ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
3 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ЕС | Отношения с ОНД | Отношения с балканските страни | Армия | Парламент | Правителство | Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • След като беше съставено правителство от католици и протестанти Северна Ирландия си върна своята автономия.

 • Нови предложения на САЩ към Израел и Сирия за постигане на траен мир.

   

  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Премиерът Костов се срещна с холандския си колега Вим Кок и с Романо Проди.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ОНД
   

 • Азербайджан обеща на президента Стоянов каспийски нефт и газ да преминават през България

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В Букурещ министрите на външните работи на страните от ЮИЕ парафираха Харта за добросъседски отношения в региона.

 • Румънският външен министър заяви, че Румъния ще поиска компенсация за строителството на мост при Видин - Калафат
   

    
    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Военният министър Ананиев уволни 902 души, а до края на 1999 г. ще уволни още 6076 души като се закрива военното контраразузнаване.

 • Вчера бе приет окончателно осигурителният кодекс

 • Редът и начинът на отпечатването на парични средства, както и документите на СИВ и търговските споразумения на България с други страни вече не са държавна тайна.

 • МВФ отпусна на България поредния транш от 72 млн. дол., а СБ - 100 млн. дол. по заема ФЕСАЛ - 2

 • Водим преговори с Пентагона да ни помогне при справянето с нелегалния внос и транзит на стратегически суровини, съобщи вътрешният министър Бонев.

 • Сделката за БТК да приключи до края на 1999 г., настоя вчера премерът Костов пред изпълнителния вицепрезидент на холандската компания KPN Мартен Петерс.

 • Отпада монополът за ядрени съоръжения.

 • 77,23 лв. средна пенсия за догодина предвижда проектът за бюджет на общественото осигуряване.

 • Централният съвет на ДПС даде мандат на лидера си Доган за диалог със СДС.

 • ВМРО ще се въздържи от участие в правителството на този етап, заявява депутатът от ВМРО Анатолий Величков

 • Росен Карадимов подаде оставка като член на Политическия съвет на Евролевицата, като шеф на софийската организация и като говорител на партията.

 • 1400 работници от военния завод "Арсенал" - Казанлък ще бъдат съкратени до 3 януари 2000 г.

 • Услугите в туризма ще скочат с 30- 40% от 2000 г., прогнозират туроператорите
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Премиерът Костов се срещна с холандския си колега Вим Кок и с Романо Проди
  Вчера в Хага премиерът Иван Костов се е срещнал с холандския си колега Вим Кок. Пред него той е изразил опасениято си, че българското общество намира за много висока цената за започването на преговорите с ЕС. Вим Кок е заявил, че България трябва веднага да усети позитивния ефект от поканата за преговори с ЕС. Той е поел ангажимент Холандия да започне да работи много активно за изваждането на България от негативния шенгенски списък, както и за конкретни стъпки за по-бързото възстановяване на корабоплаването по Дунав.
  Вим Кок е дал уверение, че доколкото зависи от Холандия, България ще получи възможно най-добрата покана за преговори с ЕС на срещата на върха на 10 декември на ЕС в Хелзинки. В Хага Костов се е срещнал и с ръководството на холандската фирма Кей Пи Ен, която заедно с гръцката ОТЕ води преговори за купуването на 51% от Българската телекомуникационна компания. Костов е заявил, че до края на годината трябва да стане ясно дали ще бъде извършена тази сделка. Кок е подкрепил и идеята на Костов за среща "без вратовръзки" на министър - председателите на съседните на Югославия страни.
  От Хага премиерът Костов замина за Брюксел, където в продължение на 2 часа е разговарял с председателя на ЕК Романо Проди. След срещата Проди е заявил, че ЕК е наясно с проблема за визите за българските граждани за ЕС и търсят бързото му решаване.
  Иван Костов взе участие и в заседанието на Политическото бюро на Европейската народна партия /ЕНП/, където е била обсъдена предстоящата среща на върха на ЕНП на 9 декември в Хелзинки, ден преди срещата на ЕС. Като лидер на СДС Костов се е срещнал с председателя на Форца Италия Силвио Берлускони и с евродепутати от ЕНП. На заседанието на ЕНП Костов е изразил надеждите на България за получаването на безусловна покана за преговори с ЕС на срещата в Хелзинки. Костов е подчертал заслугите на СДС за приобщаване на сродните й партии в регона към идеите на ЕНП и е изтъкнал помощта, оказвана на сръбската опозиция в борбата й за демокрация. Председателят на ЕНП Вилфред Мартенс е споделил добрите си впечатления от посещението си в България и окачествил СДС като най-силната партия, член на ЕНП, в ЮИЕ. На заседанието е била обсъдена идеята СДС и ЕНП да организират семинари в София, Скопие и Солун за развитие на млади политици, за местната власт и предизборни кампании. Костов е обявил инициативата си в началото на 2000 г.да отправи покана до министър - председателите от ЮИЕ за дискусия по проблемите на региона.
  Костов е провел среща и с белгийския премиер Ги Верхофстад.
  Романо Проди е заявил, че до 3 години трябва да приключи процеса на реформиране на институциите, за да може ЕС да пристъпи към разширяване. "Имаме нужда от резултати като знак, който да окуражи  страните  - кандидатки". В - к "Стандарт" отбелязва заявление на английския външен министър Робин Кук в Брюксел, че "Лоялната подкрепа, оказана от България по време на косовската криза, трябва да бъде възнаградена с покана за започване на преговори за членство в съюза" /"Демокрация", "Стандарт"/

