ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
3 юли 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с Русия | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Армия | Правителство|
  Политически партии и организации |  Икономика|
   
   
   
      
  РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Вицепрезидентът Кавалджиев заяви, че доверието към ОДС е предадено и съобщи, че е подал  в прокуратурата сигнали за 15 корумпирани в управлението, партийната власт и прокуратурата.

 • Силен отзвук в сините редици предизвика изявлението на премиера и лидер на СДС Иван Костов, че  тези от СДС, които изнасят вътрешна инфоррмация за партията в медиите, са подлеци и предатели и може да бъдат изключвани.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Президентски и парламентарни избори в Мексико.

 • Левицата в Монголия печели парламентарните избори.

 • Ясер Арафат обяви, че след обявяването на независимостта на Палестина ще се оттегли от политиката.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • 190 фирми от СР Югославия ще могат да търгуват с ЕС
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • На Икономическия форум в Залцбург в Австрия премиерът Костов призова ЕС да покаже с действия, че е готов да приеме нови членове.

 • Външният министър Михайлова заявява, че да се твърди, че България е изоставаща страна, е злонамерено.

   


  ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ
   

 • Русия е готова да участва в проект за нова ядрена мощност в България.
   


  ОТНОШЕНИЯ  С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Задържаните български медици в Триполи се нуждаят от храна и лекарства.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В Скопие министрите на транспорта на България, Македония и Албания подписаха меморандум за изграждането на коридор № 8 от Пакта за стабилност

 • Проект за 2 млн. марки скара търговските палати на балканските страни

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Военният министър Ноев заяви, че ген. Михов е един от най-близките му съратници в реформата.

 • Ген. Михов, началник на Генщаба, се оплака остро от положението в армията.

 • Преговорите с МВФ приключват; а днес, 3 юли, предстои за последно правителството да преговаря  с фонда за ръста на доходите, цените на енергоносителите и свалянето на данъците.

 • До 7 години сменяме лева с еврото, готова е и програма за стимулиране на износа, съобщи премиерът Костов.

 • Списъците за безплатните  и частично платените лекарства вече са в аптеките, заяви шефът на УС на здравната каса Стефан Софиянски.

 • Общото честване на Бузлуджа разбуни срастите в левицата.

 • Пленумът на БСП на 1 юли прие структурата и щата на централата на партията в столицата.

 • На 1 юли се проведе 4-тия редовен конгрес на Българска партия Либерали във Варна, на който за лидер на партията бе преизбран Петко Симеонов.

 •  "Гергьовден" е за оставката на шефа на външната парламентарна комисия Асен Агов заради изявлението му за независимо Косово на конференция в Германия.

 • ОМО "Илинден - ПИРИН" изпрати обръщение до Европарламента, в което се оплаква от решението на българския Конституционен съд за забрана на дейността му.

 • Преговорите с холандско-гръцкия консорциум  "Кей Пи Ен" - ОТЕ за продажбата на БТК приключиха и предстои документите за сделката да бъдат внесени за одобрение от правителството.

 • Валутни влогове в ДСК от днес, 3 юли.
   
     
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Вицепрезидентът Кавалджиев заяви, че довереито към ОДС е предадено и съобщи, че е подал  в прокуратурата сигнали за 15 корумпирани в управлението, партийната власт и прокуратурата
  "До мен са достигнали сигнали за корупция на повече от 15 лица в управлението, партийната власт, прокуратурата, които  съм предал в прокуратурата". Това заяви вчера по радио "Експрес" вицепрезидентът Кавалджиев.
  Помагал съм на граждани, обърнали се към мен, но не съм взел нищо за това, за разлика от "един зет като мед", който "честно" е спечелил пари за 4 апартамента, бидейки във властта, разказа Кавалджиев, и уточни, че той "като вицепрезидент не е спестил пари и за един, може ли да се обясни на нацията как се печелят пари за четири?".
  Широка коалиция е нужна на България, е убеден вицепрезидентът. "Колко от коалиционните партньори ни напуснаха, защото някой искаше да управлява по комунистически, да превърне ОДС в нов Отечествен фронт. Аз не съм изневеррил на принципите, с които на власт дойде ОДС - други изневериха, проядоха доверието", каза Кавалджиев.
  "Защо сега ще вдигат изборната бариера на 6%? Нов гаф, облсужване на комунистите, ще има само БСП и СДС. Ще получат по 15% и ще управляват с гласовете на една трета от избирателите. Това ли е демокрацията?", възмути се той и продължи: "Нека довчерашните комсомолци не ни учат на демокрация".
  "СДС да не правят глупости, щото пак ще пият студена вода и ще получат нещо повече от плесница на изборите", посъветва вицепрезидентът.
   
