ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
6 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Тема на деня | Отношения с арабските страни | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство| Българска православна църква
  | Политически партии и организации| Социална обстановка | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • БСП прогнозира коалиционен кабинет съвместно с ДПС след парламентарните избори.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Клинтън е първият американски президент, произнесъл реч пред руската Дума.

 • Израел няма да преговаря с палестинците за Ерусалим.

 • ЕИБ отпуска още 8, 5 млрд. евро за разширяването на ЕС.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Бернар Кушнер настоява косовските сърби да се върнат в администрацията на Косово.

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Министрите на външните работи на България и Румъния подписаха споразумението за Дунав мост - 2
   
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • 2000 софиянци протестираха със свещи пред посолството на Либия.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Трите най-големи банки в Израел проучват условията за инвестиране в България

   


  ОТНОШЕНИЯ  СЪС САЩ
   

 • Сенаторите от САЩ са доволни от сътрудничеството в разузнаването.
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Вицепремиерът Жотев е против РМД да купуват ВЕЦ.

 • МВФ е готов да преговаря за ново 3-годишно спразумение, ако България изпълни всичките си ангажименти.

 • Икономическата полиция ще следи здравната реформа и социалното осигуряване.

 • 50 депутати поискаха Конституционният съд да се признесе по прехвърлянето на монопола на БТК на консорциума Кей Пи Ен - ОТЕ.

 • Патриарх Максим свиква Светия синод заради евентуалното посещение на папата.

 • В БСДП се изопакараха заради новосъздаденото обединение от Евролевица - "Социалдемократи".

 • СДС пуска телефон за граждански оплаквания в централата си.

 • Лекари и учители се бунтуват в Пазарджик.
   

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  БСП прогнозира коалиционен кабинет съвместно с ДПС след парламентарните избори
  Лидерът на БСП Георги Първанов заяви вчера в Стара Загора, че след следващите парламентарни избори ще бъде съставен коалиционен кабинет от БСП и ДПС. Той изключи възможността от коалиция между СДС и ДПС, защото ДПС в никакъв случай няма да поеме негативите на сега управляващите. Първанов отбеляза, че се проучва възможността за широка лява предизборна коалиция - БСП, социалдемократи, леви земеделци, екопартии и една -две компартии.  Лидерът на социалистическата партия е сигурен, че в бъдещите листи на БСП ще се появят водещи фигури от гражданските движения.
  Първанов смята, че засега не съществуват реални условия за предсрочни парламентарни избори.  
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Бернар Кушнер настоява косовските сърби да се върнат в администрацията на Косово
  Вчера Бернар Кушнер настоя косовските сърби да подновят сътрудничеството си с административните институции на областта. Кушнер заяви, че администрацията ще направи всичко възможно, за да сложи край на насилието и да изправи отговорните за това пред съда. Лидерите на Сръбския национален съвет в Косово са изпратили писмо до сръбския президент Милан Милутинович, в което искат да се прекратят критиките на Белград относно техните усилия за сътрудничество с международната общност. Те го питат какво е направило сръбското правителство, за да помогне на сърбите в Косово. Говорителят на сърбите в Косово отец Сава съобщи, че те ще изпратят делегация до СС на ООН с искане за повече защита и по-организирани действия срещу албанския тероризъм.
  Сърбия поиска от СС на ООН да се разпусне международният трибунал в Хага, тъй като се е превърнал в сътрудник на НАТО. /"Демокрация", "Пари", "Монитор"/
   
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Министрите на външните работи на България и Румъния подписаха споразумението за Дунав мост - 2
  Министрите на външните работи на България Надежда Михайлова и на Румъния Петре Роман подписаха в Букурещ споразумение за изграждането на Дунав мост - 2 при Видин - Калафат.
  То засяга техническите, финансовите, правните и организационните въпроси по изграждането и експлоатацията на моста. В срок от 2 месеца след подписванетоq България се ангажира да разработи и съгласува задание за проектиране на моста, както и предварителен график за проектиране и строителство. Двете страни ще установят обща система за митнически контрол от двете страни на моста. На българска територия ще се извършва митническият контрол  по жп линията, а на румънска територия - на автотранспорта.
  България ще осигури финансирането на изграждането на моста, проектирането и въздействието върху околната среда, както и на инфраструктурата на българска територия.
  Румъния ще поеме финансирането само на проектирането и изграждането на прилежащата инфраструктура на румънска територия.
  При експлоатацията на моста ще се събират такси, приходите от които ще се разпределят пропорционално на сумите, вложени от двете страни в проектирането при изграждането на обекта. Споразумението е за срок от 20 години и ще се продължава автоматично за всеки следващ 5-годишен период. Според в-к "Демокрация" България ще получава всички такси от Дунав мост -2. Михайлова и Роман подписаха и споразумение за граничния контрол. Те определиха подписаното споразумение като историческо и с голямо бъдеще, както и като стъпка към интергацията на двете страни в ЕС.
  Министър Михайлова вчера води разговори с президента Емил Константинеску, премиера Изареску и председателя на Камарата на депутатите Йон Дяконеску.
  В - к "Новинар" отбелязва, че независимо от факта, че България сама ще финансира изграждането на моста, тя ще получи само 50% от неговата собственост, след като премиерът Костов преди няколко месеца беше заявил, че при това положение собствеността на моста ще бъде 100% българска. Предварителните оценки са стойността на моста са за 190 млн. евро
  Споразумението е наистина "историческо", защото до него се стигна след 8 години препирни и надлъгвания. /"Демокрация", "Новинар", "Сега"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със САЩ
   
