ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
2 октомври 2000 г.
 
   Тема на деня | Българските медалисти на олимпиадата в Сидни | Положението в Косово, Сърбия и Черна гора в българския печат | Отношения с балканските страни | Отношения с  арабските страни| Правителство | Съдебна власт| Партии | Икономика | Култура|
   
    

  БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
   

 • Петър Мерков с втори сребърен медал, а България е 16-а с 13 спечелени медала на 27-ите олимпийски игри в Сидни в класирането по нации.
   
      
  ТЕМА НА ДЕНЯ
   

 • Трима депутати напускат парламентарната група на ОДС, а лидерът на СДС в София Бакърджиев предлага среща на предишното и сегашното ръководство на партията.
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Папата канонизира 87 китайци, а Китай остро протестира.

 • Нова катастрофа с гръцки кораб в Егейско море.

 • Нови кървави сблъсъци между Израел и Палестина.

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Днес Сърбия осъмва блокирана от генерална протестна стачка.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Българските медици в Либия не желаят делото срещу тях да се отлага повече.
   

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Днес пристига хърватският президент Стипе Месич.

 • Гърция оглави листата на инвеститорите в България.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Започва излъчването на новини на турски език по националната телевизия.

 • Премиерът Костов освети нов параклис в българската църква в Будапеща и прочете "Символ верую".

 • Прокуратурата, МВР и спецслужбите се събират спешно, за да обсъдят ситуацията около освобождаването на един от най-издирваните руски мафиоти Осман  Кадиев.

 • 1 млн. българи са се включили в подписка на Федерация "Царство България" с искане Симеон Втори да е президент, федерацията ще се явява самостоятелно на изборите, съобщава лидерът й  Христо Куртев.

 • Организационният секретар на БЗНС - Народен съюз Стефан Личев заяви, че земеделците приемат за нормално трурчин да е следващият вицепрезидент.

 • Акцизът върху горивата без промяна.

 • БНБ разреши продажбата на Булбанк.

 • Загубите от слабата реколта на царевица се изчисляват на сто милиона долара.

 • Цената на фасула е два пъти по-висока в сравнение с миналата година.

 • Министърът на културата Емма Москова откри уникалната тракийска гробница край село Свещари.
   

     ТЕМА НА ДЕНЯ
   
  Трима депутати напускат ПГ на ОДС, а лидерът на СДС в София Бакърджиев предлага среща на предишното и сегашното ръководство на СДС
  Трима депутати напускат парламентарната група на ОДС, съобщава в. "Стандарт", за който темата е водеща.
  Красимир Каракчанов и Анатолий Величков от ВМРО и Дянко Марков от Български демократичен форум, съобщиха, че ще излязат от ПГ на ОДС. Двамата депутати от ВМРО ще изпълнят подготвеното решение на висшия форум на ВМРО, който се свиква на 8 октомври. Напускането им е сигурно, тъй като повечето местни организации  са депозирали в централата на организацията такива предложения. Според членове на БДФ, чийто лидер доскоро бе Марков, неговото  напускане на групата на СДС трябва да бъде знак, че сегашното ръководство на партията е нелегитимно, пише "Стандарт". Те твърдели, че БДФ, който изцяло се контролирал от финансовия министър Муравей Радев, се е превърнал в креатура на СДС.
   
   

   ВМРО ще участва самостоятелно на изборите и ще търси в следващия парламент алтернатива вдясно на СДС, заяви  лидерът на организацията Красимир Каракачанов

