ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
4 януари 2000 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения с Русия | Отношения с Израел | Правителство
  Политически партии и организации | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Опозицията спечели убедителна победа на изборите в Хърватска

 • Премиерът Владимир Путин пое властта в Кремъл след като Елцин подаде оставка.

 • Сирия и Израел подновиха преговорите в САЩ.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Премиерът Костов смята, че общата цел през 2000 г. ще е да започнем преговорите с ЕС и да скъсим разстоянието до него.

 • ЕС отпусна на България безвъзмездно 113, 6 млн. евро.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Президентът Стоянов и премиерът Костов изразиха надеждата си за по-добри отношения с Русия след оставката на Елцин

 • От 1 януари 2000 г. България въведе визов режим с Казахстан, Азербайджан, Армения, Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан

   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 •  Днес за Израел заминава парламентарният шеф Соколов

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Не се появи компютърен срив в нито една от наблюдаваните системи в България.

 • Вицепремиерът Жотев поема прекия контрол над 154 дружества с над 50% държавно или общинско участие.

 • Военното министерство няма да има собствена финансова служба от тази година, а контролът ще се осъществява изцяло от Държавен финансов контрол.

 • Горите ще бъдат върнати до края на 2000 г., заяви земеделският министър Върбанов.

 • Бившият главен прокурор Иван Татарчев регистрира нова партия.

 • Очакваните приходи от приватизация за тази година са 663,203 млн. лв

 • "Росбулнефт" се преобразува в "ЛУКойл транспорт".

 • Българската "Еврометал" и немската "Метал трейдърс" ще поемат от днес управлението на "Стомана" - Перник.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

   
  Премиерът Костов смята, че общата цел през 2000 г. ще е да започнем преговори с ЕС и да скъсим разстоянието до него
  В голямо интервю за в - к "Демокрация" премиерът Иван Костов поставя преговорите с ЕС на първо място не само сред външнополитическите приоритети, но и сред промените в страната. Той заявява: "Ние сега  трябва да кажем и какво не искаме да сме, какво искаме да оставим вън от Европа. Искаме да оставим част от себе си, част от морала си, част от манталитета си, част от ориенталската си природа. Никак не е проста работа. От тази гледна точка предизвикателството сега започва. Добре, как решаваме въпроса със земята? Утре в ЕС ще имат ли право европейците да купуват земеделска земя в България, ще предоставим ли територията си да бъде европейска територия? Тоест даваме ли я България за Европа, да бъде Европа и тя? Въпросът никак не е прост. Ами суверенитета? Започва ограничение на суверенитета на страната. Къде отиваме ние? Тоест, отивайки в ЕС, ние няма да стигнем там, където въпросите се решават с пълен консенсус, а там, където въпросите се решават с мнозинство. С други думи, ние ще ограничим  суверенитета на България. Ограничаваме ли го?  Чакам, слушам, но аз още не съм чул отговора на обществото. Ето една, ето втора, ще има много такива теми и по тях ще трябва да  следва страшно бързо решение.
  Аз много тесногръдо и праволинейно си чакам успешно начало на преговорите  и само за това ще си приказвам, докато не се случи. След това очаквам съществено и достатъчно да напреднем по темата за визовия режим. Тоест чакам да станем повече европейци. Нещо да се промени, хората да усетят. Вратата да е отворена - и за мен, не за министър-председателя, а за мен. Да отида там, да мога да поработя 2 - 3 месеца. Че какво по-хубаво от това. Ако се договори свободно движение на капитали, а българите направим промените вътрешно, привлечем капитала, ще се  покачи цената на всичко в България. Апартаменти, земя, активи, предприятия, всичко ще поскъпне автоматично и всички ще станем по-богати. Тоест, ще го усетим веднага. Няма по-добра инвестиция в момента от инвестицията в българското имущество. В това съм абсолютно убеден. Затова искам фундаменталните промени да са в началото. Защото те са в състояние да спечелят решителния българин. А българинът е решителен." /"Демокрация"/    