  Сенаторите от САЩ са доволни от сътрудничеството в разузнаването
  Вчера намиращата се в България на двудневно официално посещение американска делегация от Сената се срещна последователно с президента Стоянов, премиера Костов, вътрешния министър Емануил Йорданов.
  Делагацията е в състав председателят на Специалната комисия в Сената по разузнаването, членът на същата комисия Ричард Шелби и Ърнест Холингс от бюджетната комисия.
  От българска страна са участвали в срещите шефът на разузнаването ген. Димо Гяуров, шефът на Комисията по външна политика Асен Агов в парламента, шефът на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов и главният секретар на МВР Божидар Попов. След срещата с премиера Костов сенатор Шелби заяви, че делегацията е в България, за да утвърди отношенията между САЩ и България в икономическата област. Той акцентува специално върху свободата на печата в България и изрази увереност, че на Балканите няма да има нова война. Костов е изказал мнение, че България трябва да стане член на НАТО и ЕС, за да стане положителен модел за развитието на Балканите, а делегацията е подкрепила кандидатурата на България за тях.
  Според в - к "Монитор" посещението на делегацията е свързано със събирането на информация от българските тайни служби за дейността на албанските сепаратистки и терористични формирования на територията на Косово, Македония и Южна Сърбия.
  Официалното съобщение на правителствената пресслужба гласи: "Двете страни казаха, че оценяват високо сътрудничеството между българските разузнавателни служби и САЩ". Вътрешният министър Йорданов се е договорил със сенаторите за обмен на информация за борбата с организираната престъпност.
  За медиите Ричард Шелби каза: "Ние вярваме, че военното, политическото и икономическото сътрудничество между САЩ и България е много положително."
  Според в-к "Монитор" "конкретната причина, заради която американските сенатори вчера са се срещнали с Димо Гяуров, е, че в привидното спокойствие на територията ни, нашите тайни служби могат спокойно да контролират движението на чуждите терористи, връзките, контактите и срещите им." "Демокрация", "Стандарт", "Монитор"/
   

   

  ****
  Отношения с  Израел
   
  Трите най - големи банки в Израел проучват условията за инвестиране в България
  Вчера по радио "Свободна Европа" посланикът на Израел Давид Коен заяви, че трите най-големи банки в Израел "Апоалим", "Леуми" и "Дисконт" проучват условията за инвестиции в България и имат намерение да открият офиси в София. "Апоалим" вече е в България чрез фирмата "Аштром", която ремонтира Софийските хали. "Израел дисконт банк" предвижда първоначално сътрудничество с българските банки и с преки инвеститори. Посланик Коен изрази увереност, че през следващите 5 години Израел ще се издигне в листата на страните, които инвестират в България. /"Демокрация", "Пари"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  2000 софиянци протестираха със свещи пред посолството на Либия
  2000 софиянци стояха почти до 2 часа през нощта със запалени свещи пред посолството на Либия по призива на водещия на предаването "Хъшове" Слави Трифонов по телевизия "7 дни". По-малко от 20 минути след неговия призив по телевизията и пред посолството се събраха хиляди хора.
  Слави Трифонов заяви: "Българската държава и конкретно българското правителство изостави на произвола на съдбата българските граждани. И го направи не защото искат да умират българи, а защото е некадърно и безхаберно. Защото му дреме повече за далаверите, отколкото за гражданите. Не са виновни либийците, дами и годпода, виновни са некадърните чиновници. Виновни сте вие от правителството! Вие, които трябва да се грижите за всеки български гражданин. Не трябва да си мълчим, за да не сме мърша, а народ. Ако ние българите, не защитим българите, няма кой друг да ги защити."  В-к "Сега" отбелязва, че за първи път след януарските събития от 1997 г. гражданството се събира на неорганизиран протест срещу властта и в защита на някаква кауза. /"Сега"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Вицепремиерът Жотев е против РМД да купуват ВЕЦ
  Надзорният съвет на Агенцията за приватизация да препоръча на ръководството й нова процедура за приватизацията на ВЕЦ и да направи по-добър маркетинг в енегетиката. Това предлага вицепремиерът Жотев в специална докладна записка, пратена до премиера Костов
  "Сред кандидатите за приватизация на ВЕЦ не виждам стратегически инвеститори", заяви вицепремиерът преди да отпътува за Брюксел вчера. "Това са първите опити за приватизация в енергетиката и не е добре да се тръгва в посока на РМД", е мнението на Жотев.
  Междувременно вчера Агенцията за приватизация избра купувача за още два ВЕЦ-а  - "Пасарел" и "Кокаляне". Това е фирмата "Ел Ем Импекс", зад която според осведомени отново стоят служители на Националната електрическа компания /НЕК/.  С фирмата започват преговори за продажбата на двата ВЕЦ, обединени в каскадата "Искър". Срокът за подписване на приватизационния договор за двете централи е 5 юли, са уточнили от агенцията. Другите кандидати за двете централи са били "Монопрос холдинг", "Окада", и "Искър Електрик". До края на юни трябва да приключат преговорите и за трите ВЕЦ от каскадата "Санданска Бистрица" с купувача "Свети Врач", уточняват от АП.
   

