ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
5 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Медии| Парламент | Правителство | Съдебна власт | Политически партии и организации | Икономика|
   
   
   


  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Посланикът на САЩ  Майлс отрича пред опозицията, че искането за бази в България е американско.

 • Българите в САЩ вече ще си получават пенсиите.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Бюент Еджевит в Москва.

 • Израел започна да се изтегля от Западния бряг
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Еврокомисарят по разшираването на ЕС Гюнтер Ферхойген е убеден, че България ще получи покана за преговори с ЕС за членство.
     


   

  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Президентите на България и Румъния и гръцкият премиер настояха Пакта за стабилност да се запълни с конкретно съдържание

 • Днес президентите на България и Румъния ще решават въпроса за втория мост над Дунав.

 • Министрите на образованието на България и Македония ще предложат взаимно признаване на дипломите за образование от балканските страни.  

    

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • С обсъждането на програмния проект на скандинавската ТВ 3 приключи представянето на кандидатите за програмен лиценз за национален частен ефир.

 • С гласовете на ОДС и Евролевицата правителството получи разширен мандат за водене на преговори с ЕС за затварянето на 4-те реактора на "АЕЦ "Козлодуй".

 • БСП става радикална опозиция, заяви лидерът на социалистите Първанов след дебата за "АЕЦ "Козлодуй".

 • Необлагаемият месечен минимум става 80 лв., а годишният - 960 лв., според промените в Закона за ДОД.

 • Правосъдният министър Гоцев подписа в Страсбург Международната гражданска конвенция за копуцията.

 • Отпада лицензирането на търговците и вносителите на резервни части за автомобили.

 • Над 47% от държавните активи са минали в частни ръце, съобщиха от Агенцията по приватизация.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Посланикът на САЩ Майлс отрича пред опозицията, че искането за бази в българия е американско
  Вчера посланикът на САЩ в България Ричард Майлс се срещна последователно с лидерите на опозицията. След срещата му с лидера на БСП Георги Първанов посланик Майлс заяви, че абсолютно невярно е твърдението, че при посещението си в България президентът Клинтън ще поиска разполагането на американски бази България. Първанов, от своя страна, заяви след срещата с Майлс: "Аз останах с впечатлението, че разполагането на американски бази у нас е българска инициатива." На въпрос на в-к "Монитор" за тълкуване на заявлението на Кристофър Хил посланик Майлс е бил категоричен: "Няма да отговоря на този въпрос".
  При посещението си в централата на Евролевицата и срещата си с лидера Александър Томов Майлс е подчертал, че САЩ не проявяват никакъв интерес да разполагат бази на българска територия. Томов заяви след срещата, че "За базите г - н посланикът каза, че неговата страна няма никакъв интерес и не е разговаряла с никого в България по този въпрос - и за конвенционални и за ядрени бази. Това е и официалната американска позиция".
  Изводът, който прави "Монитор" е, че "българските управляващи сами са поискали американски военни бази да бъдат разположени у нас". Същия извод прави и в - к "Новинар".

