ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
  2 юни 1999 г.

  БЪЛГАРИЯ И ВОЙНАТА
   

 • На 132,705 млрд.лв. се изчисляват досегашните загуби на България от войната в Югославия

 • НАТО бързо изработва своя план за преминаване на натовските войски през България.

 • Зденка Тодорова - председател на Хелзинкския комитет в Цариброд  заявява, че идва тежка зима за българите от Западните покрайнини.

 • Екологичната обстановка в България и партийните борби


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Днес с едноминутно мълчание българите почитат паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

 • На 6-7 юни премиерът Костов ще посети Москва, а утре в България пристига за 5 часа Рем Вяхирев

 • България подписа важни спогодби с Ливан

 • Премиерът Костов благодари на Еджевит за съдействието на турските спецслужби

 • Издигат зетя на Йордан Соколов за кмет на София

 • СДС отстъпи на партньорите си за местните избори

 • Опозицията внася искане за оставката на Соколов. Ден преди това парламентарният шеф иска прокурорска проверка на предшественика си Благовест Сендов.

 • Шести блок на АЕЦ спря заради повреда

 • Предложение за замяна на дълга на България към Парижкия клуб със строителство е изпратил вчера Муравей Радев

 • Ресорните министерства се заемат с продажбата на 64 предприятия, с които до сега се занимаваше Агенцията за приватизация

 • Три фирми остават в наддаването за 75% от авиокомпания "Балкан"

 • ЕС вдигна забраната за внос на живи животни от България

 • Поредната смяна на правилата в приватизацията ще обърка съвсем купувачите

 • Трима миньори са пострадали в мина "Черно море"


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  България и войната

  НАТО бързо изработва своя план за преминаване на натовските войски през България.
  В-к "Стандарт" съобщава, че 9-те офицери на НАТО, които пристигнаха в България, бързо уточняват маршрутите, по които ще минат войските на пакта за мироопазващата мисия след подписването на договор за мир за Косово. До утре те ще нанесат трасетата по български карти, предоставени им от Генералния щаб/ГЩ/. Мисията протича при пълна секретност, за да се избегне възможността югоармията да нанесе изпреварващи удари по превозваните войски. Прелитанията на самолетите на пакта над България ще се ръководят от самолет АУАКС на НАТО. България ще бъде уведомявана са тези полети Българските пилоти вече са предупредени, че трябва безпрекословно да се подчиняват на заповедите, идващи в ефира с позивната "НАТО меджик". Това е позивната на летящия команден пункт Е-3 "Сентри". Самолетът е в състояние да ръководи до 800 полета едновременно в радиус от над 800 км. Диспечерите в машината разполагат с честотите, на  които излъчват контролните кули и командните пунктове в България, и ще се включват при необходимост. За да се контролират действията с българската военна авиация и да се избягнат инциденти, в ГЩ на ВВС от десетина дни работят офицери на НАТО. Те ще дублират заповедите от АУАКС. България няма да получи системата за опознаване "свой - чужд" защото е много скъпа и не членуваме в НАТО. До края на седмицата НАТО ще започне редовни полети над България.
  В-к "Труд" отбелязва, че 9-та офицери на НАТО оглеждат българските пристанища Варна, Бургас, Русе, Видин и Лом. Те ще напишат доклад, в които ще определят възможностите за транспорт по българските шосета и жп линии. И особено по жп линията от Одрин през София до Пирот.
  В-к "Монитор" пише, че НАТО ще поиска от България сапьорски части, тъй като българските сапьори най-добре познавали района по сръбската граница, а освен това в Косово ще има много работа за  сапьорите.

