ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 5 май 1999 г.
 
  Тема на деня | Парламент | Социална обстановкаИкономика | Чуждата преса за България
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Посещение на Тони Блеър в Румъния.

 • За първи път Клинтън спомена за възможност да се спрат въдушните удари за известно време.

 • Предстояща среща на Г - 8 за Косово.
   
     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • След 8 часа  разгорещени дебати и ръкопашни схватки парламентът даде част от небето на България на НАТО.

 • След гласуването премиерът Костов произнесе реч, в която заяви, че натиснахме правилния бутон. Той получи веднага поздравления от Солана по телефона.

 • БСП нарече решението на парламента гибелно и призова за нов кабинет на националната отговорност.

 • Избрахме по-малкото зло, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган.

 • Според Евролевицата споразумението с НАТО означава косвено въвличане на България във войната.

 • Повече от 8 часа привърженици на СДС и БСП скандираха около парламента на паралелни митинги, полицията не допусна сбивания.

 • Загубите от войната възлизат на 82,5 млрд. лв към 3 май.
   
     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Парламентът единодушно гласува за военната помощ от 95 танка и 108 гаубици за Македония.

 • България е извадена от списъка на производителите на пиратски компактдискове.

 • На 27 май синдикатите организират протестен митинг-шествие срещу умишлената ликвидация на военнопромишлените предприятия.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  След 8 часа разгорещени дебати и ръкопашни схватки парламентът даде част от небето на България на НАТО
  Вчера след две извънредни заседания в продължение на 8 часа и половина, многобройни изказвания и бурни скандали, преминаващи в ръкопашни схватки и отстраняване на депутати, парламентът гласува за предоставяне на част от въздушното пространство на самолетите на НАТО. Прогнозата на "Омда" относно резултатите от гласуването се потвърдиха напълно. За споразумението с НАТО гласуваха 154 депутати от СДС, НС, ОНС и двама независими. Против гласуваха 83 ма депутати от БСП, Евролевицата, Зелената палтия /двама/ и 4 -ма независими депутати около Жорж Ганчев. С въздържал се гласува независимият проф. Нансен Бехар. Отхвърлено беше предложението на независимия Веселин Бончев България веднага да денонсира споразумението, ако НАТО наруши забранените за полети зони. Не се прие и предложението на проф. Нансен Бехар да се искат писмени гаранции от НАТО за компенсации за инциденти като този в Горна Баня. След гласуването депутатите от БСП прочетоха декларация за напускане на парламента в продължение на една седмица, през която те ще посетят избирателните си райони. Изказването на външния министър Михайлова беше съпроводено от непрекъснати викове от БСП за оставка. Тя изтъкна три мотива за подкрепяне на споразумението: да се спре етническото прочистване, тъй като то може да стигне до българите от Западните покрайнини; завръщане на бежанците и траен мир на Балканите. Изказването на депутата от БСП Любен Колнезов взриви залата. Той заяви, "че това не е вербална нота, а ултиматум, приет от министър Михайлова не като министър с мандат, а като жена съгласила се на всичко". След като беше подканен от Александър Томов да се извини на дамата, Корнезов заяви, че се извинява на "дамата" Михайлова, но външната министърка е изпратила до НАТО нота, подпечатана с печата на Народна Република България, и отбеляза, че при преводите на английски и обратно има неточности. Корнезов определи споразумението като правен абсурд, тъй като от една страна стои подписът на българското правителство, а от друга - подписите на юридически съветници в НАТО.
  БСП оспори въобще споразумението, тъй като то трябва да се сключи с всяка страна - членка на НАТО.
  ОНС подкрепи споразумението. За първи път от 4 години изказване направи Ахмед Доган. Той разкритикува медийната политика на правителството и разкри плюсовете и минусите от приемането на споразумението и констатира, че предоставянето на небето ни на НАТО няма да се отрази на отношенията с Белград. Цялата зала аплодира изказването на Доган. Земеделецът Петко Илиев  след серия лични нападки призова прокуратурата да постави БСП извън законите. Шефът на Комисията по национална сигурност отбеляза, че БСП подрива националната сигурност и действува като подривна организация. В края на заседанието депутатът от БСП Илия Баташки развя черен плат с надпис "Те продадоха България". Последва ръкопашна схватка с квесторите, които се опитаха да го извадят извън залата. Жорж Ганчев също беше отстранен от залата, защото нарече вицепремиера Евгений Бояджиев фашизоид.
  Коментарът на "Дума" е под заглавие : "Народът каза не, управниците - да". Предлага се и изказването на лидера на БСП Георги Първанов, който заявява, че вече сме участници във война. Според него НАТО не дава никакви гаранции на България, остава въпросът дали България ще предостави на НАТО и сухопътен коридор и дали въздушното пространство на България няма да стане арена на въздушни схватки. Коментарът на "Стандарт" е:  "БСП размаха юмруци", в който пише: "През цялото време на дебатите тя напомняше на пийнал скандалджия, който е решил да се кара независимо за какво, но на всяка цена".
  В-к "Новинар" в уводния си коментар пише: "Парламентарният дебат за отдаването на българското въздушно пространство не поднесе изненади нито по отношение на гласуването, нито с поведението на политическите сили. Така наречените дебати за пореден път бяха безполезно упражнение в риторика  и опит за предизборно привличане на нови електорални гласове. В типично свой стил управляващите наложиха волята си не със силата на аргументите, а с тази на мнозинството. Декларираната близост на СДС до народа се изпари с вземането на едно решение, срещу което електоратът все повече негодува. Опозицията, както обикновено, също не успя да изненада никого с поведението си, просто защото нейните аргументи винаги са взети от историята и никога от настоящето. В крайна сметка приемането на едно вече ясно решение се обърна на развлечение, в което на моменти депутатите, забравайки думите, се опитаха да надделеят с помощта на най-силното право - юмручното".
  Споразумението с НАТО днес е публикувано в Държавен вестник и вече е влязло в сила.

