ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
 4 май 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни| Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Правителство | Съдебна власт
  | Политически партии и организации | Икономика |
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Нови компромати срещу семейстото на премиера Костов.

 • Разкрития за неимоверно обогатяване, макар и законово, на шефа на бюджетната комисия Цонев.

 • МВР изразява съмнения за монтаж на записа с корумпирания чиновник от касетата на синдикалния лидер Тренчев.

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Бунтовници в Сиера Леоне задържаха представители на ООН.

 • Делото Локърби започна и спря.

 • Борсите в Лондон и Франкфурт се сляха.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Вук Дражкович губи места в парламента.  
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Енеко Ландабуру препоръча на България продължителен икономически растеж.

   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Либия даде виза на адвоката Шейтанов.

   


  ОТНОШЕНИЯ СЪС САЩ
   

 •  САЩ похвалиха България за борбата срещу пиратските CD.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 •  Български камион се вряза в кортежа на македонския премиер Георгиевски.  

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентският съветник проф. Джефри Сакс призова правителството да ускори темпото на реформите.

 • Скандал около договора на армията с "Маркони".

 • Финансовото министерство преведе на общините 11,6 млн. лв. допълнително за заплати за 5-те месеца от началото на годината.

 • Свързват смъртта на прокурора Джамбов с аферата "Океански риболов".

 • Лидерът на БСП Първанов е умерен оптимист за лява коалиция и заявява, че социалистическата партия е преминала рубикона НАТО.

 • Депутатите от ВМРО искат оставката на финансовия министър Радев.

 • "Зееви груп"  заплашва да закрие "Балкан" заради загубите от стачката на пилотите.

 • За първите три месеца на годината БТК е спечелила 189 млн. лв.    

   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

  Нови компромати срещу семейстото на премиера
  В. "Труд" публикува информация за това, че зетят на премиера Костов Георги Христов е работил на трудов договор във фирма "Хрисома" от 3 август 1998 г. до 22 юни 1999 г. Това обяви вчера шефката на дружеството Мая Христова. "При нас Георги работеше по специалността си, тъй като е завършиел текстилен техникум. Аз съм с много добри вчечатления от него", е заявила тя пред в. "Труд".
  Преди седмица БСП депутатката Емилия Масларова обяви в Русе, че "Хрисома" е един от основните спонсори на фондацията на съпругата на премиера Елена Костова "Бъдеще за България". Според нея през 1999 г. фирмата внесла от Ниш 460 мъжки луксозни палта, обмитени на смешната цена от 9,5 марки. Не сме правили дарения на фондацията на Елена Костова, твърди обаче Мая Христова. Цената от 9,5 марки била само за шиенето на балтоните в Ниш, а платът бил купен предварително в Италия, цитира думите на шефката на дружеството в. "Труд".
   

