ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 4 май 1999 г.
 
  Тема на деня | Външна политика | За мир на Балканите | Правителство | Съдебна власт|
  Икономика| Чуждата преса за България
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ

   

 • С последния въздушен удар НАТО остави Сърбия без електричество.

 • При посещение в Скопие Тони Блеър обеща да увеличи помощта за Македония от 20 на 40 млн. лири и да приеме повече бежанци.

 • Румъния предостави летищата си на НАТО.

 • Бюлент Еджевит получи мандат за ново правителство в Турция.
   
     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • Генерал Уесли Кларк обеща в София да предостави система за разпознаване на самолети.

 • Конституционният съд реши, че споразумението с НАТО е законно.

 • Днес парламентът ще ратифицира споразумението с НАТО.

 • Полицията блокира границата със Сърбия.

 • Митинги "за" и "против" споразумението с НАТО ще блокират днес центъра на София по време на гласуването в парламента.

 • Във факс до в-к "Сега" 84 българи на работа в Берлин призовават България да каже "не" на войната.

 • Екоминистерството опроверга твърдения от чужбина за екологични замърсявания в България.

     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Днес в Русе започва двудневен симпозиум "Евреите след Холокоста - между отчаянието и надеждата".

 • Общият платежен баланс на България е отрицателен с 277 млн. долара в края на февруари и  бележи влошаване с 200 млн. дол. спрямо същия период на 1998 г.

 • Рекорден брой фирми участват на 19-ото изложение на пловдивския панаир Пролет'99.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Генерал Уесли Кларк обеща в София да предостави система за разпознаване на самолети
  Централна тема за всички български медии е 12-часовото посещение в София на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО ген. Уесли Кларк. Той проведе разговори с президента Стоянов, премиера Костов, външния министър Михайлова, военния министър Ананиев и началника на ГЩ ген. Михо Михов. След разговора с президента Стоянов ген. Кларк заяви, че приоритет за Главната квартира на НАТО е предоставянето на разпознавателна система на самолитите "свой - чужд" на България. В най-скоро време в България ще пристигне специална комисия, която ще реши как ще работи системата, защото тя трябва да уточни конкретните технически параметри. При пристигането си в България ген. Кларк заяви на въпрос на журналистите относно евентуална сухопътна операция: "Няма да дискутирам никакви хипотетични въоръжени действия". След срещата си с президента ген. Кларк декларира: "Не сме обсъждали евентуална сухопътна операция". Той е обсъждал с президента Стоянов резултатите от все по-интензивните удари на НАТО в Югославия.
  В интервю за националната телевизия Кларк изказа задоволството си от сътрудничество с България и потвърди, че НАТО ще реагира на всяко предизвикателство срещу България, което би последвало след предоставянето на въздушното пространство на НАТО срещу Югославия. "Това е много стабилна гаранция", каза Кларк. "Що се отнася до падналата в столичен квартал ракета, мисля, че засиленото сътрудничество и по-активното партньорство, които, надявам се, ще могат да се установят след утрешното /тоест днес/ парламентарно решение, ще бъдат в тази посока. А именно - да намалят безспокойството. Българското въздушно пространство ще се използва главно като транзитна зона за преминаване през тази въздушна полоса на път за Сърбия", отбеляза ген. Кларк.
  Вестниците "Пари" и "Монитор" извеждат на видно място тезата, че ген. Уесли Кларк посещава внезапно София, за да уреди подробности около предстоящата сухопътна операция на НАТО срещу Белград. В-к "Пари" даже пише, че операцията ще започне на 9 май. Позовавайки се на анонимни български военни експерти в-к "Монитор" изтъква, че ген Кларк спешно идва в София, за да иска от властите пълно осигуряване и логистична подкрепа за бъдещата операция "Земя" на НАТО срещу Белград. Става въпрос за използването на български летища в Западна България от десантни вертолети и щурмови хеликоптери "Апачи". Това са авиобазите в Кордофрей и Габровница, старото гражданско летище край Видин и базата край Монтана. Възможно е НАТО да използва и ремонтните бази на армията за дислоциране на самолети - цистерни. За тиловото осигуряване на операцията по суша НАТО ще поиска пристанищата, железопътната и шосейната мрежа на България, изтъква в-к "Монитор". Всички вестници отбелязват, че ген. Кларк е командвал операциите на НАТО от София по сателита. /"Демокрация", "Стандарт","Пари", "Монитор"/