  "За" интеграцията в Европа и "против" войната на Балканите е правилната позиция, заяви депутатът от БСП Александър Лилов
  От името на Демократичната левица пръв взе думата Александър Лилов, който изрази съжаление, че България не може да се обедени дори пред опасността от война.  Войната дестабилизира Балканите, аргуменитра  Лилов отрицателния си вот при гласуването на споразумението с НАТО. Според него за решението на косовския конфликт е належащо да се върнат бежанците, за са се запазят границите. Прекрояването на границите е опасно, предупреди депутатът и заяви, че категоричното му становище е против косвено и пряко участие на България срещу съседните й страни. Югославия или НАТО е фалшифа дилема. "За" интеграцията в Европа и "против" воюйната на Балканите е правилната позиция, зави Лилов.

  "Вече сме въвлечени във войната", оябви лидерът на социалистите Георги Първанов
  "Вече сме въвлечени във войната", пише в-к "Дума" цитирайки изявлението на лидера на БСП Първанов.  На парлементарната трибуна той заяви, че изборът, пред който е изправена страната, е не просто важен, той може да се окаже съдбоносен. На 40-ия ден от войната правителственото мнозинство е на път да въвлече България във военните действия. Военната сила не може да бъде средство за успешно решаване на проблемите, подчерта Първанов.  Според него неадекватно и дори цинично звучи аргументът в мотивите, че българската намеса ще финализира конфликта.  Вече сме участници в една жестока война, в един нов кръстоносен поход, каза лидерът на социалистите. Той подчерта, че премиерът Костов не е донесъл никакви гаранции за българската национална сигурност при посещението си в Брюксел. Гаранциите трябва да се търсят в силна и стабилна българска армия, в независима и авторитетна българска дипломация. Остава открит проблемът дали след въздушното пространство правителството няма да предостави и териториален коридор, заяви Първанов. Според него е реална възможността въздушното пространство на страната да стане арена на бойни действия.

  С решението си българският парламент се превърна в заложник на чужди интереси, за които ще платим с цената на собствената си национална сигурност, се казва в декларация на ПГДЛ
  В-к "Дума" публикува в днешния си брой декларация на парламентарната група на Демократичната левица във връзка с ратифеицирането на споразумението с НАТО под заглавие "България е вече във война". В документа левицата заявява, че 4 май 99-та  ще бъде записан в една от най-мрачните страници в най-новата българска история. "Днешното решение на управляващото синьо мнозинство в 38-ото Народно събрание тласна страната в гибелната спирала на една непонятна за края на 20 век цинична война. Днешното решение превърна българския парламент в заложник на чужди интереси, за които българското общество ще плати тежката цена на собствената си национална сигурност", се казва в декларацията.
  Погазена е конситуцията и традиционите ценности на българската външна политика. Правителството показа, че не може да взема самостоятелни решения и външни сили  диктуват съдбата на страната, се казва в документа на ПГДЛ.
  Според левицата правителството не е създало никакви реални гаранци за националната сигурност; провидяла се е неподготвеността за реална защита на България.
  БСП прогнозира, че след въздушното пространство, ще дойде ред и на сухопътните коридори и накрая - прекрояване на граници и превръщане на Балканите в дълготрайна арена. В замяна на това България няма да получи нищо.  Според БСП решението на парламента лишава България от активна роля в следвоенния мирен процес. В декларацията се потвърждава позицията на БСП против военните средства за решаване на проблемите и се настоява за свикване на конференция и план за бъдещото развитие на Балканите с участието на ООН, ОССЕ и всички засегнати страни.
  Правителството на СДС е изчерпано, а политиката му - опасна за страната. На България е необходимо друго управление. Необходим е кабинет на националната отговорност с широка политическа и национална подкрепа, заявава БСП.
  От вчера ПГДЛ напусна за една седмица парламента и ще обикаля сред избирателите.

