ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
4 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страниМедии| Парламент | Съдебна власт | Политически партии и организации |
   
   
   


  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Президентът Петър Стоянов потвърди, че с Бил Клинтън ще обсъжда въпроса за бази на САЩ в България, които няма да са ядрени.

 • След посещението на АЕЦ "Козлодуй" американският посланик Ричард Стаг заяви, че проблем 2000 е решен в АЕЦ и отмени заповедта си за евакуация на посолството около Нова година.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • САЩ ще вдигнат ембаргото над Сърбия, ако се проведат свободни избори.

 • Черна гора въведе дойчемарката като паралелна валута.

 • Русия поднови опитите с противоракетни системи.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Правителството ще падне без покана от ЕС, според в - к "Монитор"

 • Холандия ще съдейства на България за приемливи срокове за затваряне на  реакторите на АЕЦ
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Днес в Боровец започва тристранната среща на президентите на България, Румъния и гръцкия премиер Константинос Симитис

 • Гърция отпуска безвъзмездно на България 60 млн. долара., а Бодо Хомбах ще лобира за втори мост над Дунав пред Румъния.

 • В българо-македонския бизнесфорум  участват повече от 230 фирми от двете страни.

 • Управляващата в Македония ВМРО - ДПМНЕ прави антибългарски завой.  

    

   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Петър Стоянов и вицепрезидентът Тодор Кавалджиев са предали на слециализираните служби данни за корупция.

 • " Болкан нюз корпорейшън"  представи програмния си проект за частен национален ефер, Нова телевизия и гръцката "Антена" подават нови документи за ефира.

 • БСП и ДПС няма да подкрепят днес искането на кабинета за разширен мандат за преговори с ЕС за спиране на блоковете на АЕЦ "Козлодуй".

 • Второ четене на данъчния кодекс.

 • Компенсаторните записи, които не са използвани от гражданите до края на 2000 г., стават държавен дълг, според приетите промени в Закона за реституцията..

 • На среща с президента Стоянов  лидерът на ДПС Доган потвърди позицията си за промени в  кабинета поради липса на доверие в сегашния му състав и не поиска свои министри

 • Днес лидерът на СДС Костов ще преосмисля формулата на ОДС на срещи с лидерите на ВМРО и БСДС.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Президентът Петър Стоянов потвърди, че с Бил Клинтън ще обсъжда въпросът за бази на САЩ в България, които няма да са ядрени
  Вчера президентът Петър Стоянов призна за възможността за откриване на бази на САЩ в България. Той каза, че една от темите, които ще бъде обсъждана с президента Бил Клинтън при посещението му в България, е "за предоставяне на инфраструктурни обекти на българска територия на сили на НАТО при необходимост, при нужда, както и за съвместни учения". С Клинтън той ще обсъди "по-нататъшното сближаване на България с НАТО за едно по-добро взаимодействие и сътрудничество на България с НАТО. За оперативната съвместимост на България и НАТО."
  Президентът Стоянов беше категоричен по въпроса за ядрени бази в България:
  "Това, което със сигурност няма да коментирам, е въпрос за разполагане на ядрени бази на българска територия, защото честно казано това е абсурд. Стратегията на НАТО след свършването на студената война изрично съобщава, че НАТО ще намалява своя ядрен арсенал и че НАТО няма никакви намерения да разполага ядрени сили дори на територията на новоприетите държави, които кандидатстват"./"Монитор"/

  Позиция на посолството на САЩ
  Вчера посолството на САЩ в София направи специално заявление, в което се отбелязва, че САЩ нито са обсъждали, нито са предлагали разполагането на ядрени оръжия в България. САЩ от дълго време намалява присъствието на ядрени оръжия в чужбина. Думите на посланик Хил, че при предстоящата визита на Бил Клинтън в България може да се обсъжда и разполагането на американски бази в България, "не трябва да се интерпретират като намерение от страна на САЩ да установят бази в България". Думите на Кристофър Хил, според посолството, трябва да се възприемат в контекста на изявление на българското правителство, че като партньор на НАТО България би трябвало да бъде отворена за идеята за военни бази на САЩ на нейна територия. "САЩ внимателно ще обсъди една сериозна идея, изразена от правителството, с което работим в тясно сътрудничество". /"Демокрация"/

