ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
2 декември 1999 г.
 
  Тема на деня | Президент | Отношения с ОНД | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство
  Политически партии и организации | Социална обстановка | Икономика|
   
   


   

  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Извънредно положение в Сиатъл заради протестите срещу глобализацията на СТО.

 • Проблеми сред управляващата коалиция в Македония.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ОНД
   

 • При посещението на президента Стоянов в Ереван беше подписана политическа декларация и 7 споразумения.
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • В Букурещ започна срещата на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа

 • На среща в София на работната група по плана "Шифтър" Румъния отхвърли проекта за втори мост на Дунав при Видин - Калафат.
   

    
    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Правителството започва акция за спасяването на българската култура.

 • Премиерът Костов посъветва политическия елит да не бърза с огласяването на имотното си състояние.

 • Лидерът на БСП Първанов съобщи, че експерти ще  преценяват дали за парламентарните избори ще има обединена левица.

 • Корабът на СДС потъва, кой има интерес да си сътрудничи с такава партия, обяви лидерът на ДПС Доган.

 • Близо 300 миньори от бобовдолските рудници "Маламово" и "Миньор" протестираха в столицата срущу затварянето на рудниците.

 • До 6 декември ще е готова програма за стабилизация на ВМЗ - Сопот.

 • Външнотърговският баланс на България е отрицателен за 9-месечието с над 1 млрд. долара.

 • Сделката за БТК ще се бави още поради сериозни различия с кандидат купувачите от консорциума ОТЕ-KPN, съобщи вицепрмиерът Бакърджиев.

   
   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

   При посещението на президента Стоянов в Ереван бяха подписани политическа декларация и 7 споразумения
  Вчера президентът Петър Стоянов пристигна на официално посещение в Армения и веднага проведе разговор със своя колега Роберт Кочарян. След разговора бяха подписани политическа декларация и още 7 споразумения, чрез които се предвижда разширяване на отношенията и сътрудничеството във всички области. В декларацията се отбелязва, че България и Армения отдават особено значение на засилването на двустранното и многостранното сътрудничество в областта на транспорта. Двете страни ще си сътрудничат тясно при реализирането на проектите ТРАСЕКА и ИНОГЕЙТ /за транспортиране на каспийски нефт към Европа/ в контекста на трансевропейските мрежи и с подкрепата на ЕС, както и при привличането на международни организации и финансови капитали. Подчертава се, че експлоатацията на коридор № 8 през България в рамките на ТРАСЕКА ще предостави възможност на двете страни да станат важни пунктове от трансконтиненталните коридори. Двете страни изразиха желанието си за по-пълноценно използване на фериботната линия Варна - Иличовск - Поти и ро - ро линията Бургас - Поти, а така също и на складовите помещения на пристанищата Варна и Бургас за съхраняване и обработка на арменските товари. Президентът Кочарян е заявил след разговора, че Армения желае България да стане нейната врата към Европа. Двамата президенти са обсъдили и възможността за транспортна връзка от България през Армения и Грузия до Иран. Президентът Стоянов е казал, че това би могло да бъде едно допълнително разклонение, което ще може да се включи в транспортния коридор ТРАСЕКА. /"Пари", "Демокрация"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с балканските страни
   
  В Букурещ започна срещата на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа /ЮИЕ/
  Днес министърът на външните работи Надежда Михайлова ще вземе участие в 4 - та среща на министрите на външните работи от ЮИЕ в Букурещ. Дискусиите ще се съсредоточат върху проекта за Харта за добросъседски отношения, сигурността и сътрудничеството в ЮИЕ. Ще се обсъждат конкретни проекти в рамките на  Пакта за стабилност и положението в Косово и Югославия./"Демокрация"/

