ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
5 септември 2000 г.
 
  Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с балканските страни | Отношения с Япония | Отношения с Либия  | Отношения с Австрия | Армия | Медии | Правителство| Социална обстановка| Икономика | 
   
   
      
  ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Премиерът Костов разпореди пълна финансова проверка на "МобилТел".

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Русия и Япония не се разбраха за Курилските острови.

 • Международният терорист Бин Ладен прозова мюсюлманите към свещена война срещу евреите.

 • ЕС се мъчи да замаже гафа на Ферхойген.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • ЕС остави в сила санкциите срещу Югославия до изборите на 24 септември.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЯПОНИЯ
   

 • Вчера на летището в София се завариха две японски парламентарни делегации от Горната и Долната камара на парламента.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • След протестната нота на външно министерство до Македония веднага се регистрира подобрение на границата с Косово за българските превозвачи.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С ЛИБИЯ
   

 • Бившият правосъден министър Корнажев е песимист за изхода на делото срещу българските медици в Либия.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ  С АВСТРИЯ
   

 • 905 български автомата АК - 47 са задържани на летището във Виена.
     

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • В Холивуд президентът Стоянов лобира за инвестиции в българското кино.
  Цар Симеон Втори и лидерът на БСП Първанов изразиха обща загриженост от създалото се положение в България.
  Военният министър Ноев съобщи, че до 10 дни министерството му ще се отдели от "Мобилтел", а сроковете за изпълнение на "План 2004" ще бъдат съкратени.

 • Гръцката "Антена груп" е новият собственик на радио "Експрес" и Нова телевизия.

 • Приоритетите на новия политически сезон са укрепване на националната сигурност и силни държавни институции, заявява премиерът Костов.

 • НСС лиши от право на пребиваване в България двама чеченци и един казахстанец.

 • От 7 септември започват регионални учителски протести заради неизплатени заплати, съобщава Синдикатът на българските учители.

 • "ЛУКоил Нефтохим Бургас" вдига цените на горивата средно с 1,9%.

 • Софийският мелничен комбинат вдига цените на брашното с 10лв./т.

 • Основният лихвен процент падна до 3,85%.

 • Варненската корабостроителница е в ръцете на съда.
   
   

     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Премиерът Костов разпореди пълна финансова проверка на "МобилТел"
  Премиерът Костов разпореди на председателя на Държавната комисия по далекосъобщения /ДКД/ Иван Таушанов да изиска от "МобилТел" данни за всички акционери в дружеството, както и за разпределението на акциите между тях, финансовите им резултати и платените от тях данъци на основание чл. 33 от Закона за далекосъобщенията и т. 19 от лицензията на българския GSM оператор, съобщи правителствената информационна служба. Премиерът е изпратил на Таушанов доклад за кражбите на телефонни импулси от БТК, изготвен от междуведомствена комисия. От документа става ясно, че на държавната компания са нанесени щети за не по-малко от 9 млн. лв.  Тези данни са нужни на ДКД, за да извърши поисканата от Костов детайлна проверка на всички обстоятелства около дейността на "МобилТел", обясняват от службата на кабинета. Проверката трябва да покаже включително дали с действията си операторът е застрашил националната  сигурност, или е накърнил обществения интерес, което е основание за отнемане на лицензията, съгласно чл. 62, ал 1, т. 3 от Закона за далекосъобщенията, пише още в съобщението.
  Костов възложи на министъра на транспорта и съобщенията Славински да изготви и внесе за разглеждане от правителството изменения и допълнения в Закона за далекосъобщенията съобразно европейските стандарти, така че отнемането на лиценз за далекосъобщителни услуги да не засяга интересите на потребителите, информира в-к "Демокрация".

