ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
3 октомври 2000 г.
 
   Тема на деня | Българските медалисти на олимпиадата в Сидни | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с балканските страни | Отношения с  РусияОтношения с  НАТО |Правителство | Съдебна власт | Партии | Социална обстановка | Демография | Икономика|
   
       
  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Хърватският президент Стипе Месич и президентът Стоянов признаха Кощуница за президент на СР Югославия.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Пътищата към Люксембург отрязани от протестиращи превозвачи.

 • Барак вини палестинците за кървавите сблъсъци на Западния бряг.

 • В Германия започнаха тържествата по случай 10 години от обединението.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Белград е блокиран от обща стачка, а Путин кани Кощуница и Милошевич в Москва.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • След като България изгони турската консулка в Бургас, Турция отказа агреман на българския консул в Одрин.

 • Гърция отпуска 60 млн. долара за развитието на пограничните райони.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Вътрешните министри на България и Русия намериха общ език на срещата в Москва в борбата срещу организираната престъпност.

 • Очаква се през 2000 г. стокообменът с Русия да достигне 1, 5 млрд. долара.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С НАТО

    

 • В София Клаус Петер Клайбер, помощник на генералния секретар на НАТО, даде висока оценка на сътрудничеството с България.
   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов прие идеята на шефа на СДС - София Бакърджиев за среща между старото и новото ръководство на СДС.

 • Противоречията в съдебната система отново се изостриха след освобождаването на издирвания от Интерпол руски мафиот Осман Кадиев.

 • Зелените подготвят преврат на лидера си Каракачанов.

 • Щафетният гладен протест в столичната "Бърза помощ" продължава и тази седмица.

 • Населението на България е намаляло с 1 млн. души за последните 10 години и вече може да е под 8 милиона, обявиха  проф. Минко Минков и синдикат "Подкрепа".

 • "Уникредо-Алианц" стана собственик на Булбанк.

 • Дълговете на България към МВФ са 2.9 млрд. лева.

 • "МобилТел" пусна конферентна връзка за абонатите си.
   
   
     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Хърватският президент Стипе Месич и президентът Стоянов признаха Кощуница за президент на СР Югославия
  Вчера по време на посещението си в София президентът на Хърватия Стипе Месич и президентът Петър Стоянов подписаха съвместна декларация, с която приветстват победата на демократичните сили в Югославия и на техния кандидат Воислав Кощуница още на първия тур на президентските избори. В декларацията се отбелязва, че "Волята на сръбските граждани, изразена чрез резултатите от изборите, трябва да бъде уважена, с което да се сложи край не само на режима на Милошевич, но и на неговата политика. Избирателите в Югославия ясно и недвусмислено се обявиха за промени, приветстваме тази тяхна ориентация като заявка за демокрация, просперитет, добросъседство."
  Възможно е тази позиция да стане обща за държавните ръководители от региона. Президентът Стоянов призна на пресконференция, че още на 30 септември е имало телефонни консултации между президентите на България, Македония, Румъния и Албания. Инициативата е била на македонския му колега Борис Трайковски. Стипе Месич каза, че "рационализмът изисква да се признаят изборите и да се започне демократизацията на региона, но тъй като имаме работа с ирационални хора - шефа на режима в Белград, са възможни два варианта: Милошевич да се оттегли от властта или да форсира отделянето на Черна гора, като прехвърли отговорността за това на сегашните победители във вота." Стипе Месич отбеляза: "Още когато Милошевич почна конфликтите, предрекох, че войната в Словения ще бъде кратка, в Хърватска - кървава, в Босна - брутална, а на края Сърбия ще се удави в кръв." Той каза, че в Сърбия има сили, които могат да променят този сценарий. Двамата президенти обърнаха внимание на необходимостта Запада да отдели много по-голямо внимание за предоставянето на необходимите средства за развитието на региона след неговата демократизация, както и за неговото приобщаване към евроатлантическите структури.  Двамата настояват за колкото се може по-бързо отваряне на пътя по Дунав и премахване на политиката на санкции.
  Министрите на транспорта на двете страни подписаха споразумение за търговското корабоплаване. Стипе Месич се срещна и парламентарния шеф Соколов. /"Демокрация", "Новинар"/
   