  Разкрития за неимоверно обогатяване, макар и законово, на  шефа на бюджетната комисия Цонев
  Бонев обеща разкрития за управляващи, като подчерта преди седмици, че е предал на премиера папка с документи за шефа на бюджетнта комисия в парламента Йордан Цонев. Днес в. "Труд" извежда на първа страница публикация за това как Цонев прави пари
  Как само за няколко месеца могат да се изкарат близо 73 000 долара по напълно законен начин?, се пита в публикацията. Тайната можела да се разбули, ако се проследи една перфектна операциа на Цонев. Само за 6 месеца в периода декември 1995 -  юни 1996 г. в Бургас през няколко ръце се продава имот, за който в крайна сметка плаща чужд инвеститор, пише "Труд". "Така се печелят пари", е коментирал Цонев, цитиран в същия вестник. Според екипа на "Труд", когато попитат Цонев как е забогатял, той разказва история, малко напомняща легендата за Рокфелер и ябълката. Началния капитал - 800 долара, Цонен натрупал, докато въртял рулетката в Златни пясъци. Меджувременно отворил две пицарии, където с жена му се трудели деннощно. През 1990 г. се възползвал от кризата за кока-кола, посъбрал "оттук-оттам 4-5 хиляди долара" и започнал да зарежда Бургас и Слънчев бряг. И като Рокфелер, накрая получил наследство от чичо си - в случая с Цонев богатият чичо се явява фирма "Шел България".
  След като влиза в парламента, се разшумя около някаква сделка с парцел около Бургас, който Цонев продал за бензиностанция. На 25 март 1998 г.БТА съобщава, че на 15 април същата година Цонев ще огласи данъчната си декларация и ще внесе 15 млн. лв. данъци за 1997 г. Тогава става дума и за имотната сделка. БТА предава, че през 1995-1996 г. Цонев сключва като частно лице договор за маркетинг и инженеринг с "Шел" за строителство на бензиностанция. За целта е закупил за 11 400 000 лв. парцел, спечелен преди това на търг за същата сума. Този парцел Цонев е продал на "Шел" за сумата от 26 млн. лв. Според договора "Шел" се задължава да преведе 8 млн. лв. по сметката на бившето ТКЗС, чийто е паркингът на този терен, закупен от Цонев, "сума, дължима от продавачите на предишния собственик на имота ЗК "Христо Ботев". и още 2 588 301 лв. на общинската поземлена комисия. Така се покриват задълженията на първия купувач, спечелил търга - Николина Петкова, за която става дума в публикацията. Останалата част от сумата за бензиностанцията - 15 747 699 лв. се превежда по две сметки -  в Елитбанк и в Булбанк за продавача Йордан Цонев.
  От юридическа гледна точка сделката е перфектна, а Цонев е чист. Само за три месеца той успява да спечели 73 000 долара по тогавашен курс.
  Успешната за Цонев операция "разтоварва "Шел" с близо 200 000 долара. За парцел, където отдавна е трябвало да има бензиностанция. Четвърта година мястото обаче е оградено, а асфалтът се рони. Затова пък на 2 км от имота на "Шел" работи бензиностанцията на "Петрол", пише Труд".
   
  МВР изразява съмнения за монтаж на записа с корумпирания чиновник от касетата на синдикалния лидер Тренчев
  Прословутата касета на Тренчев, на която висш чиновник взима подкуп, е монтаж, сочи експертизата на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология /НИКК/, съобщиха от МВР вчера. Специалистите от института направиха по искане на прокуратурата експертиза на касета, предоставена от лидера на синдикат "Подкрепа". Според твърденията на Тренчев на записания разговор, в който се предлага и приема подкуп, единият от гласовете би трябвало да е на шефа на дирекция "Информация и връзки с обществеността" към МС Михаил Михайлов.
  Специалистите не могат да се произнесат категорично чий е гласът от записа, тъй като в касетата е констатирано манипулативно наслагване на звуци. Категорично е установено, че записът е прекъсван на няколко места, чува се и трети глас, се казва в официалното становище на НИКК.
  Според експертите съмненията за това, че касетата вероятно е монтирана, се задълбочават и от факта, че в нея липсва възловият пасаж, в който става дума за дете, цитиран от независимия експерт Захари Миленков по Дарик радио във вторник и разпространен от медиите. Това означава, че след дългото подгряване на публиката в медиите за тайнствената касета на д-р Тренчев е дал на Дарик радио един запис, а на прокуратурата друг. В касетата, предоставена на частното радио, ясно се чува как подкупният чиновник съобщава, че ще отиде да си вземе детето. Михаил Михайлов обаче няма деца.
  На 18 април Тренчев прочете пред журналисти анонимно писмо на "изнудван бизнесмен", в което той посочва, че човекът от записа, взел подкуп от 10 000 долара, сега е директор на "Дирекция връзки с обществеността" към МС. Същия ден Михайлов поиска да бъде освободен от поста до изясняване на случая.
  Освен експертизата на касетата прокуратурата е поискала да бъдат разпитани д-р Тренчев, неназованото лице от касетата и лица, които лидерът на "Подкрепа" би посочил, за изясняване на случая, казаха от МВР. Официалната експертиза на НИКК  - МВР по записа на Тренчев ще бъде предадена на Върховната касационна прокуратура. След като официално получи заключението, прокуратурата ще се произнесе по случая.
  В интервю за "Демокрация" Михаил Михайлов заявява, че ще реши дали да съди Тренчев, след като изчака действията на прокуратурата. На работа ще се върне, когато получи официално съобщение от МВР. Михайлов казва, че ще се върне на работа, но не знае "докога". Това зависело от два разговора - първо с неговите близки, защото те били най-потърпевши от "тази простотия", и второ - с премиера Костов.  
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Вук Дражкович губи места в парламента
  Най-голямата опозиционна партия в Сърбия Сръбско движение за обновление /СДО/ на Вук Дражкович вчера загуби своите 4 места в горната камара на югославския парламент. Това още повече укрепи властта на Милошевич. СДО загуби тези места след като беше прокаран закон от управляващата коалиция, начело с Милошевич. Вчера в Пожаревац бяха арестувани трима членове на опозиционното студентско движение "Отпор" с обвинение за опит за убийство на близки на Марко, син на Милошевич. Арестите са станали след масово сбиване пред дискотека "Мадона", собственост на Марко в Пожаревац, родния град на Милошевич. В село Църквене в Косово, населено предимно със сърби, са били хвърлени ръчни гранати от преминаваща кола по деца, които са си играели близко до пътя. Ранени са няколко деца. Според очевидци нападателите са косовски албанци. Още няма официално съобщение на КФОР за инцидента. /"Монитор", "Стандарт", "Сега"/

