ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
2 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с ЕС | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Армия | Парламент | Политически партии и организации | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Управляват ни олигарси с безконтролна власт, заяви бившият вътрешен министър Бонев.

 • Според финансовия министър Радев Бонев явно е решил окончателно да се омаскари.

 • Бонев харесван от сини и червени, сочи изследване на НЦИОМ за май.

   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • Среща на Клинтън с Ехуд Барак в Лисабон.

 • Русия обяви край на военната операция в Чечения.

 • Путин предлага на САЩ съвместна противоракетна отбрана.

   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • В Черна гора беше убит близък сътрудник на президента Джуканович.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С ЕС
   

 • Главният преговарящ Божков смята, че България е в челото на кандидатите за членство в ЕС

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Българските медици в Либия са били изтезавани за смяна на своята вяра.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Президентът Стоянов потвърди, че в българското бюро в Прищина ще работят дипломати от Белград

 • Назрява скандал с Кипър заради офшорните фирми.

   
   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Почина Петър Младенов, първият български президент

 • Президентът Стоянов изложи в парламента своите аргументи за 9 месеца служба за всички донаборници

 • "Антимафия" обмисля промени в наказателня кодекс.

 • Правителството предложи вчера на президента Стоянов да издаде указ за освобождаването на полк. Вячеслав Димитров от длъжността директор на служба "Гранична полиция".

 • Лидерите на ДПС и БСДП се срещнаха вчера в парламента.

 • Премахват се осем ограничителни режима.

 • Цената на природния газ се увеличава със 17,% и става 268 с ДДС за 1000 куб. м, реши кабинетът
   

     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ  В БЪЛГАРИЯ
   
  Управляват ни олигарси с безконтролна власт, заяви бившият вътрешен министър Бонев
  Да възстановим демокрацията, призова снощи бившият вътрешен министър Богомил Бонев на дискусията "Морал и професионализъм в политиката", организирана от столичната организация на движение "Гергьовден".Темата на дискусията и участието на бившия вътрешен министър са идея на движението. "Решихме да поканим Бонев, защото той е най-противоречивият човек в страната по отношение на морала и политиката", обясни председателят на софийския клуб Слави Кашеров. Според самия Бонев тази оценка е комлимент за него. "Конформистите не предизвикват противоречиви оценки за себе си, а аз не искам да съм конформист", каза той пред "Монитор".
  Повявата на Бонев бе очаквана от повече от 100 души, пише "Труд". Сред тях бяха депутати от СДС, проф. Иван Славов, Аспарух Панов, Стоян Денчев, Кирил Дунев, Красимир Райдовски, десетки журналисти, политолози и социолози. В началото бе направен кратък портрет на Бонев по вестникарски публикации. След това от "Гергьовден" му подариха сборник от въпроси, които се задават преди изповед. След шеговитото въведение думата взе Бонев. Около 10 минути той критикува морала на управляващите.
  Според Бонев в днешна България властта е безконтролна, собствеността не е раздържавена, икономиката не е пазарна, държавните медии се държат като в-к "Демокрация".
  Страната на практика сега се е върнала там, откъдето тръгна преди 10 години, смята бившият шеф на МВР. Единствената демократична промяна били частните електронни медии, които не се страхуват, че ще им бъде отнет лицензът.
  Затова Бонев е на мнение, че призивът на премиера Костов "да спасим крехката демокрация" е лицемерен. Преходът от тоталитаризъм към демокрация ражда пнякога олигархия, която употребява властта си за тиранично управление, каза Бонев. Точно на този етап е според него управлението в България. То разполагало с безконтролна власт, поради което се опитвало да манипулира останалите власти, включително прокуратурата.
  Това, което всъщност трябва да правим, е да възстановим демокрацията, призова Бонев.
  Според бившия шеф на МВР след конференцията СДС е започнал бърза приватизация, която напомня за времето на Виденов, но в повечето сделки имало нередности. С бясна скорост се приватизиррат ВЕЦ-овете, не стои ли зад това кръгът "Олимп", попита Бонев. Според него имало тясна връзка между СДС и наскоро приватизираната Хебросбанк. Бившият министър обяви още, че Иван Костов и шефът на МВР Емануил Йорданов се опитват да култивират търпимост към корупцията.
  "Нека Иван Костов да попита първо президента Стоянов кого конкретно е имал предвид, когато пръв заговори за корупцията на управляващите. След това да попита и Иван Костов кои точно личности е имал предвид, когато говори за корупцията пред коференцията на СДС в края на февруари". Така Бонев отговори вчера по "Дарик" радио на поканата на шефа на Контролния съвет на СДС Иван Куртев да посочи имената на депутатите и членовете на политическите кабинети на управляващите, които според него правят далавери в приватизацията и при финансирането на партията.
  Според Бонев Иван Куртев трябва да попита още: кой финансира двете РМД-та, избрани за купувачи на ВЕЦ-овете "Сандански" и "Пирин". А също и да разбере колко далече от реалната стойност е оценката на централите.
  Да попита имало ли е през последните 3  години в Хебросбанк незаконни сделки със ЗУНК-ове, добави Бонев. И на чии разноски през октомври 1998 г. група от Пловдив, включваща кмета Гърневски, сини общини и депутати, са прекарали 10 дни в САЩ?
  "Имам данни, че сигнали за източване на Хебросбанк са били подавани до Йордан Соколов/ шеф на НС/, Муравей Радев /финансов министър/, Екатерина Михайлова /шеф на ПГ на СДС/ и неколкоктартно до премиера Костов. Нека Куртев ги попита, получавали ли са сигнали за източване на банката, правили ли са проверки по тези сигнали. Аз говора за умишлено източнване на банката от длъжностни лица, близки до СДС", каза Бонев.