  В интервю за в. "Новинар" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов информира за договореностите,  постигнати при консултациите с Евролевицата във връзка с Избирателния закон и Закона за политическите партии.  Каракачанов коментира, че ВМРО се консолидира с позицията на Евролевицата, че в парламента трябва да има повече личности.  Позицията на ВМРО е, че в Избирателния закон не бива да се въвеждат механизми, които да бетонират двуполюсния модел. "Моделът, при който две партии се сменят в нашия политически живот и управляват безнаказано, е лош. Защото управляват лошо, без да им се иска отговорност за това", заявява за "Новинар" Красимир Каракачанов. Според него сегашното управляващо мнозинство е трябвало още преди година и половина да започне промени в политиката си - да се промени практиката в коалиционните взамимоотношения в ОДС  решенията да се вземат само от една партия, а също така и по отношение на подбора на администрацията, тъй като по думите на Каракачанов той е ставал само на партиен принцип, а не на професионален. Това е довело до активна корупция, до "несериозни и недобри управленски решения", е мнението на лидера на ВМРО. Според него правителството няма много време, за да коригира дейността си.
  Решение за самостоятелно явяване на ВМРО на изборите извън ОДС  имаме още от пролетта, коментира Каракачанов. Той припомня, че ВМРО е настоявала за такава формула в ОДС, при която всички партньори да участват във вземането на решения, но това не е станало. Като най-фрапантен пример за едностранни решения на СДС в ОДС Каракачанов посочва структурните промени в кабинета през декември. Консултации се направиха само за структурата му , а смените и новите назначения бяха плод на еднопартийно решение, заявява лидерът на ВМРО.  Затова от организацията са стигнали до убеждението, че е нужна алтернатива вдясно от СДС, без която в следващия парламент няма да има мнозинство. Ще участваме самостоятелно в изборите, а  в следващия парламент ще търсим сътрудничество с демократични и национално отговорни политически формации, вкл. формации, които днес участват в коалицията ОДС, но при друга формула, казва Каракачанов. По думите му  вероятно на организационния съвет на ВМРО на 8 октомври ще се вземе решение за напускане на ПГ на СДС, тъй като постъпвали такива искания от организациите на ВМРО от страната.
  Според Красимир Каракачанов президентът Стоянов е силна фигура, която може да бъде балансиращ фактор в политическия живот и той  трябва да подпомага демократичните опити да се промени България.
   
   
   

   Бившият вицепремиер и лидер на СДС - София Евгений Бакърджиев предлага среща на стария и новия НИС на СДС в средата на октомври

  До средата на октомври ще се състои среща на предишния и сегашния Национален изпълнителен съвет на СДС. Предложението да се съберат отново лидерите на синята партия е на председателя на СДС - София Евгений Бакърджиев, съобщава в. "Новинар".
  Най-вероятно форумът, на който ще бъде поканен и президентът Стоянов, и столичният кмет Софиянски в качеството им на предишни зам.-председатели на СДС, ще се състои на 12 октомври. Бакърджиев е мотивирал предложението си като крайно необходимо за консолидацията на СДС преди изборите.
  "Тъй като смятам за крайно вредно както всяко измислено разделение в СДС, така и деленето на добри и лоши, на едни и други, на свои и чужди, ще предложа да се съберем като приятели, колеги и като отбор", е  заявил за пресата Бакърджиев.
  "Предложението на Бакърджиев е полезно и важно. Аз одобрявам това предложение, тъй като е важно да се обменят мнения, особено с хора, които са носили отговорности в определяне на политиката на СДС", е коментирал Абаджиев, цитиран в "Новинар". По думите му актуалната тема е отварянето на СДС към самия себе си и към хората, които през 1997 г. со кредитирали доверие в синята партия, а сега не биха я подкрепили.
  Светослав Лучников също подкрепи идеята на Бакърджиев в предаването "Парад" на Илияна Беновска по "7 дни".
  Хората искат да бъдем единни и затова ще се съберем старият отбор, който знае да печели избори, е заявил Бакърджиев.
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В КОСОВО,СЪРБИЯ  И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Днес Сърбия осъмва блокирана от генерална протестна стачка
  Демократичната опозиция призова днес от 5 часа сърбите към обща генерална стачка и гражданско неподчинение. Още вчера много от големите сръбски градове като Белград и Чачак бяха блокирани. Днес ще бъдат затворени и училищата, университетите, предприятията и магазините, които населението изпразни още на 30 септември. От успеха на стачката ще зависи и съдбата на режима. Опозицията желае да направи промяната без да се пролива кръв. Милошевич отказа да се направи проверка с участието на международни наблюдатели на изборните резултати за президент. Той отказа и постигането на компромис с участието на двама руски дипломати, които са в Белград. В Белград са били съветници на Садам Хюсейн, които са съветвали Милошевич как да оцелее при създалата се криза. Самолети на НАТО следят от Румъния и Унгария Милошевич да не избяга в Китай, където се предполага, че има 200 млн. долара. Румънският президент Емил Константинеску отправи призив до всички съседни на Югославия страни да подпишат съвместна декларация до Милошевич да се откаже по мирен начин от властта. /"Демокрация", "Монитор", "Сега"/  