  Силен отзвук в сините редици предизвика изявлението на премиера и лидер на СДС Иван Костов, че  тези от СДС, които изнасят вътрешна информация за партията в медиите, са подлеци и предатели и може да бъдат изключвани, отправен на семинар във Варна
  "Съгласен съм с Иван Костов, че който изнася вътрешна информация за СДС в медиите е подлец и предател. А какъв е тогава този, който допуска колегите му да бъдат оплювани и подстрекава медиите да правят това?". Така шефът на бюджетната комисия и член на НИС на СДС Йордан Цонев коментира вчера изказването на премиера във Варна.
  Цонев допълни определението на началника си: "Подлец и предател може да бъде наречен всеки, който не е солидарен със съпартийците си.
  Като премиера мисли и шефът на Комисията по външа политика Асен Агов. Той припомни, че синята война в медиите през 1993 - 1994 г. доведе до загубата на изборите после. Според него сега такава опасност няма, но вътрешно партийните скандали пред обществото си остава "обикновена подлост".
  Иван Костов имаше предвид конкретен случай, уточни информационнит секретар на СДС Илия Петров.
  Изказването на премиера било по адрес на бившия зам.-шеф на сините във Варна Янко Станев. "В устава ни ясно е записано кой може да прави изказвания от името на СДС", припомни Петров.
  "Най-важното сега е партията да се консолодира, заяви бившият министър на държавната администрация Марио Тагарински. Той обаче подчерта, че повечето опити за дестабилизация на ОДС идвали отвън и не отговаряли на реалното състояние на партията. "Имаме си достатъчно надеждни вътрешни механизми и решаваме проблемите си чрез тях", заяви Тагарински.

  В интервю за в-к "Монитор" под заглавие :"На първо място е СДС, а после отделните хора, премиеръ Костов заявява, че санкциите са необходими навсякъде, където се нарушават правилата. Според думите му дисциплината се постига с насърчения и санкции. СДС досега бил щедър на насърчения и беден на санкциите. Не може да продължава дълго вътрешната конфронтация. Това е протегнатата ръка. Всеки, който е бил в конфронтация, не трябва да разчита, че ще бъде първа грижа на СДС. Първо е СДС, а после всичко друго и отделните хора, заяви Костов на семинара във Варна. Що се отнася до причините за това решение Костов обяснява, че има мотиви към решенията на Националния съвет.
  Според коментара на "Монитор" за изявлението на Костов за предателите от СДС "гонението на предатели отваря нов фронт на сините".
  Дисциплината е хубаво нещо. Въпросът е колко ще останат накрая сините праведници след изгонването на всички врагове с партиен билет. Ще могат ли да напълнят зара № 1 на НДК, пита "Монитор". Според вестника другият фундаментален проблем при тази постановка на лидера е кой ще бъде посочен за предател и подлец. Ако се разгледат последните медийни изяви на СДС актива, пръв подлец е Сугарев. Той заля телевизия и вестници с "проблеми на партията". Илия Петров, отговорник по информационните въпроси в СДС, също не спира да се изказва. Да не говорим за Димитър Абаджиев и Никола Николов. Ще бъдат ли заклеймени тези предатели, интересуват се симпатизантите на СДС. Ще бъде ли отзован Сугарев от Делхи, питали активистите.
  Всъщност, решението на Костов е подарък за опозицията. Ако се забрани достъпът на сини партийци до медиите, се отваря поле за червени и други полити, тъй като сега проблемите на СДС ще бъдат обяснявани от БСП, Евролевицата, БЗНС-тата и останалите 197 партии. Да не говорим за изхвърлените зад борда сини. Освободени от партийната цензура, те ще пеят като славеи за всички кусури на СДС чак до изборите, коментира "Монитор".
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  190 фирми от СР Югославия ще могат да търгуват с ЕС
  ЕК одобри списък от 190 фирми от Югославия, на които ще бъде позволено да търгуват с ЕС, въпреки санкциите. ЕК се стреми по този начин да се диференцира политиката спрямо СР Югославия като се облекчат обикновените граждати и насърчи опозицията. Решението влиза в сила от 1 юли. На 30 юни православната сръбска църква в село Подгорче, Югоизточно Косово, беше взривена от албански сепаратисти. Според сръбски лидери около 80 сръбски храма са разрушени след влизането на КФОР в Косово. Косовският албански лидер Хашим Тачи остро се противопостави на Споразумението между ЮНМИК и косовските сърби, подписано между Бернар Кушнер и владиката Артемие. /"Монитор", "Стандарт"/  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с ЕС
   