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Белград е блокиран от обща стачка, а Путин кани Кощуница и Милошевич в Москва
  Вчера в Сърбия започна гражданско неподчинение с цел да бъде принуден Милошевич да признае резултатите от първия тур на президентските избори и да се откаже от властта. Останаха затворени училища, предприятия, рудници, транспортът не работеше, а радиостанции прекратиха предаванията си.
  Руският президент Путин изрази готовност да приеме в Москва Милошевич и Кощуница, за да бъде намерено решение на кризата. Засега Милошевич не е отговорил на руското предложение. Неговата съпруга Мира Маркович осъди "огромния натиск" от чужбина. Шефът на сръбската тайна полиция беше уволнен.
  В Албания управляващата Социалистическа партия спечели местните избори. /"Новинар", "Стандарт"/  


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов прие идеята на шефа на СДС - София Бакърджиев за среща между стария и новия НИС на СДС
  Приветствам идеята, защото винаги съм отворен за диалог, заяви президентът Стоянов чрез прессекретариата си.
  Зад инициативата са застанали още столичният кмет Софиянски и външният министър Надежда Михайлова, съобщава в-к "Новинар".
  Всяка среща, която води до изясняване на позициите, е полезна, е коментирал Софиянски. Пред "Труд"  той  казва: "За мен е важно не да се съберем няколко души ей така, а да излезем пред обществото с ясни, конкретни идеи и позиции, които могат да ни обединят преди изборите". Надежда Миахйлова е коментирала, че лична покана не е получила, освен чрез пресата, но  приема да участва в такава среща.  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  Отношения с балканските страни
   
  След като България изгони турската консулка в Бургас, Турция отказа агреман на българския консул в Одрин
  Днес всички вестници публикуват на централно място заявление на турското външно министерство по случая с изгонването на турската консулка в Бургас Бейза Юнтуна. Според това заявление скандал е предизвикал начинът, по който българското правителство е изгонило Юнтуна. Тя се е върнала в Турция на 24 септември, за да бъде назначена на по-висока длъжност, се отбелязва в становището на Турция. "Абсолютно неприемлив за нашата страна обаче е фактът, че българското правителство свързва това искане с решението, че Юнтуна "упражнявала дейност, която не е приемлива с принципното решение за ненамеса във вътрешните работи на България. Тази позиция на българското правителство създаде противоречиви впечатления за положителното развитие на двустранните отношения, постигнато с много усилия", се отбелязва в турското заявление. Във връзка с това Турция уведомява, че отказва агреман на Стилян Върбанов за генерален консул в Одрин. Изтъква се, че досега Турция се е въздържала от официално становище, за да не навреди на двустранните отношения. В заключение Турция изразява желание скандалът в дипломатическите отношения да бъде приключен, а двустранните отношения да се подобряват.
  Вчера външният министър Михайлова заяви, че случаят е приключен. Същото за заявили и от пресслужбата на правителството. Кемал Еюп от ДПС казва: "Даже по времето на Живковия режим, когато беше най-трудният период във взаимоотношенията между България и Турция, не е имало подобен инцидент. В случая с г-жа Юнтуна главна роля имат политическите причини. Не си струва заради политическите мотиви да си разваляме комшулука.".
  Уводният коментар на в-к "Стандарт" е под заглавие "Властите съсипват достлука с Турция." Отбелязва се, че "Българското правителство се държи като ритливата крава. Едва изчака да напълни гюма с мляко и с все сила го изрита. Точно това става с българо-турските отношения." Обръща се внимание, че България не изпълнява официално поетите договорености в отношенията с Турция - нито за новия далекопровод за Турция, нито за магистралата Оризово-Капитан Андреево, нито за каскадата "Горна Арда".

