ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
5 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Отношения с арабските страни| Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство  | Политически партии и организации
  | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
   

 • Премиерът прикрива данни за корупция на хора във властта и ги издигна, заяви бившият вътрешен министър Бонев.

 • СДС ще атакува всички изявления за корупция сред синия елит на Богомил Бонев, които не са подкрепени с доказателства.

 • След изборите догодина България ще бъде управлявана от коалиционно правителство на ОДС и ДПС, прогнозира британската Economist Inteligence Unit,0 съобщи радио "Свободна Европа".
   
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Среща на Клинтън с Путин в Москва.

 • Избори за местна власт в Румъния.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Косовските сърби се оттеглиха от управлението на областта.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Делото срещу българските медици в Либия беше отложено за 17 септември.

   


  ОТНОШЕНИЯ  СЪС САЩ
   

 • Днес премиерът Костов ще се срещне с делегация на Сената на САЩ за обсъждане на положението в Косово и региона.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Архиепископ Стефан, глава на македонската църква, отрича наличието на българско малцинство в Албания.

 • Днес в Букурещ министрите на външните работи на България и Румъния ще подпишат споразумението за Дунав мост - 2

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Сенчестата икономика приблизително зема 1/3 от тази на страната, заяви финансовият министър Радев.

 • Евролевицата проведе два паралелни конгреса, Томов бе преизбран за лидер, а 627 души от партията учредиха движение "Социалдемократи "Социалдемократи".

 • С един глас "против" и четирима "въздържали" се Висшият съвет на БСП одобри позицията за НАТО и преизбра лидерът на БСП Първанов за председател на парламентарната група на левицата.

 • Британска агенция предвижда запазване на данъците и ръст на инфлацията след изборите в България през 2001 г.
   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Премиерът прикрива данни за корупция на хора във властта и ги издигна, заяви бившият вътрешен министър Бонев
  Темата за корупцията и по-голямата тема за кризата  на доверие, няма да престане да бъде актуална и в следващите политически месеци. Управляващите сами дават поводи за нови изблици на гняв, твърди Бонев.
  Приватизацията  се активизира след моите изявления, за да успеят  управляващите да вземат бързо това, което са си набелязали предвалително. Така постъпваше и Виденов в последните дни".  Това заяви вчера пред националното радио бившият министър на МВР Бонев. Той не можел да каже категорично, че премиерт Костов е извършил престъпление по Наказателния кодекс. В същото време обаче "пред очите на всички" той прикривал данни за корупция на определени хора във властта, на зам.-министри, които са близки до министри и след това ги издигнал в политическия си кабинет.  Бонев попита риторично какви доказателстква за подкупност са нужни още. "Доказано беше по безспорен начин, че министър-председателят не е реагирал, когато са му давали сигнали за корупция.Дори един -единствен случай да е доказан, той е напълно достатъчен", беше категоричен  бившият МВР -шеф.
  "Извинете, но аз досега смислен отговор за това, че министър -председателят е прикривал данни за корупция не съм получил", каза Бонев. Отговорът, че Костов не е пощенска кутия, за да дава материали на прокуратурата, бил нелеп.
  Бонев отрече рейтингът му да е създаден изкуствено. /според НЦИОМ той е на 4-то място по рейтинг след президента, Софиянски и Дилов - син/. "В резултат на това, че премиерът има по-нисък рейтинг от своите министри и се гневи на това, всички в СДС се гордеят, ако рейтингът им е по-нисък от неговия", се е пошегувал Бонев. Според него не личността му, а какво казва е от значение. "Премиерът се опита да изгради защита на това, което казвам, като обяснява защо го правя, а не уточнява дали е вярно", заяви Бонев и попита: "Защо разобличаването на корупцията да е неопчтен начин за влизане в политиката, а кражбите да са почтен начин з оцеляване в нея?". /"Труд"/

