ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
4 февруари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с балканските страни | Медии | Парламент | Правителство | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Без резултат завърши срещата между Барак и Арафат.

 • В Австрия партията на Хайдер влезе в правителството, а ЕС ще приложи предвидените санкции.

 • Президентът Клинтън поиска нормален търговски статут за Китай.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Външният министър Михайлова заяви, че България няма да подкрепи правителство в Австрия, което е против разширяването на ЕС.

 • Евролевицата поиска правителството да реагира на ставащото в Австрия.

 • Днес премиерът Костов заминава за Мадрид за срещата на Европейската народна партия.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Премиерът Костов признава, че България не спазва изцяло петролното ембарго срещу Югославия

     


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • ДПС настоява пред ръководството на националната телевизия за всекидневни едночасови програми на турски.

 • Според правната комисия парламентът трябва да приеме ветото на президента върху промените в Наказателния кодекс.

 • Чужди правителства, фондации и търговски дружества няма да могат да финансират български партии, решиха депутатите на консултация за Закона за политическите партии.

 • Всички магистрати ще декларират имуществото и доходите си в публичния регистър.

 • Някои срокове за старта на здравната реформа могат да не бъдат спазени, заяви здравният министър Семерджиев.

 • Падат 40 разрешителни режима, лицензите за производители на компактдискове може да отпаднат.

 • Жп линии и шосета ще се дават на концесии на частни фирми.

 • Правителството одобри споразумението за заем с Европейската инвестиционна банка от 60 млн. евро.

 • Лежащата стачка на миньорите от Перник продължава.

 • Купувачите на БТК ОТЕ - KPN качиха цената само с 10 млн. долара, съобщава в. "Сега".
   
     

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Външният министър Михайлова заяви, че България няма да подкрепи правителство в Австрия, което е против разширяването на ЕС
  Вчера външният министър Надежда Михайлова заяви за медиите, че "България не би подкрепила австрийско правителство, което би се обявило против разширяването на ЕС, против изваждането на България от Шенгенския списък. Българското общество няма и не може да приеме политически партии, проповядващи ксенофобия, антисемитизъм и войнстващ национализъм." Министър Михайлова изрази удовлетворение, че в декларацията на Европарламента се отхвърлят двойните стандарти по отношение на страните-членки и на страните кандидатки. Това е още един знак за силата на обединяваща се Европа, каза Михайлова. /"Стандарт"/  
   

  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  Евролевицата поиска правителството да реагира на ставащото в Австрия
  Вчера лидерът на Евролевицата Александър Томов поиска правителството, мнозинството и външно министерство спешно да реагират по повод политическата обстановка в Австрия. Според Томов правителството заема позиция на изчакване и дори може би на криворазбрана солидарност с една крайнодясна партия. В писма до Социнтерна, Партията на европейските социалисти и управляващите в Европа социалдемократически партии Евролевицата ще изрази своето несъгласие и безпокойство от политическите процеси в Австрия и ще поиска гаранция, че Австрия ще бъде неразделна част от Обединена Европа. В случай че Австрия бъде изолирана от ЕС, това ще се отрази непосредствено на търговско-икономическите отношения на България, защото ще се прекъсне един от мостовете на България към Европа. /"Пари"/

  Днес премиерът Костов заминава за Мадрид за срещата на Европейската народна партия
  Днес лидерът на СДС и български премиер Иван Костов заминава за Мадрид за срещата на Европейската народна партия на 4 и 5 февруари. Той ще се придружава от секретаря по международните въпроси на СДС депутата Димитър Абаджиев. Костов ще предложи специален дебат за ценностите на християндемокрацията и за противниците на разширяването на ЕС. Още днес той ще срещне и разговаря с испанския премиер Хосе Мария Азнар. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Премиерът Костов признава, че България не спазва изцяло петролното ембарго срещу Югославия
  Днес единствено в. "Пари" предлага интервюто на премиера Костов за независимата белградска агенция БЕТА, публикувано във в. "Блиц". В него той обвинява сръбските тайни служби, че контролират българските вестници и имат възможност да прокарат провокационни тези в софийските медии. Той отхвърля твърденията, появили се след срещата му с Хашим Тачи и Арбен Джафери в София, че България променя позицията си за бъдещия статут на Косово. Премиерът Костов отправя упрек към опозицията в Сърбия, че не се грижи достатъчно за правата на малцинствата в Югославия и се определя само по своята национална идентичност. За спазването на югоембаргото Иван Костов заявява следното: "Необходими са достатъчно силни политически промени, за да се види, че санкциите като инструмент дават резултати. Но докато това не стане, не е възможно България сама да тръгне към диалог. Ако зачитахме всичко, което ни се препоръчва, трябваше да затегнем режима на сакнкциите. Ние не го правим, което личи от това, че оставаме добри съседи. Политическият елит знае какво прави България. Друг е въпросът дали хората са информирани за това. Аз ще кажа за вас, че България не прилага петролното ембарго и значителна част от производството на рафинерията Нефтохим от Бургас заминава за Югославия. Не знам дали това се знае добре от югославската общественост".
     
