ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
5 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Отношения с арабските страни | Отношения със САЩ
  | Отношения с балканските страни | Правителство| Съдебна власт
  | Политически партии и организации| Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Посланикът на България в Индия Едвин Сугарев плаши с още компромати.

 • Според социологическата агенция Алфа рисърч лошото управление и опитите за дестабилизация на властта са причините за негативните тенденции в развитието на страната.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • САЩ предупредиха палестинците да не обявяват едностранно независимост.

 • Песимизъм относно преговорите за мир в Кипър.

 • Правителството в Македония се спаси от вот на недоверие.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Хашим Тачи замразява отношенията с ООН в Косово.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Либия разреши на българското посолство да дава храна и лекарства на задържаните български медици.

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 • Посланикът на САЩ Майлс декларира, че САЩ високо оценяват приноса на България в региона.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • След движение "Гергьовден" и БСП настоява за оставката на шефа на външната комисия в НС Асен Агов заради изказването му за независимост на Косово.
   

    
    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Премиерът Костов декларира, че не съществува военна заплаха за България и ще се променят някои закони заради улесняване пребиваването на войски на НАТО.

 • Социалният министър Нейков предлага по-високи заплати за лекари и учители.

 • Който не иска да работи по правилата, да си ходи, обяви вицепрермиерът Жотев вчера на среща с бизнесорганизациите, а премиерът Костов заяви, че в България ще е с най-ниското облагане на фирмената печалба.

 • Началникът на ГУ "Пътища" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството Костадин Таушанов  подаде оставка.

 • На семинар в Пампорово през уикенда СДС ще обсъжда предизборната си стратегия за парламентарните избори.

 • Първи конгрес на Демократичния алианс на синдикалния лидер д-р Тренчев ще се проведе през почивните дни в столицата.

 • Агенцията за държавни вземания взе обявената в несъстотелност ЧЗИБ за 2 836 264 лв.

 • Големите бургаски  мелници са заложени заради 5 млн. лв. дълг към ОББ.
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Посланикът на България в Индия Едвин Сугарев плаши с още компромати
  Мога да кажа още много неща за управляващите, заяви вчера по "Дарик" радио Едвин Сугарев. Посланикът ни в Индия обвини преди време бившия вътрешен министър Бонев, еквицепремиера Бакърджиев и шефа на бюджетната комисия и член на НИС Йордан Цонев в съмнителни приятелства. Още не съм приключил дискусията с тях, каза Сугарев. Той отново призова хората, които уронват престижа на СДС, да си ходят.
  Няма да мълча, ако се върна в България, предупреди Едвин Сугарев. Той уточни,
  че до момента не бил получавал сигнал, че във Външно министерство му готвят отзоваване заради изявленията. Дори чух, че били доволни от работата ми, обясни дипломатът.
  Сугарев обеща конкретни данни и нови разкрития, но не издаде ще извади ли документи. Не всички случаи обаче били свързани с корупция във властта, цитира думите на Сугарев в-к "Стандарт".
   

  Според социологическата агенция Алфа рисърч лошото управление и опитите за дестабилизация на властта са причините за негативните тенденции в развитието на страната
  Голяма част от анкетираните смятат, че компроматната война е заради реалните недъзи на управлението. Сред тях на първо място е откъсването на обществения интерес от този на управляващите кръгове.
  На въпрос на какво се дължи днешното състояние на страната 26% от анкетираните отговарят, че то е резултат от лошо управление, 13% са на мнение, че причината е в опитите за дестабилизиране на правителството, и двете посочват  47% от анкетираните. Без мнение са 14%. /"Стандарт"/
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Хашим Тачи замразява отношенията с ООН в Косово
  Лидерът на Демократическата партия на Косово Хашим Тачи обяви, че замразява отношенията си с администрацията на ООН в Косово в знак на протест срещу нейните контакти със сърбите в областта. Тачи се оттегли от заседание на Временния административен съвет на Косово, който действа под контрола на ООН.
  Министърът на външните работи на Албания Паскал Мило заяви, че Албания е против кантонизацията на Косово и етническите общности не трябва да се разграничават, а да се изгражда многоетническа и демократична общност в Косово. /"Сега", "Монитор"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения със САЩ
   
