ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 5 май 2000 г.
 

  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения със страните от ЦЕФТА

  | Отношения с Израел | Отношения с балканските страни |Медии | Парламент

  | Правителство | Икономика |

   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Шефът на НСБОП Кирил Радев се готви да подаде оставка под натиск заради Бонев, съощава в. "24 часа".

 • Презаписът върху компактдиск от касетата на д-р Тренчев с гласа на корумпирания висш чиновник е правен на 1 януари 1995 г., съобщи вчера вътрешният министър Йорданов.

 • Предстои нов срив ва външнотърговския баланс на България, обяви шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев.
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Русия ратифицира СТАРТ - 2 със закон

 • ЕС предложи 5,5 млрд. евро помощ за Балканите.

 • Външните министри на Сирия, Египет и Саудитска Арабия искат контрол на ООН в Южен Ливан.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Белград разпространи фалшива информация за арест на проф. Стив Ханке.  
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Еврокомисарят Фишлер посъветва да ускорим вътрешните реформи.

 • Парламентарният шеф Соколов замина за Страсбург, където ще говори за борбата с корупцията в България.

 • Според холандската "ИНГ - банк" България ще стане член на ЕС през 2008 г.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЦЕФТА
   

 • "Агробизнесфорум 2000" събра 340 представители от Централна и Източна Европа.

   


  ОТНОШЕНИЯ  С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Доста Димовска, вицепремиер и вътрешен министър на Македония, отлага посещението си в България.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Давид Коен, посланик на Израел, вижда добри перспективи пред двустранните отношения.
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Джефри Сакс, икономически съветник на президента, предлага бързо и значително намаление на данъците.

 • Телевизията на Мърдок тръгва от първи юли.

 • Кабинетът прие промени в Закона за експортното застраховане.

 • Възможно е шефът на МВР Йорданов да има двама заместници.

 • Бензинът поскъпва с 4% от днес.

 • Скъпият долар не е опасност за бюджета, според финансовото министерство.

 • Главният касиер на централната банка Любен Иванов е подал молба за напускане поради несъгласие с паричната политика на банката.
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Шефът на НСБОП ген. Кирил Радев се готви да подаде оставка под натиск заради Бонев, съощава в. "24 часа"
  Според вестника ген. Радев е притискан да подаде оставка, а трима чакали за поста му.
  Антимафиот № 1 ще бъде отстранен, са съобщили вчера четири независими източника пред в. "24 часа", който единствен пише по темата.
  Генералът щял да бъде принуден сам да даде оставка след жесток натиск в последните няколко седмици, пише "24 часа". Радев не е пожелал да коментира вчера информацията.
  Източници от МВР свързват оставката с кампанията, която Богомил Бонев поде срещу правителството. Радев е човек от екипа на бившия вътрешен министър, уточнява вестникът. Радев, а също и директорът на полицията Васил Василев са двамата от екипа на Бонев, които останаха в МВР при новия министър Йорданов.
  Друга причина за атаката срещу ген. Радев бил раздорът между антимафиотите и контраразузнаването. НСБОП е обвинявана също, че работи поръчково.
  Трима висши офицери от МВР се спрягат за поста на Кирил Радев.
  В. "24 часа" припомня, че при заемането на поста на вътрешния министър Йорданов е било препоръчано да се въздържа от кадрови промени в ръководството на МВР. Ходовете на Бонев обаче променили ситуацията.
  По време на великденските празници Радев е бил при семейството си в Страсбург. Негови близки твърдят, че напоследък Радев е бил подложен на натиск и на проверки от МВР. Семейни приятели подозирали, че шефът на НСБОП няма да севърне от Страсбург, пише "24 часа".
  Дори вътрешният министър Йорданов до сряда не знаел кога да чака Радев да се върне. В отсъствието на Радев, на 3 май главният секретар на МВР е представил в НСБОП новия зам.-директор на службата полк. Красимир Младенов.
  В кратко интервю във в. "168 часа" Младенов посочва за основен приоритет взаимодействието с другите служби. Не е тайна, че особено в последните 6 месеца отношенията между НСБОП и контраразузнаването бяха, меко казано, студени, коментира "24 часа".
  Лошото взаимодействие с НСС бе един от упреците срещу ген. Радев.
  Богомил Бонев нарече преди дни шефа на НСС Атанас Атанасов "протеже на Йордан Соколов" (шеф на парламента) и обвини службата, че искала да подслушва социолога Андрей Райчев.
  В последните месеци пък контраразузнавачи обвиниха неофициално НСБОП, че се е превърнала под ръководството на ген. Радев в най-поръчковата служба в МВР.
  В скандалните разкрития Бонев не атакува само ведомството на Радев и ДНСП. Твърде вероятно скоро да бъде сменен и шефът на националната полиция Васил Василев, смятал висш офицер от министерството, твърди "24 часа". Според този офицер отказът на президента да приеме предложението на министър Йорданов за назначаване на Василев за главен секретар, е свързано с недоверието, с което се ползва генералът в МВР след смяната на министъра.
  Докато е извън МВР - напуска през 1993 г. и се връща 4 години по-късно заедно с Бонев, Радев е съдружнтик в четири фирми. Именно заради частния бизнес на Радев идва първият компромат срещу него миналия декември. Тогава в няколко вестника бе разпространена анонимка за бизнеса му. Съдебните регистрации обаче доказаха, че доносът е лъжа. Много от данните в материала се оказаха грешни.
  Две години преди това Радев бе обвинен от Костов от бившия главен прокурор Татарчев, че е прикривал петима спецполицаи от звеното БОП в Дупница, които били уличени в кражби и рекет.
  По-късно нелоялните служители бяха уволнени.
  В интервю за "24 часа" въттрешният министър Йорданов заявява, че трябва да се уважи личното решение на ген. Радев, но той не е виждал оставката му.
   