   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентският съветник проф. Джефри Сакс призова правителството да ускори темпото на реформите
  Ускорете процесите, призова икономическият съветник на президента Стоянов проф. Джефри Сакс. Той пристигна в България по повод удостояването му с академичнта титла "доктор хонорис кауза" на Икономическия университет във Варна.
  След среща с президента професорът по външна търговия от Харвардския университет в САЩ заяви, че няма съмнения, че в последните 2 години България е постигнала огромен напредък - излязла е от дълбоката икономическа криза и се възстановява.
  Според проф. Сакс обаче страната остава тайна за инвеститорите, те все още не знаят какво може да им предложи България. Основната му препоръка е да бъдат привлечени външни инвестицции за ключови за икономиката сектори, включително и във високите технологии.
  Безработицата е един от най-сериозните ви проблеми, защото не са зададени условия новите частни фирми да се развиват бързо и да разкриват повече работни места за освободените от затворените държавни предприятия, смята президентският съветник. Според него изходът е да се облекчи тежкият данъчен товар върху фирмите, както да се преразгледа данъчната политика. Тя трябва да стимулира бизнеса и да разкрива нови работни места, да насърчава особено развитието на информационните технологии.
  Всичко това е започнало да се прави, но процесите текат много бавно, уточни проф. Джефри Сакс.  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  Енеко Ландабуру препоръча на България продължителен икономически растеж
  Намиращият се на двудневно посещение в България Енеко Ландабуру, генерален директор на дирекция "Разширяване" на Еврокомисията, вчера се срещна с премиера Иван Костов, с външния министър Михайлова, с екипа на главния преговарящ Александър Божков и с министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински. След срещите Ландабуру заяви, че е доволен от успехите на България, но препоръчва след макроикономическата стабилизация България да постигне продължителен и устойчив икономически растеж. Според него България има достатъчно потенциал да усвои по най-добрия начин финансовите средства, предоставени от ЕК до края на 2000 г. След срещата си с Александър Божков Ландабуру каза, че в ЕК са получени различни слухове относно обвиненията срещу Божков за корупция, но докато ЕК не получи документирани факти и доказателства, това ще бъдат само слухове. "Корупцията е несъвместима с нашите принципи, с нашите правила. Този въпрос ни безпокои, но нямаме законови права да се намесим", отбеляза Ландабуру.
  Божков отбеляза след срещата, че България има готовност да започне преговори с ЕС по още 5 теми, а Ландабуру тактично каза "не бързайте с тежките теми за преговори, минете първо лесните". Божков и Ландабуру се договориха между София и Брюксел да се поддържа открита телефонна линия.
  Енеко Ландабуру обърна голямо внимание  на въпроса за създаване на силна и ефективна администрация в България, която ще може да се справи с изискванията на евроинтеграцията. Той увери, че ЕК е готова да помага на България по всички начини, за да се осигури нейното стабилно развитие.
  Пред Ландабуру външния министър Надежда Михайлова е представила актуализираната програма България 2001 в частта за външната политика. В нея интеграцията на България в ЕС и НАТО остават първостепенни приоритети. Особено внимание е било обърнато на разширяването на регионалното сътрудничество и прилагането на Пакта за стабилност, както и  на общата информационна стратегия относно разширяването на ЕС и интеграцията на България.
  При срещата си с Ландабуру премиерът Иван Костов е настоял България да бъде извадена по-скоро от черния визов списък на ЕС. Така всеки българин ще се убеди, че се водят успешни преговори за интеграция в ЕС, е казал Костов. Очаква се до края на май министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС да вземат решение по новия визов списък на ЕС. От получената информация след срещата с премиера Костов не става ясно дали Ландабуру е поел някакъв по-конкретен ангажимент по изваждането на България от шенгенския списък.
  При срещата си с министъра на транспорта и съобщенията Антони Славински испанецът Ландабуру е заявил, че ЕК е обезпокоена от монопола, който купувачът на БТК консорциумът "Кей Пи Ен - ОТЕ" ще получи след сделката за телекома. Той призна, че е разбрал за някои проблеми около продажбата на БТК, но отказа да ги посочи. В близките дни ЕК ще получи проекта за промени в Закона за далекосъобщенията, свързани с продажбата на БТК. /"Стандарт", "Демокрация", "Монитор", "Пари"/
   

