ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
6 януари 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с Израел | Отношения със страните от ЦЕФТА | Отношения с Италия | Армия |
  | Правителство | Социална обстановка | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Започнаха тържествата в Ерусалим и Витлеем по повод 2000 години от рождението на Исус Христос.

 • Изборите за президент в Русия ще бъдат на 26 март.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Парламентарният шеф Соколов покани в България шефа на Кнесета на Израел, скандал около еврейските имоти в България.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС СТРАНИТЕ ОТ ЦЕФТА
   

 • Чехия затегна паспортния режим за българите.

    


  ОТНОШЕНИЯ С ИТАЛИЯ
   

 •  Служебен адвокат ще защитава българските моряци от кораба "Водолей"

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Днес по случай Богоявление ще бъдат осветени бойните знамена на армията.

 • Военният министър Ноев откри учебната година в армията.

 • Лично премиерът Костов се зае с проблема по въвеждането на касови апарати, заради пропуски в данъчната админисрация той очаква кадрови промени.

 • Ще има сериозни структурни промени в Министерството на финансите във връзка с евроинтеграцията, обяви министър Радев.

 • Агенция ще управлява всички кризи и аварии.

 • Поставяме си амбициозни задачи, заявава новият министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев.

 • Правителството, синдикатите и работодателите ще обсъдят правителствена програма за ликвидиране на бедността до април 2001 г.

 • Просветното министерство обсъжда програма за влизане в университетите от 2003 г. без изпит с оценка от матурите.

 • Продължават протестните действия на миньорите от ГОРУБСО за неизплатени заплати.

 • 15,6% равнище на безработицата през ноември 1999 г.

 • БВП се е увеличил с 2% за 9-те месаца на 1999 г. спрямо същия период на предходната година.
   
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Лично премиерът Костов се зае с проблема по въвеждането на касови апарати, заради пропуски в данъчната админисрация той очаква кадрови промени
  Въвеждането на задължтелни касови апарати по сергиите на пазарите за плодове и зеленчуци се превърна в голям проблем за управляващите в първите дни на годината. Уличните търговци от различни градове в страната масово протестират срещу изискването за издаване на касови бележки. Други отказаха да се подчинят на разпоредбата.  Епичната вече битка на дребните търговци срещу касите обаче изглежда предрешена, коменитра в. "Демокрация". В отговор на масовите протести премиерът Костов заяви, че ще се отнема правото да работят на всички търговци, които не си поставят касови апарати. Обсъдихме критичната ситуация, заяви премиерът след колегиум във финансовото министерсво, събран по повод проблемите на евроинтеграцията.
  "Преди да сме купувачи, продавачи  или финансисти, ние сме граждани. И като граждани трябва да спазваме закона. Независимо че създава неудобства, че може да изисква временни инвестиции или да създаде допълнително напрежение за всички хора", подчерта Костов след срещата с ръководството на финансовото министерство.
  Протестите на търговците не са от вчера. Още с промяната в Наредба 4 на МФ за продажбите в търговските обекти в началото на 1999 г. се наложи данъчната шефка Дора Андреева да тушира недоволството, като обясняваше колко важно е да се регистрира търговският оборот. Независимо от това, че продавачите на открито плащат еднократен патентен данък.
  Никъде по света сергиите не ползват касови апарати, контрираха търговците. Гратисният период за въвеждането на апаратите, даден до края на 1999 г. уталожи временно страстите.
  "Моят основен упрек винаги е бил, че без касови апарати са скъпите магазини в центровете на големите градове. Там се укрива голям оборот при продажба на луксозни стоки, преди всичко от внос. Оттам трябваше да започне акцията за въвеждане на касовите апарати", подчерта премиерът. Според него вината за скандала с уличните търговци е на данъчната администрация. "Министерството на финансите трябваше да направи необходимата подготовка, независимо, че от почти една година се знае, че трябва да бъдат въведени касови апарати, включително и на пазарите", посочи Костов. Според него министерството е трябвало да събере хората, които отговарят за пазарите, и тези, които основно държат масите. Да обсъдят предварително всичко, което трябва да се направи, за да протече тази операция успешно. "Тук в данъчната администрация са допуснати сериозни слабости. Затова според мен трябва да има някакви кадрови решения, които само министърът на финансите е в състояние да инициира", заяви премиерът. Според осведомени вината за скандала ще понесе зам.-финансовият министър Дора Андреева, информира "Труд". "Пари" съобщава, че финансовият министър обаче не е отговорил директно дали ще смени заместничката си. Мястото на Андреева на практика е свободно отпреди Нова година, когато министър Радев е отказал да поднови трудовия й договор.