  Презаписът върху компактдиск от касетата на д-р Тренчев с гласа на корумпирания висш чиновник е правен на 1 януари 1995 г., съобщи вчера вътрешният министър Йорданов
  Лидерът на синдикат "Подкрепа" даде два презаписа от касетата с гласа на М. М. - върху аудиокасета и върху компактдиск, на прокуратурата. Друг презапис беше предоставен на "Дарик" радио. "Между касетата, която има "Дарик", и тази на прокуратурата, има различия", каза министър Йорданов. Тя се състояла във фразата за детето на човека, който получава подкупа. Във варианта на Дарик имало дете, а в другата касета - не.
  Според шефа на МВР разговорът не звучал нормално - на едно място се говорело за долари, а на друго - за левове. Освен това било установено, че на 4 места има монтаж. "Предполагам, че е възможно да са отстранявани части от записа", каза Йорданов.
  Специалистите от Института по криминалистика сравнявали гласа от касетата със запис от участие на шефа на информационната дирекция на ВС Михаил Михайлов в предаването "Неделя 150" по националното радио. "Говорих с Михайлов да го изпратя в института за по-добър запис на гласа му, но специалистите прецениха, че този от радиото е достъчно добър", заяви вътрешният министър. Не можело да се твърди, че на места гласът приличал на този на Михайлов.
  "Питайте д-р Тренчев за разликите в касетите, напоследък той е станал мълчалив, каза шефът на МВР. Като юрист той посочи, че Наказателният кодекс предвижда затвор от 1 до 6 години за набеждаване пред съд и за неправомерно използване на технически средства. /"Труд"/
  В. "Новинар" съобщава, че лидерът на "Подкрепа" д-р Трренчев е бил разпитан отново вчера във връзка със записа на корумпирания чиновник по информация МВР.
  Освен него служители от ДНСП е трябвало да снемат показанията и на експерт, посочен от синдикалния лидер. Човекът на Тренчев обаче отказал да говори. Той не е от участниците в разговора, в който се дава подкупът, уточни МВР.
  Тренчев е заявил, че никога не е споменавал името на пресдиректора на МС Михаил Михайлов.

   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Белград разпространи фалшива информация за арест на проф. Стив Ханке
  Агенция ТАНЮГ и в. Политика" разпространиха фалшива информация, че проф. Стив Ханке, съветник на президента Стоянов и автор на идеята за двувалутната система в Черна гора, бил арестуван в Балтимор по подозрение във финансови злоупотреби за 1,5 млн. долара. Днес българските вестници "Стандарт" и "Новинар" публикуват интервюта по телефона с "арестувания" Стив Ханке, в които той заявява: "Тази история е типичен пример за изпитаната комунистическа тактика на управляващите в Белград да сипят мегалъжи за хората, които не обичат. Историята е пълен абсурд."