  След посещението на АЕЦ "Козлодуй" американският посланик Ричард Стаг заяви, че проблем 2000 е решен в АЕЦ и отмени заповедта си за евакуация на посолството около Нова година
  Вчера след посещението си в АЕЦ "Козлодуй" заедно с посланиците на страните от Г-8 и ЕС посланикът на САЩ Ричард Стаг призна, че е издал заповед за евакуация на посолството около Нова година от страх, че България няма да може да се справи с компютърния проблем 2000. След като на място се е запознал и уверил, че АЕЦ е напълно подготвена за проблем 2000 г. Ричард Стаг каза, че ще отмени тази своя заповед, която засяга и всички граждани на САЩ на българска територия. /"Демокрация"/
    

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Петър Стоянов и вицепрезидентът Тодор Кавалджиев са предали на слециализираните служби папки с данни за корупция. Това съобщиха Стоянов и Кавалджиев вчера отделно един от друг, информира в-к "Стандарт".  Преди срещата си с лидера на ДПС Доган, Стоянов е заявил за медиите, че е получил от лидера на синдикат "Подкрепа д-р Тренчев  преди три дни дебел плик с информации за корупция, който е изпратил на компетентните органи.
  Преди Стоянов се произнесе Кавалджиев в Пловдив. Данните, които имам, показват, че корупцията е по всички етажи на властта. Папките, стигнали до мен, предадох на спецслужбите, за да ги проверят, е обяснил Кавалджиев. При него продължавали да пристигат сигнали за злоупотреби. Вицепрезидентът е бил обаче категоричен, че няма да каже имена, посочва "Стандарт". Кавалджиев е обяснил единствено, че има данни за приватизирано под масата пловдивско предприятие. Нито аз, нито президентът сме институции, които трябва да водят борба с корупцията. Искахме да предизвикаме дебат и успяхме, заявява Кавалджиев. Според него управляващите сами трудно могат да се справят с корупцията. Вицепрезидентът приканва гражданите да сигнализират за всеки случай, на който се натъкват.
  Лидерката на БЗНС - Народен съюз Анастасия Мозер отправи критика към Кавалджиев, че само говорел за папки, а не ги предавал където трябва. Какво означава, че той не може да сезира съответните органи, аз ли да взема документите и да ги предам, потита тя.
  Според депутата от БЗНС Моньо Христов с изявлението си за корупцията президентът Стоянов сякаш се опитал да се дистанцира от тези, които са го избрали. /"Стандарт"/.  В интервю за в-к "Труд" със заглавие "Корупцията е в приватизацията" призидентът Стоянов подчертава, че е сред щастливите президенти, защото го разбират тези, към които отправя посланията си. Обиктновените хора на България много добре разбраха за какво става въпрос - че "това е послание, което няма за цел да преструктурира политическото пространство, да събаря правителства...Напротив, това е послание, което има оздравителен характер", казва Стоянов. По думите му той е бил разбран добре и от българския народ, и от ОДС. "Радвам се на тяхната реакция /на ОДС/, тя беше много самокритична, имам предвид снощната декларация на парламентарните групи на ОДС. Оттук нататък се иска просто работа", казва президентът и подчертава, че няма държава, която да не е застрашена от корупция. "Там, където се раздържавява собственост, където собствеността от държавна става частна, на ръба на това раздържавяване корупцията винаги застава като верен страж", коментира Стоянов.
  Президентът не бил споделил намерението си да отправи обръщение за корупцията с Костов непосредствено преди това, но бил споделял тези въпроси неведнъж в разговорите си с премиера, шефа на парламента и с членовете на НИС. "Впрочем, контактите ни са изключитгелно чести и откровени.... и трябва да призная, че съм срещал разбиране - обяснява Стоянов. - Но някак си инерционното поведение - хайде да ги отложим след още малко, хайде след като започнат преговорите, хайде след още една година - това е нещото, което ме накара да бия толкова силно камбаната на тревогата".  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Правителството ще падне без покана от ЕС, според в - к "Монитор"
  Вече втори ден в-к "Монитор" разработва идеята, че ЕС няма да покани България за преговори. Днес тази идея е под общо заглавие "Кабинетът пада без покана от ЕС".  "Монитор" подробно разглежда поведението на БСП, ДПС и Евролевицата по дебата за предоставяне на широк мандат на правителството за преговори с ЕС за АЕЦ "Козлодуй". В интервю се предлага мнението на депутата от СДС Димитър Абаджиев. Той казва: "Ако ние в момента нямаме пълен консенсус по въпроса за АЕЦ, който е свързан с началото на преговорите, ще намалим силата на българската позиция." Това може би няма да е решаващо, но ще има значение за решението на съвета на ЕС. Това пък вече показва, че те /опозицията/ преследват вътрешнопартийни интереси. Липсата на консенсус според мен ще се отрази на началото на преговорите". Според Абаджиев "БСП има интерес да разклати държавата", за да се върне във властта.
  В. "Монитор" съобщава от свой анонимен източник, че на 2 ноември Костов е получил писмо от комисаря по разширението на ЕС Ферхойген, което е било "заплашително". Ферхойген заплашвал, че решението на ЕС в Хелзинки изцяло ще зависи от позицията на правителството по затварянето на първите 4 реактора на АЕЦ.
  В. "Демокрация" публикува мнението на Люлин Радулов, директор на Черноморския енергиен център. Според него "този натиск не е толкова заради грижа за ядрената безопасност, а заради собствените избиратели. Те викат най-много, когато има избори, а избори винаги има."