  На Икономическия форум в Залцбург премиерът Костов призова ЕС да покаже с действия, че е готов да приеме нови членове
  На 29 и 30 юни в Залцбург в Австрия се проведе Световният икономически форум 2000. На него взе участие и българска делегация, водена от премиера Иван Костов. В своето изказване той акцентува върху необходимостта ЕС да покаже с действия, че е готов да приеме нови членове, за да не се създаде впечатление, че в Европа има страни "втора категория", които са в неравностойно положение. Според Костов по пътя си към ЕС България ще трябва да се справи с няколко големи проблема - ниският размер на БВП на човек от населението, необходимостта от укрепване на администрацията и хармонизиране на българското законодателство с прекалено усложненото законодателство на ЕС. Ако ЕС се придържа прекалено строго към критериите за приемане, това може да доведе до нестабилност в Европа, каза още Костов. Той отбеляза, че очаква ЕС да преодолее предрасъдъците си по отношение на страните от Югоизточна Европа. Костов на няколко пъти подчерта, че основният източник на нестабилност е Милошевич. Според в-к "Сега" всички отговори на поставените от Костов въпроси са били уклончиви, а разговорите по присъединяването към ЕС са се удавили в общи фрази и нищо незначещи благопожелания./"Сега", "Стандарт"/

  Външният министър Михайлова заявява, че да се твърди, че България е изоставаща страна, е злонамерено
  В интервю за в - к "Демокрация" външният министър Надежда Михайлов отново лансира познатата теза за   интеграцията в ЕС и НАТО като основни приоритети на външната политика. Същевременно тя отбелязва огромното значение на вътрешнта политика и особено на икономическото развитие за интеграцията на България. Във вързка с твърденията в чужбина и в страната, че България е изоставаща страна тя казва: "И в този момент да се твърди, че България е изоставаща страна, е, меко казано, злонамерено. Налице е покачващ се БВП, повишаващ се ръст на инвестициите… Днес за пръв път имаме положителен БВП. Но това, което също трябва да добавя, е постоянният дебат в медиите дали 2006 г. е реалистична за България, дали България не е сбъркала, като е дала 2006 г. и това я поставило  наред с държава като Румъния, докато  останалите страни са дали по-ранни периоди. /"Демокрация"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  В Скопие министрите на транспорта на България, Македония и Албания подписаха меморандум за изграждането на коридор № 8 по Пакта за стабилност.
  В Скопие министрите на транспорта на България Антони Славински, на Македония Боби Спирковски и на Албания Сокол Нако, подписаха меморандум за коридор № 8 като част от Пакта за стабилност за Югоизточна Европа. Те се договориха за ежедневна връзка по този въпрос на експертно равнище и създаване на координиращ орган между трите министерства. /"Демокрация"/