   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ОНД
   
  Азербайджан обеща на президента Стоянов каспийски нефт и газ да преминават през България
  Вчера преди да отлети за Баку президентът Стоянов се срещна в Ереван с премиера на Армения Арам Саркисян. Двамата са разгледали възможностите за свързване на коридора ТРАСЕКА с коридор 8, който минава през България., а също така и на коридора ИНОГЕЙТ от Иран през Армения и Грузия до България с фериботната линия Варна - Иличовск - Поти. Ще се сондира мнението на Иран за реализирането на тази връзка.
  В Баку президентът Стоянов е бил посрещнат много топло и сърдечно от президента Гайдар Алиев. След двучасов разговор на четири очи Гайдар Алиев е заявил, че "България може да бъде доставчик на каспийски нефт за Европа". Това може да стане по тръбопровода Баку - Супса в Грузия, откъдето нефтът ще се транспортира до Бургас с танкери. Министърт на транспорта Вилхелм Краус, който придружава Стоянов, е заявил, че пристанище Бургас се конкурира с румънското пристанище Констанца, но при разговорите на Алиев със Стоянов България е била предпочетена. Според Краус Бургас може да стане депо за суров петрол, а рафинерията "Нефтохим", която досега зареждаше гориво главно от Русия, също ще може да използва каспийски нефт. Конкретни разговори по този въпрос ще се обсъждат през януари 2000 г. на годишната среща на смесената комисия между двете страни.
  Двамата президенти подписаха политическа декларация и 4 двустранни спогодби. В декларацията се подчертава, че двете страни ще подкрепят усилията за стабилност в региона, през който преминава ТРАСЕКА и ще си сътрудничата при реализирането на този проект. /"Монитор", "Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  В Букурещ министрите на външните работи на страните от ЮИЕ парафираха Харта за добросъседски отношения в региона
  В своето изказване на 4-та среща на министрите на външните работи от Югоизточна Европа в Букурещ външният министър Михайлова е заявила, че постигането на всеобхватно политическо решение на проблема за Косово съгласно принципа за ненарушимост на границите е главен фактор за стабилизация, възстановяване и по-нататъшно развитие на ЮИЕ. Трайна стабилност в региона може да бъде постигната само чрез цялостно икономическо възстановяване и развитие. Възобновяването на корабоплаването по Дунав трябва да бъде разглеждано като приоритетна задача на Пакта за стабилност. Освен тези основни моменти от изказването на Михайлова тя е подчертала значението на реализацията на проектите за паневропейските коридори № 4 и № 8, както и свързването на енергосистемите на България, Македония и Албания. Министър Михайлова е заявила, че построяването на мост при Видин - Калафат ще предотврати  превръщането на региона в заложник на възможните нови кризи в Югославия., а фирми от региона трябва да участвуват в неговото възстановяване. Михайлова отбеляза още, че България е готова да бъде домакин на третата работна маса от Пакта за стабилност по сигурността през втората половина на 2000 г. До края на декември България ще организира конференция по контрола на търговията с оръжие.
  Външните министри на България, Албания, Македония, Турция, Гърция и Румъния приеха два документа. Единият от тях е изцяло посветен на Пакта за стабилност. В него страните подчертават своята готовност да работят за обща стратегия за стабилност и икономически растеж в ЮИЕ. Министрите парафираха и Харта за добросъседство в региона, която ще бъде подписана от президентите на страните в началото на 2000 г./"Труд", "Демокрация", "Стандарт"/