  Българите в САЩ вече ще си получават пенсиите
  Вчера правителството е одобрило проект за спогодба между България и САЩ за социално осигуряване. Според нея българите пенсионери, които живеят в САЩ, както и американските граждани в България, вече ще си получават пенсиите по местоживеене. Пенсии на български и американски граждани, работили в България, не са изплащани от Агенцията за социално осигуряване в САЩ от 1982 г. Тогава е изтекъл срокът на старата спогодба и тя не е била подновявана. Спогодбата навярно ще се подпише по време на посещението на президента Клинтън в България./"Стандарт"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Еврокомисарят по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген е убеден, че България ще получи покана от ЕС за преговори за членство
  В специално интервю за Българската телевизия Гюнтер Ферхойген заяви следното за шансовете на България да бъде поканена на преговори за членство в ЕС : "Мисля, че България е в отлична позиция. Аз не се съмнявам, че България ще отговори на всички критерии за членство в ЕС и това ще е съобразено с нейните цели и интереси. Затова аз нямам никакви съмнения, че по време на срещата на върха в Хелзинки ще бъде взето положително решение за членството на България в ЕС. "Козлодуй" е въпрос, който дискутираме от няколко месеца. Българското правителство  знае, че ядрената сигурност е въпрос от изключително значение както за комисията, така и за много от страните - членки на ЕС. За комисията е важно да знае как България ще разреши този проблем. Информацията, която получавам от София, е положителна и смятам, че българското правителство ще представи решение, отговарящо на изискванията на ЕС като цяло и на отделните страни членки./"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Президентите на България и Румъния и гръцкият премиер настояха Пакта за стабилност да се запълни с конкретно съдържание
  Вчера в курорта Боровец се проведе втората среща на високо равнище между президента на България Петър Стоянов, на Румъния Емил Константинеску и гръцкия премиер Константинос Симитис. Симитис закъсня за срещата поради мъгла в Гърция. Тримата се обединиха около становището, че Пактът за стабилност дава една добра рамка за възстановяване на региона, която обаче в момента остава само на хартия и е изпразнена от конкретно съдържание Стоянов и Константинеску благодариха на Симитис за солунската инициатива на Гърция, според която Гърция ще отпусне на балканските страни 500 млн. дол. от държавни и частни фондове за инфраструктурни проекти в най -засегнатите от косовската криза страни. Стоянов определи гръцкото решение като първото реално действие в рамките на Пакта за стабилност и изрази надежда, че примерът на Гърция ще бъде последван от страните от ЕС и НАТО. Емил Константинеску е изразил тревогата си около възможността Пактът за стабилност да изправи старните от региона в политическо състезание и ще бъде много опасно, ако е състезание за първи. Тримата държавници изразиха своето безспокойство от продължаващото с обратен знак етническо прочистване в Косово. Стоянов и Константинеску се обърнаха с молба към Симитис да съдейства, ако двете страни бъдат поканени за преговори с ЕС на срещата в Хелзинки, то страните от първата вълна /Чехия, Полша, Унгария/ да не въвеждат визи за тях. След срещата на въпрос от  националното радио за евентуални компенсации при закриване на блоковете на АЕЦ премиерът Симитис се ограничи рязко да подчертае отрицателното отношение на Гърция към ядрената енергетика. Според него има решение на ЕС за "Козлодуй" и то трябва да бъде приложено.
  Президентът Константинеску съобщи, че е разговарял по телефона с екоминистъра на Румъния и увери, че замърсяващите инсталации на химическия завод в Турну Мъгуреле ще бъдат закрити. Той заяви също, че в най-скоро време екоминистърът на Румъния ще посети България за разговори на тази тема.
  Тримата държавници подчертаха значението на пълното възобновяване на корабоплаването по Дунав. Симитис отново подчерта, че Гърция ще подкрепи искането на България и Румъния за членство в ЕС на срещата в Хелзинки и ще постави въпроса страните от първата вълна да не въвеждат визи за тях. Тримата приеха декларация, в която подчертават, че бъдещето на ЮИЕ е в евроатлантическата интеграция на региона. Симитис е повдигнал въпроса за решаването на проблема с втория мост над Дунав. Днес президентите Стоянов и Константинеску ще дискутират специално този въпрос. /"Пари", "Демокрация", "Стандарт"/

