ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
3 май 2000 г.
 

  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат | Отношения с ЕС | Отношения с Израел | Отношения с балканските страни | Правителство | Политически партии и организации | Социална обстановка

  | Демографска  обстановка |  Икономика |

   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Националният изпълнителен съвет на СДС ще обсъди идния вторник дали правителството да поиска вот на доверие.

 • Ексминистър Бонев продължава разкритията си за управляващите.

 • Бонев стартира нов кръг от атаки срещу Костов и синьото управление и направи заявка за власт с конкретни стъпки, ако получи доверие.
   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Израел почете жертвите на холокоста.

 • САЩ критикуват Гърция за слабата борба с тероризма.

   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Уилям Коен и ген. Уесли Кларк отправиха остри предупреждения към албанците в Косово.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Холандецът Рутгер Виселс е определен за главен преговарящ с България от Еврокомисията

 • България няма да се съгласи на безмитен внос на месо и яйца от ЕС.
   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ИЗРАЕЛ
   

 • Израелският парламент почете паметта на Димитър Пешев.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България и Румъния се договориха за намаляване с 28% на таксата на преносната газ.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Според премиера Костов българските брейди облигации са стабилни.

 • Нараства броят на самоубиствата, отчете здравното министерство.

 • Пилотите в "Балкан" стачкуват за заплати и заради съкращения.

 • Учителите ще бойкотират учебната година заради неизплатени заплати.

 • Млекопроизводители брокират пътя София - Русе.

 • До 622,400 души е достигнал броят на безработните през март, което е с 84 100. повече спрямо същия месец на 1999 г

 • С 39 500 души, или с 0,5% е намаляло населението на България през 1999 г. и към декември е достигнало 8,191 млн.

 • Агенцията за приватизация крие информация за сделката с БТК.

 • Държавното участие в Централната кооперативна банка /ЦКБ/ пада от 52%  на 34%.

 • Българските летища излязоха на печалба за 1999 г., въпреки небивалия спад на пътници и товари.

 •  "Химко" отчита загуба от 48 млн. лв. 1999 г.
   
   
   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Националният изпълнителен съвет на СДС ще обсъди идния вторник дали правителството да поиска вот на доверие, съобщава "24 часа" по информация на депутат от СДС
  Идеята била да се предизвика парламентарен дебат за работата на кабинета. Така министрите щели да се противопоставят на антиправителствените атаки и да докажат, че кабинетът си върши работата, пише вестникът.
  СДС ще настоява дебатът да се излъчи директно по националната телевизия, за да се види кой подкрепя кабинета и кой - не. Част от сините лидери обаче били за дебата, но против искането за вот.
  При подобен вот на доверие през 1992 г. падна от власт пъвият син премиер Филип Димитров. Преди дни се разбра, че парламентарният шеф Соколов и Светослав Лучников, шеф на правната комисия в парламента, са посъветвали Ф. Димитров за този ход. Соколов и сега е сред най-близките на Костов, подчертава в. "24 часа".
   

  Ексминистър Бонев продължава разкритията си за управляващите
  В. "Труд" публикува интервю на ген. Богомил Бонев под заглавие: "Иване: Вече никой не ти вярва!"
  Бонев заявява: "Когато атакуваш единия мобилен оператор, а съпругата на твоя министър на съобщенията е на ръководен пост при другия мобилен оператор, това е вид корупция. Когато обогатяваш фирми, които те подкрепят, и наказваш фирми, за които само предполагаш, че стоят зад опонентите ти, също е вид корупция... Разбира се, че мога да кажа още много - как се предлагаше за сметка на бюджета на МВР СДС да се снабдява с автомобили. Мога да поставя и въпроса - зетят на Костов получавал ли е заплата от Славчо Христов, преди да му стане съдружник? А след това? Какъв е бил размерът на заплатата? Включен ли е в данъчната му декларация? "
  За кръга "Олимп": "Не допусках, че апетитите в този кръг са толкова големи, че по толкова агресивен и примитивен начин хора, близки до премиера, са тръгнали да се обогатяват. Бях шокиран, като разбрах."
  Ген. Бонев заявява, че не би искал СДС да се разцепва или пък държавата да се дестабилизира. Най-доброто и за страната, и за СДС е да се пречисти, но той не вярва, че това може да стане. Бонев се обявява, за "държава с човешко лице, управлявана от честни хора, които досега съзнателно са страняли от политиката, защото тя наистина е нещо, с което "и аз съмият се занимавам с неудоволствие". Скоро ще бъде формулирана алтернативна заявка за управление на страната през 21 век".
  Според Бонев "политикът е позиция, на която хората вярват. От тази гледна точка днес аз бих му казал: "Иване, (за премиера Костов) ти вече не си политик, защото никой не ти вярва!