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
  Отношения с арабските страни
   
  Българските медици в Либия не желаят делото срещу тях да се отлага повече
  В Триполи се е състояла редовната месечна среща на 6-мата обвинени български медици със завеждащия  консулската служба на българското посолство Емил Манолов и с аташето Борис Борисов. Медиците ни са изразили желание делото срещу тях да не се отлага повече и на 7 октомври да му се даде ход, за да могат те да се завърнат при близките си в България. Според българските дипломати здравословното им състояние е било общо взето добро. Д-р Здравко Георгиев е помолил да се предаде на брат му, че вече не страда от оплакванията от алергия и  е здрав. На  медиците ни са били предадени писма от техните близки, донесени от адвокат Владимир Шейтанов. Той пристигна в Триполи снощи и беше посрещнат от представители на посолството. Задържаните са дали на представителите на посолството и списък с храни и лични вещи, от които се нуждаят. Емил Манолов ги е запознал с подготовката на тяхната защита от адвокатите Бизанти, Шейтанов и новия либийски адвокат, който ще помага на Шейтанов. /"Демокрация"/

   

   ****
  Отношения с балканските страни
   
  Днес пристига хърватският президент Стипе Месич
  Днес в България пристига на двудневно официално посещение хърватският президент Стипе Месич. Това е първата официална визита на държавен глава на Хърватия в България. Веднага след церемонията по посрещането се предвижда среща на "четири очи" на Месич с президента Петър Стоянов. Месич ще има срещи и с премиера Костов и парламентарния шеф Соколов. Министърът на външните работи Тонино Пицула, който придружава Месич, ще се срещне с министър Надежда Михайлова. Министърът на транспорта  Алоиз Тушек ще води разговори със своя български колега Антони Славински, с когото ще подпише споразумение за морското търговско корабоплаване. Той ще разгледа и локомотивното депо "Подуяне" в София и ще обсъди възможностите за участие на хърватски фирми в модернизацията на българските железници. /"Монитор", "Стандарт"/

  Гърция оглави листата на инвеститорите в България
  Управителят на БНБ Светослав Гаврийски съобщи, че към 31 юли 2000 г. директните инвестиции в България достигат 348, 5 млн. долара. Спрямо същия период на 1999 г. те са нараснали с 40, 9 млн. долара или 13, 3%. Най-голям инвеститор през първото шестмесечие на 2000 г. е Гърция, която дава 24% от общата сума на чуждите инвеститори със закупуването на 90% от ОББ /Обединена българска банка/ от Националната банка на Гърция.
  На второ място е Италия - с 9 %. Само в банковия сектор са инвестирани 123, 7 млн. долара, което е 35, 5 % от всички вложения за периода. В реалния сектор инвестициите са 224, 8 млн. долара, а инвеститор номер 1 за първите 6 месеца е
  "Юкос  петролиум" - България. /"Стандарт"/


