ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
7 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Армия | Правителство | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Израел започна изтеглянето от Западния бряг на река Йордан.

 • Москва свиква световен форум за мира в Близкия изток.

 • Българка роди германчето на хилядолетието.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • България ще участва в програмата "Леонардо да Винчи 2" на ЕС.
   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • За първи път от 2 години президентът Стоянов присъства на водосвет.

 • Президентът Стоянов положи венец на паметника на Ботев по повод 152-годишнината от рождението му.

 • Слухове за предсрочно отстраняване на началника на Генщаба ген.-полковник Михо Михов.

 • България ще изпрати петима военни наблюдатели в Косово.

 • Правителството предложи на президента да награди с орден "Стара планина" първа степен шестима видни дейци на българската култура заради цялостното им творчество по повод юбилеите им.

 • Полицейски служители ще приемат заявления за нови паспорти по месторабота, съобщи вътрешният министър Йорданов.

 • Работна група начело с вицепремиера Жотев ще направи преглед на лицензионните режеими до края на месеца.

 • Социалният министър Нейков предлага заплатите на лекари, учители и държавни служители да се увеличат с 5,5% през януари.

 • Ръководството на ДПС ще се смени на националната конференция на 29-30 януари, съобщи зам.-председателят на партията Кемал Еюп.

 • Около 1000 улични продавачи от цялата страна протестираха в София срещу наредбата за касовите апарати.

 • Масови съкращения в местните администрации.

 • Икономическият растеж на България за 1999 г. ще е между 2,5% и 2,9%, прогнозира Агенцията за икономически анализи.  
   
     


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Около 1000 улични продавачи от цялата страна протестираха в София срещу наредбата за касовите апарати
  Близо 2 часа продължиха протестите на улични търговци от цялата страна в София вчера. През цялото време на митинга обаче нито един представител на държавната администрация не им обърна никакво внимание, коментира днес пресата.
  На протестния митинг най-много бяха търговците на сергии от Пловдив, водени от представители на наскоро създадената Гилдия на уличните търговци. Те бяха дошли с автобуси и лични превозни средства. На пл. "Ал. Батенберг" имаше и техни колеги от Казанлък, Русе, Стара Загора, Кюстендил и София.
  Протестът започна по обяд. Лозунгите на търговците най-често бяха персонално адресирани към финансовия министър Радев.
  Столичният кмет Софиянски също си навлече неприязанта на протестиращите, тъй като не разреши митингът да се проведе пред сградата на МС заради церемонията по Богоявление, която вървеше по същото време в ротондата "Св. Георги", съобщава в. "Труд".
  Почти всички пловдивски пазари не работят от 4 дни, заявиха продавачи от най-големия открит пазар в града. Те щели да стачкуват до 13 януари, защото дотогава им разрешили местните власти.
  Най-засегнати от наредбата са сезонните работници, които правят мартеници, продавачи на сувенири. Те също трябва да си закупят касов апарат.
  Основата на всяка стабилна държава е спазването на законите, обяви в официално съобщение финансовото министерство. Изискването за касови апарати в търговските обекти е от 1993 г, но се прилага едва през последните 2 г. Търговците без касови апарати извършват нелоялна конкуренция спрямо колегите си, които спазват закона. Липсата на апарат подпомага пласирането на контрабандно внесени стоки, а това е във вреда на българските проиводители, разясняват от министерството. Според финансовия министър Радев право на всеки човек и организация в България е да протестира. Правителството обаче по един начин вижда нещата, протестиращите  - по друг, уточнява Радев, цитиран в "Труд". По думите на министъра потребителят трябва да е сигурен в качеството на стоката. Ако не е, касовата бележка гарантира правото му да направи рекламация. Така е в Европа и ние трябва да свикваме, дори и на част от нас това да не се харесва, заявява министър Радев. От финансовото министерство съобщиха, че за да се снабдят с касови апарати, търговците могат да получат заем от банка ДСК.
  Няма да се подновяват договорите на търговците без касови апарати. Това съобщи зам.-кметът на София Венцислав Николов, след като обсъди мерките за санкции с управителите на 61 столични пазари. Очакваме проблеми с голяма група търговци, които пишат, че са производители, но всъщност пазаруват от борсите каза той. Съгласно наредбата не се изисква касов апарат от хората, които продават селскостопанска продукция собствено производство. За да няма възможност за измама, при наемане на сергия обаче те ще трябва да доказват, че имат земя, както и да удостоверяват колко декара е тя и дали я обработват.
  В писмо до премера Костов Българската занаятчийска камара поиска вчера въвеждането на касови апарати за уличните търговци да се отложи до 31 март. Оттам настояват МФ заедно с браншовите организации да направят комисия, която да преразгледа наредбата за касовите апарати.
  Ако ще ходим в Европа, данъчните трябва да хванат и укрития оборот на лъскавите магазини. Защото сергиите са дребните риби и е най-лесно те да го отнесат, коменитра в. "24 часа".