  Изявлението на ген . Атанасов по националната телевизия
  Проверката на "МобилТел" бе поискана от премиера Костов ден след като шефът на Национална служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов в изявление по националната телевизия потвърди слуховете около връзките на ексвътрешния министър Бонев с изгонения Чорни, изнесе факти  за източването на БТК чрез посредничеството на "МобилТел" и заплаши GSM-оператора с отнемане на лиценза. Генералът заяви, че Майкъл Чорни е вкарвал в българската икономика големи количества пари с неясен произход. Фирми - фантоми са окрали БТК, данните на спецслужбите сочат, че "МобилТел" е използван за посредник, заяви шефът на НСС.
  Разследването по случая станало възможно едва след като Богомил Бонев бил махнат от поста вътрешен министър. Дотогава той закрилял Чорни и компания, като задържал доклада на НСС за кражби на импулси. Три години Бонев не накарал GSM оператора да достави техника за подслушване. В това време абонатите били успокоявани, че МВР не може да ги подслушва. Благодарение на Бонев "МобилТел" заел пазарна ниша и установил монопол.
  Чорни е свързан и с банкера Емил Кюлев, каза ген. Атанасов. Парите на Чорни минавали през банка "Росексим". Вестниците "Стандарт" и "7 дни спорт" са собственост на кръга на Чорни. Акционер в тях е фирмата "МGG" - офшорка с управител Джоузеф Карам, финансист на Чорни. Същата фирма участвала и във в-к. "Планета спорт", издание на "Монитор".
  Всички тези участия ще бъдат гледани под лупа заради съмнение за пране на пари. Ако това се докаже, "МобилТел" ще остане без лиценз. Вероятно съвсем скоро ще бъде даден лиценз на втори  GSM оператор, в който МВР ще има солиден дял. Човекът, въвел Чорни в българската икономика е Григорий Лучански, съветски учен, управител на  фирма "Нордекс". Тя била "разплащателната касичка" на спецслужбите на бившия СССР. С нея са били свързани Андрей Луканов и Огнян Дойнов, заяви ген. Атанасов.

  Богомил Бонев отрича да е задържал доклада на НСС и заявява, че в него няма данни за престъпление от страна на "МобилТел"
  В коментара си на първа страница в-к "Демокрация" прави близката до ума прогноза, че след изявлението на ген. Атаносов може да се очаква в близките дни в пресата да завалят опровержения на засегнатите в скандала страни. Тази близкосрочна прогноза се потвърждава още днес в централните ежедневници. Набеденият ексвътрешен министър Бонев, човекът, който според едни от последните социологически проучвания е на трето място по рейтинг в България след президента и столичния кмет Софиянски, заявява на страниците на в-к "Новинар": "Не съм крил доклад за кражба на импулси". Бонев уточнява, че миналата година е получил сигнал за кражба на трафик от БТК, без обаче да се уточнява коя е фирмата. Той изпратил документа до НСС с резолюция да се разследва и да се изпратят материалите на прокуратурата. Подобен документ, вероятно  насочен вече  срещу "МобилТел", по-късно е получен и в прокуратурата, твърди Бонев. Оттам също възложили на ген. Атанасов проверка за импулсите, за което обаче генералът не уведомил началника си. Резултатите от проверката обаче не съдържали данни за престъпление от страна на "МобилТел", заявява Бонев.
  Според бившия шеф на МВР показателен е фактът, че 9 месеца след като вече не е министър, по този случай не е образувано предварително производство в прокуратурата. Бонев твърди, че интервюто на ген. Атанасов в предаването на БНТ "Гласове" е компромат, организиран от БНТ и от шефа на българското контраразузнаване.
  В интервю за в-к "Стандарт" под заглавие "В доклада на Атанасов нямаше данни за престъпления" Бонев уточнява, че Атанасов е трябвало да изпрати доклада на прокуратурата и копие от този доклад на вътрешния министър. Докладът е бил даден на Бонев не за да го праща в прокуратурата, а за да е наясно докъде е стигнала работата по сигнала, който той е получил и който е бил възложил на НСС. Бонев заявява, че докладът на НСС не е съдържал данни за престъпление от страна на "МобилТел". Проверката не доказвала кражба на импулси от БТК, а Бонев многократно бил призовавал Атанасов ако има данни за престъпления от страна  на "МобилТел", да предаде незабавно материалите на прокуратурата. На това Атанасов отвръщал /пред свидетели/, че няма данни за престъпления. Според ексминистъра с изявлението си от неделя ген. Атанасов рискува да си навлече и финансова, и наказателна отговорност, защото копие от този доклад можело да се намери. /"Стандарт"/