  МЕДИИ

  Започва излъчването на новини на турски език по националната телевизия
  Те ще са всеки ден от понеделник до петък след емисията в 17 ч.
  Новини на турски език трябваше да има още от септември, но началото им бе отложено за  2 октомври, припомня пресата.
  Айнур Кахраман, Силвия Минова, Изет Исмаилов и Тимур Халилов са четиримата говорители, които ще четат новините. Те са били назначени след конкурс, при който изискването е било отлично владеене на турски език, съобщава БТА.
  По време на емисията ще тече и надпис с превод на български. Това било технически трудно, но в БНТ щели да се опитат да го направят още през тази седмица.
  Предвижда се да тръгне и магазинно предаване на майчин език, което да се излъчва поне два-три пъти в месеца, е съобщил шефът на новините в БНТ Константин Кисимов. Имало идея в него да се включат и други етноси.
  За медиите Кисимов е коментирал, че 90% от хората, дали мнение на електронната поща на БНТ, са се изказали срещу новините на турски, затова той очаквал негативни реакции.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   

  Премиерът Костов освети нов параклис в българската църква в Будапеща и прочете "Символ верую"
  Вчера в православната българска църква "Св. св. Кирил и Методий" в Будапеща беше осветен новият параклис "Св. Трифон" с тържествена литургия. Присъства премиерът Иван Костов, съпругата му Елена и депутати от различни парламентарни партии. Присъстваха и множество представители на българската общност в Унгария. За пръв път премиерът Костов прочете "Символ верую" на литургия за освещаване на нов параклис. Каноните повеляват "Символ верую" да се чете от гражданско лице, което е най-високопоставеният гост в храма. Тази чест досега се е падала само на монарси. По-голямата част от средствата за изграждането на параклиса са дошли от унгарското правителство. Костов е дарил 30, 000 лв. за новия  иконостас и 6 икони, а съпругата му Елена като шеф на фондацията "Бъдеще за България" - 8000 лв. Тържествената литургия беше произнесена от западноевропейския митрополит Симеон. При литургията той спомена за здраве премиера, царя и всички духовни водачи на православните църкви, но пропусна да спомене президента Стоянов. Митрополит Симеон за първи път от 10 години връчи на държавници златни ордени "Свети Климент" - първа степен. С този орден беше награден Иван Костов като ктитор на църквата и държавният секретар на Министерството на културата на Унгария Жолт Шемиен. Премиерът Костов беше дарен и с осветена икона на Св. Иван Рилски. След службата той по традиция засади в двора на църквата тиково дърво. Иван Костов и съпругата му дадоха в българския културен дом в Будапеща обяд за 120 избраници.
  Очакваната среща на премиера Костов с Виктор Орбан не се състоя поради отсъствието на Орбан от страната. /"Стандарт", "Демокрация"/  
     СЪДЕБНА ВЛАСТ
   