    

  Гърция отпуска 60 млн. долара за развитието на пограничните райони
  На шестия бизнесфорум по програмата за сътрудничество между българското Министерство на икономиката и гръцкото Министерство за Македония и Тракия, който се провежда в Кавала, стана ясно, че в най-скоро време България ще започне да усвоява отпуснатите от Гърция 60 млн. долара за развитието на пограничните райони. България се представлява на срещата от зам.-министъра на икономиката Христо Михайловски За ноември се насрочи нов кръг от преговорите за изграждане на пътища на българска и гръцка територия по осите Виа Игнасия и коридор № 8, които водят към общите пропускателни пунктове. Тогава ще се обсъди и новата спогодба за сезонна заетост. За първите 6 месеца на 2000 г. стокообменът с Гърция е 350, 1 млн. лв. с активно салдо за България от 28, 345 долара. /"Сега"/
   

  *****
  Отношения с Русия
   
  Вътрешните министри на България и Русия намериха общ език на срещата в Москва в борбата срещу организираната престъпност
  На посещение в Москва е вътрешният министър Емануил Йорданов, придружен от шефа на Гранична полиция полк. Валери Григоров и директора на НСС ген. Атанас Атанасов.
  Министър Йорданов и неговият руски колега Владимир Рушайло подписаха протокол за сътрудничество през 2000 - 2001 г. в борбата срещу организираната престъпност. Сътрудничеството ще обхваща 7 области, сред които наркотрафикът, трафикът на хора, прането на пари, фалшификацията на пари и предмети на изкуството, борбата срещу интелектуалните престъпления, подготовката на кадри и др. Създава се съвместна група, която ще чертае стратегията на общата дейности и още 7 подгрупи, които ще набелязват конкретната работа във всяка област. Министър Йорданов награди 4 - ма висши офицери от Русия за ползотворното взаимодействие  и съдействие при разкриване на престъпниците по убийството на Андрей Луканов. Русия награди българския представител в посолството, който е свръзката с руските специални служби. Обсъждани са били и възможностите за взаимодействие по линия на граничната полиция в рамките на черноморския басейн. /"Труд", "Демокрация"/

  Очаква се стокообменът с Русия през 2000 г. да достигне 1, 5 млрд. долара
   Вчера Александър Сокол, зам.-търговски представител на Русия в България, каза че до края на 2000 г. стокообменът между двете страни може да достигне 1, 5 млрд. долара.
  Само за първите 6 месеца на годината той е 786, 7 млн. долара. В сравнение със същия период на 1999 г. той е нараснал с 269 млн. дол. За разглеждания период България е изнесла за Русия стоки на стойност 59, 3 млн. долара, а е внесла за 727, 4 млн. долара. България внася от Русия предимно нефт и газ. През 2000 г. освен, че цените им се повишиха почти два пъти, България внася и по-големи количества. Вчера в руския културно - информационен център беше открита изложбата "Индустриалец + Предприемач", на която се представят 32 фирми и организации от Русия, Украйна и Татарстан. Според руски специалисти основният проблем при контактите между руските и българските бизнесмени е недобре уредената нормативна среда. Решаването на този проблем ще доведе до бързо нарастване на търговския обмен. /"Демокрация"/
   

