ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
7 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни| Отношения с Германия  | Правителство| Политически партии и организации| Социална обстановка | Демографска обстановка | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Продажбата на ВЕЦ мирише, призна премиерът Костов.

 • Реакцията на премиера и вицепремиера за вецовете е доказателство, че аз не говоря празни приказки, заяви бившият шеф на МВР ген. Бонев.

 • Готов съм да дам на финансовия министър Радев списък на РМД-та, от които трябва да започне акцията по следприватизационния контрол, заяви лидерът на ОБТ проф. Петков.

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Путин в Рим и среща с папата.

 • В Полша "Солидарност" състави ново правителство на малцинството.

 • Ференц Мадл е новият президент на Унгария.

   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Сърбите в Грачаница вдигнаха бунт.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Вчера в Брюксел България подписа споразумение с ЕС за либерализиране на търговията със селскостопански стоки  от 1 юли.

 • Франция обещава подкрепа за премахване на визите за ЕС.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Либийското посолство протестира срещу акцията със свещи пред посолството

 • Външният министър Михайлова заминава на посещение в Египет

   


  ОТНОШЕНИЯ  С ГЕРМАНИЯ
   

 • "Даймлер - Крайслер" откри офис в София, а "МобилТел" подписва договор със "Сименс". За 10 години Германия е дала на България 550 млн. ДМ.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Посещението на президента на Монголия в България започна с подписването на 4 споразумения.

 • На среща с областните управители премиерът Костов заяви, че до 20 юли трябва да завърши административната реформа.

 • Финансовото министерство преведе 11 008 900 лв. авансова субсидия за 62 общини в тежко финансово сътояние.

 • БСП ще работи с граждански сдружения  и ще търси предизборни споразумения с ДПС, "Нов избор" и дори с ВМРО за създаване на социалнолиберална коалиция.

 • Подписка за референдум за членство на България в НАТО пускат в парламента лидерите на Зелената партия и ПК "Екогласност".

 • Заради неизплатени заплати стачкуват 5600 учебни заведения.

 • Безработни са 80% от ромите,38% от турците и 18% от българите, а в 64% от българските семейства нямат деца.

 • България ще ограничи вноса на  изкуствени торове.
   

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Продажбата на ВЕЦ мирише, призна премиерът Костов
  Премиерът Иван Костов се съмнява в качеството на работа на Агенцията по приватизация /АП/ по повод скандалните продажби на водно електрически централи /ВЕЦ/. Това твърди самият премиер в писмо, изпратено до АП вчера.
  Само ден преди това заместникът му Жотев поиска в докладна записка до премиера АП спешно да спре продажбите на 7-те централи и да обяви ново наддаване. Липсват стратегически инвеститори, а наддаването печелят предимно работническо-мениджърски дружества /РМД/, мотивира се вицепремиерът.
  "Защо не се сетиха за това по-рано, когато беше ясно кой участва и какво предлага", пита Валентин Захариев, шеф на фирмата "Дару металс". Неговата фирма беше класирана на първо място в търга за приватизацията на една от 7-те юзини. АП обаче обяви втори кръг за наддаването. Тогава "Дару металс" беше изместена от РМД-та.
  В писмото си до АП премиерът Костов е "израдил загриженост за качеството на роботата на АП по повод приватизацията на първите ВЕЦ", съобщават от правителствената пресслужба.
  "Напълно споделям изразеното от вицепремиера безпокойство относно качествата на тази приватизация", се казва в писмото на Костов. Премиерът сочи съмненията за нарушения на приватизацията в енергетиката, изразени в българските медии, както и на участниците в инициативата "Българският Велеикден", акцентира "24 часа".
  Надзорниците на АП са тези, които в последна сметка решават дали да бъде спряна процедурата. За днес е насрочено заседанието им, на което те трябва да се произнесат окончателно по кандидат-купувачите на най-атрактивните ВЕЦ - каскадите Санданска Бистрица и Пиринска Бистрица. За такива на втория кръг са определени РМД-тата "Санданска Бистрица - София" и "Пирин 2001".
  "Преди да се произнесете по целесъобразността на сделката, трябва да проверите внимателно всички съмнения по отношение на  тази приватизация и особено на източниците на финансиране и гаранции, както и опасенията за конфликт на интереси", пише в писмото си до АП премиерът. Той е сигурен, че в правителствената агенция ще приемат писмото му като "загриженост, продиктувана от интересите на държавата".
  "Тези интереси изискват стратегически инвеститори и сигурност за българската енергетика" приключва Костов писмото си.
  Ако нередностите се потвърдят, сделките да не се одобряват, а да се насрочи нова процедура за приватизация, съветва Костов. Той уведомил колегите си от Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС за писмото. По-късно пред журналисти той отказа да обясни мотивите си за него, пише "24 часа".
  "Няма да коментирам, то е достатъчно красноречиво", заяви премиерът. Той подмина с мълчание въпроса дали писмото му има нещо общо с разкритията на бившия вътрешен министър Бонев за съмнителната приватизация на вецовете.
  11 от 22-та ВЕЦ-.а пусна за продажба АП. Досега бяха намерени купувачи на 7 централи. Причината за безпокойството на премиера е изборът на две РМД-та за купувачи на първите 5 ВЕЦ. За тях ген. Бонев обяви, че са приближени на кръга "Олимп" и трябва да се проверят.
  За да развалим договорите, трябва да имаме основание за това, са коментирали от агенцията. Според в-к "Монитор" там били в паника. От АП заявили, че надзорниците днес ще мислят какво да отговорят на премиера, а в четвъртък ще го съобщят официално.