  Според финансовия министър Радев "Бонев явно е решил окончателно да се омаскари". "Нелепа измислица е, че съм ходил на издръжка на Хебросбанк - никъде не съм ходил в САЩ или където и да било на земята за сметка на Хебросбанк". Това каза в защита в същото предаване по "Дарик" радио министър Радев. Той добави: Да, ние бяхме сезирани за неизгодни сделки със ЗУНК-ове, но предадохме случая на следствието и прокуратурата. Какво по-нататът е станало аз не знам, защото банката е в крайната фаза на приватизацията. Но това, че изпълнителният директор е бил мой съсед въобще не е гаранция, че това, ако е виновен, няма да го съдят. И искам друго да ви кажа  - аз имам много съседи, и някои от тях са в затвора.
  Голословно е твърдението на Бонев, че Хеброскбанк е източвана от лица, близки до СДС, защото тя успя да стъпи на краката си след голямата банкова криза, каза министър Радев.
  "Съжалявам, че смятах Бонев за приятел, сега се е омаскарил до гушата с простотия. Този човек вече е загубил моето уважение отдавна, просто го съжалявам това момче", коментира финансовият министър думите на бившия си колега в министерството, информира "Монитор".
  Пред "Нова телевизия" късно снощи ексвътрешният министър Бонев е заявил, че може и да се върне в МВР, "за предпочитане е това да стане с едно синьо правителство. Преди това в интервю за радио "Свободна Европа" той заяви, че ако Иван Куртев имал искреното желание да се запознае с факти за корупцията, трябвало да се спази йерархията - да се обърне към президента, след това да говори с премира Костов какво е имал предвид в доклада си пред националната конференция на СДС. В противен случай излизало, че цялата акция е твърде лицемерна, цитира думите му в-к "Труд".

