ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
7 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Правителство | Вероизповедания | Политически партии и организации Икономика
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Мадлин Олбрайт в Чехия.

 • Джордж Робъртсън заяви, че приемането на Русия в НАТО не е актуален въпрос.

 • Китай увеличава военните разходи.  

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Увеличаване на напрежението на Косовско-Сръбската граница..  
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Лидерът на БСП Първанов изрази готовност за поемане на властта в страната.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Продължава дискусията около съдбата на българските медици в Либия.

 • В Ливан софийският кмет Софиянски ще разширява търговското сътрудничество.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Различия в информацията за разговорите между Михайлова и Папандреу за продажбата на БТК.

 • Военният министър Бойко Ноев утре заминава на посещение в Турция.
   

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Днес на официално посещение пристига президентът на Словакия Рудолф Шустер.

 • Проведе се втората за годината среща по инициатива на премиера Костов, правителството и шефовете на синдикатите КНСБ и "Подкрепа".

 • Ислямът ще се изучава като свободно избираем предмет.

 • Новите секретари към Националния изпълнителен съвет на СДС ще бъдат експерти.

 • Ръководствата на СДС и ДПС ще заседават съвместно.

 • ВМРО напуска групата на СДС наесен.

 • Гергьовден 2 се появи във Варна.

 • Банките искат облекчени условия за кредитиране.
   
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Увеличаване на напрежението на Косовско-Сръбската граница
  Вчера Мадлин Олбрайт заяви, че е разтревожена от нарастването на насилието в Южна Сърбия край границата с Косово, както и че "ние сме загрижени за някои действия на албанците". Тя добави, че САЩ ще продължават да бъдат в контакт с албанските лидери, тъй като "трябва да работим с умерените сили в Косово." Олбрайт определи като "абсолютно спешно" пристигането на още полицаи от международните сили в Косово. Днес пред СС на ООН ще докладват командващият силите на НАТО в Косово ген. Клаус Райнхард и администраторът Бернар Кушнер. На 4 март Кофи Анан предупреди в доклад, че равнището на насилието в Косово е все още неприемливо и положението е "далеч от толерантността и помирението". Тези новини предлагат всички централни вестници в различни варианти и количество.
  В. "Стандарт" съобщава на първа страница с голямо заглавие, че "Милошевич готви военен преврат в Черна гора". Информацията е взета от германското списание "Фокус" и се основава на факта, че частите на югоармията в Черна гора са поставени в положение на повишена бойна готовност след отварянето на границата на Черна гора с Албания.
  Всички  вестници акцентуват върху факта, че Сърбия наложи пълна търговска блокада на Черна гора.
  "Демокрация" отбелязва, че силите на КФОР са започнали да затягат контрола по границата на Косово с Южна Сърбия, както и че части на югоармията са започнали учение на 9 км. от границата в Южна Сърбия.
  "Пари" обръща внимание на заявлението на министъра на отбраната на Гърция Акис Цохадзопулос, че албанските бунтовници в Южна Сърбия не действат сами и призова международната общност да предотврати избухването на ново насилие. Според Цохадзопулос "въпросът е кой инициира и подклажда тази история в момент, когато международната общност казва "не" на промяната на границите и край на конфликтите."
  В. "Сега" предлага собствения анализ "Окончателната битка за Косово предстои". Като се разглеждат действията на новата АО В Прешево, Буяновац и Медвежда, се прави изводът, че предстои нов кървав сблъсък между югоармията и албанците. Предлагат се и две най-вероятни версии. Според първата Милошевич може да засили дотолкова напрежението в трите общини, че НАТО да го удари отново. По-вероятно е обаче да поддържа насилието и сблъсъците с новата АОПМБ в рамките на обичайното и да провъзгласи, че каузата му е права, тъй като албанците са такива терористи, които даже САЩ и НАТО не могат да усмирят. Остава му и картата с Черна гора.
  Според информацията на в. "Монитор" АОК извършва терористична дейност в Южна Сърбия. На 5 март Хашим Тачи е пожелал "дълъг живот" на разформированата АОК. "Монитор" предлага и собствен анализ под заглавие "НАТО започва втория рунд срещу Югославия." Според него целта е разкъсване на Югославия и създаване на Велика Албания. За целта НАТО има нужда от нови провокации, които да създадат аргументи за нова намеса. НАТО е силно заинтересувана в България и Румъния да се задържат на власт сега управляващите правителства. Извод: "Съдбата на българското правителство парадоксално е свързана със съдбата на Милошевич - Западът има нужда от Костов, докато Слобо е на власт".

