ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
5 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с Израел | Армия | Медии  | Правителство | Политически партии и организации
  | Социална обстановка | Икономика |
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Застой в преговорите между Сирия и Израел в САЩ.

 • Постигнато споразумение между Израел и Палестина по изтеглянето от Западния бряг на река Йордан.

 • Руските войски водят тежки боеве в Грозни.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Парламентарният шеф Соколов и партриарх Максим на посещение в Ерусалим и Витлеем.
   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Гарнизоните в Кърджали и Крумовград бяха закрити.

 • Днес военният министър Ноев ще открие учабната година в армията.

 • Военният министър Ноев заявява, че в политиката всеки си носи кръста и няма да прави компромиси по принципни въпроси.

 • Премиерът свиква комисията за бедствия заради щетите от снега и бурите.

 • Лично премиерът Костов ще следи църковните дела.

 • Уличните търговци протестират срещу наредбата за касовите апарати.

 • Миньори излязоха на протест в Златоград.

 • Нова дирекция ще събира данъците в Северна България.

 • Увеличават се таксите за висше образование, общо 20 316 учители и персонал в училищата и детските градини ще бъдат съкратени тази година.

 • Партията на Татарчев е прокурорска, не може да привлече хора от ВМРО, заяви председателят на ВМРО Каракачанов.

 • Защитните мита за вноса на месо остават в сила.

 • Очаква се от средата на юли т. г. "Газпром" да започне да доставя природен газ на "Химко" на преференциални цени.

 • Израелската банка "Апоалим" иска фалит на "ДЗУ".

 • Продадени са производствените цехове в Окорш и Алфатар от военния завод "Дунарит" - Русе.

 • Министерството на финансите предложи само 2,8 млн. лв. за фалиралата Частна земеделска и инвестиционна банка. 

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Гарнизоните в Кърджали и Крумовград бяха закрити
  Вчера сутринта гарнизоните в Кърджали и Крумовград бяха официално закрити. Знамената на поделенията са били свалени за последен път съгласно "План 2004". От поделението в Кърджали, което е основано още в края на Балканската война - 1912-1913 г., ще остане само духовият оркестър, който е от 8 човека. Със закриването на гарнизона в Кърджали без работа ще останат семействата на 180 свръхсрочнослужещи. Офицерите ще бъдат пренасочени към други поделения в страната, но не се знае какво ще стане със сержантският състав. Преди година беше закрит и гарнизонът в Ивайловград, а военните от там бяха пренасочени към закритото вече поделение в Крумовград. След изричното настояване на президента Петър Стоянов в Източните Родопи ще продължат да съществуват гарнизоните в Момчилград и Ардино. Ще останат да функционират и поделенията на Гранични войски. За запазването на гарнизоните в Ардино и Момчилград ходатайстваха всички местни кметове, Съюзът на тракийските дружества и офицерските съпруги.
  Съгласно "План 2004" за реформата в армията от 94-те гарнизона и 178-те войскови района и обекта в армията до края на нейното преструктуриране трябва да останат съответно 49 гарнизона и 71 района. /"Труд"/

  Днес военният министър Ноев ще открие учебната година в армията
  Днес в Пловдив министърът на отбраната Бойко Ноев ще открие учебната година в армията. Той ще посети корпус "Тактическа авиация" и 61-а Стрямска механизирана бригада в Карлово от Силите за бързо реагиране, където ще открие учебната година. Министър Ноев ще посети и щаба на Многонационалните мирни сили в Пловдив, за да провери на място как е осигурен офицерският състав и дали условията на труд и почивка на българските и чужди военни отговарят на стандартите на НАТО. /"Демокрация"/