   
  Отношения със САЩ
   
  САЩ похвалиха България за борбата с пиратските CD
  В годишния доклад на САЩ за защита на авторското право България, Китай и Хонконг са дадени за пример за упражняването на строг контрол върху производството на пиратски компактдискове. България е посочена като пример за постигнат напредък и в областта на законодателството за интелектуалната собственост. През 1998 г., след като търговското представителство на САЩ обяви, че ще постави България под особено наблюдение, българското правителство прие разпоредба за лицензиране на заводите за производство на компактдискове, за да се спре обезпокоителното нарастване на пиратска продукция, се отбелязва в годишния доклад на САЩ. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Либия даде виза на адвоката Шейтанов
  Външно министерство на Либия е изпратило нота на българското посолство в Триполи за конституирането на Владимир Шейтанов като консултант на адвоката по делото на българските медици Осман Бизанти. Нотата е отговор на официално българско искане с нота от 3 март. Шейтанов е адвокат на роднините на медиците, срещу които тече дело по СПИН скандала. Шейтанов отказа да коментира какво ще предприеме по делото, тъй като за него ситуацията си оставала същата, докато не бъде официално уведомен за някаква промяна. Вчера говорителят на външно министерство заяви: "Каквото е в интерес на шестимата задържани, ние ще го направим, независимо дали става въпрос за Бизанти или Шейтанов, или който и да е." /"Сега"/
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
   
  Български камион се вряза в кортежа на македонския премиер Георгиевски
  На 28 април в района на село Чардаклия, близо до Щип в Македония, тежкотоварен автомобил с българска регистрация влиза в лявото платно и удря последователно две леки коли от екскорта на премиера Любчо Георгиевски. Ранени са двамата шофьори на леките коли. Горан Стояновски е по-тежко ранен, а другият, чието име не се съобщава, бил съвсем леко засегнат. Стояновски е със счупен крак, претърпял е операция и е настанен в болница в Скопие. Българският гражданин Христо Марценков, шофьор на тежкотоварния "ФИАТ - Ивеко", е задържан и срещу него са предявени обвинения за "тежки нарушения срещу сигурността и имуществото на участниците в движението." Определена му е предварителна присъда "затвор", се казва в полицейското съобщение. Българското посолство е направило официално запитване по случая. Премиерът Любчо Георгиевски изключи възможността за атентат при станалата злополука и препрати македонските медии към официалното съобщение на полицията. /"Стандарт"/

