ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
4 октомври 2000 г.
 
   Тема на деня | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с балканските страни | Отношения с  Русия | Армия | Енергетика | Партии
  | Социална обстановка | Икономика|
   
    
      
  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • В българо-американските отношения назрява скандал заради това, че България е пуснала на свобода двама световно известни мафиоти.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Германия чества без Хелмут Кол 10 години от обединението.

 • Русия и Индия подписаха договор за стратегическо партньорство.

 • Среща на Мадлин Олбрайт в Париж с Барак и Арафат.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Сърбия е парализирана от протестите, а правителството предупреди, че няма да допусне хаос и анархия.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Югославия не допусна на своя територия българска делегация от депутати и общинари.

 • БСП призна победата на Кощуница за президент.

 • Хърватският президент Стипе Месич и премиерът Костов определиха отношенията между двете страни като пример за европейски отношения.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Русия ще предостави на България 10 гранични катера за борба с престъпността в Черно море
   

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • След 2002 г. българските граници ще се пазят от 7000 професионалисти.

 • Международните експерти удостоверяват, че 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" са безопасни.

 • СДС насрочи  за 6 ноември конференция за отношенията между България и  Международните финансови институции през 2001 - 2005 г.

 • НИС на СДС отхвърли предложението на Бакърджиев за среща на старото и новото ръководство на партията.

 • Дянко Марков от БДФ остава в парламентарната група на СДС.

 • БСП се среща днес с лидера на ДПС Доган.

 • Лидерът на Евролевицата Томов призова местните структури на БСДП да се противопоставят на съюзяването на ръководството си с БСП.

 • Лекарите в Смолян започнаха стачка заради неполучени заплати.

 • Социалният министър Нейков връчи първите 7 лиценза на пенсионно-осигурителни дружества.

 • Българската приватизация навлиза в нова фаза.

 • България е  седма по чужди инвестиции и с най-нисък ръст на брутен вътрешен продукт в Източна Европа.

 • Булбанк се ориентира към инвестиционно банкиране.
   

