ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
2 ноември 1999 г.
 
  Тема на деня | Отношения с ЕС | Отношения със САЩПарламент Икономика |
   
   
   

  ПОСЕЩЕНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТА КЛИНТЪН В БЪЛГАРИЯ
   

 • При посещението си в България президентът Клинтън ще пита Стоянов за американски бази в България.

 • Уйлям Дейли, търговски министър на САЩ, заяви, че САЩ ще гарантират инвестициите си в района и ще отворят пазарите си за българските стоки.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Кандидатът на социалистите Тито Петковски води след първия тур на изборите за президент в Македония.

 • В Осло Клинтън, Барак и Арафат обмислят нов мирен план.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Преди посещението си в Париж премиерът Костов заяви: "Искаме от ЕС само едно по - свободно движение на хората"

   
   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • До 5 ноември премиерът Костов ще получи мандат от парламента за преговори с ЕС за АЕЦ "Козлодуй"

 • Първокласна чужда банка е гарантирала за приватизацията на Кремиковци.

 • Банковата консолидационна компания /БКК/ получи три подобрени оферти за Хебросбанк
   

   


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  При посещението си в България президентът Клинтън ще пита Стоянов за американски бази в България
  На първа страница в - к "Демокрация" прави достояние заявлението на члена на Съвета за национална сигурност Кристофър Хил. Той е казал, че посещението на президента Бил Клинтън ще покаже, че България е много важна страна за САЩ и ще символизира нашите много близки отношения. Заявлението е направено пред български журналисти в тв мост Вашингтон - София. По време на посещението, продължава Хил, ще бъде обсъден и въпросът за възможностите за разполагане на американски военни бази на територията на България, с уговорката, че не може да се говори за резултати предварително. Според Хил много по - важно е желанието на България да работи в тясно сътрудничество с НАТО и международните организации, за да поеме по - голяма отговорност за сигурността в ЮИЕ. Посланието, което е в основата на визитата на Клинтън е, че се подготвя активизиране на икономическото сътрудничество, както и развитието на много добрите двустранни отношения. Като специална част от активизирането на икономическите отношения е изпращането на делегацията на Корпорацията за насърчаване на частните инвеститори/ОПИК/ и на Американската агенция за търговия и развитие, начело с търговския министър Уйлям Дейли.

  Уйлям Дейли, търговски министър на САЩ, заяви, че САЩ ще гарантират инвестициите си в района и ще отворят пазарите си за българските стоки.
  Вчера търговският министърна САЩ, който заедно със делегация от 100 бизнесмени участвуват във форума "ЮИЕ: възможности за търговия и сътрудничество" се срещна с премиера Костов и президента Стоянов. Дейли се срещна и със своя български колега Василев. След тези срещи Дейли заяви, че всички аграрни и индустриални продукти от България ще имат безмитен достъп до американския пазар през следващите 5 години. Той препоръча ЕС да направи същото със страните от ЮИЕ. След срещата с премиерът Костов шефът на Агенцията за защита на американските инвестиции в чужбина /ОПИК/ Джордж Муньос заяви, че ОПИК ще поеме политическия риск на фирмите от САЩ, които ще инвестират в България. Търговският министър Валентин Василев каза, че на 4 ноември правителството ще разгледа споразумението за гарантиране и насърчаване на американските инвестиции в България. Официалното подписване на споразумението ще стане при посещението на Клинтън в България на 21 - 23 ноември. ОПИК възнамерява да вложи финансови средства за осъществяване на различни проекти в промишлеността и енергетиката. Джефри Милър, вицепрезидент на Ексимбанк, заяви: "В момента работим по проект за модернизацията на АЕЦ "Козлодуй", който е на стойност 81 млн. дол.. Освен това ние сме гарантирали и други проекти на стойност 25 млн. дол. Много от нашите клиенти проявяват интерес към внос на продукти и услуги в България." Компанията "Бехтел" предвижда да се занимава с транспортното строителство.
  Премиерът Костов и министър Дейли взеха участие в работата на икономическия форум "ЮИЕ: възможности за търговия и сътрудничество".И пред форума Дейли заяви, че ОПИК ще поеме гаранциите срещу политически риск за американските инвестиции в България. Той отбеляза още желанието на компаниите от САЩ да инвестират в ЮИЕ, но ги тревожи корупцията в региона. В рамките на Пакта за стабилност е разработена специална програма, която ще намали до голяма степен възможностите за корупция. Фирмите от САЩ, които работят в региона, често се оплакват от автократичната същност на правната система и неефективността на съда при прилагането на законите.
  По време на форума корпорацията от САЩ "Парсънс" подписа споразумение с Министерството на транспорта на Македония за модернизиране и разширяване на летището в Скопие за около 50 млн. дол.
  В словото си пред форума премиерът Костов каза, че България не очаква преки компенсации за загубите от войната в региона, но желае да участва в инфраструктурните проекти и във възстановяването на региона. За България е от особена важност разчистването на Дунав и втори мост. Дейли обеща да говори с румънците за втори мост над Дунав. /"Монитор", "Пари", "Новинар"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с ЕС
   