  Изпълнителната власт за възможността да се отнеме лицензът на "Мобилтел"
  В-к "Стандарт" публикува интервюто на ген. Атанасов по националната телевизия на 3 септември, извеждайки като акцент в заглавието думите на генерала, че може да бъде отнет лиценза на "МобилТел"  по закона за пране на мръсни пари, ако се установи, че парите на фирмата са с мръсен произход. Същият въпрос коментират и други от централните ежедневници. В-к "Труд" публикува на първа страница материал под заглавие "Плашат "Мобилтел" с национализация". Вестникът информира, позовавайки се на правителствени източници, че имуществото на единствения GSM оператор в България - "МобилТел", може да бъде национализирано. Това може да стане, ако разпоредената от премиера проверка на всички акционери на "МобилТел" докаже, че дружеството застрашава националната сигурност. Да се отнеме лицензът  на "МобилТел" е най-мекият вариант  в този  случай, ако се окаже, че парите на фирмата са мръсни, е заявил пред "Труд" секретарят на Министерството на транспорта и съобщенията Гроздан Караджов. По думите му Законът за прането на мръсни пари съдържал далеч по-тежки санкции, сред които била и национализацията на цялото имущество. Лицензите както се дават, така се и отнемат, е коментирал пред "Труд" министърът на транспорта и съобщенията Славински. Той заявява,  че не счита, че евентуалното отнемане на лиценза и изземане на имуществото на "МобилТел" трябва да води до спирането на този вид мобилна услуга. Според Славински обществените интереси трябва да бъдат гарантирани максимално и никой българин нямало да остане без GSM връзка.

  Реакцията на "МобилТел"
  Шефът на "МобилТел" Владимир Грашнов е заявил снощи по Дарик радио, че няма да коментира изявленията на ген. Атанасов, нито поисканата от премиера проверка на фирмата. В телекомуникациите се работи точно и стриктно, ние работим така, другото са глупости, е заявил Грашнов. Говорителят на "МобилТел" Константин Каменаров е  заявил, че в тази държава има конституция, има и съдебна власт, тъй че всички спорове се решават там. По-късно в официално изявление "МобилТел"  обвини ген. Атанасов, че отправя несериозни обвинения срещу една частна компания, която до момента винаги е била коректна в отношенията си с държавните институции и спазва стриктно българското законодателство. През изтеклата година фирмата е била изрядна при неколкократните проверки от лицензиращия орган ДКД, както и от данъчните проверки, твърдят от "МобилТел". От компанията припомнят, че основният акционер в нея е "Ийстърн маркет телеком фънд", който е създаден и се управлява от "Юнайтед Юропиън Бенк". Реакцията на "МобилТел" е съпътствана и от съобщението, че до 11 септември фирмата ще заменя GSM апарати за нови.

  Коментари на юристи, политици и общественици
  В интервю за "Труд" адвокатът на Чорни Тодор Батков заявава: " Генералът ще доказва или ще плаща". "Стандарт" пък  публикува мнения на български политици и общественици във връзка с изказването на ген. Атанасов. Зам.-председателят на БСП Георги Божинов пита дали парламентарното мнозинство е знаело за греховете на сменените министри, които премиерът е прикрил, заявявайки при ремонта на кабинета, че министрите са свалени по целесъобразност,  а не заради корупция. Членът на ръководството на ДПС Кемал Еюп пък заявява, че не е нормално шефът на контраразузнаването да дава изявления срещу бившия шеф на МВР. Според Еюп да се поставя под съмнение националната сигурност на държавата, като се обвинява бивш МВР- шеф  е голямо сътресение в държавата. "Нека не се подминава фактът, че това правителство е продължение на предишното. Не знам ген. Атанасов на кого прави услуга в момента", заявява Кемал Еюп.
   
