ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
3 ноември 1999 г.
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения със САЩ | Отношения с балканските страни | Медии | Парламент | ПравителствоСъдебна власт
  | Местни избори' 99 | Социална обстановка | Икономика | Култура|
   
   
   
   


  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • Неяснота в София по въпроса за военни бази на САЩ в България.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Спор между Русия и САЩ за войната в Чечения.

 • Напредък на преговорите в Осло между Клинтън, Барак и Арафат.

 • Скандал във Франция с финансовия министър.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Ширак и Жоспен обещаха на премиера Костов да подкрепят искането на България за започване на преговори с ЕС за членство

 • Външният министър Михайлова замина на официално посещение в Холандия, където ще се проведе кръгла маса за България.

 • Ричард Стаг, посланик на Великобритания заяви, че през 2000 г. ЕС ще инвестира в България 250 млн. дол.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Румънски завод отрови Никопол с амоняк

 • Днес се открива българо - македонски икономически форум с участието на 30 фирми от Македония и 100 от България
   

    

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Депутатите не можаха да постигнат съгласие за даване на широк мандат на премиера за преговори с ЕС за "АЕЦ "Козлодуй".

 • Скандинавският медиен концерн SBS представи проекта си за национален тв лиценз, днес събеседването ще е с "Болкан нюз корпорейшън".

 • Собственикът на гръцката частна медия "Антена ТВ" купи 70% от  Нова телевизия.

 • Досега с есенници са засети 7,9 млн дка, което е с 15-20% повече в сравнение със същото време на м. г., съобщават от агрминистерството.

 • Софийски градски съд спря продажбата на фалиралата Балканбанк.

 • ДПС вече ще залага не на интеграцията, а на идентичността си и ще иска квоти за участие в управлението, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган.

 • 65% от българите живеят под границата на бедността, която е 110 лв, съобщиха от синдикат "Подкрепа".

 • "Булгартабак холдинг" ще бъде продаден само на стратегически инвеститор като държавата ще запази златна акция.

 • Светлин Русев и Крум Дамянов откриват днес съвместна изложба в САЩ.
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Неяснота в София по въпроса за военни бази на САЩ в България
  Днес всички централни ежедневници отделят значително място на въпроса за военни бази на САЩ в България, който може да бъде обсъждан при посещението на президента Бил Клинтън в България. Интересът към този въпрос беше подновен след изказване на Кристофър Хил, член на Съвета за национална сигурност на САЩ, което беше излъчено от българската телевизия. Първият, който повдигна този въпрос и изрази готовност за предоставяне на бази на САЩ в България, беше президентът Петър Стоянов.  Днес в - к "Демокрация" публикува цялото интервю с Кристофър Хил. Засега президентът Стоянов отказва нов коментар по въпроса. Посланикът на САЩ в София Ричард Майлс категорично отрече възможността за бази на САЩ и го нарече "пълни глупости". След подновяването на интереса към този въпрос предлагаме мнението на външния министър Надежда Михайлова: "Не мога да потвърдя, че такъв въпрос ще се обсъжда по време на посещението  на президента Клинтън.  Външно министерство участва активно в подготовката на това посещение, но до този момент няма искане  за обсъждане по време на високата визита на евентуално разполагане на американски военни бази.".
  Военният министър Георги Ананиев заяви: "Смятам, че по време на визитата на американския президент Бил Клинтън у нас няма да бъде поставен въпросът за разполагането на американски бази на наша територия".
  Премиерът Иван Костов пред в - к "24 часа" при завръщането си от Париж: "Изненадвате ме с този въпрос. Знаете, че имаше една позиция, която българският президент изрази, по която ние сме работили. Ставаше въпрос да се предложи гостоприемството на българските пристанища за американски кораби, като те се възползват от тази възможност и компенсират загубените бази в Мраморно море".
  Зам. -министърът на отбраната Пламен Радонов е заявил, че "най-добрият начин да влезем в НАТО е пактът да влезе у нас".
  Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България: "Ядрена американска база в България е най-добрият вариант за националната ни сигурност".
  Лидерът на ДПС Ахмед Доган: "ДПС казва категорично и ясно "да" на разполагането на военни бази на НАТО или на САЩ в България".
  Говорителят на БСП Найденов заяви, че този въпрос може да бъде решен само с национален референдум. В пресата най - често се споменават като възможни бази на САЩ авиобазата в Граф Игнатиево и изграждане на център за радиоелектронно разузнаване край Шабла в Североизточна България на брега на морето.