  "Реакцията на премиера Костов и вицепремиера Жотев за вецовете е доказателство, че аз не говоря празни приказки", заяви бившият шеф на МВР ген. Бонев. Ако искат да са докрай искрени, е редно да ми се извинят за твърденията си, че водя компроматна война срещу правителството" каза ген. Бонев. Така той коментира реакцията на премиера и вицепремиер по приватизацията на първите вецове.
  Миналата седмица, по време на дискусия на движение "Гергьовден" за морала и политиката" Бонев предупреди, че никой не обръща внимание кой и при какви условия купува вецове.
  Сигнал за това, че АП организира конкурсите и търговете по начин, който предопределя купувача, съм давал още през септември 1999 г., каза Бонев вчера. Проверката била по искане на премиера и всички получени  в МВР сигнали са предадени. "Те не бяха много заради забраната да се работи по приватизацията, но визираха конкретни нарушения. Същите нарушения са допуснати и при приватизацията на първите вецове", обясни Бонев. Тогава обаче премиерът Костов не реагирал, а ги дал на шефа на АП Захари Желязков. "Предадените данни не са секретна информация от разработки на МВР", а публични и могат да се прочетат в "Държавен вестник", където се публикуват условията за конкурсите и всички следващи решения до продажбата. Ако премиерът прочете само документацията по първите две каскади от вестника, ще има достатъчно доказателства да предаде материалите в прокуратурата", е обснил за пресата Богомил Бонев.

  Готов съм да дам на финансовия министър Радев списък на РМД-та, от които трябва да започне акцията по следприватизационния контрол, заяви вчера лидерът на ОБТ проф. Петков. Според него бил необходим преглед и на сделката за "Горубсо". Всичко във фирмата се режело и изнасяло за скрап, е уточнил г-н Петков.
  Депутати от Евролевицата, ДПС и ВМРО преди месец поискаха да бъдат замразени големите приватизационни сделки, тъй като те не се правели достатъчно прозрачно, припомнят от "24 часа". Вчера Първанов именно по този въпрос е изразил възможност за сътрудничество и с ВМРО.
  Депутатите дори поискаха да бъдат прекратени преговорите с Кей Пи Ен - ОТЕ за БТК и за телекома ни да бъдат търсени други купувачи.
  Похвален е стремежът на Костов да предотврати нечиста приватизация на ВЕЦ-овете, каза вчера Анатоли Величков от ВМРО. Крайно време е премиерът да достигне до нашия извод, че по-голяма нужда от такава грижа имат големите приватизационни сделки, каза още Величков. /"Монитор" и "24 часа"/

   
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Сърбите в Грачаница вдигнаха бунт
  Около 1000 сърби вчера вдигнаха бунт в Грачаница след като там бе хвърлена граната от движеща се кола. Шест сърби са били ранени, от които двама сериозно. Разбунтувалите се сърби са нападнали английските части от КФОР, които са стреляли и са ранили няколко сърби, постъпили в болница без опасност за живота. От КФОР са определили бунта като "истински ад", а броят на ранените е бил 11 души. Администрацията на ООН в Косово подготвя проект за извънредни правила за предотвратяване на публикации в местния печат, които могат да заплашват сигурността и живота на хората, заподозрени или обвинени във военни престъпления, какъвто беше случаят с в-к "Дита". Братът на черногорския президент Джуканович бе арестуван по обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда. Той е бизнесмен и няма политическа дейност. /"демокрация", "Монитор"/