  Конституционният съд реши, че споразумението с НАТО е законно
  Както и се очакваше, вчера Конституционният съд /КС/ реши, че споразумението с НАТО за предоставяне на част от въздушното пространство на България на пакта отговаря на конституцията. Парламентът е компетентен да го ратифицира със силата на закон, реши единодушно КС. Споразумението, състоящо се от две ноти и три анекса с приложения и решение на правителството, не нарушава държавния суверенитет. Конституцията допуска чужди войски да пребивават на наша територия или да преминават през нея с разрешение на парламента. Когато парламентът упражнява правомощията си, не може да се поставя въпрос за противоречие с основния закон. Изключителна компетентност на праламента е да прецени дали суверенитетът и териториалната цялост на страната ще бъдат опазени, като се даде или откаже преминаване или пребиваване на чужди войски. Споразумението не е за неопределено време, както твърдят 59 - те депутати, подписали питането. Според т. 14 споразумението е в сила до края на операция "Съюзническа сила" или в срок, допълнително определен от страните. Конституционно е и разрешението НАТО да ползва част от електромагнитния спектър. Споразумението не въвлича България във война, защото се предвижда само преминаване на самолети, но не и участие на български въоръжени сили във военни действия, твърди КС. /"Стандарт"/

  Днес парламентът ще ратифицира споразумението с НАТО
  Днес на извънредно заседание от 10 часа Народното събрание /НС/  ще дебатира и гласува  ратификацията на споразумението между България и НАТО за транзитно преминаване на самолети на алианса през българското въздушно пространство. Споразумението ще влезе в сила с обнародването на закона, като самият договор също ще бъде публикуван в "Държавен вестник".
  Прогнозата за гласуването е следната:  154 депутати от СДС, Народен съюз и ОНС ще подкрепят споразумението. Групата на ОНС ще се разцепи. Двамата депутати от Зелената партия в състава на ОНС ще гласуват против споразумението. Общо 83 - ма депутати от опозицията ще гласуват против споразумението. Това са депутатите от БСП, Евролевицата, Зелената партия и независимите депутати около Жорж Ганчев. В 9 часа се събират на последно заседание групите на Евролевите и ОНС.
  В 9 часа депутатите на БСП се събират пред стадион "Васил Левски", откъдето ще тръгне антинатовското шествие.
  Десетте депутати от ВМРО, БЗНС на Петко Илиев, БСДП на Нихризов, НДПС и ХАП ще гласуват за споразумението. Те са част от коалицията ОДС. Възможно е лидерът на "Нов избор" от ОНС Димитър Луджев да гласува с "въздържал се". След гласуването, чийто край е предизвестен, парламентарната група на БСП ще напусне парламента за една седмица и депутатите ще тръгнат по избирателните си райони. /Оценка на "Омда"/