  В публикация за в. "Труд" финансовият министър коментира, че не е съвсем ясно какво движи масовите протести срещу касовите апарати. Според него е възможно това да се дължи на неразбиране, или да е страх у хората, които тепърва ще започнат да работят легално. Министър Радев подчертава, че усещането за непосилни данъци няма основания, тъй като не става дума за увеличаване на данъчната тежест.
  Още един месец ще дадем на търговците, за да извадят касовите апарати. Това не трябва да се разбира като отстъпление, а като последен жест на разбиране - заявява министър Радев. - Трябва да е ясно, че всички ще работят и ще спазват едни и същи правила, които са установени в държавата, без значение дали става дума за малкия и среден бизнес, или за по-едрия.
  По думите на финансовия министър, обхващайки периметъра на тази икономика, която продължава да бъде на сиво, разширявайки прозрачния сектор на икономиката в България, държавата не прави разграничаване, вслючително и за дребния търговец. Всички без разлика трябва да се подчиняват на тези правила, защото това е единственият начин, по който българският данъкоплатец може да намали размера на плащаните данъци. Колкото по-голяма част е на светло, толкова повече приходи ще има в бюджета, съответно по-гляма възможност за намаляване на данъчната тежест, обяснява министърът. Според него въвеждането на тези законови изисквания е лечение, горчиво лекарство. В България няма повече да се работи на тъмно, независимо какво ще струва това на политическата сила, която днес управлява страната, заявява Радев.

  Моля всички граждани за извинение, че ще причиним временни затруднения, каза чрез медиите Костов. В България въвеждането на предвидения в закона ред винаги предизвиква известни малки земетресения, допълни той. Специално за столицата премиерът е получил подкрепата на кмета Софиянски. В телефонен разговор двамата се разбрали за съвместни действия по въвеждането на изискванията на наредбата. Които не се съгласят да изълнят закона, просто ще им бъде отнето правото да търгуват на масата, обясни Костов. Софиянски му казал как дълги опашки от чакащи хора ще заемат освободените места и ще направят предвидената инвестиция - т.е. ще закупят касов апарат.

   
   Още ...


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с Израел
   
  Парламентарният шеф Соколов покани в България шефа на Кнесета на Израел; скандал около еврейските имоти в България
  Вчера председателят на Народното събрание Йордан Соколов, който е на официално посещение в Израел, взе участие в тържествата по случай 2000 г. от рождението на Христос в Ерусалим и Витлеем. Той представя президента Стоянов. В тържествата участват държавните ръководители и патриарсите на 14 православни държави. Соколов се е срещнал с председателя на израелския Кнесет Авраам Бург. Договорено е засилване на връзките по парламентарна линия. Бург е приел поканата на Соколов и през април на посещение в България ще пристигне парламентарна делегация от Израел. Бург ще участва и в създаването на фондация на името на Димитър Пешев - инициатор за спасяването на българските евреи. В интервю за националното радио Соколов заяви, че Бург е поставил въпроса за връщането на еврейските имоти в София и по-точно за реституцията на хотел "Рила" и на сградата на ул. "Съборна" 9. Соколов заяви, че е казал на Бург, че трудностите идват не от страна на държавата, а от спорове кой е правоприемник на тогавашния собственик - Еврейската консистория в България. Соколов е уверил, че се полагат усилия за позитивното решаване на въпроса.
  В ранния следобед от организацията "Шалом" в България веднага реагираха на това заявление. Те разпространиха удостоверение от Фирменото отделение на Софийския градски съд, според което "Шалом" е правоприемник на Консисторията. От "Шалом" твърдят, че удостоверението, заедно с редица влезли в сила съдебни решения, установява липсата на какъвто и да е спор по правоприемството на Консисторията и Еврейските народни общности. Сдружението е регистрирано на 5 ноември 1957 г. по Закона за лицата и семейството. Промяна в името на организацията е регистрирана на 24 август 1990 г. Председателят на "Шалом" Емил Кало заявява пред в. "Новинар": "Истинският проблем е, че Министерството на търговията и туризма, което сега се разпорежда със сградите, отказва да изпълни съдебните решения. Твърде много пари се раздават на черно чрез държавни фирми, които ползват имотите и са подчинени на МТТ". Според Кало още преди 10 години Върховният административен арбитраж се е произнесъл за връщането на имотите. /"24 часа", "Новинар", "Стандарт"/
   
