ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
  3 юни 1999 г.
 
  Тема на деня | Външна политика | Армия | МедииПарламент | Правителство | Съдебна власт | Политически партии и организации | Икономика|
   
   
   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ

   

 • Посещение на Ахтисаари и Черномирдин в Белград.

 • Разногласия между НАТО и Русия по споразумението за Косово.

 • Македония приема още 14,000 войника на НАТО, а Румъния е против сухопътна операция в Косово.
     БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • България продължава преговорите с НАТО за преминаването на военни части на пакта след сключване на мир.

 • Седма ракета падна край Монтана.

 • Река Дунав е замърсена с токсични вещества.

 • Няма радиация в плодовете, зеленчуците и млякото.
   
     АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Йошка Фишер и Михайлова са единодушни, че завръщането на бежанците е решаващо за стабилността на Балканите.

 • Вчера в България пристигна лорд Ръсел Джонстън - председател на ПАСЕ.

 • Двама пилоти загинаха с български МИГ - 21 край Пловдив.

 • Гласуват оставката на парламентарния шеф.

 • Коалиционните партньори на СДС нямат проблеми с финансирането на местните избори

 • Софиянски е сигурен, че ще спечели втори мандат, във Варна Добрин Митев е безспорен фаворит

 • Приети поправки в Закона за банките.

 • САЩ отпуска 588 000 долара за проучванията по проекта за нефтопровод Бургас-Вльора.

 • 139,8 млн. долара са преките чужди инвестиции в България за първото тримесечие на 1999 г.

 • България ще изнесе в Ливан 100 млн. фиданки.

 • Кабинетът ще отпише лоши задължения за около 150 млн. долара.

 • 400 души уволнени от 1 юни от БНТ.
   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  България и войната

  България продължава преговорите с НАТО за преминаването на военни части на пакта след сключването на мир
  Всички вестници днес отбелязват казаното вчера от говорителя на външно министерство, че в момента няколко министерства съгласуват начина, по който България би могла да окаже логистична подкрепа за мироопазваща операция след сключването на споразумение за Косово. Говорителят отбеляза, че става дума не за сухопътна операция, а за мироопазваща след края на войната. Споразумението за участие в мироопазваща операция ще бъде предложено на парламента за ратифициране, каза говорителят на външно министерство.
  В- к "Новинар" коментира темата под заглавие "Външно си призна за тайната нота". МВнР вчера си признало, че вербалната нота, с която ще разрешим на хора и техника на НАТО да преминат през България, е била само работен проект."Новинар" още на 29 май съобщи за нотата и за 4 анекса в нея.
  В-к "Монитор", който беше съобщил, че вербалната нота е била подготвена в посолството на САЩ в София, днес уведомява, че зам. - министърът на външните работи Константин Димитров е бил една от "свръзките" на външно министерство и мисията на г-жа Ейвис Боулън, посланик на САЩ.
  В-к "Дума" коментира темата под заглавие "Готвим се да пуснем НАТО". Вестникът уведомява, че войските на пакта ще преминат през граничния пункт при Кулата и ще бъдат дислоцирани в Пиринския край, в казармите в Симитли, Кресна, Сандански, Петрич и Разлог.
  Редакционният коментар на в-к "Новинар" отбелязва следното: "Цяло чудо е, че все още няма човешки жертви у нас. Въпреки всичко управляващите продължават да водят тайни преговори с НАТО в опита си да изтъргуват позицията ни, извличайки за себе си  подобаващите политически дивиденти. Лакейската ни позиция спрямо НАТО не би била толкова унизителна, ако срещу нея получавахме някакви реални привилегии или поне твърди обещания за членство в ЕС и НАТО. В момента обаче страната ни е в ролята на портиер, който роболепно отваря вратата и в замяна получава само усмивка от високите гости".
  Всички вестници пишат, че от Чехия през Румъния към Македония е тръгнал конвой на НАТО. Той може да премине през България само с решение на парламента.