  Холандия ще съдейства на България за приемливи срокове за затваряне на  реакторите на АЕЦ
  Вчера външният министър Надежда Михайлова, която е на официално посещение в Холандия, се е срещнала със своя колега Йоазиас ван Аартсен. Той е дал уверение, че Холандия ще подкрепи намирането на приемливи срокове за затварянето на 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй" при преговорите на България с ЕС. Той се е ангажирал да съдейства за постигане на оптимален баланс между българските и европейските интереси по този въпрос, съобщи говорителят на външно министерство. /"Демокрация"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Днес в Боровец започва тристранната среща на президентите на България, Румъния и премиера на Гърция
  Днес сутринта в курорта Боровец започва двудневната тристранна среща между президентите на България Петър Стоянов, на Румъния Емил Константинеску и  гръцкия премиер Константинос Симитис. Основните дискусии ще обхванат три теми - обстановката на Балканите след кризата в Косово в светлината на някои тревожни сигнали от провинцията, конкретизирането на Пакта за стабилност и евроинтеграцията на България и Румъния . След общите разговори се предвиждат и срещи на четири очи. От екипа на Стоянов не очакват решения по въпроса за втори мост над Дунав, нито дебат по затварянето на реакторите на АЕЦ "Козлодуй"./"Демокрация"/

  Гърция отпуска на България безвъзмездно 60 млн. дол., а Бодо Хомбах ще лобира за втори мост над Дунав пред Румъния
  Вчера от Солун се завърнаха финансовият министър Муравей Радев и търговският министър Валентин Василев. Те взеха участие в икономическия форум за възстановяване на ЮИЕ. На форума Радев е предложил да се създаде регионален фонд за възстановяване на региона като средствата за него постъпят от Г-24. При завръщането си в България министър Радев съобщи, че Гърция ще отпусне на България безвъзмездно 60 млн. долара в продължение на 5 години. През 2000 г. Блъгария ще получи 7 млн. дол., а през следващите години до 2004 г. - по 12-15 млн. долара. Гръцкият план предвижда парите да отидат за инфраструктурни проекти, строеж на училища, болници и за съживяване на производството. Според информацията на министър Василев Гърция ни отпуска 80 млн. долара за същия период. Според гръцкия план Албания ще получи 51 млн. евро, Македония - 46,8 млн.евро, Румъния - 72,5 млн. евро и Косово - 75,5 млн. евро. Общо Гърция ще отпусне 543 млн. евро като безвъзмездна помощ. Предвидената за СРЮ помощ, ако ембаргото бъде отменено, е от 241 млн. дол.
  На форума е присъствал и координаторът на Пакта за стабилност Бодо Хомбах. При завръщането си министър Радев заяви, че Хомбах се е застъпил за изграждане на втори мост над Дунав при Видин - Калафат. "Хомбах се намеси в разговора ми с румънския финансов министър и призова Букурещ да надскочи собствените си критерии и да мисли по европейски", заяви Радев. По инициатива на Хомбах ще се проведе специална среща за моста между финансовите и транспортните министри на двете страни. Там ще се обсъди възможността за компенсиране на държавата, чието предложение за мястото на моста се отхвърли. Румънците вече са склонни да мислят за финансова компенсация, но трябва да докажат какви са им загубите, уточни Радев. До месец Хомбах ще дойде в България, за да се уточнят следващите стъпки за получаване на средства по Пакта за стабилност, заяви министър Василев. /"Стандарт", "Монитор"/
  В - к "Демокрация" предлага мнението на министър Василев, "че с този план Гърция се превръща в един от първите донори на страните, които пострадаха от войната. Очаква се и други страни от ЕС, а и банкови институции да последват този пример".