  Зденка Тодорова - председател на Хелзинкския комитет в Цариброд заявява, че идва тежка зима за българите от Западните покрайнини
  В интервю за в- к "Демокрация" Зденка Тодорова - председател на Хелзинкския комитет в Цариброд в Западните покрайнини на Югославия заявява, че след конфликта в Югославия населението  ще се окаже в хуманитарна катастрофа. "Още преди конфликта Западните покрайнини бяха икономически най-изостаналия район в Сърбия, с най-ниски доходи, най-висока безработица. Можем да предполагаме с голяма доза сигурност, че предстоящата зима ще бъде изключително тежка, да не кажа и непоносима за хората. Разчитаме преди всичко на българската държава, хуманитарни и неправителствени организации от България и чужбина да подпомогнат с каквото могат хората в Западните покрайнини. Ние вече не сме неизвестни и неинтересни за чуждестранните медии и правозащитници, така че с приключването на конфликта съм абсолютно сигурна, че и автентични представители на българското малцинство ще могат да се произнасят по проблемите си, така че гласът им да бъде чут наравно с този на другите национални малцинства в Югославия".

  На 132,705 млрд.лв. се изчисляват досегашните загуби на България от войната в Югославия
  Само за миналата седмица загубите на България от войната в Югославия са нараснали с близо 17 млрд.лв.. Общата им сума от началото на войната възлиза на 132,705 млрд.лв.. Данните е съобщил вчера зам.-министърът на търговията и туризма след заседание на междуведомствената работна група по изчисляване на щетите. Пропуснатите ползи за страната възлизат на 11,207 млрд.лв.. Най-големи са загубите на транспорта - за 58,36 млрд.лв., за фирмите от промишления сектор - 43,319 млрд.лв., пощите продължават да губят по 40 000 долара дневно.
  Данните за вноса и износа на пшеница, брашно, захар и дизелово гориво не се различават съществено от същия период на миналата година. Туристическият сезон е нормален, съобщават още от Министерството на търговията и туризма.
  От началото на войната националната ни валута е поевтиняла спрямо долара с 80,8 лева. /"Новинар", "Дума", "Пари", "Демокрация"/

  Аграрното министерство съобщава, че от градушки са пострадали 285 000 дка със селскостопански култури, като за миналата година те са били 5500 дка. Причината е невъзможността да се използва противоградна защита, защото военните радари прихващат съоръженията като военни цели. 38% от ударените насаждения са съсипани, а щетите за производителите възлизат на 13,63 млрд.лв.. /"Новинар"/

  Eкология

  Екологичната обстановка в България и партийните борби
  Вчера за първи път от началото на войната в Югославия се събра Комисията по екология в парламента. Министърът на околната среда и водите Евдокия Манева представи отчет за измерванията на вредни вещества в почвите, водите и въздуха, правени от началото на войната. С мед, олово, арсен и цинк са замърсени почвите край Брегово като 645 дка земи са замърсени от 2 до 3 пъти над пределните норми. Локални източници са причина за увеличените дози на сероводород беше позицията на министър Манева - в Бургас се дължи на "Нефтохим", край Никопол - на замърсяването от Румъния, край Враца - от Химко. Досега 18 нефтени петна са преминали по Дунав към българските брегове, но са се размили и в реката няма повишено съдържание на нефт. Преподаватели от Софийския университет, директорите на Националните центрове по радиология и радиационна защита и по околната среда и шефът на КИАМЕЦ подкрепиха с факти и данни от научните изследвания и замервания тезата на министър Манева. Депутатите от опозицията атакуваха остро отчета на Манева. Те заявиха, че според него в Югославия се води екологично чиста война, но те не представиха противоположни данни. Стана ясно, че в момента действа Наредба за пределно допустими норми на замърсяване от 1997 г., а не публикуваната наскоро в Държавен вестник наредба, която щяла да влезе в сила през 2003 г.
  В-к "Демокрация" отбелязва казаното от Манева, че твърденията за замърсяванията вследствие на юговойната са сценарий, разработен от БСП . С истерията на БСП хората не могат да си продават зеленчука, отбеляза още тя по канал 1 на БНТ. През следващия месец ще бъде въведен специален мониторинг на почвите. Според Манева в момента градският прах е много по-опасен за здравето на хората.
  В-к "Дума" обръща внимание върху призива на Манева медиите да не стресират излишно хората. Вчера лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов предложи правителството да изработи и внесе в ООН проект за конвенция за забрана на оръжията с обеднен уран.
  В-к "24 часа" обръща внимание върху съобщението на Манева, че здравното министерство е готово с листовка за гражданите, в която се обясняват опасностите от радиационно замърсяване с уран. Засега листовката няма да се разпространява, за да не предизвиква паника. Според изказалите се учени на срещата в България не може да се получи такова замърсяване с уран, което моментално да доведе до съществени увреждания. "24 часа" публикува и съобщение на АП за замърсяване на Дунав и Черно море през Дунав, което се дължи преди всичко на големите разливи на нефт.
  В-к "Монитор" изтъква заявлението на Манева, че "Има интерес да се използва екологичната карта за политически цели, които водят до икономически загуби. Нищо чудно след такива публикации чужденците да не искат да ни изкупуват реколтата".