  *****
  Отношения с НАТО

  В София Клаус Петер Клайбер, помощник на генералния секретар на НАТО, даде висока оценка на сътрудничеството с България
  На официално посещение в България е Клаус Петер Клайбер, помощник на генералния секретар на НАТО по политическите въпроси. Той се срещна с премиера Иван Костов. На срещата Костов е уверил, че България няма да иска пари от НАТО за присъединяването си към пакта и ще изпълнява своя план за интеграция със собствени средства. Срещата е продължила 20 мин. Разгледани са били предимно въпроси за присъединяването на България към НАТО и сътрудничеството между тях. Костов е уверил, че България е готова бързо да извърши реформата в армията, а офицерите подкрепят интеграцията към НАТО.
  След срещата си с външния министър Михайлова Клайбер заяви, че НАТО разглежда България като партньор, на който може да се довери, особено след подкрепата при косовската криза. Според него НАТО ще разгледа възможностите си за разширяване на своята среща на високо равнище през 2002 г., когато ще обърне особено внимание на усилията на кандидат - членките. Клайбер и Михайлова са били единодушни в оценката си, че ако промените в Югославия се решат по мирен път, няма да има никакви заплахи за региона. Клайбер е отказал да отговори на въпроса дали НАТО ще се намеси като в Косово при нежелание на Милошевич да се оттегли.
  Клайбер заяви, че пътят на България към НАТО и ЕС е необратим, а политика на България по отношение на преструктурирането на армията върви в правилна посока. В лекция пред Атлантическия клуб той каза: "Огромно задоволство ставаме свидетели на успешната регионална политика на България. Доброто сътрудничество между вашата страна и НАТО се отразява и в позицията ви по отношение на регионалното сътрудничество, защото развитието на добри взаимоотношения с всички съседи е нещо, на което алиансът много държи."
  Според в-к "Монитор" при срещата на Клайбер с председателите на комисиите по външна политика и сигурност в парламента Асен Агов и Христо Бисеров е била обсъдена преди всичко специалната роля на България между НАТО и Русия.
  Вечерта Клаус Петер Клайбер присъства на вечеря в негова чест, дадена от военния министър Бойко Ноев. /"Демокрация", Стандарт", "Монитор"/    СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Противоречията в съдебната система отново се изостриха след освобождаването на издирвания от Интерпол руски гражданин Осман Кадиев
   

   Съдът освободи Осман Кадиев незаконосъобразно въпреки изискванията на двустранния договор между България и САЩ, обяви главният прокурор Филчев