  Румънският външен министър заяви, че Румъния ще поиска компансация за строителството на мост при Видин - Калафат
  Вчера в Букурещ, след като е завършила срещата на министрите на външните работи на страните от ЮИЕ, министърът на външните работи на Румъния Андрей Плешу е дал пресконференция. На нея той е заявил, че Румъния приема предложеното от България местоположение на втория мост над Дунав, без да споменава изрично мястото Видин -  Калафат. Той е отбелязал, че трябва да се уговори пакет от допълнителни мерки, които да компенсират Румъния заради неблагоприятното за нея място на моста. Става дума за финансови средства за инфраструктура, както и за износ на ток от Румъния към Гърция и Турция. /"Демокрация"/  
   


  АРМИЯ
   
  Военният министър Ананиев уволни 902 души, а до края на 1999 г. ще уволни още 6076 души като се закрива военното контраразузнаване /ВКР/
  На 1 декември със заповед на военния министър Георги Ананиев са били уволнени 5 генерали, 228 кадрови военнослужещи и 674 военни служители. Уволнени са началниците на Военното контраразузнаване /ВКР/ и на Военната полиция. Общо са освободени 902 души. Уволненията са във връзка със Закона за администрацията и устройствения правилник на Министерството на отбраната.
  От 1 януари ще бъдат уволнени още 6076 човека, от които 4067 военни служители и 2009 кадрови военнослужещи. От тях 162 са офицери и 847 са сержантите. Уволнена е шефката на управление "Правно", а също така началникът на инспектората и заместниците му, както и началника на финансовото управление. От 1 януари съставът на ВКР ще бъде намален 3 пъти и на служба ще останат 73 офицери, 7 сержанти и 18 военни служители. Предполага се, че ВКР и Военна полиция ще бъдат обединени в едно управление. Според пресцентъра на военното министерство съкръщенията са направени след преговори със синдикалните организации и при спазване на Кодекса на труда /"Новинар", "Стандарт"/  
   
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Вчера бе приет окончателно осигурителният кодекс
  От януари пада таванът за пенсиите за бивши президенти, вицепрезиденти, премиери, шефове на парламента и на Конституционния съд. Горната граница пък се вдига от 3 на 4 най-ниски пенсии и ще остане такава до края на 2003 г., гласи приетият окончателно от парламента осигурителен кодекс.
  Сега социалната пенсия е 37 лв, а таванът - 111 лв.
  Гражданите с висше образование ще могат до 2005 г. да си откупят осигурителни права за периода на следване във ВУЗ и той да им се зачита за стаж при пенсионирането.
  До 3 г. затвор се предвижда вече за директори на фирми и граждани  за неплатени осигуровки в гобеми размери - над 50 минимални заплати /3500 нови лв. от януари/, съобщи  социалният министър Нейков. Това ще стане с промени в Наказателния кодекс.
   