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   

  ЕС отпусна на България безвъзмездно 113, 6 млн. евро
  Преди Нова година външният министър Надежда Михайлова и временно управляващият делегацията на ЕК в България Еджидио Канчани подписаха споразумение, по което ЕС отпуска безвъзмездно на България 113, 66 млн. евро по линия на програмата ФАР в подкрепа на процеса на присъединяване към ЕС. С тези средства, средствата, които са дошли от ЕС от 1990 г. насам, стават 880, 91 млн. евро. По линия на програмата ФАР България ще получи за 1999 г. 40, 97 млн. евро. За трансгранично сътрудничество между България и Гърция и България с Румъния - ще получим съответно 25 и 5 млн. евро. За широкомащабни проекти България ще получи 23 млн. евро. За проекти на ФАР за 2000 - 2001  г. - 2, 5 млн. евро, за социалната сфера  - 1, 88 млн. евро, за научни изследвания и по програмата за ядрена енергия - 1, 31 млн. евро. От предприсъединителните фондове за 1999 г. - 14 млн. евро. /"Новинар"/
   

  ****
  Отношения с  Русия и ОНД
   
  Президентът Стоянов и премиерът Костов изразиха надеждата си за по-добри отношения с Русия след оставката на Елцин
  По повод оставката на Елцин президентът Петър Стоянов заяви, че се надява тя да не повлияе върху демократизацията в Русия, както и върху изградените отношения на доверие и сътрудничество с България. Стоянов вярва, че руската политическа класа и руският народ ще се справят с нелеките проблеми, пред които днес страната им е изправена.
  Премиерът Иван Костов заяви, че "по времето на президента Елцин между България и Русия се формираха отношения на равнопоставеност, на взаимна изгода. Тази формула позволи да поставим начало на решаването на проблеми, които не бяха решени преди това. Искрено очакваме Русия да премине през сегашния период на известни политически напрежения. Резултатите от изборите за Думата са гаранция, че в близко бъдеще Русия ще излезе от политическата криза и наистина ще има силно управление, от каквото тя се нуждае и каквото заслужава. Очакваме това с открити сърца и добри пожелания и се надяваме Русия да бъде настроена по същия начин към нас". /"Демокрация"/

  От 1 януари 2000 г. България въведе визов режим за Казахстан, Азербайджан, Армения, Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан
  Въведеният от България визов режим от 1 януари 2000 г. за страните от ОНД без Украйна - Казахстан, Азербайджан, Армения, Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан, е с обратна сила и от същата дата всички български граждани, които желаят да пътуват за тези страни, ще трябва да вадят визи  като заплащат и определената сума за това. /"Монитор"/

   

  ****
  Отношения с Израел
   
  Днес парламентарният шеф Соколов заминава за Израел
  Днес председателят на Народното събрание Йордан Соколов заминава на официално посещение в Израел. Той ще представя България на празниците във Витлеем по случай 2000 - годишнина от рождението на Христос. Предвижда се да проведе среща с председателят на Кнесета.
  От 18 до 20 януари на официално посещение в Тел Авив ще бъде президентът Петър Стоянов. /"Монитор"/  


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Не се появи компютърен срив в нито една от наблюдаваните системи в България, обяви националният координатор по Проблем 2000" Гроздан Караджов
  Още в 4-тата минута на Новата година всички изчислителни амшини на ведомствата и големите компании в страната нормално са отчели датата 1 януари 2000 г. Това показа наблюдението на командния център по компютърния проблем в Министерския съвет. Енергетиката, транспортът и комуникациите са работели нормално.
  Компютърните системи в България успешно преминаха в 2000 г., но днес ще стане ясно дали ще се справят и с рисковия първи работен ден. Това заяви Юлиан Баев, изпълнителен директор на регионалния център по Проблем 2000.
  Нико една банка не е съобщила за компютърни неприятности, каза Пламен Думков, директор на дирекция "Информация и комуникации" в БНБ. Той посъветва клиентите на банките да не приемат оправдание от служителите, че заради Проблем 2000 не могат да им бъдат платени суми. Проведените в неделя тестове в Булбанк, Райфайзенбанк, Пощенска банка и Хебросбанк са показали, че компютрите отчитат датите коректно.
  Премиерът Костов посрещна Новата 2000 г в командния център по Проблем 2000 и лично се увери, че няма сривове в компютърните системи. Да следят дали ще има проблеми с компютрите в МС бяха и министрите Бойко Ноев, Александър Праматарски, шефът на енергетиката Шиляшки, началникът на Гражданска защита Николов и регионалният директор за Централна и Източна Европа по Проблем 2000 Марио Тагарински.
  Премиерът осъществи видеовръзка с дежурните в НЕК, БТК, РВД, "Бърза помощ", ГЩ, КИАЕМЦ, БДЖ. Те го увериха, че при тях всичко е наред, че нямат проблеми със системите, съобщава в-к "Труд".
  В регионалния център в София се събираше и обработваше информацията за компютърните системи в 28 държави от Централна и Източна Европа и Централна Азия. В дните около Нова година са получени данни от 19 страни без сериозни проблеми.
  Няма данни за това какви средства са изхарчени в България при подготовката за "Проблем 2000", цитира думите на Гроздан Караджов в-к "Труд". Експертите обаче изчислили, че компаниите по света са заделили не по-малко от 500 млрд. долара, за да се справят с компютърния срив.
   