  Военният министър Ноев заявява, че в политиката всеки си носи кръста и няма да прави компромиси по принципни въпроси
  Днес вестниците "Демокрация" и "Труд" предлагат интервюта с военния министър Бойко Ноев, от които ще предложим най-важното. Пред "Труд" заявява, че няма да сменя заместник-министрите, а с началника на ГЩ ген. Михо Михов "се обичаме". За "Демокрация": "Моят основен проблем е да получа кредит на доверие от колегите, с които работя - в кабинета, заместник-министрите, ГЩ на БА и неговия началник, да мога да формулирам приоритетите и целите, така както аз ги виждам в рамките на заявените от правителството цели и приоритети и да мога да им кажа по един най-достоверен начин, че ние трябва заедно да работим за реформата и аз съм на тяхна страна, както очаквам и те да бъдат на моя, защото ние сме един екип. Тук искам да кажа, че всякакви слухове за по-мащабни промени по управления и дирекции не се очакват. Нито се очакват промени в политиката на МО по заплащане на обезщетенията на съкрътените офицери, нито по други въпроси, които много безспокоят или тревожат военнослужещите. Използвам случая да се обърна към военнослужещите и да им кажа да не се поддават на слухове"
  В "Труд" министър Ноев заявява, че "през 2000 г. около 9000 военнослужещи ще напуснат армията. Ще бъдат закрити около 1/4 от гарнизоните и около 1/3 от войсковите райони." Неговата прогноза е, че "няма да има промени в макропараметрите на реформата: числеността на армията от 45 000 ще остане непроменена и всякакви слухове за редуцирането й са неоснователни"."Най-общо това, което се стремим да направим за хората, които напускат, а това са много честни, качествени хора и добри професионалисти, е да не напускат въоръжените сили обидени или, не дай си Боже, с трайно лошо чувство към реформата. Защото не реформата сама по себе си е причина за техния проблем, а липсата на реформа. Има различни програми за адаптацията на тези хора в цивилния живот. Трябва да е ясно на всички, че ние не обещаваме безоблачно бъдеще, независимо от обезщетенията, които се изплащат. Няма и гаранция, че всички напускащи ще си намерят работа. Това, което се опитваме да направим, е да ги подготвим по най-добрия възможен начин от гледна точка на МО да се адаптират към цивилния живот чрез различни курсове на адаптация и преквалификация", коментира Бойко Ноев за "Демокрация".
  На въпрос за в. "Труд" дали се страхува от натрупване на негативи министърът на отбраната отговаря, че "в политиката всеки си носи кръста", а в "Демокрация" - че "Въпросът е дали позитивите, които ще натрупаме, ще бъдат повече от негативите, в което аз искрено се надявам. Вярвам, че позитивите, които в края на краищата ще излязат като резултат, ще бъдат повече".
  По въпрос за компромиса заявява: "Да, но по въпроси, по които е възможно да се правят компромиси. Има въпроси, по които те не могат да се правят. Това са моралът, честта и това са принципните въпроси на програмата на управление. По принципните въпроси компромиси не може да има. А в ежедневието естествено че трябва да се правят компромиси, които да отчитат една или друга позиция, защото без това нещата няма да вървят." /"Труд", "Демокрация"/
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с Израел
   
  Парламентарният шеф Соколов и партриарх Максим на посещение в Ерусалим и Витлеем
  Вчера за Израел замина председателят на Народното събрание Йордан Соколов, където ще участвува в срещата на глави на православни църкви и на държавници от православни държави. Тук ще присъстват президентите на Румъния, Украйна, Беларус, Гърция, Кипър и др. Ден по-рано за Израел излетя и партриарх Максим. Те ще посетят светите места в Ерусалим и Витлеем, свързани с 2000 години от рождението на Исус Христос. Поканата за участие е от партриарха на Ерусалим и на цяла  Палестина Диодорос Втори. Според предварителната програма за посещението на Соколов днес той трябва да се срещне с председателят на Кнесета Авраам Бург. В Тел Авив Йордан Соколов ще се срещне и с представители на българската колония, които са подготвили концерт в негова чест. /"Земя"/  
   


   МЕДИИ
   
  Таксите за телевизия да се събират по пощите, а не от НЕК, предложи Националният съвет за радио и телевизия /НСРТ/ вчера. От медийния съвет обявха също, че са против събирането на парите със задна дата.
  За да стане това обаче, трябва да се промени Законът за радио и телевизия, обясни Александър Томов. В момента съветът подготвял предложението за промяна.
  НСРТ обяви и кои кабелни телевизии са получили лиценз за регионално разпространение. Предстои лицензирането на кандидатите за национален кабел. Засега са получени заявки от 13 фирми.    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Премиерът свиква комисията за бедствия заради щетите от снега и бурите
  Премиерът Костов свиква днес по спешност Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. На срещата са привикани и областните управители и шефове на регионалните дирекции н на вътрешните работи от най-засегнатите региони, съобщи пресцентърът на МС.
  Постоянната комисия трябва да предложи практически мерки за по-добра организация на работата при зимни условия. Шеф на комисията е новият министър без портфейл Праматарски.
  На заседанието ще се пресмятат и щетите от обилните снегове в Северна България около новогодишните празници.
  1200 селища са останали без ток заради скъсани жици около Нова година. Стотици са били без вода. Обстановката в страната вече се нормализира, съобщиха от Гражданска защита. Отменено е бедственото положение и във Върбица и Каолиново - последните 2 общини, в които ситуацията бе критична.
  Все още 9 русенски села нямат ток заради скъсан електропровод. Четири балкански дсела в Сливенско са все още под снежна обсада. Непочистен е районът отоло с. Медвен край Котел.
  Водата в язовир "Тича", който снабдява с питейна вода Шуменска и Търговищка област, е достигнала 8 см преди котата на преливане. Ситуацията не е опасна и все още не съществува възможност на преливане, информира пресата.