  Проект за 2 млн. марки скара търговските палати на балканските страни
  На 30 юни в Истанбул се проведе среща на Асоцияцията на балканските търговски палати /АВС/ За първи път след създаването на АВС през 1994 г. срещата завърши без да се приме резолюция. Отхвърлена беше идеята на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ за създаване на два бизнесцентъра - Югоизточен и Балкански, които да координират дейността на търговските палати в региона. Несъгласието дйде от различните становища към проект на Асоциацията на германските търговски палати за 2 млн. марки, в който се предвижда да обхване само България, Румъния, Албания и Македония. Райнер Пероу, ръководител на германския проект, разясни, че целта е да се подпомогнат бизнесорганизациите във все още нестабилните страни. Най-остро срещу това предложение се изказаха турските представители. Не беше прието предложението седалището на двата бизнесцентъра на новите организации да бъдат в София. Не беше прието и българското предложение за заседания по Интернет, против което се обяви не само Турция, но и Македония. /"Пари", "Демокрация"/

   

  Отношения с Русия
   
  Русия е готова да участва в проект за нова ядрена мощност в България
  Посланикът на Русия Владимир Титов посети АЕЦ "Козлодуй" и пред ръковоството на централата заяви, че ако българското правителство вземе решение за изграждане на заместваща ядрена мощност, Русия би желала да участва в проекта, тъй като разполага с необходимите технологии и експертизи. Русия е готова да финансира и част от проектите, свързани с безопасността на АЕЦ, каза Титов. Според него няма пречка между България и Русия да се намерят взаимно приемливи решения по проблемите, свързани с транспортирането и съхранението на отработеното ядрено гориво. Стана ясно, че българска делегация ще посите Москва за обсъждане на въпросите за сътрудничеството в областта на атомната енергия. /"Монитор"/
   
   

  ****
   Отношения с арабските страни
   
  Задържаните български медици в Триполи се нуждаят от храна и лекарства
  На 1 юли българският консул в Либия Емил Манолов е провел среща със задържаните български медици, на която е присъствал и преводач. Той се е срещнал първо с всичките 6 задържани, а след това с всеки поотделно. Главно тяхно оплакване е лошата храна и липсата на лекарства. Д-р Здравко Геолргиев изглеждал по-добре. Той не лежал в болница, а вземал лекарства, предоставени от посолството. Консулът ги информирал за всички мерки, които се предприемат за тяхната защита, и ги уверил още веднъж, че българската държава е зад тях. Предал им писма от близки и лекарства. Българското посолство в Триполи ще направи постъпки пред либийските власти за разрешение да предоставя храна и медикаменти за зъдържаните медици. /"Новинар", "Стандарт", "Демокрация"/
   
   
   


   АРМИЯ
   
  Военният министър Ноев заяви, че ген. Михов е един от най - близките му съратници в реформата
  Днес в-к "Труд"предлага интервю с военния министър Бойко Ноев под заглавие "Скоро ще уволним доста хора". Относно съмненията на ген. Михов за успешното завършване на План 2004 той казва: "По един много откровен начин ген. Михов е представил някои от проблемите, които съществуват. Ген. Михов е един от най-близките ми съратници при изпълнението на План 2004 и аз изключвам той да се съмнява в неговото изпълнение."
  За закупуването на самолети Ф-16: "Още през 1994 г. тогавашният руски посланик Авдеев на няколко пъти обеща въпросът с резервните части да се реши. А сега казва, че няма да получим нищо, докато не се реши проблема с имотите между Русия и Украйна. Това е главната причина да не летят не само самолетите МИГ - 29, но и вертолетите МИ - 24. Чакаме резевни части и вероятно няма да ги дочакаме. Самолетът Ф-16 е най - популярният в Европа и неговата поддръжка е много лесна, бърза и евтина. Възможностите за придобиването му са много. Може да е част от пакет за няколко страни. А защо това да не е един евтин пакет. Може да се предостави на лизинг. А ако бъде подарен - цената на един самолет може да е и нула лева. Тогава ще остане въпросът за поддържката му. Тя е много по-евтина, отколкото тази на МИГ - 29."
  За наказанията и уволненията: "По данни на военното разузнаване има повече от 200 случая на финансови злоупотреби, които са предадени на следствието и прокуратурата и за които очакваме резултат. Ще предложа на Съвета по отбрана там, където имаме достатъчно основания, в рамките на закона да вземем дисциплинарни мерки. Пък после ще чакаме прокуратурата. Много скоро се надявам, че ще уволним доста хора - всички, които имат дела и се надяват, че те няма да минат през прокуратурата." /"Труд"/