  Прокуратурата реагирала незабавно и оспорила решението на Софийския градски съд за освобождаване на Кадиев пред апелативния съд, но оттам потвърдили освобождаването. Часове след това прокуратурата установила, че Кадиев е изчезнал. "Не знам дали това е некомпетентност или корупция, не мога да коментирам", е заявил главният прокурор Филчев.
  Часове преди изявлението на главния прокурор коментар е направил и отговарящият за екстрадициите в касационната прокуратура Антон Гиргинов "по молба на главния прокурор". Нашата оценка е, че има нарушение на изрични  и безалтернативни клаузи на договора, което не може да бъде оправдано, е обявил за медиите Гиргинов. Договорът не предвиждал освобождаване поради болест, а съдиите пуснали Кадиев точно с тези мотиви. Освен това, след като веднъж приели да се произнесат по задържане, поискано от Интерпол, съдиите не можели след това да търсят "дефекти на допустимостта", е обяснил прокурорът. Ако пък на съда толкова му трябвало писмо от американското посолство, както изисква договорът, съдът е трябвало да го поиска, е заявил Гиргинов, цитиран в "Сега".
  Искането от САЩ  е било получено ден след освобождаването на Кадиев, съобщава БТА. На 28 септември Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и Специализираната следствена служба са получили съдебното искане от САЩ за задържането на Осман Кадиев съгласно договора между България и САЩ от 1924 г. Това е станало с писмо от консулския отдел на българското МВнР до трите институции, с което е препратена нота 324 на посолството на САЩ в България.
  В петък, 29 септември, МВР съобщи, че е обявен за общодържавно издирване Осман Бейрекович Кадиев. Предишния ден, 27 септември, той е бил освободен от ареста, заменен с подписка.
  В нотата на посолството на САЩ не е посочено бащиното име на Осман Кадиев. Посочва се, че името на бащата и моминското име на майката на Кадиев са неизвестни.
  "Съдът не измисля факти, а само борави с фактите по делото", заявиха магистрати от СГС, след като бяа обвинени, че са пуснали на свобода шефа на руската мафия Осман Кадиев, с което са осуетили екстрадицията му за САЩ. Съдиите се обосноваха, че в този случай са спазили закона, а искането за задържане и арестът не са били качествени.
  На 20 септември съдия Галина Христова от СГС освобождава от ареста Кадиев срещу подписка. След 7 дни 3-членен състав на Софийския апелативен съд потвърждава нейното определение.
  При задържането на Кадиев на 26 август на летище София са били нарушени основни негови права, мотивира се  Христова. Той е бил арестуван без преводач и без да му се предяви заповед за задържане на родния му език, каквато по делото липсва и на български. Тази заповед за задържане, издадена от съдия Долингеп в щата Ню Йорк на САЩ, е представена като копие на английски език, назаверено по надлежния ред, не е било преведено и искането за екстрадиция на ФБР, с което се настоява "Кадиев да бъде предаден "с какъвто и да е приложим договор за екстрадиция". Христова посочва, че Кадиев е бил задържан с постановление на районния прокурор Ушев, който не е имал право да наложи тази мярка за неотклонение при искане за екстрадиция на чужд гражданин, а е трябвало да поиска това от съда. Едва на 29 август столичната прокуратура внася в съда искането си за 40-дневен арест съгласно Европейската конвенция за екстрадиция, което столичният съд е уважил на 30 август.
  При преценка на доказателствата по делото Христова установява, че липсва "правна валидна заповед за задържане", а заради объркване в имената на Кадиев и на жена му и заради негоден снимков материал съдът не може да е сигурен в самоличността на издирваното лице и стоящия пред него гражданин.
  Според цитиран във в-к "Стандарт"  прокурор от Върховната касационна прокуратура, пожелал анонимност, ако Кадиев е напуснал България, вътрешният министър трябва да се подаде оставката. Прокурорът смята, че най-голяма вина за скандала има МВР.
  И прокурорите, и съдиите са допуснали грешка още при първоначалното задържане на Осман Кадиев, като са се позовали на Европейската конвенция за екстрадициите, вместо на Договора за предаване между България и САЩ, заяви вчера и софийският градски прокурор Нестор Несторов, цитиран в "Демокрация".
   
   

   Главният поркурор Филчев се обяви за промени в  в наказателния процес и в съдебния закон, които да върнат на прокуратурата предишните функции

  Допреди година се твърдеше, че прокуратурата е корумпирана, днес стана ясно, че корумпираните са другаде, заяви главният прокурор Филчев в речта си пред прокурорски форум за ефективността на съдебната система.
  Прокурорите подложиха на критика обновения Наказателно-процесуален кодекс, действащ от 1 януари. Промените отнеха правомощия на обвинението и ги прехвърлиха на съда. Проектът бе внесен от правителството, допълнен от депутати от СДС.
  Филчев обяви, че макар и мотивирани с Европейската конвенция за правата на човека, част от промените в НПК са противоконституционни. Според главния прокурор конвенцията не изисквала арестите да се вземат от съд, а само да се контролират от него. Задържането можело да се разпореди и от "длъжностни лица", каквито били прокурорите по конституция.
  Според обновения НПК от 1 януари в България тази мярка се взема от съд, а в решения по български дела Страсбург  постанови, че прокурорът и следователят не могат да го правят. Новите права на съда да разрешава обиските и изземванията според Филчев блокират работата на обвинението. Главният прокурор разкритикува и ръководството на МВР заради полицейските дознания и обяви, че без контрол всеки застанал на ъгъла полицай можел да си прави каквото иска.
  Прокурорите подкрепиха Филчев с предложения за промени в НПК, които да им върнат старите функции, илюстрирайки тази необходимост с два случая - подслушването на главния прокурор и "освобождаването на международни престъпници" /по повод оставения да избяга руски мафиот, издирван от Интерпол, Осман Кадиев/.
   