     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  В българо-американските отношения назрява скандал заради пуснатите на свобода от България двама световно известни мафиоти
  Вчера в специално интервю за в-к "Стандарт" посланикът на САЩ Ричард Майлс заяви, че България е изпуснала още един крупен мафиот, освен Осман Кадиев, поискан за екстрадиция от САЩ / справка във връзка с Кадиев и в бюлетина от 3 октомври/. Той определи скандала с двамата освободени престъпници като "много лоша работа". Ето какво казва Майлс по този случай: "Мисля, че бяха направени някои грешки. Контактувахме с официалните български власти по този проблем. Ще спомена това и пред високопоставени служители. Ще търсим и дипломатически канали. И се надявам, че ще разрешим проблема. Макар че не само един, а двама души са били освободени. И те са още на свобода. А тези хора са обвинени в престъпления в САЩ, и то не маловажни, а доста сериозни. Те са сега в България  или съседни страни, не знам точно къде. Това е много лошо." Майлс ще отправи ново искане за екстрадиция като "предишното ни искане продължава да бъде в сила, въпреки че те са били освободени. Изпратихме дипломатическа нота за Мохамед Амир на 2 август. Той е бил освободен на 21 септември. За Осман Кадиев изпратихме нота на 15 септември, а той е бил освободен на 28 септември." Проверката на "Стандарт" е показала, че 12 дни чиновници са укривали нотата на посолството на САЩ, с която българските власти се информират за престъпленията на Осман Кадиев в САЩ. От външно министерство заявяват, че са изпратили нотата до Министерството на правосъдието веднага на 21 септември , но от там твърдят, че са я получили на 28 септември. В същия ден посолството на САЩ изпраща специална нота до главния секретар на МВР полк. Славчо Босилков, зам.-министъра на правосъдието Златка Русева и зам.-главния прокурор Христо Манчев. Отправено е искане Осман Кадиев да остане в затвора, но докато преписката се размотава из инстанциите, българската съдийка Галина Христова от Софийски градски съд пуска Кадиев  на свобода срещу "подписка". Потърсен веднага след това на посочения от него адрес, той изчезва.
  В интервю за в-к "Демокрация" Антон Гиргинов, отговарящ прокурор за екстрадициите във ВКП, заявява, че при представяне на медицинско, какъвто е мотивът на СГС за освобождаването на Кадиев по болест, съдът е трябвало в конкретния случай да  има предвид  единствената  възможност за освобождаване, която предвижда договорът от 1924  г. : ако до изтичане на 90 дни от задържането не пристигне официалната молба за екстрадиция. "При заболяване се осигурява лечение под стража. Договорът може да е стар, може да е демодиран, но един стар и демодиран договор е точно толкова задължителен, колкото и един нов и модерен  документ", пояснява Гиргинов. Що се отнася до дадените от СГС разяснения по решението на съда за освобождаване на Кадиев поради липса на доказателства, Гиргинов коментира, че когато се иска временно задържане на търсено лице, което ще трае до искането на екстрадиция, задържането се извършва само въз основа на информация, която най-често се предава чрез Интерпол. Такава информация е била предоставена на българския съд.
  В интервю за в-к "Сега" Майлс твърди, че при посещението си в България  Ричард Шифтър е обърнал силно внимание върху задържането на двамата мафиоти. В интервюто си за в-к "Стандарт" вътрешният министър Йорданов казва, че при посещението на Шифтър са говорили за "уточняване на конкретни неща около споразумението за сигурност в Югоизточна Европа. "Говорихме в рамките на това споразумение.Ще играем важна роля в борбата срещу наркотрафика."
  Набеденият за бос на руската мафия Осман Кадиев не е напускал територията на България. В МВР няма данни той да е емигрирал. Това съобщи вчера вътрешният министър Йорданов след завръщането си от Москва. Версията, лансирана от някои вестници, че съществуват двама Кадиевци, според министъра не е сериозна. Бандитът бил един, който по класически вариант използвал различни имена и паспорти. Министър Йорданов обясни, че Кадиев е бил разследван от службите на МВР, поради което е бил арестуван. Той не уточни за какво точно е бил задържан руският гражданин, информира в-к "Демокрация". Шефът на МВР е заявил отново за пресата, че Кадиев не е толкова значима фигура, че да е център на внимание, и затова не е бил обект на обсъждане при визитата на министъра в Русия. Същото се отнасяло и за екстрадираните Майкъл Чорни и Денис Ершов.
  Шефът на Гранична полиция полк. Владимир Григоров е съобщил вчера за медиите, че са взети всички мерки Кадиев да не напусне страната. Официална информация от руските власти за него е пристигнала още през август. Вчера министър Йорданов е наредил проверка по случая Кадиев, съобщава "Демокрация".
  В - к "Стандарт" информира, че премиерът Костов е поискал писмени обяснения от няколко институции заради скандала с пускането на руския мафиот Кадиев. Писмени обяснения до премиера са писали високопоставени служители от външното и правосъдното министерство.
  /"Стандарт", "Сега", "Демокрация" /

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Сърбия е парализирана от протестите, а правителството предупреди, че няма да допусне хаос и анархия
  Вчера хиляди граждани блокираха центъра на Белград и движението в града стана невъзможно. Продължиха протестите и блокадите на главните пътища в цялата страна. За първи път независимите сръбски медии съобщиха за полицейски арести и употреба на сила. Въведен беше и режим на тока заради недостига на въглища, поради стачката на миньорите. Сръбското правителство предупреди, че ще предотвратява и ще наказва всички действия, заплашващи личната и материалната сигурност на гражданите. По телевизията Милошевич призова сърбите да спасят страната от опозицията. Той обвини Кощуница, че иска да предаде Сърбия на Запада. От своя страна Кощуница обвини Милошевич, че е наемник на НАТО. Русия продължава да търси компромис между Милошевич и опозицията за излизане от създалото се кризисно положение. /"Монитор"/ 
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   ****
  Отношения с балканските страни
   
