ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
6 март 2000 г.
 
  Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Тема на деня | Президент | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство
  |
  Българска православна църква
  | Политически партии и организации | Икономика
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Путин обяви, че Русия може да стане член на НАТО.

 • Чили повдигна ново обвинение срещу Пиночет.

 • Израел се изтегля от Южен Ливан.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Първи военни акции на новосформираната албанска групировка в Южна Сърбия.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Срещата на министрите на външните работи на България, Гърция и Турция завърши с малко конкретни резултати и много надежди.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Посланик Майлс заяви, че балканските страни не се нуждаят от нов план "Маршал", а от индивидуални програми.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  Българските полицаи в Косово бяха наградени с медали от ООН. 
     

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • По повод националния празник на България 3 март президентът Стоянов получи поздравления  от цял свят.

 • Вицепрезидентът Кавалджиев заяви, че от противници на обединението на земеделците срещу него се извършва манипулация, за да бъде подронен рейтингът му.

 • Премиерът Костов иска по-ниски цени на парното заради огромните сметки на хората.

 • Правителствената работна група за приватизацията на БТК ще реши днес дали да има нова среща с кандидат-купувачите ОТЕ-KPN.

 • До средата на годината ще заработи Агенция по лозата и виното, съобщи земеделският министър.

 • Руският патриарх подари корона на новоизбрания митрополит на Старозагорската епархия Галактион.

 • Патриарх Максим бе поканен и участва във всички тържества по повод националния празник 3 март за първи път от встъпването на президента Стоянов в длъжност.

 • БСП приема интеграцията в НАТО, но при покана въпросът да се реши с референдум, реши пленумът на партията.

 • ВМРО тръгва сама на избори, реши организационният съвет на формацията.

 • Съветниците в Столичния общински съвет извън СДС и БСП създадоха нова група под името "Другите за София".

 • Инфлация до 7% е полезна, според финансовия министър Радев.

 • Бензинът поскъпна с 5-8 ст. вчера, след като "ЛУКойл Нефтохим" вдигна цените на горивата с около 10% от 4 март.

     
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

  Първи военни акции на новосформираната албанска групировка в Южна Сърбия
  Българските медии обръщат все по-голямо внимание на нарастващото напрежение в Сърбия. Засега вестниците използват преди всичко материали от чужди авторитетни източници - вестници, списания и големите информационни агенции. Днес вестник "Демокрация" публикува статията "Южна Сърбия пред ново етническо насилие" на агенция АП, в която се разкрива дейността на новосформираната албанска бунтовническа група под наименованието Освободителна армия на Прешево, Медвежда и Буяновац. Във втора статия от в. "Глас явности" под заглавие "Югославската армия има да решава тежки проблеми" се отбелязват трудностите пред югоармията. В. "Сега" публикува статията "Нови отцепници атакуват в Южна Сърбия" Отбелязва се, че новата албанска групировка в Южна Сърбия е влязла в престрелки със сръбската полоция.
  Хашим Тачи и Ибрахим Ругова в Косово са се дистанцирали от новата албанска групировка.
  Ламберто Дини е разкритикувал албанските косовски лидери за насилията в Косово.
  В. "Труд" предлага материал на собствения си кореспондент от Косово. Заглавието на статията "Многоетническо Косово е химера" разкрива убежденията на автора, който ги доказва с факти.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Срещата на министрите на външните работи на България, Гърция и Турция завърши с малко конкретни резултати и много надежди
  Днес срещата на министрите на външните работи на България, Гърция и Турция Надежда Михайлова, Георгиос Папандреу и Исмаил Джем е водеща за всички вестници. "Демокрация" изтъква на първа страница, че срещата е без прецедент в историята на трите държави. "Монитор" подчертава, че на Балканите съществува опасно напрежение и това е била основната тема на разговорите. За в. "Сега" най-важното е, че на срещата е било отделено внимание преди всичко на символиката. .В. "Пари" е озаглавил своя материал "Надежда за Балканите полетя на хеликоптер", като се използа играта на думи с името на Надежда Михайлова. В. "Земя" твърди, че идеята на Михайлова за пакт за ненападение е била наречена отживелица.
  В. "Стандарт" изтъква, че Гърция и Турция са поканили България в НАТО.
  След срещата на тримата министри в Пловдив вчера беше заявено, че няма нужда от подписване на пакт за ненападение между трите държави, защото Гърция и Турция са членове на НАТО, а на България й предстои да стане член на пакта. Папандреу и Джем казаха, че ще настояват България да бъде поканена в НАТО още на следващата среща на високо равнище на НАТО.
  На първата по рода си среща между тримата външни министри в Пловдив беше обсъден и въпросът за облекчаване на визовия режим и икономическото сътрудничество в пограничните райони.  Джем каза, че хората в 25-километровата зона от двете страни на границата досега са живели изолирано, но сега предстои голямо икономическо оживление. Към министерствата на външните работи на трите страни ще бъдат създадени работни групи за подготвяне на детайлите на обсъжданите проекти за разширяване на търговския и културен обмен, на туризма. На срещата в Пловдив е била обсъдена и ситуацията в Косово. Трите страни решиха да участват по-активно в процеса на стабилизация на Балканите, а също и във възстановяването на разрушените от войната райони.
  Папандреу и Джем пристигнаха на летище Пловдив в 9:15 ч. и бяха посрещнати от кмета на града. Официалните разговори се проведоха в Антоновата къща в стария Пловдив. След това министрите отлетяха за Одрин, а от там в Орестяс в Гърция.
  На въпрос на Ройтерс министър Джем отговори, че пакт за ненападение между трите страни няма да бъде подписан, защото след срещата в Пловдив този въпрос звучи остаряло и такъв пакт би бил архаичен. В допълнение министър Михайлова каза, че отношенията между страните няма да се регламентират чрез пактове за ненападение. Според в. "Пари" "Папандреу и Джем разубедиха Надежда Михайлова за необходимостта от сключване на пакт за ненападение между трите страни с аргумента, че поради изградената система за сигурност в региона такъв документ не е нужен." /"Демокрация", "Стандарт", "Сега", "Пари"/