  Ген. Михов, началник на Генщаба, се оплака остро от положението в армията
  В поделенията на армията няма захар и войниците не искат да пият чай. Началникът на ГЩ на армията ген.-полковник Михо Михов заяви, че командирите не могат да бъдат мотивирани, когато мислят непрекъснато за храната и горивата, когато са ангажирани с несвойствени за техните служебни задължения функции. Страхът, че няма гаранции за професионално развитие, жилищната криза в гарнизоните и социално-битовите проблеми на кадровите военнослужещи са другите фактори, които влияят отрицателно върху мотивацията им за служба, казва ген. Михов. Думите му се потвърждават от данните от ГЩ на армията. В поделенията не са преведени парите за следващите 6 месеца. Досега в армията са усвоени само 20% от финансовите средства за 2000 г. В поделенията няма пари не само за доставки на храни. Липсват средства и за закупуване на гориво, смазочни материали и резервни части. Бойната авиация преустанови вече полетите си. Все повече танкове, бойни машини и друга верижна и автомобилна техника стои "на трупчета" в парковете поради изчерпан моторесурс и недостиг на пари за ремонт. Коментарът на в-к "Стандарт" е: "Гладна армия означава слаба държава. След като управляващите решиха да съкратят армията, сега полагат усилия да си разчистят сметките и с това, което е останало от нея. Разпродава се всичко, но нищо не се купува. Така армията остана без захар, храна, гориво и части. Управляващите сигурно забравиха, че държава, която не може да нахрани своята армия, е обречена да храни чужда." /"Стандарт"/
   
   


  ПРАВИТЕЛСТВО

  Преговорите с МВФ приключват; а днес, 3 юли, предстои за последно правителството да преговаря  с МВФ за ръста на доходите, цените на енергоносителите и свалянето на дънаците
  Кои данъци ще паднат от януари и с колко и дали ще бъде замразена цената на тока и парното, ще стане ясно днес, 3 юли. Конкретните цифри ще бъдат обявени след последната среща на шефа на мисията на МВФ за България Юха Каконен с премиера Иван Костов.
  Фондът даде принципно съгласие за намаляване на ДОД и данък печалба и за вдигане на бюджетните заплати от октомври.
  Шест часа е продължил разговорът между Каконен и финансовия министър Радев през уикенда край . яз. "Доспат". Срещата била пазена в тайна от медиите, уточнява "Новинар". Според кмета на Смолян Данчо Киряков два от спорните три въпроса били решени.