   
  Бонев стартира нов кръг от атаки срещу Костов и синьото управление и направи заявка за власт с конкретни стъпки, ако получи доверие
  Бонев обяви своите правила, пише в рубриката си "Хипотеза" в. "24 часа"
  Бонев стартира нов, втори кръг от атаки срещу Костов и синьото управление. И ако в първата серия преобладаваха конкретни факти и имена, този път има промяна в траекторията, по която действа бившият вътрешен министър, се казва в публикацията.
  Костов освободи от наказателна отговорност бизнесмените, за да проговорят за корупцията! Дай имунитет на тези, които са набъркани доброволно или със заплаха в държавната каша, вместо да го взимаш от депутати и магистрати, призова Бонев.
  Дава ли по този начин Бонев глътка въздух на премиера, като му подсказва доброжелателно как да се измъкне от тясната писта, в която го натикаха "сивите" кардинали от СДС?, се пита в публикацията. Това според авторката Гена Маркова е малко вероятната теза за следващите ходове на бившия МВР шеф. Тя може да звучи правдоподобно за редовите седесари, които продължават да вярват, че Костов и екипът му нямат алтернатива.
  По-скоро Бонев обявява: изстрадалият бизнес на България има да изговори страшни неща. И мълчи само заради заплахата да бъде изтикан в ъгъла, ако съобщи на глас колко и как негови пари са изтекли в партийните каси или направо в лични банкови сметки на властимащите.
  Така Бонев опровергава онези, които прогнозираха, че е изстрелял всичките си патрони. Очевидно е, че той има конкретни факти, с които ще атакува фронтално премиера. Бонев дори обеща че някои от "властимащите ще гледат зад решетките" разследването на приватизационните сделки.
  Ще дойде нов ден, когато най-после някой ще понесе отговорност за делата си, обещава Бонев. И така вече прави заявка за власт с конкретни стъпки, които би направил, ако получи доверие. Не е случайно, че като търси права за бизнесмените, той очаква подкрепа от тях в бъдеще време. Защото те са главните потърпевши при всяка власт, принудени да финансират тайно партии и лидери, за да опазят бизнеса си. Иначе се превръщат в лесна мишена за отстрелване заради балансирането между сивата и светлата зона на икономиката, пише "24 часа".
  И платформата, около която Бонев ще търси съмишленици наесен за нова политическа сила, започва да се изяснява. На първо място той обещава правила на играта - контрол над приватизационните сделки, прозрачен бизнес плюс независимост на спецслужбите от политическата конюнктура. /"24 часа"/
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Уилям Коен и ген. Уесли Кларк отправиха остри предупреждения към албанците в Косово
  Военният министър на САЩ Уилям Коен и бившия команващ силите на НАТО ген. Уесли Кларк, независимо един от друг, изразиха загрижеността на САЩ от избухване на конфликт в Южна Сърбия, подклаждан от албанските сепаратисти. Коен и Кларк направиха тези заявления в Косово, където бяха на посещения на 1 май. Министър Коен отправи остро предупреждение към албанците да не правят опити за изнасяне на конфликта в Южна Сърбия, защото "САЩ следи съвсем отблизо" положението в 5-километровата демилитаризирана зона между Косово и останалата част на Сърбия. От своя страна ген. Кларк, който беше на последно посещение в Косово, предупреди Корпуса за защита на Косово, наследник на АОК, да не се намесва в населената предимно с албанци долина Прешево в Южна Сърбия. Той каза, че "няма да им позволим да подпомогнат един въоръжен конфликт там." /"Монитор", "Стандарт"/