  Югославия не допусна на своя територия българска делегация от депутати и общинари
  Делегация от Столичната община, в която имаше и депутати, не беше допусната от югославските гранични власти на територията на Югославия. Те бяха върнати още на граничния пункт Калотина. След тричасово задържане и щателна проверка на документите на делегацията е бил отказан достъп до Югославия без никакви обяснения. Това заяви вчера председателят на Софийския общински съвет Антоан Николов, който е бил и шеф на делегацията. В групата са били още зам.-кметът на София Венцислав Николов и депутатите от СДС Димитър Абаджиев и Илиян Попов. Те пътували до Ниш по покана на кмета на града Зоран Живкович. Димитър Абаджиев е имал и лична покана от Зоран Живкович, който е и зам.-председател на Демократическата партия. Абаджиев съобщи за медиите: "Посещението беше съгласувано с Европейската народна партия, на която СДС е член, с цел запознаване със ситуацията на място." /"Монитор", "Демокрация"/

  БСП призна победата на Кощуница за президент
  Вчера след заседание на Изпълнителното бюро на БСП говорителят на партията заяви: "БСП признава за победител на президентските избори в Югославия кандидата на опозицията Воислав Кощуница. Югославските власти трябва да разсеят всякакви съмнение около възможни манипулации на изборните резултати. Преди изясняване на въпросите за нас това е едно силово решение. До даване на отговор на всички въпроси за нас победител е представителят на опозицията г-н Кощуница. За нас решаващи са предпочитанията на гражданите на Сърбия. Това означава, че сме против манипулирането на резултатите от изборите и силовото им налагане както отвън, така и от сегашните югославски власти. Считаме, че ако международната експертиза е обективна, ако се приема и от двете страни в изборите, ако е авторитетна и има определена степен на задължителност на своите резултати за обществото, тя е приемлива."  От БСП са убедени, че ако има втори тур на изборите, опозицията пак ще ги спечели. БСП подкрепя процеса на демократизация и промяна в Югославия, защото смята, че само така Югославия може да се интегрира в Европа и да се осигури мир и стабилност на Балканите. /"Сега", "Земя"/

  Хърватският президент Стипе Месич и премиерът Костов определиха отношенията между двете страни като премер за европейски отношения
  В края на своето двудневно посещение в България хърватският президент Стипе Месич и премиерът Иван Костов дадоха пресконференция , на която определиха отношенията между двете страни като пример за европейски отношения. Сред обсъдените въпроси от двустранен интерес Костов посочи корабоплаването по Дунав, развитието на търговския обмен и сключването на бъдещо споразумение за свободна търговия. Стипе Месич съобщи, че в разговора с Костов е бил обсъден и въпросът за националните малцинства. Той каза, че политиката на двете страни в това отношение е абсолютно хармонизирана. Месич благодари, че България ще подкрепя искането на Хърватия за справедливо разделяне на наследството на бивша Югославия между създадените републики. Костов декларира, че България ще подкрепя Хърватия при решаването на всички международни въпроси и при постигането на всички цели, в това число интеграцията в ЕС и участието в Партньорство за мир. /"Земя", "Демокрация"/
   
   

  *****
  Отношения с Русия
   
  Русия ще предостави на България 10 гранични катера за борба с престъпността в Черно море
  Вчера при завръщането си от Русия българската делегация, водена от министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов съобщи, че е постигната договореност Русия да предостави веднага 2 катера със специална полицейска апаратура за граничната полиция. По-късно ще бъдат предоставени още 8 такива катера. Те ще бъдат снабдени със специална апаратура и ще преследват бандитски плавателни съдове в акваторията на Черно море, които пренасят контрабандни стоки и наркотици, както и базирани в международни води кораби, на които са монтирани поточни линии за пиратско производство на компактдискове. Постигната е договореност за експертно сътрудничество и обмен на оперативна информация. /"Демокрация"/