  МВФ е готов за ново 3-годишно споразумение
  МВФ е готов да преговаря за ново 3-годишно спразумение, ако България изпълни всичките си ангажименти. Това каза зам.-министърът на финансите Николай Георгиев по националното радио вчера. Политиката на МВФ за следващите години ще зависи от резултатите от изборите в САЩ през следващата година, е обяснил Георгиев. Според него, ако България подпише ново 3-годишно споразумение с МВФ, то може и да е последното, защото след 2004 г. няма да имаме нужда от такова голямо външно финансиране.
   

  Икономическата полиция ще следи здравната реформа и социалното осигуряване
  Разкриването на престъпления около реформите в здравеопазването, социалното осигуряване и незаконното производство на лекарства са приоритет в работата на Икономическата полиция, съобщиха вчера от ДНСП. Освен това полицаите ще следят за престъпления и във вече приватизирани фирми. Борбата с корупцията в местната администрация, образованието и данъчната система са също сред задачите на полицаите. Обект на тяхното внимание е и търговията с инвестиционни бонове, компенасаторни записи и ценни книжа. Задачите пред икономическата полиция бяха обсъдени вчера на работно съвещание в ДНСП. На него присъстваха шефът на ДНСП ген. Василев и главният секретар на МВР ген. Божиддар Попов.  
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  50 депутати поискаха Конституционният съд да се признесе по прехвърлянето на монопола на БТК на консорциума Кей Пи Ен - ОТЕ. Това е съобщил за пресата депутатът от левицата Михаил Миков.  Искането е подписано от депутати от БСП, Евролевицата и ДПС. Мотивите са, че прехвърлянето на монопол, който е притежание на държавата, на друг частно-правен субект, нарушава конституцията. Дори това да става с поправки в Закона за приватизацията.  Искаме КС да тълкува дали може да се учредява частен монопол с промени в Закона за далекосъобщенията и върху кои далекосъобщителни услуги се дава той, коментира за "Стандарт" депутатът от Евролевицата Иван Бокйков. Според Закона за далекосъобщенията монополът на БТК е до края на 2002 г., но с промените в закона заради сделката той се удължава до 2004 г. Поправките в закона предвиждат монополът да се разшири и върху VISAT мрежите, Интернет, мобилните телефони, обществените телефони, гласовата поща и спешните повиквания.
  КС образува дело за тълкуване на чл. 18, ал. 4 от конституцията, който определя далекосъобщителните мрежи като монопол, потвърдиха магистратите. Очаква се на 15 юни да се реши дали да се даде ход на искането на 50-те депутати. Дори да се даде ход на делото, това не означава, че сделкатаа ще бъде блокирана, са коментирали юристи пред "Стандарт".
  От работната група по преговорите отказаха какъвто и да е коментар, защото министърът на транспорта и далекосъобщенията Славински е в Тирана. От правителствената пресслужба също никой не се е ангажирал с коментар, пише "Стандарт".  
   
