ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

4 март 1999 г.

 

Световните новини

Вълна от бежанци от Косово към Македония. Македония укрепва границата с Югославия.
 

Преглед на печата

ЕС реагира остро на критиките на премиерът Костов по Ройтерс
Президентът Клинтън поздрави Петър Стоянов и благодари за подкрепата му.
Днес премиерът Костов заминава на двудневно посещение в Полша.
На 12 - 14 март в България ще пристигнат военни от Македония, за уточняване на доставката на обещаните 150 танка и 142 оръдия.
Трагично състояние на българските Военно-морски сили/ВМС/ - 40% от корабите са за ремонт.
 

ЕС реагира остро на критиките на премиерът Костов по Ройтерс.

Нико Вехтер, говорител на комисаря Ханс Ван ден Брук заяви: "Ние взехме под внимание изказването на българския премиер, но не сме разговаряли с г-н Костов. Надяваме се да продължим преговорите. Продължаваме да вярваме, че  стратегията за присъединяването е добра, за да се подготви България за преговори. Европейската комисия ще използва всички свои инструменти, за да подпомогне реформите в България.".
Магда Алвот, председател на парламентараната група на зелените и докладчик по молбата на България за членство в Европарламента: "Костов извика твърде високо, но не каза достатъчно. Малко съм изненадана от изказването на Костов, защото стилът на това , което прочетох, е различен от това, коеито сме свикнали да виждаме у г-н Костов. Не виждам защо толкова внезапно той прави това изявление. Основната ми критика към интервюто на Костов е, че той не каза ясно какво точно критикува и защо точно сега заема тази позиция".
Енрике Барон Креспо, член на ПЕС, член на Комисията по външна политика на Европарламента: "Не смятам, че пътят на конфронтацията е най-добрият начин за развиване на отношенията. Не може да се оплаквате и конфронтирате. Почистете първо собствената си къща.. Ако изберете пътя на конфронтацията, трябва да вдигнете много шум. Против съм показаното от Костов желание да има срок за започване на преговорите. Въпросът е как да се преодолеят бариерите, за да се изпълнят изискванията на ЕС. Във вашата страна има голяма конфронтация между управляващи и опозиция. Европа не е тази, която ще реши вашите вътрешни проблеми. По-добре обяснете на хората какви реформи са необходими, за да се оправи положението в страната."
Клаус Франке, бивш депутат от ХДС и член на ръководството на Германо-българския форум :" Иван Костов преувеличава и би направил добре, ако не изхвърля заедно с мръсната вода и детето от коритото".
Политологът Хайнц Брам заяви по "Дойче веле", че е "доста ужасен" от казаното от Костов. Според него между Унгария и България има огромна разлика. За България наистина е направено малко, но затова са виновни и самите българи.
Експертът от Търговско-промишлената палата на Германия Филип граф фон Валдердорф смята, че  "и днес реформите в България не се провеждат с всички сили, а все още се протакат". Причина за изоставането е в "недостатъчната компетентност на българската администрация" и продължава, че "не можеш да казваш, че искаш инвестиции, а когато те дойдат, да не правиш нищо, за да бъдеш привлекателен за тях... Няма смисъл да ругаеш другите, след като ти самият не можеш да въведеш ред в къщата си". Той препоръчва на Костов "сам да запретне ръкави" за осъществяване на реформата.
Уводен коментар на "Дума": "Премиерът изведнъж се обърна срещу собствените си покровители. Изпрати в архива пламенните си речи по адрес на демократична Европа, която очаквала България с отворени обятия. Забрави заклинанията си, че само социалистите пречели и на двете да попаднат една на друга в прегръдките си. Сега БСП е далеч от властта, евромиражите избледняха, стана ясно, че и Европа, както и Москва, на сълзи не вярва".
Вчера при завръщането си от Милано от конгреса на ПЕС лидерът на Евролевицата Александър Томов заяви, че Европа на сълзи не вярва, а на работа.
В-к "Пари" в коментар допуска предположението, че "Влизането в открита конфронтация може да означава, че дипломатическите ходове за решаване на дебата са изчерпани. По-оптимистичното тълкуване е, че днес премиерът има какво да изтъргува. От една страна, това е важността на българската  позиция спрямо косовския конфликт. От друга страна, Костов не може  да не е бил донякъде окрилен в действията си от впечатляващата международна подкрепа, която получи заради решаването на езиковия спор с Македония".
В-к "Пари" публикува материал на делегацията на Еврокомисията в България, с което се опровергават твърденията на Костов. Общо за периода 1990 - 1997 г. ЕС е предоставила на България 1 млрд. и 570 млн. евро., по програмата ФАР - 604 млн. евро, от Евробанката -  571 млн. евро.
/"Монитор, "Пари", "Дума", "Стансдарт"/