  Редът и начинът на отпечатването на парични средства вече не е държавна тайна. Това реши парламентът вчера с изменения в Списъка на фактите, сведенията и предметите, които съставляват държавна тайна.

  Докуменитте на СИВ вече не са секретни
  От списъка на фактите и документите, които са секретни, отпадна и цялата информация, свързана с подписването на двустранни и многостранни кредитни и търговски споразумения между България и други страни. Според правителството засекретяването на тези актове пречи на прозрачността във финансовия сектор. Скриването на тази информация можело да доведе до неизпълнение на поети международни ангажименти. Затруднявали се и вземанията по междуправителствени кредитни и търговски спогодби.
  Изключени от списъка са и поверителните сведения и документи на Съвета за икономическа взаимопомощ /СИВ/. Мотивите са, че СИВ не съществува от 1990 г. и архивите му вече не са секретни.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  МВФ отпусна на България поредния транш от 72 млн. дол., а СБ - 100 млн. дол. по заема ФЕСАЛ - 2
  МВФ отпусна на България поредния шести транш от 72 млн. дол. от тригодишното споразумение с фонда. Така България вече е получила половината от средствата, предвидени в споразумението за 627,6 млн. дол. Бордът на директорите на МВФ е одобрил отпускането на транша без да се събира на специално заседание. Решението на борда е взето на базата на резултатите от прегледа на изпълнението на програмата по споразумението, който мисията на МВФ, водена от Юха Каконен, направи през октомври. Днес в България пристига главният икономист на МВФ Стенли Фишер. Той идва по покана на вицепремиера Александър Божков.
  Тази сутрин националното радио съобщи, че късно снощи ръководството на Световната банка /СБ/ е взело решение да се отпуснат 100 млн. дол.на България по заема ФЕСАЛ - 2. /"Пари", "Труд"/.
   

  Двама от екипа на бившата шефка на правитерствената информационна служба Стояна Георгиева напускат. От МС си тръгва Даниела Симеонова, която отговаряше за вицепремиера Божков. След 10 декември напуска и Красимира Георгиева, която се грижеше за търговията, а напоследък и за вицепремиера Бкърджиев, пише "24 часа".
   

  Водим преговори с Пентагона да ни помогне при справянето с нелегалния внос и транзит на стратегически суровини, съобщи вътрешният министър Бонев.
  "Имаме няколко разработки за организирана контрабанда на стратегически суровини. Те са отпреди 2 години. Имена и подробности не мога да съобщя, защото нещата са на оперативно ниво", обясни шефът на МВР. Министърът уточни, че заедно с пентагона ведомството е разработило вариант на споразумение. Той включва преддоставяне на оборудване за идентифициране на ядрените вещества. Смесена работна група от МВР, финансовото министерство и митниците работила по него миналата година под ръководството на Филип Спейд от Пентагона. Щатският експерт бе 6 месеца в България. Той предложил на българските си колеги да работят по най-сложните случаи в екип със специалисти от други ведомства. В споразумението има кклаузи, с които ние не сме съгласни, защото противоречат на Конституцията ни, каза Бонев. Той не пожела да коментира по кои пунктове са разминаванията.
  По време на визитата на група американски сенатори преди време в България министърът отново поставил въпроса за споразумението. Надявам се специалистите от Пентагона да отстъпят и тогава ще го подпишем, обясни Бонев. Според него легалният внос на ядрени вещества не е проблем за България. Опасни били контрабандният внос и транзит.

  Пожарната излиза от системата на МВР до края на годината
  Националната служба "Пожарна и аварийна безопасност" трябва да бъде извадена от системата на МВР до края на годината. До 5 декември проектът ще бъде внесен в парламента.
  Службата ще премине под шапката на Гражданска отбрана, която пък ще се обособи в Агенция за управление на кризи, предвижда проектът.
  Промените ще доведат до пълен хаос в работата на пожарникарите, защото ще променят статута и задачите на службата, предупредиха вчера от Асоциацията за пожарна безопасност.
   