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  ЕС остави в сила санкциите срещу Югославия до изборите на 24 септември
  В Евиан във Франция външните министри на ЕС решиха да оставят в сила санкциите срещу СР Югославия до изборите на 24 септември. Германия и Франция поискаха незабавна отмяна на санкциите. Министърът на външните работи на Гърция ще обиколи всички балкански страни, в които  тази есен ще се проведат избори, включително и Сърбия.  Хавиер Солана предупреди, че евентуална победа на Милошевич на изборите би могла да има "много негативни последици" за Сърбия. В надпреварата за президент на Югославия ще участват 5 кандидати. Вчера сръбският партриарх Павле призова политиците и гражданите на Сърбия и Черна гора "да направят всичко възможно, за да не се стигне до сблъсък и братоубийствена война в Черна гора или където и да било" и апелира за честни и свободни избори. Информацията, която идва по всички канали, показва бързо увеличаване на напреженвието между Сърбия и Черна гора, която ще бойкотира изборите и няма да ги признае. /"Монитор", "Стандарт"/ 

    


  ПРЕЗИДЕНТ

  В Холивуд президентът Стоянов лобира за инвестиции в българското кино
  В Холивуд, в прочутото Юнивърсъл студио, президентът Петър Стоянов е провел среща с 26 прочути американски продуценти, президенти на компании и актьори на световното кино. Срещата е била проведена със съдействието на Емил Разпопов, сценарист, режисьор и продуцент, който от 26 години работи в Холивуд. На срещата Стоянов е настоявал за преки холивудски инвестиции в българското кино като е представил специална програма за възможностите на българските кинотворци. Той е разговарял с Ричард Ръш, продуцент на филми като "Каскадьорът" и "Цветовете на нощта", Бърнард Ръшкин, президент на "Филипс Интерактив Медиа", Хаурд Казанджян, продуцент на повечето от филмите на Джордж Лукас. Петър Стоянов е поискал инвестиции във високите технологии за производство на филми в България, за да се използват талантите на българските компютърни специалисти и аниматори. Колективите на някои от българите са носители на "Оскар" за специални ефекти. Днес Стоянов ще се срещне с българската колония в Лос Анжелос. /"Демокрация"/
  В - к "Сега" публикува на цяла страница статията "Холивудските мечти на Петър Стоянов", в която се отбелязва, че няма информация как са реагирали в Холивуд на призива на Петър Стоянов. Прави се предположение, че едва ли ще последват инвестиции в българското кино, защото "българската икономика е бутафорна, нищо че отвън изглежда като истинска. Когато се гледат макроикономическите данни или съобщенията на статистиката, се очертава лъскава и красива фасада. Но зад нея вече не остава почти нищо. Неслучайно Петър Стоянов вади пред щатските кинаджии може би последния останал коз - евтиният  труд и евтините услуги у нас. Може би защото не съобразява колко унизително е това. Все пак доста чужди продуценти /включително американски/ напоследък избират България за снимки. Но на участващите български актьори се плаща мизерно малко. При тези условия да се очаква сериозен инвеститор да гради дългосрочна стретегия у нас е илюзия. Най-обикновена холивудска мечта."