  Прогноза на "Омда": Няма никакво съмнение, че въпросът за военни бази на САЩ в България ще се обсъди при посещението на президента Клинтън  До тогава правителството ще изработи точно и ясно становище по въпроса, по който сега усилено се работи, но от ограничен кръг от хора. Възможността за откриване на бази на САЩ в България е много голяма. Откриването им може да стане поетапно - първо пристанищни и авиоулеснения, а след това и бази.
  / "Монитор", "24 часа", "Стандарт", "Демокрация"/

   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  Ширак и Жоспен обещаха на премиера Костов да подкрепят искането на България да започне преговори с ЕС за членство
  Първата среща на Иван Костов с президента на Франция Жак Ширак е продължила  един час, с 15 мин. повече от предвиденото. Ширак е заявил пред Костов, че "Франция разбра колко важно е за Европа България да бъде член на ЕС и работим активно да започнете преговори за присъединяване след срещата в Хелзинки." След срещата Костов заяви:"Много съм доволен от резултатите от тази среща. Това посещение ще бъде изключително ценен принос за стабилността, сигурността в региона и за привличането на френски инвеститори в нашата страна." На срещата са били обсъдени широк кръг от въпроси - двустранните отношения, Пакта за стабилност и поканата за преговори с ЕС за членство. Ширак категорично е заявил, че стои зад позицията  покана да бъде отправена на всички кандидати за членство, включително на България и Румъния, и преговорите за започнат едновременно с всички. Костов е запознал Ширак с предварителните условия на ЕС към България, засягащи АЕЦ и развитието на реформите. Костов е обърнал голямо внемание на огромните усилия на България за модернизирането на АЕЦ и увеличаване на нейната сигурност и безопасност. Програмите в тази насока са реализирани с европейски експерти, в това число и френски. Костов е заявил, че мнението на експертите за АЕЦ трябва да се вземе под внимание. В отговор Ширак е казал, че България може да разчита на подкрепа от Франция в преговорите за АЕЦ, при които да се търсят разумни решения. Ширак е изразил и увереност, че България ще продължи успешно реформите Обсъдени са били сигурността на Балканите, Пакта за стабилност, членството на България в НАТО и развитието на европейската сигурност.
  Френският премиер  Лионел Жоспен също е дал уверения на Костов в категоричната подкрепа на Франция за едновеременното започване на преговори с ЕС за членство с всички кандидати.
  Посещението на Костов във Франция започна със среща с представители на МЕДЕФ /Съюз на предприемачите/.  Председателят на МЕДЕФ Франсоа Периго е проявил интерс към икономическите приоритети на правителството, бъдещето на АЕЦ и проблемите в региона. Костов е обещал пред представителите на МЕДЕФ твърд монетарен курс и създаване на благоприятен климат за чуждите бизнесмени със завършването на административната реформа, както и редуцирането на лицензионния режим. Той е изтъкнал и предимствата на България за френските инвестиции - богат производствен опит и квалификация, евтина работна ръка и стабилен курс на лева към еврото. /"Стандарт", "Сега"/