    


  АРМИЯ

  След 2002 г. българските граници ще се пазят от 7000 професионалисти
  Вчера при завръщането си от Москва, където беше заедно с вътрешния министър Йорданов, директорът на Национална служба "Гранична полиция"  Валери Григоров заяви, че в края на 2002 г. българските граници ще се пазят от 7000 професионалисти. Сега броят им е 8 100, като от тях 4700 са офицери и сержанти, а останалите са наборни войници. През 1999 г. 600 наборници са били заменени от толкова офицери и сержанти. През 2000 г. около 2000 наборници ще бъдат заменени с 1000 сержанти и 300 офицери. В края на 2002 г. личният състав ще бъде намален от 8 100, колкото е сега, на 7000 души. /"Сега"/


  ЕНЕРГЕТИКА

  Международните експерти удостоверяват, че 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй" са безопасни
  На 2 октомври експертна мисия на Международната агенция за атомна енергия започна проверка на 3 - и и 4 - и блок в АЕЦ "Козлодуй" и им даде по-висока категория на безопасност. Очаква се в края на 2002 г. тези блокове да получат международно признание за експлоатацията им до проектния им ресурс - 2010 - 2012 г. Досега за модернизацията на тези 2 блока са вложени 130 млн. долара, а до края на 2001 г. ще бъдат вложени още 30 млн. долара. В случай че България не запази двата блока, нейното развитие ще се забави, защото те произвеждат евтина и екологично чиста електроенергия. /"Сега"/     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС насрочи  за 6 ноември конференция за новата икономическа политика
  "Международните финансови институции и България през 2001-2005 г." е темата на конференцията, която СДС организира на 6 ноември в столицата. Дискусията ще бъде главно за националното съгласие по стопанската политика, икономическия растеж и конкурентноспособността, информира в. "Демокрация". Според шефа на бюджетната комисия и член на НИС на СДС Йордан Цонев  "идеята е да се анализират  новите предизвикателства пред България във връзка с постигнатата финансова стабилност и възможността на държавата да обслужва външния си дълг без външна помощ. Един от основните доклади ще изнесе премиерът Иван Костов.