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Лидерът на БСП Първанов изрази готовност за поемане на властта в страната
  Няма никакъв външен импулс от Русия за промяна на позицията на БСП по отношение на НАТО, заяви вчера в Пловдив лидерът на БСП Първанов. Така той обясни съвпадението между решенито на партийния пленум и изявлението на руския премиер Владимир Путин в същия ден, коментира в. "Пари".
  На пленума в неделя, 5 март, социалистите записаха в проекта за национална стратегия за развитие, че въпросът за НАТО трябва да бъде окончатгелно решен с референдум.
  В публикация във в. "Демокрация обаче зам.-председателят на парламента от ПГДЛ Благовест Сендов заявява, че въпросът за НАТО не трябва да бъде обсъждан на този етап в БСП, тъй като е внесен отвън и с него се цели разцепление в партията.
  Според Сендов въпросът за това дали БСП трябва да каже "да" за НАТО, е натрапен. Той подчерта, че бъдещото членство на България в алианса не трябва да се явява крайъгълен камък на предстоящия 44-и конгрес на БСП. Сендов се срещна вчера с новоназначения руски посланик у нас Владимир Титов. На срещата не е била дискутирана позицията на БСП за НАТО, двамата са разговаряли за двустранните отношения,   информира "Демокрация".
  В. "24 часа" пък публикува мнението на бившия лидер на БСП и експремиер Жан Виденов, който също смята, че НАТО ще разцепи партията. Това Виденов заяви в Пловдив вчера. Лидерът Първанов пък бе в града, за да обясни защо на БСП им трябва членство в пакта. Според него без това БСП не може да вземе властта.
  "24 часа" пише, че партийни секретари от Пловдив обсадили Първанов и го затрупали с гневни писма срещу новата соцлиния.
  На пресконференция на "Открит форум" вчера лидерът на движението в БСП Красимир Премянов припомни, че тази идея за референдум за НАТО тръгва от тяхната инициатива и позицията се е развила под техен  натиск. Успяхме да събудим дискусия в партията, това е голяма еволюция и успех за Открит форум, похвали се Премянов. Той също отрече подозренията, че позицията на БСП към НАТО е продиктувана или консултирана с Русия. Така за пръв път от доста време насам Първанов и Премянов донякъде доближиха позициите си, отбелязва "Пари". От друга страна, от Открит форум изцяло разкритикуваха външната политика на партийното ръководство, което по време на балканските си визити не обръщало внимание на сходни леви партии. Прибързан е принципът "Дайте да даваме", по който досега Първанов действал по въпроса за НАТО, коментира Премянов, цитиран в "Пари". Той изрично подчерта, че България трябва да търси гаранции за националната си сигурност на балканско и национално ниво и подчерта, че страната ни икономически не е готова за членство в пакта. Позицията на БСП за НАТО не е сигнал за преориентация, нито революционната стъпка в отношенията ни към пакта, заяви вчера в Пловдив Георги Първанов. Затова не бивало да се очакват сътресения на конгреса на БСП през май. Ако някой използва за вътрешнопартийни цели тази ми позиция с цел да разцепи партията, ще направи голяма грешка, предупреди Първанов. Той обяви, че няма да се включва в никакви дебати за НАТО до парламентарните избори. Позицията ни за НАТО не е актуален въпрос, защото поканата ще дойде най-рано през 2002 г., а дотогава страната има да решава много по-належащи проблеми, мотивира се той.
  В интервю за в. "Труд" под заглавие "БСП не залага на носталгията" Първанов отговаря на журналистически въпрос какво мисли днес БСП за НАТО, че партията мисли това, което е приел пленумът на 5-ти март. "Ние смятаме, че България трябва да си взаимодейства и партнира с алианса на сегашния етап, когато още не сме получили покана за членство. На пленума ние изразихме ясно волята си за европейска и евроатлантическа интеграция на страната във всички структури - и военни, и икономически, и политичски. Движението на България към ЕС и НАТО трябва да става с достойнство и с отстояване на националния интерес. Не така, както стана с първите 4 блока на АЕЦ "Козлодуй", заявява Първанов.
  Първанов отбягва да отговори на въпрос каква би била политиката на БСП при едно "ново Косово", ще подкрепи ли алианса. Той уточнява само, че БСП ще си остане последователен противник на войната - "тук промени не може да има".
  От документите на пленума стана ясно, че БСП тръгва към властта, по повод на което Първанов уточнява, че програма за управление и уточнени партньори, с които да я реализира, все още нямат, но БСП имала основата на такава програма, тъй като ставало дума за широко отворен за потенциалните партньори на БСП документ. "Ние вървим към интеграционен модел на управление. За мен има много позитивни резултати в процеса на сближаване между левите и опозиционни партии от Лесидрен досега. Разговаряме и със социалдемократите, и с ДПС, и с еколозите, и с левите земеделци, и с реформаторите комунисти, уточнява лидерът на БСП. Той обаче не скрива опасенията за рискове при едно такова коалиционно управление и по-специално опасенията му са насочени към това, че в заключителните преговори, когато би се разговаряло за формулата на кабинета, може да се проявят много лични и теснопартийни интереси.
  В БСП Първанов не се страхувал от никого персонално, но се притеснявал от стремежа към самоцелна реидеологизация в БСП, изявеното крайно левичарство, от елементите на реваншизъм в поведението на някои негови колеги.
  В общонационален план тревогите на соцлидера са - огромната безработица, бедност, жестоката корупция. БСП обаче нямало да залага на идиличната представа за миналото като мотивиращ фактор за изборите, а има намерение да излезе с ясни послания и аргументи. Според Първанов БСП е спечелила на местните избори благодарение на мощната си организационна мрежа и на това, че е заложила на гражданското начало и независимите кандидати. "За мен това е линия, която трябва да бъде развивана и за в бъдеще", заявява Първанов.
   