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Джефри Сакс, икономически съветник на президента, предлага бързо и значително намаление на данъците
  Намеращият се на посещение в България проф. Джефри Сакс, икономически съветник на президента Петър Стоянов, заяви следното за икономическото състояние на България: "Ситуацията в страната сега е по-добра отпреди 3 години, но има опасност от срив на банковата система, ако правителството се изкуши да следва политиката на предшествениците си. Липсата на добре функционираща банкова система е основен проблем, спъващ икономическият растеж на страната. Българите и чужденците нямат доверие във финансовите институции, които пък не вярват, че предприятията могат да си плащат дълговете. На прав път сте, но се движите твърде бавно. Бавният ръст на икономиката е свързан и с обективни фактори като изплащането на големия външен дълг. Извън кръга на свободните разсъждения обаче бих препоръчал сериозно да свалите данъците, особено тези за чуждестранните инвеститори. Бързото раздържавяване на БТК е от основно значение за влизането на България в ЕС, но това трябва да стане чрез честна и открита процедура, която да е ясна и за обикновените хора. Трябва да направите процеса отворен, така че да има максимална конкуренция, която да облагодетелства крайният потребител." /"Пари"/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения със страните от ЦЕФТА
   
  "Агробизнесфорум 2000" събра 340 представители от Централна и Източна Европа
  Вчера в хотел "Кемпински-Зографски" в София започна своята работа "Агробизнесфорум 2000" с участието на 340 представители от Централна и Източна Европа от над 10 страни. След тях са 16 министри и зам.-министри на земеделието от страни-кандидатки за членство в ЕС. За участие във форума дойде и еврокомисарят по земеделието Франц Фишлер. Министърът на земеделието Венцислав Върбанов каза на откриването на форума, че той може да стане своеобразен пакт за стабилност за земеделието на страните в преход. /"Демокрация"/
   
   

  ****
  Отношения с ЕС
   
  Еврокомисарят Фишлер посъветва да ускорим вътрешните реформи
  На посещение в България е комисарят по земеделие и рибарство към ЕС Франц Фишлер. Вчера заедно с министъра на земеделието и горите Венцислав Върбанов той посети две от най-успешните стопанства в Добруджа - на арендатора Димитър Катранджиев и на фирма "Агрис". Двамата разгледаха и зърнобаза и птицеферма на "Агрис". Пред журналисти в Генерал Тошево Франц Фишлер заяви, че ускоряването на вътрешните реформи е необходимо за добрата подготовка за присъединяването на България към ЕС. Той отбеляза, че по програмата ФАР са заделени 500, 000 евро за модернизацията на млекопроизводството в Добричка област. По 52 млн. евро годишно са предвидени по програмата САПАРД, които са за повишаване конкурентоспособността на българската селскостопанска продукция. Чрез тях ще се развият селските райони и ще се открият нови работни места, отбеляза Фишлер. Той не пропусна да каже, че селското стопанство ще играе много важна роля при преговорите за присъединяване на България към ЕС.
  Вчера зам.-директорът на фонд "Земеделие" Румен Йончев заяви, че ЕБВР ще отпусне 50 млн. лв., с които ще се кредитират стопаните при сеитбените кампании. Тези средства ще се отпускат срещу залог на зърно в лицензирани складове. Експресбанк вече е заявила, че може да участва в управлението на кредитите.
  Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара, вчера заяви по време на започналата втора среща на работодателите от Централна и Източна Европа, че в България работодателите имат готовност да кандидатстват с проекти за 300 млн. евро по програмите на ЕС. Според Данев шансът на българската икономика сега е да се оползотворят донорските средства от предприсъединителните фондове, от които по някои проекти не трябва да се връщат до 70% от отпуснатите средства. За разлика от средата на 90 те години в момента България усвоява по-голямата част от средствата, които получава по различни програми на ЕС.
  / "Демокрация"/

  Парламентарният шеф Соколов замина за Струсбург, където ще говори за борбата с корупцията в България
  Вчера парламентарният шеф Йордан Соколов замина за Струсбург, за да участва в конференция на председателите на европейските парламенти. Той ще направи изказване за ролята на парламентите в борбата с организираната престъпност и корупцията и ще информира за българското законодателство в тази област Ще бъде представена и дейността на парламентарната комисия "Антимафия". /"Демокрация"/

  Според холандската "ИНГ банк" България ще стане член на ЕС през 2008 г.
  Икономистът Чарлс Робъртсън е представил доклада на холандската "ИНГ банк" "Разширяването на ЕС - възможности за България". Според него България може да стане член на ЕС най-рано през 2008 г., а през 2003 ще влезе Унгария. Неговото заключение е, че България при всички случаи ще изпревари Румъния. Робътсън е отбелязал, че за жизненото равнище на българсите чуждите инвестиции ще бъдат от много голямо значение като същевременно ще трябва да се контролира инфлацията, за да бъдат ниски лихвите. /"Пари"/