  На среща в София на работната група по плана "Шифтър" Румъния отхвърли проекта за втори мост на Дунав при Видин - Калафат
  Вчера в София започна петата среща на работната група по проектите на Инициативата сътрудничество в ЮИЕ за развитие на транспортната инфраструктура по основните международни направления. /ИСЮЕ/ или "план Шифтър", както е известна в медиите. Като един от своите основни проекти България е предложила втори мост на Дунав по пътя на коридор № 4.при Видин - Калафат. Ръководителката на румънската делегация Дана Константинеску е заявила, че преди 2015 год. този проект няма да бъде ефективен. Според нея за инфраструктура на румънска територия ще са необходими 160 млн. дол., а окончателната цена, включваща и строителството на моста, ще бъде 400 млн. дол. Според българските изчисления строителството на моста ще струва 120 млн. дол., които България се ангажира сама да намери. Още 70 млн. дол.ще трябват за свързващата инфраструктура, според българските специалисти.. Румънската делегация е заявила, че за да се стигне до решение за мост при Видин - Калафат е необходимо ново проучване от независима международна компания. На срещата в София участвуват представители на 11 страни от ИСЮЕ и наблюдатели от САЩ и Русия. Разликата в изчисленията идват отфакта, че Румъния слага в сметката не само строителството на моста, но и инфраструктурата на много голямо разстояние. /"Монитор", "Стандарт"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  Опозиционни депутати настояват парламентът да гласува нов състав на комисията "Антимафия"
  Парламентът да гласува нов състав на комисията "Антимафия", в който опозицията да има мнозинство, поискаха вчера депутатът от Евролевицата Драгомир Драганов и Осман Октай от ДПС. Двамата внесоха предложението си в деловодството на Народното събрание.
  Комисията е в нелегалност, не заседава от миналата година, твърди Драганов. Според него "Антимафия" трябвало  да се бори с корупцията сред управляващите и било немислимо те да имат мнозинство в нея.
  Комисията не се бори само с корупцията сред управляващите, днешната опозиция преди време е управлявала, заяви депутатът от СДС Йордан Цонев. По думите му  СДС има сили да се справи с корупцията в редиците си.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Правителството започва акция за спасяването на българската култура
  Премиерът Костов е призовал 100 фирми на изложението "Произведено в България" да финансират културни проекти.
  Идеята е парите да се събират в специален фонд,  който ще бъде създаден към Министерския съвет. В него ще бъдат призовани да се включат и фондации, които имат отношение към културата.
  Фондът ще се ръководи  от интелектуалци, които ще разпределят парите по проектите.
  Пресдиректорът Михаил Михайлов ще разраща покани до хората, които имат пари, за да им обясни какви точно са целите  на инициативата. Сбирката на донорите ще бъде следващата седмица.
   

  Премиерът Костов посъветва вчера политическия елит да не бърза с огласяването на имотното си състояние
  Редно е всички хора от властта да сторят това едновременно и след като бъде приет законът за пулбичния регистър, каза Костов в отовор на журналистически запитвания за огласяване на имотното състояние.
  Индивидуалните акции можели да причинят големи неприятности на някои хора. За съжаление в България все още има насилия и изнудвания, каза Костов. "Не всички политици са охранявани като президента и министър-председателя", обясни той.
  Шефката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова обещала пред Костов, че до Нова година парламентът ще приеме закона за публичния регистър. Според него доходи и имоти ще декларират всяка година президентът, председателят на парламента, премиерът, депутатите, министрите, магистратите, областните управители, кметовете и чиновниците на ръководни постове.  