   
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Днес на официално посещение пристига президентът на Словакия Рудолф Шустер
  Днес на официално двудневно посещение в България пристига президентът на Словакия Рудолф Шустер и съпругата му Ирена. Програмата на посещението напомня за програмата при посещението на Бил Клинтън. Днес той ще разговаря на четири очи в Зелената зала на "Дондуков" 2 с Петър Стоянов Следобед ще разгледа подлеза с римските останки пред президентството, църквата "Света София" и храмът "Александър Невски". Вечерта президентът Стоянов ще даде официална вечеря за словашката делегация. Предвижда се Шустер да се срещне с премиера Костов и да произнесе утре слово пред Народното събрание.След това Шустер и словашката делегация ще разгледат Балабановата къща и Античния театър в Пловдив, след което двамата президенти и съпругите им ще отпътуват за Бачковския манастир. /"Новинар", "Демокрация"/
  В. "Пари" предлага интервю с президента Рудолф Шустер под заглавие "Политическият диалог между България и Словакия набира динамика". Шустер отбелязва, че стратегическата цел на Словакия е членство в НАТО и ЕС, с което се обяснява, че през 1999 г. Словакия е разрешила полети на самолети на НАТО над СРЮ, както и съобразяването с общата политика на ЕС спрямо някои балкански страни. Оценява ролята на България като стабилизиращ фактор на Балканите и най-вече по време на конфликтите със СРЮ. Обявява се за практическо приложение на Пакта за стабилност. През 1999 г. е нараснала динамиката на политическия диалог между двете страни. Обновена е била и работата на Междуправителствената смесена комисия, за да се активизират икономическите отношения. Двете страни си сътрудничат плодотворно в ООН, ОССЕ и ЦЕФТА, Дунавската комисия и ЧИС. Вижда перспектива за сътрудничество при изграждането на моста при Видин - Калафат. При посещението си очаква договаряне на засилване и задълбочаване на сътрудничеството във всички области, включително и между малкия и средния бизнес, както и размяна на полезна информация за усилията за присъединяване към НАТО и ЕС на двете страни.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с арабските страни
   
  Продължава дискусията около съдбата на българските медици в Либия
  В. "Стандарт" публикува текста на поздравителната телеграма на Муамар Кадафи до президента Петър Стоянов във връзка с националния ни празник 3 март. Информацията е предоставена от правосъдния министър Теодосий Симеонов. В края на телеграмата Кадафи пише, че "17 български медици, задържани като свидетели в Либия и по-късно освободени, ще получат паспортите си най-късно днес."
  В. "Монитор" публикува материала "Спецоперация заразила либийските деца". "Монитор" се позовава на анонимен високопоставен източник от Триполи, според който в дъното на СПИН скандала стоят няколко чужди тайни служби. Смъртоносна пратка с банки с кръв е била вкарана в Либия през съседна държава. По тази версия работят либийските тайни служби. Българските медици са станали неволни участници в медицинския скандал. В дъното на организацията стоял гражданин на европейска държава, лекар, който вече е напуснал Либия. Той имал и арабин за съучастник. В обвинителния акт се споменавало за Джон Англичанина и Адел Египтянина. В обвинението се твърди, че сестра Кристияна Вълчева е получила големи суми пари от Джон Англичанина чрез Адел Египтянина.
   