  Митинги "за" и "против" споразумението с НАТО ще блокират днес центъра на столицата по време на гласуването в парламента
  Два контрамитинга - "за" и "против" споразумението с НАТО, ще се срещнат днес в 14 ч. от двете страни на храм-паметника " Св. Алексанър Невски" в столицата. Шествие, организирано от СДС - София, под надслов "За бърз и траен мир на Балканите" тръгва в 13 ч. от пилоните на Двореца на културата и по бул. "Витоша" и бул. "Цар Освободител" ще прерасне по-късно в митинг пред катедралния храм.
  По същото време Висшият съвет на БСП свиква митинг зад "Св. Александър Невски".
  Противници и привърженици на споразумението ще се срещнат пред парламента още сутринта. Два червени лъча, организирани от коалиционните партньори на БСП - БЗНС "АЛ. Стамболийски" и ПК "Екогласност" тръгват в 9 ч. към парламента. Социалисти от Пловдив, Враца, Перник се събират пред стадион "Васил Левски" и по бул. "Левски" се отправят към палатковия лагер на съюза на младите социалисти пред Народното събрание. Групата на  ПК "Екогласност" тръгва в същия час от НДК и ще се движи по синия маршрут.
  Тридесет и пет автобуса от страната с активисти на синдикат "Промяна" се очаква да пристигнат тази сутрин, за да подкрепят ратифицирането на споразумението, съобщава в-к "Демокрация". Автоколона на таксиметрови шофьори на Националният съюз на превозвачите на "Промяна"  също потегля към парламента. Между 13 и 13.30 ч. шествията на "Промяна" и на СДС - София ще се слеят в едно.
  Бдение пред президентството организира младежката организация "Елма" на Евролевицата от 20 до 20.30 ч. От 16 ч. проява ще има и Съюзът на пенсионерите пак пред Народното събрание.
  Всички масови прояви днес са разрешени от Столична община. Общинската полиция ще охранява зелените площи.
  Общо 14 заявки за шествия са постъпили в СДВР, съобщава пресата.

  Полицията блокира границата със Сърбия
  От 1 май Гранична полиция е блокирала граничните пунктове на границата със Сърбия и не се допуска обикновеното пременаване на границата. Правят се и сериозни митнически проверки, особено на коли, които желаят да пренасят бензин в резервоарите си за Сърбия.
  От МВР и Гранична полиция уведомяват, че няма данни, че сръбските власти разполагат оръдия и бойна техника по границата с България и Македония. От министерството на отбраната дават същата информация. Засиленият котрол по преминаването в Сърбия е в отговор на едноличното затваряне на границата с България от сръбските власти на 28 март. /"Демокрация"/
  В интервю за в- к  "Пари" военният аташе на СР Югославия в София Милисав Мийович декларира следното относно възможността за действия на СРЮ срещу България: "Мога само да добавя, че югославската армия никога не се е готвила за никаква агресия".

  Бомба над химическия комбинат "Неохим" - Димитровград би взривила 8400 т амоняк и 30 т амониева силитра, предупреждава кметът на града и иска промяна на коридора от Турция
  В публикация на първа страница в-к "Сега" съобщава, че натовски самолети ще прелитат над димитровградския химически комбинат и могат да предизвикат огромна екокатастрофа, ако "отронят" някоя от бомбите си.
  Хасковската "Гражданска защита" е изпаритла по този въпрос записка до комисиите по национална сигурност и по външна политика в парламента и до Постоянната комисия по бедствия и аварии към правителството, пише "Сега". "Неохим" се намира точно под трасето, по което ще прелитат бомбардировачите от Турция към Югославия.
  В комбината са складирани 8400 т втечнен амоняк. Ако гръмне инсталацията, ще се образува смъртоносен амонячен облак в радиус от 5 до 7 км, в който попадат Димитровград и селата Ракитово, Крепост и Брод, съобщава вестникът, позовавайки се на източници от химическия комбинат.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Днес в Русе започва двудневен симпозиум "Евреите след Холокоста - между отчаянието и надеждата"
  Днес в Русе ще бъде открит симпозиум "Евреите след Холокоста - между отчаянието и надеждата". Той е организиран от Центъра за изучаване на еврейската история при русенския университет и израелския историк Александър Корен. Ще вземат участие посланикът на Израел в България Давид Коен, дипломати от посолството на Германия и учени от различни европейски страни. Ще се обсъждат главно въпроси около съдбата на евреите след Втората световна война /"Демокрация"/
   
   