  СДС ще атакува "клеветниците"
  СДС ще атакува всички изявления за корупция сред синия елит на Богомил Бонев, които не са подкрепени с конкретни доказателства, обяви депутатът от СДС Пламен Марков по националното радио.
  Надавям се най-после човекът, който вдигна изключителен шум около корумпираността на управляващите, да даде конкретни факти и доказателства и уверявам обществото, че няма  никакви опити  за прикриване на такива случаи, заяви депутатът.
  Обратното нарушавало основни конституционни норми, презумпцията за невинност, петняло честта  и доброто име на гражданите, която демократична страна не можела да си позволи.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Косовските сърби се оттеглиха от управлението на областта
  Мисията на ООН в Косово /ЮНМИК/ нареди на излизащия на албански език в-к "Дита" да спре публикуването си за 8 дни. Мярката е взета заради убийството на сръбския служител в ООН Петър Топалски. В-к "Дита" беше публикувал, че Топалски е член на сръбски полувоенни формирования и е извършил престъпления срещу албанците. В статията са били посочени домашния му адрес, работното му място и други подробности от личния му живот.
  Делегация на Европарламента, която беше на посещение в Косово, настоя помощта за възстановяване на Косово да бъде обвързана с определени условия. В оповестената в Прищина заключителна деларация се казва, че финансовата помощ за Косово трябва да се отпуска при наличието поне на минимум стабилност и мирно съжителство между етническите групи.
  Косовските сърби решиха да замразят участието си в органите на управление на областта под егидата на ООН заради нарастването на антисръбските актове на насилие от страна на косовските албанци. Те ще спрат на участват в заседанията на Временния административен съвет и на Преходния съвет на Косово, докато исканията им за гарантиране на правата на сърбите не бъдат удовлетворени. /"Стардарт", "Демокрация", "Монитор"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения със САЩ
   
  Днес премиерът Костов ще се срещне с делегация на Сената на САЩ за обсъждане на положението в Косово и региона.
  Днес премиерът Иван Костов ще разговаря с делегация от Сената на САЩ.  Водачът на делегацията - републиканецът Ричард Шелби, е шеф на сенатската комисия за разузнаване. Той ръководи и подкомисиите за отбраната и "външните операции". С него пристига и още един член на комисията по разузнаване - демократът Ричард Брайън. Третият член на делегацията - Фриц Холинс, е също от Демократическата партия. От България тримата сенатори ще заминат за Украйна и Русия. Според говорителката на правителството ще се обсъжда задълбочаващото се взаимодействие между НАТО и България в Косово и региона. /"Монитор", "Демокрация"/
   
   
   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Делото срещу българските медици в Либия беше отложено за 17 септември
  Днес водеща новина за всички вестници е отлагането на делото срещу българските медици за 17 септември. Либийският съд не прие исканията на защитата на българските медици за международна здравна експертиза и свидетели. Това стана вчера  на 4-то съдебно заседание срещу българските медици. Това отлагане е последно и е възможно следващото заседание да продължи само един ден и да зъвърши с решение на съда. Българският адвокат Шейтанов поиска отлагане на делото с 6 месеца, но съдът не го уважи, като даде отсрочка само до 17 септември. Всички искания на защитата, включително и такива като искането за ксерокопиране на материалите по делото , бяха отхвърлени. На съдебното засадание 6-мата българи са били в една метална клетка заедно с обвинения паластинец, а обвинените либийци са били в друга метална клетка. Либийският обвинител е настоял за светкавично гледане на делото. Адвокат Шейтанов е говорил пред съда на български с преводач. Той е казал, че е изключено българите да са заразили със СПИН когото и да било и не е възможно те да са направили това под какъвто и да е предлог. Той е поискал свиждания по всяко време, достъп до следствените материали, медицински преглед на обвинените от български лекар и експертиза на СЗО. Настоял е да бъдат призовани свидетели и следствието да даде списък на хората, разпитвали подсъдимите. Той е поискал на делото да присъства и върховният комисар на ООН по правата на човека. Съдът е отхвърлил всичките тези искания, включинелно и искането за експертиза и присъствие на проф. Люк Монтание, откривателят на вируса на СПИН, който е дал съгласието си за това. Вчера външното министерство на Либия предупреди България да избягва всякаква полемика по делото с българските медици "Либия не иска да спори с българското външно министерство по този случай, който зависи вече от нашето правосъдие, известно с прозрачността си", е заявил Хасуна Шауш, помощник във външно министерство на Либия. /"Новинар", "Стандарт", "Демокрация", "Сега"/