   

  ****
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  Чехия затегна паспортния режим за българите
  От 1 януари българите, които ще пътуват до Чехия, ще трябва да носят куп нови документи освен задграничния си паспорт. По примера на шенгенските държави и Чехия ще иска от българите да доказват с документ, че имат средства за своя престой, да носят заверена от полицията покана и да гарантират, че имат пари за завръщането си в България. От 1 януари чешките власти ще искат от чужденците при влизането им в страната да носят 2 свои снимки, както и да попълват редица статистически листове. Българите, които ще преминават транзитно през Чехия, ще трябва да имат валидна транзитна виза. Ще се изисква и валидната за шенгенските страни медицинска застраховка. Вчера говорителят на външно министерство успокои журналистите, като им каза, че всички тези изисквания ще важат за отделни граждани, които предизвикват подозрения.
  В края на 1999 г. чешкото правителство реши българи и румънци да влизат свободно само 2 пъти в годината без визи. /"24 часа"/

   

  ****
  Отношения с Италия
   
  Служебен адвокат ще защитава българските моряци от кораба "Водолей"
  Вчера говорителят на външно министерство съобщи, че 8-те български моряци от кораба "Водолей 1", които са задържани в Италия и са обвинени в подпомагане на нелегална емиграция, могат да получат до 4 години затвор. Екипажът беше задържан в средата на декември в италианския град Лече с 321 емигранти на борда - кюрди, алжирци и мароканци. Версията на екипажа е, че на 3 декември в района на Дарданелите неизвестни лица спрели кораба и принудили българските моряци да качат на борда и да закарат до гръцко пристанище около 380 емигранти. След отказа на гръцките власти да приемат кораба емигрантите настояли той да акостира в Италия. Разследването още не е приключило, а от италианска страна имало уверение за максимално ускоряване на следствието. Българският екипаж се защитава от служебен адвокат. Досега екипажът не е наел друг адвокат, защото близките им не разполагали с необходимите средства за това. Външно министерство няма практиката и възможностите да поема подобни разходи.
  Външно министерство е направило всичко необходимо за съдбата на моряците, заяви говорителят на министерството. Собственикът на кораба - държавната фирма "Трансимпекс", се е дистанцирала от случая и твърди, че няма нищо общо с него. Тя само е отдала под наем кораба на фирмата "Ахткомерс", която имала договор с екипажа, но е затънала в дългове и няма пари да наеме адвокат за моряците. От "Ахткомерс" твърдят, че е пратила кораба да товари зеленчуци от Турция и не можела да си обясни как е станало така, че екипажът обикалял моретата с емигранти на борда. Близките на моряците са се обърнали за помощ към всички държавни институции, включително към президента и правителството. Близките на моряците в момента търсят адвокат в България, който да поеме защитата на моряците. Италианските адвокати вземали по 150-200 долара на час /"Демокрация", "Монитор"/   