   

  ****
  Отношения с Израел
   
  Давид Коен, посланик на Израел, вижда добри перспективи пред двустранните отношения
  В.  "Стандарт" предлага интервю с Давид Коен, посланик на Израел. За отношенията между двете страни през последните 10 години казва: "Наистина направихме доста големи стъпки. През 1995 г. обемът на търговията между двете страни достигна 75 млн. долара. Надявам се, че след 2000 г. стокообменът ще нарасне. Възможностите на Израел като купувач са огромни. Вярвам, че след подписването през януари на договора за отпадане на двойното данъчно облагане и със създаването на зона за свободна търговия бизнесотношенията ще се разширят. Израел има интерес да прави сериозни инвестиции. Голяма взаимна полза може да има в областта на електрониката, селското стопанство, високите технологии. За тези 10 години се създадоха дружества за приятелство между Израел и България в повече от 10 града на страната ви. Много селища се побратимиха. Дружеството на приятелите на Израел в Народното събрание включва над 100 депутати. Съюзът на българските евреи в Израел също играе голяма роля в отношенията. Скоро в най-голямата зала на Тел Авив "Ехала Тарбут" с над 3, 500 места се организира голямо честване на 24 май. Сигурен съм, че ако отпадне визовия режим на България с ЕС, Израел веднага ще вземе подобно решение."

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Доста Димовска, вицепремиер и вътрешен министър на Македония, отлага посещението си в България
  В. "Труд" съобщава, че на 8 май в България няма да пристигне Доста Димовска, вицепремиер и вътрешен министър на Македония. Посещението се отменя за по-късна дата по вътрешни причини, без да се уточняват. В рамките на една седмица ще бъде уточнена новата дата на посещението. Димовска трябваше да подготви посещението на президента Петър Стоянов в Македония, което се планираше през последната десетдневка на май. През този период опозицията в Македония подготвя "супермитинг" срещу управлението на ВМРО - ДПМНЕ. /"Труд"/
  Днес всички вестници съобщават, че македонисти от забранената в България ОМО "Илинден" - Пирин едва не са предизвикали бой на гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Влас" в Скопие. Те са пристигнали от София, за да се поклонят на гроба на Гоце Делчев по случай 97-годишнина от гибелта му и да скандализират присъстващите с твърдения за македонската принадлежност на Гоце Делчев и татарския произход на българите. Македонски граждани са обвинили омовците, че служат на интересите на Гърция и Сърбия. Те им припомнили, че съратниците на Гоце са имали българско самосъзнание. Едва не се стигнало до бой пред гроба в църквата. Българският посланик в Скопие Ангел Димитров също е положил венец на гроба, но без инциденти, защото когато е дошъл, страстите вече били укротени. /"Труд", "Сега", "Стандарт"/

   
   


   МЕДИИ
   
  Телевизията на Мърдок тръгва от първи юли
  Телевизията на медийния магнат Рупърт Мърдок стартира в България от 1 юли. За това са се споразумели вчера генералният директор на BTV Албърт Парсънс и тв шефката на Българската национална телевизия Лиляна Попова.
   На разговорите  присъствал и финансовият директор на БНТ Тома Иванов.
  ОТ БНТ настояли стартът на медията да е час по-скоро, тъй като телевизията имала пари за Ефир 2, на чиито честоти ще се появи BTV, до края на юни.
  Допълнителни проблеми създало увеличението на таксите за предавателите, което обяви БНТ.
  "Въпреки всичко ще се справим", е уверил Иванов. Той е обяснил, че желанието на БНТ съвпадало с плановете на чужденците, които днес официално ще представят телевизията си в столичния хотел "Шератон". За тази цел от Лондон вчера пристигна вицепрезидентът на "Нюз корпорейшън" Мартин Помпадур. Той ще остане в България до неделя.
  Освен него и генералният директор Албърт Парсънс, на пресконференцията ще присъства Уилям Евънс, който е консултант за България към корпорацията на Мърдок. На форума ще бъде представен екипът, който ще ръководи медията. За пресаташе на телевизията е бил избран преподавателят от Факултета по журналистика Димитър Найденов.  
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Възможно е шефът на МВР Йорданов да има двама заместници
  Възможно е заместниците ми да бъдат двама, каза преди началото на правителственото заседание вчера министърът на вътрешните работи Йорданов. Той обясни, че може да дава предложения само на премиера, но още не решил.  Знаете пред каква ситуация бях изправен, трябва да помисля, припомни Йорданов препоръката на президента. Миналата седмица  държавният глава обърна внимание, че не е добре да се местят специалисти, защото така работата не вървяла. Той направи това по повод на предложението на ген. Божидар Попов да стане от главен секретар зам.-министър, а на неговото място дадойде шефът на полицията ген. Васил Василев, пише "Труд".
   