  Премиерът Костов даде ултиматум за БТК
  Сделката за БТК да приключи до края на 1999 г., настоя вчера премерът Костов пред изпълнителния вицепрезидент на холандската компания KPN Мартен Петерс.
  Двамата са се срещнали на работна закуска в Хага по искане на холандската компания, съобщи правителствения пресцентър.
  В понеделник, 6 декември, започват заключителните преговори с купувачите.
  Консорциумът ОТЕ/ KPN е приел условията за БТК, но оспорва клаузи в договора, съобщиха вчера от работната група по приватизацията на телекома.
  На срещата при премиера в сряда, 1 декември, представителите на консорциума дори се съгласили с предстоящите промени в Закона за далекосъобщенията. Притеснявали ги обаче начинът на плащане по сделката, неустойките и задълженията.
  Тези били нерешението проблеми, за които намекна вицепремиерът Бакърджиев след срещата при Костов.
  "Преговорите продължават, докато се стигне до решение или пък, ако няма такова, ще се търсят нови купувачи", каза Бъкърджиев в сряда вечерта.
  "Ние сме тук и работим, з аостаналото не искам да коментирам", заяви представителят на ОТЕ/ KPN  Стефан Колев.
  Според юристите на консорциума можело да се каже, че сделката е приключила, едва след като се подпише договора, парите са платени и  ОТЕ/ KPN   вече са получили 51% от акциите на БТК.
  Сделката да приключи до края на годината, настоя обаче премиерът Костов вчера пред изпълнителния вицепрезидент на KPN Мартен Петерс. Според премиера това е срокът, в който трябва да стане ясно дали консорциумът е купувач на БТК.
  "От понеделник работната група и представителите на ОТЕ и KPN  сядат на масата за заключителните разговори", съобщи съветничката на вицепремиера Бакърджиев Юлиана Димитрова.
  Ако не се изгладят бързо спорните моменти, просто нямало да има сделка с гръцко-холандския консорциум.
  Шансовете сделката да се провали са далеч по-големи, отколкото - да успее, смятат участниците в преговорите, на които се позовава в-к "24 часа". Българската страна вече не иска да прави компромиси и условията по приключването на сделката едва ли ще се променят. По този повод в България е шефът на проекта на KPN за България. Очаква се да пристигне и шефът на проекта та ОТЕ.
  Има друг кандидат, готов веднага да започне преговори за приватизацията на БТК, са потвърдили от работната група вчера. Това е консорциумът между инвестиционната компания "Лоджик инвест" и щатският оператор GTE.
   

  Отпада монополът за ядрени съоръжения
  От януари отпада държавният монопол върху ядрените съоръжения и материали, съобщи шефът на КИАЕМЦ Георги Касчиев вчера. Причина за промяната е, че "Козлодуй" е собственост на НЕК, а акции от електрическата компания могат са излязат на борсата, обясни Касчиев.
  КИАЕМЦ ще се преобразува в Държавна агенция за атомна енергия.Тя ще следи за безопасността, ще издава лицензи за съхраняване на радиоактивни отпадъци, ще инспектира ядрените съоръжения.
  Мисията на WENRA /Организацията на европейските регулиращи органи/ закъсня с доклада си за проверката в "Козлодуй" и вместо на 4 октомври, ще го даде на Еврокомисията чак през януари, съобщи Касчиев. Отчетът на мисията трябваше да е основният аргумент на България за безопасността на малките реактори.