  Нова дирекция ще събира данъците в Северна България
  Териториална данъчна дирекция, разположена във Велико Търново, ще следи работата на данъчните в Централна, Северна и Северозападна България. Агенцията е създадена със заповед на финансовия министър Радев.
  Новата структура ще изпълнява ролята на апелативен институт, пред който ще се обжалват актовете, наложени за различни данъчни нарушения. Освен това дирекцията ще има методически функции при събирането на данъците от регионалните данъчни дирекции. Новото звено ще е на пряко подчинение на Главната данъчна дирекция при финансовото министерство, както е новото име на Главно данъчно управление на данъчната администрация /ГУДА/

  Лично премиерът Костов ще следи църковните дела, е научил в. "Новинар". Костов поема тази функция от бившия вицепремиер Веселин Методиев.
  След промените в кабинета премиерът стана и министър на държавната администрация. Дирекцията по вероизповеданията към МС е пряко подчинена на правителствения главен секретар Елиана Масева, като се отчита лично пред министъра на държавната администрация.
  От началото на църковния разкол от 1992 г. досега България е без признат от държавата патриарх. МС не регистрира патриарх Максим и синода му. Без регистрация обаче е и уставът на Пименовия синод.

  Премиерът смъмри шефовете на енергийните дружества за "арогантно и бездушно отношение към потребителите" и поиска да разработят програми за подпомагане на социално слаби. Костов призовал да се улесни плащането на сметките за ток и парно. До 10 януари да е готова програмата за развитието на енергетиката, а НЕК и "Булгаргаз" да представят виждания за бъдещата си приватизация. /"Сега"/
   

  Таванът на таксата за висше образование скача от 150 на 300 лв. от учебната 2000/2001 г., съобщи главният финансист на просветното министерство Лъчезар Станоев вчера.
  В момента първокурсниците, които следват редовно, плащат от 87 до 150 лв. на година. Това е около 15% от годишната издръжка на 1 студент.
  Тарифата за задочниците е между 44 и 75 лв. Според Закона за висшето образование таксата не може да скочи повече от двойно.
  Тавана ще плащат студентите от киноспециалностите, архитектурата, стоматологията и медицината. Най-ниски ще са таксите за филолози, икономисти и педагози.
  До 2 седмици министър Димитров ще се срещне със Съвета на ректорите, за да обсъдят новите такси. Увеличението било предвидено още от екипа на бившия министър Методиев.
  Няма да бъдат намалени таксите на платените студенти от 3-ти, 4-ти и 5-ти курс, които още дават до 1200 лв. на година, обясняват от просветното министерство.

  Общо 20 316 учители и персонал в училищата и детските градини ще бъдат съкратени тази година
  Повечето общини вече са получили списъците от училищата за 10% намаление на работещите в средното образование и започват съкращенията. Общо 20 316  учители и персонал в училищата и детските градини трябва да бъдат съкратени тази година. Бившият министър на образованието Методиев изпрати миналия месец писма до всички общини да не съкращават учители преди края на учебната година. Забраната обаче  не важи за детските градини и обслужващите звена в областта на средното образование. Там от съкращения в началото на годината са заплашени всички работещи. "Оставихме на общините и самите училища да решават колко да е съкратеният обслужващ персонал и колко - учителите", поясняват от образователното министерство. Съкращението е залегнало в бюджета за тази година и причината за него е демографският срив.
  Други 10 300  души ще останат без работа заради приватизирането на извънучилищните звена като столове, центрове за работа с деца, басейни, лагери. Всички те трябва да се пререгистрират по Търговския закон и да бъдат закрити.
  "Това е абсурд, всяка година от училище отпадат по 50 000 деца, а ние съкращаваме учители", коментират от синдиката на българските учители.
   