  Цар Симеон Втори и лидерът на БСП Първанов изразиха обща загриженост от създалото се положение в България
  Вчера в продължение на един час цар Симеон Втори разговаря с лидера на БСП Георги Първанов. След срещата пресцентърът на царя и на БСП публикуваха следното съобщение: "В разговора беше изразена взаимна загриженост от състоянието на вътрешнополитическото и икономическото положение в страната. С особено безпокойство бе подчертано състоянието на реформата в икономическата, социалната сфера и на първо място в образованието и здравеопазването, разширяващата се корупция и организираната престъпност, както и плачевното състояние на селското стопанство. Констатирано е съвпадение в болшинството от оценките за тежкото социално - икономическо положение на по-голямата част от българския народ, за все още съществуващото остро политическо противопоставяне в страната. Обсъдени са били и по-широк кръг въпроси, отнасящи се до бъдещето на страната и необходимостта от обединяване на усилията на всички българи у нас и по света за изграждане на по-добра България и по-ясни перспективи за всеки неин гражданин."
  На срещата е присъствал и Бриго Аспарухов, член на ИБ на БСП и бивш шеф на разузнаването. Досега царят се срещна с Ахмед Доган и Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Предстои му срещи с премиера Костов и лидера на Евролевицата Александър Томов. От вчера царят се премести в София, където е отседнал в хотел "Кемпински". /"Монитор"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с Япония
   
  Вчера на летището в София се завариха две японски парламентарни делегации от Горната и Долната камара на парламента
  Вчера намаращата се на посещение в България японска парламентарна делегация, ръководена от председателя на Долната камара на японския парламент Тамисуке Ватануки, проведе срещи с външния министър Михайлова и с председателя на парламента Йордан Соколов. Ватануки заема втория по важност държавен пост в Япония след премиера Моро. На двете срещи са били обсъдени възможностите за помощ от Япония за реализацията на транспортен коридор № 8, както и други проекти в рамките на Пакта за стабилност. Ватануки заяви, че реализирането на тази идея е от особена важност за двустранните отношения. Япония разглежда България като малък пазар, но важна "врата " за Европа от Азия. Ватануки прогнозира увеличаване на японските туристи в България още догодина, когато в Албена ще бъде открито голф - игрище. Той каза: "България не е използвала своите възможности в областта на туризма". Според него формулата за привличане на  повече туристи от Япония била голф, слънце и история. Ватануки е бил очарован от посещението си на Аладжа манастир край Варна. Той отбеляза: "Японците се интересуват много от история, а освен манастири вие имате много други уникални исторически забележителности."
  При отпътуването на делегацията на Ватануки на летището в София тя се срещна с друга японска делегация от парламента, която също е по покана на председателя на българския парламент Соколов и се води от шефа на Горната камара на парламента. Тя ще има срещи с външния министър Михайлова, с шефа на парламента Соколов и с шефката на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова. През следващата седмица на посещение в България ще пристигне японският заместник-министър на външните работи. /"Демокрация"/
   

   
   
   ****
  Отношения с балканските страни
   
  След протестната нота на външно министерство до Македония веднага се констатира подобрение на границата с Косово за българските превозвачи
  Вчера БТА съобщи от граничния пункт Блаце на границата с Косово, че има значително подобрение в обстановката и колоната от български камиони, които чакат от дни,  значително е намаляла. Състояла се и среща на българския посланик в Скопие с вътрешния министър Доста Димовска. Официално македонската страна се извинява с ниската пропусквателна способност на пътя до пункта Блаце и затова тировете е трябвало да преминават по черен път, за да стигнат до него. Властите в Македония арестуваха двама служители от граничния пункт в Блаце по обвинение, че са получавали подкупи срещу даване на предимство на товарните автомобили. Единият от задържаните е служител на вътрешно министерство. Той и колегата му пускали срещу рушвет към Косово, без камионите да изпъняват условията за това. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с Либия
   
