ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

2 февруари 2000 г.

 

  Тема на деня | Президент | Отношения с балканските страни | Парламент | Правителство

  | Политически партии и организации | Икономика|

   
   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ  ПЕЧАТ
   

 • САЩ също притиснаха Австрия заради Хайдер.

 • На срещата в Москва за мира в Близкия изток Русия и САЩ видяха шанс за постигане на траен мир.

 • Очертава се краят на битката за Грозни в Чечения.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Външният министър Михайлова потвърти, че  българската позиция за Косово е непроменена.

 • Американският посланик Майлс се срещна спешно с премиера Костов за Косово.

 • Руските дипломати в София са проявили интерес към срещата на Костов с Тачи и Джефери.

 • БСП ще поиска случаят "Тачи" да се обсъди в парламента.

   

    


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   
   

 • Президентът Стоянов и директорът на Световната банка за България Андрю Воркинг  се договориха за безвъзмездно или под формата на кредити финасиране от банката за борбата с корупцията в България.

 •  ОДС приема мотивите на президента за налагане на вето върху промените в Наказателния кодекс.

 • Наредбите за реформата в енергетиката ще са готови до 1 април.

 • Религия ще се изучава и в детските градини.

 • СДС  е против искането на ДПС в конституцията да се впише, че България е мултинационална държава.

 • Евролецата е готова със свой прооектозакон за политическите партии

 • Дрезднербанк препоръчва на чуждите инвеститори да купуват еврооблигациите на София

 • Възобновяват се преговорите за потенциален купувач на "Видахим".

 • Пристигна новата оферта на ОТЕ - KPN за БТК.

 • Транснационалната компания "Би енд Ди индъстриъл груп" купи за 9 млн. долара завод от "Кремиковци"
   
   
     


  ТЕМА НА ДЕНЯ

  Външният министър Михайлова потвърди, че българската позиция за Косово е непроменена
  Вчера на редовния брифинг на СДС външният министър Надежда Михайлова, председателят на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова и бившият правосъден министър от СДС Васил Гоцев дадоха пресконференция. Външният министър Михайлова рязко се противопостави на твърдението на шефа на външната комисия в парламента Асен Агов, че е възможна еволюция в българската позиция за Косово в посока към признаването на независимо Косово. Тя заяви, че България винаги е декларирала, че е против промяната на границите на Балканите, включително и на границите на СР Югославия,  и се обявява за широка автономия на Косово. "За нас еднакво неприемлив е стремежът към етнически чисто албанско или етнически чисто сръбско население в областта. Ние сме против идеята за формиране на велики държави , независимо дали е Велика България, Велика Албания, или Велика Сърбия. Ние сме за това, което каза и Арбен Джафери - за силна Велика Европа, в която да има място за всеки и той да присъства със своята специфика", каза Михайлова. Срещата на лидерите на СДС с Хашим Тачи е не среща с терорист, а със зам.-предеседателя на Временния административен съвет, който е създаден от ООН.
  Според Надежда Михайлова "има кръгове и среди, които приеха със силно раздразнение срещата на председателя на СДС с Хашим Тачи, защото се противопоставят на идеята, че България може да бъде фактор на стабилността в региона, който се среща със всички останали страни, при това без посредници".
  Васил Гоцев отбеляза, че двамата албански лидери признали ключовата роля на България и нейното особено значение за омиротворяването на Косово. Тачи се похвалил, че е отхвърлил всички предложения от ислямските страни за помощ
  Зам.-министърът на външните работи Марин Райков, според Гоцев, случайно се е оказал на срещата с Тачи в качеството си на експерт.
  Нито Надежда Михайлова, нито Екатерина Михайлова пожелаха да коментират казаното от Асен Агов. Според тях няма значение дали ще има санкции срещу него, или няма да има, защото важното е, че българската позиция за статута на Косово остава непроменена. В случай, че Агов бъде санкциониран, това ще стане известно. /"Пари", "Демокрация"/
  В - к "Сега" отбелязва на първа страница интервю на Арбен Джафери за скопския в - к "Флака". В него той заявява, че в София се утвърждава идеята за независимост на Косово. и  срещата с Костов имала не само политическо, но и стратегическо значение. Всички участници в срещата се съгласили, че стабилността на Македония е необходимо условие за постигане на траен мир в региона. В тази посока е и решаването на косовския проблем в съгласие с волята на гражданите, заявява Джафери.
  В - к "24 часа" публикува анализа  "Кои са мекеретата". Разглеждат се три варианта за разгорелия се скандал: 1. По патриотичния печат това е американски сондаж за даване на независимост на Косово. 2. По Костов - "активно мероприятие на сръбските тайни служби". 3. Логичен - задкулисен ход на Ахмед Доган. Авторът смята за най - вероятен третия вариант, при който Доган е употребил Тачи, лавирайки между западни дипломати и сръбски тайни служби. Отбелязва се : "В тази схема соловият гаф или добре планираното изказване на Асен Агов работи за стратегията на Доган."
  Според в - к "Пари" "оттук нататък Агов да репетира предварително. Или да замълчи."  В-к "Сега" публикува интервю с Асен Агов по "Дарик радио", в което той потвърждава онова, което е казал по въпроса. "Сега" публикува статията "Костов обвини българските вестници в държавна измяна", в която се казва: "Можехме да съчувстваме на Костов заради световния конфуз, в който го вкара Агов. Можехме да се подсмихнем и на твърдението за сръбския заговор. Но доносът срещу българските вестници не може да бъде отминат с насмешливо съчувствие на свободни журналисти към разгневен безсилен властник". В - к "Монитор" предлага аналитичната статия "Кой разработи операция "Независимо Косово". В нея се отбелязва: "Ако министър-председателят не вземе спешни мерки за посочване на виновниците за гигантския гаф и провокация срещу България, ще остане подозрението, че той също участва в тях".