  Седма ракета падна край Монтана
  Седма ракета се взриви вчера на около километър от село Говежда край Монтана. Тя е оставила кратер с дълбочина 2 метра и диаметър 6 метра. Веднага към мястото се отправили екипи на полицията и Гражданска защита. Върху останките на ракетата има надписи на кирилица, което означава, че ракетата е сръбска, руско производство. От началото на войната в Югославия в България паднаха 5 ракети на НАТО и 2 на Югославия.
   

  Екологична обстановка

  Река Дунав е замърсена с токсични вещества
  В-к "Дума" цитира доклад на московското отделение на "Грийнпийс" от 21 май: "Дунав е замърсен с органични съединения и особено токсичните вещества полихлорбифенили". Еколозите са единни, че всеки нов ден бомбардировки може да доведе до разрастване на екологичната катастрофа на Балканите.
  През април по Дунав имало 3 милиметра нефт, твърдели пред "Грийнпийс" жители на българските села Пешава и Долни Цибър, а това означава, че в реката са попаднали десетки тонове нефт. Данните дават основание за съмнение в официалната информация в България, се посочва в доклада. Според българското министерство на околната среда замърсяването на реката с нефотопродукти е нараснало от 5 до 10 пъти, но не превишава пределно допустимите концентрации./"Сега"/
  Вече е създадена комисия, която ще следи за събирането на разливите по Дунав, с представители на Гражданска защита, Управлението за поддържане и проучване на р. Дунав, Гранична полиция, РИОСВ и Инспекцията за контрол по корабоплаването./"Стандарт", "Дума", "Демокрация"/
  Отскоро измерваме бензопирени и във въздуха, е заявил Димитър Кантарджиев, шеф на екоцентъра у нас, по повод на твърдението на "Московские новости", че сме отровени с бензопирен и диоксин. Досега съдържанието на това съединение с канцерогенен характер е измервано само във водите. При норма 5 нанограма/литър, през май в Дунав бензопиренът е бил между 0,3 и 2,5 нанограма/л. На 30 май, когато в Трън се е повишило съдържанието на сероводород във въздуха, в Ниш са горели тютюневи заводи./"Дума"/

  Няма радиация в плодовете, зеленчуците и млякото
  В-к "Стандарт" помества интервю с проф. Венелин Маринов - зав. секция в Централна лаборатория по радиационна защита и токсикология. Според него няма радиационна обстановка в страната. Досега са изследвани главно приземният въздух и течащите повърхностни води, като няма данни за замърсяване с уран 238 от ракетите и бомбите на запад от България. Не са правени преки изследвания на почва, растения и на животински продукти, защото при липса на обективна находка във въздуха и водата, това не е необходимо.
  От района на Видин, Монтана, Белоградчик и Годеч са взети проби от зеленчуци, животински продукти, почви и води, които ще бъдат изследвани за азотиста и азотна киселина, общ азот, сулфати и киселинност, както и за пълен набор на тежки метали - мед, арсен, цинк, олово, кадмий, молибден, манган, волфрам и др. /"Пари"/
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Йошка Фишер и Михайлова са единодушни, че завръщането на бежанците е решаващо за стабилността на Балканите
  Вчера след срещата в Бон между външните министри на Германия и България Фишер и Михайлова, двамата дадоха съвместна пресконференция. Обсъждани са били преди всичко два въпроса - кризата в Косово и интеграцията на България в ЕС. Двамата са единодушни, че завръщането на бежанците по родните им места  е решаващо за стабилността на Балканите. Фишер е информирал Михайлова за разговорите в Бон между Черномирдин, Ахнисаари и Талбот както и за тяхната мисия в Белград. Михайлова е изложила българската позиция по косовската криза и е подкрепила мисията на двамата политици /Ахтисаари и Черномирдин в Белград/. Михайлова е изтъкнала, че българският валутен борд може да стане модел за страните от региона. Фишер декларира, че Германия ще подкрепи успешните усилия на България за членство в ЕС и НАТО, тъй като икономическата политика на страната и демокрацията са "котва на стабилността" в региона. Фишер очаква България да играе много важна роля при реализирането на Пакта за стабилност в региона. Михайлова отбеляза: "Не промяна на границите и не балканизация, а европеизация е нужна в региона". "Най-важният сигнал за България ще бъде нейното приемане в ЕС", заяви Михайлова.
  Министър Михайлова отрече твърденията, че се готвело споразумение на България с НАТО за участие в сухопътна операция на пакта. Тя каза: "Ние изразяваме и препотвърждаваме желанието си да вземем участие в мироопазващи сили след подписването на мирно споразумение със съгласието на Белград. Друг тип споразумение не е коментирано".
  Фишер предупреди, че членството на България в ЕС ще зависи от затварянето на АЕЦ. Той определи двустранните отношения като много добри.
  Михайлова се срещна и с председателя на ХДС Волфганг Шойбле, който след срещата заяви:"Имаме голям респект към ясното и решително поведение на българското правителство по отношение на косовската криза. Ако има поука от тази криза, то тя е, че трябва решително да предвижим напред разширяването на ЕС и НАТО. България може да бъде модел за региона със стабилността, реформите и толерантността си".
  Михайлова се е срещнала и с Гернот Ерлер, зам.-председател на фракцията на ГСДП в Бундестага. Съвсем неочаквано и извън програмата Михайлова е била поканена и на среща с военния  министър Рудолф Шарпинг, която ще се състои днес. /"Стандарт", "Пари", "Труд"/