  Бившият правосъден министър Корнажев е песимист за изхода на делото срещу българските медици в Либия
  Вчера бившият правосъден министър Петър Корнажев даде пресконференция за делото срещу българските медици в Либия. Той е нает за юридически консултант на адвоката на обвиняемите Владимир Шейтанов. Шейтанов му е написал писмо от Либия, в което го уведомява, че досега не е допуснат до материалите по делото, нито пък му е била разрешена среща с обвиняемите. Корнажев е сигурен, че до 17 септември, когато е следващото заседание на съда, Шейтанов няма да бъде допуснат до материалите по делото. Шейтанов не се е срещнал и с либийския адвокат Бизанти, който от един месец е в отпуск. Шейтанов отново ще поиска международна експертиза. Ако исканията за допълнителни доказателства не бъдат удовлетворени от съда, процесът може да приключи за 24 часа, каза Корнажев. Той ще посъветва Шейтанов да се откаже и от защитата на Бизанти. Корнажев прогнозира, че " доказателствата срещу българите са недостатъчни за осъждане в Европа, но за Либия прогноза не смея да правя". Ние не можем да се бъркаме в работите на Либия, но можем да кажем, че в този процес нещата досега не вървят по европейски, отбеляза Корнажев. Всичко това кара Корнажев да бъде песимистично настроен относно крайния изход на делото в Либия.
  Говорителят на външно министерство съобщи, че днес българският консул Емил Манолов ще има среща със задържаните български медици. /"Сега"/

   

  ****
  Отношения с Австрия

  905 български автомата АК - 47 са задържани на летището във Виена
  На първа страница с големи букви в-к "Стандарт" съобщава, че на легище "Швехат" във Виена е задържана пратка от 905 български автомата  АК - 47 /"Калашников"/. Те са пристигнали от София в средата на август и са конфискувани, защото не са имали специално разрешение за транзитно преминаване през австрийска територия. Автоматите са били превозвани на части. Първо пристигнали пълнителите, после затворите и накрая прикладите. Цялото количество е било задържано на три проверки от специална част от митницата съвместно с австрийското вътрешно министерство. Според данни от служител на летището това е най-голямото количество контрабандно оръжие, залавяно на летището досега.  Фирмата,  която е закупила оръжието, е със седалище в САЩ, а платежното нареждане е издадено от компания със седалище на британските Вирджински острови. Факт е, че почти всички терористи в света използват българските АК - 47, защото те са безотказни при зареждане и стрелба. Австрийската полиция отказва да съобщи вида на самолетите, с които са превозвани оръжията, както и тяхната националност. /"Стандарт"/  


  АРМИЯ

  Военният министър Ноев съобщи, че до 10 дни министерството ще се отдели от "Мобилтел", а сроковете за изпънение на "План 2004" ще бъдат съкратени
  Вчера военният министър Бойко Ноев заяви следното пред журналисти: "До 10 дни министерството на отбраната трябва да изработи позиция за физическото разделяне на комуникационната си мрежа от тази на "МобилТел". Става дума за общите релейни линии, които използват МО и "Мобилтел". Даром услуги няма да правим и не сме правили." Отношенията между МО и "Мобилтел" щели да бъдат поставени на договорна основа, каза Ноев.
  Министър Ноев заяви още, че предстои съкращаване на сроковете за реализиране на "План 2004". Новите съкратени срокове са били обсъдени миналата седмица от Съвета на началниците на главните щабове. Решено е армията да се освободи по-бързо от излишното имущество, което означава ускорена приватизация, освобождаване на войскови райони и бърза разпродажба на техника. Най-критични за "План 2004" ще бъдат 2002 и 2004 г. , каза министър Ноев. Той отбеляза още, че ще се наложат и промени във военната доктрина. Те са породени от значителните промени в региона и присъствието на КФОР в Косово. Макропараметрите на доктрината няма да претърпят промени. Изцяло ще бъде променена и преподавателската работа във военната академия, където ще се преподава вече по нов материал и по съвременен начин. За промените в доктрината Ноев заявява следното: "С настаняването на натовските сили КФОР в региона се появи могъщ фактор на стабилността, който дава основание за тази теза. След операцията на пакта в Косово България се чувства много по-сигурна, отколкото преди това." /"Сега", "Новинар", "Труд"/