  Бюджетните заплати ще бъдат увеличени с 10% през октомври, съобщи социалният министър Нейков след последните си разговори с мисията на МВФ
  Първоначалната идея е била възнагражденията на служителите  да се внигнат на два пъти - през юли и през октомври. По-добрият вариант според министър Нейков обаче бил те да скочат с по-голям процент, и то към края на годината, за да дадат добър старт за следващата, съобщава в-кк "Труд".
  Очаква се октомврийското увеличение на бюджетните заплати да бъде 10%.
  Правителството беше заложило в бюджета си за т. г. средногодишно повишение на тези възнаграждения около 6-7%.
  През януари те бяха увеличени с 5,5%, но това стигна само да покрие по-високите разоди на хората за лични осигурителни вноски.
  Допълнителните приходи в бюджета дават възможности за ново, по-голямо увеличение от януарското, заяви министър Нейков още преди първата си среща с шефа на мисията на МВФ за България Юха Каконен. В разговорите Каконен склони заплатите да бъдат вдигнати по-значително, но точният процент на увеличението ще стане ясен днес или утре.
  Според КНСБ възнагражденията на бюджетните служители трябва да бъдат увеличени още два пъти до края на годината с общо 15%. Минималната заплата да се обвърже с летвата за бедност и да расте с коефициент 1,6 спрямо нея, настояват от синдиката. Негови експерти, които изследват жизненото равнище и доходите, твърдят, че летвата или прагът на бедността в България трябва да е 88,4 лв., което ще рече най-ниската заплата да стане 140 лв. Сега тя е 75 лв., а за беден се смята човек, който преживява с месечни доходи под 37,3 лв.
  В преговоритеси с МВФ КНСБ предложи още възрастните да получат през октомври поне половин извънредна пенсия, а част от приходите от приватизационни сделки да бъдат внесени като еднократна подкрепа за стабилизиране на пенсионния фонд. Сумата да е колкото едномесечно плащане на пенсии, за да се натрупа резерв.

  До 7 години сменяме лева с еврото, готава е и програма за стимулиране на износа, съобщи премиерът Костов
  Ако преговорите за присъединяване към ЕС и икономиката ни вървят добре, до 7 г. ще можем да сменим лева с евро, без да излизаме от валутния борд. Това заяви премиерът Костов след семинар със сини активисти във Варна през уикенда. На него са били разяснявани финансовата политика на правителството и стратегията на предприсъединителните фондове.
  Според премиера политическите аванси на Запада, които ни били отправяни през 1997-1998 г., вече са свършили. Чужди анализатори дори ни предричаха стагнация от 2% през 1999 г., но ние завършихме с ръст, каза Костов.
  Намеренията на кабинета били да се намали данъчната тежест чрез сваляне на корпоративния данък, снижаване на ставките на данъка за физическите лица и на вноските по осигурителните фондове, както и з асъкращанате на срока за кредита по ДДС.
  Вече има програма за стимулиране на износа и проект за разширяване на външните пазари. Документите са при вицепремиера Жотев, каза Костов. /"Новинар"/
   

  Списъците за безплатните  и частично платените лекарства вече са в аптеките
  Списъците за безплатните  и частично платените лекарства, които ще се осигуряват на гражданите от Националната здравна каса, вече са изпратени в аптечната мрежа. Това съощи вчера Стефан Софиянски, председател на Управителни съвет на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.
  Около 500 медикамента вече са безплатни или се продават с намаление. При старна на здравната реформа на 1 юли, събота, обаче докторите масово отказваха да издават рецепти за тези лекарства, информира "Труд". Лекарите се опасявали, че в аптеките няма да ги изпълнят. Забави се и публикуването на списъка за лекарствата. Според експерти на здравната каса основната причина за това закъснение е, че са водени прерговори, включително и с мисията на МВФ, въпросните медикаменти да бъдат освободени от ДДС. Това вече е факт и означава, че са освободени още 3,5 млн. лв. за закупуване на безплатни лекарства.
  200 000 лв. е платила досега НЗОК на американската софтуерна компания "Аремис Софт", за да изготви информационната система на касата, съобщи още Стефан Софиянски. Разплащането с компанията доставчик ще стане едва когато продуктът бъде инсталиран напълно. Според договора чуждата фирма трябва да осигури и обучение за работа на лекарите и служителите с новата информационна система. По повод на съобщенията, че Стефан Софиянски напуска здравната каса, той заяви - ще се оттегли от поста председател на Управителния съвет на НЗОК, когато бъдат преодолени всички организационни проблеми на здравното осигуряване. Макар че то вече стартиа, около 35% от хората още не са избрари личния лекар.
  В-к "Пари" съобщава, че здравната реформа е тргнала със скандали. По данни от проверки на вестника повечето поликлиники в София не са приемали пациенти вчера.
   