  НИС на СДС отхвърли предложението на Бакърджиев за среща на старото и новото ръководство на партията
  На вчерашното си заседание ръководството на СДС е обсъдило  предложението на лидера на СДС - София Бакърджиев да се проведе среща на стария и на сегашния НИС на СДС, за да се обсъдят положението в страната и идеи за подобряване на управлението. "Ние сме за диалог, ние сме приятели и контактуваме непрекъснато помежду си, можем да се срещаме в най-различен състав, но не можем да институционализираме такава среща и да я правим в такъв формат", е заявила пред медиите зам.-председателката на СДС Екатерина Михайлова. Цонев се е присъединил към това становище с думите, "Не може да има такава среща, защото има една институция Национален изпълнителен съвет и няма формат стар, нов, по-стар, по-нов",  Той припомни, че почти целият състав на старото ръководство, както и на новото е в ръководния орган на СДС Националния съвет, съобщава в-к "Демокрация".
  След изявления  преди ден на президента Стоянов, на столичния кмет Софиянски,  на външния министър Надежда Михайлова, а преди тях и на зам.-председателя на СДС Димитър Абаджиев и на Светослав Лучников,  че приветстват и приемат идеята на Бакърджиев за такава среща, някои от вестниците от вчера побързаха да обявят, че повечето членове на НИС на СДС също били за срещата. "Новинар" посочи, че предложението на Бакърджиев има и противници в ръководството на СДС, позовавайки се само на отрицателното мнение на шефа на икономическата комисия Никола Николов. Прогнозирайки, че вероятно такава среща ще се състои, същият вестник акцентира върху важността на въпроса дали синият елит ще отиде на предстоящия син семинар в Пампорово обединен или разединен. Изразеното на вчерашното заседание на НИС на СДС становище против институционализирането на такава среща показва ясно, че консолидация на СДС преди изборите по начина, по който Бакърджиев предлага да стане това, няма да има. Висяща остава готовността на президента Стоянов  и на столичния кмет Софиянски, едни от личностите от управляващата партия с най-висок рейтинг, спрягани от пресата като евентуални обединители на некорумпираните, т. е. на опозицията в СДС, за  един диалог в рамките на СДС, но по- широк, във връзка с цялостната политика и оценка на дейността на СДС - какъвто Стоянов явно би приел, без да го счита за натиск да се ангажира с предизборната работа на сегашния НИС. В публикация  на в-к "Монитор" със заглавие"Нови вредители дълбаят отвътре СДС", която визира Никола Николов, се коментира предложението на Бакърджиев. Според публикацията без връщане към "по-сплотеното състояние на СДС от преди няколко години, крахът на изборите догодина за сините е осигурен". Работа именно в тази посока - ккъм консолидация, е предложил Бакърджиев. Важен знак за стартиране на подобен процес той вижда в една сбирка на "синия връх". Официална, показна сбирка, на която да присъстват членовете от стария и новия НИС - плюс президента Стоянов и столичния кмет и бивш служебен премиер Софиянски. "По-здрава акция за лъскане на изпоцапаната от външни и вътрешни сили синя фасада, здраве му кажи", се посочва в "Монитор". За провала на акцията се обвинява Николов, а "единствената логична хипотеза е, че Николов наистина се цели в синия лидерски пост, както и в този на следващ премиер".
  В-к "Демокрация" съобщава, че Екатерина Михайлова е отрекла на вчерашната пресконференция в СДС да има два отбора в синята партия.
  В-к "Сега" публикува коментар по темата, в който се казва: "Що за паника се надига в сините НИС-аджийски редици, та не дават и дума да се издума за серща на върха на СДС? Идеята на Бакърджиев за сгледа "нов-стар НИС" не изглежда чак толкоз страшна, но категоричното "не" на сините началници я прави сега доста интересна. Нали в СДС проблеми няма, що се кърши тъй нелюбезно хатърът на инициативното Тате? А да не би да е заради това, че колкото по-малко сини "неформални" форуми се провеждат, толкова по-малко истини ще се "изпуснат" случайно в ефира?".
  В интервю за в-к "24 часа" зам.-председателят на СДС Димитър Абаджиев, един от първите в СДС, публично приветствал идеята на Бакърджиев, след решението на НИС на СДС отвчера да се отхвърли среща на старо и ново ръководство, прави уточнението, че той по принцип бил за диалог в СДС, защото такъв е необходим, но "повечето членове на новия и стария НИС са членове на Националния съвет" и се виждали постоянно. Същевременно в интервюто си за вестника Абаджиев  акцентира върху необходимостта "хората, които са се утвърдили и натрупали обществено доверие  да продължат да работят за СДС.  Той отчита като грешка,  която трябва да се преодолее, че СДС няма структуриран механизъм за запазване на кадрите. Освен това според Абаджиев СДС трябва да пази хората си от компромати - "не да отваряме политически чадър, но сме длъжни да ги браним от неоснователни нападки".  Според него тези въпроси щели да се решат на националната конференция преди изборите.
  Зам.-председателката на СДС е отказала да коментира евентуалното излизане на депутатите от ВМРО от ПГ на СДС, обяснявайки, че ще изчака окончателното решение на партията.
  Тази седмица ще има заключителна среща на СДС с Народен съюз, на която ще се обобщят резултатите от консултациите по избирателните закони.
   

  Данко Марков от БДФ остава в ПГ на СДС
  Не възнамерявам да напускам ПГ на СДС, обяви вчера депутатът Данко Марков от БДФ, за когото преди дни пресата съобщи, че напуска групата заедно с двамата депутати от ВМРО.
  Дянков уточни, че по-скоро е очаквал ръководството на парламентарната група  на синята СДС да вземе някакви мерки, след като публично се е разграничило от изказването му по повод свалянето на българските плочи в Израел и репликата му "Депортирането на вражеско население не е престъпление", информира в-к "Демокрация. Марков обаче е заявил, че не се отрича от думите си и че позицията му е съобразена с Хагската конвенция. Той е обявил също, че се разграничава и от официалната позиция на СДС за избирателната система. Според депутата от БДФ трябва да има и мажоритарен избор, и то в тези райони, където най-много хора са се въздържали от гласуване на последните избори.
   