  В българо - македонския бизнесфорум участват повече от 230 фирми от двете страни
  В започналия вчера в София българо - македонски бизнесфорум вземат участие повече от 64 македонски и повече от 160 български фирми. Те веднага започнаха преговори за търговия и сътрудничество. Целта е да се установят контакти преди да влезе в сила от 1 януари 2000 г. споразумението между двете страни за свободна търговия. Вчера на откриването търговският министър Валентин Василев заяви, че само през последния месец търговията между двете страни се е увеличила с 20%. Министърът на търговията на Македония Никола Груевски, който също присъства на откриването, заяви, че стокообменът между двете страни сега е доста слаб въпреки географската ни близост. Той изрази убеждението си, че повечето български стоки ще станат конкурентноспособни след 1 януари, когато влезе в сила споразумението за свободна търговия. Фирмите и от двете страни проявиха голям интерес към сътрудничество и бизнес. Специалистите предвиждат сключването на голям брой договори на следващия форум в Скопие до края на тази година./"Пари"/

  Управляващата в Македония ВМРО - ДПМНЕ прави антибългарски завой
  Днес няколко централни ежедневника публикуват разпрастранената от Ройтерс информация, че премиерът Любчо Георгиевски се готви да уволни двама министри от пробългарското крило на ВМРО. Това са министърът на културата Димитър Димитров и на младежта и спорта Георги Боев. Тези намерения на Георгиевски са пряко свързани с резултатите от първия тур на изборите за президент, в които претендентът на социалистите Тито Петковски спечели убедително пред кандидата на ВМРО Борис Трайковски. Сега предстои балотаж между двамата. В предизборната кампания Петковски обвини ВМРО в пробългарски уклон и желание да превърне Македония в крило на България , а министрите Димитров и Боев бяха пряко посочени като проводници на този курс. Премиерът Георгиевски смятал да направи големи промени в правителството и щял да се освободи от двамата министри и от обвиненията за пробългарска политика.
  В коментара на в - к "Сега"се отбелязва: "Тито взе, че набра най - много гласове на изборите и сега Любчо Георгиевски и Борис Трайковски усърдно се опитват да се разграничат от всичко и всички, които напомнят за българско… Така обаче едва ли ще успеят да спечелят президентското кресло. А какво ще стане след като веднъж разбутат кабинета, един господ знае."
   
   
   