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  За първи път от 2 години президентът Стоянов присъства на водосвет
  За първи път от 2 години президентът и върховен главнокомандващ Петър Стоянов присъства на тържествения водосвет в двора на ротондата "Свети Георги Победоносец", на който бяха осветени бойните знамена на армията. Досега той отказваше да присъства на водосвета поради разкола в българската православна църква. Президентът Стоянов пристигна за тържествения водосвет заедно с военния министър Бойко Ноев и началника на ГЩ ген.-полковник Михо Михов. Той поздрави почетните роти от Софийския гарнизон. На тържествения ритуал присъстваха висши военни, дипломати и военни аташета, както и много граждани и туристи. Настоятелят на катедралния храм "Св. Александър Невски" епископ Галактион и епископ Борес от Пловдив благословиха чрез молитвата "За успеха на народа" старите бойни знамена на армията - прабългарската конска опашка, Самарското знаме и знамената на Софийския пехотен полк, 10-и Родопски пехотен полк и на 31-ви Силистренски пехотен полк.
  Ритуал за освещаване на армейски знамена се състоя също в Сливен и Плевен. /"Демокрация"/
   

  Президентът Стоянов положи венец на паметника на Ботев по повод 152-годишнината от рождението му
  Христо Ботев и Васил Левски комай са единствените българи, които не са подлагани на съмнение и партизанско охулване, заяви президентът Стоянов вчера. Той беше на 152-годишнината от рождението на поета в Борисовата градина в София. Президентът сложи венец на паметника на Ботев и букет на бюста на Левски. Според Стоянов подвигът на двамата революционери е в основата на националния дух на българите.    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  България ще участва в програмата "Леонардо да Винчи 2" на ЕС
  Вчера правитерството взе решение България да участвува с 296 455 евро в програмата на ЕС за сътрудничество в професионалното образование "Леонардо да Винчи 2". Парите ще бъдат заделени от бюджета на Министерството на образованието за 2000 г. По програмата ФАР на ЕС за образованието България ще получи през 2000 г. 2 800 000 евро. Програмата започва на 1 януари 2000 г. и завършва на 31 декември 2006 г. България взе участие и в първата програма "Леонардо да Винчи", която приключи на 31 декември 1999 г. /"Стандарт"/    