  Бонев харесван от сини и червени, сочи изследване на НЦИОМ за май
  Бвишият шеф на МВР Бонев е харесван и от членове на СДС, и от тези на БСП, и от евролеви. Това сочат данните на НЦИОМ от изследване на общественото мнение прем май т. г.
  Бонев има одобрението на 44,9%. От тях 40% са от СДС, 55% от БСП, 51% от Евролевицата. Бившият вътрешен министър е сред личностите с най-висок рейтинг. Пред него са столичният кмет Софиянски, цар Семеон Втори, Любен Дилов - син.
  Само за месец с цели 9% е нараснало неодобрението към премиера Костов, към парламентарния шеф Соколов  -  6%, докато при президента Стоянов то е паднало с 1%.
  Ако скоро има избори, 21,8% от българите ще гласуват за СДС, 17,2% - за БСП, 3,5% - за "Гергьовден", 2,9% - за Евролевицата, 2,7% - за ДПС, сочи изследването. Най-голям обаче е процентът на българите, които не биха гласували - 38,8%.
   

   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  В Черна гора беше убит близък сътрудник на президента Джуканович
  В Подгорица, столицата на Черна гора, беше убит Горан Зугич, съветник на президента Мило Джуканович по въпросите на сигурността. В Черна гора смятат, че убийството е свързано със сръбските тайни служби. Зам.-председателят на черногорския парламент Рифат Растодер заяви, че това бе класическо мотивирано убийство с всички характеристики на серията убийства в Сърбия. Той окачестви убийството като директен и отчаян опит за прехвърляне на сръбската политика на убийства в Черна гора и за създаването на условия за налагане на извънредно положение и диктатура от режима на Милошевич. /"Стандарт", "Пари", "Демокрация"/

   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Почина Петър Младенов, първият български президент
  На 31 май вечерта почина Петър Младенов, първият български президент, на 64 години. От години той страдаше от сърце и имаше два байпаса на сърцето, поставени му през 1986 г. в Хюстън в САЩ. Той оглави БКП и държавата след пленума на БКП на 10 ноември 1989 г., на който беше свален Тодор Живков. Младенов ще бъде погребан с държавни почести, въпреки че в Закона за държавния протокол няма изискване бившите президенти да получат такива почести. Съболезнователни телеграми до семейството са изпратили както президентът Стоянов, така и премиерът Костов, от Народното събрание и ръководството на БСП. Всички отбелязват неговия безспорен принос за промените, които настъпиха в България след 10 ноември 1989 г. Днес всички вестници отделят поне страница за живота и дейността на Петър Младенов. Всички признават неговия принос както за 10 ноември, така и в момента, когато подава оставката си. "Демокрация" на управляващите не забравя да отбележи, че е бил 18 години външен министър и номенклатура, но признава заслугата му за извършените промени в страната. Независимият печат отбелязва голямата му заслуга да се извиси над партийните страсти и да търси национално отговорни позиции. В този смисъл е и последното му интервю, в което той смята, че България трябва да бъде в добри отношения не само с НАТО, ЕС и САЩ, но и със своите съседи, с Русия, Украйна и други страни като акцентива преди всичко на своите национални интереси.
  Петър Младенов ще остане за историята като една от най-силно изявилите се личности сред българския политически елит в един от най-трудните за страната периоди. Тази оценка се споделя по страниците на вестниците от почти всички видни български политици. /"Омда"/

   
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   

  Отношения с ЕС
   
  Главният преговарящ Божков смята, че България е в челото на кандидатите за членство в ЕС
  Вчера във Варна главният преговарящ с ЕС Александър Божков отчете, че България е в челото на страните - кандидатки за членство в ЕС по хармонизиране на законодателството с европейското. Според него 67% от българското законодателство вече е напълно хармонизирано с това на ЕС. От общо 35 глави България започна преговори по 6 глави, а 4 от тях вече са затворени. Хармонизирането на законодателството обаче е първата стъпка, която трябва да бъде последвана от тотална промяна в институциите, които да следят за спазването на европейските закони, въпреки съпротивата на чиновниците, предупреди Божков. България ще трябва да плати 8 млрд. евро за въвеждането на евронормите по отношение на екологията. Държавното задължение е 2 млрд. евро., а останалите 6 млрд. евро ще трябва да инвестира самият бизнес. Всеки български гражданин трябва да осъзнае необходимостта от известни жертви сега, за да сме по - добре в бъдеще, категоричен беше Божков. /"Пари", "Монитор"/