  Днес президентите на България и Румъния ще решават въпроса за втория мост над Дунав
  На срещата в Боровец гръцкият премиер Симитис е настоял България и Румъния да решат по-бързо въпроса за мястото на втория мост над Дунав. Константинеску е поставил въпроса като нерешен. Днес Стоянов и Константинеску ще се срещнат специално за решаването на този въпрос. На срещата ще присъства и транспортният министър Вилхелм Краус. Той заяви вчера, че има неофициална информация, че Румъния ще предложи строителството на още един мост. Краус каза, че България няма нищо против тази идея, стига да се приеме да се строи веднага мост при Видин - Калафат. България продължава да изразява готовност да поеме сама финансирането на моста при Видин и ще приеме всяко предложение на Румъния за мост на друго място, като предлага тя да поеме неговото финансиране.
  В - к "Демокрация" публикува на цяла страница статията "Никопол гасне бавно в сянката на румънския смог". Читателите се запознават с историята на обгазяванията на Никопол от румънския химически завод. За 20 години градът се е стопил наполовина и няма шанс замърсяването да бъде спряно. Вчера в Боровец президентът Константинеску заяви, че замърсяващите инсталации ще бъдат спряни и призна за замърсяването, но оспори неговите данни като каза, че румънските измерващи уреди са показали други данни. Цитира се заявление на екоминистърката Евдокия Манева, според която в края на ноември в България ще пристигне нейната колежка от Румъния Ромика Томеску. Тя се надява с румънския екоминитър  да се договорят за предотвратяване на подобни аварии. Различията в данните произлизат от факта, че Румъния не е подписала международната конвенция за опазване на околната среда и нормите, които Румъния смята за опасни се разминават с българските, които са съобразени с европейските. Засега Манева няма отговор от Ромика Томеску на протестната нота за обгазяването на Никопол. На срещата в София с нея министър Манева отново ще постави въпроса за обгазяването на Никопол, Силистра и Русе./"Стандарт", "Демокрация"

  Министрите на образованието на България и Македония ще предложат взаимно признаване на дипломите за образование от балканските страни
  От вчера на посещение в България е министърът на образованието на Македония Ненад Новковски по покана на своя български колега Веселин Методиев. Новковски е предложил двете страни съвместно да предложат взаимно признаване на дипломите за образование от всички балкански страни. Двамата министри заявиха, че досега са водени преговори по този въпрос само с Албания и Босна, а скоро ще има срещи с Румъния и Турция. Методиев заяви, че идеята ще бъде обсъдена и с Министерството на образованието в Сърбия, когато там бъде сменен режимът на Милошевич, тъй като "когато един политически режим не желае сътрудничество с другите, тези, които желаят, не могат да го постигнат." Амбицията ни е  да признаем всички дипломи до две години, заключи Методиев. Той отбеляза, че от 12 до 14 ноември в София ще се проведе международна конференция, на която ще се обсъди образователната част на Пакта за стабилност. /"Демокрация"/
   

   


   МЕДИИ
   
  С обсъждането на програмния проект на скандинавската ТВ 3   приключи представянето на кандидатите за програмен лиценз за  национален частен ефир
  На публичната дискусия вчера представител на ТВ 3 /консорциум между MTG "Лоджик инвестмънт" и "Зодиак ВН"/ бе журналистът Кеворк Кеворкян, който от година не се бе показвал пред публика.
  ТВ 3 ще разкрие 250 работни места, ако спечели лиценза. Екипът ще бъде назначен с конкурс. В програмно отношение ще се разчита на диалогичността и обратната връзка. В цялата концепция личи ясно стилът на Кеворк Кеворкян, пише "Демокрация". Програмата наподобявала една продължителна "Всяка неделя". Не се предвиждат обаче коментарни рубрики. Забавната част ще представлява ток шоута, хитови заглавия и много спорт. Има възможност за разпространение по кабел, сателит и чрез ефир.
  От всички кандидати само в програмата на ТВ 3 личи познаване на родния тв пазар, са коментирали присъстващите. Идеите обаче в по-голямата си част са реанимация на едно по-старо поколение, е било казано още. С представянето на ТВ 3 приключи представянето на кандидатите и днес Националният съвет за радио и телевизия ще съобщи на кои оферти ще предложи да бъде издаден програмен лиценз.  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  С гласовете на СДС, Народен съюз и Евролевицата правителството получи разширен мандат за водене на преговори с ЕК за затварянето на 4-те малки реактора на "АЕЦ "Кодлодуй", против гласуваха левицата и ОНС
  Парламентът гласува вчера със 146 гласа "за", 68 гласа "против" и 5 "  въздържали се" предложението на правителството да получи разширен мандат за водене на преговори с Европейската комисия /ЕК/ за затварянето на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй".  След 7 часа дебати  депутатите от ОДС и Евролевицата  подкрепиха искането на кабинета, а БСП и ОНС гласуваха изцяло срещу разширения мандат. Петима независими депутати се въздържаха.
  От опозицията бяха предложени още два варианта на решения за перговори с ЕС за АЕЦ, които обаче не бяха гласувани.  Проектът за решение на ПГДЛ предвиждаше да се извадят от експлоатация блокове от първи до четвърти с 1 до 3 години преди края на реалния им жизнен цикъл и да се обосноват крайни години за блокове 1 и 2 до 2007 г. Да се признаят и над 200 млн. долара извършени инвестиции за ядрена безопасност.  Отхвърлен бе и  внесеният от Евролевицата текст, който се различаваше от правителствения по това, че от Европа се искат и средства за построяване на друга ядрена мощност и по-точната формулировка: "компенсация и за пропуснатите ползи".