   

   ****
  Отношения с балканските страни
   
  Архиепископ Стефан, глава ва македонската църква, отрича наличието на българско малцинство в Албания
  В интервю по македонското радио архиепископ Стефан, глава на македонската православна църква, постави под съмнение наличието на българско малцинство в Албания и отрече българската държава и православна църква да са имали някога присъствие в Албания. В селата на Мала Преспа всички църкви били обновени под грижата на Македонската православна църква. През писледните 10 години само тя изпращала архиереи и свещеници по тези места. В Тирана ще бъде създаден македонски център, което ще бъде "потвърждение на грижите за македонците, които живеят там", каза архиепископ Стефан. /"Демокрация"/

  Днес в Букурещ министрите на външните работи на България и Румъния ще подпишат споразумението за Дунав мост - 2
  Днес в Букурещ Петре Роман и Надежда Михайлова, министри на външните работи на Румъния и България ще подпишат споразумение за техническите, финансовите и правните въпроси, свързани със строителството на Дунав мост - 2 при Видин - Калафат. След подписването му то трябва да бъде ратифицирано от парламентите на двете страни. Министър Михайлова ще обсъди интеграцията на двете страни в НАТО и ЕС и с президента Константинеску, примиера Мугур Изареску и председателя на Камарата на депутатите Йон Дяконеску. /"Демокрация"/