  Външният министър Михайлова замина на официално посещение в Холандия, където ще се проведе клъгла маса за България.
  Днес външният министър Михайлова заминава на официално посещение в Холандия. Тя ще участва в 12 - та годишна среща на фондацията "Глобал панел". Планирано е провеждане на кръгла маса за България, в която ще участват около 25 фирми, между които и Шел, Унилевер, Хайникен и др. За първите 6 месеца на 1999 г. холандските инвестиции в България са били 2,96 млн. дол. - с което Холандия се нарежда на 9 - то място сред чуждите инвеститори. През 1998 г. Холандия също е била на 9 място с вложените 24,78 млн. дол. На кръглата маса ще бъдат представени възможностите за инвестиции в България. /"Пари"/

  Ричард Стаг, посланик на Великобритания, заяви, че през 2000 г. ЕС ще инвестира в България 250 млн. долара
  Вчера при посещението си във Видин посланикът на Англия в България Ричард Стаг декларира, че през 2000 г. ЕС ще инвестира в България 250 млн. долара. Британският ноу - хау фонд ще продължи да финансира регионални социални програми. Вече са вложени 70,000 ДМ в ремонта и оборудването на хлебопекарна към общинския център за социално подпомагане в Лом. В ход е и проект за колбасарница към центъра. /"Демокрация"/

   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Румънски завод отрови Никопол с амоняк
  Вчера сутринта към 8 часа химическият комбинат в Турну Мъгуреле обгази по незапомнен начин Никопол. Концентрацията на амоняк превишавала 20 пъти допустимата норма, а на сероводорода - 2,3 пъти. ХЕИ е направила 32 проби в различно време. Бяла пелена паднала над Никопол и до късно следобяд е морила жителите. Десетки деца получили задушаване и били откарани в болницата. Някои хора веднага извадили протовогази. Други използвали марли и носни кърпи за уста. Нищо обаче не успяло да предотврати острата суха кашлица и сълзенето на очите. Прозорците и вратите на жилищните сгради веднага били затворени плътно. Преди 3 месеца българското екоминистерство беше изпратило остра протестна нота за обгазяването на града от химическия комбинат в Турну Мъгуреле. Оттогава до вчера обгазявания не е имало. Вчера екоминистърката Евдокия Манева отново изпрати остра протестна нота до румънския си колега.
  В - к "Новинар" публикува статията "Синдром "1913 година" тресе отношенията ни с Букурещ". В нея се отбелязва: "Историческите реминисценции и минали заслуги все по-малко трогват Страсбург и Брюксел. И е по-добре Румъния да се отърси от старите си похвати, в които впрочем няма нищо европейско. Заедно със София Букурещ ще успее да направи повече за своята евроинтеграция, отколкото конфронтирайки се с нея. В противен случай северните ни съседи само ще потвърдят думите на Бисмарк, че овцекрадците от Долния Дунав не заслужават живота на един померенски гренадир…"

  Днес се открива българо-македонският икономически форум с участието на 30 фирми от Македония и 100 от България
  Днес в Централния военен клуб в присъствието на министрите на търговията на България Валентин Василев и на Македония Никола Груевски ще бъде открит българо - македонският бизнесфорум. Участие са заявили 30 фирми от Македония и 100 от България. Ще бъдат представени селското стопанство и леката промишленост, текстил и текстилни изделия, химически изделия, метали и метални изделия, строителството и производството на транспортни средства. До края на годината ще се проведе още един подобен форум в Скопие. /"Демокрация"/

   
   