  АРМИЯ
   
  Слухове за предсрочно отстраняване на началника на Генщаба ген.-полковник Михо Михов
  Днес водещите заглавия на първа страница на "Труд" и "Новинар" са "Гонят шефа на Генщаба". Според тези вестници шефа на ГЩ ген. Михо Михов ще бъде сменен до края на януари, а той има мандат още 4 месеца. Един от вариантите за предсрочното му освобождаване бил да бъде изпратен на езиков курс за 4 месеца в САЩ или Англия. На въпрос на "Новинар" дали ще замине за САЩ ген. Михов е отговорил отрицателно. Двата вестника информират, че през тази седмица премиерът Костов се е срещал 2 пъти с военния министър Ноев. За "Новинар" ген. Михов заявява още, че не е носил оставка в куфарчето си и че това е дезинформация. Министър Ноев заявява: "Нито аз, нито президентът, нито правителството настояват за тази оставка. Ген. Михов е дясната ми ръка - ако си подаде оставката, трябва да си отида и аз."
  Според "Новинар" "търси се послушен началник на ГЩ".
  Според в. "Труд" до 2 седмици ще стане ясно новото назначение на ген. Михов. Причината за това била, че ген. Михов не се вписвал в плановете за управление на войската на новия военнен министър Бойко Ноев. Един от вариантите за отстраняване на Михов е да бъде назначен за военен аташе в САЩ или Англия. Най-безболезненият вариант за отстраняването на ген. Михов бил да се изпрати на езиков курс в САЩ, докато изтече неговият мандат. През това време изпълняващ длъжността началник на ГЩ ще бъде неговият заместник ген. Никола Колев, който и по-нататък трябвало да стане началник на ГЩ. Според "Труд" не е изключено на Михов да предложат посланик в ООН или генерален консул в САЩ.
  Високопоставен военен източник коментира пред "Труд", че "ако ген. Колев оглави ГЩ, това ще означава пълно завръщане на хората на бившия президент Желю Желев в армията". Ноев и генералите Червенков, който може да оглави обединената служба за сигурност в правителството, и ген. Колев минават за хора на експрезидента Желев.
  За в. "Труд" експрезидентът Желев заявява: "Не е важно чии хора са Ноев, Червенков и Колев, защото те са добри специалисти. Затова тези хора се налагат и днес съвсем естествено - компетентният човек винаги си пробива път, а аз имам най-добри впечатления и от тримата. Не бях чул, че ген. Колев ще оглави ГЩ, но той има всички качества за това. Той е способен военен, много дисциплиниран и съвестен."
  Коментарът на "Труд" е под заглавие "От топгенерал в армията - ефрейтор в дипломацията". Отбелязва се: "Сега вероятно ще му предложат за утешение посланическо място. Това би било поредното унижение - от топгенерал да станеш ефрейтор в дипломацията. Може би най-сетне е дошло времето генералът да каже едно наистина твърдо "не".
  Коментарът на "Новинар" е под заглавие "Ген. Михов - неудобен и за четири месеца". В него се отбелязва: "За подобно бързане може да има две обяснения. Първото е, че се налагат спешни реорганизации с оглед на почти сигурната ни според запознати покана от НАТО през 2001 г. Второто е, че целта на ненавременната смяна или предизвикването на оставка е най-авторитетният шеф на ГЩ да напусне армията след шумен скандал. Дано не е второто."
  Левият "Земя" предлага същата информация като тази в "Труд" и "Новинар", позовавайки се на високопоставени военни източници от армията. Предполага се, че на ген. Михов ще се предложи езиков курс в САЩ за 4 месеца, а след това поста на посланик, военен аташе или генерален консул в САЩ. Не се изключва вариантът за военен аташе в Лондон. Потвърждава се и информацията за новите назначения на генералите Колев и Червенков. Към тази информация "Земя" добавя, че въпреки заявленията на новия военен министър Ноев, че няма да сменя своите заместници, до края на месеца те ще напуснат своите постове. Става въпрос за зам.-министрите Пламен Радонов, който ще стане областен управетел във Велико Търново, и за Здравко Зафиров. Коментарът на "Земя" е: "В крайна сметка идеолозите на "План 2004" си отиват. Едни защото са "червени" генерали, завършили руската школа, други, защото не са близки на новия министър. Армията се свива с хиляди, новите началници обаче се роят. Не се знае само дали този път ноевият ковчег няма да се окаже "Титаник" за българската армия".
  Информацията на "Земя" за смяната на зам.-министрите на отбраната Пламен Радонов и Здравко Зафиров се потвърждава и от меродавния "Демокрация". Той публикува информация под заглавие "Сменят Пламен Радонов?" Отбелязва се: "Най-вероятно зам.-министърът на отбраната по военноикономическите въпроси Пламен Радонов ще бъде освободен от поста си, макар министърът на отбраната Бойко Ноев да заяви, че на този етап рокади сред своите заместници няма да прави". Ноев постепенно щял да подмени целия екип на Радонов. Запознати твърдят, че Радонов щял да стане областен управител на Велико Търнжово. На 18 декември м. г. Радонов беше избран за председател на общинската организация на СДС в старопрестолния град.

  България ще изпрати петима военни наблюдатели в Косово
  Вчера правителството реши България да участва с 5-има военни наблюдатели в операцията на ООН по поддържане на мира в Косово. Към България е изпратена покана за участие на един офицер като връзка в мисията за временна администрация на ООН в Косово. Останалите 4-има офицери ще се присъединят след допълнителни процедури. Кандидатите за Косово трябва да са завършили курс за военни наблюдатели. Конкурсът ще се проведе в ГЩ със заповед на ген.-полковник Михо Михов. /"Стандарт"/   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Правителството предложи на президента да награди с орден "Стара планина" първа степен шестима видни дейци на българската култура заради цялостното им творчество по повод юбилеите им
  Писателите Йордан Радичков, Ивайло Петров и Николай Хайтов, поетът Йосиф Петров, изкуствоведът проф. Димитър Аврамов и художникът Доньо Донев навършиха кръгли годишнини през 1999 г. Президентът писа още преди Коледа на правителството с настояване да зачете с държавни отличия заслугите на писателите Радичков и Хайтов и на автора на "Тримата глупаци" Доньо Донев.  Към тях кабинетът добави и творците Ивайло Петров, Йосиф Петров и изкуствоведа проф. Аврамов. Орденът, който им се дава, е най-високата награда в държавата.
  В мотивите си правителството посочва, че това са едни от най-ярките имена в българската култура, създатели на емблематични творби в областта на прозата, драматургията, изящното изкуство.
   