  Вчера в България пристигна лорд Ръсел Джонстън - председател на ПАСЕ
  Вчера на тридневно посещение в България пристигна лорд Ръсел Джонстън - председател на Парламентарната асамлея на Съвета на Европа / ПАСЕ/. При пристигането си той заяви, че визитата му в България, Румъния и Албания е свързана преди всичко със следвоенното развитие и възстановяване на региона. След срещата си с председателя на парламента Йордан Соколов той подчерта ролята, която България може да изиграе като пример за страна с напреднала демокрация, хармонични междуетнически отношения и политическа стабилност. Соколов отбеляза, че Съветът на Европа може да окаже решаваща помощ на България за интеграцията в ЕС. Днес лорд Джонстън ще се срещне с президента Стоянов, министър Михайлова, правосъдния министър Гоцев, с българската парламентарна делегация в ПАСЕ и с ръководството на парламентарните групи. /"Демокрация", "Труд"/

  България ще изнесе в Ливан 100 млн. фиданки
  Вчера зам.-министърът на земеделието Милко Станчев заяви за медиите, че с министерството на земеделието на Ливан е постигната договореност България да изнесе и залеси в Ливан 100 млн. фиданки.  Български лесовъди ще залесят 20,000 хектара с черен бор и ливански кедър. Само 7% от територията на Ливан е залесена. Договорите с Ливан ще бъдат подписани след 2 месеца. Договореностите са постигнати по време на посещението на министър Василев в Бейрут. На първо време България ще изнесе безплатно 1 млн. фиданки. Около 30 - 40 български лесовъди ще бъдат ангажирани за 4 - 5 год. /"24 часа"/
   


  АРМИЯ

  Двама пилоти загинаха с български МИГ - 21 край Пловдив
  Водеща тема за всички централни вестници е гибелта на двама пилоти с катастрофирал МИГ - 21 край Пловдив при село Драгомир. За да избегнат смъртта на невинни хора кап. Георги Богданов и ст. лейтенант Сашо Димитров отклонили самолета и се разбили в бостан край селото. Взривът станал в 12,45 ч. Телата на двамата пилоти са разкъсани. Съболезнователни телеграми до семействата на загиналите са изпратили президентът Стоянов, премиерът Костов, военният министър Ананиев и началникът на ГЩ ген. Михо Михов.
   