  Посланикът на САЩ Майлс декларира, че САЩ високо оценяват приноса на България в региона
  В - к "Демокрация" предлага интервю с посланика на САЩ в България Ричард Майлс, който декларира за двустранните отношения следното: "А що се отнася до България и нейният принос в региона, ние оценяваме високо нейната роля като модел на нормално икономическо и политическо развитие, както и като модел за добри етнически взаимоотношения. И българите имат достатъчно основание да се гордеят със своя статус в света и с приноса си в региона."
  За помощта от САЩ: "Имаме годишен бюджет всяка година за над 30 млн. долара в програмата за икономическо подпомагане на развитието на България. Тази година сумата е 32 млн. долара, а това са доста пари. Всичко зависи от способността на вашето общество да се възползва рационално от тях и да ги управлява адекватно, а не да се удави в тях."
  За възможно коалиционно правителство в България: "В медиите се появиха статии, че , видите ли, САЩ имат интерес от коалиционно правителство след изборите. Буквално казано, това са глупости. Видът на правителството, което имате в България, зависи от българите и техният избор. Това е вътрешнополитическо решение."
  За корупцията: "Струва ми се, че българската загриженост за корупцията е доста обоснована. И мисля, че министър - председателят беше доста решителен в опитите си да се справи с нея. Можеше ли да бъде още по-решителен - това вече зависи от него. Той е в много трудна позиция при вземането на подобни решения." /"Демокрация"/

   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Либия разреши на българското посолство да дава храна и лекарства на зъдържаните български медици
  Говорителят на външно министерство съобщи, че е постигната договореност между българският консул в Триполи и директорът на затвора, в който са задържани 6-мата български медици, веднъж седмично посолството да им доставя храна, лекарства и други вещи.
  Вчера в продължение на 90 минути парламентарният шеф Соколов проведе среща с роднините на задържаните в Триполи български медици. Всички изявиха желание да се видят със своите близки в затвора в Либия, но нямат средства за това. Те написаха обща молба до правителството да им се отпусне помощ от 18, 000 лв., с които те ще се разплатят с адвокат Владимир Шейтанов, който също присъства на срещата. Соколов изрази надежда, че с промяна на закона за адвокатурата в България адвокат Шейтанов ще има възможност да защитава медиците ни пред либийския съд. Възможно е също така, каза Соколов, българска парламентарна делегация да посети Либия във връзка с делото на нашите медици. /"Демокрация", "Сега", "Земя"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  След движение "Гергьовден" и БСП настоявя за оставката на шефа на външна комисия в парламента Асен Агов заради изказването му за независимост на Косово
  БСП ще поиска оставката на Асен Агов като шеф на парламентарната Комисия по външна политика заради изказването му за независимост на Косово.
  Как и кога да стане това обсъди вчера парламентарната група на левицата. Настояваме премиерът и външният министър да кажат тази ли е официалната позиция на кабинета, заявиха от централата на БСП. Социалистите щели да питат за това във времето за парламентарен контрол. Първи за оставката на Агов настояха от движение "Гергьовден". Самият депутат отрече да е призовавал за независимост на Косово на форум в Берлин. Лидерът на БСП Първанов обяснил на подчинените си, че мнението му на Консултативния съвет било да искаме съгласието от Русия за НАТО, а не да я пренебрегваме.
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът Костов декларира, че не съществува военна заплаха за България и ще се променят някои закони заради улесняване пребиваването на войски на НАТО
  Пред жуналисти премиерът Костов даде публичност на първия годишен доклад на правителството за националната сигурност за 1999 г. Той ги запозна с основните моменти от доклада. Той е изготвен от Съвета по сигурността към правителството. За България в сегашната обстановка не съществува военна заплаха, е основния извод в него. Източник на риск в близко бъдеще ще остане конфриктният потенциал в Косово. Вероятно е възникване на ново огнище на напрежение на територията на СР Югославия. Провеждането на избори в Косово и изграждането на политическите институции на Косово са трудните моменти през 2000 г. Съществуват опасения относно начина, по който ще се гарантира участието на косовските сърби в предстоящите избори. Промяна в българската позиция по Косово няма. По въпроса за косовската криза премиерът Костов заяви: "Критичната точка на косовския конфликт бе навлизането на силите на КФОР, когато България не допусна преминаването на специални руски части през територията си, с което ние считаме, че конфликтът премина в своята решителна фаза на намиране на балансирано и позитивно развитие." Правителството е направило сериозни шансовете на България да стане член на НАТО и е превърнало България в пъвостепенен политически фактор на Балканите. Правителството е против поставянето на членството в НАТО в зависимост от друга страна, каза Костов, визирайки Русия.
  В доклада се отбелязва, че корупцията и организираната престъпност крият рискове за националните ни интереси, а социалното напрежение, свързано със смяната на собствеността и технологичното преструктуриране, може в отделни региони и да застраши обществения ред и сигурността.
  Костов заяви, че правителството ще предложи промяната на някои закони, за да се улесни преминаването и пребиваването на войски на НАТО на българска територия. Според сегашното  законодателство чужди войски могат да преминат през България само с разрешение на парламента. / "Сега", "Земя", "Монитор", "Новинар"/
   