  За разлика  от пълномощията, дадени с пълно единодушие на премиера Костов през март, сега правителството ще преговаря да затвори първи и втори блок на АЕЦ преди фиксирания в националната енергийна стратегия срок - 2004 г. "срещу компенсации". То ще се опита да постигне договореност окончателната дата за затварянето на трети и четвърти блок на "Козлодуй" да се определи до 2004 г.
  Според запознати с хода на преговорите точната позиция ще е да се съгласим да затворим първи и втори блок през 2003 -а г., най-рано през 2002 г срещу 80 млн. долара на реактор за всяка година, оставаща до посочената в енергийната стратегия, информира в-к "Сега".
  "Твърдо ще настояваме за компенасации", заяви премиерът Костов. Правителството било наясно, че енергетиката е единственият ни конкурентен отрасъл. Костов призна, че ако затворим АЕЦ без компенсации, това ще вллоши конкурентноспособността на българската енергетика, ще промени структурата на цените на тока и ще влоши макроищкономическите показатели.  Премиерът заяви, че ще договорим благоприятни условия и "ще излезем от вълчия капан". Капанът е сключеното през 1993 г. от правителството  на Любен Беров споразумение с ЕБВР за спиране на четирите стари реактора на "Козлодуй" през 1997-1998 г. "Гласувайте единодушно, защото така нашата позиция ще стане сериозна", призова депутатите Костов.
  Опозицията  обвини кабинета за това, че не е постигнал нищо от март досега. Видя се, че за пореден път мнозинството разбира съгласието единствено като начин да наложи собствените си управленски виждания. При този стил на работа аз смятам, че оттук нататък не е възможен никакъв диалог с правителството, каза след гласуването лидерът на БСП Първанов. Той обвини кабинета, че не е реализирал мандата, който получи през март. Става дума за един откровен провал на премиера, коментира Първанов.
  "Винаги  щом поискахме нещо от Европа, тя ни казваше - да, ама вие имате договор -  каза премиерът.  - Постигнатото от Никита Шеваршидзе /шеф на КЕ в кабинета на Беров/  през 1993 г. сега е утежнаващо вината обстоятелство. Какво са мислили тия, които са се съгласили да затворят 4-те реактора срещу сума, равна на произведения от един реактор ток за три месеца, за мен е тайна. А сега вие искате още преди да се е състоял изпитът на 10 декември, да ни представите като провалено правителство. Ако беше възможно в рамките на мандата от март тази година да се постигне всичко, това щеше да се е случило досега".  "Гласуването беше за и против евроинтеграцията на България, а БСП очевидно не желае евроинтеграция. Така тя показа, че не желае в България да има ред и законност, а да се управлява от групировки, заяви вицепремиерът Божков. Ако пропуснем датата 10 декември, ще останем може би единствената източноеврапейска страна, непоканена в ЕС, предупреди той.