   
   
  ****
  Отношения с арабските страни
   
  Българските медици в Либия са били изтезавани за смяна на своята вяра
  Вчера след срещата на българският консул в Триполи Емил Манолов със задържаните по СПИН - скандала български медици в Либия стана ясно, че те са били жестоко изтезавани, за да направят самопризнания. Върху тях е бил оказван и силен натиск, за да сменят своята вяра с мюсюлманската. В затвора те са били лишени от питейна вода и добра храна Не им е била осигурена и разходка извън килиите. Здравословно са добре с изключение на д - р Здравко Георгиев, който не изглежда добре. Консулът е поискал от либийските власти да осигурят медицинска помощ за него.  На срещата не е бил допуснат адвокат Шейтанов. В интервю за в - к "Новинар" адвокат Бизанти казва, че ще поиска ново, последно отлагане на делото. Той изразява увереност, че адвокат Шейтанов ще бъде допуснат до съда да произнесе своята защитна реч. Според него процесът ще продължи само един ден. Вчера правосъдният министър Теодосий Симеонов каза, че либийската страна пуска було върху всичко, свързано с процеса. Зам.-министърът на външните работи Марин Райков вчера се срещна с либийския посланик Фарадж Саклюл, на когото е изразил силното безспокойство на българската страна от мълчанието на Либия след 4 български ноти Той е изразил и възмущението на българската страна от казаното от съветника в посолството Милад Кара, което създава впечатление за предварително взето решение по предстоящия процес.
  Вчера премиерът Ива Костов каза, че са изчерпани всички възможности и не можем да искаме нищо повече от справедлив процес. Според него няма връзка между СПИН - процеса и спирането на полетите на авиокомпания "Балкан". Транспортния министър Антони Славински отбеляза, че до Либия ще бъде отпарвено официално питане относно прекратяването на полетите. Той прогнозира , че в най - скоро време тези полети ще бъдат възобновени, а двустранните отношения ще бъдат запазени. Според президентът Петър Стоянов няма опасност за дипломатическите отношения между Либия и България заради процеса срещу българските медици. Мисля, че оттук нататък нашата политика трябва да бъде много дозирана и в никакъв случай да не стига до крайности, каза Стоянов. В - к "Новинар" предлага и мнението на Емил Узунов, съпруг на една от задържаните в Либия медицински сестри. Той разкрива, че след задържаните на жена му е имал възможност да я посети в затвора многократно. Той още тогава е писал до посолството в Триполи, че затворниците ни са измъчвани. Изразява своето недоволство от работата на външно министерство и заплашва да направи големи разкрития, ако съпругата му бъде осъдена. /"Стандарт", "Монитор", "Сега", "Новинар"/
   
   
   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  Президентът Стоянов потвърди, че в българското бюро в Прищина ще работят дипломати от Белград
  Вчера в кулоарите на парламента президентът Стоянов потвърди пред журналисти, че България няма да изпраща свой специален представител в Прищина, а се разглежда възможността за изпращане на български дипломат от посолството в Белград, който да реализира мисия в Прищина, но все още нищо не е решено окончателно. Външният министър Михайлова също потвърди тази информация. Окончателната форма на представителството още не е уточнена, каза Михайлова. Българските дипломати от посолството в Белград щели да се грижат за българския военен и полицейски контингент в Косово, отбеляза тя като изтъкна, че такива представителства вече имат Турция и Гърция. /"Стандарт", "Монитор"/