   
   


   АРМИЯ
   
  Скандал около договора на армията с "Маркони"
  От италианската фирма "Маркони" са изразили недоумение от действията на българското Министерство на отбраната /МО/ около сключената от тях сделка. На 28 април МО е изпратило съобщение, че се отказват от договора за изграждане на система за 58,2 млн. долара. Договорът е за изграждане на полева интегрирана информационна система /ПИКИС/ за Силите за бързо реагиране и беше подписан на 23 декември 1998 г. Още на 16 март зам.-министърът на отбраната Пламен Радонов е изпратил в централата на "Маркони" в Генуа искане за спиране на договора. Според "Маркони" българските аргументи са били "за предполагаемо неизпълнение на договора". Мотивите били свързани "с непредставянето за одобряване в българското МО на осигурителни полици." "Маркони " твърди, че полиците са били представени с писма през октомври - ноември 1999 г. Според фирмата "истинските мотиви за прекратяването на договора трябва да се търсят във вътрешни, а не от италианска страна проблеми."
  Още преди два месеца военният министър Ноев обяви, че по сделката "не са защитени българските интереси." Така той даде да се разбере, че скоро сделката ще бъде прекратена. Според Ноев от "Маркони" е трябвало да дадат 20% от парите за български подизпълнители, но не са го направили. Преди месец зам.-министърът Пламен Радонов заяви, че предстои сделката да се преразгледа, а фирмата "Маркони" я определи като "некоректен партньор". /"Сега", "Новинар"/    
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Финансовото министерство преведе на общините 11,6 млн. лв. допълнително за заплати  на работещите в бюджетните организации и дейности  за 5-те месеца от началото на годината.
  В общинските бюджети за 2000 г. беше предвидено 5% увеличение на заплатите. Правителството обаче реши повишението на заплащането в сферата на образованието да бъде 9,3%, в културата - 7,8%, в здравеопазването - 8,3%, а в социалните грижи - 7,8%, като по-голямото увеличение е з асметка на държавния бюджет.
  Финансовото министерство преведе на общините и 4,8 млн. лв. за социални помощи, съобщиха от ведомството.
  От началото на годината досега местните хазни са получили от държавния бюджет 148 146 050 лв. субсидии, от които за социални помощи са 24 226 100 лв.
  Седем общини все още получават по 50% от общите субсидии, тъй като не са представили в министерството бюджетите си за годината. /"Демокрация"/    
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
   
