ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
4 септември 2000 г.
 
  Политическата ситуация в България | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с балканските страни | Отношения с Япония | Правителство
  | Политически партии и организации| Социална обстановка
  | Икономика | Култура|
   
   
   
      
   ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Продължава напрежението в службите за сигурност в страната.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Еврокомисарят по разширяването Ферхойген поиска референдум за приемането на нови членове на ЕС и предизвика скандал.

 • Преди посещението си в Япония президентът Путин заяви, че Русия няма да върне Курилските острови на Япония.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО, СЪРБИЯ И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Кощуница е уверен, че ще победи Милошевич на президентските избори.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България протестира остро пред Македония за спрените български камиони на границата с Косово.

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЯПОНИЯ
   

 • От японска парламентарна делегация премиерът Костов поиска увеличаване на японските инвестиции.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • България отбеляза тържествено Деня на еврейската култура.

 • Нова дирекция поема транспортните проекти.

 • Лидерът на ДПС Доган кани хора на НДПС на Тахир в общи листи.

 • Учителите в цялата страна готвят стачки.

 • Реалната инфлация в България е 34,5% според изследване на в-к "Труд" .

 • Кредитните институции в България следват консервативна политика.

 • Приключи следственото дело срещу бившите шефове на фалиралата ТСБанк.

 • Държавните фирми на червено със 108 милиона.
   

   
     ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Продължава напрежението в службите за сигурност в страната.
  След скандала с "Бръбмаргейт", избухнал в разгара на летния сезон, темата за паралелната власт в МВР и за преструктурирането на ведомството не излиза от фокуса на общественото внимание.  Новият главен секретар на МВР полк. Славчо Босилков обяви идеята си за обединяване на националните служби "Полиция", "Борба с организираната престъпност", "Гранична полиция" и "Жандармерия", както и за предстояща чистка на служители от ведомството, работили за бившата Държавна сигурност. По този повод преди седмица президентът Стоянов направи изявление, че ще изработи позицията си след личен разговор с Босилков, който да аргументира предложението си, и че е против отсраняването на служители от МВР с единственото основание, че са работили за бившата ДС. Междувременно последваха нови оставки на висши служители от вътрешно министерство и слухове за още такива. Днес под заглавие "Костов изпуска МВР" в-к "Труд" публикува мнението на бившия директор на НСБОП ген. Кирил Радев във връзка с предложението на полк. Босилков за сливането на спецслужбите. Според него "реформата" на Босилков ще върне полицаите във времето на "Белите брези". Ген. Радев е на мнение, че с назначаването на Славчо Босилков за главен секретар на вътрешно министерство премиерът Костов е намалил влиянието си в МВР,  защото когато чувствали политическа намеса и не вярвали на управниците, полицаите задържали оперативна информация. Така потокът от информация сега щял да намалее. Според Радев влиянието на премира в службите е било най-силно при предишното ръководство на МВР. Костов обаче така и не разбрал каква е ролята на МВР в периода на преход. Според ген. Радев занапред вътрешно министерство ще се капсулира и в един момент отново ще бъде използвано като бушон. Бившият шеф на НСБОП заявява, че се кроят планове за тоталното овладяване на МВР. Това прозирало в идеите на Босилков и поддръжниците му да сложат шапка над четирите национални служби. Радев смята, че с назначаването на един генерален директор на службите, дублиращ по същество ролята на главния секретар, полк. Босилков всъщност бяга от отговорност. Освен това създаването на нова административна структура според Кирил Радев би означавало по-големи възможности за гафове от рода на "Бръмраргейт", тъй като трябва да се постави и въпросът за контрола. "Бъдещият генерален директор ще е бушон" на Босилков, заявява ген. Радев. Освен това той смята, че  няма да се увеличи и гражданския контрол чрез бюджета. Идеята всяка служба в МВР да има собствен бюджет била в разрез със споразумението с МВФ.
  Според ген. Радев със създаването на една нова административна структура няма да се решат проблемите в МВР, а ограничаването на правата на регионалните директори и шефовете на национални служби може да доведе до повторениие на инциденти от типа на "Белите брези" по времето на Виктор Михайлов.  Вместо регионалният директор да е запознат с оперативната обстановка и да действа бързо и компетентно на място, той трябва да чака заповед от столицата. Според бившия шеф на НСБОП намерението на Босилков и на тези около него е да разполагат с цялата информация по места и по този начин да орежат правомощията на министъра, като го изолират и го превърнат в "сламен човек".
  Становище на ОМДА: Във връзка с намерението на новия главен секретар на МВР Босилков да обедини всички спецслужби под свое лично ръководсво може да се отбележи, че това би станало много трудно поради две причини: нежеланието и много силната съпротива на някои от спецслужбите да влязат под ощо ръководство, и, второ,  нежеланието на президента Стоянов да отстъпи контрола върху някои от спецслужбите на някой друг, и по-точно на правителството. В случай че идеята на премиера Костов да постави всички спецслужби под свой контрол се реализира, тя ще действа с много дефекти и борба между службите за собствена територия и бюджет.