  Социалният министър Нейков предлага по-високи заплати за лекари и учители
  Заплатите на лекари и учители да нарастват повече, отколкото на другите бюджетни служители, ще иска министър Нейков в преговори със социалните партньори днес.
  Спред постигнатото споразумение с МВФ всички възнаграждения в бюджетната сфера ще бъдат увеличени с 10% от 1 октомври т. г. Като цяло този процент ще бъде запазен, но заплатите в образованието и здравеопазването ще скочат с 12-15%, а на останалите - с 5-8%., обясни министър Нейков. Според него такова разграничаване се налага заради ниските заплати и медици и преподаватели, което ги лишавало от мотивация за труд. За април в образованието и здравеопазването средните заплати съответно са били 187 лв. и 171 лв.
  Социални експерти са на мнение, че повишението на заплатите ще донесе по-големи приходи в пенсионния фонд. Това пък ще даде възможност възрастните да получат 13-а пенсия по Коледа, заяви Нейков.
   
  Който не иска да работи по правилата, да си ходи, обяви вицепрермиерът Жотев вчера на среща с бизнесорганизациите, а премиерът Костов заяви, че в България ще е най-ниското облагане на фирмената печалба
  Край на маймунския бизнес в България, който не иска да работи по правилата, да си ходи, обяви вицепрермиерът Жотев вчера на среща с представители на БТПП, БСК, Съюза на работодателите и БИБА по повод договорените с МВФ данъчни облекчения. Съвсем неочаквано в разговорите се включи и премиерът Костов, който получи от бизнесорганизациите поздравления за добре свърршената работа на кабинета при преговорите с фонда, информира "Новинар".
  Интересите на бизнеса са защитени със свалянето на данъците и намаляването на социалните осигуровки, заяви зам.-шефът на Съюза на едрите индустриалци Иво Прокопиев.
  Според вицепремиера Жоатев една от целите на правителството ще бъде да извади сенчестия бизнес наяве. Компютризацията на данъчната администрация и подобряване на работата на митниците са част от предвидените мерки.
  Винаги може да се иска повече, но направихме толкова, колкото може в момента, каза Иван Костов. В публикация във в-к "Демокрация" под заглавие :"Костов: У нас ще е най-ниското обалгане на фирмената печалба", се цитират думите на премиера по време на срещата с бизнесмените и работодателите, че България е държавата от Източна Европа, където има най-ниско облагане на фирмената печалба. Затова премирът очаквал много чуждестранни фирми да предпочетат да легитимират доходите си в България. Ускопряването на икономическия растеж, повишаването на заетостта и на доходите на хората, както и стимулирането на икономическата активност ще бъдат приоритетни задачи на правителството, подчерта премиерът. Той заяви, че съществуват реални предпоставки тази година да бъде постигнат номинален ръст на икономическия растеж от 12%. За 2001 г. пък са прогнозирани 3,5% инфлация и 5% икономически растеж.
  Постигнатото споразумение с МВФ за намаляване на данъчната и осигурителната тежест е първата сериозна стъпка от промяната на правителствената политика в подкрепа на българския бизнес, подчертаха по време на срещата работодателите.
  Облекчаването на бизнеса е станало възможно едва сега, тъй като доскоро в България нямаше икономическа стабилност, финансова дисциплина и преоладаващо частна икономика, която да бъде стимулирана. Вече обаче е постигнат преломът в структурната реформа, каза Костов пред участниците в срещата.