  Свързват смъртта на прокурора Джамбов с аферата "Океански риболов"
  Бездействието на Върховната касационна прокуратура по сигналите за разграбването на държавната фирма "Океански риболов", което се сблъскало с намеренията на прокурора Николай Джамбов да разкрие истината, е в основата на самоубийството на магистрата. Такава теза е изложена в сигнала на шефа на Моряшкия синдикат Пламен Симов до министъра на правосъдието Симеонов, до Върховната касационна прокуратура и до зам.-директора на Специализираната следствена служба Румен Георгиев.
  Висшият съдебен съвет е бил запознат вчера с писмото на Симов и е решил то да бъде изпратено на Столичната следствена служба, която разследва самоубийството на прокурора Джамбов. Същевременно ВСС е поискал главният прокурор да информира съвета за движението на всички преписки и дела, които са се водили или се водят за "Океански риболов.
  В сигнала шефът на Моряшкия синдикат твърди, че през ноември м. г. се е срещнал с Джамбов и изразил недоумението си, че две години преписката, засягаща присвояването на 300 млн. долара държавно имущество на "Океански риболов" стои консервирана на фаза "предварителна проверка", а прокурорът Джамбов отговорил: "Сега точно не е моментът, но в най-близко време ще извадя цялата истина, каквото и да ми струва това".
  ВСС се запозна вчера и с писмото на прокурора от ВКП Спартак Дочев, който е в отпуск по болест. Дочев нарича некоректно свързването на името му със самоубийството на Николай Джамбов.  
   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерът на БСП Първанов е умерен отимист за лява коалиция и заявява, че социалистическата партия е преминала рубикона НАТО
  Умерен оптимист съм за създаването на единна лява коалиция, която ще включва социалдемократически партии и патриотични формации, заяви в интервю пред БТА Първанов. За целта той щял да търси взаимодействие с ОБТ, БСДП и Евролевицата. Преди месец обаче самият Първанов заяви, че мястото на Евролевицата е на "Съборна 7" и че няма право да вкарва "болни елементи" в една коалиция. Лидерът на ОБТ проф. Петков пък даде да се разбере преди няколко дни, че ако на конгреса социалистите не се ориентират безрезервно към евроатлантическата интеграция, съюз между двете формирования бил изключен, информира "Демокрация".
  В  интервю за в. "Труд" под заглавие "БСП премина рубикона НАТО" лидерът на БСП Първанов признава, че процентът на покачване на рейтинга на БСП е твърде малък, но БСП работела в няколко посоки - готви се за управлението на страната, разширявайки коалиционната си база за това и доказвайки управленски способности там, където има властови лостове. Но това не се забелязвало от хората, казва лидерът на БСП. Според него хората още не са забравили спомена от управлението на Виденов. "Не очаквайте обаче ръководството да тласне партията към крайни радикални действия, към скъпо струващи на обществото експерименти, за да извлече електорална полза", заявява Първанов.
  Според него най-големият проблем за БСП сега е радикалната реформа в партията - решаването на проблеми, отлагани 10 години - например отношението към НАТО. "Ние го поставихме и това не доведе до катастрофални сътресения, още по-малко до разцепление на партията. Това е рубикон, който БСП трябваше да премине. Другата тежка граница, която прескочихме, бе отношението ни към ДПС. Партията наистина показва нов облик, но не успяваме да оформим публичния си имидж така, както ни се иска и в съответствие с вътрешните проблеми, коментира лидерът на социалистическата партия.
  Той е сигурен, че БСП е минала не само рубикона за НАТО, но и на всички рецидиви, с които досега са се правили компромиси, с цел да се съхрани единството на партията.
  Съзнавам, че хората ще ни повярват, че сме за по-доброто, по-професионалното и по-честно управление, едва след като го докажем във властта, признава Първанов. Той е скептик, че избирателите ще дадат на БСП предварително доверието си. Първанов прогнозира, че БСП ще влезе в парламента с малка преднина, с идеята да разширява политическото си и властово пространство.
  Първанов декларира, че БСП е по-готова идейно сега да управлява, отколкото са били СДС през 1997 г. и по-готови, отколкото са били БСП през 1994 г., когато са получили мандата. Второто нещо е, че сега социалистите имат нагласата да реализират качествени хора извън БСП.
  Първанов прогнозира, че бъдещата управленска  коалиция няма да е хомогенна и си дава сметка за рисковете от това, както и за  тежкото наследство от сегашното управление. Освен това социалистите очакват ожесточена опозиция. Бъдещето управление според него трябва да има солидния тил на синдикатите и благоразположението на медиите.    