   
  67,73 млн. лв. бяха изплатени вчера от бюджета на 23 финансови институции по доларовите облигации, издадени за необслужвани кредити, известни като ЗУНК книжа. Облигациите бяха емитирани през 1994 г., припомнят експертите от финансовото министерство. От изплатените пари 22,9 млн. лв. /11,77 млн. долара/ са лихви, а останалите са главници. /"Стандарт"/  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Партията на Татарчев е прокурорска, не виждам с какво тя може да привлече хора от ВМРО, заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов вчера. В последните дни на 1999 г. бившият главен прокурор и почетен председател на ВМРО Иван Татарчев регистрира Движение за национално единство и социална справедливост /ДНЕСС/, в което влизат бившият син депутат Мицев и бивши шефове от прокуратурата от времето на Татарчев.
  Пожелавам им успех, но се съмнявам, че ще го имат. Обществото не запомни с нищо добро тези хора, коментира Каракачанов. Той отрече в новата партия да са влезли хора от ВМРО.  В. "Новинар" уточнява, че бащата на Маргарит Мицев обаче е бил в ръководството на дружеството "Гоце Делчев", на чието име са записани повечето от имотите на ВМРО. Каракачанов е станал председател след овладяването на това дружество.
   
  ДЕР изигра своята роля за укрепването на БСП, заяви координаторът за местните структури в БСП Румен Петков
  Генералското движение /ДЕР/ беше създадено в труден за БСП момент и изигра своята роля за укперването на партията. Това заяви вчера пред националното радио екскметът на Плевен Румен Петков. Идейните движения помогнали на БСП да премине през сериозни трусове в последните 10 г., смята координаторът за местните структури в централата на БСП. Затова сега социалистическата партия имала най-сериозни шансове да застане в центъра на властовия потенциал още до края на годината. /"24 часа"/    


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Уличните търговци протестират срещу наредбата за касовите апарати
  Повечето от централните ежедневници извеждат като водеща новината за бунта на търговците на сергии от цялата страна срещу наредбата на финансовото министурство от януари задължително да издават касови бележки при продажби на открито.От 1 януари финансовото министерство нареди всяко лице с данъчна регистрация, което предлага стоки и услуги в търговски обект, да издава касова бележка. Сред обектите са и сергиите на открито.
   Според "Новинар", "24 часа и "Сега", "Стандарт" уличната търговия в големите градове е замряла. Търговци от София, Пловдив, Русе, Кюстендил и други градове са започнали протестни шествия срещу изискването  на финансово министерство да има касови апарати на всички сергии. Те протестират и срещу непосилните цени за техниката - минимум 100 долара, както и срещу това, че апаратите се повреждат при минусови температури.
  Втори ден пазарите в Кърджали не работят. Вчера търговците връчиха на кмета Румен Димитров подписка срещу наредбата.
  Стачка обявиха и около 500 търговци в Русе. Пазарите в Пловдив също са били пусти. Местните търговци заплашват да дойдат с колеги от цялата страна на протести пред сградата на Министерския съвет в София. Протестиращите търговци настояват да се отмени наредбата на финансовото министерство и търговията на открито да остане без касови апарати.
  Бунтовете са неоснователни, заяви финансовият министър Радев. Според него целта била да се крият обороти и нежелание да се легализира търговската дейност. От 200 до 1000 лв. е глобата, ако няма апарат на сергията.
  Изискването да се издават касови бележки засяга най-вече уличната търговия с книги, дрехи и вносна продукция, обясняват експерти от МФ. Продажбата на вестници и списания на открито и занапред ще става без касови апарати. Това задължение отпада и за продавачите на билети за градски транспорт. Производителите на плодове и зеленчуци, които сами продават продукцията си по пазари и сергии, също могат да не издават касови бележки.
   

  Миньори излязоха на протест в Златоград
  Протестиращи миньори блокираха вчера административната сграда на ГОРУБСО - Златоград. Рудничарите подновиха гражданското неподчинение, след като не получиха обещаните суми за заплати и обезщетения. Около 1,5 млн. лв. им дължи дружеството в ликвидация за последните 10 месеца на миналата година. Дни преди Коледа те получили само заплати за февруари 1999 г. Към искането за изплащане на парите, протестиращите прибавиха и условие ликвидаторката на ГОРУБСО - Златоград, Мариела Павлова да подаде оставка. Миньорите предупредиха, че ще продължат гражданското неподчинение до изпълняване на исканията им. Може да се стигне и до блокиране на пътища, заявяха стачкуващите.  


  ИКОНОМИКА
   
  Защитните мита за вноса на месо остават в сила
  Защитните мита за вноса на месо и колбаси, които се начисляваха през миналата година, остават в сила и през 2000 г., припомнят от търговското министерство в писмо до Асоциацията на месопреработвателите в България.
  Охладено свинско месо ще влиза в България с мито 25%, но не по-малко от 664 евро на тон. За вноса на замразено свинско ще се прлащат 40% или минимум 622 евро на тон. Салами, кренвирши, карантии ще преминават границата с мито 40%, но не по-малко от 640 евро на тон. За продуктите от черен дроб митото ще е 40% или поне 550 евро на тон.
  Защитните мита трябва да се запазят, докато родните производители станат конкурентноспособни на тези от ЕС, смятат фирмите от бранша.

