ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

2 март 1999 г.

 

Световните новини

АОК поканена за преговори в САЩ. ЮНПРЕДЕП приключи мисията си в Македония. Посещение на Олбрайт в Китай.

Преглад на печата

Премиерът Костов заяви, че ЕС не помага на България и подложи на критика досегашната политика на съюза.
Президентът Стоянов смята, че изявленията на вицепремиерът Шешел са несериозни.
Предвижда се депутати от България, Румъния, Унгария и Македония да посетят Белград и Прищина преди новата среща във Франция на 15 март.
От 1 март българските стоки в Русия ще бъдат внасяни с 25% по-ниски мита.
 
 

Премиерът Костов заяви, че ЕС не помага на България и подложи на критика досегашната политика на съюза.
Вчера в интервю за агенция Ройтерс премиерът Костов заяви, че ЕС не помага на България да се присъедини."Идеята за членство на България може да бъде изоставена, ако страната не започне преговори през 2001 г. Нашата цел е да получим покана за преговори през 2001 г. България на всяка цена трябва да започне преговорите по присъединяването през 2001 г. Обществато няма да посрещне с ентусиазъм цели, отложени с 15 - 20 години. Няма общество, вярващи в такива цели", декларира Костов. Според него ЕС  е разделило асоциираните страни на фаворити и аутсайдери. "Европа раздели страните на групи и оказа голяма помощ на държавите от първата група. Към тях потекоха инвестиции, постигнат бе и икономически прогрес. Но Европа не направи нищо или съвсем малко за България и аз искам да кажа това съвсем ясно, отбелязва Костов. ЕС е вторият кредитор на България, според Костов, след МВФ и финансовата помощ за България покрива само изплащането на главницата от външния дълг от 10 млрд. дол. "Може ли България да прогресира в тази ситуация?. Според мен разбирането на българските проблеми не е на необходимото равнище" Премиерът отдели специално внимание на искането на ЕС за закриване на двата реактора на АЕЦ  Козлодуй - "Агресивното искане да се закрие централата ще ликвидира дори малката конкурентноспособност, която има страната ни в момента. Какво ще остане от българската икономика?. Това е продължителен безсмислен диктат. Как да влезем в Европа по този начин? и продължава. "Самият съюз има твърде смътна идея какво трябва да стане след първата вълна на разширяване. Започвам да се питам дали Европа си е изяснила какво точно иска с разширяването. Каква е идеята за разширяване? В момента ние сме в безтегловност".
По външната политика Костов заяви: "Косовската криза е най-големият проблем на България и излага на голяма опасност реформите у нас. Най-големият ни проблем е външен, Югославия е нашият проблем, косовската криза, войната в Косово - това е нашият проблем. Според Костов чуждите инвеститори са скептични по отношение на България заради общата нестабилност на Балканите. "Как европейците могат да видят, че положението в България е добро, като гледат на него през призмата на пожара в Косово? Как могат да разберат, че България е демократична страна със силно и стабилно правителство и с икономическа стабилизация и разтеж? За България най-страшният кошмар са въздушните удари на НАТО срещу Югославия, защото това ще означава ново ембарго и ново прекъсване на вързките между България и ЕВропа. За Милошевич той казва: "Основното нещо е да се прескочи автократичната фигура, която говори от името на Югославия, защото в момента всички стоят и чакат  какво ще каже този човек в Югославия"
/"Стандарт"/
В-к"Дума" публикува материала "Не обвинение, а диагноза". Отбелязва се, че Костов не приемал насериозно шовиниста Шешел, но се питал, кой ли ще му отговори у нас. Ето, ние сме готови да отговорим. Но не на Шешел, а на самия български премиер. И ще му повторим и потретим, че ако не е дорасъл и не се е доучил за министър-председател, това формулираме не като обвинение.. А като диагноза...Сиреч, когато отправя предупреждения към България и други съседни страни, това той прави в качеството си на един от ръководителите на сръбското правителство. За съжеление Иван Костов е възприел хулигански тон не само в пререканията си с българската опозиция, но и с международните ни партньори".
 

Президентът Стоянов смята, че изявленията на вицепремиерът Шешел са несериозни.

Вчера президентът Петър Стоянов декларира за медиите, че изявленията на сръбския вицепремиер и лидер на националистическата  Радикална партия Воислав Шешел, засягащи България, са несериозни и незаслужаващи внимание. Думите му, според Стоянов, не могат да бъдат повод за официална позиция или за нота от българска страна. Стоянов обясни още, че идеята да се подарят танкове на Македония не е възникнала спонтанно по време на посещението на Любчо Георгиевски, а е била обсъждана от доста време./"Демокрация"/
В-к "Труд" с голямо заглавие съобщава, че "НАТО ще ни пази от Сърбия". Вестникът се позовава на анонимен дипломат от НАТО, който е заявил, че България има правото да поиска спешно заседание на Съвета на НАТО, ако сметне , че съществува заплаха за нейната национална сигурност.. Ние вече уверихме българското правителство, че ако страната ви бъде нападната от Югославия, няма да стоим и да гледаме със скръстени ръце".
Председателят на Комисията по външна политика в парламента Асен Агов заяви, че "Г-н Шешел е вицепремиер на Югославия и в крайна сметка неговите думи не могат да не тежат от позицията на поста, който той има".
В-к "Труд" публикува мнението на експрезидента Желев, който заявява, че "балканските войски под каквато и да е форма - дори като транспортни или медицински поделения - не бива да участват във военни действия".
Вчера парламентарната група на опозиционната Демократична левица оповести декларация, че БСП е обезпокоена от възможността при решаването на косовския конфликт да се стигне до споразумения, ангажиращи пряко България в събития, които с дълготрайни  последствия да изложат на риск националната сигурност.
 

Предвижда се депутати от България, Румъния, Унгария и Македония да посетят Белград и Прищина преди новата среща във Франция на 15 март.

На 26 февруари министърът на външните работи Михайлова в телефонен разговор с Юбер Ведрин е лансирала идеята депутати от България, Румъния, Унгария и Македония да посетят Белград и Прищина до 15 март, когато ще започне втория кръг от разговори между албанци и сърби във Франция. Вчера Михайлова и Агов са обсъждали този проблем. Агов заяви, че вече има съгласието на парламентите на Унгария и Македония и се очаква това от Румъния, което ще се забави поради участие в конференцията в Милано на румънски депутати.Агов заяви, че остава да се уточнят датите за посещението и да се види дали сръбската страна ще приеме това посещение.
В-к "Дума" публикува материал, от който личи че Агов е приел оферти от името на нищо неподозиращи депутати. БСП е разбрала за инициативата на Михайлова и на Агов за посещение в Белград и Прищина от медиите. В БСП не е получена нито официална, нито неофициална покана за участие в това посещение. БСП притестира, че умишлено е държана настрана от хода на разговорите по този въпрос./"Монитор", Стандарт"/

От 1 март българските стоки ще се внасят в Русия с 25% по-ниски мита.

От 1 март България влезе в списъка на страните, на които Русия предоставя митнически преференции и българските стоки ще се внасят с 25% по-ниски мита. Списъкът с отстъпките ще важи за 6 месеца. Намалението на митата обаче не важи за такива основни за българския износ групи стоки като алкохол, цигари и вино. За да ползват преференциите българските производители трябва да предоставят сертификат за произход на стоката, който се издава от Българската стопанска камара и Българската търговско - промишлена палата.
 
 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"