  ПАМЕТ

  Днес с едноминутно мълчание българите почитат паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България
  Всички български вестници отбелязват 123-та годишнина от гибелта на Ботев край връх Околчица. Публикуваме без съкращения редакционната статия на в-к "Новинар":
  "2 юни. Дали ще се сетим да спрем за минута мълчание в 12 на обед, ако сирените не ни напомнят за толкова малкия ни дълг към националната памет?
  Сигурно няма да спрем не заради липсата на родово чувство, а заради улисията около всекидневните грижи. После ще ни е малко гузно, но ще се оправдаем пред себе си, че и без външната символност си оставаме поуморените и поизхабени потомци на онези идеалисти, чиито имена знаем наизуст от ранно детство.
  А ако чуем второюнските сирени, да спрем където сме. За минутка да убием темпото на суетата, да помълчим. Ще ни подейства добре. Дори на тези от нас, които не обичат колективно и пред очите на околните да изживяват такива чувства като почит, уважение към миналото или тъга от неговите последствия.
  После ще продължим пътя си. И ще ни погълне денят по същия начин, както е било вчера, както ще е утре.
  До следващия 2 юни с неговата минута осмислен покой."


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА

  На 6-7 юни премиерът Костов ще посети Москва, а утре в България пристига за 5 часа Рем Вяхирев
  В - к "Стандарт" пише за снощното съобщение на БНР, че Москва е потвърдила официалното посещение на Костов в Москва на 6 и 7 юни. Със своя руски колега Степашин той ще обсъжда двустранните икономически и политически отношения и кризата в Косово. В българската делегация ще бъдат включени вицепремиерът Бакърджиев, земеделският министър Върбанов и министърът на правосъдието Васил Гоцев. Ще се преговаря и за намаляване на акцизите за внос на български цигари и на митата на българския тютюн.
  В - к "Демокрация" съобщава, че шефа на руския газов гигант "Газпром" Рем Вяхирев ще пристигне в София по обяд с голяма делегация. В нея са членовете на управителния съвет на "Газпром" Богдан Буджуляк и Юрий Комаров, шефът на външнотърговската организация Юрий Вяхирев - син и др. В 13 часа те ще разговарят с вицепремиерът Бакърджиев, а в 15 ч. - с премиерът Костов. След това делегацията ще отпътува. Ще се уточняват подробностите около стратегическото сътрудничество. Има известни различия в оценките по доизграждането на транзитните газопроводи и проблемите ще трябва да се прецизират. Ще се обсъди и постигнатата договореност за транзитиране към Турция през България на 30 млрд.куб. м. газ.
  В - к "24 часа" публикува статията "Отчаян от "Булгаргаз", Вяхирев търси Костов". Отбелязва се, че Вяхирев категорично е отказал да се среща с шефовете на "Булгаргаз" защото с тях преговорите се водят много трудно и е поискал среща само с премиерът Иван Костов. Българската позиция ще бъде много затруднена защото "Булгаргаз" е в голямо закъснение с постигнатите договорености за строежа на транзитни газопроводи към Турция и Гърция. "Булгаргаз" няма пари за инвестиции в строителството на тези газопроводи, а 1 км. от тях струва 900,000 дол. Според "Газпром" България не може да навакса закъснението. Според "24 часа" "най-страшното ще е, ако разсърдим "Газпром" и той намали доставките на газ за България. Така беше през 1994 г. Това е реално, тъй като в самата Русия платежоспособното търсене е нараснало, а производството - не".