  По установена вече традиция да се правят скандални разкрития и изявления през почивните дни, в неделя вечерта, 3 септември,  шефът на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов заяви по националната телевизия, че бившият вътрешен министър Богомил Бонев е имал връзки и общи интереси с Майкъл Чорни.  Атанасов заяви, че Чорни е изпратен в България от шефа на "пералнята" на КГБ в Австрия "Нордекс" Григорий Лучански. С нея работели Андрей Луканов и Огнян Дойнов.
  "МобилТел" има контрол над информацията в МВР благодарение на общите им фирми. Когато искаме да подслушваме някого, искаме разпечатка на разговорите от "МобилТел". Ситуацията е смешна", каза ген. Атанасов. Той обяви, че фирмата е била закриляна от Бонев. За това говорел фактът, че докато бил министър Бонев е задържал доклад на НСС за кражби на импулси за 1-3 млн. ДЕМ месечно от БТК. Документът на службата бил изготвен през юли 1999 г. и до ноемви още бил у Бонев вместо при главния прокурор Филчев. Заради връзките  си с Чорни Бонев е попречил на МВР да работи за сигурността на страната, заяви ген. Атанасов. През есента на 1999 г. ген. Атанасов пратил доклад до премиера, президента и председателя на парламента за кражбите на трафик от БТК и връзките на министър Бонев с Майкъл Чорни. Тази информация е повлияла при вземането на решение от премиера Костов за ремонт на кабинета. /"Новинар", "Демокрация"/

   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Кощуница е уверен, че ще победи Милошевич на президентските избори
  В интервю кандидатът на демократичната опозиция в Сърбия за президент Воислав Кощуница изрази увереност, че ще победи Милошевич. Всички социологически проучвания отбелязват сериозна преднина за Кощуница. Той се притеснява единствено от фалшифициране на резултатите от управляващите. Кощуница отбеляза, че Милошевич е препятствие по пътя на изграждане на една нова Сърбия, но е против всяка форма на отмъщение.
  От затвор в доминираната от сърбите част на Косовска Митровица избягаха 15 сърби, по-голямата част от които са обявени за военнопрестъпници. Двама от тях бяха заловени веднага, а след това още двама. Четерима от тях вече са избягали в Сърбия. Общо взето досега от затворите в Косово са избягали 19 сърби, търсени от ООН за военни престъпления. /”Демокрация”, “Сега”, “Монитор”/  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с балканските страни
   
  България протестира остро пред Македония за спрените български камиони на границата с Косово
  На 1 септември Министерството на външните работи /МВнР/ на България е връчило протестна нота на Македония, в която се отбелязва: “МВнР изразява пред посолството на Рупублика Македония своя протест по повод отношението и действията на македонските власти спрямо българските тежкотоварни автомобили на ГКПП Блаце”. В нотата се изразява и настоятелно очакване Македония да предприеме всички необходими мерки за незабавно и трайно решаване на проблема. Според говорителя на МВнР през последните няколко дни министерството е залято с жалби на български превозвачи за Косово от неоправдано дългото задържане на камионите им при гранични пункт Блаце на границата между Македония и Косово. В момента при Блаце се е образувала колона от чакащи български камиони от 5 км. Македонските митничари демонстрират подобно поведение единствено към българските превозвачи. Говорителят на външно каза, че “Проблемът очевидно не е от техническо естество, а по икономически причини. Протестирали сме многократно срещу необоснованото задържане на българските камиони, резултат обаче нямаше. Ако и този път проблемът не бъде решен, България ще е принудена да въведе реципрочни мерки спрямо македонските превозвачи.”
  В своя коментар в-к “Новинар” пише: “Това, което правят македонските митничари и граничари, си е жива башибозущина, характерна за най-изостаналите държави. Защо българското МВнР чака цели два месеца най-безогледно да тероризират шофьорите ни, за да прати протестна нота до македонското посолство в София. Въобще пък не е ясно какво прави Министерството на икономиката по въпроса с митата за стоките ни в Косово, които се оказва, че са цели 26% при само 1% за страните от бивша Югославия. Тук вече идва кой ли не, получихме стотици обещания и потупвания по рамото, а в крайна сметка се оказва, че пак сме прецакани. Въобще тъжна картинка. Ама на кого ли вече му пука?”
  Според в-к “Сега” Македония се опитва да окупира изцяло спедиторския бизнес по посока към Косово, където сега се доставя всичко отвън. Поведението на Македония има за цел да отстрани България като конкурент в доставките за Македония. Ежедневно към Косово се отправят по 50 български ТИР-а, а македонците пропускат по 10-тина. БНА съобщи, че въпреки нотата на МВнР вчера при Блаце не е имало промяна. Там вече са се събрали 200 български камиона. В Министерството на транспорта и агенция “Митници” в България не са знаели нищо за проблема.
   