  ИКОНОМИКА
   
  "Зееви груп" заплашва да закрие "Балкан" заради загубите от стачката на пилотите
  Общо 21 полета на авиокомпания "Балкан" бяха отменени през последните два дни заради отказ на пилотите да се качат в самолетите. Напрежението на аерогарата бе огромно. Шефовете на "Балкан" се опитаха да извозят пътниците с помощта на "Луфтханза", "Лауда Еър", "Лот" и допълнителни самолети от Турция, Израел и Германия.
  Собствениците от "Зееви" заплашиха, че ако до 24 часа протестът не бъде прекратен, компанията може да бъде закрита, твърдят пилоти, цитирани в "Демокрация".
  Сега губим около 1 млн. долара на ден. Поддържам непрекъсната връзка с Гад Зееви, който заяви, че не може да поеме повече задължения на превозвача, съобщи изпълнителният директор на "Балкан" Барух Чакъров, коментирайки съобщението, че компанията може да бъде закрита. Съгласно приватизационния договор Зееви няма право да взема едностранно решение за прекратяване на дейността, заявиха от Агенцията за приватизация. Според транспортнто министерство теоретически е възможно лицензът за полети на "Балкан" да бъде отнет, ако компанията спре полетите си, но на практика такова решение било трудно осъществимо. Междувременно стана ясно, че 60 българи са блокирани на летището в Триполи, очаквайки редовния полет на "Балкан", който трябваше да се осъществи още преди ден. Либийските изходни визи на част от тях изтекоха вчера, пише "Демокрация".
  Преговорите за по-високи заплати се точат вече 5 месеца, във вторник колегите излязоха извън контрол, каза Тодор Симеонов, шеф на Съюза на летците. Той уточни, че това не е стачка, а решение на всеки пилот да не управлява самолет, защото психическото му състояние застрашава сигурността на пътниците. Летците се заканиха да останат на земята, докато искането им не бъде изпълнено.
   Не можем да вдигнем пилотските заплати, заявява в интервю за в. "Труд" Барух Чакъров. Той уточнява, че ако се наложи, наистина ще се стигне до закриване на "Балкан", защото собствениците не могат да си позволят повече загуби. Що се отнася до исканията на пилотите, на този етап било немислимо да се говори за промяна на заплатите. Това можело да стане най-рано в края на юни, когато ще завърши преструктурирането на "Балкан". Пречките, с които се сблъскват новите собственици на авиокомпанията на първо място били близо 100-те милиона долара дългове, които са наследили. Но истинското препъни камъче е колективният трудов договор, сключен със служители преди идването на "Зееви груп". Той не позволявал нито на "Зееви" нито на служителите  да прави каквито и да било корекции в трудовите отношения. Това просто ще бъде нарушение на кодекса на труда, коментира Чакъров. Той уточнява, че към настоящия моментпилотите получават общо към 1000 долара месечно. Но сегашният начина на формиране на заплатите на летците е останал от миналото, подчертава отново Чакъров. Според него стачката се подклажда от няколко места. "Изглежда, някои хора искат да развалят приватизационния договор с нас и да върнат авиокомпанията на държавата", заявява изпълнителният директор на "Балкан". Според него показателно в тази посока е, че някой е превръщал задълженията на "Балкан" от левове в долари и е печелил от курсови разлики.
  Новите собственици съкратиха 1000 служители, съобщава "Труд"
  Според вестника след влизането на "Зееви груп" във владение на "Балкан" скандалите около новия собственик не закъсняха.
  Първо избухна конфликта между новия собственик и летище София, тъй като управата на ареогарата поиска тройно по-високи такси за излитане и кацане. В същото време терминалът в София е най-лошият в цяла Европа и отблъсква чуждите пътници, се жалват израелците.
  "Зееви груп" реши да закрие и полетите по дългите дестинации, тъй като били икономически неизгодни. По тази причина "Балкан" вече не лети до Йоханесбург, Банкок, Коломбо, Ню Йорк. Сега най-дългата дестинация на "Балкан" трае не повече от 4 часа, пише "Труд".
  Съкращенията в авиокомпанията също нажежиха атмосферата. От 3300 служители 1000 бяха освободени. Пилоти обаче не са съкращавани и няма да бъдат съкращавани, обещаха от "Балкан".
  "Зееви груп" е на път да влезе и в телекомуникационния бизнес. Израелците ще преговарят за покупката на пакет от 34 до 50% от "Мобил Тел". "Зееви груп" има 12 фирми в тази област по целия свят.
  Никой вчера не потвърди версията стачката на пилотите да цели проваляне на споменатата сделка. /"Демокрация", "Труд"/