   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Сенчестата икономика приблизително зема 1/3 от тази на страната, заяви финансовият министър Радев
  Сенчестата икономика приблизително зема 1/3 от тази на страната, но с въвеждането на касовите апарати делът на сивия бизнес значително е намалял, заяви финансовият министър Радев на среща във Видин. Въпреки това данъчната администрация все още е безсилна да се справи с неиздаването на касови бележки, което косвено пречи на увеличаването на доходите и намаляването на данаците.
  На въпрос на в-к "Пари" за резултатите от посещението на мисията на МВФ в средата на юни министър Радев каза, че целта  на изпреварващата с един месец мисия на фонда е да се обсъди по-рано финансовото състояние на България, за да се даде възможност да се изготви и внесе в парламента държавният бюджет не в края на октомври, а в края на септември. Това ще повлияе положително на общините и ще им осигури време за общинските бюджети. Така те ще ги представят във финансовото министерство през януари 2001 г., а не както досега през април, съобщи финансовият министър. "/Пари"/     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Евролевицата проведе два паралелни конгреса, Томов бе преизбран за лидер, а 627 души от партията учредиха движение "Социалдемократи"
  Александър Томов беше преизбран за  лидер на Евролевицата от втория конгрес с тайно гласуване на 3 юни вечерта. Десет часа по-късно опонентът му Николай Камов обяви, че напуска партията и парламента. "Имах принос за пратията през 1997 г., но и ръководството й, и парламентарната й група не оправдаха обществените очаквания", обяви Камов. "Томов е прав - аз също съм гласувал решенията на БЕЛ, затова смятам, че е неморално да съм повече депутат от тази партия. Поемам отговорността си, затова напускам  и Евролевицата", обяви той.
  От 1558 делегати 1216 гласуваха за Томов. Основната му конкурентка Елена Потодорова взе 298 гласа - 20% от делегатските гласове. Двадесет и деветима подкрепиха Бойко Радоев, макар той да си направи отвод.
  След Камов в листата наа Евролевицата е Ивайло Калфин - един от 20-те национални координатори на учреденото в събота в Националния дворец на културата движение "Социалдемократи".  Калфин, смаян от решението на Камов да напусне парламента, обяви, че още не е решил дали да влиза в парламента. Презизбраният лидер на Евролевдицата обаче избърза да го поздрави с думите: "Парламентът ще се обогати с един човек като Калфин". Коментарът на Томов за постъпката на Камов според "Сега" е бил следният: "Нормално е да напусне НС, щом е загубил битката".
  Евролевите Бойко Радоев, Росен Карадимов, Александър Александров, Иван Колев, Емилия Савова, Любомир Весов напускат Евролевицата.
  "Партията остава единна, опитите да бъде разцепена се провалиха", заяви Томов. Той бил облекчен от напускането на опонентите си и очаквал подем на доверието към Евролевицаета. Можел да подаде оставка, само ако БЕЛ не влезе в следващия парламент.
  В ноноизбрансия 135-членен Национален съвет на Евролевицата с най-много гласове влязоха Петя Шопова и проф. Длрагомир Драганов. Единственият избран представител на вътрешната опозиция беше Андрей Райчев, но той обяви, че подава оставка. "Борбата ни бе да бъдем честни хора, няма да участвам в ръководните органи", каза Райчев, който остава като редови партиен член. Освен него в БЕЛ  остават Андрей Бунджулов, Филип Боков, Ивайло Калфин и Елена Потодорова, която ще оглави вътрешната опозиция.
  Резултатът бе предизвестен, но тези 20% са много ценни, понеже са алтернатива. Те дадоха начало на ново виждане как трябва да изглежда една социалдемократическа партия", коментира Поптодорова.
  Издигнатите за лидери Камов, Калфин и Боков си направипа самоотводи в полза на Потодорова. А Петя Шопова и Евгени Димитров, които допреди дни бяха в преговори с опозиционния лагер, се отказаха в полза на Томов.
  Камов поиска от лидера да поеме отговорност за това, че е приел Цветелин Кънчев в ПГ на Евролевицата. Томов отвърна, че делото серщу Кънчев е "полицейска акция", добави, че е обещал да не коментира случая и обясни за тежкото и проблемно детство на дон Цеци.
  Боков цитира конкретни примери за непоследователна политика - реакцията на войната в Косово, вота на недоверие заради корупцията, когато двама евролеви гласуваха против. По повод на обвиненията Томов поиска от конгреса да даде оценка на действията на опозиционерите.
  "Елена, Ивайло и Николай, вие нарушихте политическия договор с нас", оповести Кирил Ерменков. После публично пое ангажимент да не гласува повече с техните депутатски карти, коментира в-к "Сега".
  Очакванията, че Евролевицата ще се разцепи на две партии, едната с Томов начело, а другата с Камов и Елена Потодорова, не се оправдаха или не по начина, по който се предполагаше.  За това, как протече конгресът на Евролевицата дава коментар Валерия Велева в "Труд" в пбликация под заглавие " Един конгрес - две партии":
   "И това чудо се случи в родната ни демокрация - в люлката на един конгрес се залюляха две партии близнаци. Тъй както в събота си течеше конгресът на Евролевицата, част от делегатите "интелигентните, умните, но за жалост белезнено амбициозни вождове", напуснаха по терлици зала1 на НДК и два етажа по-нагоре създадоха алтернативен дубъл - движение "Евролевица  - Социалдемократи". Със същата програма, със същите политически принципи, със същите послания, но .... без Александър Томов."

