на София, по време на което служители на МВР са преследвали опасния автокрадец Ганчо Петров Въчков - Ганеца. В престрелката полицаи раняват с два куршума в главата преследвания престъпник, който по-късно почива в "Пирогов".  Ганеца е обявен за национално издирване на 21 януари т. г. след поредица дръзки грабежи на скъпи и на практика непродаваеми лимузини, сред които са тези на испанския посланик Хосе Кодерк, на шефа на "Трон" Красимир Стойчев, на Вестникарска група "България", на шефа на "Булгартабак". Залавянето на Ганеца е предварително планирана и добре организирана операция, заяви директорът на Националната полиция ген. Василев.
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  На 11 юни г-жа Мадлин Олбрайт ще посети България.
  Г-жа Мадлин Олбрайт трябваше да посети България през май, но нейната прекалена заетост попречи на визитата. В. "24 часа" на цяла страница публикува материал под заглавие "Какво ще ни донесе визитата на Мария Яна?", в които е направен портрет на Олбрайт.
  Мария Яна е чешкото име на г-жа Олбрайт. Тя ще пристигне по покана на външния министър Михайлова и ще има срещи с премиера Костов и президента Стоянов.
   


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Министър Върбанов забрани вноса на месо от Белгия, Франция и Холандия
  Със заповед на земеделския министър от вчера се забранява вносът на живи животни, суровини и продукти от животински произход, фуражи и фуражни добавки от Белгия, Франция и Холандия. Под възбраната попадат и птици, птичи продукти, яйца и яйчни продукти от Германия заради опасността от канцерогенния диоксин. Тази забрана отменя предишната, отнасяща се само до Белгия, след съобщение от Брюксел, че заразните хранителни смески за животните са използвани и в Холандия, и в Германия. Д-р Илиян Бъчваров, директор на Националната ветеринарно-медицинска служба, е съобщил, че заразената субстанция на белгийската фирма "Веркест" е използвана във фуражни заводи в Холандия и Франция; така са били заразени 420 птицеферми и 500 свинеферми в Холандия, във Франция са засегнати 81 птицеферми и 66 кравеферми, а в Германия - две птицеферми. До четвъртък ще стане ясно дали внесените у нас продукти са заразени. /"Демокрация", "Дума", "Новинар"/

  Министърът на финансите  подписва в Брюксел споразумение за икономическите приоритети на страната
  Промени в икономическата макрорамка на страната за 1999 и 2000 г. ще се направят през юли, когато ще приключи мисията на МВФ, заяви финансовият министър Муравей Радев. Тогава ще се направи и пълна оценка на влияниетона кризата в Косово върху икономиката ни.  Днес в Брюксел ще бъде подписана "Съвместна оценка на средносрочните приоритети на икономическата политика на България" от Муравей Радев и Ив Тибо де Силги, еврокомисар по финансовите въпроси на Европейската комисия. С подписването на този документ България ще изпревари много от досегашните отличници по пътя за присъединяването към ЕС, заяви преди заминаването си министър Радев. Част от документа са реформите за преход към пазарна икономика и 3-годишното ни споразумение с МВФ. След срещата в Брюксел България много ще се доближи до официални преговори за включване в ЕС, допълни той. По време на срещите си в Брюксел ще подчертая решимостта на България да ускори присъединяването си към ЕС и ще настоявам да се приеме нашият модел за помощ на Евросъюза към страните от региона, каза още г-н Радев. /"Монитор", "Труд", "Пари"/
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  След 23 години български строители ще започнат възстановяването на изгорялото крило на манастира "Зограф" в Атон
  В-к "Демокрация" съобщава, че български строители ще започнат в най-скоро време възстановителните работи на най-старото крило на българския манастир "Св. вмч. Георги Победоносец - Зограф" в Атон.  Крилото е изгоряло през 1976 г. и оттогава всички опити за неговото възстановяване пропадат. Новината идва след съгласието на гръцкото правителство и на Кинотиса /управата на Света гора/. Във възстановяването ще участвуват 19 строители от пловдивския филиал на "Главбулгарстрой". Българските работници са получили дългоочакваните визи благодарение на съдействието на Светия синод на БПЦ по време на неотдавнашното посещение в България на гръцкия президент Константинос Стефанопулос. За първи път след 1976 г. и църквата, и правителството взеха присърце проблемите на българския манастир в Света гора .
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Правителството е стигнало тавана на възможностите си, а парламентът произвежда некачествени закони, заяви лидерът на БСП на среща в Плевен
  На среща с избиратели в Плевен Георги Първанов обвини сегашното мнозинство в това, че е "загробило парламентаризма и превърнало Народното събрание в апендикс на правителството, а сега се опитва да обясни с войната провала си в индустрията, селското стопанство и националната сигурност."
  Експрезидентът Желев също смята, че войната в Югославия е удобното оправдание за Костов за пълния провал на реформите. В събота той е заявил на среща в Хасково, "че вълната от недоволство, която скоро ще се надигне у нас, ще бъде под лозунга "СДС е мафия", тъй като управлението на Иван Костов се характеризира с такава корупция, каквато не е имало пред последните 10 години. Вместо свободна конкуренция СДС създава партиен бизнес, е казал още д-р Желев. /"Земя"/
  Според социалистите кабинетът на Иван Костов провежда сервилна, сателитна политика и едва ли е в състояние да отстои българските интереси след войната. Прогнозата на Първанов е, че след края на конфликта в Югославия, Балканите ще бъдат изолирани от Европа, а създаденият от управляващите образ на България няма да предизвика щедрост у западните инвеститори.
  Необходима е промяна на управляващия екип и на политиката. Това можел да стори нов кабинет на широка коалиционна основа, но този парламент не бил способен да го излъчи. Лидерът на социалистите смята, че наесен ще се заговори сериозно за предсрочни парламентарни избори. Алтернатива на сегашното управление има и тя не е само в партийните документи, а и във внесените от опозицията над 100 законопроекта, е подчертал лидерът на социалистите. Процесът на сближаване на левите сили е необратим, осъзната е необходимостта от разширяване на взаимодействието между опозиционните партии, добавил Първанов, и споделил увереността си, че левицата ще спечели повече кметски места от СДС.
  Проф. Кръстьо Петков, лидер на Обединения блок на труда, също споделя очакванията си за широко обединение на опозицията в повечето областни центрове и големите градове. На пресконференция във Велико Търново проф. Петков е заявил, че "БСП сега има 20-30 много силни кметове на общини и аз се надявам те да участват в местните избори като представители на широки граждански коалиции"/"Дума", "Сега"/