  Преди посещението си в Париж премиерът Костов заяви: "Искаме от ЕС само едно по - свободно движение на хората"
  Днес премиерът Иван Костов заминава на двудневно посещение в Париж, където му предстои среща с президента Ширак и премиера Жоспен. В - к "Стандарт" публикува интервю на Костов за в - к "Фигаро" В него той заявява: "В този подложен на болезнени изпитания ригион, ние сме полюс на стабилност. Съвсем очевидно е, че ние сме регионалният център на тежестта на Балканите, със силна икономика, която отново ще заработи и ще може скоро да търгува с всички тези държави. На първо време в Косово трябва да бъде възстановена сигурността и трябва да бъде решен проблемът с неприкосновенността на границите: после трябва да се изгради администрацията  и да се създадат условията за етнически мир в Югославия. За тази цел сърбите трябва да се откажат от мечтата си за Велика Сърбия. Икономическото възстановяване не може да се осъществи с Милошевич.
  От ЕС  България очаква само едно: свободно движение на хора.След време, когато някои точно определени условия бъдат изпълнени, българите ще искат да участват в пълна степен на общия европейски пазар. А за момента ние искаме само да бъдем третирани като европейци. Впрочем нямаме чувството, че сме." В - к "Стандарт" уведомава, че Костов няма да може да се срещне с външния министър Ведрин и с министъра по европейските въпроси Пиер Московиси, който е "спешно зает". С френските предприемачи ще разговаря зам.-министърът на търговията Георги Табаков.
  В - к "Демокрация" съобщава, че по време на посещението си Костов ще обсъжда възстановяването на корабоплаването по Дунав, участието на България в Пакта за стабилност и свободното движение на българите в ЕС. Най -важния въпрос ще бъде поканването на България за преговори за членство в ЕС на срещата на ЕС в Хелзинки, е заявил вчера Костов като е припомнил, че Франция е страната с огромно влияние в ЕС и България ще разчита на нейната подкрепа..  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  До 5 ноември премиерът Костов ще получи мандат от парламента за преговори с ЕС за АЕЦ "Козлодуй"
  Вчера шефът на парламента Йордан Соколов заяви, че до 5 ноември парламента ще подкрепи правителството за предсрочното затваряне на първите два реактора на АЕЦ "Козлодуй" Вчера Соколов организира  спешни консултации с представители на всички парламентарни групи, с изключение само на депутатите от ОНС. Соколов заяви, че не са били обсъждани конкретни срокове за затваряне на реакторите, за да не стесним излишно действията на правителството. Неочаквано на консултациите пристигна и премиерът Костов, който повтори пред депутатите, че иска единно становище на целия парламент. Днес пред комисията по външните работи външния министър Михайлова ще даде допълнителна информация по въпроса. В консултациите са участвали шефът на енергийната комисия Кирил Ерменков, шефът на комисията по външни работи Асен Агов и зам.-председателят на парламентарната група на БСП Румен Овчаров. Кирил Ерменков заяви, че до 5 ноември ще бъде одобрено проекторешението на правителствто за преговори с ЕС. Той каза още, че трябва да се обмисли идеята за изграждане на заместващи ядрени мощности. Представителите на ОДС, БСП и Евролевицата са поели ангажимент да запознаят парламентарнте си групи с консултациите, за да се изработи становище на парламента, което да се приеме с консенсус. След консултациите представителят на БСП Румен Овчаров заяви, че "Ние сме недоволни от постигнатите до момента резултати - след приемането на енергийната стратегия има очевиден регрес въд воденето на преговорите с ЕС, тъй като на страната се поставят допълнителни условия". Според него основната политическа отговорност е на правителството, тъй като то ще води преговорите. Той лично няма да подкрепи искания от правителството мандат, тъй като управляващите са се провалили в евроинтеграционната си политика и сега се опитват да използват АЕЦ като разменна монета при преговорите с ЕС.
  Депутати от БСП обаче са заявили, че ще подкрепят искания от Костов мандат защото в противмин случай ще излезе, че са против евроинтеграцията. /"Монитор", "Пари", "Демокрация"/  


  ИКОНОМИКА
   
  Първокласна чужда банка е гарантирала за приватизацията на Кремиковци
  Вчера стана известно, че първокласна западна банка, кореспондент на Булбанк, е внесла в Агенцията за приватизация /АП/ гаранция от Дару металс по сделката за Кремиковци. С банковата гаранция се обезпечава плащането на санкциите при неизпълнение на инвестиционнта програма за Кремиковци, предвидена в договора. Копие от гаранцията е внесено на 29 октомври в АП, уточни иконимическия директор на Дару металс Божко Бонев. Той каза, че задълженията на Кремиковци са нараснали от 645 млн. нови лева през пролетта на 1999 г. на 730 млн. лева през септември. Това налага промени в инвестиционната програма, като общия им размер ще остане 300 млн. дол. за 5 години, но през 2000 г. е възможно да вложим 30 млн. дол. вместо 50 млн. дол., а през следващите години вместо по 50 млн. дол. ще инвестираме по 54 млн. дол. Така до като се бавеше сделката дълговете на Кремиковци са нараснали с близо 100 млн. дол., а инвестициите през 2000 г. вместо 50 млн. дол. ще бъдат 30 млн. дол. /"Пари", "Демокрация"/

  Банковата консолидационна компания /БКК/ е получила три подобрени оферти за Хебросбанк
  БКК е получила три подобрени оферти от кандидатите за приватизацията на Хебросбанк, съобщи вчера директорът на БКК Петър Жотев.  На 20 октомри бордът на директорите на БКК беше решил да се продължат преговорите с трима от кандидатите за приватизацията на Хебросбанк, но да представят подобрени оферти до 1 ноември. Тримата кандидати са "Риджънт Пасифик файнанс", консорциум от турските банки Кентбанк и Финансбанк и консорциум от Общинска банка, Българска холдингова компания и холдинг "Света София". До края на ноемнври се очаква да завършат преговорите с тях. Преди време Петър Жотев беше заявил, че трите избрани оферти са сходни по отношение на цената, но във всяка от тях имало неприемливи за БКК условия. / "Стандарт"/

   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"