  Договаряме с ЕС безмитен внос на наши агростоки
  Наши селскостопански стоки ще се внасят без мито в ЕС в рамките на определени квоти, считано от 1 юли. Това договаря с ЕС страната ни в момента, съобщават от икономическото министерство. Митата, заплатени за внос в еврозоната след 1 юли, ще бъдат върнати през есента, тъй като все още не са подписани съответните документи, уточняват от министерството.
  Едновременно при внос на дадено количество агростоки от ЕС вносно мито също няма да се плаща.
  Безмитно българските търговци могат да изнесат до 1500 т свинско и колбаси, 5500 т сирене, 6250 т домати и др. От ЕС без мита ще с евнасят до 7000 т свинско, 2100 т сирена, 500 т домати и др.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Общото честване на Бузлуджа разбуни срастите в левицата
  Почетният предсетател на БСДП  Петър Дертлиев ще се допита до народа как да се управлява държавата - дали да има приватизация, каква да бъде демокрацията и да жертваме ли старото поколение заради младото. Дертлиев съобщи това пред първото заседание на движение "Социалдемократи", отцепили се от Евролевицата. Те решиха да участват в референдума, който ще стартира на Бузлуджа на 2 август и ще продължи до септември - октомври.
  След края на допитването Дертлиев ще свика левицата, информира  "Новинар".
  За общо честване на Бузлуджа и социалдемократически референдум ще говорят днес по обяд председателят на БСП - София Румен Овчаров и д-р Петър Дертлиев.
  Добрата идея обече е на път да се провали, защото Висшият съвет на БСП е взел решение бузлуджанските тържества да бъдат на 29 юли, а БСДП традиционно празнува на 2 август. Извън този проблем, движение "Евролевица - социалдемократи" призова за обща Бузлуджа на 2 август, което възмутило лидера на БСДП Петър Агов, информира "Труд". Движенито се опитва да изземе идеята от нас, заяви Агов по радио "Експрес".
  Д-р Дертлиев е чист и наивен човек и често го подвеждат, той е увлечен в комбинациите на движение "Социалдемократи", каза Петър Агов.
  "Процесите в БСП ни обнадеждават да водим преговори за бъдещо управление на България", каза в същото предаване зам.-председателят на ДПС Емел Етем.
  "Не сме се уговаряли отсега с ДПС за министерски места. Тези, които в момента работят по бъдещата ни управленска програма, ще са представителите ни в следащото правителсто", завяви председателят на БСП Георги Първанов. В екипа са Младен Червеняков, Румен Овчаров, Емилия Масларова и др., напомнят от централата на БСП.

  Пленумът на БСП на 1 юли прие структурата и щата на централата на партията в столицата
  Пленумът на БСП на 1 юли одобри 4 -ма души да работят в кабинета на председателя Първанов Пленумът прие структурата и щата на централата на партията в столицата. С 8 души  се увеличават работещите в централатана БСП - общо 103 експерти, 13 технически сътрудници и 30 души на обществени начала.
  Отделът за борба срещу корупцията и престъпността се състои от двама души.
   
  На 1 юли се проведе 4-тия редовен конгрес на Българска партия Либерали във Варна, на който за лидер на партията бе преизбран Петко Симеонов
  На 1 юли във Варна се проведе 4-тия редовен конгрес на Българска партия Либерали. Присъстващите 63 делегати от цялата страна единодушно преизбраха Петко Симеонов за лидер на партията със заместници Божидар Дочев и Михаил Шишков. Приета беше и актуализирана програма и поправки в устава на БПЛ. Гласувани бяха резолюции в подкрепа на интеграцията на България в ЕС и НАТО, в подкрепа на българските медици в Либия и за политиката на партията в създалата се политическа обстановка в страната.
  Избрани бяха Национален съвет Изпълнително бюро /"24 часа", "Земя"/
   