  ЗА МИР НА БАЛКАНИТЕ
   
  Българите от Берлин: Не на бомбите!
  Войната в Косово е безумна, заявяват във факс до в-к "Сега" 84 български архитекти, медици, икономисти, студенти и други наши сънародници, които работят и живеят в Берлин.
  Според тях войната може да причини екологична катастрофа на Балканите. "Пътят към Европа за българите вече минава през разрушени градове и села, през разрушени мостове, през труповете на стотици и, лъкатушейки по задръстените пътища на прокудените половин милион бежанци, достига до разрушените мостове на Дунав", пишат българите. Те призовават страната да каже "не" на войната. "Да не храним илюзии, че нашият цивилизационен избор са бомбите и че става дума за миротворни акции", заявяват сънародниците ни от Берлин. /"Сега"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Екоминистерството опроверга твърдения от чужбина за екологични замърсявания в България
  Хранителните продукти отговарят на българските държавни стандарти, сочат изследвания на столичното ХЕИ. Напълно безпочвени били твърденията на руския депутат Александър Бурулко, че европейският пазар, а вероятно и руският ще бъдат затворени за български растителни и животински продукти, защото съдържат канцерогенни вещества.
  Ековедомството отхвърли и твърдението на председателя на Комисията по солидни тумори към Европейската комисия по трансплантация проф. Джовани Рости, според когото радиацията в България се е увеличила. Радиацията в страната е в рамките на нормалните стойности, а съдържанието на радиоактивни елементи в почвите не надвишава пределно допустимите концентрации, заявяват от министерството. /"Сега"/

  Закриват се 1176 легла в болниците в София
  Да се закрият 504 легла в обединените районни болници и други 672 легла в специализираните здравни заведения на територията на града, гасува вчера Столичният общински съвет. Решението било в съответствие с извършената акредитация на здравните заведения в столицата. Според зам.-кмета на София Димитър Рангелов на практика сега леглата се привеждали в съответствие с действително функциониращите. Няма да има съкращения на лекари, сестри и друг персонал заради намаляването на броя на леглата, е уверил Рангелов.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Общият платежен баланс на България е отрицателен с 277 млн. долара към края на февруари. Това е влошаване с 200 млн. долара спрямо същия период на 1998 г. по предварителни данни на централната банка.
  Като причина за резкия спад е посочено намалялото вътрешно потребление и ниското търсене на основни стоки на международните пазари, породено от кризата в Азия и Русия. Износът на България през февруари е бил за 252 млн. долара.  Това е подобрение спрямо предходния месец, но влошаване с почти 40% спрямо февруари 1998 г.
  За първите 2 месеца на годината от страната са експортирани стоки за 480 млн. долара и са внесени за 613 млн. долара.
  Намаляват приходите от транспортни услуги и туризъм, сочат данните на централната банка. От началото на 1999 г. валутните резерви на БНБ са се стопили с почти 250 млн. долара.
  Слаб е и потокът от преки чуждестранни инвестиции. За отчетния период те са само 24 млн. долара. Година по-рано по същото време те са били над 140 млн. долара. /"Труд"/

  В интервю за в-к "Стандарт" търговсият министър Василев посочва, че очакваните загуби за България от юговойната са около 70 млн. месечно, изчислено чрез платежния баланс. По данни, получени за фирмите от министерствата и Търговско-промишлената палата, тази сума е още по-голяма. Освен това загуби има и самата държава. Това са например разходите за подпомагане на бежанците и пропуснатите ползи. Най-голяма загуба обаче, която не може да се оцени в цифри, това е загубата на доверие от страна на инвеститорите в този район на света. Затова настояваме за включване на България в план за възстановяване, заявява министър Василев. /"Стандарт"/

  Комисия по контрол на храните към ЕС започна окончателна проверка на българските кланици и мандри
  Четиричленна комисия от Дирекцията по контрол на храните към ЕС започна вчера окончателна проверка на ветеринарно-санитарните условия на българските кланици и мандри, желаищи да изнасят продукция на съюза. Тя ще приключи на 7 май и веорятно тогава ще са ясни резултатите. Това е съобщил за пресата зам.-шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба Янко Иванов.