  АРМИЯ
   
  Днес ще бъдат осветени бойните знамена на армията
  Днес край ротондата "Св. Георги Победоносец" с тържествен водосвет ще бъдат осветени  по случай Богоявление бойните знамена на Българската армия. На церемонията ще присъства президентът и върховен главнокомандващ на армията Петър Стоянов, министърът на отбраната Бойко Ноев и началникът на ГЩ ген.-полковник Михо Михов. Знамената ще бъдат осветени от епископ Галактион от катедралния храм "Св. Александър Невски" и пловдивския епископ Борис. /"Демокрация"/

  Военният министър Ноев откри учебната година в армията
  Вчера министърът на отбраната Бойко Ноев заедно със зам.-началникът на ГЩ ген.-лейтенат Никола Колев откри учебната година в 61-а Стрямска механизирана бригада в Карлово и в корпус "Тактическа авиация". В Карлово той прие тържествения марш на 14-те роти от бригадата, една от които е изцяло от професионалисти. Бригадата е гръбнакът на създадените Сили за бързо реагиране и ще станат лицето на армията и най-боеспособното поделение в армията. Министър Ноев призова бойците към по-голям професионализъм. Той остана доволен от условията на живот. Наскоро там беше открита нова сграда за казарма, условията в която приличат на елитен хотел. Нашата цел е всички казарми да предлагат такива удобства, заяви министър Ноев и допълни, че това може да стане след 2-3 години, когато реформата няма да гълта толкова пари.
  Пред офицерите от корпус "Тактическа авиация" Ноев каза, че е забавено приемането на "План 2004". По-късно заедно с началника на ГЩ ген. Михо Михов министър Ноев посети Главния щаб на Многонационалните сили в Пловдив. За журналистите той заяви относно своите заместници следното: "Около мен няма корумпирани заместници и нямам основание да считам невинните за виновни, докато не приключи проверката на прокуратурата", в отговор на въпрос дали ще уволнява заварения екип в министерството. Проверката на прокуратурата беше поискана от бившия министър Ананиев за зам.-министрите Пламен Радонов и Здравко Зафиров. /"Демокрация", "Земя", "24 часа"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Ще има сериозни структурни промени в Министерството на финансите във връзка с евроинтеграцията, обяви министър Радев
  Сега структурата на МФ е малко консервативна. Тя отговаря на старите функции на министерството, коментира финансовият министър Радев, цитиран в "Демокрация". В момента министърът водел преговори с широк кръг от възможни фигури, които да отговарят най-точно на новите функции на министерството. Подробностите скоро щели да станат ясни.
  Според Радев министерството му напоследък се е превърнало в огромен конгломерат от много дейности, при това не само финансови - свършена е била много тежка работа по преструктурирането на губещата индустрия; МФ е наблюдавало предприятията, дотирани от държавата, и е одобрявало оздравителните програми на тези дружества. Същевременно са се засилили и контролните функции на МФ. Вече има различни дирекции, които преди не са съществували - Дирекция по хазарта, по застрахователен надзор, Бюро за финансово разузнаване, както и създаващата се в момента Агенция за събиране на държавните вземания, уточнява министър Радев. Ставало дума и за новата функция на данъчната администрация - да събира и социалните вноски. Според финансовия министър е добре всички тези дейности да бъдат структурирани под формата на изпълнителни агенции към МФ с голяма степен на автономност. Тази автономност обаче не би трябвало да доведе до сепаратизъм. Агенциите ще бъдат работни органи към МФ. Министерството ще има свое централно ведомство и изпълнителни агенции. /"Демокрация"/
   