  "Гергьовден" е за оставката на шефа на външната парламентарна комисия Асен Агов заради изявлението му за независимо Косово
  Шефът на Комисията по външна политика Асен Агов незабавно да подаде оставка заради скандалното си изказване за Косово. Това поискаха вчера от движение "Герговден". От движението били вбесени от изявлението на депутата, направено преди 3 дни на форум в Берлин. Там той каза, че "щом косовските албанци толкова искат  независимост, защо да не им бъде позволено на я получат".
  "Нека патроните на Агов - Иван Костов, Йордан Соколов и Надежда Миххайлова, обяснят той като частно лице ли говори, или като шеф на парламентарната комисия", попита Боян Петков от ръководството на движението. Според него изказването било съгласувано с Костов.
  "Агов остава у нас усещането, че е идин самоук ваншнополитически акеродеонист", коментира говорителят на "Гергьовден Любен Дилов - син. "Явно е решил да бъде удобното външнополитическо мюре, което пробва реакциите и показва, че идеята да стане външен министър не му е чужда", уточни Боян Петков.
  Какво ще стане с архива на Булбанк, пипитаа още от "Гергьовден".
   
   

  Омо "Илинден - ПИРИН" се жалва в европерламента
  ОМО "Илинден - ПИРИН" е изпратила обръщение до Европарламента, в което се оплаква от решението на българския Конституционен съд за забрана на дейността му. Документът е бил внесен и разгледан първо в алианса на малцинствените партии в Европарламента. Оплакването било  предадено от лидера на грацката македонистична партия "Виножито", която вече била приета за член на Европарламента.
  Македонистите ни се надявали,
  е на есенната сесия в Брюксел ще се разглежда и молбата им за асоциилано членство. Те вече имали свое лоби от сродните малцинствени партии.
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Преговорите с холандския телекомуникационен гигант  "Кей Пи Ен"за продажбата на БТК приключиха и предстои документите за сделката да бъдат внесени за одобрение от правителството
  В София идва вицепрезидентът на "Кей Пи Ен" Мартен Питърс. Преговорите с холандския телекомуникационен гигант за продажбата на БТК приключиха и предстои документите за сделката да бъдат внесени за одобрение от правителството.
  В-к "24 часа" съобщава, че България взема 600 млн. долара за БТК на 15 август
  В средата на август България ще получи парите от продажбата на БТК, са съобщили пред вестника източници от работната група по сделката.
  Вече са готови 9-те договора, които ще се подпишат, за да стане продажбата на българския телеком на консорциум "Кей Пи Ен" - ОТЕ.
  По всяка вероятност те ще минат за одобрение през Агенцията за приватизация и през Министерския съвет на 14-15 юли. Има вероятност това да стане дори още тази седмица, но е малка, твърдят запознати.
  След като документите бъдат одобрени от министрите, те ще бъдат внесени в Европейската антимонополна комисия за защита на конкуренцията.
  Решението на Брюксел ще е решаващо за сделката, тъй като КЗК ще се съобрази с ЕК. На не я ще и трябва 1 месец, за да се произнесе дали разрешава "Кй Пи ЕН" и ОТЕ да купят БТК.
  Едва след решението на комисията в Брюксел сделката за БТК ще бъде финализирана. Това означавало, че реално 600-те милиона долара, които сме договорили като цена, ще бъдат платени от откупвача на 15 агуст. Тогава ще стане и прехвърлянето на акциите на БТК от държавата на "Кей Пи ЕН" - ОТЕ.
  От консорциума са готови да се откажат от доверителната сметка, в която да се заделят 120 млн. долара, ако парламентът приеме до края на тази сесия и на второ четене на промените в Закона за приватизация  и обществените поръчки.
  Без промените в тези два закона няма да може да бъде осъществена самата сделка, тъй като от тях зависи даването на лиценза за втория GSM оператор и договорът за управление на БТК. /"24 часа"
   
  Валутни влогове в ДСК от днес, 3 юли
  Валутни влогове и разплащания във валута ще могат да се правят в централния столичен клон на ул. Московска" на ДСК от днес, 3 юли. Предвижда се да има валутни гишета и в клоновете на ул. "цар Калоян" и пл. "Батенберг".
  ДСК ще предоставя възможност на граждани и фирми да откриват валутни разплащателни и депозитни сметки, да получават преводи във валута или да се разплащат с чекове.

   

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"