ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 7 януари 1999 г.

 

Световните новини
Днес започва процесът срещу Клинтън. Експерти на ООН в Ирак са шпионирали в полза на САЩ.
Пропадна опитът за съставяне на правителство в Турция.

Преглед на печата

Цар Симеон Втори присъства на литургията за Богоявление в храм - паметника "Александър Невски" с партриарх Максим, а президентът Стоянов не присъства на освещаването на бойните знамена.
Различни мнения относно възможността за възцаряване на Симеон Втори.
Премиерът Иван Костов даде коктейл за посланиците по случай Нова година и заяви, че до 2001 г. България ще изпълни критериите от Копенхаген и Маастрихт за членство в ЕС.
 
   
 

Цар Симеон Втори присъства на литургията за Богоявление в храм-паметника "Александър Невски" с патриарх Максим, а президентът Стоянов не присъства на освещаването на бойните знамена.

Вчера в 10 часа царското семейство пристигна в храм-паметника "Александър Невски" за литургията за Богоявление и честване на рожденния ден на царица Маргарита. Царят беше посрещнат от огромно мнозинство вътре и извън храма. Той прочете молитвата Символ-верую на светата литургия, която беше отслужена от партриарх Максим. От името на партриарха и духовенството епископ Галактион поздрави царицата за рожденния й ден. Нюйоркският и австралийски митрополит Йосиф целуна цар Симеон и подари цветя на царицата.Църковният хор изпя химна "Боже, пази царя". Царят влезе в олтара, за да целуне ръката на партриарх Максим.
Свещениците от синода на Пимен участваха във водосвета и хвърлянето на кръста на езерото в квартал "Дружба". Водосветът беше отслужен от пименовия митрополит Инокентий в присъствието на кмета на София Стефан Софиянски и депутати. В почти всички по-големи градове на страната бяха отслужени по два водосвета от свещеници на двата синода.
Вчера край ротондата "Свети Георги" бяха осветени бойните знамена на армията. Президентът не присъства поради заболяване от грип. Не присъства и премиерът Иван Костов. Тук бяха военният министър Георги Ананиев, , четиримата му заместници, началникът на ГЩ ген. Михо Михов, главния прокурор Татарчев, кметът Софиянски. Молебенът беше отслужен от проф. Радко Поптодоров от синода на Пимен. След освещаването на знамената войсковите части се отправиха към Паметника на незнайния войн, който е в съседство с храма "Ал. Невски". Настъпил е хаос, защото са се надвиквали хорът на храма, който е пеел "Многая лета" за царя и военната музика. Във всички поделения на армията знамената бяха осветени.

Различни мнения относно възможността за възцаряване на Симеон Втори.

От идването на царя в България левия печат води кампания срещу евентуалното възцаряване на царя. Днес в-к "Монитор" предлага мнението на лидера на синдиката "Подкрепа" Константин Тренчев, който заявява: "Аз мисля, че проблемът на българските политици е другаде. Те се чувстват абсолютно неуютно в сянката на Симеон, защото те са пигмеи спрямо този човек. Те дори не могат да светят с отразена светлина. Те са толкова жалки и всички тези хора от ултрадясно до ултраляво, които имат някаква възможност да направят нещо, са изградили общ фронт срещу заплахата Симеон. При една монархия, оглавена от личност като Симеон, те няма да могат да вършат своите безобразия. Монархията е ред, морал, законност, които не устройват нашите политици.
Българинът трябва да проумее, че Царят е цар на всички българи. Вие сами виждате, че той се е изразил по този начин - хората да го поискат, без значение дали те са сини, червени, зелени, турци, българи и т.н. Докато в тази нация съществува конфронтация ние няма да тръгнем напред. Трябва да се намерят форми на помирение. Царят е най-голямото олицетворение на това помирение и той го демонстрира по един блестящ начин".
Пак в "Монитор"бившата министър-председателка Ренета Инджова заявява, че Конституционния съд ще отмени референдума за премахване на монархията. Дори това да не значи коронясване на Симеон, ще бъде премахната една историческа несправедливост. Освен това съществува вече един прецедент - царските имоти бяха реституирани, отново по искане на Иван Татарчев. "Монитор" съобщава за провелата се вчера среща на цар Симеон с главния прокурор Иван Татарчев. След срещата той е заявил за вестника: "Разговорът беше личен.Не сме говорили за моето искане до Конституционния съд за отмяна на референдума от 1946 г. Ние се познаваме много отдавна, имаме общи приятели. Симеон е един достоен българин и за мен е гордост, че имах възможност да разговарям с него. За връщане на монархията не сме и споменавали".
В-к "Сега" предлага мнението на професора по литература Никола Георгиев: "И ако Симеон не желае да стане абсолютен монарх, презиран от народа си, осмиван от останалата част от Европа, ако не желае това нещо, да си върви в Мадрид и да престане да вдъхва празни надежди на няколкото стотин хиляди наивници, които очакват царя спасител. Да престане да забърква политически интриги с идването си и със заминаването си. Нека помни съдбата на Батемберг".
В-к "Дума" публикува на цяла страница статията "Кому принадлежат бившите дворци", в която се повдигат редица въпроси около принадлежността на царските имоти в България.

Премиерът Иван Костов даде коктейл за посланиците по случай Нова година.

Вчера премиерът Костов даде коктейл за дипломатическия корпус. В приветствието си към посланиците Костов определи като най-важна цел за българското правителство до 2001 г. да изпълни критериите от Копенхаген за членство в ЕС и да започнат преговорите за присъединяване. Според него дисциплината на валутния борд ще даде възможност на България до 2001 г. да покрие критериите от Маастрихт.
 


Copyright 1998-2012 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"