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   Отношения с ЕС
   
  Холандецът Рутгер Виселс е определен за главен преговарящ с България от Еврокомисията
  Вчера в София пристигна испанеца Енеко Ландабуру - шеф на главна дирекция "Разширяване" на Еврокомисията. Той заяви, че ЕК е решила главен преговарящ с България да бъде холандецът Рутгер Виселс. От Брюксел той е заявил по телефона за в. "Труд", че "Ще защитавам интересите на България за скорошното й присъединяване към ЕС." Той е идвал в България няколко пъти между 1992 и 1996 г. Според Ландабуру "Виселс е блестящ икономист и е най-подходящият човек да води преговорите с България." Виселс е избран измежду 41 кандидати за този пост след 3 месеца пресяване.
  При пристигането в София Енеко Ландабуру заяви, че "Не сме учители и няма да сравняваме постиженията ви с другите кандидати, но виждаме, че полагате огромни усилия." Той не пожела да коментира казаното от премиера Костов, че влизането на България в ЕС може да се отложи с 2 години, нито пък скандалите с корупцията, за която щял да събере информация.
  Вчера Енеко Ландабуру се срещна с зам.-външния министър Владимир Кисьов, който е председател на Координационния съвет за преговори с ЕС, а след това изнесе лекция в хотел "Шератон", организирана от Европейския институт. Днес той ще се срещне последователно с главния преговарящ от българска страна Александър Божков, с външния министър Михайлова, транспортния министър Антони Славински и с членове на Комисията по външна и интеграционна политика в Парламента. Предвижда се и среща с премиера Иван Костов. /"Труд", "Пари"/

  България няма да се съгласи на безмитен внос на месо и яйца от ЕС
  Вчера министърът на земеделието Венцислав Върбанов заяви, че България няма да допусне безмитен внос на яйца, свинско и пилешко месо от ЕС. Ако разрешим квотите за безмитен внос, които иска ЕС, това обрича българското производство, обясни министър Върбанов. Забрана за внос няма да има, но ще отстояваме своята позиция за постепенно намаляване на вносните мита, каза Върбанов. За тази година ЕС е поискла безмитен внос на 1 500 тона пилешко, 2 000 тона свинско месо и 7 500 тона колбаси и месни продукти. /"Труд"/
   
   

  ****
  Отношения с Израел
   
  Израелският парламент почете паметта на Димитър Пешев
  Вчера в израелския парламент беше почетена паметта на Димитър Пешев, бивш зам.-председател на Народното събрание и един от инициаторите за спасяването на българските евреи. Церемонията в Кнесета беше организирана от парламентарната група за връзки с България в рамките на Деня в памет на жертвите от холокоста. В една от залите на Кнесета бяха поканени 50 души, за да бъде припомнено делото на Димитър Пешев. На церемонията говори президентът на Музея на холокоста Шевах Вайс, който е бивш председател на Кнесета, както и Нир Барух, изследовател на спасяването на българските евреи и бивш посланик в София. Нир Барух изтъкна заслугите на Димитър Пешев за спасяването на българските евреи като същевременно отбеляза, че по време на войната България е платила за Македония и Беломорска Тракия, които временно е получила от Германия, с живота на евреите в тези области. На тържеството беше и българският посланик Цанко Яблански, бивши министри и депутати от български произход. /"Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България и Румъния се договориха за намаляване с 28% на таксата на преносната газ
  В Букурещ в края на миналата седмица шефът на НЕК Иван Шиляшки и държавният секретар на Румъния Константин Исбашою подписаха споразумение за намаляване с 28, 64% на таксата за транзит на руски природен газ за България. През следващите 4 години България ще плати с 6 млн. долара по-малко за транзита на газ за България в сравнение с периода от 1995 г. досега. През последните 4 год. България е платила на Румъния 22, 4 млн. долара, докато до края на 2003 г. ще плати 16 млн. долара. Намалението е с 2 долара на 1000 кубика газ.
  От Булгаргаз заявиха, че намалението на транзитната такса ще е голямо облекчение за фирмата, но то не е достатъчно да компенсира исканото заради скока на цените на международните пазари. От "Химко" обявиха, че "Невъзможно е да възстановим производството си без поевтиняване на природния газ."
  Експерти от НЕК казаха, че не трябва да се очаква поевтиняване на цената на газта заради скъпия долар и високата цена на петрола на световните пазари. /"Стандарт", "Пари"/  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Според премиера Костов българските брейди облигации са стабилни
  Във връзка с анализа на Дойчебанк, че несигурността в икономическия живот на страната и спадащата популярност на правителството може да се отрази на стабилността на българските брейди облигации, вчера премиерът Костов заяви в Бургас следното: "Няма опасност българските брейди облигации да загубят стабилната си позиция." Според Костов подобна възможност е била подробно обсъждана по време на проведената кръгла маса за движение на капитали в страната по време на "Българския Великден". Всички участници в нея са били единодушни, че за момента българските брейдита продължават да имат по-добро третиране от останалите облигации на брейди пазара в световен мащаб.
  В. "Пари" отбелязва, че котировките на българските брейди облигации вчера са били разнопосочни - едни от тях са се котирали по-високо, а други по-ниско. В. "Труд" отбелязва по-ниските котировки.
  В. "Монитор" отделя значително място за мението на различни експерти по този въпрос. Онези от тях, които са свързани с управляващата партия, поддържат тезата на премиера Костов. Независимите експерти са на мнение, че колкото повече и по-бързо спада доверието в правителството, толкова повече това ще се отрази върху котировката на българските брейдита на световния пазар. Според в. "Монитор" анализът на Дойчебанк е качествено нов сигнал за управляващия елит. Като нов "знак" към чуждите инвеститори трябва да се приема анализът на Дойче Банк. Значението на този "знак" е, че правителството на Костов се превръща в "ненадежден партньор за преговори и сериозните инвеститори е по-добре да изчакат предстоящото политическо преструктуриране в България."
   