   
   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  По повод националния празник на България 3 март българският държавен глава Петър Стоянов получи поздравления от цял свят, информираха от президенството. Телеграми са изпратили Бил Клинтън, кралица Елизабет Втора, Владимир Путин, холандската кралица Беатрикс, японският император Акихиро  и др.
   
   
  Вицепрезидентът Кавалджиев заяви, че от противници на обединението на земеделците срещу него се извършва манипулация, за да бъде подронен рейтингът му
  Вицепрезидентът Тодор Кавалджиев обяви в Пазарджик вчера, че срещу него се извършва манипулация, за да бъде омаловажена личността му и да бъде подронен рейтингът му. Спорд него кампанията се води от противници на обединението на БЗНС. Той призова съпратийците си да вярват само на написаното от неговата ръка и казаното в директен разговор.
  Кавалджиев отрече да се е извинявал на земеделския министър Въррбанов, когото обвини в корупция. Вицепрезидентът връчи членски книжки на 25 нови земеделци в град Пазарджик.  
   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения със САЩ
   
  Посланик Майлс заяви, че балканските страни не се нуждаят от нов план "Маршал", а от индивидуални програми
  Днес в. "Монитор" отпечатва цялото интервю на посланика на САЩ в София Ричард Майлс пред националното радио. В него той заявява: "Чухме много коментари за необходимостта от нов план "Маршал". Да призоваваме за нещо подобно на Балканите е надхвърляне на даденостите и лош прочит на историята. Имам предвид, че като цяло обстановката е твърде различна. Това, от което се нуждаете, не е план "Маршал", а индивидуални програми, отговарящи на всяка специфика във всяка страна. Ние имаме много такива програми… Ясното е, че колкото по-дълго Милошевич остане на власт, толкова по-трудно ще се окаже полагането на стратегия за възстановяването на региона. В региона не ще има напредък, докато Милошевич е на власт."
   