  Назрява скандал с Кипър заради офшорните фирми
  Финансовият министър на Кипър Тагис Клиридис е заявил, че "Прецедент в международната практика ще бъде, ако България премахне едностранно спогодбата с Кипър за избягване на двойното данъчно облагане, без да са водени преговори." Той е заявил това преди няколко дни в парламента на Кипър.
  Искра Славчева от Главна данъчна дирекция вчера заяви, че "Ще уведомим Кипър за отмяната, когато решението излез в "Държавен вестник". Тя уточни, че проект за нова спогодба вече пътува към Кипър. Според нея България не е длъжна да преговаря с ответната страна, преди да отмени спогодбата, още повече, че през 1998 г. е изпратено писмо до Кипър за намерението за отмяна на спогодбата. Тагис Клиридис каза, че "не сме говорили за отмяна на спогодбата от юни 1996 г. досега." /"Сега"/

   
   
   


   АРМИЯ
   
  Президентът Стоянов изложи в парламента своите аргументи за 9 месеца служба за всички донаборници
  Вчера в парламента президентът Петър Стоянов изложи своите аргументи за ветото си за приетата от депутатите поправка за 6 месеца служба за висшисти и 9 месеца за всички останали. Той защити своята стара теза за 9 месеца служба за всички, без разлика от образованието им като отбеляза, че това е и позицията на ГЩ и Министерството на отбраната. Според Стоянов не трябва да се отнема правото на младежите с висше образование да бъдат утрешния елит на държавата. Това ще стане, ако те не бъдат поставени в привилигировано положение спрямо останалите донаборници. Националният елит не се създавал с дипломи, а с формирането на мъжки характер, отговорност към обществото и към държавата. По-късата служба била неприемлива за традиционната българска нравственост и злепоставяла политическия морал. Останалите мотиви на Стоянов бяха свързани с намаляване на боеспособността на армията и с нарушаване на синхрона на подготовката. Стоянов посочи в полза на своите аргументи и срока на службата сред други страни - кандидатки за членство в НАТО, където службата е 9 месеца - Унгария, Словакия и Македония.
  От направените изказвания след речта на президента от страна на различните парламентарни групи може да се направи следната равносметка: против ветото на Стоянов ще гласуват БСП, Евролевицата и Народен съюз; ДПС и ОНС ще се въздържат, а от СДС ще гласуват по съвест. В СДС не е взето политическо решение за вота и всеки ще може да гласува според собствените си разбирания. По всяка вероятност ветото на президента ще бъде отхвърлено при този баланс на силите. /"Стандарт", "Сега", "Новинар"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  "Антимафия" обмисля промени в наказателния кодекс
  Комисията "Антимафия" събира предложения за промени в прясно ремонтирания Наказателно-процесуален кодекс, научи пресата след вчерашното заседание на комисията, свикано заради разправията между полиция и следствие /*справка в бюлетина от 1 юни/. Депутатите поискали от шефа на спецследствието Рашков и директора на полицията ген. Василев да представят вижданията си за промени в НПК. Поправки иска и главният прокурор Филчев, най-вече за ограничаване на съдебния контрол.
  "Скандал няма", са обяснили на излизане участниците в заседанието, но основните действащи лица /Рашков и ген. Василев/ са си тръгнали видимо ядосани, пише "Труд". Парламентарният шеф Соколов започнал да се кара на Рашков за публичната му реакция срещу доклада на ген Василев, че полицията е задръстена от 48 000 неприкрлючени следствия. Рашков не приел да го мъмрят. Той отхвърлил констатациите в доклада. А според главния прокурор тия 48 000 дела трябвало да се върнат там, откъдето са дошли". Самият Филчев си тръгнал без да дава изявления за пресата, както и Соколов.
  Когато се приемаше законът, опозицията предложи висящите следствия да се довършат от следователите, но мнозинството не прие, са припомнили депутати. Министрите Бонев и Гоцев са обещали успех на кампанията, сега обаче много полицейски преписки се преобразуват в следствия, защото полицията не се справя, пише "Труд".
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Правителството предложи вчера на президента Стоянов да издаде указ за освобождаването на полк. Вячеслав Димитров от длъжността директор на служба "Гранична полиция". Това съобщи пресслужбата на правителството. Мотивите са, че полк. Димитров е подал рапорт за песнсиониране.
  По същото време президентът Стоянов заяви в кулоарите на парламента: "За съжаление още не са ми предложили кандидатури за шефове на Гранична полиция и жандармерията. Според държавния глава това трябва да стане следващата седмица.
  Преди началото на редовното заседание на кабинета шефът на МВР Йорданов отговори с "Не!" на журналистически въпроси дали ще има промени в Гранична полиция. След заседанието той не е коментирал въпроса пред представителите на пресата. Освобождаването на порк. Димитров бе тема на едночасов разговор в сряда 27 май,  между министър Йорданов и парламентарния шеф Соколов.
  Порк. Димитров оглави "Гпанична полиция" преди 2 години. Освобождаването му било заради близки отношения с Богомил Бонев, са заявили "запознати" пред "Труд".
  З априемник на порк. димитров се спряга заместникът ме по оперативно-издирвателната дейност полк. Кирил Кирилов. Междувременно със заповед на МВР-шефа досегашният началник на служба "Оперативно-техническа информация" полк. Светозар Спасов става зам.-директор на НСБОП. Мястото му ще заеме шефът на служба "Свръзки" полк. Арангелов.     ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  Лидерите на ДПС и БСДП се срещнаха вчера в парламента
  Лидерите на ДПС и БСДП се договориха заедно да търсят решения на социалноикономическите проблеми в страната.  Те се срещнаха вчера в парламента.
  "За нас е чест да се срещнем с БСДП и д-р Дертлиев", каза лидерът на ДПС Ахмед Доган. Той сърдечно прегърна доктора и го нарече и го нарече "патриарх на българските социалдемократи и демократи". БСДП е единствената партия, на която вярвам, заяви Доган. Но за общи листи и споразумения щяло да се мисли по-късно.
  "Партиите ни са много близки, те бяпа партньори в създаването на етническия модел", каза почетният председател д-р Дертлиев. "Ще управляваме заедно", добави той.  
   