   
   
   ****
  Отношения с Япония
   
  От японска парламентарна делегация премиерът Костов поиска увеличаване на японските инвестиции
  Вчера в Евксиноград българският премиер Иван Костов проведе среща с японска парламентарна делегтация, водена от председателя на Камарата на представителите на японския парламент Тамисуке Ватануки. Делегацията пристигна в София веднага след Срещата на хилядолетието в Ню Йорк, което е голяма чест за България. Ватануки е бил запознат с макроикономическите показатели на България. Костов е отбелязал, че през 1997 г. валутният резерв на България е бил 380 млн. долара, а сега е 3, 2 млрд. долара. Ватануки е казал, че България представлява интерес със своя бързо развиващ се пазар и нарастващата експортна ниша в ЕС. Той е посочил туризма като основен приоритет в бъдещето развитие на страната и епомолил посещението му във Варна да се възприеме като привличане на вниманието на японското общество към този регион. Япония е най-големият донор и кредитор на България и неин най-важен партньор в Азия. По редица програми Япония предоставя на България безвъзмездна помощ, която само в сферата на културата годишно възлиза на 460, 000 долара. Ватануки е поел сериозен ангажимент за съдействие за увеличаване на японските инвестиции в България. Предстои в скоро време посещение на членове на Горната камара на японския парламент, което се възприема като положителен сигнал за двустранните отношения. Иван Костов е потвърдил вече изпратената покана до японския премиер Йоширо Мори да посети България. /”Сега”, “Демокрация”/  

    


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Нова дирекция поема транспортните проекти
  Дирекция "Инфраструктурни проекти" ще бъде създадена в Министерството на транспорта и съобщенията, съобщават от ведомството. Тя ще се занимава със строежа на Дунав мост - II, ремонта на пристанище Бургас, електрификацията на жп линиите Дупница - Кулата и Пловдив-Свиленград, и ремонта на летището. До месец ще започне и преструктурирането на отделни зена в БДЖ.
   

  Вторият GSM ще работи на 900 MHz
  Вторият GSM оператор ще ползва честотната лента от 900-925 мегахерца, съобщиха от Държавната комисия по далекосъобщенията /ДКД/. Постепенно Министерството на отбраната ще освободи лентата до 935 MHz, какъвто е евростандартът, обясняват от комисията. Засега се знае, че лицензът за втори GSM  ще се продава на международен търг с тайно наддаване. Минималната цена ще бъде определена от правителството, съобщават от Министерския съвет.
  До дни работната група по продажбата на БТК трябва да предложи дали телекомуникационната компания ще държи дялове във втория и третия GSM оператори. Очаквам предложението на работнат група, има различни варианти, е коментирал за в-к "Стандарт" министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински.
  Миналата седмица работнат група е обсъдила възможността БТК да се продава с лиценза за трети GSM оператор и за UMTS мрежа за мобилни телефони от трето поколение, са съобщили за "Стандарт" правителствени източници. Третият мобилен оператор в Българи ще ползва честотната лента от 1800 MHz, припомнят от ДКД.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Елена Поптодорова напуска политическото движение "Социалдемократи"
  Депутатката от Евролевицата Елена Поптодорова съобщава за в-к "Стандарт", че политическото движение "Социалдемократи" се е регистрирало като партия през юли. Според Тодорова не това е била идеята на критиците на лидера на Евролевицата Томов преди конгреса, затова тя напускала "Социалдемократи" с главен секретар Николай Камов. Депутатката намира за абсурдно професионален политик /Камов/ да се кандидатира за лидер на партия и след като не е избран, да си отиде. За завръщането си при Томов Елена Поптодорова е казала за пресата само, че ще му бъде вътрешнопартийна опозиция. /"Стандарт"/
   