   
   


   МЕДИИ
   
  ДПС настоява пред ръководството на националната телевизия за всекидневни едночасови програми на турски
  Управителният съвет на Българската национална телевизия /БНТ/ ще обяви конкурс най-малко за двама преводачи - говорители на турски език, е научила пресата вчера след срещата в парламента на шефката на БНТ Лиляна Попова с депутати от ДПС. На нея са присъствали още програмният директор на телевизията Светла Петрова и Мила Нейнска, шеф на новините и актуалните предавания.
  От ДПС са искали да попитат шефовете на националната телевизия очи в очи защо се бавят предаванията на майчин език, предвидени от закона. Те настояха всеки ден по 1 час да се излъчват такива програми, а през почивните дни - по 2 часа.
  Идеята на ръководството на телевизията е след кратка дневна новинарска емисия тя да се излъчва преведена на турски със субтитри на български, е обяснила за пресата Светла Петрова.    


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Според правната комисия парламентът трябва да приеме ветото на президента върху промените в Наказателния кодекс
  Да се приеме ветото на президента Стоянов върху промените в Наказателния кодекс, реши да предложи на парламента правната комисия в НС. Депутатите-юристи гласуваха единодушно за това, но не успяха да се разберат какво ще правят после.
  На 28 януари Стоянов върна поправките в НК и прикани да се намалят всички глоби за обида и клевета, както и да отпаднат текстовете, според които за убийство, грабеж, изнасилване и принуда, извършени след употреба на наркотици, ще се дават най-тежките наказания.
  Ако парламентът приеме становището на правната комисия, отново трябва да се предложат наказания за обидата и клеветата. Вероятно е обаче на този въпрос мнозинството да остави непроменени глобите за оклеветяване /от 5 до 30 000 лв./ и за обида /от 5 до 20 000 лв./.
  Имало е и варианти да се върне затворът за тези престъпления. Михаил Миков от БСП е предложил да се изчакат всички нови предложения за промени в НК и тогава законът да се гледа отново.
  Съдебни журналисти са настояли в декларация обидата и клеветата да се преследват само по граждански ред или най-високата глоба да е 12 минимални заплати.

  Чужди правителства, фондации и търговски дружества няма да могат да финансират български партии, решиха депутатите на консултация за Закона за политическите партии. Това е съобщил вчера за пресата Анатоли Величков от ВМРО.
  Забрана за финансиране ще има и от юридически или физически лица, които развиват хазартна дейност. Няма да е възможно и спонсорството от анонимни източници, макар че Евролевицата допускала такъв вариант.
  Вчера депутатите са се съгласили, че ще има държавна субсидия само за партиите, които са минали 1% на парламентарните избори.
  Досега бюджетът субсидираше партии според броя на депутатите им. С новата постановка ще се разшири кръгът на формациите на държавна дотация. В законопроекта ще бъде записано, че държавата задължително дава помещения, но пак на онези, които са минали 1% на изборите. Партиите обаче сами ще си плащат наемите за централите и клубовете.
  Депутатите не се разбраха за абревиатурите.
  Георги Пинчев от БЗНС продължоаява да държи на забраната за тирета, скоби и др. към името на дадена партия.  Той е подкрепян от Янаки Стоилов от БСП и от ДПС, информира в. "Труд".
  Вчера е било постигнато съгласие, че регистрацията в ЦИК ще става при 4 възможни случая. Първият е партията да представи списък от 5000 членове. Втората възможност - списък от 10 000 симпатизанти или поддръжници. Третата възможност е, ако на предходни избори партията е получила 1,5% при самостоятелно участие. Последната възможност е - на предходни избори да е получила 4% в коалиция.
  Решено е било и кога партии ще могат да се закриват.
  - при сливане с друга партия;
  - при разцепване;
  - при саморазпускане;
  - с решение на Софийския градски съд по искане на прокурор, ако е нарушен закон, например при незаконно финансиране.
  Борислав Китов от Народен съюз е предложил да бъде записано, че партия, която не се е регистрирала за участие на два последователни парламентарни вота, трябва да бъде длъжна автоматично да се пререгистрира за участие в следващите избори за Народно събрание. /"Труд"/