   
  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Българските полицаи в Косово бяха наградени с медали от ООН
  На 3 март, в деня на българския национален празник, 49 български полицаи в Косово бяха наградени с медали на ООН за отлична работа. Награждаването стана в специална тържествена обстановка, като отличията бяха връчени лично от заместник-комисаря на полицейската мисия на ООН Майкъл Йоршек. Министърът на вътрешните работи повиши, от своя страна, 6 полицаи в звание предсрочно за отлично свършена работа, а други 7 полицаи бяха наградени с благодарност. При награждаването Майкъл Йоршек каза: "Българските полицаи са изключително добре подготвени професионално, ориентират се отлично в сложната обстановка в Косово, вършат перфектна работа и напълно заслужават отличията."
  Комисарят на международната полиция Свен Фредериксон също изрази отличните си впечатления от българския полицейски контингент и надеждата си, че в бъдеще ще бъдат изпратени повече български полицаи в Косово. /"Демокрация", "Труд"/ 
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов иска по-ниски цени на парното заради огромните сметки на хората
  Агенцията по енергетика мисли как да намали цената на парното, съобщиха от ведомството.
  Премиерът Костов поискал от шефа й Иван Шиляшки да разгледа всички резерви. Причината са драстичните сметки за януари, които предизвикаха недоволство сред населението, пише в. "24 часа" в уводната си статия. Насъбраните вземания и огромният брой спрени радиоатори заплашват топлофикациите с фалит.
  Сега 1 мегаватчас топлина за гражданите струва 36,40 цента с ДДС. Обмисляло се цената да падне чрез отмяна на ДДС. Другата възможност е да се договори по-евтин газ за тецовете. Експерти твърдят, че "Газпром" купувал от Грузия газ за 50 долара на 1000 кубика, а го продавдал на България за 100 долара.
   

  Правителствената работна група за приватизацията на БТК ще реши днес дали да има нова среща с кандидат-купувачите ОТЕ-KPN; премиерът Костов за първи път категорично зави, че не е съгласен гърците да купят БТК.
  Той изложи позицията си в интервю за македонския вестник "Дневник".
  Костов бил недоволен от "неприятната кампания", която се води срещу него в Гърция.
  На въпроса дали става дума за твърдата му съпротива гърците от ОТЕ да купят българския телеком, той отвръща: "Да, тъкмо това имам предвид", цитира думите му в. "24 часа".
  Правителствената работна група за приватизацията на БТК ще реши днес дали да има нова среща с кандидат-купувачите от гръцко-холанския консорциум ОТЕ-KPN, предаде вчера БТА, цитирайки думите на минитъра на транспорта и съощенията Славински.
  В четвъртък, 2 март, Славински  се срещна с представителите на купувачите. Тогава министър Славински обяви, че има сближаване на позициите.

  Пред "Дневник" Костов коментира и обвиненията в корупция срещу част от членовете на новия Национален изпълнителен съвет  /НИС/ на СДС.
  "Ако се съди по написаното в медиите, конгресът ни не задоволи очакванията", призна пред македонския вестник българският премиер.
  Времето щяло да покаже дали СДС ще започне практически действия, за да реши проблемите на хората.
  "Само  по този начин ще задържим доверието. Или аз няма да мога да спя", казва Костов.
  Според него политическите реформи в България са по-важни от икономическите за евроинтеграцията на България.
  Премиерът обаче бил оптимист и очаквал тази година да бъде "нормална, силна и с висок икономически растеж". Той вярвал, че и размерът на доходите щял да се стабилизира.
   

  До средата на годината ще заработи Агенция по лозата и виното, финансирана по програма ФАР. В проекта ще бъдат привлечени и чуждестранни инвестиции, съобщи земеделският министър Върбанов в Плевен вчера.
  Целта е да се съсредоточат в национална структура всички отговорности, свързани с развитието на лозарските райони и производството на качествено вино, обасни министър Върбанов. Работата на агенцията ще се финансира по програма ФАР.
   
   
  Булбанк, ДЗИ, висши училища и строителни фирми ще участват в българския консорциум, който ще се яви на търг за строежа на Дунав мост-2. Това заяви министърът на регионалното развитие Евгени Чачев по националното радио вчера. Решението за сформиране на изцяло български консорциум било взето след разговор с премиера Костов.
  Според министър Чачев предварителните разчети сочат, че ЕС ще отпусне около 200 млн. екю за съоръжението на Дунав.
  Ако българският консорциум спечели търга, ще намалее и безработицата в района, е уточнил Чачев.  
   


  БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА /БПЦ/
   
   
  Руският патриарх Алексий Втори подари корона на новоизбрания митрополит на Старозагорската епархия Галактион. Архиерейската корона от руския патриарх е първият подарък, който Галактион получи след църковната служба като владика в катедралния храм "Св. Димитър".

  Патриарх Максим бе поканен и участва във всички тържества по повод националния празник 3 март за първи път от встъпването на президента Стоянов в длъжност
  Партиарх Максим бе поканен и участва във всички тържества, организирани по случай националния празник 3 март. Това се случва за първи път от встъпването в длъжност на президента Петър Стоянов.
  Негово светейшество присъства на тържествената заря пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и на държавния прием в хотел "Кемпински Зографски", даден от  президента Стоянов.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Съветниците в Столичния общински съвет извън СДС и БСП създадоха нова група под името "Другите за София"
  Нова група направиха в Столичния общински съвет 9-имата съветници на Евролевицата, БСДП, БРСП "Гергьовден", "Св. Георги Софийски" и Федерация "Царство България" и я кръстиха "Другите за София". Тя ще се ръководи на ротационен принцип. Няма да привличаме самоцелно колеги от СДС и БСП, обяви Росен Карадимов /Евролевица/.
  Съветниците ще се борят за ново гробище, за предприятие за отпадъци и срещу монопола на "Топлофикация" и БТК.
   

   ВМРО тръгва сама на избори, реши организационният съвет на формацията
  Основната цел на ВМРО е сформиране на самостоятелна парламентарна група в следващото Народно събрание. Това реши вчера организационният съвет на формацията.
  В 3-месечен срок ВМРО ще разработи проект на програмни документи за самостоятелно участие в парламентарните избори през 2001 г. Ръководството на организацията възложи на местните си структури да се готвят усилено за самостоятелно участие в парламентарния вот. ВМРО си запазва правото да преразгледа участието на своите народни представители в групата на СДС, се казва още в решенията на съвета.
  Ще засилим контактите си с формации извън ОДС, съобщи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Сред новите партньори щели да са Федерация "Царство България", "Гергьовден"  и "Св. Георги Софийски".
   

  БСП приема интеграцията в НАТО, но при покана въпросът да се реши с референдум, реши пленумът на партията
  Пленумът на БСП заседава цял ден в централата на партията в София, за да ододбри документите за конгреса през май.
  "Евроопейската и евроатлантическата интеграция във всички структури - икономически, политически и военноотрбанителни, ще бъдат приоритетна задача на БСП", записаха социолистите в Националната стратегия за развитие.
  Документът бе приет с 43 гласа. Против гласуваха само шестима, а 11 се въздържаха. Документът предстои да се приеме от делегатите на предстоящия конгрес на БСП през май.
  БСП обаче ще настоява при покана за членство в НАТО въпросът да се  реши с референдум.
  До поканата от БСП щели да си партнират активно с пакта.
  "Решението ни не е емоционално, а произтича от търсенето на максимални гаранции за сигурността на страната ни", така лидерът на БСП Първанов обясни промяната в позицията на соцпартията за НАТО.
  Крачката напред нямало да противоречи на програмата на БСП и не означавала преосмисляне на минали позиции като тези за войната в Косово.
  "Илюзия е, че БСП може да управлява самостоятелно. Бъдещите ни коалиционни партньори гледат към НАТО", е обяснил пред пленума Бриго Аспарухов от ДЕР. Преди време според в. "24 часа" той се бил обявил против пакта. Същият вестник пише, че Аспарухов бил против референдум за НАТО. Той е поискал пленумът да гласува тайно "за" или "против" пакта, защото участниците в него били репрезентативна извадка на БСП. Журналистите да са коректни в отразяването на позицията на социалистите по НАТО, защото ако БСП е против НАТО, 1/3 от българите ще са против, призова Първанов. Според него е по-добре чрез БСП, макар и бавно, скептиците да бъдат убедени в нуждата от интегриране.
  "Ако ти можеш да си мениш мнението на 6 месеца, то една партия не може", е репликирал Цвятко Цветков, цитиран в "24 часа".
  Заради интеграцията в НАТО се измества дискусията за управлението на страната, е било мнението на противниците на пакта. Александър Лилов се е оплакал от централизация в БСП. Т. нар. "Стратег"  на БСП критикувал остро подготвените от лидера Първанов материали за конгреса.
  Налице е сериозна опасност конгресът да се размине с очакванията на електората, е предупредил Лилов.
  БСП е национална партия, са записали за първи път в програмната си декларация социалистите. По-долу се уточнява, че БСП е европейска, масова и парламентарна. Документът препоръчва идейния плурализъм в БСП. Първанов обаче е напомнил, че той /плурализмът/ не трябва да се изражда в сепаратизъм и фракционерство. /"24 часа"/