   МЕДИИ
   
  400 души уволнени от 1 юни от БНТ
  По време на брифинг на директора на националната телевизия Лиляна Попова беше съобщено, че общо 400 души остават на улицата след закриването на Центъра за реализация, в който работят 45 режисьори, 160 оператори и още - художници, директори на продукция, тонрежисьори, режисьори на пулт и други. Управителният съвет на БНТ едностранно прекрати колективния трудов договор, сключен на 6 юни 1996 г., в който е записано, че всяка година към дата на подписването едната от двете страни може да прекрати действието му. Според Лиляна Попова този договор представлява сериозна пречка за предприемането на структурни реформи в телевизията. До един месец ще бъде сформирана работна група, която да уточни със синдикатите условията на новия колективен трудов договор. Режисьорите и операторите ще бъдат наемани на граждански договори, е разяснила Попова.  До края на юни досегашните редакции ще се преобразуват в продуцентски звена. Главният продуцент ще преценява с кого да сключи договор. На щат в телевизията остават само  режисьорите и операторите от дирекция "Новини". В момента телевизионните работници, които са на щат в БНТ наброяват около 2 500 души. /"24 часа", "Демокрация", "Монитор", "Труд"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Гласуват оставката на Соколов
  Вчера в парламента беше внесена подписка с искане за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Йордан Соколов. Под нея са се подписали 81 депутати - от Демократичната левица, от Евролевицата, Димитър Луджев от ОНС, Жорж Ганчев, Христо Смоленов, Яшо Минков, Георги Агафонов, Нансен Бехар, Веселин Бончев и Иван Димитров - независими.
  Според социалистите дебат по оставката няма да има, тъй като мнозинството ще направи всички възможно тя набързо да се гласува. Искането за освобождаване ще бъде прието, ако за него гласуват повече от половината приъстващи народни представители. /"Сега", "Дума", "Монитор"/

  Приети са поправки в Закона за банките
  Вчера парламентът прие на второ четене поправките в Закона за банките. Според новия текст, предложен от Йордан Цонев, лицата, които представляват фирми в надзорните съвети на банките, трябва да отговарят на същите изисквания, както всички останали членове на управителните тела. Условията са да имат юридическо или икономическо образование и да не са били във фалирали или обявени в несъстоятеност банки след 1997 г.
  Фондът за гаранитиране на депозитите в банките ще може да контролира работата на синдиците на фалирали трезори. /"Новинар", "Монитор"/
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  САЩ отпуска 588 000 долара за проучванията по проекта за нефтопровод Бургас-Вльора
  Чрез Агенцията за търговия и развитие американското правителство ще отпусне 588 000 долара за предваритално проучване на проекта за трансбалкански нефтопровод Бургас-Скопие-Вльора. 980,7 хил. долара е общата сума на технико-икономическото проучване. Останалата 1/3 от необходимата сума ще бъде осигурена от автора и изпълнител на проекта АМБО корпорейшън. Споразумението за финансиране беше подписано вчера от вицепремиера Бакърджиев и посланика на САЩ у нас Ейвис Боулън. Нефтопроводът ще се зарежда с каспийски петрол през Черно море. От албанското пристанище Вльора петролът ще стига до западните пазари. България ще е водещата сред трите държави в работата по проекта. Бакърджиев е уточнил, че на практика транспортният коридор № 8 ще се покрива и с трасета от този петролопровод.
  Договорът за изпълнение на проект за петролопровод Бургас-Вльора е подписан от България, Македония и Албания през 1994 г. Той е на обща стойност около 900 млн. долара., има дължина 900 км. и диаметър 36 инча. Според президента на АМБО корпорейшън кризата в Косово няма да попречи на изграждането на петролопровода. Съоръжението трябва да бъде готово до 2002 г. и по него да се транзитират дневно по 750 000 барела нефт. То ще се изгражда в рамките на един дългосрочен проект на САЩ, наречен Инициатива за сътрудничество в Югоизточните Балкани, информира Ейвис Боулън. /"Пари", "Сега", "24 часа"/
   

  Новите български паспорти затрудняват шенгенските компютри
  Има проблеми по обработката на новите ни задгранични паспорти по граничните пунктове на страните от Шенген, е съобщил зам.-външният министър Владимир Кисьов. Необходима е добавка към софтуера за четене на нашите документи, който да разчита и славянското писмо.
  Досега в МВР няма сигнали за затруднение по разчитането на паспортите. Във всички западноевропейски страни са разпратени предварителни образци от паспортите. Защитата на документите ни е най-висока на Стария континент, твърдят експерти от отдел "Паспорти и визи".  
   


   СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Главният прокурор назначава заместници
  Главният прокурор Никола Филчев е назначил двама зам.-главни прокурори.
  Преди две седмици двамата му заместници Димитров и Колев подадоха оставки с молба да бъдат преназначени за шефове на отдели и Висшият съдебен съвет гласува отстраняването им от постовете.
  На освободеното от Димитър Димитров място за изпълняващ длъжността шеф на Върховната касационна прокуратура е назначен Цони Цонев. Ангел Ангелов става и.д. шеф на Върховната административна прокуратура на мястото на Божидар Колев.  /"Монитор"/
  Вчера ВСС е приел оставката на прокурора Пламен Цанков, предложен миналата седмица от главния прокурор за понижение заради изчезнали или забавени преписки и процесуални нарушения /"Труд"/
   
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Коалиционните партньори на СДС нямат проблеми с финансирането на местните избори
  След решението на НИС на СДС да дава пари само на своите кандидати, а фондация "Втора победа" да спре финансирането на коалицията ОДС, лидерите на Народен съюз и ВМРО заявиха, че могат самостоятелно да финансират участието си в изборите. Съпредседателката на Народен съюз Мозер напомни, че на предишните местни избори НС е участвал самостоятелно и сам е поел разходите си.  Доц. Борислав Китов от БЗНС -НС и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обясниха, че решението на СДС няма да им се отрази, тъй като никога досега не са получавали парите си от "Раковски". /"Сега"/

  Софиянски е сигурен, че ще спечели втори мандат
  Стефан Софиянски бил изненадан от оповестената кандидатура на зам.-министъра на търговията и туризма Христо Михайловски за столичен кмет. Според сегашния градоначалник е добре да има конкуренция, но той е убеден, че ще победи както на вътрешните, така и на същинските избори. Още в края на седмицата Михайловски е дал съгласието си да се състезава за кмет, твърди "Демокрация".
  Вчера вицепремиерът Евгений Бакърджиев коментира пред БТА, че няма официално потвърждение, че Михайловски ще се кандидатира за кмет на София.
  Според "Монитор" издигането на зам.-министъра е игра. Не е ясно обаче кой стои зад нея - Бакърджиев, Бисеров или самият Софиянски.
  Анастасия Мозер заявява от името на Народен съюз, че не е редно Софиянски да се явява на първични избори, а трябва да бъде издигнат за следващ мандат от името на ОДС. Народен съюз няма да издига свой кандидат, тъй като одобрява прагматизма и добрия подход в управлението на Софиянски /"Дума"/ .
  Сред кандидатите на БСП за кмет на столицата е отново Венцислав Йосифов, шеф на фалиралата Първа частна банка и Дончо Конакчиев, вицепремиер в кабинета на Виденов. Преговори за участие се водели с още 3-4 действащи бизнесмени и банкери./"Демокрация"/

  Във Варна Добрин Митев е безспорен фаворит
  Настоящият областен управител на Варна има най-големи шансове за кметското кресло. Всичките 29 местни клуба на СДС са издигнали неговата кандидатура. Местната организация на БЗНС-Пинчев, партньор на сините, е предложила още едно име през последната седмица - инж. Доньо Донев, но той едва ли ще получи необходимата подкрепа на предварителните избори на 26 юни. /"Стандарт"/