  МЕДИИ

  Скандинавският медиен концерн SBS представи проекта си за национален тв лиценз, днес събеседването ще е с "Болкан нюз корпорейшън"
  Ако SBS спечели лиценза, има готовност да пусне програмата си в ефир след 4 месеца, заяви на публична дискусия вчера Мартин Линдског, шеф на скандинавския медиен концерн SBS, който е един от тримата допуснати до участие във втория кръг на конкурса за национален тв лиценз. Освен него на въпросите на членовете на Националния съвет за радио и телевизия /НСРТ/ и на журналистите са отговорили и Георг фон Хабсбург, втори братовчед на цар Симеон Втори и шеф на унгарския канал на SBS, и Гергана Даковска, която представлява дружеството от българска страна. В конкурса скандинавците участват в съдружие с Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/.
  Първоначално програмата на SBS щяла да бъде няколкочасова, а след 9 месеца да достигне до 18-19 часа. В нея щяло да има специални развлекателни и информационни пояси. Стретегията на скандинавския меден концерн, който има свои канали в 9 страни, сред които Унгария, Белгия, Швейцария, Финландия и др, била да залага на силен местен екип в отделните държави, предоставяйки на партньорите си част от собствеността. SBS била готова да предостави 34% от собствеността на българските си партньори. Имената им обаче още не били ясни, тъй като преговорите с някои от тях още продължавали. Очаква се ако получат лиценз SBS да открият между 250-300 нови работни места, привличайки за тях журналисти от БНТ, както и българи, работещи в чужбина. Имена не са били съобщени. Между 25 и 50 млн. долара ще бъдат инвестициите на медийната компания в българския тв канал, които според скандинавците ще се възвърнат за 5-6 години. В-к "Сега" акцентира върху думите на г-н Линдског, че SBS ще се изтегли от България, ако не получи техническия лиценз за национален тв оператор. Според него получаването само на програмен лиценз е като да ти дадат кола без бензин. Ако друга компания получи програмния лиценз, сакнинавците нямало да преговарят с нея за съвместна дейност.
  Днес събеседването продължава с втория кандидат за тв ефира, зад който стои магнатът Рупърт Мърдок. Според запознати само регистрирането на фирмата в офшорна зона в САЩ може да я извади от конкурса. Кеворк Кеворкян ще представи на утрешното обсъждане MBS - третия кандидат за частния ефир. Нова телевизия отново ще се включи в надпреварата за национална честота. Документите й ще бъдат внесени в понеделник в НСРТ, съобщава "Новинар".
   

  Собственикът на гръцката частна медия "Антена ТВ" купи 70% от  Нова телевизия
  Пресата съобщава, че гръцкият милионер Минос Кирияку е купил 70% от столичната Нова телевизия. Той е собственик на най-голямата частна електронна медия в Гърция - "Антена ТВ", която покрива 98% от страната и Кипър.
  Не е ясно обаче на чие име са останалите 30% от акциите, които продължават да бъдат собственост на Нова телевизия. "Тези дялове остават в България", е бил коментарът на генералния директор на НТВ Стефан Димитров. По думите му двете страни все още не били обсъждали дали ще има прмени в ръководството на българската медия. "Засега оставам генерален директор", е съобщил Димитров. Това е било потвърдено и от представителката на "Антена ТВ" за България Силва Зурлева. Предстоели обаче промени в състава на Съвета на директорите на НТВ.
  "Целта ни е заедно да спечелим национален лиценз", е обяснила мотивите за споразумението между телевизиите Зурлева. Двете медии все още не се били отказали да участват в конкурса за далекосъобщителен оператор. Преди няколко дни те отпаднаха от надпреварата за програмен лиценз. НТВ обаче може да кандидатства само за честота. В случай, че не успее да се пребори за лиценз за първата частна национална телевизия, новото дружество ще участва в надпреварата за втората свободна честота. Конкурсът за нея ще бъде обявен веднага, след като се разбере кой печели сегашния.  /"Труд"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ

  Депутатите не можаха да постигнат съгласие за даване на широк мандат на премиера за преговори с ЕС за "АЕЦ "Козлодуй"
  Правителството ще настоява до края на седмицата в парламента да има дебат по поискания мандат за започване на преговори с Европейската комисия /ЕК/ по АЕЦ "Козлодуй", заяви вчера вицепремиерът Александър Божков. Той и външният министър Надежда Михайлова участваха в заседанието на парламентарната Комисия по външна политика.
  ЕК не ни притиска, каза министър Михайлова и припомни, че на 16 юни 1993 г. тогавашното правителство на Любен Беров е подписало споразумение за ядрената безопасност, според което България се задължава да закрие 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй"до 1998 г. В момента можем да бъдем обвинени, че не изпълняваме международни договорености, заяви министър Михайлова.
  Нашето становище е, че безопасносттая на "Козлодуй" не е част от критериите от Копенхаген, които трябва да покрием, заяви шефът на външната комисия Асен Агов. За това той информирал вчера ръководителя на делегацията на комисията в България Жак Вюненбюрже.
  БСП няма да подкрепи искания от правителството мандат за преговори и ще внесе свой проект за решение, съобщава за в-к "Пари" зам.-председателят на левицата Румен Овчаров. Социалистите ще настояват преговорите да се водят на равноправна основа, без да се поставят неизпълними условия на страната ни. От БСП дават и отрицателна оценка на досегашните преговори с ЕС. Според Овчаров Европа трябва да подходи към България, както при случая със словашката АЕЦ, и да се отложи закриването на 4-те блока до изтичане на проектния им срок.
  Лидерът на ДПС Доган заяви, че правителството няма нужда от специален мандат за преговори, тъй като то носи политическата отговорност. Според него ДПС приема условията на ЕС, като частта за компенсациите при затварянето на блоковете трябва да се разгледа допълнително.  


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Със заповед на здравния министър доц. Бояджиев вчера бе запечатан заводът за лекарства "Милве" в белослатинското село Търнак. Мотивът на министъра да отнеме лиценза на предприятието е, че то нелегално прави опасни лекарства. Това са много популярните троксевазин против тромбофлебити, индометацин срещу ревматични болки, сиропът за кашлица бронхолитин, ацетизал и др. Инспектори от Националния институт за лечебни средства и полицаи разкриха преди месец нарушения на технологията в цеховете на фирмата, както и неспазване на хигиенните изисквания. "Милве" може да обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок заповедтта на здравния министър за спиране на производството.
   

  Досега с есенници са засети 7,9 млн дка, което е с 15-20% повече в сравнение със същото време на м. г., съобщи шефката на пресцентъра на министерството на земеделието Таня Василева. За да се върже зърнения баланс на страната са необходими 14 млн. дка с есенни култури. Според Василева при това бързо темпо на засяване от по 200 000 дка двенво и при благоприятно време нужните площи ще бъдат покрити. С пшеница са засети 6,4 млн. дка, от които 1 млн. дка - в Добричка област. С предсеитбена подготовка са около 8 млн. дка, а с дълбока оран . около 5 млн. дка. /"Новинар"/    СЪДЕБНА ВЛАСТ

  Софийски градски съд спря продажбата на фалиралата Балканбанк
  СГС е анулирал изготвената от ЕТ "Текла консултинг - Виолета Касърова" оценка на фалиралата Балканбанк и с това е спрял продажбата й. Това е съобщил за пресата вчера синдикът на банката Валентин Георгиев. Оценката на трезора е 29,9 млн. лв.
  Съдът е задължил централната банка да избере нов оценител. От БНБ обаче са заявили категорично, че не са съгласни с определението на съда.
  БНБ е назначила незаконно оценителя, е мнението на съда. Фирмата е свързана с "Текла инвест", ЕООД, която пък Балканбанк съди за 300 млн.стари лева. Дружеството се представлява от същата Виолета Касърова.
  Още не сме взели решение за Балканбанк, но оценката е перфекта и съдът не може да се произнася по нея. Подозираме, че целта е да се забави процедурата по фалита, за да се оправят някои сметки, е мнението на шефката на "Банков надзор" Емилия Миланова.
  балканбанк е най-скъпият сред фалиралите нрезори. ПЧБ е оценена на 18 млн. лв.     Елитбанк - на 1,62 млн. лв., Бизвес банка - на 5,75 млн. лв., БЗК - на 17,86 млн. лв, ЧЗИБ - на 3,48 млн. лв.  
   