  Жп линии и шосета ще се дават на концесии на частни фирми. Това предвиждат приетите на първо четене от парламента вчера законопроекти за пътищата и за железопътния транспорт.
  При концесия за автомагистрала, заедно с нея ще върви и земята, необходима за изграждане на крайпътни комплекси. Кабинетът може да разреши на концесионера и да не плаща на държавата дължимото възнаграждение за срока на ползването. Тази преференция ще зависи от "степента на икономическа ефективност на проекта", която се определя от вложените инвестиции., нивото на трафика и таксите за преминаване.
  Освен това правителството може да разреши на фирмите-концесионери да получават приходите от такси за преминаване през магистралите, както и изключителното право само те да извършват търговия и обслужване на обектите край пътя.
  В случай че даде всички тези облекчения, кабинетът ще се договаря с концесионера за държавно участие при финансирането на проекта.
  Сигурен кандидат за концесия на автомагистрала в България е турският "Джейлан холдинг", който се готви да строи отсечката Оризово - Капитан Андреево.
  Проектът за жп транспорта предвижда лицензиране на превозвачите по железниците.

  Всички магистрати ще декларират имуществото и доходите си в публичния регистър, реши правната комисия в парламента
  Всички съдии, прокурори, следователи и семействата им ще декларират имущество и доходи в публичния регистър, реши правната комисия в парламента. Това се налагало, защото никой не контролирал придобивките на магистратите.
  В регистъра ще влязат и всички кметове и шефове на общински съвети от общо 162 общини. Първоначално се предвиждаше публичен отчет за президента, вицепрезидента, премиера и министрите му, управата на националната банка, висшите магистрати и други държавници, както и семействата им. Идеята за регистъра дадоха шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова и Велко Вълканов от ПГДЛ. Проектите им бяха приети на първо четене и обединени в общ закон, обсъждан вчера от правната комисия. Там обаче не са се разбрали какво точно ще се декларира, как ще се отчитат доходите и имуществата на близките. В комисията не стигнаха до предложенията регистърът да се пази при шефа на Сметната палата и да е достъпен само за съдебната власт и шефовете на съответните учреждения.  


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Някои срокове за старта на здравната реформа могат да не бъдат спазени, каза здравният министър Семерджиев. Ако още веднъж се отложи началото й, кабинетът пада, предупреди го шефът на синдикат "Промяна" Димитър Диманов.
  Семерджиев обеща здравноосигурителната реформа да тръгне от 1 юли, но някои срокове може да се объркат заради несигурността на лекарите и бавните съдебни процедури откъм закони, структури и пари, но проблемите били и субективни, информира в. "Сега".
  Ако до 1 март няма достатъчно регистрирани семейни лекари, изборът ще започне, а за закъснелите ще има гратисен период.
  На 1 юли започват да действат договорите между лекарите и здравната каса, където това е възможно, заяви министърът. Той няма информация колко са регистрираните семейни лекари. Последните данни са от 23 декември, когато те са били 860. Нужни са 5931.
  "Промяна" обеща да подкрепи лекарите, ако се вдигнат на бунт срещу касовите апарати. Министър Семерджиев каза, че ще опита да убеди финансовия министър Радев да освободи от тях лекарите на индивидуална практика, но подчерта, че докторите трябва да излязат от сенчестата икономика.
  Лекарскит съюз и КНСБ обявиха, че ще посредничат в покупката на апаратите. Съюзът щял да ги внася, а синдикатът да ги продава на разсрочено плащане.