  ИКОНОМИКА
   
  Природният газ скача със 17,5%
  Цената на природния газ се увеличава със 17,% и става 268 с ДДС за 1000 куб. м, реши кабинетът вчера. Министрите не приеха искането на Булгаргаз" за поскъпване с 22%.
  Природнят газ скача заради скъпия долар и повишената от 1 април с 16,3% доставна цена на газа, която шефът на "Газпром" Рем Вяхирев отказа да намали. Цените на парното обаче ще останат замразени до април 2001 г., съобщи финансовият министър Радев.
  "Булгаргаз" планира загуба от 30 млн. лв. т. г. заради цената, в която е включена минимална надценка само от 0,714% или 1,58 лв. на 1000 куб. м.
  За да не загинат предприятията заради новата цена, кабинетът е предвидил мерки за реанимация, но при определени условия. За фирми, които са изрядни данъкоплатци и над 30% от продукцията им е  за износ, е предвидено връщането на данъчния кредит по ДДС да става за месец. Сега ускорената процедура за възстановяване е 45 дена. Мерките са предвидени главно заради торовите заводи, които използват газа за суровина. Шест завода за порцелан и фаянс преди ден предупредиха, че вдигането на цените ще доведе до затваряне на мощности.
  "Газпром" ще доставя" природен газ на предприятията в България, заобикаляйки държавната "Булгаргаз". Кабинетът реши да либерализира пазара на газа, за да могат фирмите свободно да договарят количества газ в рамките на планираните за годината количества. Това ще е пак руски газ, но освен "Булгаргаз" доставчици ще са "Топенерджи" - 100% собственост на "Газпром", "Овергаз", в което руският гигант държи 50% и руско-германското дружество Ви Ай И И, където мажоритарен собственик пак е "Газпром".
  Винаги е добре, когато има конкуренция, коментира либерализацията на доставките шефът на фаянсовия завод "Хан Аспарух" - Исперих, Спас Шопов. Потреблението на суровината в България пада, така че доставчиците ще трябва да се конкурират в цената. Надавяме се и на условия за разсрочено плащане, каза той.
   
   

     


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"