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Посещението на президент на Монголия в България започна с подписването на 4 споразумения
  Вчера на тридневно официално посещение в България пристигна президентът на Монголия Нацагийн Багабанди. След церемонията по посрещането двамата президенти - Петър Стоянов и Багабанди присъстваха на подписването на 4 споразумения между двете страни - за насърчаване и защита на инвестициите, за сътрудничество в здравеопазването, за взаимодействието между здравните министерства през 2000 - 2003 г. и протокол за съвместна работа между министрествата на външните работи. След разговора на четири очи между двамата президенти президентът Стоянов заяви за журналистите, че трябва да се възстанови старото приятелство и връзки. Като възможни области за сътрудничество той посочи възобновяването на дейността на смесените дружества в минодобивната област, в селското стопанство и хранителната промишленост. Багабанди е поискал помощ за обучението в България на компютърни специалисти и в музикалната академия. Той изтъкна, че България може да стане "вратата на Монголия за Европа", а Монголия може да сътрудничи с България за разработването на продукция, който ще се разпространява на двата най-големи пазара - Китай и Русия. Днес Багабанди ще се срещне с Иван Костов и с шефа на парламента Йордан Соколов. По-късно ще участва в бизнесфорум, организиран от Българската търговско-промишлена палата, след което ще отпътува за Варна. Там ще разгледа курорта Златни пясъци, пристанището и фериботния комплекс. /"Пари"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Отношения с ЕС
   
  Вчера в Брюксел България подписа споразумение с ЕС за либерализиране на търговията със селскостопански стоки  от 1 юли
  Вчера в Брюксел министърът на земеделието Венцислав Върбанов пописа споразумение с ЕС за либерализиране на търговията със селскостопански стоки от 1 юли. Стоките, за които се отнася либерализацията, са разделени в три групи, като най-чувствителна и за двете страни по споразумението е тази, при която те се търгуват без мита. Засега в нея са включени месото, зеленчуците и плодовете. Количеството на изнасяните стоки се определя с квоти, които могат да се повишават с течение на времето. В Брюксел се обсъжда и участието на страните - кандидатки за ЕС в програмата САПАРД от предприсъединителните фондове. По тази програма те ще получат по 520 млн. евро годишно, които ще бъдат разпределени между тях и ще бъдат предназначени за строителство на нови ферми и подобряване на ветеринарния контрол. В подписаното в Брюксел споразумение за либерализиране на търговията от 1 юли не влизат зърнените култури. /"Демокрация", "Пари"/

  Франция обещава подкрера за премахване на визите за ЕС
  На тридневно посещение във Франция е Александър Божков, главен преговарящ с ЕС. Посещението му е във връзка е поемане на председателството на ЕС от 1 юли от Франция. От Париж Божков съобщи, че "Френското правителство подкрепя България за премахване на визите." Франция ще се съобразява с решенията на ЕК по въпросите за отварянето на нови глави на преговорите с България и ще подпомага административната реформа в България. В момента между България и Франция действат 7 туининг програми в областта на правосъдието, финансите, защита на потребителите, финансовия контрол, земеделието. При отваряне на главата за "Митнически контрол" и за визовия въпрос голямо значение ще има съвместната работа между двете страни, е казал Божков.
  В голямо интервю за в-к "Стандарт" Божков заявява следното на въпроса дали скандалите на тема корупция в България оказват влияние върху преговорите с ЕС: " Абсолютно никакво. Даже по един особен начин влияят положително. Защото страна, в която открито се говори за корупция, хората без страх задават конкретни въпроси към управляващите, а медиите активно служат за връзка в този диалог, е стигнала етап на демократично развитие, от който няма връщане назад." /"Стандарт", "Пари", "Сега"/

   
   
  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Либийското посолство протестира срещу акцията със свещи пред посолството
  Вчера говорителят на външно министерство заяви пред журналисти, че либийският посланик е поискал среща във външно министерство и е протестирал официално срещу акцията със запалени свещи пред посолстнвото, организирана от предаването "Хъшове" по телевизия "7 дни". Позицията на България е , че "България е демократична страна, в която всеки може да изразява своето мнение свободно в рамките на закона ", е казал говорителят. Той съобщи, че българският консул в Триполи е получил уверение, че ще има възможност да се среща със задържаните българи един път месечно. Говорителят отбеляза още, че съдът и адвокатите трябва да кажат дали либийската страна е приела исканията на защитата, поставени на последното заседание на съда за медецински прогледи на задържаните, за достъп до материалите по делото, за международна експертиза и др. Говорителят каза, че информацията, която идва от посолството в Триполи, е свързана с по-нататъшното подпомагане на защитата.
  В - к "Новинар" предлага интервю с д-р Софи Шамаре, зам.- директор на института "Пастьор" в Париж. Тя заявява: "Аз съм дълбоко убедена, че това не е умишлено заразяване. Ако Либия ни покани, ще разберем как са заразени децата. /"Монитор", "Сега", "Новинар"/