  БСП се среща днес с лидера на ДПС Доган
  След среща днес сутринта с Общонародния комитет за защита на националните интереси ръководството на БСП отново ще преговаря с лидера на ДПС Доган в парламента, съобщава в-к "Земя". Утре социалистическата партия има разговори с ВМРО, а в четвъртък  е първото заседание на Съвета за координация и сътрудничество на левите партии, което ще се проведе в  централата на БСП, тъй като  при ротационния принцип Първанов е бил определен за пръв председателстващ.
  Съветът има 3 равнища - политическо, политическо - експертно и експертно, е съобщил секретарят по коалиционната политика на БСП Румен Петков.
  В края на месеца Висшият съвет на БСП ще обсъжда предизборната си коалиция, в която БСП ще се яви на изборите, в основата на която са социалисти и социалдемократи, но няма да се затвори само в 4-те партии и управленската предизборна конструкция, за която се водят преговори и с центристки и либерални партии като ДПС, партиите "Нова България" и  "Демократична алтернатива", е съобщил за "Земя " Румен Петков.
   

  Лидерът на Евролевицата Томов призова местните структури на БСДП да се противопоставят на съюзяването на ръководството си с БСП
  Партията на Дертлиев ще се разцепи, ако тръгне със социалистите, е прогнозирал Томов, цитиран в "Земя".
  В България има леви и десни социалдемократи, е заявил също вчера лидерът на БСДП Петър Агов след среща в централата на партията  на 5 социалдемократически партии. На поканата му не са се отзовали БСДС начело с Йордан Нихризов, и СДП на Куртев, които са присъдружни организации в СДС. Тях Агов е определил като десни, а присъстващите - като партньори на европейската левица. Изяснихме си кои са пречките, които пречат на общото явяване на изборите и на единодействието на всички социалдемократи, и чухме критиките от БЕЛ и НСДП заради взаимодействието ни със социалистите, е съобщил Петър Агов.

  БСП организира днес дискусия  за спецслужбите
  БСП  е разпратила покани до бившите шефове на МВР Бонев, Соколов, Виктор Михайлов и Любомир Начев за участие в дискусия за ролята и мястото на спецслужбите в демократичното общество, която ще се проведе днес в столицата. Срещата е организирана от Комисията по национална сигурност към Висшия съвет на БСП, информира в-к "24 часа".
  Ще търсим начините, по които да бъдат изработени по-добри законови механизми за граждански контрол върху спецслужбите, затова са поканени всички, които имат отношение към проблема, е обяснил шефът на комисията към ВПС Бриго Аспарухов.
  Към дискусията ще се присъединят политици от всички партии, експерти и общественици, както и депутатите от комисията по национална сигурност. Поканен е и шефът й Христо Бисеров, експрезидентът Желев, адвокатът Данов, журналистите Гарелов и Виза Недялкова. Покана е изпратена и на бившия шеф на НСБОП Кирил Радев, но той не е потвърдил участието си, съобщава "24 часа".  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Лекарите в Смолян започнаха стачка заради неполучени заплати
  150 лекари, медицински сестри и санитари от районната болница в Смолян проведоха вчера половинчасово протестно събрание. Лекарите от болницата, които са със средна месечна заплата от 170 лв., мед. сестри - 120 лв., а санитарите - 76 лв., не са получавали парите си от юли.  Всеки ден протестните действия ще се увеличават с 15 минути, съобщават в-к "Сега" и "Монитор".  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Българската приватизация навлиза в нова фаза
  Премиерът Костов, икономическият екип на правителството и парламентарни експерти от специализираните комисии в Народното събрание  на съвместно заседание вчера разгледаха доклад с основни насоки в приватизацията поради навлизането й в нова фаза. Документът е подготвен от Агенцията за приватизация. До две седмици две работни групи - едната под ръководството на изпълнителния директор на АП Захари Желязков, а другата под ръководството на премиера Иван Костов,  трябва да обобщят мненията за нова стратегия. Обновлението на приватизационната политика се налага заради приватизацията на обществените услуги, заяви председателят на Икономическата парламентарна комисия Никола Николов. Тя ще се извършва на основата на вече приети публично известни стратегии. Някои стратегии ще се приемат и от парламента, каза още Николов. По този начин ще се осигури предвидимо развитие на сектора, което ще отговаря на приоритетите на правителството, заложени в плана за икономическо развитие 2000-2006 година. Приватизацията на жп транспорт, на ВиК, на телекомуникациите, на енергетиката засягат цялото общество и трябва да се извършват в диалог с всички, които се интересуват от нея, анализира Захари Желязков. /"Демокрация"/