   
   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  На среща президентът Стоянов и директорът на Световната банка за България Андрю Воркинг  договориха безвъзмездно или под формата на кредити финасиране от банката за борбата с корупцията в България
  Световната банка ще финансира програми за борба с корупцията в България, стана ясно вчера след срещата на президента Петър Стоянов с директора на Световната банка за България Андрю Воркинг.
  Преди отпускането на парите, които ще бъдат под формата на кредити или безвъзмездни помощи, СБ ще направи собствено изследване на "корупционните точки" в страната.
  Програмите за борба с корупцията били договорени между Стоянов и шефа на СБ Джеймс Улфърсън по време на миналогодишната им среща на форума на Пакта за стабилност в Сараево, уточнява в-к "Труд".
  "Трябва да признаем, че борбата с корупцията не може да се води на парче, уволнявайки двама или подменяйки трима", заяви държавният глава. Двамата с Воркинг са се разбрали, че ще се изплняват програми за облекчаване на лицензионния режим, за опростяване на данъчното законодателство за малкия и средния бизнес и за работа с митничарите и данъчната администрация.
  Воркинг потвърди, че до 2 месеца България ще получи 7,5 млн. долара заем за реформата на митническите служби.
  След като финансовата институция установи кои са най-корумпираните обществени сфери, ще станат ясни и сумите, които ще се отпускат "по готови схеми и правила". Парите, които са предназначени за борба с корупцията в държавната или общинската администрация, ще бъдат под формата на изгодни заеми. Договорено е независими медии и неправителствени организации да получат безвъзмездни финансови помощи.  
   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   

  Отношения с балканските страни
   

  Американският посланик Майлс се срещна спешно с премиера Костов заради Косово
  Вчера следобед посланикът на САЩ Ричард Майлс обсъди с премиера  Иван Костов българската позиция по Косово. Срещата се е състояла по молба на Майлс и е продължила повече от час.
  След срещата Майлс заяви следното за медиите: "Да, обсъдихме българската позиция за Косово. Не бих желал категорично да я представя. Българската страна е тази, която трябва да го направи, но мисля, че е точно да се каже, че международната общност, включително и САЩ, не подкрепят независимостта на Косово. С министър-председателя имахме дискусия, която на дипломатически език може да се нарече разнопосочна. Говорихме за срещите, които се проведоха наскоро в България. Едната беше в Хисар, а другата - срещата на премиера Костов с Хашим Тачи и Арбен Джафери. И двете бяха много важни. Правителството на САЩ прояви интерес да чуе какво е описанието на министъ  председателя на тези две срещи". /"Монитор", "Демокрация"/

  Руските дипломати в София са проявили интерес към срещата на Костов с Тачи и Джафери
  Вчера членът на ръководството на СДС Васил Гоцев се срещнал с временно управляващия посолството на Русия в София Андрей Шведов и със съветника Виктор Дьомин по тяхно искане.Те са проявили интерес към срещата на лидера на СДС Иван Костов с Хашим Тачи и Арбен Джафери, за която Гоцев е дал информация.
  В - к "Монитор" предлага мнението на неназован източник от външното министерство на Русия за срещата. Той е заявил, че "регулирането на косовския проблем може да става само при зачитането на териториалната цялост и суверенитета на Югославия, както е постановено в резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Контактите на държавите и политиците "не трябва да се използват за пропаганда на сепаратистки стремежи, които на първо място носят реална опасност за Балканите и Европа. Такава ще бъде и официалната руска позиция, която скоро ще бъде разпространена.