  Нараства броят на самоубиствата
  Случаите на самоубийства напоследък се увеличават, а възрастовата граница рязко се е снижила, съобщи зам.-здравният министър Атанас Кундурджиев. Около 1500 души на година търсят начин да се самоубият по данни на здравното минисистерство. Напоследък обаче броят се увеличава.
  България е на едно от първите места в Европа по самоубийства на деца, сочи статистиката. Невръстните най-често вземат решение за самоубийство заради конфликти в семейството или така търсят начин да им бъде обърнато внимание, обясни зам.-здравният министър. Зрелите самоубийци сащо са млади хора в добро здраве. Безработицата при тях е сериозен фактор - след като дълго са без препитание у тях се засилва чувството за безполезност.
  Националната програма за профилактика на хората, склонни към самоубийство, е залегнала в "плана за действие" на здравното министерство за следващата 1 година.
  Тя предвижда събиране на пълна база данни за самоубийствата и опитите за самоубийство, причините за тях, възрастовите и социалните групи на хората, които сами се отказват от живота. Особено важно е да се следят опитите за самоубийство, защото когато са неуспешни, те продължават.
  200 лекари и учители ще бъдат обучени през следващата година да работят с хора, склонни да посегнат на живота си.
  Здравното министерство стартира и програма за реформа на психиатричната помощ. Тя предвижда по-леките психиатрични случаи да не се настаняват в болница, а да се лекуват в дневни психиатрични центрове. Според експертите било добре страдащите от душевни заболявания да не стоят в клиники, а да се социализират в обществото. Финансирането на тези центрове ще става от здравната каса. С "тихите луди" ще работи семейният лекар и психиатър.
  Най-тежките случаи ще бъдат оставяни в клиники, където ще се лекуват.  

   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  От Евролевицата поискаха друго име за партията си
  Евролеви поискаха на отчетно-изборната си конференция в Каварна партията да смени името си. Според тях БЕЛ трябва да се казва "Евролевица - социалдемократи". За лидер на партията бе издигната Елена Поптодорова.
  На конференцията в община Берковица пък местните поискаха с резолюция оставката на лидера на партията Алексаднър Томов и оттеглянето му от борбата за поста. Номинирани за лидер бяха Николай Камов и доскорошният шеф на младите евролеви Александър Александров.    
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Пилотите в "Балкан" стачкуват за заплати и заради съкращения
  Летците от авиокомпания "Балкан" се заканиха да вдигнат стачка днес и да спрат да летят. Мотивът им е,че са психически потиснати от слуховете за предстоящи уволнения.
  "Плашат със стачка, но няма правно основание за нея. Никога не сме казвали, че ще съкращаваме пилоти. Съкращенията засягат основно стюардесите", заяви пред в. "Сега" шефът на "Балкан" Барух Чакъров.
  На среща с ръководството на авиокомпанията вчера следобед летците се оплакали от заплатите си. Те твърдят, че главният изпълнителен директор на "Балкан" Ендрю Грей получавал 15 000 долара месечна заплата, а прокуристът Барух Чакъров - 12 000 долара. Заплатите на хората, които реално извършват полетите, били между 500 и 800 долара месечно. Според Чакъров летците "искат европейски заплати, но ние не можем да им ги платим".
  Шефовете на "Балкан" били готови да посрещнат стачката. Има опасност полетите да спрат само през първите дни.
  "Ше докараме цяла авиокомпания от Израел и тя ще обслужва пътниците, при това те ще летят с много по-модерни самолети", заяви Чакъров.
  Застрахователното дружество "Булстрад" няма да иска несъстоятелност на авиокомпанията. То се догвори вчера за изтеклите застраховки на самолетите.
   