  Открит е 19-ия  международен панаир на стоки за широко потребление в Пловдив
  "Въпреки кризата в Косово пролетното изложение в Пловдив бележи рекорд в сравнение с миналата година", обяви търговският министър Василев при откриването на панаира вчера. В-к "Сега" уточнява обаче, че министърът е пропуснал да отбележи, че рекордът се дължи на участници в изложението "Пиво, гастро - П, хляб", което до миналата година се провеждаше самостоятелно. Слабото представяне на хранителните фирми през миналата година е родила идеята за обединяването на двете изложби, е пояснил за пресата изпълнителният директор на "Пловдивски панаир" Александър Дяков. Общият брой на участниците в Пролет '99 е 1560 производители и търговци при 1460 фирми през миналата година. Преобладаващо е българското участие.
  Войната е отказала от участие единствено фирмите от съседните държави, чието представяне на панаира е традиционно силно. Без свои представители в Пловдив са Македония и Румъния. Много от гръцките фирми, заявили предварителни участия, също са се отказали. Почти символично се представят руските фирми.
  В-к "Пари" акцентира върху думите на министър Василев, че е впечатляващо тазгодишното участие на фирми от далечни държави като Китай, Индия, Йордания, Виетнам. Най-големи изложбени площи от чуждестранните участници заемат Германия, Италия, Полша, Унгария.
  За българските бизнесмени основното притеснение е как правителството ще съдейства за частния бизнес да възстанови щетите си от войната в региона. Министър Василев е посъветвал фирмите да ориентират износа си към държавите от ЦЕФТА, с които България има облекчен митнически режим.

  Оферти за приватизация на 75% от авиокомпания "Балкан" ще се приемат до 10 май, обявиха от Агенцията по приватизация. До крайния срок, който изтече на 26 април, бе подадено само едно предложение от регистрирания в Люксембург Дейта контрол холдинг. С новия срок се дава шанс на проявили интерес компании, които не са успели да подготвят офертите си навреме, обясняват от агенцията.
  "Стандарт" съобщава, че "Балкан" ще намали полетите си до Банкок от два на един седмично. Това е заявил за пресата шефът на авиокомпанията Филип Мустаков. От 8 май "Балкан" няма да има и линия до Йоханесбург, защото губи по 10 хил. долара от всеки полет, е потвърдил г-н Мустаков. От 13 март няма полет и до Ню Йорк. Дългите маршрути се спират, след като компанията върна двата си самолета "Боинг", взети на лизинг от "Ер Франс".

  "Бритиш Еъруейз" увеличава полетите си по линията София- Лондон
  Авиокомпанията  "Бритиш Еъруейз", която е 100-процентово частна, чества 5 години, откакто се намира на българския въздушен пазар. За това време със самолетите й по линията София - Лондон са летели 68 335 пътници. Независимо от войната на Балканите увеличаваме полетите до британската столица с още идин и ще летим 6 пъти седмично, е съобщил за пресата един от шефовете й г-н Йън Лъвлок.  /"Труд"/  
   


   ЧУЖДИТЕ МЕДИИ ЗА БЪЛГАРИЯ
   
  Българската икономика ще е сред най-пострадалите при продължителна война в Югославия, заяви пред Ройтерс Ив Бертелот, шеф на Икономическата комисия за Европа към ООН
  Вече е ясно, че всички страни от района ще имат нужда от помощи за възстановяване, смята г-н Бертелот. Рискът от рецесия е за Македония, Словения, Хърватска, Румъния, България и Унгария. Той се засилва от факта, че войната е точно по време на прехода в тези страни към пазарно стопанство. Конфликтът се разрази и веднага след финансовата криза в Русия, която също нанесе удар по външната търговия на държавите от региона. Това означава, че голяма чмаст от икономическите прогнози за тази част от света ще трябва да се ревизират, цитира думите на Ив Бертелот в. "Стандарт".