  БСП ще поиска случаят "Тачи" да се обсъди в парламента
  Вчера на пресконференция с журналистите лидерът на БСП Георги Първанов заяви, че БСП ще поиска съвместно закрито заседание на парламентарните комисии по национална сигурност и външна политика. Той заяви, че БСП ще поиска и оставки . "Агов не е случаен човек, а председател на външната комисия на парламента. Ако е направил гаф и не е представил точно позицията на премиера, трябва да си понесе последствията. Ако гафът не е негов, тогава отговорността трябва да е по-голяма. Един от двамата е сгафил и трябва да си ходи - нека се разберат помежду си", каза Първанов, имайки предвид Агов или Костов. На заседанието на двете комисии БСП ще настоява да присъстват външният министър и всички участници на срещата с Тачи и Джафери. Първанов заяви, че намеренията за еволюция в българската позиция по Косово са провокация и може да доведат до непредсказуеми последици и за България, и за Балканите. Обяснението на Костов той определи като "несериозно и неубедително" и не пропусна да зададе въпросите дали тези коментари не са плод на тайна дипломация, в която правителството ни е поело тайни ангажименти. Първанов каза, че ако опасенията на БСП са основателни, след срещата с комисиите ще поиска и парламентарен дебат. /"Земя", "Сега"/  
   


  ПАРЛАМЕНТ
   
  ОДС приема мотивите на президента за налагане на вето върху промените в Наказателния кодекс
  Управляващата коалиция ОДС се съгласи с мотивите на президента Петър Стоянов за налагане на вето върху промените в Наказателния кодекс. Текстовете за обида и клевета обаче няма да излязат от НК. Санкциите за клеветниците, които с промените имаха таван от 30 000 лв., ще бъдат само намалени.
  Парламентарните групи на СДС и Народен съюз дебатираха върху проблема снощи, 1 януари, като най-разпространеното мнение бе глобите да са до 10 000 лв. Преди дни премиерът Костов заяви, че "един клеветник може да бъде достатъчно засегнат и с 1000 лв, 3000 или 5000 лв.", цитира думите му в-к "Сега".
  Размерът на глобите ще бъде дискутиран  между първо и второ четене на НК в парламентарните комисии.
  Управляващата коалиция се съгласи единодушно с доводите на президента Стоянов, че хората, които са под въздействие на наркотици, не бива да получават по-големи наказания. Употребата на наркотици е утежняващо вината обстоятелство, но не е квалифицирано деяние, заяви за пресата председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова.  
   


  ПРАВИТЕЛСТВО
   
  Наредбите за реформата в енергетиката трябва да са готови до 1 април т. г. - с 20 дни по-рано от изтичането на законния срок.
  "За това се споразумяхме с мисията на МВФ за България", са съобщили за "Труд" от Агенцията по енергетика. Дотогава се отлага и отделянето на АЕЦ "Козлодуй" и седемте електроснабдителни предприятия от Националната електрическа компания.
  Мисията на МВФ настоя да не се пристъпва към разделяне на електрокомпанията, преди да са готови подзаконовите нормативни актове за това.

  Религия ще се изучава и в детските градини
  Православна религия ще се изучава от днес в 41 детски градини на столицата, съобщи вчера Панчо Василев, експерт в просветното министерство.  Инициативата е на министерството, кметството и фондация "За София" на съпругата на столичния кмет Алиса Софиянска.
  1065 деца са записани да изучават основите на християнските добродетели. Всяко дете ще учи религия само с изричния подпис на родителите си.
  Религиозните курсове в детските градини ще се водят от 14 преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет.  
   


  ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ОРГАНИЗАЦИИ
   
  СДС, БСП и Евролевицата са против искането на ДПС в конституцията да се впише, че България е мултинационална държава
  СДС се обяви против искането на лидера на ДПС Доган, заявено по време на националната конференция на движението на 29-30 януари, в конституцията на Българи да се впише изрично, че България е мултиетническа дъжрава.  Това се разбра вчера след заседание на Национални изпълнителен съвет  на СДС. Коментарът на председателката на ПГ на СДС Екатерина Михайлова е бил: "Много хора много неща искат". Според експравосъдния министър Васил Гоцев в Европа няма страна, в чийто основен закон да са вписани малцинствата.
  Думите на Доган, че възстановяването на "ОДС с ДПС е нереалистично", Михайлова е коментирала така: "Напротив, в документите на конференцията /на ДПС/ се говори за оптимизиране на взаимоотношенията ДПС - СДС", информира в-к "Труд". ОТ СДС го възприемали като знак в повече от това, което са очаквали.
  "Доган не е говорил в доклада си за промяна в конституцията, а за "мултиетническа демокрация в еднонационалната българска държава", посочва лидерът на БСП Георги Първанов. Според него етническите проблеми обаче са съществени и затова БСП ще проведе семинар по въпроса този месец.
  В-к "Сега" цитира думите на Първанов, че темата за пренаписване на конституцията не е актуална. Евролевицата също няма да подкрепи искането на ДПС, съобщава същият вестник. . "Доган е избързал с тази идея. Защо дърпа лъва за опашката", е коментирал зам.-председателят на Евролевицата Бойко Радоев, цитиран във в-к "Сега".
   