  Според енергийния шеф Иван Шиляшки обвинението на опозицията, че кабинетът на Костов не си е мръднал пръста, е неоснователно. "Та ние почнахме от една нула, която заварихме. Когато през 1997 г. потърсихме "Уестингхауз", за да продължим прекъснатата през 1993 г работа по изграждането на  цеха за преработка на радиоактивни отпадъци, знаете ли какво казаха: че са забравили, че са ни доставяли такива инсталации.  А ето ние сега ще я пуснем в средата на 2000 г. Ами като бяхте такива приятели с Русия, поне да бяхте връщали горивото там навреме".
  Костов направо обвини БСП, че проваля влизането ни в ЕС:  "Какво казвате вие - нека се провали кабинетът, нека северната ни съседка да влезе в ЕС. И после - добре за БСП, но лошо за България".
  Колко ще струва токът след затварянето на реактори и кой ще покрие загубите, попита Янаки Стоилов от БСП.
  "Не е вярно, че цената на тока ще скочи, това е популистко създаване на напрежение", заяви Шиляшки. Той обяви от парламентарнтата трибуна, че разполага с точни данни за отражението върху българската икономика на затварянето на реакторите.
  Според депутата то ПГДЛ Румен Овчаров заплитането на членството ни в ЕС със затварянето на АЕЦ ще е фатално. "Нито АЕЦ, нито ЕС - това ще е резултатът от вашата политика, каза Овчаров. Според него това е политически цугцванг "Кажете ми къде в Европа има затворени ядрени реактори? На нашия континет 27 реактора работят над 30 години, 21 от тях са в Англия, 94 реактора работят повече от 25 години. Та във Великобритания има реактори, които си работят от 1956 г. и не ги затварят. Аз разбирам, че Бакърджиев и Шиляшки ще си ходят, но тук не става въпрос за провал на един отделен министър, а за провал на една политика. И ние знаем, че без покана за ЕС си отивате всички, но АЕЦ струва повече от някакви кресла.
  Да се раздадат анализите за това как ще се отрази ранното затваряне на блоковете, щом се казва че ги има, предложи  Румен Овчаров . Мнозинството обаче гласува против.
  "Ето така се прави политика у нас- на сляпо", обяви лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов. Правителствтото внесе в парламента една абсурдна енергийна стратегия. Вместо да я дискутираме, вие проведохте върху нейна основа почти секретни реговори с МВФ. Вместо сега да спорим по някакви разширени мандати и по някакви цифри, които някой имал някъде, по- добре да проведете преговори с ЕК и като свършите, да ни дадете разултатите да ги потвърдим, заяви Каракачанов.
  И депутатът от ОНС Венцислав Димитров обвини управляващите, че карат народните представители да гласуват на сляпо отговорни текстове. "Не давам мандат на хора, на които нямам доверие, заяви още той.
  Евролевицата също препоръча на кабинета да подбере за преговорите по-компетентни хора и да се помисли за изграждане на АЕЦ "Белене", за което имало инвестиционен интерес.
  Независимият Жорж Ганчев неочаквано подкрепи кабинета в усилията му да намери вярното решение в преговорите с ЕС.