  Външният министър Михайлова заминава на посещение в Египет
  Днес външният министър Надежда Михайлова заминава на тридневно посещение в Египет по покана на своя колега Амр Муса. Освен с него тя ще се срещне с президента Хосни Мубарак, с председателя на парламента  Ахмед Фатхи, с министъра на икономиката Юсеф Бутрос Гали и с генералния секретар на Арабската лига Абдел Магид. Всички вестници отбелязват, че при своите разговори Михайлова ще повдигне въпроса за оказване на помощ в процеса срещу българските медици в Либия. /"Демокрация", "Сега"/

   

  ****
  Отношения с  Германия
   
   "Даймлер - Крайслер" откри офис в София, а "МобилТел" подписва договор със "Сименс"
  За 10 години  Германия е дала на България 550 млн. ДМ.
  Автомобилният гигант "Даймлер - Крайслер" вчера откри офис в София. Присъстваха старши вицепрезидентът на фирмата Матиас Клайнерт с делегация от 10 души. Вчера той разговаря с зам.-министъра на търговията Христо Михайловски, а днес ще води разговор с министъра на транспорта Антони Славински. Дъщерната фирма на "Даймлер" "АД транс" спечели търга за електрификация на жп линията Дупница - Кулата.
  Днес "МобилТел" ще подпише голям рамков договор за доставка на техника и оборудване със "Сименс" Той ще бъде подписан от изпълнителния директор на "МобилТел" Владимир Грашнов и директора на "Сименс" за Източна Европа Георг Розински. /"Стандарт"/
  Вчера Ханко фон Кнобелсдорф, ръководител на Координационното бюро за техническо сътрудничество към посолството на Германия и на програмата "Насърчаване на икономиката и заетостта", заяви, че от 1990 до 2000 г. Германия е предоставила на България близо 150 млн. ДМ по линия на двустранното сътрудничество, а заедно с помощта по международните програми, тази помощ достига до 550 млн. ДМ. Използването на тези средства се следи много внимателно и до злоупотреби не се стига. През 2000 г. Германия ще оказва помощ на секторите текстил, винопроизводство, машиностроене и електротехника, както и помощ за 15 фирми. Според Кнобелсдорф България няма национална програма за насърчаване на малкия и средния бизнес. В момента, докато усвои инвестициите, предприемачът е принуден да дава солидни средства за данъци. /"Сега"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  На среща с областните управители премиерът Костов заяви, че до 20 юли трябва да завърши административната реформа
  Вчера, 6 юни, в курорта Хисар, премиерът Костов се срещна с 14 областни управители от Южна България. Целта на срещата бе да се даде ход на завършващия етап от административната реформа. Затова е изготвен пълен списък от материали, документи и инструкции за въвеждане на модерни технологии в обслужването. Костов заяви, че държавните служители трябва да бъдат извадени от анонимност и да се превърнат в слуги на хората. Те ще трябва да представят публичeн списъка на услугите, които администрацията предоставя, точните срокове и контрол за всяка услуга. Според премиера по този начин ще се направи решителна крачка в борбата с корупцията.
  Срокът за завършване на административната реформа е 20 юли, за когато е насрочена и втората среща с областните управители. Дотогава те ще трябва да анализират типичните проблеми на своите райони и да предложат проекти за тяхното решаване, като се използват и предприсъединителните фондове ИСПА и САПАРД.
  /"Демокрация" и Пари"/
   