   


  МЕДИИ

  Гръцката "Антена груп" е новият собственик на радио "Експрес" и Нова телевизия
  Президентът на гръцката "Антена груп" Минос Кириаку обяви вчера, 4 септември, официално стъпването си на българския медиен пазар с покупката на Нова телевизия и радио "Експрес". "Представянето на "Антена" в България за нас е най-сериозното начинание в началото на новото хилядолетие", подчерта г-н Кириаку. Няма да има смени в ръководството на двете медии, заявиха от Антена" на пресконференция. "Атнена груп" преговаряла и с издателите на два български вестника. Г-н Кириаку уточни, че НТВ и "Експрес" ще участват в конкурсите за частна национална телевизия и частно национално радио. "Смятаме, че сме най-добрите", заяви президентът на "Антена". Той отказа да назове точната сума, която е предвидил за инвестиране в България. "Антена" вече е вложила сериозни суми в медиите, а инвестициите за Балканите щели да се правят от София, информира в. "Демокрация.

    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Приоритетите на новия политически сезон са укрепване на националната сигурност и силни държавни институции, заявява премиерът Костов
  В интервю за в-к "Демокрация" премиерът Костов заявява, че приоритетите на новия политически сезон ще бъдат мирките  за укрепване на националната сигурност и за създаване на силни държавни институции. "България иска да премине шенгенската бариера и затова трябва да се отърве от всички фактори, които смущават нейния стремеж към влизане в групата на страните, които нямат визов режим помежду си. Това означава, че България не може да бъде повече пристанище на хора, които перат пари, които се занимават с организирана престъпност, които са служители на чужди специални служби и се занимават с неприсъща дейност. България не може да не отговори на много високите изисквания за влизане в нея на граждани от трети държави. Това е, което правим сега. Защото искаме да създадем много благоприятен образ на България преди заседанието на Съвета на министрите на правосъдието и на вътрешните работи, на което ще се вземе решение за изваждане на България от шенгенския списък", заявява премиерът Костов.
  Той посочва, че най-главната задача на правителството и на управляващото мнозинство е да дадат "сигурни гаранции, че мандатът на това правителство ще бъде реализиран докрай" и да създадат "възможно най-благоприятните предпоставки хората да отидат масово на изборите". Костов подчертава, че най-важната предпоставка за това е правителството на ОДС да завърши мандата си.
  Друга задача пред правителството е изпълнението на актуализираната програма на България 2001. Костов уточнява, че  изпълнението на актуализираната правителствена програма се разпределя в поредица от подтеми, които в определена степен вече са подготвени за обществена дискусия. Сред тези теми са за реформирането на МВР, приемането на законите за политическите партии, за изборите, данъчната реформа, обновяването на старегията за приватизацията; за сферата на обществените услуги.
  Премиерът Костов заявява, че СДС сигурно ще постави въпроса за имунитета на депутатите и магистратите, тъй като това било "неевропейски признак на България". "В Европа не можем да влезем, като толерираме група граждани, които в някаква степен са извън законодателството", посочва Костов. В законодаткелно отношение най-важнните въпроси обаче са приемането на политическите закони. Управляващата партия ще постави и въпросите за поправките в конституцията.
   
  НСС лиши от право на пребиваване в България двама чеченци и един казахстанец
  Трима чужденци са лишени от правото да пребивават в България със заповед на директора на НСС  ген. Атанасов, изданена на 1 септември, съобщават от МВР.
  Отказ за влизане в страната за 10 години е наложен на чеченците Абдулла Безиев и Сулейман Беренкуаев. Същата ограничителна мярка е получил и Иса Еделбиев от Казахстан. Тримата участвали в структури, занимаващи се с рекет, застрашавали сигурността на страната.  