   МЕДИИ
   
  " Болкан нюз корпорейшън"  представи програмния си проект за частен национален ефир, Нова телевизия и гръцката "Антена" подават нови документи за ефира
  Експозето на изпълнителния директор на "Нюз корпорейшън" Мартин Помпадур предизвика ръкопляскания сред членовете на медийния съвет и журналистите по време на изслушването, информира в-к "Сега". Кандидатите представиха перфектна програма, която ще се захранва основно от продуктите на огромната "Нюз корпорейшън". Компанията държи държи 2/3 от тв пазара в света. Запазените марки на "Нюз корпорейшън" са "Туенти сенчъри фокс", "Фокс кидс", "Скай спорт", "Скай нюз", "Фокс нюз ченъл", "Фокс спорт нет". Компанията притежава и английските вестници "Таймс" и "Сън", австралийския "Аустралиан" и издателството "Харпър Колинс".
  Ако получи лиценза, "Болкан нюз" обеща да излъчва на първо място новини и спорт. 50% от програмата ще заемат европейски предавания,  като 30% от тях са за български продукции.
  През първите 4 месеца компанията на Мърдок предлага да излъчва програмата на Ефир 2, като постепенно я допълва с нови програми. Ако БНТ откаже, ще излъчваме продукции от фонда, съобщи Помпадур. Първоначалната инвестиция ще бъде 15 млн. долара. Постепенно всяка година ще се реинвестират нови средства според рекламните приходи.
  Целта ни е да правим българска телевизия за българи от българи, заяви Помпадур. Генералният мениджър на канала ще бъде нает след консултация с независима фирма. Шефовете на направления ще са хора с опит в българските медии.
  Ако не получим далекосъобщителния лиценз, ще си отидем от България, заяви Мартин Помпадур. Същото обявиха във вторник и представителите на скандинавската SBS.
  Аз дадох най-висока оценка на този кандидат, е казала за в-к "Сега" Светлана Божилова от НСРТ. Според Александър Иванов тяхната програма била 10 пъти по-добра от тази на SBS, която пък била 100 пъти по-добра от тази на Нова телевизия, цитира думите му в-к "Сега".
  Още по време на представянето на "Болкан нюз" е станало ясно, че "Нова телевизия" и гръцката "Антена"спешно подават нови документи за издаване на национален лиценз. Веднага след провала на конкурса пред НСРТ двете компании сключиха споразумение за сътрудничество и се договориха "Антена" да купи 70% от НТВ.  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  БСП и ДПС няма да подкрепят днес искането на кабинета за разширен мандат за преговори с ЕС за спиране на блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Аргументите им за това съвпадат. Двете политически сили смятат, че искането на мандат за получаване на широка парламентарна подкрепа, е чисто политически акт. Вотът от местните избори трябва да се компенсира от подкрепа от целия парламент, каза лидерът на ДПС Ахмед Доган.  На среща с президента вчера Доган е заявил, че няма да промени позицията си за АЕЦ. Той свързва даването на мандат на Костов за преговори с ремонт на правителството.
  Кабинетът разполага с нисък рейтинг, поради което премиерът има нужда да покаже национално съгласие, е становището на лидера на БСП Георги Първанов.
  Социалистите са внесли свое проекторешение, според което правителството трябва да договори с ЕС срокове за спиране на 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ една-две години преди края на жизнения им цикъл /2007 г:/. Според тях трябва да се признаят и инвестираните в ядрената безопасност на "Козлодуй" над 200 млн. долара. Правителството трябва да води преговори за 3-ти и 4-ти блок до 2004 г. В документа на БСП е отбелязано, че кабинетът не е постигнал взаимноприемливи условия в преговорите с Еврокомисията и е допуснал по-неблагоприятно третиране в сравнение със Словакия и Литва.
  Трябва да има пункт за задължителна ратификация от парламента при закриване на всеки от ядрените реактори, предлагат от ОНС.
  Евролевицата и Народен съюз се обявиха вчера в подкрепа на правителственото искане. Според депутата от Евролевицата и шеф на енергийната комисия Кирил Ерменков "всички в Евролевицата са убедени, че е необходимо да се даде възможност за разширяване мандата на кабинета, който е поел ангажимента да води преговори и в кратък период да търси компенасации за евентуалното по-ранно спиране на първи и втори блок на "Козлодуй". Ерменков обясни, че Евролевицата ще предложи, когато се преговаря за компенсации, да се договорят и финансово-технически компенсации за изграждане на заместващи мощности, като АЕЦ "Белене", и монтиране на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй".
  На заседание вчера енергийната и икономическата комисия подкрепиха искането на кабинета за разширен мандат.

  Цената на 1 квч електроенергия ще нарасне с 0,5 цента /сега той струва 3,5 цента/, ако бъдат спрени първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха вчера експерти на КНСБ
  България ще губи от неизнесена електроенергия до 180 млн. долара годишно, ако преждевременно бъдат извадени от строя 880-те мегавата ядрени мощности на първите два блока на "Козлодуй".
  Има опасност да загубим за дълго турския и целия балкански  енергиен пазар и да стигнем до режим на тока, както преди десетина години, смятат синдикалните експерти. По преценка на водещи европейски специалисти за изграждането на един нов ядрен блок с мощност 1000 мегавата са необходими 8 години, както и от 2 до 3 млрд. долара.
  В същото време разходите за извеждането му от експлоатация представляват до 30% от вложените инвестиции. България няма разработена програма за закриване на блоковете си и ако пристъпи към това принудително, рискът за страната е огромен, е становището на председателя на синдиката на атомните енергетици Альоша Първанов.
  На искането на Европа да закрием реактори, трябва да се отговори с икономически аргументи, смятат от КНСБ. Позицията на синдиката ще бъде внесена в социалната комисия на ЕС.
   