  България подписа важни спогодби с Ливан
  Вчера в Бейрут министърът на търговията и туризма Валентин Василев подписа с министърът на финансите на Ливан Жорж Корм спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и спогодба за взаимна защита на инвестициите. С министъра на туризма и околната среда Артур Назарян той подписа договор за сътрудничество в туризма. До момента в България са регистрирани повече от 1000 фирми от Ливан, а годишно България се посещава от повече от 2,000 туристи от Ливан. Министър Василев разговаря с президента и шефът на парламента, които приеха до края на 1999 г. да посетят България за продължаване на политическия диалог на високо равнище. България ще подкрепи Ливан за членство в СТО и ще му оказва съдействие за асоциирано членство в ЕС. При разговорите си в Съвета за реконструкция на Ливан министър Василев е постигнал договореност български фирми да бъдат включени в списъка на компаниите, които ще участват в търговете за строителство, електрификация, залесяване и напояване на Ливан. Българските фирми ще могат да участват предимно като подизпълнители по проектите за възстановяване, ако се свържат с местни фирми, които вече са спечелили конкурси. /"Пари", "Труд"/

  Премиерът Костов благодари на Еджевит за съдействието на турските спецслужби
  В - к "Демокрация" съобщава, че премиерът Иван Костов е благодарил с телеграма на колегата си Бюлент Еджевит за съдействието на турските спецслужби при провеждането на операции на територията на Турция за залавяне на опасни престъпници, издирвани от българските власти. Костов изразява увереност, че сътрудничеството в борбата с организираната престъпност, започнала със залавянето на Якуб Йълмаз, ще продължи успешно и в бъдеще. Якуб Ялмаз, издирван в Турция за особено тежки престъпления, бе заловен през 1998 г. в България, а варненския съд взе решение за неговото екстрадиране. Костов не посочва повода за своята благодарност, но най-вероятно тя е свързана със залавянето на двамата издирвани от българските власти украинци на 23 май при влизането им в Турция.
  В-к "Монитор" смята, че залавянето на двамата украинци, за които се предполага, че са участвали в убийството на Луканов, не са повод вътрешния министър Бонев да се хвали за постигнати големи успехи.


  ПАРЛАМЕНТ

  Опозицията внася искане за оставката на Соколов. Ден преди това парламентарният шеф иска прокурорска проверка на предшественика си Благовест Сендов.
  Председателят на парламента Йордан Соколов е дал вчера на прокуратурата предшественика си акад. Благовест Сендов, съобщават днес всички ежедневници. В писмо до главния прокурор Соколов е поискал образуване на наказателно производство за сключени от 37-то НС неизгодни сделки за строеж на депутатски жилища и резиденция на председателя, с което е ощетил държавата с хиляди долари. Соколов се позовава на решение на Сметната палата от 25.11.1997 г.. Фирмите били избирани без конкурс  и получавали двойно повече пари от тогавашните цени. Това е втора проверка на случая, първата поискал лично Сендов.
  В-к "24 часа" публикува кратко интервю с академика. Сендов обяснява, че решението е взето от парламентарната Комисия по администрация на 37-то НС и е подписано от нейния главен секретар Красимир Стоянов. Бившият парламентарен шеф изказва мнението, че моментът е избран от Соколов, заради внасянето от 81 депутати от опозицията на искане за оставка на председателя на НС заради скандалното му изказване за Евролевицата. Сендов смята, че се "използва известен в юридическата практика трик да се измести вниманието на публиката".
  Не е ясно защо две години по-късно сделката отива на прокуратура. Обяснението на администрацията на Соколов е, че през това време безуспешно са търсили начин да анулират договорите.
  /"Стандарт", "24 часа", "Новинар"/