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  От 7 септември започват регионални учителски протести заради неизплатени заплати, съобщава Синдикатът на българските учители
  Учителите излизат на стачка за 30% по-високи заплати, обяви шефката на учителския синдикат Янка Такева. Ако не получат увеличенията си от 1 октомври, педагозите изобщо нямало да стъпят в класните стаи.
  Първи ще протестират преподавателите в Хасково, които заедно с лекарите от града се събират на митинг на 7 септември. В синдиката замисляли до началото на учебната година улични протести да залеят цялата страна, за да "подгреят" националната ефективна стачка, информира в-к "Демокрация". Софийските педагози също щели да се включат в масовите акции, защото не получават целите си заплати.
  Зам.-министърът на образованието Красимир Николов е заявил за "Демокрация" че просветното министерство няма официално становище във връзка с готвената учителскка стачка на 15 септември. Николов е уточнил, че в МОН ще сравняват разчетите на синдиката с тези на министерството, но че все пак проблемът ще се решава във финансово министерство. "Смятам, че до стачка няма да се сигне", е становището на зам.-образователния министър Николов.  

   


  ИКОНОМИКА
   

  "ЛУКоил Нефтохим Бургас" вдига цените на горивата средно с 1,9%
  "ЛУКойл Нефтохим Бургас" обяви вчера повишение на заводските цени на горивата средно с 1,9%.Причината за новото покачване е рекордното повишаване на цените на нефта на световния пазар и поскъпването на щатския долар спрямо лева. Последното поскъпване на горивата беше на 25 август т.г., когато " ЛУКойл Нефтохим  Бургас" ги увеличи с 2,8%.
  /"Пари", "Труд"/

  Софийският мелничен комбинат вдига цените на брашното с 10лв./т
  С 10лв./т поскъпва брашното на Софийския мелничен комбинат. Увеличението се налага заради високата цена на зърното, дългите разстояния, на които се вози до столицата и  поскъпването на бензина-съобщиха от комбината.
  Цената на хляба се вдига бавно и навсякъде и до края на годината се предвижда да достигне 1 лв. Хлебарите са засегнати от обвинението на министър Върбанов, че увеличават цените спекулативно и искат среща с него.
  /"Труд"/

  Основният лихвен процент падна до 3,85%
  Данни на финансовото министерство сочат, че ОЛП падна на 3,85% годишно. Новата лихва влиза в сила от утре. Досега ОЛП беше 4,01%.Това е резултат ог постигнатата на аукциона в понеделник 3,85% средна годишна доходност от тримесечните сконтови ДЦК. /"Пари"/

  Варненската корабостроителница е в ръцете на съда
  Кредиторите на варненската корабостроителница подкрепиха плана за оздравяване на дружеството. Това бе следващата крачка към избягване на фалит след изготвянето и внасянето в съда на оздравителния план.
  Заради неизгодни договори и чести смени в ръководството само за няколко години корабостроителницата натрупа дългове за 165 млн. нови лева. Държавата не успя да намери купувач на задлъжнялото предприятие и през май миналата година беше открита процедура по несъстоятелност. До тогава в корабния завод работеха 5000 души, а в момента броят им е едва 200.
  Планът за оздравяване на варненската корабостроителница предвижда английската компания " Cammel Laird" да плати на кредиторите 28,6 млн. лева. В замяна на това да стане собственик на всички активи на дружеството. Английската фирма се ангажира да инвестира между 5 и 10 млн. долара и да възстанови на работа между 1000 и 2500 работници. Според реда предвиден в  Търговския закон ще бъдат прехвърлени всички активи и редуцираната чрез плана  сума на пасивите. Това означава, че акциите на корабастроителницата вече няма да имат стойност, защото в дружеството освен новооткрити задължения, няма да е останало нищо.
  Събитията около варненската корабостроителница от последните седмици показаха, че държавата и повечето кредитори се обединяват около идеята, че планът може да е неизгоден, но е по-малкото зло от разпродажбата на активите на завода на парче./"Капитал"/