  Евролевицата спира контактите със СДС
  Всички местни структури ва Евролевицата са получили указание да прекратят всякакви контакти със СДС. Представители на Евролевицата обясниха, че им е омръзнало от двойния стандарт на СДС в отношенията с партията им за местните избори. Зам.-председателят на Евролевицата Бойко Радоев е заявил, че управляващите манипулират общественото мнение с внушенията, че сътрудничество между БЕЛ и СДС на местните избори не може да има. В същото време "талибаните на Костов" го атакували из цялата страна за взаимодействие. "Костов базира своите разсъждения на принципа на демократическия централизъм и се изживява като генерален секретар на всички партии", обяснил Радоев. /"Монитор", "Труд", "Дума"/  


  ИКОНОМИКА
   
  Кабинетът ще отпише лоши задължения за около 150 млн. долара
  След последните промени в Закона за приватизация, кабинетът има право да отписва лошите задължения на предприятията, за които има купувач. Министрите определят и размера на опрощаването.
  Във в-к "Труд" се съобщава, че държавата започва да опрощава лошите дългове на предприятията към самата себе си. Общо старите валутни дългове на държавните фирми, срещу които са издадени книжа по Закона за уреждане на несъбираемите кредити (ЗУНК), са за над 1,121 трлн.лв. или 669 млн. долара към края на 1998 г. Това е почти 1/4 от вътрешния ни дълг. Правителството ще започне с отписването на ЗУНК-ове за близо 100 млн. долара на "Кремиковци", които са близо 1/3 от задълженията на комбината. Същата процедура ще последва и за 48 млн. долара ЗУНК-ове на "Арсенал" и "Бета", както и 14,3 млрд.лв. ЗУНК-ове на ДЗУ-Стара Загора. За тази цел в бюджета за тази година са заложени 240 млрд. лв., които най-вероятно няма да са достатъчни, информират от "Труд". Според вестника валутните книжа са минирали приватизацията на структуроопределящи за българската промишленост предприятия от стоманодобива, ВПК, нефтопреработването, високите технологии, тъй като няма много купувачи за потъналите в дългове дружества.

  139,8 млн. долара са преките чужди инвестиции в България за първото тримесечие на 1999 г.
  Шефът на Агенцията за чужди инвестиции Илиян Василев е съобщил вчера, че преките чужди инвестиции за първото тримесечие на годината са в размер на 139,8 млн. долара. Тази сума е с 84 млн. долара повече в сравнение със същия период на миналата година. Според г-н Василев това показва, че войната в Косово не намалява интереса към България. В тази сума са включени 45,9 млн. долара, вложени по линия на приватизацията.
  Германия е на първо място по инвестиции за този период благодарение на "Метро", което е увеличило дружествения си капитал си с 57,3 млн. долара. Общата сума на немските инвестиции е 62,64 млн. долара. Втора е Франция с 27 млн. долара. На трето място е Кипър с инвестиции за над 15 млн. долара, който беше водач в тази листа за миналата година. Компании от Люксембург са вложили 4,2 млн. долара.
  Инвеститор № 1 по линия на приватизацията е френската компания Cements Francais с вложени близо 19 млн. долара в димитровградското дружество Вулкан ЕАД. Предвижда се през тази година големите инвестиционни постъпления да бъдат реализирани от компании, вече осъществили значителни капиталовложения у нас. /"Сега", "Пари", "Демокрация", "Монитор", "Труд"/

  Временно се прекратява вносът на пилешко от Белгия
  Националната ветеринарно-медицинска служба е разпоредила да се задържат и изследват за диоксин всички пратки от ЕС. Повод за мярката е вносът в Гърция на 5 т. птиче месо от Белгия, което вероятно е заразено с диоксин. Временно е забранено да се издават разрешителни за внос у нас на птиче месо, птичи продукти и яйца от Белгия. Двама белгийски министри си подадоха оставката във връзка със скандала с високото съдържание на диоксин. Диоксинът е отровен и предизвиква ракови заболявания. /"Пари", "Монитор", "Труд"/
   
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"