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
   
  Лидерът на БСП Първанов съобщи, че политолози, социолози и експерти ще анализират процесите в лявото пространство и ще решат дали за парламентарните избори ще има обединена левица, пише в-к "24 часа . Според вестника лидерът на БСП бил доволен от срещата между четирите партии /БСП, Евролевица, ОБТ и БСДП/ в Бистрица във вторник, 30 ноември. /за справка в бюлетина от 1 декември/. Леви депутати обаче били на мнение, че тя не е дала никакъв резултат.
  По думите на лидера на Евролевицата Томов, цитирани в "24 часа", партиите от "Солунската четворка" са бръкнали с пръст във всички рани, разговаряли са откровено.  Готови сме както за участие с БСП, така и за самостоятелно състезание, е заявил Томов.  Според него коалиция с БСП била възможна само ако партията се модернизира.
  "Съществени различия в лявото пространство няма. Готов съм да дискутирам по всички въпроси, но няма да приемем менторско поставяне на условия от една партия, която се стреми да прескочи 4-процентната бариера на друга, която надхвърля 25%, заяви Първанов по повод срещата в Бистрица.
  Малко преди него водачът на Евролевицата Александър Томов обвини социалистите, че имат проблеми с идентификацията и са нарушили в местните избори договореностите от Солун и препоръките на ПЕС. Той обясни, че различията между Евролевицата, БСДП, ОБТ и БСП са в управлението на икономиката, в отношението към сигурността и НАТО. Евролевите са дали срок до февруари на останалите да си изяснят как ще участват в парламентарните избори. Първанов е представил в Бистрица идеите си за единодействие на левите в Народното събрание, в местното самоуправление, в парламентарния вот. Според него в обединената левица има място и за реформирани комунистически формации, и за партии от левия център. Първанов е на мнение, че обединението на левицата на идеологическа основа вече е невъзможно. Сега бил важен прагматизмът в политиката.
  До дни трябвало да се създаде Съвет за координация на опозицията. Неясно било отношението на Евролевицата, а ДПС трябвало да потвърди или оттегли участието си.
  Според Първанов на срещата се разбрало, че Евролевицата няма да подкрепи никаква конфигурация на СДС за нов кабинет. /"Труд"/
   

  Корабът на СДС потъва, кой има интерес да си сътрудничи с такава партия, обяви вчера лидерът на ДПС Ахмед Доган. Според него от СДС трябвало да изпият горчивата чаша до дъно. "Никой от ДПС не е хукнал на всяка цена да подобрява отношенията със сините. Те имат интерес, те гонят, тъй като са в слаба позиция", обясни Доган. Според него логиката предполагала предсрочни избори през есента. В следващия парламент сините щели да имат по-малко от 100 депутати и без ДПС и Евролевицата трудно щял да се състави кабинет.
  "Това правителство няма шанс, след като започнат преговорите с Евросъюза", оябви Доган. "Въпросът е дали СДС търси спасителен пояс чрез създаване на коалиционен кабинет до изборите, но нямаме интерес да сме в него сега", заяви лидерът на ДПС на заседание на Централния съвет на движението вчера.
  Повече от 8 часа ЦС на ДПС обсъжда резултатите от местните избори и поканата на СДС за възстановяване на диалога.  Преди да има затопляне, трябва да има размразяване на връзките със СДС, припомни Доган. От движението се чудели защо 3 седмици след като СДС им протегнало ръка, нямало покана за среща на централно равнище.
  Анализът  на резултатите от вота показал, че само две организации  не спазили ветото на лидера си за коалиране със сините. Местните структури щели сами да определят санкциите за предателите.  
   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА
   
  Близо 300 миньори от бобовдолските рудници "Маламово" и "Миньор" протестираха в столицата срущу затварянето на рудниците
  Близо 300 миньори от бобовдолските рудници "Маламово" и "Миньор" затвориха вчера шефа на агенцията по енергетика Шиляшки в автобус край с. Драгичево. Шиляшки се е качил в автобуса за по-задушевен разговор с хората, които протестират срущу затварянето на рудниците. Ела да копаеш с нас, викали работниците и в крайна сметка го освободили от автобусния арест и недоволни тръгнали към София. Шиляшки събрал придружаващите го подведомствени чиновници и ги нахокал, че не са успели да се споразумеят с миньорите.
  Предишишят ден миньорите искаха да свалят в рудника заместника на Шиляшки Андреев, за да се увери с очите си, че има въглища за десетки години напред. Той отказа и това обрече преговорите на провал, уточянва "Труд".
  Около обяд вчера протестиращите миньори прекосиха центъра на София със знамена, запалени свещи и плакати. Те обсадиха енергийното ведомство, а техни представители започнаха преговори с енергийните шефове. Агенцията предлага да се пристъпи към поетапно закриване на двата рудника, чрез съпътстващ добив, както и да започне демонтаж на технологични линии в неефективни участъци. С разпродажбата на производствени мощности пък да се изплащат заплатите на миньорите.
  Стачниците не се съгласиха. Те настояха да се даде шанс на оздравителна програма за дружеството "Колош" ЕАД, в което са обединени рудник "Маламово" и рудник "Миньор".Късно следобед бе постигнато споразумение комисия от независими експерти на агенцията и на обединение "Промяна" от понеделник да направят пълен икономически анализ на състоянието на двата рудника. Комисията трябва да се произнесе дали "Маламово" може да стане самостоятелно дуржество и да се отмени заповедта за ликвидацията му.
   