  Полицейски служители ще приемат заявления за нови паспорти по месторабота, съобщи вътрешният министър Йорданов
  Тази идея се обсъжда в МВР, след като парламентът реши за една година да бъдат сменени 6 милиона документи за самоличност. Полицаите търсят оптимален вариант, за да се справят със задачата.
  Вътрешният министър Йжорданов съобщи за медиите вчера, че подчинениете му ще посетят големите търговски учреждения и търговски дружества, където има много хора, и ще приемат заявления за подмяна на паспортите. Така се цели избягването на големи опашки пред РПУ.
  Според промените в закона за новите документи за самоличност от 1 януари РПУ-тата трябва да приемат формулярите и да ги проверяват в гражданските регистри. Преди общините вършеха тази работа и препращаха сверените заявления в полицейските управления.
  С едно заявление хората ще могат да поискат издаването на лична карта, международен паспорт и шофьорска книжка.
  Експертите в МВР предлагат въвеждане на график за смяна на паспортите, който няма да е задължителен, а само препоръчителен. Според него до средата на тази година ще бъдат издадени нови документи на родените след 1960 г., а през втората половина на годината - на останалите.

  Работна група начело с вицепремиера Жотев ще направи преглед на лицензионните режеими до края на месеца
  До 31 януари работна група начело с вицепремиера Жотев ще подготви пълен анализ на законите и наредбите, свързани с лицензите и разрешенията, реши вчера кабинетът. Основната й задача е да посочи кои от тях да отпаднат или да бъдат облекчени процедурите по издаването им.
  Подготвени са предложения за промени в 24 закона. Ако те бъдат одобрени, в Закона за използването на атомната енергия за мирни цели на разрешителен режим ще останат само придобиването, съхраняването и използването на ядрени материали. От Кодекса на труда се предлага да отпадне изискването за писмено разрешение за полагане на извънреден труд. От Закона за териториално и селищно устройство ще отпаднат разрешителните за безопасност на строителните продукти. Предлагат се и облекчения на процедурите при издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарства. В Закона за движение по пътищата ще се иска отпадане на разрешителните за преминаване на чужди превозвачи през българска територия. Това щяло да става на база платена пътна такса.
  Инициативата за преглед на лицензионните режими бе подета м. г. по искане на МВФ, уточнява "Труд". Фондът ни задължи до 30 октомври 1999 г. да бъде представен доклад-анализ за действащите в България лицензи и разрешения. Още през лятото всяко министерство по нареждане на премиера Костов отчете колко разрешителни държи.
  Според проверка на "Труд" броят им надхвърля 1000. Досега са отменени 46 наредби и постановления.
   

  Социалният министър Нейков предлага заплатите на лекари, учители и държавни служители да се увеличат с 5,5% през януари. Той внася проекта в правителството в четвъртък. Решаваща дума там ще има финансовият министър.
  Ако мине предложението на Нейков, в здравеопазването ще получават средно по 165 лв, което е с 9 лв повече от декември. В образованието парите ще са около 175 лв.
  Увеличението ще компенсира по-високите лични вноски за пенсия, твърди Нейков. От Нова година се удържат по 32% за старост  и 3% за майчинство и болест. Вноските се делят в съотношение 20 към 80 с фирмата. Вече се събират и парите за втора, лична пенсия, от родените след януари 1960 г.
  Още не било ясно обаче каква ще е новата минимална заплата в страната. Сега е 67 лв., а в бюджета е заложена 71 лв. минимална заплата средно за 2000 г. Не сме решили дали да стане 71 лв. от януари и да си остане така през цялата година, коментира социалният министър. Според другия вариант сега най-ниското възнаграждение ще стане 70 лв, а през юли ще го увеличат с още 2 лв.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Две крила са се оформили в Демократическата партия в Бургас, съобщават източници от организацията.
  Фракциите се сформирали около бившия зам.-областен управител Тодор Тодоров и досегашния лидер на партията в Бургас Георги Сократов. И двамата смятали, че са легитимни, а битката била заради предстоящия конгрес на ДП, който ще избере нов лидер на партията.
  "Поведението на Тодоров ще бъде разгледано във Върховния партиен съвет", е коментирал вчера бившият шеф на местната организация Сократов.