  Поставяме си амбициозни задачи въпреки ограничените ресурси, заявава новият министър на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев
  В интервю за в. "Труд" министър Чачев заявява, че  една от целите на министерството е да има пълна прозрачност в работата му. Първо ще премахнем апокалиптичните картини на Черноморието по панорамния път Варна - Златни пясъци, който е още затворен заради свлачищата, казва Чачев. За борбата срещу свлачищата министърът е говорил с фонда за социално развитие на Европа в Париж, с който ще бъде подписан договор за съфинансиране на проекта "България 2001 - свлачища и абразия" за 60 млн. долара. Започнал е и първият търг за проектите в Ахелой, Поморие и Сарафово, къдто свлачищата са по-малки, но опасни. Изграждането на противосвлачищни съоржения ще започне в началото на този месец. Министър Чачев се надява до средата на януари да получим одобрение от Европейската банка за проектите за големите свлачища в Кабакум, Слънчев ден и Златни пясъци.
  Една от големите задачи пред министерството на регионалното развитие е строежът на магистралния пръстен, който е част от инвестиционната програма на кабинета. Първият етап е Оризово - Бургас, който е 200 км и ще минава по ново трасе. Така пътят до Бургас се скъсява с 40-50 км, обяснява министър Чачев. За неговото министерство голямо предизвикателство е и отварянето на България към Европа. Част от него е трансграничното сътрудничество на България с Гърция, посочва министърът. Проектите по тази програма предвиждат рехабилитация и подобряване на участъците от трансевропейсите коридори 4, 9 и 10. По настояване от българска страна Гърция започва изграждане на втори мост над реката при ГКПП Кулата - Промахон. В момента се водят преговори с турската страна за ново проектиране на ГКПП Лесово - Хамзъбейли. Целта е да няма два гранични пункта, а един общ.
  Трябва да се премахнат диспропорциите между отделните региони на страната, като един от начините за това е изграждането на инфраструктурата. Министерството на регионалното развитие ще предложи закон за развитие на планинските райони, съобщава министър Чачев.
   

  Агенция ще управлява всички кризи и аварии
  Агенцията ще обединява пожарната и Гражданска защита, които излизат от съсвата на МВР и МО. Към новата структура минава и Държавният резерв. Шеф на агенцията ще стане вероятно министърът без портфейл Александър Праматарски. За негов заместник и оперативен шеф се спряга името на сегашния началник на ГЗ ген. Никола Николов, информира в. "Сега".
  Агенцията ще бъде създадена с нов закон за управление на кризи. Проектът се доработва и кабинетът трябва да го одобри до февруари, заяви Праматарски.
  Премиерът Костов, който свика Комисията за бедствия и аварии вчера, не присъства на зеседанието й. На срещата бяха привикани областните началници и шефовете на РДВР на Добрич, Разград, Шумен, Силистра и София област, шефът на НЕК и главният секретар на МВР. Членовете на комисията са анализирали къде се е загубил синхронът при борбата със снега по Нова година. По думите на Праматарски областните шефове трябва да открият и къде са потънали отпуснатите 1,8 млн. лв. за почистване на снега.
   

  Правителството, синдикатите и работодателите ще обсъдят правителствена програма за ликвидиране на бедността до април 2001 г.
  На 10 януари премиерът Костов, социалният министър Нейков, представители на синдикатите и работодателите ще обсъдят програма за ликвидиране на бедността до април 2001 г.
  На срещата те ще разговарят още за доходите и данъците в България.
  Обфициално ще бъде въведен праг на бедността, от който ще зависят социалните плащания. Неговата роля сега се изпълнява от т. нар. летва за бедност, която е 37,3 лв.
  Не се предвижда до юли т. г. да бъде повишена летвата на бедността поради липса на средства. От КТ "Подкрепа" искат летвата за бедност да стане 100 лв.
  Европа е готова да ни помогне със средства от предприсъединителните си фондове, за да се справим с бедността, каза вчера министър Нейков. Но България трябва да представи сериозни проекти за механизма, по който ще бъде намален броят на мизерстващите. Социалният министър ще предложи 3 направления за работа през следващата година и половина. Най-важното е намаляването на безработните чрез разкриване на нови производства в Кърджали, Смолян, Силистра, Монтана и др. По предварителни данни на КНСБ през 2000 г. броят на хората без препитание ще стигне 600 000.
  Средствата от ЕС ще бъдат насочени към социални домове, много деца без родители ще бъдат поети от т. нар. приемни семейства срещу 100 долара месечно за отглеждането им.