  Към централата на БСП се създава Съвет по евроинтеграция, който ще събира материали за хода на преговорите и ще обучава актива на БСП по въпросите на евроинтеграцията. Създаването му бе препоръчано от Първанов в нарочен доклад за задачите на БСП в хода на преговорите с ЕС. Ще следим преговорите отблизо, защото има реални възможности ние да подпишем спораззумението за членство, заяви Прванов. Той ще контролира работата на съвета като негов председател.
  30 работни групи ще следят всяка една от темите на преговорите. Специално за нуждите на съвета БСП ще се включи в Интернет и ще си направи имейл адрес. БСП ще настоява и за редовни заседания на КСНС при президента по въпросите на евроинтеграцията.
   


  ИКОНОМИКА
   
  Инфлация до 7% е полезна според финансовия министър Радев
  В сегашните граници инфлацията е полезна за икономиката, заяви по националното радио финансовият министър Радев.
  За януари Националният статистически институт /НСИ/ отчете 2,4% инфлация. Миналата година имахме дълго дефлация, което не стимулираше икономиката, но инфлация от 5-7% стимулира растежа, смята министърът.
  Прогнозата на премиера Костов за номинален растеж на БВП от над 10% през 2000 г. е изненадваща, коментира проф. Иван Ангелов, съветник на премиера на социалистическото правителство Жан Виденов. Според него реалният растеж ще бъде нулев или около 1%. До 7-10% годишна инфлация очаква Ангелов, ако цените на горивата продължат да растат.

  Бензинът поскъпна с 5-8 ст. вчера, след като "ЛУКойл Нефтохим" вдигна цените на горивата с около 10% от 4 март
  Първи сложиха нови цени "Шел" и дребните бензиностанции. "Петрол" вдига цените днес.
  Това е второто поскъпване за последните 15 дни. В края на миналата седмица бургаската рафинерия вдигна с 16% цената на пропан-бутана.
  От вчера в "Шел" литър А 91 вече е 1,24 ст. срещу 1,19 лв. досега. Безоловният скочи от 1,23 лв. на 1,29 лв., а суперът А 98 стигна 1,55 лв. Нафтата в Шел поскъпна от 0,97 на 1 лв.
  Предупредихме кабинета, че високите нива на пътните и екотаксите, които бяха определени върху горивата, ще ги оскъпят неимоверно още при първото повишение на котировките на суровия петрол. Никой обаче не ни послуша, са коментирали от "Петрол".

  Ако погасителният план за дълга на "Нефтохим" от 283 млн. долара бъде одобрен, "Лукойл" ще пусне горивата на по-ниски цени на вътрешния пазар; от 15 март рафинерията спира за 45-дневен основен ремонт
  Причината за по-високите цени на горивата е трайната тенденция на повишаване на котировките на суровия петрол, обясняват от "ЛУКойл". Въпреки задължението си според приватизационния договор финансовото министерство още не е одобрило погасителен план за дълга от 283 млн. долара на "Нефтохим". Според новия собственик ЛУКойл", ако има погасителен план, "Нефтохим" би могъл да си позволи известни загуби от продажби на горива на по-ниски цени на вътрешния пазар.
  От 15 март всички инсталации на "Нефтохим" спират за основен 45-дневен ремонт. В складовете има достатъчни запаси горива и по време на ремонта няма да има криза, са категорични от "ЛУКойл".