  Учителите ще бойкотират учебната година
  Ако до 10 май не бъдат осигурени всички дължими плащания на учителите, ще бойкотираме учебната година, заплаши профсъюзната шефка Янка Такева. Синдикатът на българските учители настоя за спешна среща с премиера Костов.
  "В момента се плаща за март", обясни Такева. Три министерства бавят нарочно публикуването на наредбата за учителските заплати, с която парите се увеличават с 15 лв. месечно. СБУ настоява тя да излезе в "Държавен вестник" до 10 май, а до 20 май учителите да получат 80 лв. за празника на Св. св. Кирил и Методий, както е по закон.
  Ако проблемът не се реши и учителите започнат протести, има опасност от анулиране на годината. Сега започва оформянето на успеха, а децата изгубиха много време заради стачките и грипната епидемия. /"Сега"/

  Млекопроизводители брокират пътя София - Русе
  Млекопроизвдители от Плевенско ще блокират за един час днес глания път София - Русе, предаде БТА. Очаква се затварянето на шосето да стане от 10 до 11 ч. в района на базата на КАТ - Плевен.
  Фермерите от общините Гулянци и Долна Митрополия започват гражданско неподчинение заради ниските изкупни цени на млякото. Те отказват да продават суровината по 15 ст/л, колкото в момента им предлагат мандраджиите. Инициаторите на протеста твърдят, че недоволните стопани са готови да преговарят с търговците и млекопреработвателите за цени от 30-35 ст./л.
  За акцията с писма са уведомени президентът, земеделското министерство, областният управител на Плевен и Районната дирекция на вътрешните работи.
  Междувременно стана ясно, че на Пловдивския панаир се организира седмица на млякото. От 8 до 13 май там ще бъдат представени млечни продукти, лабораторни уреди, машини, съоръжения и консумативи. Ще се проведе и национален конкурс за дегустация на млечни продукти.

  622 4000 българи са безработни
  До 622 400 е достигнал броят на безработните през март, което е с 84 100 повече спрямо същия месец на 1999 г., сочат последните данни он Националния статистически институт.
  Според изчисленията 18,5% от икономически активното население в страната е без работа, като мъжете, регистрирани в бюрата по труда, са повече от жените с 336,3 000.
  22,7% от всички безработни са под 24 години.
  Безработицата в селата е 24,3%, а в градовете - 16,6%, а икономически активните българи са само 3,356 млн. Увеличението на броя на безработните засяга почти всички области на страната. С над 5 пункта е нараснал коефициентът на безработицата за 1 година в Бургас, Варна, Видин, Перник, Силистра, Ямбол.    
     ДЕМОГРАФСКА ОБСТАНОВКА
   
  С 39 500 души, или с 0,5% е намаляло населението на България през 1999 г. и към декември е достигнало 8,191 млн., сочат данните от годишния демографски доклад на НСИ. Според експертите българите намаляват по-бавно през 1999 г. в сравнение с предишните години.
  Раждаемостта също се е повишила и е най-високата от 1992 г. насам със 72 300 бебета. Въпреки това естественият прираст е минус 4,8 на хиляда при минус 6,4 на хиляда през 1998 г.
  Жените продължават да бъдат по-голямата част от от населението, но само след 40-годишна възраст. При поколението под 34 години мъжете са мнозинство.
  В градовете живее 68,1% от населението, но от 1995 г. градските жители са намалели с 32%.
  Очакват се проблеми с възпроизводството на работната сила, прогнозират демографите, тъй като трудоспособното население застарява. Средната възраст за страната през 1999 г. е била 37,5 години. Запазила се е и тенденцията от 1960 г. за увеличение на смъртността. От 8,1 на хиляда преди 40 години, сега тя е 13,6 на хиляда. /"Пари"/  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
  Агенцията за приватизация крие информация за сделката с БТК
  АП системно нарушава задължението си да предоставя пълния обем информация за приватизацията на БТК, необходима за изготвяне на оценка за законосъобразността на процедурата. Получаваме само селективна и в повечето случаи неактуална информация, и то само след силен натиск и бюрократични спънки. Така мотивираха от асоциацията  "Прозрачност без граници" решението си едностранно да прекратят договора си с АП и да се оттеглят от наблюдението на сделката за приватизацията на БТК. Агенцията едностранно не осигуряваше възможност за срещи с кандидат-купувачите, наши хора присъстваха на отварянето на офертите, но не и на последващите преговори, което също е нарушение на договора, съобщиха от асоциацията.
  При тези обстоятелства не можем да поемем ангажимент по гарантиране нито на прозрачността, нито на законосъобразността на сделката, още по-малко по отношение на почтеността и неподкупността на участниците в прговорите, казаха от "Прозрачност без граници".
  Отправили сме официално запитване до посолството на Армения за повече информация, разбрахме, че арменското правителство е предявило иск за обезщетения пред Арбитражния съд в Лондон срещу гръцкото ОТЕ, съобщиха от ВМРО вчера. ОТЕ не е изпълнила обещанието си да инвестира 1000 млн. долара в Алментал. Кандидат-купувачътн на БТК в момента държи 90% от арменската телекомуникационн компания, съобщава в. "Пари".