  Дават аванс на закъсали общини
  11 008 900 лв. авансова субсидия за 62 общини в тежко финансово сътояние преведе вчера финансовото министерство.
  С извънредни пари е получен и поредният транш от 18 106 300 млн. лв. редовна субсидия.
  38 млн. лв. допълнително е заделила хазната за закъсалите общини, съобщи вчера в Пловдив финансовият министър Радев. Шанс за еднократна помощ от 1,5 млн. лв. имали кметства, които се са изплатили заплати и помощи. Сред тях е и Пловдив с 15 млн. лв. дълг.  
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  БСП ще работи с граждански сдружения  и ще търси  предизборни споразумения с ДПС, "Нов избор",  и дори с ВМРО, обяви секретарят на паритята по коалиционната политика Румен Петков.
  От БСП  търсели контакти с ВМРО по въпроса за големите приватизационни сделки. ВМРО поиска контрол върху сделките за над 50 млн. лв.
  Лидерът на БСП Първанов ще се срещне с лидерите на новото движение "Социалдемократи" и с ръководството на Евролевицата.
  БСП ще обсъжда взаимоотношенията си с партиите и гражданските днижения, съобщава и в-к "Труд" под заглавие "В БСП си харесали ексерти от ГОДО".
  Според секретаря по коалиционните взаимоотношения в БСП Петков от БСП искали да си свършат така работата, че да спечелят изборите и да управлява социалнолиберална коалиция". Левицата щяла да работи с граждански движения, които се борят срещу корупцията. Тя приемала тезатана  ГОДО за привличане в управлението на експерти, дори харесара хора от ГОДО, но от централата на БСП не са назовали конкретни имена, пише "Труд". БСП ще работи и и с Евролевицата на Томов, и с отцепниците от движение "Социалдемократи" . Ще се поддържат тесни връзки и с ОБТ и БСДП. Социалистите смятат да активизират отношенията си с всички синдикати. Това стана ясно на заседание на Изпълнителното бюро на БСП вчера.
  По отношение на НАТО от ръководството на БСП заявяват, че позицията им е за референдум, но щом се получи покана от пакта, както е гласувал 44-ия  конгрес на БСП,  е припомнил говорителят Ангел Найденов.
   
  Подписка срещу членство на България в НАТО пускат в парламента лидерите на Зелената партия и ПК "Екогласност" Александър Каракачанов и Стефан Гайтанджиев. "От утре започваме изграждането на комитети "Не на НАТО", обяви лидерът на зелените. Негавата партия и "Екогласност" обмисляли съвместни прояви срещу пакта. /"Труд"/. Те настояват за референдум за членството на страната в пакта.  
   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Заради неизплатени заплати стачкуват 5600 учебни заведения
  80% от училищата и детските градини затварят врати от днес от 9 ч. до 10 ч., съобщи лидерката на синдиката към КНСБ Янка Такева.  Заради неизплатени заплати стачкуват 5600 учебни заведения.
  Най-непримирими са в София, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе и Бургас.  В тях ще бъдат затврени абсолютно всички училища, пише "24 часа".
  Учителите се вдигали на бунт, защото повечето чакали надниците си за март.
  Ефективно ще прпотестират по цял ден в Перник от 9-и, а в Къррджали - от 15 юни. Протестът нямало да приключи, докато учителите не започнат да си получават заплатите навреме.
  Националният протест може да провали учебната година, предупреди синдикатът.
  Ако училищата затворят през юни, абитуриентите ще останат без дипломи и няма да могат да кандидатстват във ВУЗ. Стачката ще блокира и кампанията за елитните гимназии и техникуми.
  КНСБ иска спешно среща с финансовия министър Радев и с премиера Костов.  Сещат се за учителите само на 24 май и по време на избори, за да им стегнем училищата за гласуване, е коментирала Янка Такева.  
   
   


  ДЕМОГРАФИЯ
   
  Безработни са 80% от ромите, 38% от турците и 18% от българите, а в 64% от българските семейства няма нито 1 дете, е станало ясно на дискусия за малцинствата във Варна.
  Според Антонина Желязкова, шеф на Международния център за етнически проучвания, българските семейства с 3 деца са 0,7%, турските - 2,5%,  ромските - 13%.
  от семействата с 4 деца рекордьори са пак циганите - 10%, българи са 0,2%, а турците и помаците - 1%.
  В 64% от българските домове няма нито 1 дете.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  България ще ограничи вноса на  изкуствени торове
  Вчера се проведе среща между представители на Министерството на икономиката, "Булгаргаз" и ръководствата на заводите за изкуствени торове в България. Решено е било България да въведе защитни мерки по вноса на изкуствени торове. Така ще се намали ефектът от повишената цена на природния газ, внасян от Русия.
  Обсъждани са били 3 варианта: вносните торове да се облагат с допълнително мито; да се наложат количествени ограничения; да се въведе специален импортен режим.
  Защитните мерки ще бъдат обсъдени на заседание на Консултативния съвет по химическа промишленост. Министерството на икономиката ще предложи още да се разработят и наредби за контрол върху пазара, за да се предпазят потребителите от некачествени вносни стоки. Нормативните документи, които ще бъдат приети, ще бъдат в съответствие със Закона за техническите изисквания на продуктите.
  /"Демокрация"/