  Прокуратурата, МВР и спецслужбите се събират спешно днес, за да обсъдят ситуацията около освобождаването на един от най-издирваните руски мафиоти Осман  Хайрбекович Кадиев
  Кадиев бе пуснат на свобода на 27 септември срещу подписка, след като Софийският апелативен съд реши, че руснакът е с влошено здраве. Ден по-късно МВР започна да го издирва, защото руснакът не се появи на предварително посочения от него адрес. Днес ще бъдат разпитани всички служители, свързани с ареста и освобождаването на Кадиев.
  Днес вътрешният министър Емануил Йорданов, който е в Москва, ще има среща  с министъра на вътрешните работи на Русия Владимир Рушайло. Той обаче е отръкъл срещата да има връзка с Кадиев, информира в-к "Сега".  Пред БТА министър Йорданов е коментирал, че министрите не говорят за конкретни разработки, тъй като това било работа на експертите.
  Четиридесет и една годишният Кадиев бе задържан в края на август на софийското летище по искане на американския Интерпол заради връзките му с боса на руската мафия Вячеслав Иванков - Япончик. Япончик е известен като бос на две от най-големите мафиотски групировки в Русия "Измайловская" и "Солнцевская". Според запознати задържаният в България Кадиев принадлежи на Измайловската групировка, специализирана в снабдяване с оръжие на престъпните формирования.    ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Един милион българи са се включили в подписка на Федерация "Царство България" с искане Симеон Втори да е президент, федерацията ще се явява самостоятелно на изборите, съобщава лидерът й  Христо Куртев
  На предстоящите парламентарни избори Федерация "Царство България" ще участва самостоятелно, обяви на 1 октомври националният секретар Христо Куртев. "Готови сме да поемем управлението на страната. През последните 10 години БСП и СДС доказаха, че са некадърници и доведоха България до мизерия", е заявил Куртев, цитиран във в-к "Сега". От ФЦБ са уверени, че ще влязат в следващия парламент и заедно с останалите центристки партии  ще съставят коалиционно правителство. Основание им за тази увереност им дава участието на 1 млн. българи в подписката на ФЦБ "Цар Симеон Втори - държавен глава", както и проучвания на "Галъп" и МБМД, че ако изборите са били преди месец, монархистите са щели да спечелят 2,4-2,6% от гласовете. Това според Куртев означавало, че до изборите монархистите ще минат 4%-ната бариера, пише "Сега".
  Ако Симеон Втори се кандидатира за президент, монархистите ще го подкрепим, е заявил за медиите Куртев. Ако Симеон Втори стане президент, след това той може да се превърне в действащ цар, е мнението на националният секретар на ФЦБ. От федерацията настояват прагът за влизане в парламента да е 3%, вотът да е мажоритарен, а бюлетините да са бели. Според Куртев каквито и да са бюлетините, хората няма да гласуват за БСП или СДС, защото до изборите рейтингът им щял да падне до 10%. /"Новинар"/
   

  Ще приемем като нормално турчин да бъде вицепрезидент на България, заяви в Кърджали организационният секретар на БЗНС - НС Стефан Личев
  Възможно е да предложим такава кандидатура, е коментирал зам.-председателят на ДПС Осман Октай, цитиран в "Новинар".
  Коалиционните партньори на БЗНС - НС ще са ясни най-рано до Нова година, е съобщил за медиите Личев. Земеделците искат да запазят коалицията с Демократическата партия, но се колебаят дали да участват в изборите в рамките на ОДС или самостоятелно. В страната течели опити за обединяване на земеделските организации и изготвянето на обща листа за парламентарните избори. Тази седмица в парламента щяла да се проведе среща между организациите на земеделците начело с Мозер Георги Пинчев и Милан Дренчев, е съобщил организационният секретар на БЗНС - НС.  Земеделските организации ще проведат и обединителен конгрес през последната събота и неделя на януари 2001 г., са информирали представители на различни БЗНС-та след среща в Смолян. Те са се събрали по инициатива на смолянския комитет за земеделско единство, оглавяван от зам.-кмета на града Георги Грудев, пише в-к "Новинар".
   

  Контролният съвет на Зелената партия не признава избора на футболния бос Порточанов за регионален координатор на партията
  Контролният съвет на Зелената партия обяви в петък, 30 септември, за нелегитимен избора на футболни бос Христо Порточанов за регионален координатор на ЗП в Бургас. Порточанов е получил поста на конференция на 8 септември, която обаче според Контролния съвет трябва да се насрочи отново.
  По устав регионалните координатори на ЗП имат право на глас при провеждането на конгреса на партията. Те обаче губят това свое право, ако не се подчиняват на разпоредби на контролния съвет. Конгресът на Зелената партия трябва да се проведе на 11-12 ноември в София. Предложението на Порточанов конгресът да се проведе в Бургас е било отхвърлено от Контролния съвет на ЗП.
  Според Порточанов това са интриги на лидера Каракачанов, който се страхувал от него и затова го атакувал. Порточанов нямало да сдаде поста.    
   