  Въвличането на България във войната ще доведе и до загуба на национално достойнство, заяви лидерът на Евролевицата Александър Томов
  Лидерът на Евролевицата Александър Томов обясни от парламентарната трибуна, че партията му ще гласува против ратификацията, тъй като предоставянето на българското въздушно пространство на НАТО означава косвено въвличане на България във войната. Той подчерта, че това ще донесе на страната не само тежки загуби на транспортни и комуникационни коридори, но и загуба на национално достойнство. Според лидера на Евролевицата никой не може да гарантира, че в небето ни няма да има въздушни боеве, че у нас няма да падат отклонени натовски ракети. Той нарече абсурдно твърдението, че самолети на пакта ще заобикалят по-големите ни градове.
  В интервю за в-к "Демокрация" Томов заявява, че най-важното сега е да се молим за постигане на бързо решение, да не се стигне до наземни операции. "А иначе - евроатлантическата ориентация трябва да се съхрани. И тя ще се съхрани - това е избор на България". Евролевицата смята, че евентуална ескалация ще доведе  до въвличане на България във войната и ще даде възможност за сръбски провокации.

  Драматичният ни избор е между по-малкото и по-голямото зло, заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Ахмед Доган
  Той обяви, че групата на ОНС избира по-малкото зло и ще гласува "за" искането на алианса.
  "Имаме историческия шанс да хванем последния влак за Европа, или да изпаднем в изолация, предупреди Доган. Той изреди плюсовете и минусите за България, ако даде небето си на НАТО или ако откаже да го стори. "Положителният ни отговор ще влоши отношенията ни със СРЮ поне в рамките на едно поколение, но те няма да бъдат по-лоши от времето на студената война. Затова пък ще станем част от международната общност, която осъжда и наказва геноцида в Косово: правим ясен евроатлантически избор, ала изпадаме в реална рискова ситуация, за която обаче получаваме гаранции за сигурността си".
  Други предимства на този избор според лидера на ДПС са: издържаме теста на НАТО, повишава се инвестиционния интерес към България след войната, ставаме реални кандидати за евентуален план "Маршал", за разсрочване на дълговете. При отказ - ще си запазим отношенията със Сърбия, но ще получим червен картон за НАТО и ЕС. България ще попадне в санитарна зона и изолация, няма да имаме възможност да участваме в следвоенното възстановяване на региона, а има и вероятност от санкции в схемата за обслужване на външните задължения на България.
  Доган обясни, че конвенцията на ООН за преследване и наказване на престъпленията на геноцида, подписана и от България, и от Югославия, е моралният имрператив на НАТО за случая "Косово". Избраната стратегия е именно мир чрез сила, но Косово е ахилесовата пета на западната ценностна система. Ако се намери оптималният модел за решение на проблема, Косово ще се превърне в първата лястовичка на новия световен ред. Ако не сполучи - това ще е ерозия на ценностната система на Запада, заяви Доган.
  Според него точно в тази драматична ситуация на Балканите България има какво да предложи като модел за баланс между национална държава и етническа демокраця. Българският модел предполага реална интеграция, а не обособяване  в автономия. /"Сега"/

  След гласуването премиерът Костов произнесе реч, в която заяви, че натиснахме правилния бутон. Той получи веднага поздравления от Солана по телефона
  В изказването си пред парламента вчера веднага след гласуването премиерът Иван Костов заяви: "В този момент, за да кажеш да се използва въздушното пространство, наистина поемаш рискове от инциденти. Но нима ги нямаше преди да се ратифицира споразумението? Падналата ракета в предградието на София показва, че никой не е застрахован от такива рискове. И други рискове има. Но къде е големият риск? То, разбира се, е Милошевич и това ръководство на Сърбия. Това е конфликт. Това са военни действия. Не може да си и с едните, и с другите, или против едните и против другите. Никой не дава такива безплатни билети в историята. Ето защо сме с пълното съзнание, че ние правим наистина правилния избор. И с пълната убеденост, че това решение ще ни направи по-силни. Това е изборът и той е направен". Днес всички вестници отбелязват факта, че премиерът Костов веднага след гласуването е бил поздравен по телефона от Хавиер Солана. /"24 часа"/