  В Ливан софийския кмет Софиянски ще разширява търговското сътрудничество
  Вчера кметът на София Стефан Софиянски замина на посещение в Бейрут по покана на губернатора на града Якуб Сараф. Софиянски и водената от него делегация са били приети от премиера на Ливан Селим ал Хос. Той е уверил своите гости, че ливанското ръководство възнамерява да насърчава с всички възможни средства укрепването  и задълбочаването на сътрудничеството между двете страни в търговско-икономическата област и очаква аргументирани предложения от българските бизнесмени в проекти, свързани с възстановяването на Ливан. Софиянски е уведомил Селим ал Хос, че преди да дойде в Ливан, се е срещнал с представители на ливанската общност в България, които са изразили задоволството си от своята дейност. Софиянски ще се срещне с председателя на Националното събрание на Ливан, с губернатора и председателя на общинския съвет на Бейрут, както и с министъра на туризма и председателя на Агенцията за чуждестранни инвестиции на Ливан. /"Пари", "Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Различия в информацията за разговорите между Михайлова и Папандреу за продажбата на БТК
  В. "Сега" отбелязва, че гръцката телевизия е съобщила, че при разговорите на външните министри Надежда Михайлова с Георгиос Папандреу при тристранната среща с Исмаил Джем Михайлова е обещала преговорите за продажбата на БТК на гръцко-холандския консорциум ОТЕ - КПН да приключат скоро. БТА разпространи същата информация. Вчера говорителят на външно министерство заяви, че "Под никаква форма този въпрос не е обсъждан. Позиците по този проблем и на българското, и на гръцкото правителство са ясни. Освен това не може да се ангажира вниманието  на третата страна с въпрос, който е с търговски, а не с политически характер."
  Днес всички вестници се спират на реакцията в балканските страни на тристранната среща на 5 март между външните министри на България, Гърция и Турция. В Турция и Гърция тя се определя като историческа. Общото впечатление е, че тристранната среща е предизвикала само положителни реакции. В. "Пари" отбелязва, че в Белград близките до управляващите вестници са изразили задоволство от заетата позиция за Косово - пълното и последователно изпълнение на резолюция 1244 на ООН за Косово.
  В. "Демокрация" пише, че гръцката преса е била по-резервирана в оценките си. "Вима" и "Ексусия" изтъкват, че срещата е била богата на символи и декларации, но "бедна по същество". "Вима" посочва, че срещата "не е оправдала големите усилия, положени от тримата първи дипломати", и добавя, че липсата на финална декларация я омаловажава."

  Военният министър Бойко Ноев утре заминава на посещение в Турция
  Утре на тридневно официално посещение в Турция заминава военният министър Бойко Ноев по покана на турския си колега Сабахатин Чакмак Оглу.
  Предивжда се Ноев да се срещне с президента Сюлейман Демирел, с премиера Еджевит и други членове на правителството, както и да вземе участие в 10-ата международна конференция по въпросите на сигурността в Анталия. Със своя колега Чакмак министър Ноев ще обсъди ремонта и увеличаването на ресурса за експлоатация на бронираните машини. Българските специалисти са разработили специална методика за увеличаване на възможностите за работа на бойните машини и Турция проявявала интерес. Ще се водят преговори и за производството на бронежилетки в България. От 2 години двете страни обсъждат и обща таблица за артилерийски стрелби за българските 122-милиметрови оръдия и за турските 75-мм и 203-мм оръдия. /"Труд"/ 
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
   