   
  Лидерът на ДПС Доган кани хора на НДПС на Тахир в общи листи
  В депутатските листи на ДПС за следващото Народно събрание може да бъдат включени и членове на НДПС на Гюнер Тахир. Това съобщи лидерът на ДПС Ахмед Доган в събота, 2 септември, на събора в гр. Самуил.
  Местните структури на ДПС ще решават самостоятелно как да бъдат подредени списъците. Те ще са отворени и за представители на други партии. Доган е потвърдил, че ДПС ще се яви самостоятелно на престоящите избори, информира "Стандарт".
  Според Доган от това кой как планира да подобри икономическото положение в страната, ще зависи кой ще управлява. Движението разработва собствена стратегия за инвестиции в смесените райони и ще участва в следващия кабинет, твърди лидерът на ДПС.
  За България не е полезно рейтингът на управляващите да падне под 15%, заяви още Доган. Срив на СДС ще означава нестабилност в дясното политическо пространство, а това ще дестабилизира целия политически живот. Няма затопляне в отношенията с ДПС, е заявил обаче в Плевен Гюнер Тахир, цитиран в "Стандарт". ДПС имало отлив от структурите си и се нуждаело от НДПС.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Учителите в цялата страна готвят стачки
  Със стачки заради неизплатени заплати ще посрещнат 15 септември  преподавателите от големите градове на страната. С тази информация разполага учителското синдикално ръководство в Кърджали, информира в-к "Стандарт". Педагозите в региона вече са взели решение за ефективна стачка в първия учебен ден. Те твърдят, че утре, 5 септември, ще получат информация от Синдиката на българските учители кои техни колеги от страната ще се присъединят към протеста им.
  Бойкот на 15 септември готвят и 400-те преподаватели в община Сатовча. Това е съобщил за пресата председателят на общинския координационен съвет на Синдиката на българские учители Калоян Шишков. В подкрепа на педагозите от 14-те училища в региона са обявили и колегите им в шестте детски градини. На 8 септември те започват предупредителна стачка. Тя ще прерасне в ефективна в първия учебен ден, ако дотогава не бъдат изплатени заплатите им за последните3 месеца. За протестните действия на служителите в сферата на образованието са уведомени кметът на община Сатовча Арпен Мименов и централата на учителския синдикат в София. Педагозите обвиняват финансовото министерство за неполучените заплати. Ведомството все още не е превело на общината голяма част от полагащата й се субсидия, информира "Стандарт".
  Междувременно пресата е научила, че първолаците в Пазарджишко са със 100 по-малко в сравнение с миналата година. Общо 1496 деца в региона ще бъдат разпределени в 70 паралелки. Шест от тях ще бъдат само с по 14 деца.  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Реалната инфлация в България е 34,5 според изследване на в. "Труд"
  Официално Националният статистически  институт ни уведомява, че животът ни е поскъпнал с 3,1 от януари до юли. Средно аритметичното повишение на цените на 20 основни стоки и услуги е цели 34,5 % според изчисленията на в-к "Труд".
   
   

  стока

  цена януари /лв./

  цена август /лв./

  поскъпване

  хляб

  0,65

  0,85

  30,8%

  сирене

  3,20

  4,20

  31,3%

  прясно мляко

  0,81

  1,10

  35,0%

  кашкавал

  4,80

  6,56

  36,7

  свинско

  4,76

  6,60

  38,7%

  телешко

  4,47

  6,80

  52,0%

  пилешко

  3,12

  3,80

  21,8%

  кремвирши

  2,60

  3,80

  30,8%

  брашно

  0,45

  0,66

  46,7

  захар

  0,72

  1,15

  59,7%

  олио

  1,57

  2,20

  40,1%

  фасул

  1,54

  2,50

  62,3%

  яйца

  0,16

  0,18

  15,0%

  билети за градски транспорт

  0,25

  0,30

  20,0%

  ток  14%

  брикети

  47,76

  89,5

  87,4%

  бензин А91

  1,10

  1,33

  20,9%

  дизел

  0,92

  1,13

  15,0%

  маршрутки

  0,60

  0,80

  33,0%

  кабелни TV

  10,0

  12,0

  20,0%

   
   