  Според шефа на социалната комисия в паламента Светлана Дянкова резултатите от прерговорите с МВФ за първи път ще предизвикат изключителен социален ефект, тъй като се увеличават социалните програми и се осигурява допълнителен социален бюджет в размер на 350 млн. лв. до края на 2000 г. за нови програми за заетост и подпомагане на социално слаби хора. Шефът на бюджетната комисия в парламента Цонев пък предварително оговори на евентуални опозиционни атаки по споразумението, пише "Пари". Относно намаляването на данъците това е максималното, което можехме да направим, без да излагаме финансовата и икономическата стабилност на риск, коментира Цонев. По думите му следващото правителство пак ще бъде излъчено от ОДС, така че управляващите не смятали да си утежнавят работата. Опозицията изрази опасения, че следващият кабинет ще бъде много затруднен, а бъдещият бюджет - утежнен от намаляването на данъчната тежест и увеличаването на доходите.

  От БСП заявиха, че в споразумението с фонда пряко са преписани тези от конгреса на социалистите през май. Това според члена на ИБ на БСП Петър Димитров се дължало на разума на делегацията на МВФ. Премиерът Костов си е сменил философията и е възприел тезите на социалистите, твърдят от централата на БСП.  
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Началникът на ГУ "Пътища" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството Костадин Таушанов  подаде оставка
  Началникът на Главно управление на пътищата Костадин Таушанов е подал молба да бъде освободен от поста си пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев, съобщиха от ведомството.  Министърът веднага е освободил Таушанов. Неговото място заема досегашният заместник на Таушанов Петър Костов. От пресслужбата на Чачев не са посочили мотиви за оттеглянето на Таушанов, нито причини, поради които министърът веднага е приел оставката му, уточнява в-к "Труд".
  Оставката на  на пътния шеф идва ден след приключилата проверка на Върховна касационна прокуратура срещу него и отказа й да образува предварително производство по откритата сметка на Таушанов от 21 000 английски лири в Барклиз Банк на о-в Ман. Според прокуратурата проверка на МВР е установила, че парите не са придобити по престъпен начин.  За този извод били използвани данни и от Скотланд ярд.
  Компетентните органи в България обаче не обясниха произхода на парите.
  Според предишни обяснения на Таушанов сумата е получена от чуждестранна фирма като заем за неговия син, който подготвял докторска дисертация по противосеизмично укрепване на сгради. Вчерашната оставка на Таушанов бе втората поред. На 7 февруари т. г. той се оттегли с мотив, че не може да издържи на моралния натиск.
  На 4 април Таушанов бе възстановен като шеф на ГУП, след като премиерът заяви, че парите във влога му са чисти. "Таушанов е жертва на моите слаби нерви", каза той тогава. Проверката още не бе завършила, когато Костов обяви, че пътният шеф е невинен и призова медиите да му се извинят.
  Паррите по сметката на Таушанов нямат престъпен характер, заяви вчера и главният секретар на МВР ген. Попов. МВР не е установило и да има престъпен механизъм, по който те  да са придобити. Докладът на Скотланд ярд е предаден на прокуратурата преди две седмици и тя трябва да се произнесе оттук нататък по казуса, уточни ген. Попов. /"Труд", "24 часа"/     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  На семинар в Пампорово през уикенда СДС ще обсъжда предизборната си стратегия за парламентарните избори
  На 3-дневен семинар  в Пампорово през почивните дни СДС ще обсъжда каква ще бъде предизборната стратегия на партията за успешно представяне на парламентарните избори. Това ще е една от най-важните от 5-те теми, които на разширено заседание Националният съвет на СДС ще дискутира в Пампорово.
  В-к "Труд" се позовава на свои източници от централата на управляващата партия, че докладчик по темата вероятно ще е лидерът Иван Костов.
  Други теми, които ще обсъжа НС на СДС, са: икономическата и социалната политика на кабинета в контекста на споразумението с МВФ, взаимоотношения с коалиционни партньорри, хартата за ценностите на СДС като европейска народна партия.
  С този семинар СДС ще закрие политическия сезон преди лятната ваканция.
  В семинара ще участват само членове на НС на СДС - около 150 души, и двама министри - финансовият Радев и социалният Нейков. Не са поканени политолози и социолози. Последните, особено Евгений Дайнов, активно участваха в традиционните вече сини семинари в Боровец, припомня "Труд". В досегашните 5 издания на семинарите в Боровец бяха включени и всички министри, техните заместници, главни секретари, областните управители.
   