  Проведе се втората  за годината среща по инициатива на премиера Костов, правителството и шефовете на синдикатите КНСБ и "Подкрепа"
  През 1999 г. чрез бюрата по труда са разкрити и заети 209 000 работни места, съобщи социалният министър Нейков, според когото предложението на КНСБ да се създадат 250 000 работтни места от март 2000 г. до март 2001 г., може да стане факт с икономическия ръст и инвестициите по програми на ЕС, Световната банка, фонд "Регионални инициативи", фонд ПКБ.
  Премиерът Костов е потвърдил, че номиналният ръст на БВП  през 2000 г. ще е 10%, при инфлация малко над 6%.
  Участниците в срещата са се обединили около идеята да се разработи Национална програма за заетост, а решаването на проблема безработица да стане приоритет в програмата на кабинета до края на мандата му. До два месеца ще е готов експертният съвет, който ще разработи програмата, като усилията ще бъдат насочени към създаване на заетост в районите с най-голяма безработица.
  Според КНСБ реално безработицата в страната е 25%, особено висока е младежката - 48,8%. На едно от следващите си заседания тристранният съвет за сътрудничество  ще разгледа проектозаконите за икономическия и социален съвет и социално-инвестиционния фонд. Най-напред ще се създадат регионални фондове, които също ще инвестират в разкриване на нови работни места.
  Да се създаде гаранционен фонд, който да обезпечава заплатите на работниците при фалит на работодателите, е бил единият от разискваните проблеми. Готов съм да дискутирам по темата срочни трудови договори, каза след срещата министър Нейков, цитиран в "Демокрация". Според него държавата постепенно ще се оттегли от преговорите при определяне на работните заплати не само в държавните и бюджетните, а и в частните фирми и предприятия.  
   


  ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ
   
  Ислямът ще се изучава като свободно избираем предмет
  Децата от Смолянско ще могат да учат ислям като свободдно избираем предмет, съобщиха от регионалния инспекторат на образователното министерство. Разрешение за това вече е получено, като часовете ще бъдат само във втори клас, а обучението задължително ще бъде на български език. Главното мюфтйство е поело осигуряването на необхдимите средства и преподаватели, но все още  в областта няма създадени групи от желаещи ученици.
  Само от 4 селища е изпратено запитване към образователното министерствно за учители. 15 март е срокът за сформиране на ученически групи.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   

  Новите секретари към Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС ще бъдат експерти
  На днешното си заседание новите членове на НИС ще разпределят ресорите си. За целта всеки от тях трябваше да изготви свой собствен план за работа, в който да обяви желанието си и намеренията си в даден ресор.
  Очаква се днес да стане ясно и по какъв принцип ще бъдат подбрани новите секретари на централлното ръководство. Най-вероятно това ще бъдат не политически лица, както бе досега, а експерти, са съобщили от централата на СДС.
  В привличането им щял  да се прояви стремежът на СДС за отваряне към нови лица.
  До момента към НИС работеха 8 секретари - Абаджиев - по международните въпроси, Илия Петров  - по информационната политика, Емил Лилов - по огрганизационните въпроси, Светлана Бончева и Красимир Каменов - по вътрешната политика, Едуард Клайн - секретар в отдел "Стратегии, платформи и програми на СДС", Петър Рафаилов - по финансовите въпроси, и Емануил Йорданов /сега вътрешен министър/ - по изборните сктратегии.
  По-късно днес ще се събере и ПГ на СДС. На нея ще си разпределят функциите новоизбраните зам.-председатели Асен Агов, Росица Тоткова, Иван Н. Иванов, Пламен Марков и Светослав Лучников.
  Коалиционните партньори  трябва да направят предложение за шести заместник на Михайлова. Това място обаче може да остане незаето. Преди дни лидерът на БЗНС Георги Пинчев заяви, че според него не е необходимо да има още един заместник.
   
   

  Ръководствата на СДС и ДПС ще заседават съвместно
  Централното оперативно бюро на ДПС ще кани Националния изпълнителен съвет /НИС/ на СДС на съвместни заседания, е съобщил пред в. "Пари" зам.-председателят на ДПС Осман Октай. Домакин на първата от близо 4 години среща на двете ръководства ще е ДПС. Тя вероятно ще се състои в централата на движението в столицата н началото на следващата седмица. Веднага след това ще последва среща в централата на СДС.
  Включването на широк кръг водещи политици от двете ръководства ще направи разговорите прозрачни и ще спомогне за лесното преодоляване на съществуващата взаимна ннеприязън между двамата лидери Доган и Костов, е пояснил Октай.
  Зам.-председателят на СДС Енгений Бакърджиев е коментирал вчера пред репортер на "Пари", че отварянето към некомунистически формации е част от новата стратегия на съюза.  Така че не можем да не се съгласим на тази  инициатива, е казал той.
  Миналата седмица Костов и Екатерина Михайюлова поканиха лидера на ДПС Доган и Осман Октай на разговор в бившия партиен дом, който сега се ползва от всички парламентарно представени сили. По време на срещата бе демонстрирана доброжелателност и от двете страни, информира "Пари".
  Големият проблем между СДС и ДПС е да се възстанови предишното доверие на равнище 1996 г., каза Доган след разговора. Той съобщи още, че ще има поредици от работни срещи между представители на двете организации.
  За пръв път от ДПС заявиха, че освен по външната политика, ще търсят съгласие и по вътрешнополитически въпроси. Състоянието на районите със смесено население и евентуалните решения на правителството за стимулиране на бизнеса в тях също са били акцент на разговора между четиримата лидери. Екатерина Михайлова декларира, че бързо ще подготвят решенията.
  Новата стъпка на затопляне между двете сили изглежда добре премерена и едва ли не е минала без външно посредничество, коментира "Пари". Доскоро се смяташе, че стратегията на ДПС е да се стреми към кабинет тип Беров след парламентарните избори. Връщането към президентсктата формула от 1996 г. /ОДС/ показва, че Доган още отсега декларира, че няма да прави нов ляв завой.
   