  Второ четене на данъчния кодекс
  В случай, че данъкоплатецът не може да се издължи на хазната,  данъчните инспектори не могат да му вземат вещите за всекидневна употреба, необходимата храна, топливо и работен добитък. Заплати, влогове, пенсии и стипендии до 150 лв., както и социални помощи също са недосегаеми за данъчните служби. Неприкосновени остават и единственото жилище, както и ниви до 3 дка и необходимият за обработването им инвентар.
  От 2000 г. данъчните служби са задължени да предупреждават с писма за изтичането на сроковете за плащане на данъчните задължения, като освен по пощата  е задължително и устното уведомяване по телефона или лично от инспектора.  Ако нередовният данъкоплатец не е вкъщи, служителят предава съобщението си на негов представител или пълнолетен член на семейството,  както и на съсед, приел да стане посредник.
  Само за дългове над 3000 лв. инспекторите ще търсят съдействието на МВР и ще могат да налагат забрана за напускане на страната. Те ще определят нов срок за плащане на налозите и ако и тогава задълженията не се погасят, данъчните служби ще могат да разгласят публично имената на длъжниците чрез бюлетин или в медиите. Общественото порицание се съчетава и със стартиране на процедура по принудително събиране на вземанията..
   
  Първо четене на промени в Закона за реституцията
  Компенсаторните записи, които не са използвани от гражданите до края на 2000 г., стават държавен дълг. Това предвиждат приетите на първо четене вчера промени в реституционния закон, внесени от депутата от СДС и шеф на правната комисия Светослав Лучников.
  Срещу компенсаторните бонове държавата ще издава облигации, които ще се изплащат от 2002 г. по погасителен план, утвърден от парламента и съгласуван с финансовото министерство.
  С компенсаторни записи по Закона за реституцията бяха обезщетени хора, на които реално не можеше да им бъде възстановена собствеността. Според Лучников за изплащането им ще са нужни не повече от 25 до 50 хил. нови лева годишно. Има достатъчно време в бюджета да се предвидят средства за това, тъй като през 2002 г. вече няма да има субсидии за губещи предприятия, смята Лучников.
  До 30 юни 2000 г. министри, областни управители и кметове трябва да насрочат търгове за обекти, които ще се приватизират само с компенсаторни записи и са извън утвърдените програми за приватизация. Собствениците на записи ще могат да приватизират свободни държавни и общински терени, които са в границите на регулационните планове на населените места. Те ще могат да получат собственост и при незавършено строителство, гласят промените в закона.


  СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Според приетото от Висшия съдебен съвет становище вчера шефът на Специализираната следствена служба Бойко Рашков и колегата му Ангел Алексанров не трябва повече да участват в заседанията на съвета
  Шефът на Специализираната следствена служба Бойко Рашков и колегата му Ангел Алексанров не трябва повече да участват в заседанията на /ВСС, заявиха единодушно членовете на съвета вчера.
  Тъй като законовата процедура по оспорване на избора на двамата е изтекъл през декември м. г. и ВСС не може да ги отстрани, вчера съветът излезе само със становище. То е по повод решението на Конституционния съд, според което 2-годишното участие на двамата в предишния ВСС се брои за пълен мандат и те не могат да членуват в сегашния. Решението е в сила от петък
  Вчерашното становище на ВСС е било предложено от Румен Янков, шеф на ВКС, ръководил заседанието на ВСС поради отсътвието на правосъдния министър Гоцев.