  МЕСТНИ ИЗБОРИ' 99

  ДПС вече ще залага не на интеграцията, а на идентичността си и ще иска квоти за участие в управлението, заяви лидерът на ДПС Ахмед Доган
  "По наши разчети само за първия тур СДС е похарчил 20 млн. долара. Откъде са тези пари? Както и да ги смяташ, са твърде много. Едва ли са ги спестили от кифли, гевреци и боза", обяви вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган.
  Въпреки огромните суми, които управляващите хвърлили в тази кампания и въпреки впрягането на цялата държавна машина, тези избори показали, че двуполюсният модел е разбит. Доган призна, че и ДПС е имало своите пропуски, включително и в номинирането на кандидати, но не пожела да коментира дали това се отнася и за Расим Муса, коментира в-к "Труд". Според лидера на ДПС специално за Кърджали нещата били сериозни, след като гласуването е било етническо. Там "спечели а ла Косовският модел и ако г-н Костов иска да направи Кърджали Косово, няма да ви сещам за други модели", заяви Ахмед Доган. Според него дали ще има предсрочни парламентарни избори може да се говори  след 10 декември.

  Днес Ахмед Доган  ще запознае предидента Стоянов с новата политика на ДПС. На среща с президента лидерът на ДПС  нямало да поставя въпроса за сформиране на коалиционно правителство, защото било рано за това. Доган намекна, че движението може да преосмисли поведението си и да подкрепи премиера  за мандат за преговори с ЕС за АЕЦ "Козлодуй", но само ако Костов  се ангажира с основен ремонт на кабинета, например да смени вицепремиера Бакърджиев, вътрешния министър Бонев и финансовия Радев. "За да дадем мандат за преговори, трябва да имаме доверие, а ние нямаме такова нито в кабинета, нито в премиера", заяви Доган. В интервю за "Труд" Доган коментира в какво ще се изразява корекцията в поведението на ДПС, за която той заговори след изборите: "Досега нашият основен приоритет беше интеграцията, сега става идентичността, но това, не означава капсулиране. Досега афиширахме толерантността, но явно българското общество не е узряло за това. Не може ние да гласуваме за българи, а нас да не ни подкрепят. Ще станем по-стриктни в прилагането на европейските норми и принципи в нашия политически живот. На журналистически въпрос дали ще успеят совалките за среща между него и Костов, Доган заявява, че "няма нужда от среща" с Костов. "Премиер, който след 10 дни се отмята, че не е казал проклятие, значи или страда от амнезия, или е осъзнал, че е направил гаф", коментира лидерът на ДПС.
  Същият вестник съобщава, че снощи при завръщането си от Франция премиерът Костов е бил помолен да коментира съобщената от Доган сума от 20 млн. долара, похарчена от СДС  за първия тур  на изборите. На въпроса премиерът е отвърнал: "Ако сме похарчили 20 млн. долара, това означава, че сме ги взели отнякъде. Аз не знам в България въобще някой да има 20 млн. долара, за да ги даде за кампания. Струва ми се абсолютна измислица. Защо не 20 млрд. долара? За мен точно толкова нереални са и 20 млн. долара", цитира думите на Костов в-к "Труд".
  В-к "Новинар" цитира думите на Доган, казани в първата му поява пред журналисти след местните избори, че според европейските норми малцинствата имат квоти в управлението, намеквайки, че ДПС може да поиска и министерски кресла.
  Вчера Доган се срещна с посланика на САЩ в България г-н Ричард Майлс, но само за 15 минути. Двамата ще се видят отново утре, информира "Новинар". Посланикът дойде да ни поздрави и очерта темите, по които ще поговорим в четвъртък /4 ноември/, е уточнил Доган според в-к "24 часа".  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  65% от българите живеят под границата на бедността, която е 110 лв, съобщиха от синдикат "Подкрепа" Държавният бюджет за 2000 г. обрича хората на още по-голяма мизерия, смятат синдикалистите.
  Според икономически експерти на "Подкрепа" обявеното нарастване на доходите с 9% е фалшиво, те щели да се увеличат с около 6,5%. Това се разминавало съществено от договореното с МВФ в 3-годишното споразумение. Там ръстът на доходите през 2000 г. трябвало да бъде около 20%.
  Държавата е орязала и средствата във фонда на безработните с 45 млн. лв., разрешавала да се харчат от него само 75 млн. лв. Орязани са и предназначените за преквалификация на съкратените и за регионални програми по заетоста, твърди "Подкрепа".
  Според синдикалните експерти са нереални надеждите и за 1,5% БВП през тази година след свития износ и пазари вследствие на юговойната. "Подкрепа" цитира английското списание "Икономист", според което ръстът на БВП в България за 1999 г. ще е 0, а за 2000 г. - 3%, а не 4,5%, както е заложено в проектобюджета. Очакванията за 20001 г. са 3,5% вместо 4,5%.
  Прогнозите на синдиката са, че търговското салдо ще е с дефицит от 600 млн. долара, а не 100 млн., каквито са разчетите на финансовото министерство.  
   