  Вицепремиерът Жотев поема прекия контрол над 154 дружества с над 50% държавно или общинско участие. Сред тях са "Булгаргаз", "Стомана", "Агробиохим", "Варненска корабостроителница", цигарените фабрики, заводите от "Балканкар", общинските ВиК и дружества за териториален кадастър, речният и морският флот, пристанищата, летищата и тотото. Те ще бъдат обект на специално наблюдение относно финансовата дисциплина и фискалния риск. Консултативен съвет към вицепремиера ще извършва контрола. В него ще влизат и зам.-министри на финансите, икономиката, регионалното развитие, земеделието и транспорта, информира в-к "Сега".
  Това става ясно от промяна в постановление 147, според което финансовият министър контролираше досега оздравяването в 29 структуроопределящи държавни предприятия. С промяната от този списък отпада "Арсенал", който само временно престоя в него, докато бъде продаден.
  28-те предприятия, сред които са НЕК, БДЖ, тецовете и мините, вече ще могат да теглят инвестиционни кредити, но след като ги съгласуват с финансовото министерство. Досега те бяха отрязани от всякакви заеми. Тези предприятия трябва да посочат конкретни мерки как ще престанат да трупат и ще изчистят просрочените си задължения.
  До 31 декември догодина всички субсидии трябва да бъдат премахнати. Спирането на субсидиите е част от договореносите по 3-годишното споразумение с МВФ. Най-тежко ще се отрази върху топлофикациите, които неминуемо ще вдигнат цените на парното, коментират експерти. /"Сега"/
   

  Военното министерство няма да има собствена финансова служба от тази година, а контролът ще се осъществява изцяло от Държавен финансов контрол /ДФК/ към финансовото министерство. Промяната стана с приемането на преходните и заключителни разпоредби в бюджет 2000 по предложение на шефа на Комисията по национална сигурност Христо Бисеров. За разлика от военното министерство МВР ще си запази самостоятелната ревизионна служба.
  Според закона за ДФК досега само финансовите служби към силовите министерства имаха право да не съгласуват плановете си за ревизии с финансовото министерство. Освен това те не бяха задължени да дават сведения за извършените от тях ревизии. Според осведомени направената промяна се налага поради няколко причини - приватизация на оръжейната индустрия и предстоящо излизане на военните спецслужби и други структури от МО, информира в-к "Труд".
  По предложение на Христо Бисеров парламентът увеличи и глобите за ревизори, превишили правата си. Санкциите за тях стават от 200 до 1000 лв. Чиновници, попречили на контрольорите да си свършат работата, ще се наказват с глоби от 50 до 1000 лв.
  Глоби от 200 до 1000 лв. ще плащат и шефовете на държавни фирми, кметове и други длъжностни лица, които са нарушили нормативен акт за бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност. Същата е санкцията и когато чиновниците са представили документи, с които са получени неоснователно пари от хазната.

  Горите ще бъдат върнати до края на 2000 г., заяви в Плевен земеделският министър Върбанов. След като през 1999 г. е приключило връщането на земята, от началото на 2000 г. земеделсктото министерство е готово да започне връщането и на горите.
  Все още някои поземлени комисии не били приключили работата си по подадените молби за реституция на гори. Има и много общини, които са подали документи за гори, които не са техни, заяви министър Върбанов.
  През миналата година изцяло е била променена структурата на фонд "Земеделие" и той вече можел да работи с предприсъединителните фондове на ЕС.
  Свършихме доста работа по хармонизиране на аграрното законодателство с европейското, каза Върбанов.