   

  Кредитните институции в България следват консервативна политика
  За  първите шест месеца на т.г. картината на банковия сектор у нас не се е променила значително. Малко повече от половината активи на българската банкова система са съсредоточени в ръцете на трите най-големи банки - Булбанк,  Банка ДСК и Обединена българска банка /ОББ/. Същата група кредитни институции формира над  71 % от нетната печалба на сектора. Тук се намират около 55 % от привлечените депозити на нефинансови институции и други клиенти. В същото време пък кредитите,  които тези три банки са раздали възлизат на 47 % от общата сума на предоставените от системата заеми. Това говорят цифрите от бюлетина на БНБ, който отразява състоянието на банковия сектор у нас към края на юни т.г./"Пари"/

  Приключи следственото дело срещу бившите шефове на фалиралата ТСБанк
  Делото срещу бившите шефове на ТСБанк  Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров е изпратено в Софийската градска прокуратура, съобщиха от Специализираната следствена служба вчера. Бившите директори ще отговарят за най-голямото източване на пари от банка у нас. От май 1995 до август 1996 банката е отпуснала необезпечени кредити за над 4 млрд. стари лева. Наказанието е от 3 до 10 години затвор и лишаване от право да се заема държавна или обществена длъжност. Заедно с банкерите на съд отива и един от управителите на свързаната със захарния бизнес фирма "Дискавъри 93" - Вйекослав Смрекар, който ще отговаря за съставяне и използване на фалшиви документи като длъжностно лице. Делото за ТСБанк е второто банково дело, което приключва с мнение за съд в рамките на седмица. /"Труд" и "Стандарт"/

  Държавните фирми на червено със 108 милиона лева
  Данни на НСИ сочат, че загубата на предприятията от обществения сектор за второто тримесечие на годината е 108 млн. лева. Губещи са 47,8% или 910 от всичките 1904 нефинансови предприятия от обществения сектор. Печалба имат 823 фирми, а 171 са с нулев финансов резултат. Най-голяма печалба има в отраслите "Съобщения" - 57 млн. лв. и "Производство и разпределение на електроенергия, газ и вода" - 37 млн. лв. Най-голяма загуба от дейността има  в "Добив, обогатяване на въглища, добив на нефт и газ" - 24 млн. лв.
  Общата задлъжнялост на предриятията към 30 юни е 6 055 млрд. лв. Спрямо 31 март задълженията са нараснали с 36,2%."Стандарт"/  
   
   


  КУЛТУРА
   
  България отбеляза тържествено Деня на еврейската култура
  Вчера в България, както и в други 15 европейски страни, се проведе празник за популяризиране на еврейската култура. В България той се проведе в София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив под названието: “Приятно ни е да се запознаем! Ние сме евреи!” В България тържествата бяха организирани от организацията “Шалом” и Б, ней  Б, рит. Председателят на “Шалом” Емил Кало каза, че тази проява няма да е еднократна, а ще се провежда всяка година по същото време. Скромните усилия на еврейската общност имат за цел не толкова да изтъкнат безспорния еврейски принос към националните култури на европейските страни, но и да внесат още един интеграционен щрих в изграждането на новия континентален облик на обединена Европа, каза Кало. Вчера в 10 часа в София отвори врати Синагогата, която е архитектурен двойник на Лондонската синагога. Двете са най-големите сефарадски синагоги в Европа. За реставрирането на синагогата в София са отишли 6 години и повече от 1 млн. долара. Хорът “Агада” изнесе концерт в храма, който включваше както известни сефарадски песни, така и произведения на известни композитори. Събитието бe уважено от министъра на образованието проф. Димитър Димитров. В Еврейския културен дом беше прожектиран филмът “Огледалото” на Еми Барух, посветен на режисьора Леон Даниел и творци от рода му - художника Андрей Даниел и третото поколение - внучката Ида. С България завинаги са свързани имената не само на Леон Даниел и неговия род, а и такива имена като Елиас Канети, Валери Петров, Алексис Вайсенберг и Ицхак Финци. На тържеството присъстваха и множество представители на дипломатическите мисии, представени в България. Интерес предизвикаха и представените книги на еврейски автори. /”Сега”, “Демокрация”/