  СДС се разделя с НДПС на Гюнер Тахир
  СДС ще преразгледа отношенията си с НДПС в община Завет. Това съобщи синият депутат и областен лидер на СДС Никола Николов ва пресконференция в Разград. Според информация на в-к "Новинар" това било началото на развода между СДС и НДПС.
  Проблемите между СДС и Гюнер Тахир в Завет започнаха по време на местните избори. Тогава на балотажа един срещу друг застанаха кандитатите от НДПС и СДС. Кмет обаче стана човекът на Тахир - Мехмедали Рюстем, припомня "Новинар".
   
   

  Евролецата е готова със свой прооектозакон за политическите партии, обяви вчера зам.-председателят на партията Бойко Радоев
  Бариерата от 4% за влизане в парламента може да си остане същата, смятат от Евролевицата. Според партията новият закон трябва да бъде приет най-късно през есента, за да може да се приемат съответните поправки в избирателния закон.
  От Евролевицата поставят под съмнение изискването за определен брой членове на партиите, защото то може да доведе до "лов на подписи".
  На партиите трябва да се саде възможност за стопанска дейност с ограничен предмет, е становището на експертите на Евролевицата.  


  ИКОНОМИКА
   
  Дрезднербанк препоръчва на чуждите инвеститори да купуват еврооблигациите на София
  Препоръчваме на инвеститорите да купуват еврооблигации от заема на Столична община. Това се казва в оповестени вчера препоръки на Дрезднербанк към чуждите инвеститори. Според анализа на финансовата институция общинските еврооблигации носят текущи и капиталови печалби и преимуществата на инструмент със значително по-кратък падеж, а освен това са привлекателна инвестиция.  Н София има добре развити услуги и производствена сфера, приватизацията е обхванала 80% от фирмите в столицата, се казва още в документа. Експертите акцентират и върху възможностите за по-бързо развитие на реформите в администрацията, финансите и комуникациите предвид преговорите за присъединяване на България към ЕС. Не очакваме проблеми с изплащането на задълженията по еврооблигациите, тъй като общината е вложила средствата от емисията в капитални проекти с висока възвращаемост, се казва в анализа.
   
   

  Вносът на рекламирани в чужбина стоки ще е без ДДС
  При подаване на заявление за регистрация по Закона за данък добавена стойност фирмите  ще дават информация за броя на търговските си обекти на територията на страната. Това е записано в Правилника за прилагане на закона, публикуван вчера в "Държавен вестник". Досега подобна информация беше задължителна само при общата данъчна регистрация на дуржеството.
  Нови изисквания се въвеждат и към акредитираните представители на чужди фирми при ригистрация по ДДС на представителствата им в България.
  Към заявлението ще се прилага и удостоверение, че представителят няма неизплатени или неустановени данъчни задължения.
  Правилникът предвижда ДДС да не се начислява  за изнесени стоки при връщането им по рекламация от чужбина в едногодишен срок. Задължително условие обаче е стоките да се внесат отново в непроменен вид.
   
   

  Възобновяват се преговорите за потенциален купувач на "Видахим", след като е изготвена новата оценка за дружеството в ликвидация. Според източници на "Труд" тя е доста по-ниска от предишната оценка от преди година. От сегашната са приспаднати продажбите, извършени от бившите ликвидатори от 1998 г. до 1999 г.
  Ако до месец не се намери купувач, "Видахим" ще се разпродава на парче. Най-сериозен кандидат е италианската фирма "Марангони", която преди половин година направи оферта за 3 млн. лв.
   
   

  Пристигна новата оферта на ОТЕ - KPN за БТК
  Подобрената оферта на ОТЕ - KPN за БТК пристигна вчера, съобщиха от работната група по сделката.
  Консорциумът обяви преди време, че новото предложение щяло да удовлетвори българските претенции за продажба на телекома, припомня пресата.
  Трябва да мине поне седмица, за да се запознаем с новата оферта и тогава ще кажем дали я приемаме, заявиха от работната група. Предложението на ОТЕ - KPN не покрива 37-те условия, които поставихме като задължителни, са заявили източници на "24 часа".
   

  Транснационалната компания "Би енд Ди индъстриъл груп" купи за 9 млн. долара завод от "Кремиковци"
  Транснационалната компания "Би енд Ди индъстриъл груп" стана собственик на завода за феромагнитни сплави, обособена част от "Кремиковци". Регистрираното в България дружество на компанията "Ортън феромагнитни сплави" ЕООД купи предприятието за 9 млн. долара.
   
   
   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"