  627 души учредиха в зала № 7 в НДК политическо движение "Социалдемократи", сред чиито основатели са Елена Потодорова, Николай Камов, Филип Боков, Росен Карадимов, Бойко Радоев, Андрей Райчев, Андрей Бунджулов, Ивалйло Калфин и др.
  Според инициаторите около 400-500 души от регистрираните 1516 делегати на конгреса на Евролевицата са сред учредителите на новото движение, в което могат да участват члленове на всички партии. Гостите на форума бяха Татяна Дончева от БСП, Чавдар Кюранов от ОСД, Юнал Лютфи от ДПС, Боян Петков от "Гергьовден".
  Бунджулов обясни, че целта на движението е обединението на социалдемократите.
  Формацията щяла да се саморазрпусне, щом постигне целта си. "Това е кауза, идеал, морал, няма как да се промени статуквото, ако го няма това движение отдолу нагоре", каза Бунджулов.
  "Социалдемократи" ще се регистрират по Закона за политическите партии. Камов бе избран да  представлява движението пред другите партии и инстиуции.
  Групата избра Координационен съвет от 20 равнопоставени национални координатори. Сред тях са Камов, Карадимов, Бунджулов, Боков, Калфин, Поптодорова, Любомир Стефанов, Радоев и Кольо Колев, който е член на Националния съвет на БСДП. В Националния съвет влизат 20-те координатори и 93 делегирани членове от избирателните райони в страната. Националният съвет ще избира 11-членен Изпълнителен съвет за оперативната работа. До 2 седмици движението ще гласува устав, а после и Изпълнителен съвет. Представител  на "Социалдемократи" в ПЕС ще е Боков.
  Националните координатори на новоучреденото движение "Социалдемократи" отиват днес на среща с почетния председател на БСДП д-р Петър Дертлиев.
  "Това е първата от поредицата срещи, които ще направим с всички политически сили", обясниха Камов  и Карадимов.
  Коордианционният съвет е упълномощил Камов да представлява движението пред обществото и при контактите с другите формации. Той обаче обяви, че напуска парламента и Евролевицата. Камов бе обявил, че ще се раздели с партията, ако Томов бъде преизбран. Радоев и Карадимов също напускат БЕЛ. Радоев окще мислел дали да се махне от ПГ, но на първо място щял да го обсъди с представители на партията в местната власт, пред които също стоял този въпрос. Според него нямало механизъм, по който да бъде отстранен. Елена Потодорова остава в партията.
  Карадимов обяви, че движението няма да оспорва преизбиранеето на Томов въпреки съмненията в легтитимността му. Предварително се знаело, чъ чеостношението ще е 80:20 за сегашния лидер срещу Поптодорова.

  Конгресът на Евролевицаета отвърна на инициативата за ново движение с промяна в устава, която изисква изключване на всеки, който вриза в противоречие с него. Уставът забранява членство в друга партия.
  Инициаторите на движението са били категорични, че не правят нова партия. "В устава пише, не не може да се членува в дижения", е обяснил Карадимов. Той предложи ПГ на Евролевицата да внесе закон за политическите движения и тогава "Социалдемократи" ще се регистрира по него.
  "Няма да допуснем компромис с членство в 2 партии. Не вярвам, че целта за обеднинение на социалдемокрацията може да се постигне извън партията", каза лидерът на Евролевицата Томов.
  Камов, Потодорова и Карадимов го обвиниха в двоен стандарт. Српоред тях Томов и неколцита около него са членове на 2 партии, защото ГОР още не е юридически заличена, а едва преди 2 седмици са започнати постъпки по закриването й.
  Томов обяви, че в деня на създаването на Евролевицата преди 3 години са  били подадени 14 000 дакларации за напускане на ГОР и се закани, че в деня, в който новото движение  се регистрира по Закона за политическите парити, членовете му автоматично ще се самоосвободят от Евролевицата. Щял да се отнесе с уважение към тия 300 души, негласували за него.
  Повечето от тези хора обаче са се подписали и като учредители на движението. "Оставам в Евролевицата, докато не бъда изключен, като свободен социалдемократичедски електрон", е казал Боков, цитиран в "Сега".  Думите му са показателни за поведенитето, демонстрирано и от останалите учредители на движение ".Социалдемократи". В-к "Труд" информира, че в края на първия ден на конгреса, след час и половина натиск на делегатите отцепниците да обяснят какво са създали в зала № 7, Потодорова е обявила, че нищо не е създавала, че учредяването на движение "Социалдемократи" няма формален акт, а е само "сбор на хора" и че тя ще продължи да изпрълнява "политическия си договор" като депутат на БЕЛ. Това е предизвикало недоумение в залата, а в кулоарите делегати не скриха огорчението си от "предателството на Елена", пише "Труд". Вчера тя заяви от трибуната на конгреса, че подкрепя движението "Социалдемократи", но като член на БЕЛ.