  77,23 лв. средна пенсия за догодина предвижда проектът за бюджет на общественото осигуряване. Парите ще се увеличат само веднъж - от 1 януари. Най-ниската пенсия става 40 лв. вместо досегашните 37 лв. Таванът ще стане 160 лв. Сега най-високата пенсия е 111 лв.
  След промянана повече пари ще получават главно мъжете със стаж над 30 години и жените с над 34 години.
  Не се предвижда преизчисление на пенсиите от 1 юли, както беше досега.
  Кабинетът разгледа вчера 2 варианта - на надзорниците на Националния осигурителен институт и на финансовото министерство.
  Министрите приеха варианта на финансовото министерство, като прилагат и разчетите на пенсионното. Финансовото министерство предлага по-ниски разходи, увеличени приходи и съкращаване на издръжката на НОИ.
  И двата проекта предвиждат за пенсии да се изхарчат 2,2 млрд. лв.
  Финансовият министър Радев отказал трансфер от 62 млн. лв. от държавния бюджет, поискан от НОИ заради старта на пенсионната реформа от януари.
  НОИ ще получи друг трансфер от 58 млн. лв., който е договорен с МВФ.
  Според финансистите приходите на НОИ могат да се увеличат с 27,1 млн. лв. и да надхвърлят 2,4 млрд. лв. Разходите пък можели да се свият с 39 млн. лв. и да бъдат 2,8 млрд. лв.
  Министър Радев настоява издръжката на института да се намали с 10 млн.
  Тези 62,2 млн. лв. са планиран дефицит заради пенсионната реформа , обясни Николай Николов, шеф на НОИ в оставка.
  Финансовото министерство изкуствено увеличава приходите, заяви той.
  От 1 януари приходите щели да намалеят, защото към 300 000 души губят привилегиите на първа и втора категория труд. За тях вече ще се плащат по-ниски осигуровки.
  Депутатите трябва да решат окончателно къкъв ще бъде бюджетът за пенсиите идната седмица.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Централният съвет на ДПС даде мандат на лидера си Доган за диалог със СДС, при условие че получи ясна покана за това
  На този етап не възнамеряваме да участваме в коалиционен кабинет, макар че ЦС на ДПС даде мандат на Ахмед Доган при необходимост да води преговори със СДС, заяви депутатът от движението Кемал Еюп. Това означавало, че разговори ще има, ако сините поканят Доган.
  Промените в кабинета са работа на мнозинството, коментира депутатът Хасан Адемов на въпрос дали ДПС ще гласува за бъдещите министри, пише "Новинар". Това правителство било недиалогично и затова не заслужавало подкрепа. ДПС нямало да подкрепи козметични промени в кабинета, с цел да се спечели време до края на мандата на СДС или да се създаде по-добра визия на правителството за преговорите с ЕС.
  ЦС на ДПС насрочи конференция на движението на 20 и 30 януари. Дотогава цели общински ръководства щели да бъдат сменени заради изборите.
  След седмица Доган и Костов ще се видят, но не в България, а на срещата на върха в Хелзинки, уточнява "24 часа".
   
  ВМРО ще се въздържи от участие в правителството на този етап, заявява депутатът от ВМРО Анатолий Величков
  В интервю за в-к "Новинар" депутатът от ВМРО Анатолий Величков съобщава, че преговори в ОДС за промени в правителството не се водят. Според Вечилков премиерът изчаква датата 10 декември и чак тогава ще определи дали промените да бъдат радикални - оставка на цялото правителство или само промени в определени ресори.
  Каквито и промени да има обаче, те не трябва да са продиктувани от партийни пристрастия и от това кой от министрите е спечелил местните избори в неговия район, а от необходимостта да се промени политиката на някои от секторите. Има пробойни и в Програмата за управление 2001, и във вътрешнополитически план, смята Величков. Той заявява, че от ВМРО нямат свои кандидатури за министрпи, но държат да се направи задълбочен анализ със СДС за политиката, която води, и също така за неработещата формула ОДС. ОДС фактически не същестува от парламентарните избори през 1997 г., коментира депутатът от ВМРО Величков.
   По отношение на министрите ВМРО досега не е коментирала персонални забележки. Факт е обаче, че в определени сектори на правителствената политика се получиха недобри решения. Но промените трябва да дойдат по предложение на министър-председателя, което значи, че и той носи определена вина за нереализирането на правителствената програма, заявява Величков. Той подчертава, че на този етап ВМРО ще се въздържи от участие в кабинета. СДС проведе крайно некоректна, арогантна кампания против ВМРО на местните избори. Това ние наистина не можем да забравим.
  На върпрос за шансовете на ВМРО на парламентарни избори, Величков отговаря, че е рано да се говори за това. В момента ВМРО организирала по нов начин структурите си, за да се яви на парламентарни избори. Той посочва, че според социоогическите данни организацията имала потенциал да мине 4-те процента.
   