  Ръководството на ДПС ще се смени на националната конференция на 29-30 януари, съобщи зам.-прдседателят на партията Кемал Еюп
  За среща между ДПС и СДС може да се говори след месец март, защото трябва да минат националните форуми на двете партии. Това е заявил пред БТА зам.-шефът на двжението Кемал Еюп вчера. Според него на този етап за участие на ДПС във властта и за конкретни постове едва ли щяло да се говори. "Първо ще уточним общите взаимоотношения в перспектива. Ако ще работим заедно, това трябва да бъде в дългосрочен план", смята Еюп. Заместникът на Доган каза, че на националната конференция на ДПС на 29 и 30 януари се очакват промени в ръководството и програмата на движението "в контекста на евроинтеграцията и на правата на малцинствата".    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Масови съкращения в местните администрации
  Масови уволнения на чиновници в местните администрации започнаха в цялата страна от първите дни на новата година. Освобождаването от работа е във връзка с разпореждането на Министерския съвет за 10-процентно съкращение в бюджетната сфера.
  299 души отпадат от щата на общината в Смолян, е решил местният парламент. 26 шефове на отдели напускат постовете си. Съкращенията засягат най-много образованието и здравеопазването. От БСП се заканили да атакуват уволненията в съда, защото били политически, информира в. "Труд".
  229 бюджетни служители бяха съкратени в община Търговище. 160 от тях са в сферата на образованието, а 16 са били в културните институции. Без работа остават и 39 учители, 53 лекари и медицински сестри.
  133 души от просветата в Ловеч също са освободени от работа. Съкратените са най-вече чистачи, майстори по поддръжката и пазачи. В Шумен са уволнени 32 общински служители и са сменени началниците на 6 отдела. В общината се разкрива нова служба "Регинално развитие", която ще се грижи за привличането на местни и чужди инвеститори.
  750 са подадените молби за конкурс за работа в общинската администрация във Видин, съобщи кметът на града. Той обясни, че в нито едно заявление няма графа за политическа принадлежност.
  95% от шефовете на управления в кметството на Плевен ще бъдат сменени, а 5% от чиновниците няма да получат нови договори.    


  ИКОНОМИКА
   
  Икономическият растеж на България за 1999 г. ще е между 2,5% и 2,9%. Това обяви вчера Мариела Ненова, шеф на Агенцията за икономически анализи и прогнози. Оценката е направена въз основа на данните за БВП за 9-те месеца на миналата година, на промишлените продажби и на износа на индустриална продукция за октомври и ноември.
  С 4,5% се е увеличил БВП през третото тримесечие на миналата година спрямо същия период  на 1998 г. Това сочат данните на Националния статистически институт, оповестени преди ден.
  За първите 9 месеца на 1999 г. БВП се е увеличил с 2%. Отчетеният ръст се дължи главно на частния сектор, коментира шефът на НСИ Хаджийски. Според него това е признак, че икономиката се възстановява. През четвъртото тримесечие на 1999 г. ще има забавяне в темпа на растеж уточни той.

  На 6  февруари новият собственик  на ГОРУБСО "Родопи инвестмънт" влиза във владение на дуржеството и прекратява ликвидацията му
  След решението на общото събрание, което е насрочено за 6 февруари, и влизането във владение "Родопи инвестмънт" може да започне изпълнението на приватизационния договор и да дава неизплатените заплати по график.
  От ГОРУБСО не са плащали възнагражденията на работниците за периода от февруари до септември м г., което стана причина за избухването на социални вълнения .
  На 19 ноември 1999 г. консорциумът "Родопа инвестмънт" стана собственик на 80% от обявеното през април 1999 г. в ликвидация дружество. В консорциума влизат турската фирма "Сома кюмюр" и руската "Восток инвест". През декември "Родопи инвестмънт" изплати трудовите възнаграждения за ноември на служителите от "Горубсо - Мадан", които възлизаха на 45 200 лв.
  Съгласно клаузите на приватизационния договор през 2000 г. в ГОРУБСО трябва да бъдат запазени 650 работни места. Сега там на работа са 210 души, съобщават от Агенцията за приватизация.