Президентът Клинтън поздрави Петър Стоянов и благодари за подкрепата му.

Президентът Бил Клинтън е изпратил лично послание до Петър Стоянов с поздравление за националния празник. В него е изразил надеждата си в най-скоро време да се срещнат и го приветства за нормализирането на отношенията с Македония. Резолюцията на България за езиковия спор е много важен принос за сигурността и стабилностнта на Югоизточна Европа, отбелязва Клинтън. Клинтън специално благодари на Стоянов за оказаната подкрепа и куража през изминалите месеци и посочва, че приятелството на българския президент за него е било източник на сила. Той хвали Стоянов и Костов, защото под тяхното ръководство България е постигнала забележителен прогрес в полагането на основите на действаща пазарна икономика. Успехът на България в този икономически обрат служи за пример на всички страни в ЮИЕ, смята Клинтън./"Демокрация"/

Днес премиерът Костов заминава на двудневно посещение в Полша.

Днес за Полша заминава Иван Костов по покана на своя колега Йежи Бузек. Това е първото посещение на български премиер в Полша след 1989 г.. Очаква се двамата да подпишат съвместно политическо заявление за конкретните области на сътрудничество между двете страни. Предвиждат се срещи на Костов с президента Квашневски, с маршала на Сейма Мачей Плаженски, с маршала на Сената Алиция Гжешковяк, с председателя на изборната акция Солидарност Мариан Кшаклевски, с външния министър Геремек. Днес във Варшава министрите на търговията на двете страни ще открият българо - полски бизнесфорум. /"Демокрация"/

На 12 - 14 март в България ще пристигнат военни от Македония за уточняване на доставката на обещаните 150 танка и 142 оръдия.

Военните от Македония ще уточняват механизма за предаването на обещаната помощ. Ще се уточняват етапите, пунктовете, датата и часът на предаването на танковете и оръдията.. В началото ще бъдат предадени най-малко един танков батальон и един артилерийски дивизион./"Дума"/

Трагично състояние на българските Военно-морски сили /ВМС/ - 40% от корабите са за ремонт.

На пресконференция контраадмирал Константин Богданов, първи зам.-началник на ГЩ на флота, заяви че 40% от наличните 32 бойни кораба се нуждаят от спешен ремонт. Предвидените в бюджета средства са крайно недостатъчни защото около 30% от спомагателните съдове и въоръжението във флота също са амортизирани в различна степен. От 1990 г. досега ВМС са продали за скрап 20 кораба. От най-важните сега военни кораби 15 са на възраст по-голяма от 30 години. През този период са закупени един противопожарен кораб и два танкера. За ремонта на фрегата "Смели" са заделени 1,2 млрд.лв., която е най-близко до стандартите на НАТО. Сред големите разходи за 1999 г. е дострояването на танкер - бункеровчик за 1,4 млрд. лв. Радикално решаване на проблемите на ВМС не трябва да се очаква преди 2010 г. при условие, че се приеме дълго отлаганата корабостроителна програма за военни кораби.
Проблеми съществуват и с набирането на кадри. Не е дала резултат кампанията за набиране на професионални матроси - подводничари и морски пехотинци.Въвеждането на новите правила за офицерския състав ще доведе до съкръщаването му с 37%. При последното разместване на кадрите във ВМС 70 командири на кораби са подали молби за напускане и веднага са постъпили в търговския флот.
ВМС ще настояват за запазване на статута на Висшето военноморско училище във Варна като база за подготовка и на граждански специалности и се надява, че комисията от военното министерство ще реши въпроса чрез разумни съкръщения на щата на ВУЗ. /"Пари"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"