  ПРАВИТЕЛСТВО

  На 24 юни в България пристига мисията на МВФ
  Мисията на Международния валутен фонд, начело с новия ръководител за България Юха Каконен, ще дойде у нас между 24 и 28 юни за преглед на изпълнението на тригодишното споразумение. Информацията идва от финансовия министър Муравей Радев. Ще се преговаря за необходимото финансиране на страната през тази и следващата година. /"Стандарт"/

  Финансовото министерство преведе 28,771 млрд.лв. субсидии за общините
  От тази сума 18,045 млрд.лв. са за допълнителни възнаграждения на заетите в образованието, 3,726 млрд.лв. са за социални помощи. До момента бюджетът е отпуснал на общините 240,806 млрд.лв.. /"Стандарт", "Дума"/

  От търговското министерство съобщават, че няма недостиг на пшеница
  Потреблението ще бъде задоволено от новата реколта са обявили още от ведомството. По данни на аграрното министерство сега в складовете в страната има 267 000 т пшеница, от които 215 000 т - хлебна, без да се включват количествата в търговската мрежа. /"Стандарт", "Демокрация"/

  Предложение за замяна на дълга на България към Парижкия клуб със строителство е изпратил вчера Муравей Радев
  Финансовият министър Муравей Радев съобщава, че вчера е изпратил предложение до кредиторите от Парижкия клуб плащанията по дълга на България към клуба да бъдат заменени с инвестиции в инфраструктурни проекти, социални и екопроекти. Предлагаме широк набор от инструменти за замяна на дълга с участие д инвестиции в изграждането на Дунав мост ІІ и проектите за строеж на магистрали от транспортните коридори 4 и 8, обясни министърът. За да започнат преговорите по изпълнението на конкретните проекти трябва да има отговор с принципното съгласие на кредиторите. Радев мотивира предложението с обяснението, че плащанията към Парижкия клуб, които годишно възлизат на 200-250 млн. долара са от огромно значение за България. Според финансовият министър предложенията за уреждане на дълга ще бъдат разгледани, когато ще се обсъжда план за възстановяване на Балканите. България вече е предложила замяна на външен дълг срещу строителство по време на срещата на Г-24 в Брюксел. /"Стандарт"/

  Ресорните министерства се заемат с продажбата на 64 предприятия, с които до сега се занимаваше Агенцията за приватизация /АП/
  Съветът по структурна реформа при кабинета е взел решение ресорните министерства да поемат продажбата на 64 предприятия, с които досега се е занимавала АП, е съобщил нейният шеф и вицепремиер Александър Божков. Причината за това е, че преди продажбата на държавни дялове от тези дружества, те ще трябва да бъдат преструктурирани. Големите туристически фирми и заводите от Военно-промишления комплекс ще се продават от съответните министерства. По този начин се цели ускоряване на раздържавяването и приключването му в основни рамки до края на годината. Дружествата ще могат да се сливат и разделят на обособени части според интереса на инвеститорите. Фирмите ще се продават и като активи, като за купувачи ще се допускат и общините, гласи решението на Съвета. Право да продават активи може да получат и шефовете на някои предприятия.
  В-к "Демокрация" публикува пълен списък на дружествата, за които АП упълномощава отрасловите ведомства. /"Стандарт", "Пари", "Демокрация"/