   

  Първият конгрес на Демократичния алианс на синдикалния лидер д-р Тренчев ще се проведе през почивните дни в столицата
  Формацията е регистрирана преди 5 г. от Константин Тренчев по Закона за лицата и семейството. Дейността й обаче беше замразена до март, когато синдикалният лидер обяви съществуването на алианса на Петия конгрес на "Подкрепа". Тогава Тренчев заяви амбицията на алианса да се яви на следващите парламентарни избори. Конгресът ще избере ръководни органи и ще приеме програма. "Новинар"/  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Агенцията за държавни вземания взе обявената в несъстотелност ЧЗИБ за 2 836 264 лв.
  Софийският градски съд възложи на Агенцията за държавни вземания /АДВ/ вещите и имуществените права на обявената в несъстоятелност Частна земеделска и инвестиционна банка при цена от 2 836 264 лева. Товасъобщиха вчера от АДВ.
  Определената цена представлява 80% от оценката на активите на банката. Вземанията на държавата от ЧЗИБ са 28 547 810 лв. Постановлението на съда подлежи на обжалване в седемдневен срок.
   
  Бургаската мелница заложена заради 5 млн. лв. дълг към ОББ
  Холандската фирма "Хелиан комодитис" е заложила бългаската мелница заедно с държавния дял от 43% заради дълг към ОББ. Това съобщи Иван Генов, регионален секретар на синдикат "Подкрепа".
  Чуждестранната фирма купи предприятието в началото на 1999 г. срещу 350 000 марки и в продължение на 4 години трябваше да инвестира още 4,3 млн. долара. "Хелиан комодитис" при сключването на сделката е откупила дълга на мелницата от 5 млн. лв. към ОББ. Това е станало с договор за цесия, е ообяснил Генов. Залог е станало самото предприятие.
  Вместо да бъде изплатен дългът обаче, досега мелницата е увеличила сумата на 13 млн. лв., каза регионалният координатор. От 6 месеца не са плащали и заплатите на работниците в предприятието. В началото на седмицата те обявиха безсрочна стачка.
  Водихме разговори с представителите на фирмата и с шефа на предприятието. Те се оправдават, че мощностите били натоварени под 4% от доста време и на практика нямало откъде да вземат пари за заплати, обясни Иван Генов.