  ИКОНОМИКА

  "Булгартабак холдинг" ще бъде продаден само на стратегически инвеститор като държавата ще запази златна акция
  Държавата ще си запази т.нар. златна акция при продажбата на "Булгартабак", каза вчера шефът на Агенцията за приватизация /АП/ Захари Желязков. Това право бе използвано и в сделката с "Нефтохим". Златната акция осигурява решаващ глас при съществени промени в холдинга и дейността му.
  АП ще обяви продажбата на 51% от "Булгартабак", след като Съветът за структурна реформа одобри стратегията за приватизацията.
  34-35% от холдинга ще се продадат "безусловно". Другите 16-17% ще бъдат блокирани и прехвърлени едва след като купувачът изпълни определени условия в период от 6-12 месеца.
  След сделката акции на "Булгартабак" може да се пуснат на фондовите борси в България и в чужбина.
  За дружеството ще се търси стратегически инвеститор от тютюневата индустрия, но се допуска и консорциум с участието на банка. Кандидатите рябва да гарантират, че ще запазят и развият тютюнопроизводството в България, тъй като близо 50 000 домакинства си изкарват прехраната с този поминък. От бъдещите собственици се чакат и програми за нови пазари.

  "Дару металс" предостави банкова гаранция от 2,5 млн. долара, или с 10 млн. долара по-малко от договореното
  Купувачът на 71% от "Кремиковци" "Дару металс" даде банкова гаранция от швейцарската UBS на стойност 2,5 млн. долара, съобщиха от Агенцията за приватизация. С тези средства се гарантира плащането на неустойки при неизпълнение на инвестиционните ангажименти на "Дару" по приватизационния договор.
  В договора е фиксирано задължение на купувача да предостави банкови гаранции за стойност от 12,5 млн. долара до 1 ноември. "От "Дару" са представили и уверение от немската Вестландесбанк, че е готова да издаде гаранция в полза на българската фирма до 31 декември след извършване на независим одит на "Кремиковци". АП е получила искане от новите собственици на металургичния комбинат да се назначи независим одит, който да установи действителните задължения на "Кремиковци". По данни на купувача през последните 2 месеца "Кремиковци" е реаизирал оперативна печалба. От "Дару" настояват за намаляване на сумата на инвестициите, които трябва да се направят през първата година, което да се компенсира през следващите години. Причината за това искане е фактът, че в момента цените на металите се качват, а това предизвиква необходимост от повече оборотни средства. /"Сега"/  


  КУЛТУРА

  Светлин Русев и Крум Дамянов откриват съвместна изложба днес в Маями, САЩ, която ще продължи два месеца. Галерията носи името на собственичката Силвана Фачини и е на централната улица в големия град в южната част на Флорида.
  Още преди месец Светлин Русев е изпратил 20 монументални творби за изложбата в САЩ. Крум Дамянов участва с 20-тина скулптури и пластики.
  Десет на сто от приходите от окриването на изложбата ще отидат за борбата срещу СПИН.
   
   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"