  Кабинетът прие промени в Закона за експортното застраховане
  Българските инвестиции в чужбина и производство на стоки за износ могат да се застраховат, реши кабинетът. Министрите приеха промени в Закона за експортното застраховане.
  Целта на държавната подкрепа е да се насърчи износът и да се повиши конкурентноспособността на българските износители, е обяснила за пресата Соня Софрониева, шеф на Българската агенция за експортно застраховане.
  Агенцията е акционерно дружество, в което държавният дял не може да пада под 70%.
  Въвеждат се и понятията пазарен и непазарен риск, решиха министрите. Първият се отнася за търговията с развитите европейски страни, а вторият - с всички останали държави. За търговски риск таванът за застраховката е до 85% от стойността на договора, а при политически - до 90%.
  На 7 фирми досега е отпусната застраховка, а на 32 е отказана заради негативна оценка към длъжника, каза Софрониева. Договори се сключват от средата на 1999 г. Ако фирма се застрахова за износ в страна, на която впоследствие бъде наложено ембарго, аггенцията трябва да й изплати обезщетение.
  30 млн. лв. е лимитът за 2000 г. на държавните гаранции за експортно застраховане. От тях още не са изплащани суми за обезщетения.  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Бензинът поскъпва с 4% от днес
  С 4% се повишават от днес производствените цени на горивата от "ЛУКойл Нефтохим". Това съобщиха от бургаския комбинат вчера. Причината била в поскъпването на долара и на петрола на межддународните пазари.
  Днес ще станат ясни и новите цени, по които ще се продават горивата в бензиностанциите на "Петрол". Очаква се увеличение с 3-4 стотинки на литър.
  В момента в бензиностанциите на "Петрол" бензинът А 91 струва 1,19 лв., а бензин А 95Н - 1,24 лв. Сегашната цена на дизеловото гориво е 0,96 лева.
  От "Шел" обясниха, че все още не знаят с колко ще променят стойностите на горивата в техните бензиностанции.
  Производствената цена на бензин А 91 на "ЛУКойл Нефтохим" се увеличава от 1388,40 лв. на 1442,40 лв. на тон. Бензин А 98 поскъпва от 1785,60 лв. на 1863,60 лв. на тон. Производствената цена на бензин А 95Н се повишава с 66 лв. и вече ще струва 1462,80 лв. на тон. Дизеловото гориво поскъпва от 976,80 лв. на 1006,80 лв.
  Това е поредното увеличение на цените на горивата от "ЛУКойл Нефтохим". Предшното повишение беше на 25 април т. г.
   

  Предстои нов срив на външнотърговския баланс на България, обяви шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев.
  Според него оптимистичните прогнози за ръст на БВП ще се реализират само при коренна промяна на политиката към частния бизнес. Вместо да се създават условия сенчестата икономика да излезе на светло, се действа така, че и законният бизнес посивява, е мнението на Данев.
  Проекти за 160 млн. екю са депозирали български фирми по програмата на ЕС ИСПА, каза Данев. Изоставаме с усвояването на средства по САПАРД, която е ориентирана основно към подпомагане на селското стопанство.

  Скъпият долар не е опасност за бюджета, според финансвотото министерство
  Скъпият долар не е опасност за бюджета. Ще задържим и на по-висока котировка на щатските пари. Това заяви вчера зам.-финансовият министър Пламен Орешарски по повод поскъпването на долара.
  Междувревенно щатските пари паднаха с около 1 ст. и на банковия, и на кешовия пазар в сравнение с нивата от сряда.
  Обненните бюра продаваха долари за 2,19 лв., а ги купуваха да 2,17 лв. Банките пък търгуваха зелената валута за 2,176-2,178 лв.
   

  Главният касиер на Българската национална банка Любен Иванов е подал молба за напускане. Като мотив в молбата си е изтъкнал несъгласие с паричната политика на банката. Касиер № 1 следи паричното обращение, монетния двор, печатницата за пари. Иванов е главен касиер на БНБ от 18 години, уточнява "Новинар". От 1990 г. подписът му стои на всички български банкноти.