  Повече от 8 часа привърженици на СДС и БСП скандираха около парламента на паралелни митинги, полицията предотврати сбивания
  Противно на очакванията за сблъсък между митингуващите за и против споразумението с НАТО по улиците на София вчера, страстите се разгоряха повече в парламента, отколкото навън. Депутатите се освиркваха и аплодираха бурно, стигна се и до физически сблъсък, когато депутатът от БСП Илия Баташки с щурм метна черно траурно знаме върху банката за високи гости в пленарната зала с надпис на него "Те погребаха България".
  Около парламента червени и сини скандираха цял ден, докато депутатите гласуваха нотата на НАТО.
  Полицаи с коне, кучета и на мотори охраняваха митингите, разположени на 20 метра един от друг и няколко пъти успяха да предотвратят сбивания.  Младежи от ВМРО се опитаха да атакуват червената агитка около 15 часа. Минути след това възрастен симпатизант на БСП пробва да пробие синия фланг пред парадния вход на парламента.
  Антинатовците се бяха събрали около Паметника на цар Освободител пред парламента,  сините - в пространството пред западния вход на събранието.  Привържениците на БСП насъскваха противниците си с "Натовски подлоги", а на СДС - с "Червена прислуга". Политици излизаха да подгряват привържениците си пред парламента и пред катедралния храм "Св. Александър Невски", където по обяд започна концерт в подкрепа на правителството и синьото мнозинство.  Противниците на споразумението с НАТО скандираха още "Оставка!" "Народен съд", "Костов - предател, на НАТО е приятел". За проявите на левицата бяха дошли с автобуси от Враца, Борован, Ботевград. Превозът им е бил платен от местните партийни съвети, съобщава "Труд".
  От страна на  синдикат "Промяна" в подкрепа на споразумуението с НАТО дойдоха не 35 автобуса, както бе съобщено от синдиката преди ден, а около 1000 души в 10-15 автобуса. Автоколоната на частните таксита от "Промяна" също бе от 70 /според "24 часа", "Сега" е преброила 300/ , а не от 600 таксита. Дойдоха миньори от ГОРУБСО - Мадан, работници от Карлово и Русе.  Активът на синдиката носеше транспарант с надпис "Да" на правилния избор", знамена на НАТО и ЕС, и ...на Великобритания.  Към пронатовската група се присъедини и младежката организация на ВМРО със скандиране "И преди, и сега Македония е българска". "Труд" информира, че в редакцията са се обаждали граждани да съобщят, че  таксиджиите от "Промяна" получавали по 5000 лв. за участието си в колоната.  От "Промяна" категорично са отрекли СДС да е обещавал пари на шофьорите.
  Начело на синьото шествие от НДК застанаха шефът на софийските общинари Антоан Николов, заедно с цялото ръководство на софийското СДС, както и кметът на Пловдив Гърневски.  Пред Министерския съвет към тях се присъедини вицепремиерът Бакърджиев и оглави митинга.  Шествието превзе пл. "Народно събрание" и пространството пред "Александър Невски". Целият район посиня от знамената на СДС. Гласовете на привържениците на БСП, викали вече повече от 4 часа, бяха напълно заглушени от колоните на синята естрада. От тонколоните звуча "Стани , стани юнак балкански и др., след което започна няколкочасов рокконцерт на СДС. От небето се спуснаха парашутисти със сини знамена.
  След като става ясно, че нотата на НАТО вече е приета, напрежението около парламента нарасна. Активисти от Съюза на социалистическата младеж запалиха синьо знаме с пречупени кръстове, а от младежката организация на ВМРО скандираха националистически лозунги.
  На паметника на "Цар Освободител" се качиха лидерът на БСП Първанов, зам.-парламентарният шеф Сендов и депутатите Пирински, Любомир Пантелеев и поискаха  оставката на кабинета.
  Премиерът, депутати от СДС и министри се качиха на трибуната на синия митинг и говориха пред множеството.
  В-к "Сега" пише, че репортер -индиец от Би Би Си, като гледал синия митинг, подбутвал "ошашавен оператора си да снима колко ентусиазирано българският народ подкрепя НАТО".  