   "Лукойл" пое "Росбулнефт", прави го транспортна фирма
  Руският петролен гигант "ЛУКойл" вече е собственик на мажоритарния дял в смесеното дружество "Росбулнефт", съобщиха вчера от пресслужбата на фирмата. Дружеството вече ще се казва "Лукойл Транспорт" и ще се занимава с превоз на продукцията на комбинатите на "ЛУКойл" в региона. Решението е било взето на общо събрание на "Росбулнефт" в края на 1999 г.
  "ЛУКойл" придоби част от собствеността в "Роснефт" с покупката на "Нефтохим", който притежаваше половината от акциите в смесената фирма. Останалата част е изкупена от другия акционер - руската "Роснефт".
   

  Очаква се от средата на юли т. г. руският гигант "Газпром" да започне да доставя природен газ на "Химко" на преференциални цени. Това съобщи представителят на държавата в "Химко" Стефан Ставрев след общото му събрание вчера в Сандански.
  57% от "Химко" са собственост на "Ай Би И Транс ъф Ню Йорк", а държавата държи 18%. Акционерите на комбината приеха вчера бизнеспрограмата му за тази година. Те намалиха Надзорния съвет на дружеството от 7 на 3-ма души, като негов председател стана Стефан Ставрев. В УС влизат досегашният изпълнителен директор Димитров, представителят на  "Ай Би И Транс ъф Ню Йорк" Мартин Макариев и юристът Ивайло Иванов. Владимир Димитров подаде оставка от стария си пост преди 2 седмици заради скандалите между собствениците на завода и "Ай Би И Трейд Корпорейшън". Нов изпалнителен директор на "Химко" ще бъде избран на следващото заседание на УС, е съобщил Ставрев. Според него комбинатът няма да изпадне в несъстоятелност.

  Израелската банка "Апоалим" иска фалит на ДЗУ
  Обмисляме да подадем иск за обявяване в несъстоятелност на ДЗУ заради дълга му към израелската банка "Апоалим", заяви вчера старозагорският адвокат Комсийски, който е упълномощен за представител на банката. Според Комсийски израелците са получили предложение от новия собственик на ДЗУ - унгарската "Видеотон", дългът да бъде редуциран от 300 000 долара с лихвите, до 140 000 долара.
  "Апоалим" е запорирала със съдия-изпълнител 35-40 000 долара от продажба на коли и друго имущество на ДЗУ, каза Комсийски. Досега израелците са получили 80 000 долара от вземанията си.
  "Видеотон" заплашват, че ще прекратят инвестициите си в ДЗУ и ще спрат да дават заплати, докато не се уреди дългът.
  Ще уведомим Агенцията за приватизация за намерението на унгарците, защото то нарушава договора за покупка на завода, заяви представителят на "Апоалим".
  Според данните от проверките на АП от края на 1999 г. новите собственици изпълнявали ангажиментите. От агенцията уточняват, че "Видеотон" са длъжни да не допускат процедура по несъстоятелност на ДЗУ през следващите 3 години.
  Инвестициите на "Видеотон" и плащането на заплати няма да спрат, е уверил шефът на ДЗУ Иван Стаев. Според него до 10 януари в Стара Загора очакват 5 нови машини за цеха по инструментална екипировка, който ще получи поръчки за 1 млн. марки от унгарската централа. Очаква се и нова машина за повърхностен монтаж на интегрални схеми. Тя ще се използва за нова технологична линия, за която има заявки от чуждестранни клиенти, е съобщил Стаев.

  Продадени са производствените цехове в Окорш и Алфатар от военния завод "Дунарит" - Русе, съобщи БТА. С това от общо 17 обособени части на завода, пръснати из Лудогорието, са приватизирани. пет. От тях и от основните корпуси в Русе са продадени и около 200 амортизирани машини.
   

  Министерството на финансите предложи само 2,8 млн. лв. за фалиралата Частна земеделска и инвестиционна банка на търга за продажбата й на 30 декември 1999 г., съобщават от ведомството. Оценката на банката е 3,5 млн. лв. Според финансисти вземанията на държавата в затворената банка са около 28,5 млн. лв. Въпреки това трезорът не може да бъде продаден за по-малко от 80% от оценката, пише в наредбата за търговете.
  Сега резултатите от наддаването трябва да бъдат одобрени от синдика на ЧЗИБ и сделката да бъде внесена в съда за потвърждение.