   
  Падат 40 разрешителни режима, лицензите за производители на компактдискове може да отпаднат
  "Разгледахме 526 разрешителни режима и предлагаме да отпаднат 40 от тях", съобщи вчера членът на специалната работна група към правителството Юлияна Николова. Други 104 да се облекчат поетапно до 2001 г, предвижда докладът, приет от правителството вчера.
  Работата по премахванено ще започне след края на февруари, а дотогава върху предложението трябва да се изкажат браншовите организации и министерствата.
  Анализът показвал, че там, където лицензите и разрешителните остават, те трябва да се регламентират от закони. Министърът на финансите трябвало да определя таксите за издаване на различните документи, а министрите щели да могат да определят в наредби единствено как да се улесни съгласуването при издаване на документите от различните ведомства.
  Предлага се премахване на лицензирането на производителите на компактдискове. Затова пък контролът върху спазването на авторските права и граничните изисквания щял да се затегне.
  Лицензите за производство и търговия с алкохол и цигари няма да се премахват, защото са записани в закон. Лицензирането на търговците на скрап ще бъде записано в Закона за отпадъците.
  Законът за енергетиката и Законът за далекосъобщенията според специализираната работна група трябва да се ремонтират основно. Според Николова  не бива да се допускат недомислици като тази в далекосъобщителния закон, че всички лицензи се издават от отделен регулаторен орган, като същевременно се позволи на министъра на съобщенията да определя със заповед какво да се лицензира и какво не.

  Правителството одобри споразумението за заем с Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/.  По него Главно управление "Пътища" ще получи 60 млн. евро.
  133 млн. евро ще отидат за проекта "Транзитни пътища III". В него се предвижда доизграждане и рехабилитация на 600 км първокласни пътища и магистрали, както и ремонт на виадуктите по аутобаните "Тракия" и "Хемус". Изпълнението на "Транзитни пътища III" ще се осигури още с финансова помощ по програма ИСПА на ЕС от 30 млн. евро, а 43 млн. евро ще са собствени средства.
  Пътят Враца - Монтана - Видин ще е едно от първите трасета, които ще бъдат ре  хабилитирани по проекта  "Транзитни пътища III".


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Лежащата стачка на миньорите от Перник продължава
  Лежащата стачка под земята на миньорите от пернишкия рудник "Св. Ана" продължи и вчера. Трета смяна не излезе от мината след близо 16-часов престой в нея. 231 миньори влязоха вчера в рудника, 101 от тях работят, за да поддържат условия на безопасност в галериите, обясниха от "Св. Ана". Производсттвото във втори и трети участък е напълно замразено, съобщава в. "Труд".
  Освен повишение на заплатите миньорите поискаха вчера и промени в наредбата за пенсиониране, която в сегашния си вид им отнема първа категория труд.
  Преди ден започна изплащането на закъснелите декемврийски заплати на работниците, но въпреки това те не прекратиха протеста си и поставиха нови искания.
  Лидерът на БСП Първанонв вчера се е срещнал с протестиращите миньори и е обещал да съдейства за решаването на проблемите им.    


  ИКОНОМИКА
   
  Купувачите на БТК ОТЕ - KPN качиха цената само с 10 млн. долара, съобщава вестник "Сега"
  Новата подобрена оферта, представена от купувачите на БТК на българското правителство, предвижда 10 млн. долара премия за държавата при предстоящото увеличение на капитала на телекома. Освен това България може да получи 200 млн. долара от евентуалната печалба от пускане на акции на борсата. Това е обявил вчера гръцко-холандският консорциум ОТЕ - KPN.
  Премията от 10 млн. долара е отстъпката, която купувачите са готови да направят при бъдещото вдигане на капитала на БТК. Срещу половината от инвестициите от 150 млн. долара те искат съответния дял от акциите, така че той да надпхвърли 51%.
  "Съгласни сме вместо 65 млн. долара това да бъдат 75 млн. долара", е пояснил за в. "Сега" Хенк Виеренга, шеф на консорциума от холандска страна.
  Милионите, които кандидат-купувачите обещават от евентуалната печалба при пуска на акции на борсите, са доста хипотетични, е заявил член на работната група по приватизацията. Не може да се каже кога ще бъдат пуснвати акции и каква ще е дори приблизителната им стойност в онзи момент. Купувачите искат да се запише, че листването на борсите ще стане между 18-ия месец и 4-ата година от датата на подписване на договора.
  Освен това купувачите представят като голяма отстъпка от своя страна съгласието си да платят на държавата дивидента й за 1999 г. "Ако забавим още малко преговорите, ние сами можем да го получим", е коментирал  източникът на "Сега" в правителствената работна група по продажбата на БТК.
  Виеренга е заявил, че ОТЕ - KPN предлагат да платят веднага 510 млн. долара. Само 20 млн. долара щели да се блокират в спецсметка, докато мине новият одит на БТК. "Ако бяхме платили още миналата година, България щеше да получи 22 млн. евро повече заради курсовите разлики", коментира Виеренга.