  Преизбраният лидер на Евролевицата Томов обяви обновление в ръководствто и даде старт на предизборната кампания на БЕЛ.
  През втория ден делегатите призоваха отцепниците да се определят коя партия избират. "Не прелитайте от влак, който върви в една посока, както го направихте през 1997 г..", обобщи мислите на голяма част от залата местен лидер и бе приветстван с бурни аплодисменти, пише "Труд".
  Същият вестник съобщава, че Евролевицата е спряла колективното ръководство
  Идеята да има колективно ръководство на Евролевицата, което да се избира пряко от конгреса, е била отхвърлена от делегатите на 2-ия висш форум на БЕЛ. При обсъждането на поправките в устава бе споменато предложението на Елена Потодорова и Ивайло Калфин заместниците на лидера, ковчежникът и изпълнителнит секретар да се избират пряко от конгреса. Идеята изобщо не бе подложена на гласуване, понеже делегатите приеха анблок 3-те члена, предложени от комисията.
   

  С един глас "против" и четгирима "въздържали се" Висшият съвет на БСП одобри позицията за НАТО, която парламентарната група на левицата гласува преди две седмици.
  ВС преизбра и лидера на партията Георги Първанов за шеф на ПГДЛ. Заместниците му ще бъдат определени във вторник, 6 юни. Одобрени бяха и 15 постоянни комисии, а за секретари бяха утвърдени Бойко Великов - по идейно-политическата работа, Димитър Дъбов - по организационните въпроси. Сергей Станишев - по международната дейност, Румен Петков  - по коалиционната политика и Красимир Стоянов - за обща координация.
  До месец трябва да се сфирмират новите областни структури на БСП, реши ВС.
  Членове на областните съвети по право ще са общинските шефове, депутатите и членовете на Висшия свет на областта. на всеки 500 социалисти ще има по един делегиран.
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Британска агенция предвижда запазване на данъците и ръст на инфлацията след изборите в България през 2001 г.
  След изборите догодина България ще бъде управлявана от коалиционно правителство на ОДС и ДПС, прогнозира британската Economist Inteligence Unit /EIU/, съобщи радио "Свободна Европа".
  В специален доклад за развитието на страната до края на 2001 г. експертите на EIU отбелязват, че икономиката ще продължи да отчита около 3% ръстеж през тази и през следващата година, макар че в основния си доклад за страната преди седмици бяха предвидили ускоряване на растежа до над 4%, но в дългосрочна перспектива. Преките чужди инвестиции ще стигнат 1,2 млрд. долара през тази година, но ще спаднат до 800 млн. долара през 2001 г. Инфлацията ще скочи до 7% тази година и постепенно ще падне до 4% догодина; предишната прогноза на EIU  бе малко под 6% за периода 2000- 2004 г. Към края на 2001 г. приватизацията ще бъде завършена в основни линии; БТК, Булбанк и Булгартабак ще бъдат продадени още до края на тази година. Според EIU   притокът на външни инвестиции ще позволи на правителството с лекота да покрие дефицита в платежния баланс, макар че търговският дефицит в дългосрочен план се очаква да достигне 9% от БВП. Бюджетният дефицит ще продължава да е нисък през следващите години, догодина ще стигне 1,5-2%. От EIU предвиждат леко намаляване на данъка върху печалбата, но като цяло данъците ще останат по-високи от желаното. Икономическата политика ще си остане пряко зависима от МВФ и другите донори. Валутнят борд и фиксираният курс на лева към еврото ще останат в сила. Правителството ще се окаже неспособно да осъществи големите инфраструктурни и регионални проекти, смятат британските анализатори. Агенцията прогнозира, че ОДС ще получи 115 места в следващия парламент, БСП - 85, ДПС - 25, а Евролевицата - около 15. /"Пари"/