  България с най-нисък ръст на брутен вътрешен продукт в Източна Европа
  В изследване на програма ФАР се твърди,че България ще има най-нисък ръст на БВП до 2015 година. Според него до 2015 година страната ни ще има средногодишен ръст на БВП от 2,1%, което я нарежда след страни като Украйна и Русия. С най-висок растеж ще е Албания - с 6,5%, следвана от Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия и Румъния. /"24 часа"/

  България седма по чужди инвестиции в Източна Европа
  България е привлякла 770 млн. долара чужди инвестиции. Това я нарежда на седмо място сред Централно- и Източноевропейските страни - сочи доклад на ООН, разпространен вчера. Общият размер на вложенията в Централна и Източна Европа през 1999 година се е повишил до над 22,92 млрд. долара в сравнение с 21,15 млрд долара за 1998 година. Пред нас по чужди инвестиции са Полша, Чехия, Русия, Унгария, Хърватия е Румъния. /"Новинар"/

  Връчиха лицензите на седем осигурителни дружества
  Министърът на труда и социалната политика Иван Нейков вчера официално връчи лицензите на първите седем пенсионно-осигурителни дружества. Шест от тях действат от години - "Доверие", "Съгласие", "Българско пенсионно-осигурително дружество", "Родина", "Алианц България" и "Солидарност". Седмия лиценз получи "Берлинише Лебен" АД, дружество с изцяло немски капитал, което сега набира клиенти. Разрешението не само ни легитимира на пазара по отношение на доброволното осигуряване, но слага начало за осъществяване на дейността по допълнителното задължително осигуряване. Пенсионно-осигурителните дружества са най-сигурните, най-стабилните и най-големите инвеститори в българската икономика, заяви министър Нейков при връчване на лицензите. /"24 часа", "Пари"/
   

  Булбанк се ориентира към инвестиционно банкиране
  Общото събрание на акционерите проведено вчера реши, че италианецът Луиджи Ловаджо и четирима българи -  Димитър Атанасов, Кирил Калинов, Кирил Стефанов и Станислав Георгиев ще управляват Булбанк. Ловаджо засега е временен шеф на управителния съвет, след като Чавдар Кънчев напусна председателския пост. Проведе се историческо акционерно събрание, на което бе сменена собствеността, каза бившият вече изпълнителен директор Чавдар Кънчев. Акционерите на Булбанк гласуваха промени в устава, с които се разширява предметът на дейността и. Банката ще дава инвестиционни съвети за ценни книжа, ще консултира дружества за финансиране на дейността им, ще съветва във връзка с портфейлни инвестиции, включително в акции, ще управлява индивидуални портфейли от ценни книжа.
  172 млн. лева  печалба отчете вчера Булбанк до август, което е около два пъти повече в сравнение с  1999 година. 200 млн. лева е очакваната печалба за тази година.
  /"24 часа", "Пари", "Новинар"/