  "Благодаря за това внушително мнозинство, което даде мандат на правителството, за да продължи преговорите за ЕС за намиране на взаимоизгодни и договорени срокове за решаването на проблемите с 4-те блока на АЕЦ - заяви след гласуването премиерът Костов.  - Искам да уверя всички, които гласуваха, че ние съзнаваме много голямата отговорност, която пада върху нас оттук нататък. ...Искам да ви уверя, че ние схващаме мандата точно така, както го дава парламентът, точно в този вид, в който е даден, той няма да доведе до преждевременно изваждане от експлоатация на блокове 1-4, без дори една единствена година по-рано да не бъде компенсирана по подобаващия финансово начин. Така че в този случай вие подкрепихте едно решение, което бе в полза на българските интереси. България трябва да реши един висящ проблем - така трябва да разбираме всички проблема, който стои пред нас. Един висящ проблем, който ще получи решение, и то до 10 декември".
  Пред журналисти премиерът заяви, че очаква мисия на Европейската комисия в България за преговори в рамките на новия мандат. Въпросът ще се реши преди 10 декември, когато е срещата на високо равнище в Хелзинки, поясни той.
   

  Необлагаемият месечен минимум става 80 лв., а годишният - 960 лв., според промените в Закона за ДОД
  С 5 лева се увеличава необлагаемият минимум от 2000 г., гласят промените в Закона за данък общ доход,  които депутатите от бюджетната комисия приеха вчера. Необлагаемият месечен минимум става 80 лв., а годишният - 960 лв.
  Освен това с 2 процентни пункта на 25% се сваля горната граница на данък печалба. Огт това печелят фирмите, които са на плюс с над 50 000 лв.
  С други приети поправки се разширява обхватът на патентния данък, а от началото на 2001 г. с ДДС ще се облагат и туристическите услуги. От данък добавена стойност се освобождават рекламните материали на стойност над 10 лева, когато фирмите ги подаряват на клиентите си и на потребители.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Правосъдният министър Гоцев подписа в Страсбург Международната гражданска конвенция за копуцията
  Тя предвижда държавата да осигурява обезщетения за гражданите, станали жертва на корупция. Документът предстои да бъде ратифициран от Народното събрание.
  Конвенцията задължава страните, които са я приели, да въведат закони за ефективно обезщетение на изнудвани и рекетирани от държавни служители граждани. Остава само да въведем ред за обезщетение на юридическите лица, обясни министър Гоцев, преди да подрише конвенцията.
  Отговорността, която ще носят уличените в корупция, ще бъде гражданска и имуществена, а не наказателна. /"24 часа"/

  Отпада лицензирането на търговците и вносителите на резервни части за автомобили, реши правителството вчера и отмени действието на 14 нормативни акта. Целта е да се облекчат режимите и да се облекчат административните процедури.
  Повече няма да се изисква регистрация от гражданите, желаещи да упражняват занаят, да извършват услуги и търговия или да организират производство.
  Отменят се разрешителните режими за търговия с употребявани стоки, за вноса и износа на видеоапаратура и видеопроизведения, за техническо обслужване на медицинска техника и за регенериране на отработени автомобилни масла.
  Отпадат наредбите за хигиена на труда  при работа с белязани горива, за работа с пестициди и за отчитане на работа с ядрено гориво.    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  По инициатива на главния прокурор Филчев днес премиерът Костов ще говори за корупцията с прокурори, следователи и полицаи. Резултатите от срещата ще се използват при написването на закон за обществения ред.   

  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

   
  БСП става радикална опозиция, заяви лидерът на социалистите Георги Първанов след дебата за "АЕЦ "Козлодуй".
  Социалистите щели да отстояват мнението на народа за управляващите, което проличало на последните избори. Според лидера на БСП кабинетът напълно е загубил доверието на българите. Оттук нататък не е възможен  никакъв диалог с това правителство, заяви Първанов. Той обясни, че в своите радикални действия БСП ще търси подкрепата на всички от опозицията, които са готови да поемат такава такава политическа  линия.  


  ИКОНОМИКА
   
  Над 47% от държавните активи са минали в частни ръце, съобщи вчера шефът на Агенцията за приватизация Захари Желязков. Според него раздържавяването вече е към края си с изключение на големите монополи като НЕК и БДЖ.
  От началото на 1999 г. до 15 октомври АП е сключила 199, вместо предвидените 155 сделки за годината.  Договорените от агенцията плащания са за 677 млн. нови лв. при първоначално предвидени 610 млн. лв.
  52 са сключените сделки от АП само за третото тримесечие на т. г., каза шеф-надзорникът на АП Дюлгеров. В хазната са постъпили 97 млн нови лева от целевата приватизация на пловдивския "Винпром", парк-хотел "Москва" и "Петрол". Сделките за "Биовет" - Пещера и "Софарма" обаче бяха развалени и фармацевтичните предприятия ще се провадат отново.
  "Дару металс" и АП са решили да започнат съвместна проверка в "Кремиковци", която да установи дълговете и финансовото състояние на дружеството, каза Желязков. След това АП ще вземе становище дали "Дару" може да намали размера на инвестициите в комбината, или не.
  Продадени са две обособени части от "Агробиохим" - Стара Загора, и сумата от 870 000 лв. по първата сделка вече е преведена в завода, съобщават от АП. С парите ще започне изплащане на заплатите на работниците.