  ВМРО напуска групата на СДС наесен
  Двамата депутати на ВМРО най-вероятно ще напуснат ПГ на СДС през есента, е научил в. "Пари". Тогава щял да бъде най-благоприятният момент, смятали от организацията. Все още не е ясно дали след това депутатите ще се присъединят към друга група, или ще се обявят за независими. От ВМРО очаквали предсрочни парламентарни избори. Премиерът и председател на СДС Иван Костов бил информиран лично за намеренията на ВМРО по време на срещата им миналата сряда. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов опитал да убеди Костов, че самостоятелното участие на ВМРО на парламентарните избори и евентуалната група на организацията в Народното събрание може да доведе до разширяване на влиянието на демократичните сили. Коалицията ОДС със сегашните й участници вече не била печелившата формула и загубата била твърде възможна. Коментарът на Каракачанов останал без реакция от страна на Костов. При запазване на сегашната бариера от 4% за влизане в парламента е сигурно, че ВМРО ще се яви сама на парламентарните избори. Все още обаче не се изключва вариантът за създаването на нова коалиция с основно участие на ВМРО. /"Пари"/

  Гергьовден 2 се появи във Варна
  Второ конкурентно движение Гергьовден бе анонсирано официално вчера във Варна, оповестиха инициаторите, които са недоволни от политизирането на оригиналната структура на Любен Дилов - син.
  В създаването на друго движение със същото име няма нищо лошо, защото нашите клубове по градове нямат правна регистрация, а се вписват само в централата, коментира самият Дилов, който също вчера е бил във Варна по информация на "Пари". Дилов отправил апел към алтернативното движение за съвместна работа, но оттам отказали сътрудничество.
  Начина на участие в парламентарните избори и решение дали ще отворим организацията за прием на нови членове, чакайте след конференцията ни на 21 март, обяви Любен Дилов - син, главен секретар на "Гергьовден".  Според него тоталната чистка на чиновници при смяна на властта била гибелна и копирала модела на средиземноморските страни. Коментарът бе по повод масовите уволнения във Варненската корабостроителница, където вече са подменени 25% от чиновниците, и обвиненията, че кметът Кирил Йорданов е завъртял червената метла. Времето ще покаже дали Йорданов е добър политик, е пояснил Дилов.   


  ИКОНОМИКА
   
  Банките искат облекчени условия за кредитиране
  Търговските банки ще актуализират своите предложения до правителството за облекчаване на нормативната уредба за кредитирането и събирането на обезпечения. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Жотев след срещата си с представители на Асоциацията на търговските банки /АТБ/ и Българска национална банка /БНБ/. Последната среща ще се проведе утре, 8 март, в столицата.
  Банките ще могат да отпускат кредити на фирмите, но срещу представянето на добри бизнеспланове. За съжаление много от ръководителите на малки и средни предприятия имат добри идеи, но не могат да подготвят исканията си за кредит, каза  министър Жотев. Затова през тази година със съдействието на Министерството на икономиката в страната ще бъдат изградени 8 бизнесцентъра в помощ на предприемачите. Освен това при отпускането на кредит трябва да има достатъчно платежоспособен клиент, на който банката да даде заем, е мнението на банкерите.
  Някои текстове от действащата в момента нормативна уредба създават проблеми на банковата система, каза председателят на АТБ Спас Димитров. За да бъде нормативната база в помощ и на банките, и на предприемачите, от АТБ искат да дават мнение по проектозаконите преди внасянето им в парламента. Така ще се сведе до минимум последващото променяне на законите.
  Български банки биха могли да финансират проекти по Пакта за стабилност, но за тази цел е необходимо проектите да са предложени от реалния сектор, заяви министър Жотев. /"Демокрация"/