  ПАРЛАМЕНТ

  Парламентът единодушно гласува за военната помощ от 95 танка и 108 гаубици за Македония
  Вчера на второ четене парламентът единодушно гласува споразумението за предоставянето на безвъзмездна помощ на Македония от 95 танка Т - 55 А и 108 гаубици М - 30 с калибър 122 мм. - всички снабдени с по 1 комплект боеприпаси. Дарението е на стойност 3,5 млн. дол. Споразумението беше постигнато по време на посещението на премиера Любчо Георгиевски в България.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Средната заплата на бюджетните служители през първото тримесечие е била 154 772 лв., съобщава Националният статистически инситут. Увеличението от януари е около 8 000 лв.
  В обществения сектор средното възнаграждение е било 208 613 лв., в  частния - 158 695 лв.
   

  На 27 май синдикатите организират  протестен митинг-шествие срещу умишлената ликвидация на военнопромишлените предприятия в страната
  Готови сме на всякакви мерки, за да защитим хляба си, са заявили вчера за пресата представители на КТ "Подкрепа" в "Арсенал", където работят 8500 души. Те са изразили опасенията си, че предприятието им ще бъде сполетяно от съдбата на варненската корабостроителница. За Казанлък това ще означава 50% безработица, е казал председателят  на КНСБ във фирмата Боян Балчев.
  Протестен митинг-шествие ще потегли на 27 май от стадион "В. Левски" до МС на браншовите металици, които се обявяват срещу умишлената ликвидация на ВПК в страната.
  България отива към закриване - 35-40% е съотношението работещи-неработещи у нас, въпреки че официалната статистика твърди, че безработицата е 13%, е съобщил конфедеративният секретар на "Подкрепа" Тотю Младенов.
  Днес металурзите от "Стомана" - Перник, и работниците от предприятието за стоманени тръби в Септември, ще протестират пред промишленото министерство.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  България е извадена от списъка на производителите на пиратски компактдискове
  Нийл Търковииц, вицепрезидент на Американската асоциация на звукозаписната индустрия, е заявил, че пиратското производство и разпространение в България вече не съществува. Той поздрави правителството за неимоверните усилия, които доведоха до изваждането на България от всички списъци на пирати, известни под № 301. Радостната новина беше съобщена от търговския представител на САЩ  Шарлин Баршевски в специално съобщение за резултатите от годишния преглед на Специалните списъци № 301.
  Българският посланик в САЩ Филип Димитров е съобщил, че България ще бъде извадена от всички черни списъци, свързани със защитата на интелектуалната собственост./"Стандарт", "Новинар"/

  Загубите от войната възлизат на 82,5 млрд. лв към 3 май
  Общо 82,5 млрд. лв. са загубите на България от военните действия в Югославия към 3 май. Това заяви на пресконференция вчера зам.-търговският министър Христо Михайловски. Пропуснатите ползи са в размер на 6,9 млрд. лв. Щетите на комитета по пощи и далекосъобщения са в размер на  40 000 долара месечно.
  Излишък в бюджета от 81,882 трлн. лв. е отчело финансовото министерство. Няколко гръцки групи от по 50 души са отменили резервираните обиколки из България и загубата възлиза на 54,5 млн. лв. по данни на фирма "Туристическа информация и резервации". Щетите на транспортното министерство са в размер на 25,8 млрд. лв., а Комитетът по енергетика е отчел пропуснати ползи за 941 млн. лв. Причината е нереализираното производство на електрическа енергия, породено от съкратеното производство в хранително-вкусовата промишленост, металургията, електрониката, машиностроенето. Регистрирано е увеличение на износа на брашно, захар, пшеница и дизелово гориво, забелязано е и раздвижване на куфарната търговия с Македония, посочи г-н Михайловски.

  Пристигнаха експерти на МВФ за преглед на хода на реформата в социалното и здравното осигуряване, както и в данъчната администрация. Специалистите са от Фискалния отдел на МВФ и се водят от г-н Джон Кроти. В мисията са също Балаш Хорват от Първи Европейски отдел на МВФ и Станфорд Рос, официален директор на социалноосигурителната администрация на САЩ.  
   


   ЧУЖДАТА ПРЕСА ЗА БЪЛГАРИЯ
   
  Световната рейтингова агенция Мерил Линч прогнозира по-голям дефицит по текущата сметка от 5% спрямо БВП на България през 1999 г., съобщава Ройтерс. Очакваният дефицит по споразумението на България с МВФ е 450 млн. долара, или 3% спрямо БВП. Причина за този дефицит са неблагоприятните външни фактори и забавянето на структурната реформа. Агенцията променя препоръката си за българските брейди облигации към намаляване на теглото им в портфейлите заради външни шокове и забавяне на реформата. Въпреки това агенцията не вижда риск за валутния борд през тази и следващата година. Ситуацията в България е стабилна, но без подобрение, отлелязва Мерил Линч. /"Пари"/