  Просветното министерство обсъжда програма за влизане в университетите от 2003 г. без изпит с оценка от матурите
  Без изпит ще се влиза в университети през 2003 г. Клласирането във вузовете ще става по оценките от трите национални матури, които първи ще държат сегашните деветокласници. Това е предвидено в програма на просветното министерсво, която сега се обсъжда от просветници и университетски експерти.
  За целта ще се гарантира, че всички ученици ще са с дипломи с еднаква тежест. Експерти от ВУЗ ще пишат оценките на матурите по литература, обществени науки и предмет по избор. Ще бъде сформиран Национален център по оценяване. Създаването му е част от проект на Световната банка, който трябва да се реализира до 2 години.
  Вече са готови и проектите за единни държавни стандарти. Те ще бъдат готови плрез март. След това ще бъдат написани нови програми и учебници. Ноновъведенията ще влязат от есента и в 1 и 5 клас. Чака се одобрението на министър проф. Димитров.    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Продължават протестните действия на миньорите от ГОРУБСО за неизплатени заплати
  800 миньорски семейства са в безизходица след съсипването на ГОРУБСО, заявиха вчера миньори от Мадан след среща с областния управител Веселин Черкезов. Фамилиите пазарували на вересия и не плащали ежедневните разходи за ток и вода, а банките притискали вече поръчителите за заемите им.
  За 2 часа златоградските миньори и вчера блокираха сградата на минното управление в града и поискаха отново оставките на ликвидаторката Мариела Павлова и на началниците на рудниците. Златоградчани подкрепиха призива на колегите си от Мадан и настояват за среща с министрите Жотев и Радев. Миньорите искат държавата да им изплати заплатите, дължими за една година, и после да си събере парите от новите собственици. Неизплатените заплати в трите дружества на минния гигант са над 3 млн. лв. Централата на КНСБ застава зад исканията на миньорите и ще работи до пълното уржедане на спора за възнагражденията им, информира в. "Труд".
   
  15,6% равнище на безработицата през ноември 1999 г.
  Като процент от икономически активното население равнището на безработицата в България през ноември 1999 г. е 15,6%. Това отчете вчера Националната сружба по заетостта /НСЗ/, като регистрира увеличение на показателя с 0,9 пункта спрямо откомври и с 3,8 пункта по отношение на съответния месец от предходната година. През ноември миналата година в резултат от приключването на повечето сезонни дейности, закриването на неефективните производства и задълбочаването на структурната реформа значително е нараснало предлагането на работна сила на пазара на труда.   


  ИКОНОМИКА
   
   С 4,5% се е увеличил БВП през третото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 1998 г. Общо за първите 9 месеца на 1999 г. БВП е нараснал с 2%, съобщиха от Националния статистически институт. Според в. "Пари" това увеличение е изненадало дори статистиците.
  От юли до края на септември произведената в България продукция възлиза на 6,43 млрд. лв., което означава, че на всеки българин се падат по около 417 долара или 778 лв. За 9-те месеца на 1999 г. БВП е 16 120 млрд. лв. по текущи цени. На човек се падат по 1072 долара, или 1952 лв.
  Най-голям дял в БВП имат услугите - 44,2%. Селското стопанство дава 23,4%, а промишлеността - 21%.
  През третото тримесечие на 1999 г. почти със 7% се е повишила стойността на агропродукцията в БВП в сравнение със съответния период на предходната година. Според Тодор Тодоров, експерт в НСИ, това се дължи не толкова на нарастване на количеството стока, колкото на по-ниските производсвени разходи. От юли до края на септември инвестициите в основен капитал са се увеличили с 63,5% спрямо същите месеци на 1998 г. Според експерите това се дължи на увеличението на вноса на изчислителни машини и оборудване.
  Делът на продукцията на частния сектор в БВП се увеличава за сметка на производството в държавните фирми. Частните предприятия са произвели 63,8% от БВП, а обществените дружества - 24,8%. Останалите 11,4% са начислените вносни мита, данъци и такси върху продукцията.    
   

Обратно към "Новини в буркани"