  Само Михайловски и Софиянски на предварителни избори за кмет на София
  Стефан Софиянски и Христо Михайловски са единствените номинирани за кмет на София , които трябва да се явят на предварителния син вот на 26 юни. В четвъртък (10 юни) Регионалният съвет на СДС ще изслуша двамата претенденти, едва тогава ще се разбере дали Михайловски приема да участва в първичния вот.
  Издигнатите кандидати на СДС за районни кметове в София са 73, а 198 са кандидатите за общински съветници.
  Предварителни избори ще има и в Пловдив, след като предложението на общинския съвет там да няма предварителен вот бе отхвърлено като противоречащо на приетите от НИС на СДС правила. Първични избори ще има в Асеновград, Карлово, Съединение, тъй като и там кандидатурите са повече от една.
  Бизнесменът Тодор Еленков е предложен от общинското ръководство на СДС в Плевен за кандидат-кмет. На предварителния вот той ще се състезава с инж. Пенчо Дряновски, д-р Илиян Колев, Боряна Василева - н.с. в Института по фуражите. Депутатът Найден Зеленогорски си е направил отвод.
  За Велико Търново ще се състезават зам. областният управител Емил Томов и инж. Константин Костадинов.  Д-р Александър Конакчиев, директор на II АГ клиника "Шейново" в София е кандидат на СДС за кмет на гр. Елена.
  Сините претенденти за кмет на Враца са Иван Проданов и Милена Найденова. /"Демокрация", "Новинар", "Стандарт"/
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  От днес болните в Сливен плащат за лечението си
  Дълговете на сливенската болница достигнаха 1,3 милиарда лева, съобщава в-к "Сега". Поради липса на средства планираните хирургически операции спират от днес. Болните могат да се лекуват, ако платят всички медикаменти, лабораторните, рентгеновите и микробиологичните изследвания. Ще се въведе и такса "Леглоден", като размерът й още не е уточнен. /"Сега", "Земя"/
  От родилното отделение в Русе спешно изписват бебета, за да не се заразят със смъртоносния вирус, отнел живота на две новородени на 1 юни и 20 май. Най-вероятната причини за смъртта им е вирус на херпес, който причинява чернодробна недостатъчност. Резултатите от изследванията, които се правят в София, все още не са известни. /"Новинар"/
      
  ИКОНОМИКА
   
  3 млн. лв. глоба за търговци, необявяващи цените на стоките си в стари и нови левове
  Търговците, които от 5 юли до Нова година не обявяват цените на стоките си в стари и нови левове, ще бъдат глобявани от 500 хил. до 3 млн. лв., съобщава "Стандарт" като се позовава на началника на управление "Информационно осигуряване" към Министерството на търговията. Целта на обявяването в стари и в нови левове на цените е възрастните хора да могат по-бързо да свикнат със смяната на пар ите.

  "Стомана" - Перник обявена в неплатежоспособност
  Пернишкият окръжен съд обяви "Стомана" в неплатежоспособност. Открито е и производство по несъстоятелност. Предприятието е взело вълутни кредити около 50 млн. долара от ТСБанк и Стопанска банка през периода 1990-1994 г. Заводът дължи 30 млрд.лв. на НЕК и 28 млрд.лв. на "Булгаргаз". Наложен е запор на банковите сметки и движимото имущество на предприятието. /"Монитор"/