  От вчера Румъния спря да претегля по границите си българските автобуси за натоварване на ос
  Зам.-транспортния министър Илко Милушев смята, че може да се очаква превозите през Румъния да поевтинеят след като северната ни съседка преустанови претеглянето за натоварване върху ос на граничните си пунктове. България също спира измерването. Заради измерването, за преминаване на автобус през Румъния се плащаха от 600 до 2000 германски марки. Повечето фирми за автобусни превози обаче съобщават, че засега няма да намалят цените на билетите, защото загубите им от началото на войната в Югославия не се покривали от 20 доларовото поскъпване на билета след промяната на маршрута от Югославия през Румъния. /"Новинар", "24 часа", "Дума"/

  Наредба на аграрното министерство за строителство в горите
  Според приетата вчера наредба лесничействата ще дават становище дали в горите може да се строи. Като строежи се приемат прокарването на горски пътища и вдигането на сгради, които ще се обитават постоянно. Контролът по строенето в горите ще бъде осъществяван от три министерства - на строителството, на земеделието и на околната среда. Мерките по незаконните строежи ще взема Националната дирекция па строителен надзор, по подадени от лесничействата сигнали. /"24 часа"/


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ

  Издигат зетя на Йордан Соколов за кмет на София
  Повечето днешни вестници извеждат на първата си страница новината, че късно в понеделник Христо Михайловски, зам.-министър на търговията е бил номиниран за съперник на Стефан Софиянски от седми клуб на СДС в община "Средец". Според участник в събранието зад кандидатурата му стоял Градският съвет на СДС и Евгений Бакърджиев. Вицепремиерът заявил обаче преди дни, че неговият кандидат е Софиянски и че няма информация за друг кандидат. Михайловски е заявява за "Монитор", че не е знаел за предстоящото издигане на кандидатурата му, не е присъствал на събранието на 31 май и затова не си е направил отвод.
  Д-р Николай Николов, шеф на сините общински съветници, коментира: "Дали кандидатурата на Михайловски е издигната официално и дали са спазени процедурите, ще стане ясно в петък (4 юни)". Това е срокът за изпращане на протоколите с предложения за градоначалник на столицата в областния съвет.
  Допреди година Михайловски беше в управата на Столична общинска банка, но напуснал изненадващо.Според осведомени не успял да се сработи с шефа й Любомир Павлов. Зетят на Соколов се прочу, след като се разбра, че е участник в 4 директорски борда. Напусна повечето, за да има мир сред министрите, като си запази участието в този на "Булгартабак". /"Монитор", "Новинар", "Сега", "Труд", "24 часа"/

  СДС отстъпи на партньорите си за местните избори
  След заседанието на НИС вчера СДС е приел част от исканията на партньорите си в ОДС относно промените в избирателния закон. Сините са се отказали от провеждането на кметските избори в един тур и от коалиране на централно равнище. Това означава, че партиите в ОДС няма да разпределят квоти предварително и местните централи самостоятелно ще издигат своите кандидати за кметове и общински съветници.
  Финансовият министър Радев е уточнил, че щом партиите ще имат отделни листи и кандидати, тогава и финансирането ще е отделно. Там, където ВМРО или Народен съюз подкрепят кандидат на СДС, общинската организация на СДС ще плаща предизборната кампания от собствения си членски внос и от даренията, които получи. Подкрепените от СДС кандидати на Народен съюз или ВМРО пък ще си плащат сами предизборните изяви.
  Според Екатерина Михайлова отказът от някои от промените в закона е жест на лоялност към партньорите на СДС. Освен това ще позволи на вицепремиера Бакърджиев по-бързо да внесе проекта за избирателен закон в парламента, след като го съгласува обаче с коалиционните партньори на СДС от правителството (Веселин Методиев и Венцислав Върбанов)
  Проф. Александър Джеров, председател на Демократическата партия, е на мнение, че СДС би трябвало да изчака позицията на Народен съюз по решението си, тъй като е взето едностранно, а СДС и НС са равнопоставени в коалицията.
  Очаква се поправките в избирателния закон да редуцират минимално броя на общинските съветници - между 15 и 30%. /"24 часа","Монитор", "Сега", "Труд"/


СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  Променят здравните осигуровки за деца
  Днес надзорниците на Националния осигурителен институт (НОИ) ще приемат промени в закона за здравното осигуряване. Парите за здравно осигуряване на децата ще се внасят поравно от родителите, а не както беше предвидено досега - от родителя с по-голяма заплата.
  За първо дете всеки от родителите ще плаща половината от 10% от здравната вноска, която за тази година е 6%, а за всяко следващо дете - половината от 5% от здравната вноска.
  Така двамата родители ще плащат 1140 лв. за първо дете и по 570 лв. за всяко следващо, ако взимат по 190 000 лева, колкото е средната заплата в страната сега.
  От първи юли всеки родител ще внася и 3% като здравна осигуровка за себе си. Останалите 3% ще дава работодателят му.
  Работодателите ще внасят по 3% върху обезщетението, което се дава за платено майчинство. При неплатения отпуск за отглеждане на дете те ще внасят здравна осигуровка на детето в размер на 3% от 70% от минималната работна заплата.
  Съгласно закона НОИ трябва да събира здравните осигуровки. Институтът ще може да налага запор върху сметките на неиздължилите се фирми./"Сега"/

  Трима миньори са пострадали в мина "Черно море", съобщава в-к "Новинар". Миньорите са били притиснати от 3 откачили се вагонетки в рудник "Сейменлийски".


  ИКОНОМИКА

  ЕС вдигна забраната за внос на наши агнета
  Шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба е съобщил, че България вече може да продава живи животни в страните от ЕС. Забраната беше наложена преди 3 години заради шапната епидемия. Животновъди коментират, че Европа е премахнала ограничението след като са минали великденските празници, когато е основният износ на български животни. /"Стандарт", "Новинар", "Дума", "Демокрация"/

  Три фирми остават в наддаването за 75% от авиокомпания "Балкан"
  От Агенцията за приватизация /АП/ съобщават, че са избрани три фирми, с които преговорите по продажбата на авиокомпанията ще продължат. Това са израелският консорциум "Зееви груп" - има собствена корабна компания, немската "Улрих Бентелер" - със сериозни инвеститорски интереси у нас, и Руски авиационен консорциум - производител на самолети. Нито една от трите фирми не е пряко свързана с авиопревозите на пътници или товари, съобщава в-к "Пари", това се отнася и за отпадналите две фирми. Офшорните компании "Дейта контрол" и "Еър рент" не са успели да подобрят офертите си или не са представили гаранции за финансиране на сделката и затова е прекратено участието им в преговорите за покупка на националния ни превозвач. Основните изисквания към тримата останали кандидати ще са да поемат борчовете на "Балкан" от близо 70 млн. долара, да инвестират в обновяване на самолетния парк на компанията и да я запазят като носител на националния ни флаг. Няма обявен срок за избор на купувач и подписване на договор. Финансовият министър Радев предупреди, че ако до 30 юни авиокомпанията не е с нов собственик, тя ще бъде обявена в ликвидация. "Новинар" припомня, че досега АП е правила 2 неуспешни опита да приватизира "Балкан". /"Стандарт", "Новинар", "24 часа", "Дума", "Пари", "Демокрация"/

  Шести блок на АЕЦ спря заради повреда
  От пресслужбата на атомната централа съобщават, че VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил изключен вчера от енергийната система на страната поради авария в турбопитателна помпа, която е част от системите на блока. От вчера екипи извършват ремонт на помпата. Очаква се енергоблокът да бъде пуснат в експлоатация до днес вечерта. От АЕЦ уверяват, че няма никакви рискове за ядрената и радиационната безопасност. /"Стандарт", "Новинар", "Демокрация"/