  ИКОНОМИКА
   
  Акцизът върху горивата без промяна
  Акцизите върху течните горива няма да се увеличават.Това  заяви вчера финансовият министър Муравей Радев пред БНР по повод предишно свое изказване, че акцизите ни са по-ниски от европейските и трябва да ги догонят. Нямало никаква опастност да се продъни бюджет 2000 г. Според министъра петролът ще поевтинее и ще достигне 25 долара за барел, България е в състояние да посрещне и цени от 28-29 долара за барел. /"24 часа", "Новинар"/

  БНБ разреши продажбата на Булбанк
  Подуправителката на БНБ Емилия Миланова подписа в петък разрешение 98% от акциите на Булбанк да бъдат прехвърлени на италиано-немския консорциум Уникредо\Алианц. Вече няма пречки сделката да се приключи и акциите на най-голямата финансово-кредитна институция да бъдат прехвърлени на купувача. Купувачът ще бъде вписан в книгата на акционерите на Булбанк вероятно преди предстоящото общо събрание, което предвижда  промени в управлението на банката и преминаване към двустепенна форма на надзорен и управителен съвет./"Пари"/
   

  Загубите от слабата реколта на царевица се изчисляват на сто милиона долара
  Заместник директорът на софийската стокова борса /ССБ/ №ристо Миленков обяви, че загубите от слабата реколта на царевица тази година възлизат на около 100 млн. долара. Произведени са около 840 000-860 000 тона зърно, а на страната  са нужни около 1,9 млн. тона. Това налага внос от над 1 млн. т, смята Миленков. Първата партида от около 100 000 т вносна царевица вече е договорена по време на посещението на земеделския министър Венцислав Върбанов в САЩ. Браншовиците от фуражната промишленост не очакват проблеми с баланса, само ако не се изнесе много жито. Те смятат, че най-много 200 000 т могат да бъдат експортирани. Досега обаче над 1/2 млн. тона царевица са напуснали страната. Това ще наложи сериозен внос на зърно. Колкото и ниски да изглеждат котировките на световните борси, доставката на зърно до България вдига цената на сегашните стойности на вътрешния пазар. Така се очертава трайна тенденция за поскъпване на основните храни. /"Сега"/

  Цената на фасула е два пъти по-висока в сравнение с миналата година
  Фасулът е вече с 20-30 ст. по-скъп от малотрайните колбаси. Цената му в магазините достигна 2,75 лева\кг. В сравнение с миналата година тя е два пъти по-висока. Скоро фасулът може да се окаже по-скъп и от пилешкото месо, тъй като стоката почти липсва на пазара. Нагоре пълзи и цената на зеления боб, килограм от който вече е 2 лв. "Сега"/  
   


  КУЛТУРА
   
  Министърът на културата Емма Москова откри уникалната тракийска гробница край село Свещари
  На 30 септември 2000 г. министърът на културата Емма Москова откри уникалната тракийска гробница край исперихското село Свещари. През последните 15 години уникалната гробница се реставрираше и поради липса на средства реставрацията се проточи дълго. Хипотезата на учените-археолози е, че столицата на гетите Хелис е в землището на историко-археологическия резерват Сборяново, а в тракийската гробница край Свещари е погребан владетелят му Друмихед. Гробницата е открита през 1982 г. и е един от най забележителните паметници на тракийското изкуство с уникална архитектура, скулптурна и живописна украса. Гробницата стана достъпна за посещение благодарение на дарение от 40, 000 долара от британската фондация "Хедли тръст". Тя е включена в списъка на световното наследство. /"Демокрация", "Монитор"/  
   
   


  БЪЛГАРСКИТЕ МЕДАЛИСТИ НА ОЛИМПИАДАТА В СИДНИ
   
  Петър Мерков с втори сребърен медал, а България е 16-а с 13 спечелени медала на 27-ите олимпийски игри в Сидни в класирането по нации
  Петър Мерков спечели сребърен медал на 1000 м едноместен каяк в деня на закриването на олимпиадата в Сидни. Това му е втори сребърен медал след този на 500 м в същата дисциплина. С това отличие медалите за България станаха общо 13 - 5 златни, 6 сребърни и 2 бронзови, с което България се нареди на 16-ото място в общото класиране по нации.
   

   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"