   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  На среща с президента Стоянов  лидерът на ДПС Доган потвърди позицията си за промени в  кабинета поради липса на доверие в сегашния му състав и не поиска свои министри
  "Подкрепям президента в стремежа му да гради рухнали мостове и да отваря затворени врати", заяви снощи лидерът на ДПС Ахмед Доган след едночасова среща с президента Стоянов. Целта на срещата според изказване на Доган преди ден е била Стоянов да бъде запознат с новата политика на ДПС след местните избори през октомври. .
  Доган е отишъл при президента с 11 депутати от ДПС, които изнесли пред държавния глава "впечатляващи" данни за натиск на СДС над структурите на движението по време на изборите. "ОДС повече няма да има", е заявил категорично Осман Октай.
  "Вторият, а понякога и третият брак между едни и същи партньори е по-здрав", се е опитал да стопли ледовете между СДС и ДПС президентът. Доган обаче е бил категоричен, че  "с едно извинение за някои крайни изказвания не става", информира в-к "Труд".
  Общото становище на Стоянов и ДПС е, че "българският етнически модел е визитната ни картичка за приемнето ни в Евросъюза".
  Въпреки желанието на президента да помири премиера с Доган лидерът на ДПС заяви, че няма да промени позицията си за АЕЦ. Той свързва даването на мандат на Костов за преговори с ремонт на кабинета, пише "Труд".
  Няколко часа преди срещата със Стоянов Доган е конкретизирал пред журналисти чии министерски оставки иска :"Бакърджиев, който заплашва сори с бой, Бонев, който има комплекс на нереализиран политик и български Рамбо, Муравей, който заплашва общини със спиране на субсидията".
  Лидерът на ДПС припомни признанието на премиера Костов, че "кабинетът не е диалогичен и има нужда от ремонт преди преговорите с ЕС". В замяна Доган обеща, че ДПС "може би ще коригира отношението си към управляващите", съобщава в-к "Стандарт". Доган е уточнил, че искането на ДПС за промени в кабинета не е заявка за участие във властта, а по -скоро липса на доверие към кабинета в този му състав и структура.
  "Доган обяви открита война на правителството вчера след няколкомесечните предупреждения за изгорелите мостове между движението и СДС", заявява на първа страница в-к "Стандарт. Вестникът посочва, че в един и същи ден Доган е хвърлил в медийното пространство две бомби - "бойкотира предложението на кабинета да получи мандат от парламента за преговори с ЕС по затварянето на първите 4 реактора на "Козлодуй" и поиска главите на трима министри. След списъка с тези имена обаче лидерът на ДПС поставял многоточие, защото имало още, които трябвало да си отидат, информират "Сега", "Стандарт", "24 часа" и др.  Искаме корекция на арогантния, безпардонния стил, е подчертал Доган. Според него трябвало да се започне от премиера, но в случая ставало въпрос за степен на ремонт.
  Пред президента Доган обяви, че ДПС поема нов курс. Досега наблягахме на интеграцията, сега всичко става зависимо от запазването на идентичността на турското малцинство, заяви лидерът на ДПС. Според него електоратът с вота си го наказал, че досега е бил прекалено толерантен и недостатъчно твърд. В Кърджали спечели моделът на разделението на наши и ваши, а не този, който градим от 10 години. Затова ДПС няма да участва в управлението на общината, е бил категоричен Доган. Той е подчертал, че дори ДПС да приеме вота на местните избори, не приема модела на Иван Костов.
  В интервю за в-к "Труд" президентът Стоянов коментира, че е спокоен за българския етнически модел. Според него по време на избори "нещата са винаги малко горещи, те винаги малко или повече излизат извън контрол, винаги казваме неща, за които след това сигурно и малко съжаляваме".
  "Аз във всички случаи ще положа усилия оттук насетне тези процеси да бъдат регулирани, да влязат в техните нормални рамки и това е предмет на отделни разговори както с ОДС, така и с ДПС, заявява президентът Стоянов.
  ДПС ще изрази позицията си пред посланиците на страните от НАТО, с които има серия от срещи през тази и идната седмица. Днес е разговорът с посланика на САщ Ричард Майлс.
  .
  Лидерът на СДС Иван Костов ще преосмисля формулата на ОДС
  Днес премиерът и лидер на СДС Костов обеща да преосмисли формулата на управляващата коалиция ОДС на срещи с лидерите на ВМРО и БСДС Красимир Каракачанов и Йордан Нихризов.
  В управляващата коалиция трябва да бъдат всички реални партньори на СДС, а не само Народен съюз, смятат партиите, гравитиращи около СДС. Лидерите на Народен съюз Савов и Мозер са против тази идея, припомня в-к "Сега".
  На много места загубихме, защото не бяхме заедно, са заявили Костов и Каракачанов. Лидерът на ВМРО е подчертал, че разминаването между партньорите се дължи преди всичко негативната кампания, която провели структурите на СДС в Пловдив, Благоевград и Кюстендил.
  На този етап ВМРО и БСДС ще останат лоялни партньори на СДС в парламента и в новите общински съвети, са обещали Каракачанов и Нихризов.