  Ще стабилизират ВМЗ - Сопот
  До 6 декември трябва да е готова програма за стабилизация на ВМЗ - Сопот, се споразумяха вчера шефовете на фирмата и синдикатите. Ръководството обещало да изплати заплатите и неплатени отпуски. Съкращенията ще се правят от комитет, в който ще участват синдикатите и хора от инициативния комитет на протестиращите.
  От 2 дни работниците от ВМЗ блокират подбалканския път - София Бургас в знак на протест срещу неплатени за 2 месеца заплати, заповед за принудителен отпуск през декември на близо 1800 работници и готвени съкращения на над 2/3 от тях.
  Сега на оръжейниците е обещано да получат полагащите се при съкращения 1000 лв. на човек и евентуално работа в чужбина за някои от тях.
  Промишленото министерство трябва да продаде ВМЗ-Сопот догодина. Досега оръжейната ни промишленост се разпродава все на работническо-мениджърски дружества.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Външнотърговският баланс на България е отрицателен за 9-месечието с над 1 млрд. долара - с толкова вносът надвишава износа, съобщи Националният статистически институт. Това е над двойно влошаване на този показател спрямо 9-месечието на 1998 г. Тогава износът беше на минус с 437 млн. долара. Не можем да коментираме данните на статистиката, заявиха от централната банка.
  Неприятното в случая с търговския баланс е, че отрицателният показател не идва от повишение на вноса, а от намаление на износа, коментира финансовият експерт Ивайло Калфин. За съжаление това не е инцидентно явление, а вече двегодишна тенденция, допълни той. Според експерта  положението  с баланса все още не е толкова тревожно, тъй като финансовата сметка на баланса /парите от инвестиции, заеми, приватизация/ все още е положителна. Но не достатъчно, за да покрие в целия й размер отрицателната разлика във външно търговския ни баланс. Тя вероятно ще бъде платена с пари от валутния резерв, предположи Калфин.
  До края на годината се очаква валутният резерв на страната да нарасне с 1 млрд. нови лева и да достигне 6 млрд. лв., съобщи вчера премиерът Костов, цитирайки управителя на БНБ Светослав Гаврийски.
  Справка на БНБ към 30 ноември т. г. сочи, че валутният резерв е 5,667 млрд. лв. За 11-те месеца на годината той се е увеличил с 557 млн. лв.
  Увеличението на валутните запаси е въпреки факта, че от началото на годината България е платила 1,7 млрд. нови лева външен дълг, допълни премиерът Костов.
  По данни на централната банка за първите 9 месеца на годината България е погасила главници и лихви в размер на 841,3 милиона долара. Сумата е почти равна на цитираните от премиера погашения.

  Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски бе избран за член на Надзорния съвет на "Нефтохим" от името на държавата. Това бе гласувано на общото събрание на акционерите на рафинерията вчера. Новите собственици "ЛУКойл" гласуваха двустепенна структура на управление. Първият вицепрезидент на "ЛУКойл" Ралиф Сафин става председател на Надзорния съвет. За шеф на дружеството бе избран Валентин Златев. Изпълнителен директор е Владимир Ракитский. "Нефтохим" вече ще носи името "ЛУКойл Нефтохим Бургас" АД.

  Сделката за БТК ще се бави още поради сериозни различия с кандидат купувачите от консорциума ОТЕ-KPN, съобщи вицепрмиерът Бакърджиев
  Продължаваме да имаме сериозни различия, заяви вицепремиерът Бакърджиев след среща с кандидат-купувачите на БТК от консорциума ОТЕ-KPN вчера. Той отказа да разкрие за какви проблеми става дума, пише "Труд". Не мога да гадая дали преговорите ще свършат за 5 дни или за 25, каза вицепремиерът. Според него сделка на всяка цена няма да има, за да защитим националните си интереси. Предвиденото за вчера общо събрание на БТК не се състоя.
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"