   

  Шефът на Върховния касационен съд /ВКС/ Румен Янков и зам.-председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Людмил Нейков са новите членове на Конституционния съд, които съдебната система излъчи вчера. Така заедно с представителя от президентската квота адвокат Христо Данов, вече трима са известните съдии, които влизат за 9 години в КС. Утре, 4 октомври, парламентът ще направи своя избор. Там най-спряганата кандидатура е тази на бившия правосъден министър Васил Гоцев.  
      ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  На на семинар на в Боровец на  4 - 5 ноември СДС ще определи критериите, на които трябва да отговарят бъдещите кандидат-депутати. Ако има нещо известно от предстоящите решения в Боровец, това е категоричният отказ от предварителните избори, посочва в-к "Новинар". Според вестника много важен момент е как синият елит ще се яви на семинара - разединен или обединен.
  Предложението на лидера на СДС- София Бакърджиев да се съберат на разговор предишното и сегашното ръководство на СДС вече бе приветствано от повечето членове на сеганшния НИС, от зам.-председателя на партията Абаджиев и от ветерани като Лучников, както и от президента Стоянов и столичния кмет Софиянски. То обаче има и опоненти, твърди "Новинар. "Такава среща като част от създаването на условия за консолидация на СДС ми изглежда претенциозна, е мнението на члена на НИС Никола Николов. Според шефа на парламентарната икономическа комисия по този начин наистина ще се демонстрира наличие на разцепление в СДС. "За консолидация в СДС може да се товори едва след като се анализира, че съществува проблем", е заявил Николов, цитиран в "Новинар".
  Според Мария Стоянова, член на НИС, сега е времето за такава среща, тъй като  "наистина предстоят съдбоносни избори...".
   

  Зелените подготвят преврат на лидера си Каракачанов
  Председателят на Зелената партия Александър Каракачанов води пагубна политика за партията, е заявила във Варна местната лидерка на ЗП Веселина Савова. Ще искаме освобождаването на хората, които са злоупотребили с партийните пълномощия, е допълнила тя, визирайки според "Монитор" партийния шеф.
  Извънреден политически съвет, насрочен във Варна  за 21 и 22 октомври, свикват 16 членове на политическия съвет, коит са нарочили Каракачанов за смяна след скандално заседание на съвета в събота и неделя.
  Каракачанов създавал паралелни структури на зелените, каквито били комитетите "Не!". В тях, по информация на Савова, членували антифашисти и комунисти. Никой не говори със ЗП на национално ниво - нито СДС, нито БСП, се е оплакала варненската лидерка, която според "Монитор" била симпатизантка на СДС.
  Готвеният преврат на Каракачанов бил заради левите му завои. Кандидатите за лидерското място били около 10, информира "Пари". Сред най-силните кандидати били футболният бос Христо Порточанов, член на ЗП от една година,   Георги Воденичарски и заместника на Каракачанов Валентин Симов.
  Несъгласните с лидера си искат самостоятелно явяване на изборите. Ще бойкотираме парламентарните избори, ако Каракачанов регистрира листите ни, са заявили инициаторите за извънреден политически съвет. /"Пари", Монитор"/  
   
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Щафетният гладен протест в столичната "Бърза помощ" продължава и тази седмица
  Вчера здравното министерство и синдикатите отново не подписаха споразумение за увеличение на заплатите в спешната помощ. В четвъртък те пак ще преговарят.
  Освен договорените 10% от 1 октомври финансовото министерство е отпуснало 1 млн. лв. допълнитeлно за заплати в здравеопазването, за чието разпределение здравното министерство е предложило няколко варианта. Споразумението не е било подписано, тъй като синдикатите не са постигнали съгласие помежду си  по разпределението на парите.
  Съгласихме се за Бърза помощ повишението да е общо 30%, а за болниците към министерството на здравеопазването - 12,5%, е обяснила за медиите Теодора Вълчева от "Подкрепа".
  КНСБ обаче е поискала парите да са за цялото здравеопазване. Това според Вълчева означавало всеки да получи по 2,95 лв. /"Сега", "Новинар"/  
   