   
  Правителството ще намали ограниченията за българските банки, съобщава в-к "24 часа", позовавайки се на информирани източници.
  Вицепремиерът Жотев е получил задача да изготви специална програма, по която това да стане.
  С промените на условията, при които работят банките, кабинетът има намерение да създаде предпоставки те да инвестират парите, с които оперират, в българската икономика, а не в чужди банки.
  В момента родните банки, вместо да кредитират предприятията, масово държали парите си в чужбина и само малка част от тях влизали в българската икономика.
  Според финансисти за последните 7-8 години от България са изнесени блиозо 6 млрд. долара.
  Подготвя се  промяна  и в изчисляването на основния лихвен процент в страната, информира "24 часа". Сега това става на база на доходността, постигната на търговете с държавни ценни книжа.
  Новата схема ще има за цел да се избегне огромната разлика на лихвите по депозитите, които не надхвърлят 5% годишно, и лихвите по кредитите, отпускани от банките. Сега банките дават заеми при средногодишна лихва от около 16%.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Бившият главен прокурор Иван Татарчев регистрира нова партия
  Бившият главен прокурор Иван Татарчев е регистрирал партия ДНЕСС, съобщи нейният главен секретар Маргарит Мицев вчера. Софийският градски съд е вписал в регистрите новото движение в края на миналата година.
  Иван Татарчев е председател на Движението за национално единство и социална справедливост /ДНЕСС/.
  Негови заместници са Николай Куртуклиев - син на ген.лейтенант от пехотата на царската армия, и лидерът на Националния монархически форум Иван Петров.
  В движениекто членуват известни юристи, лекари, архитекти, писатели, търговци, банкери, частни производители и работници, обяви Маргарит Мицев.
  В националния партиен съвет били включени 13 души, сред които бивши шефове в прокуратурата от времето на Татарчев - Лилко Йоцов, Емил Карамфилов и Божидар Колев.
  Не сме движение на прокурори, не ни сравнявайте с движението на ревизорите "Гергьовден", каза Мицев. Той уточни, че ДНЕСС не е алтернатива на ВМРО, въпреки че Татарчев беше почетен председател на организацията.
  Новото движение си поставяло по-широки цели - да стане модел на националното единство, съобщава в-к "24 часа". В интервю за същия вестник Мицев обяснява, че новата партия е самостоятелна политическа, общобългарска партия. Програмата й е умерена. Целта на ДНЕСС е присъединяване към европейските структури, но "не само това, което прави СДС", а и за балансирана външна политика, интеграция с Япония, Китай, Русия и Украйна. По думите на Мицев ДНЕСС има изградени структури в Силистра, Русе, Варна, Видин, Пазарджик, Дупница и др. ДНЕСС ще участва в парламентарните избори.  


  ИКОНОМИКА
   
  Очакваните приходи от приватизация за тази година са 663,203 млн. лв. Това предвижда програмата за раздържавяването през 2000 г. От тях в бюджета ще влязат 315 млн. лв.
  Прогнозите за т. г. са Агенцията за приватизация /АП/ и отрасловите министерства и ведомства да сключат 673 сделки. От тях 390 ще са за мажоритарни пакети от прдприятия, 119  - за миноритарни дялове и 164 - за обособени части.
  АП ще продава 45 цели дружства. Сред тях са 22-та малки ВЕЦ-а, "Булгартабак холдинг" и фирмите от холдингите "Инкомс Телеком" и "Балканкар".
  Тази година няма да се приватизират АЕЦ, жиците за тока, преноса и съхраняването на природен газ, диспечерските управления, помпено-акумулиращите ВЕЦ, пътищата, пощите и безмитните зони.
   

  Българската "Еврометал" и немската "Метал трейдърс" ще поемат от днес управлението на "Стомана" - Перник. Двете фирми спечелиха през декември в наддаването за наемане на основните активи на пернишкия комбинат с цената си от 72 000 долара за месец. Преди Коледа те преведоха авансово сумата за тримесечен наем.
  Новото ръководство на "Стомана" обаче може и да не влезе днес в предприятието, ако не се споразумее със синдикатите. Те са дали срок на наемателите до 11 ч. на 4 януари да подпишат документа, според който 2300 работници от наемите 16 производства преминават на работа към "Еврометал". В противен случай работниците заплашват да блокират пътища и заводът да спре работа.

  "Росбулнефт" се преобразува в "ЛУКойл транспорт"
  Българо-руското смесено дружество между "Нефтохим" и "Роснефт" стана изцяло собственост на "ЛУКойл" след приватизацията на рафинерията. Новата фирма ще бъде регистрирана в Бургас.
   
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  ОбратноОбратно към "Новини в буркани"