  Росен Карадимов подаде оставка като член на Политическия съвет на Евролевицата, като шеф на софийската организация и като говорител на партията, съобщава пресата.
  Карадимов се оттеглил сам на заседание на Градския партиен съвет в сряда, 1 декември. До момента той не е съобщил мотивите си за оттеглянето. Според евролеви депутати софийската организация сама му поискала оставката. Резултатът от изборите в София показва отлив на 30 000 гласа и Карадимов може да е поел отговорността, което е достойно, коментират от Евролевицата. Някои от тях обаче обявили началото на прочистването в партията и предрекоха още оставки, съобщава "Новинар". Вероятно те ще станат факт още в събота, 4 декември, когато на Национален партиен съвет Евролевицата ще обсъжда структурни промени в ръководния си орган. Тогава щяла да се дискутира и оставката на Карадимов.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  1400 работници от военния завод "Арсенал" - Казанлък ще бъдат съкратени до 3 януари 2000 г.
  До 2 януари 2000 г. "Арсенал" ще освободи 1000 работника, стана ясно от писмо на казанлъшката оръжейна фирма до общинската администрация. Без работа ще останат 1400 мъже и жени или 20% от колектива. 1089 срочни договора няма да бъдат подновени от 10 декември поради липса на поръчки. Общото събрание на акционерите ще обсъди съкращенията днес.
  Това лято РМД "Арсенал 2000" стана собственик на 51% от акциите в оръжейния завод, а държавата си запази 34% от собствеността. Запознати със ситуацията обвиняват за новото социално напрежение провежданата от правителството дъмпингова политика. На безценица масово се продават оръжия от складовете на МО и МВР и затова бездействат мощностите на "Арсенал". Само преди 5 месеца окончателно затвори врати заводът за пистолети "Макаров" и за автомати "Калашников". Новата вълна безработни ще усложни ситуацията в Казанлък и региона, категоричен е новият зам.-кмет по въпросите на икономиката в общината Хюсеин Кехайов. /"Сега"/
   


  ИКОНОМИКА
   
  Услугите в туризма ще скочат с 30- 40% от 2000 г., прогнозират туроператорите
  Облагането на туристическите сделки с 20% ДДС от януари ще унищожи туризма, алармират сдруженията от бранша. Като се прибавят патентният данък и таксите, догодина услугата щяла да поскъпне с 30-40%.
  Така чужденците няма да стъпят у нас, а българите няма да почиват зад граница, предупреждават туроператорите. Те приемат да има ставка по ДДС, като в евпорейските страни - между 3 и 9%.

  Сделката за "Стомана" - Перник е сключена
  Договорът за даване на "Стомана" - Перник под наем на пернишката "Еврометал" и германската "Метъл трейдърс" бе подписана на 1 декември след 14 часа преговори. Текстът на документа бе прегледан от шефа на "Метъл трейдърс" за Източна Европа Йохан Крамер. Двете фирми вземат металургичния комбинат дза 6 месеца срещу месечен наем от 73 000 долара, като за първите 3 месеца ще се дават авансово. 2100 души остават на работа в завода със средна заплата около 4000 лв. Арендаторите се ангажират и с купуване на фирмата срещу 13,5 млн. долара.