   


  ДЕМОГРАФСКА СИТУАЦИЯ

  Населението на България е намаляло с 1 млн. души за последните 10 години и вече може да е под 8 милиона, обяви проф. Минко Минков, преподавател в УНСС  и ексшеф на Института по демография  при Българската академия на науките. В началото на 90-те години очаквахме деветмилионният жител на страната, но сега може да сме и под 8 млн., заяви проф. Минков. В резултат на отрицателния естествен прираст  през последните 10 години българите са намалели с 330 000 души. През 1997 г. отрицателният естествен прираст е бил най-голям  - тогава населението на страната е намаляло с 57 000 души. Заедно с емигриралите 600-700 000  българи цифрата достига 1 милион.
  Раждаемостта в България е една от най-ниските в Европа - 8,8 на хиляда за 1999 г. Смъртността е 13,6 на хиляда. Средната продължителност на живота е 67 г. при мъжете и 74 г. при жените, или с 4-5 г. по-ниска, отколкото в Западна Европа. През 1999 г. 21,2% от българите са били на възраст над 60 г. За Германия този процент е 20, за Полша - 16,3.
  Причините за демографската катастрофа са социални. Безработицата и тежкият бит карат хората да не искат деца, посочва професорът.
  Величка Рангелова от Центъра за икономически анализи към синдикат "Подкрепа"  съобщи, че българите ще останат 5 млн., ако до 2040 г. раждаемостта продължава да пада, а смъртността да се повишава. По официални данни сега населението на България е 8,190 милиона. Преброяването през март 2001 г. ще покаже, че вече българите са под 8 млн., прогнозира  Рангелова.  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  "Уникредо-Алианц" стана собственик на Булбанк
  Банковата консолидационна компания получи вчера парите за Булбанк и прехвърли акциите си от трезора на новия собственик - италиано-германския консорциум "Уникредо-Алиац". Те представляват 98% от капитала на най-голямата българска банка, като италианската банка придобива 93% от капитала, а немският застраховател - 5%. Продажбата влезе в сила в съответствие с договора за покупко-продажба от 7 юли т.г. мужду банковия холдинг Уникредо Италиано Алианц за общата покупна цена от 360 млн. евро. При подписването на договора чужденците дадоха 15 млн. евро, а вчера са превели по сметка на БКК в Дрезднербанк 345 млн. евро. За днес е насрочено общото събрание на Булбанк, на което трябва да се гласува преминаване към двустепенна форма на управление в банката с надзорен и управителен съвет. Новият собственик ще гласува с временните си удостоверения. Според изпълнителния директор на БКК Петър Жотев  силният финсов и управленски опит на новите собственици ще донесе дългосрочни ползи на банковия сектор у нас. /"Пари", "Стандарт", "24 часа"/
   

  Дълговете ни към МВФ са 2.9 млрд. лева
  С 227.333 млн. лева са се увеличили пасивите на Банково управление през септември. В основната си част това нарастване се дължи на по-големия размер на заемите от Международния валутен фонд /МВФ/. В левово съотношение дългът на страната се е увеличил със 180.983 млн. лева. Към края на септември на МВФ дължим общо 2.934 млрд. лева. Задълженията към други финансови институции също са нараснали с 18.383 млн. лева и са достигнали 1.759 млрд. лева. /"Пари"/
   

  "МобилТел" пусна конферентна връзка за абонатите си
  Единственият GSM оператор у нас предоставя на клиентите си нова услуга-конферентна телефонна връзка едновременно с 5 абоната. Те могат да са клиенти на която и да е мобилна мрежа. Само притежателят на GSM-апарат, който е активирал услугата може да повика петимата участници, като плаща и осъществява едновременен разговор. /"Новинар", "Стандарт"/
   

   
    


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"