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
  Патриарх Максим свиква Светия синод заради евентуалното посещение на папата
  Патриарх Максим ще свика спешно заседание на Светия синод през юни заради евентуалното посещение на папата в България. Това е съобщил началникът на административния отдел в Синодалната палата Стоян Тодоров вчера. Поканата, която отправи външният министър на България Надежда Михайлова на 24 май при посещението си във Ватикана към папата, е причина за суетнята сред владишкото съсловие у нас, коментира "Стандарт".
  Патриарх Максим няма да покани папа Йоан Павел Втори в България в качеството му на духовен глава, защото православният канон забранява това, е коментирал за пресата протосингелът на Софийската митрополия алхимандрит Николай. Според догматите на източното християнство папата е еретик, защото самите римокатолици са измислили свои правила, станали причина за разделението на църрквите през 1054 г., каза още протосингелът. Канонът забранява православни да се молят заедно с католици. Всеки, който наруши тази забрана, може да бъде отлъчен от църквата, ако не се разкае, казаха от Синода.
  Папа Йоан Павел Втори няма да дойде в България, докато не получи покана и като духовен глава от патриарх Максим. Това е коментирал архимандрит Гавриил Беловеждов от Католическата екзархия в България. Светият отец посети Букурещ през 1998 г. по покана на румънския партиарх Теофилакт. Заедно с целия синод двамата отслужиха общ молебен за мир, са припомнили богослови. Една визита на Йоан Павел в България ще подобри реномето на страната, каза още архимандрит Беловеждов. Изглежда, че патриарх Максим и владиците му не осъзнават това, е коментирал той. Време било президентът или някой от Министерския съвет да им разяснял проблема.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  В БСДП се изпокараха заради новосъздаденото обединение от Еввролевица - "Социалдемократи"
  Ръководството на БСДП се изпокара вчера сутринта заради отношението си към политическото движение "Социалдемократи", пише "Стандарт". Повод за разправията е станала предстоящата по обяд /вчера 5 юни/ среща на лидерите на БСДП Дертлиев и Петър Агов с представителя на на новото формирование Камов  По-голямата част от членовете на Изпълнителното бюро на БСДП са изразили негативно отношение към движението и са заявили, че предпочитат да контактуват с Александър Томов. Позицията им се поддържа и от лидера Петър Агов, пише "Стандарт". След срещата с Камов той обясни, че "Социалдемократи" е "нещо мъгляво". 20 регионални председатели на БСДП му се обадили и питали дали партията им иска да приеме последния ЦК на ДКМС. Почетният председател на БСДП д-р Дертлиев обаче заяви, че подкрепя безапелационно Камов. Дертлиев не е БСДП, това е негово лично мнение, е заявил обаче Агов. Самият Камов е обяснил, че е получил интересни идеи по време на срещата. Една от тях била в устава на "Социалдемократи" да има и статут "симпатизант".
  Междувременно един от координаторите на движението Любомир Весов съобщи от Стара Загора, че Томов започва чистка на инакомислрещите в Евролевицата. Лидерът на партията е останал вчера и без великотънровския си председател, който освен че напусна Евролевицата, подаде оставка и като общински съветник.
  Според в-к "Труд" БСДП е раздвоена за отцепниците от Евролевицата. На продължилата вчера двучасова среща на координаторите на "Социалдемократи" с ръководството на БСДП, новото движение е получило безрезервната подкпена на д-р Дертлриев, но шефът на БСДП Агов бил резервиран  и скептичен към движението, въпреки че парията му имала нужда от ярки личности. Според думите на Агов "Кольо Колев, който е в ръководството на БСДП и координатор на движението, ще трябва да реши къде ще членува, ако "Социалдемократи" се регистрира по Закона за партиите". Според Агов призивът на Томов за общо явяване на избори с БЕЛ е актуален, "но няма да бъдем повече подчинена партия, както в ОДС", е заявил Агов. Ръководството на БСДП било силно раздвоено по отношение на сътрудничеството си с Евролевицата и отцепилите се "Социалдемократи", подчертава "Труд".
   
  СДС пуска телефон за граждански оплакваня в централата си
  Всеки българин, който иска да събщи нещо на сините лидери или да си каже болката по даден проблем, ще може да стори това чрез гласова пощенска кутия. Новата услуга ще заработи в централата на СДС на 14 юни тази година.  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Лекари и учители се бунтуват в Пазарджик
  Пазарджишките учители се включват в националните ефективни протести на своите колеги. Местните синдикални организации вчера обсъдиха начините на протест. Още днес пред ощината ще има предупредителна стачка. Протестите ще подкрепят и медиците в града. Няма пари за аванси за май. Очакваме ги към 20 юни, е заявил кметът д-р Иван Колчаков. Междувременно стоматологията в града е затворила врати до старта на здравната каса на 1 юли.
  Лекарите от "Подкрепа" са срещу преобразуването на болници в търговски дружества. Това стана ясно за пресата на конференцията им във Велинград вчера.