  Държавното участие в Централната кооперативна банка /ЦКБ/ пада от 52% на 34%
  Държавното участие в ЦКБ падна от 52% на 33,93%, след като фонд "Земеделие" и ДЗИ не увеличиха дела си пропорционално на притежаваните от тях дялове до 28 април. Това съобщи земеделският министър Въранов по повод откриващия се днес Агрпробизнесфорум 2000, посветен на предизвикателствата пред земеделието в процеса на присъединяване към ЕС.
  Фонд "Земеделие" държеше 35% от ЦКБ, сега  участието му пада на 32,77%, а делът на ДЗИ от 17% намалява на 1,16%, обясниха от кооперативната банка. Държавата притежаваше около 48% от ЦКБ. Да бъде намален държавният дял, искаше Световната банка и постави това като условие по матрицата на втория заем за преструктурирането на финансовия и реалния сектор /FESAL/.
  Общото събрание на ЦКБ миналата година взе решение за вдигане на капитала на 25 млн. лв, като с разрешение на съвета на директорите той можеше да стигне 30 млн. лв.
  Срокът, в който акционерите можеха да направят вноски пропорционално на дяловото си участие, беше до 28 февруари, после бе удължен с 2 месеца.
  Записаният капитал към днешн дата е 17 млн. лв. и предстоящото акционерно събрание на 22 юни трябва да вземе решение за намаляване на капитала до реално внесения, учотчиха от ЦКБ.
  Други акционери освен фонд "Земеделие " и ДСК, са ЦКС с  23,45%, Гъмза Сухиндол - 20%, Розинвест - 4%, Финивнест - 4,5%, Булстрад - 3,5%, а дребните собственици с около 10%.
   

  Българските летища излязоха на печалба за 1999 г., въпреки небивалия спад на пътници и товари. Това съобщи вчера зам.-министърът на транспорта Апикс Гарабедян.
  Печалбите обаче са минимални - летище "София" има едва 9,417 млн. лв. след облагането с данъци.
  Бургаското и варненското, през които преминава по-голяматна част от туристическия поток, имат съответно 50 и 30 000 лв. печалба.
  Освновната причина за спада на пътници при тях е в закритите линии на авиокомпания "Балкан" и на намалелите чартрни полети.
  Пловдивското летище е с 52 000 лв.  печалба, а горнооряховското, за което се твърдеше, че има оживление в товарната дейност заради завода "Видима Идеал", отчита 7000 лева печалба. Старозагорското летище, на което изобщо няма летателна дейност и в последните години се занимава с продажба на самолетни билети и учебни полети, отчита 4000 лв. печалба.

   "Химко" отчита за 48 млн. лв.
  Акционелрите на Химко решиха да не освобождават от отговорност бившия изп. директор Емануил Рафаилов и бившите членове на надзорния и управителния съвет. Те остават отговорни за натрураните загуби от 48 млн. лв, като само за 1999 г. те надхвърлят 19 млн. лв. Проверява се дейността на Рафаилов заради натрупаните задължения от 54 млн. лв. към Булгаргаз по време на неговото управление.
  Няма шансове "Химко" да заработи с максимално натоварване, ако се понижи цената на газа, са категорични от дружеството. През тази седмица мощностите ще заработят с 25% натоварване. Минимални количевства карбамид ще се произвеждат само за вътрешния пазар.