  "Галенит" - Кърджали е обявен за купувач на "Горубсо" - Кърджали
  Одобрена е офертата на "Галенит" за покупка на "Горубсо". Тя е за придобиване на 80% от капитала на дружеството. Най-късно до 10 юни ще бъде подписан и приватизационния договор. "Галенит" е учредено от 314 работници и служители на "Горубсо". Уставният му капитал е 55 млн.лв. /"Новинар", "Пари"/

  БНБ не е емитирала монети през първото тримесечие на тази година
  Справка за емисиите на БНБ показва, че централната банка е спряла сеченето на монети от януари. В края на март книжните пари в обръщение са били за 2675.9 млрд.лв., което е с 160.5 млрд.лв. повече отколкото в началото на годината. Увеличението е за сметка на банкнотите с номинал от 50 хил. и 1000 лв.. Намалели са банкнотите от 500 и 10 000 лв.. /"Стандарт", "Новинар", "Пари", "Демокрация"/

  Валутата в борда се е увеличила с 6,5 млрд. лв.
  Наличните парични средства в чуждестранна валута в борда са се увеличили с близо 6,5 млрд.лв. през последната седмица по данни от баланса на управление "Емисионно" на БНБ. Към 28 май валутата в централната банка стигна 925 млрд.лв. /"Стандарт"/

  Брикетите поскъпват с 30%
  От 1 юли тон брикети ще струва 48 хил.лв., вчера е съобщил шефът на единствената в нашата страна брикетна фабрика в Гълъбово. Новата цена се формира от повишени производствени разходи. Големи количества непродадена продукция води до свиването на производството на брикети.
  От комитета по енергетика обявяват, че кафявите въглища също ще поскъпнат с 30% от 5 юли. От същата дата влизат в сила  и новите цени на парното и тока. Гигакалорията ще поскъпне с 15%, а средната цена на тока - с 10%. /"Стандарт", "24 часа", "Дума", "Демокрация"/

  Поредната смяна на правилата в приватизацията ще обърка съвсем купувачите
  В анализа си под заглавие "Министрите послъгват за приватизацията" в-к "24 часа" коментира досегашната приватизационна политика на правителството и предстоящото закриване на Агенцията по приватизация.
  Като основен фактор за зациклянето на програмата се сочат нереално високите начални цени на българските предприятия (случаите с "Химко" - Враца, авиокомпания "Балкан"). Сега се очакват платежоспособни купувачи на БТК и "Нефтохим" Само че чуждите компании смятат, че не си струва да се плащат баснословни суми за предприятия, чиито машини са на средна възраст 22 години и се нуждаят от десетки милиони долари инвестиции.
  Смяната в правилата - приватизация чрез ликвидация - не отприщи продажбите за 1 долар. Този метод, който можеше да бъде използван още в началото на раздържавяването, сега не дава резултат, защото междувременно държавните заводи успяха да натрупат 7,7 трилиона лева дългове, изяждайки 1/3 от брутния вътрешен продукт на страната ни за 1998 година. А никой не желае да купува дългове, със съмнителна възвращаемост на инвестициите си.
  Според данните досега са частни около 30% от държавните активи, от тях 12% са от масовата приватизация. Напомня се, че още толкова от активите не подлежат на продажба - БДЖ, НЕК, АЕЦ "Козлодуй", пристанища, летища, газопроводи, тръбопроводи. Така накуп се отчита, че за продан остават още около 30% от държавните активи. Но зад тях се скрива почти 70% от икономиката на България.
  В четирите най-големи министерства - промишленото, земеделското, строителното и търговското има общо 1097 предприятия, чийто мажоритарен собственик е държавата. Защо тогава министрите настояват Агенцията за приватизация да ги упълномощи те да продават нейния пай? Според Александър Божков - за да има по-голяма координация и по-голяма отговорност. Но тази поредна (поне десета промяна) в правилата на раздържавяване ще затрудни още повече инвеститорите, карайки ги да обикалят от министерство в министерство. Така, вместо да концентрира отговорността, замисляната промяна може съвсем да я размие, коментира авторът. /"24 часа"/

   


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"