ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
1 юни 2000 г.
 
  Развитие на политическта ситуация в България | Положението в Сърбия, Косово и Черна гора в българския печат| Президент | Отношения с арабските страни | Отношения с балканските страни | Армия | Социална обстановка | Икономика|
   
   
   
      
   РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   

 • Сменят началника на Гранична полиция, вътрешният министър Йорданов се допитва до парламентарния шеф Соколов и до президента Стоянов за разместванията.

 • Националното радио спря интервю на ексвътрешния министър Бонев.
   

   


  СВЕТОВНИТЕ НОВИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ПЕЧАТ
   

 • Израел и палестинците подновиха преговорите.

 • Опит за помирение между Етиопия и Еритрея.

 • През 2000 г. ЕС няма да посочи срокове за приемане на нови членове.

     


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ, КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА, СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   

 • Лорд Робъртсън предложи подкрепа на Корпуса за защита на Косово.

   
   


  ОТНОШЕНИЯ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ
   

 • Либия забрани на авиокомпания "Балкан" да лети.

   


  ОТНОШЕНИЯ С БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ
   

 • България денонсира данъчната спогодба с Кипър.

 • България ще открие в Прищина бюро по гръцки модел.

   


  АКЦЕНТИ В ЦЕНТРАЛНИЯ ПЕЧАТ
   

 • Президентът Стоянов направи серия от консултации с опозицията.

 • Днес депутатите ще отхвърлят ветото на президента за срока на военната служба.

 • 50 000 лекари и сестри от поликлиниките ще бъдат съкратени.

 •  324,7 млн. долара отрицателно търговско салдо има България за първите 3 месеца на годината.

   
     РАЗВИТИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
   
  Сменят началника на Гранична полиция, вътрешният министър Йорданов се допитва до парламентарния шеф Соколов и до президента Стоянов за разместванията
  Шефовете на две служби в МВР ще бъдат сменени, са съобщили за пресата запознати оттам.
  Те твърдят, че първият уволнен ще бъде шефът на Национална служба "Гранична полиция" Вячеслав Димитров. Той дори бил подал рапорт за напускане преди дни. Най-вероятно постът му ще бъде поет от негов заместник, пише в. "24 часа".
  Късно снощи, 31 май, пресцентърът на МВР потвърди новината за подадения рапорт.
  Началникът на РДВР - Благоевград Стойчо Стойчевски пък щял да оглави жандармерията, твърдят източниците на вестника. Мястото остана свободно, след като Румен Миланов пое ръководството на НСБОП, уточнява "24 часа".
  Предстоящите рокади бяха обсъдени вчера на среща между вътрешния министър Йорданов на близо половинчасова среща с шефа на парламента Соколов.
  Става въпрос за разместване, заяви министър Йорданов, но отказа да назове имена. Той заяви, че ще подпише заповедите за промени в петък.
  "Промените са рутинни, но не можем да огласяваме имена, преди да сме взели твърдо решение", каза министърът.
  Питах г-н Соколов за неговото мнение за един служител на МВР, обясни Йорданов на журналистически въпрос защо Соколов е трябвало да му даде мнението си. "Не са съмнения за корупция. Става дума за добър наш служител и се оказа, че мнението ни е еднакво", коментира Йорданов. Той не бил променял мнението си за броя на зам.-министрите.
  Защо мен питате за рокадите в МВР, е изразил учудване пред медиите г-н Соколов. Аз не мога да казвам кого назначават във вътрешно министерство. В интервю за "24 часа" министър Йорданов окачествява твърдението на пресата, че с разговора си със Соколов потвърждава тезата на Бонев, че кадруването в МВР се извършва от Соколов като звучащо "много интересно". Министърът не уточнява дали става въпрос за рокади в спецслужбите. Това щяло да стане ясно когато подпишел заповедите.
  Шефът на МВР е говорил с президента за тези размествания и ще говори пак, казва той в интервюто си за "24 часа".

  Националното радио спря интервю на ексвътрешния министър Бонев
  Директорът на програма "Хоризонт" Димитър Димитров нареди вчера да бъде спряно интервю на бившия вътрешен министър Богомил Бонев, информира в. "Труд".
  Бонев е трябвало да говори днес сутринта в предаването на "Хоризонт -  преди всички" с водеща Силвия Великова, която се връща пред микрофона след едномесечно наказание за нарушение на правилата в националното радио.
  Вчера около 19 ч. редакторката на предаването Таня Величкова открила бившия шеф на МВР по мобилния му телефон и го поканила в предаването преди конференцията на "Гергьовден" "Професионализъм и морал в политиката", чийто главен участник е Бонев. Тя съобщила на отговорния редактор Юлия Гигова, че ще има интервю с него.  Няколко минути по-късно, след като говорила с Димитров, Гигова обяснила, че интервю няма да има.
  Не съм спирал разговор с Бонев, заяви Димитров, цитиран в "Труд". Правилата на програмата предвиждали  в "Хоризонт - преди всички"  да се изказват не участниците в дадени събития, а организаторите им. Затова той наредил да се покани някой от "Гергьовден". "БНР ще следи цялата конференция и Бонев ще бъде отразен през деня", се е мотивирал Димитров. Той поискал от Величкова да открие бившия шеф на МВР за интервю още преди седмица заради писмото на зам.-шефа на парламента Иван Куртев до него, но тя "не си мръднала пръста". Нямало логика сега да го кани като участник в конференцията.
  От седмица обаче нито една медия не се е свързвала с Бонев, защото бил в чужбина, пише "Труд".
   
   
   


  ПОЛОЖЕНИЕТО В СЪРБИЯ КОСОВО И ЧЕРНА ГОРА СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ
   
  Лорд Робъртсън предложи подкрепа на Корпуса за защита на Косово
  Генералният секретар на НАТО лорд Робърсън при посещението си в Прищина предложи подкрепата си на генерал Агим Чеку, лидер на Корпуса за защита на Косово, като обеща да подпомогне усилията на Корпуса за установяване на мир и стабилност в провинцията. Робъртсън заяви, че в Косово има голям напредък, но има още много да се прави. Вчера сръбските власти за първи път освободиха от затворите голяма група косовари - 23 души. Сръбската държавна телевизия нарече руските държавни служители, които разговаряха с лидерите на сръбската опозиция, "проамерикански предатели." /"Монитор", "Стандарт"/
   

   


  ПРЕЗИДЕНТ
   
  Президентът Стоянов направи серия от консултации с опозицията
  Президентът Стоянов ще продължи да се опитва чрез диалог с управляващите да бъде мостът, който е съборен между ДПС и СДС. Това заяви зам.-председателката на ДПС Емел Етем след среща на ръководството на ДПС с президента.
  Серия от консултации с опозицията направи вчера държавният глава.
  Правомощията на президента са ограничени и от това произтича дискомфортът му, каза още Етем. Лидерът Ахмед Доган не е направил изявление за пресата след срещата. Разговорът на президента с ДПС е продължил около час и половина.
  Стоянов за пореден път констатирал, че няма диалог между СДС и ДПС. Хората на Доган се оплакали на президента, че мнозинството не допусна вчера до пленарна зала предложението им за временна комисия за разследване на крупните приватизационни сделки. Стоянов признал, че е притеснен от всички изнесени факти за корупция сред властта, информира "24 часа". От ДПС изразили надежда, че диалогът между политическите сили скоро ще бъде възстановен.
  В скоро време ще започнат консултации между политическите сили за промяна на избирателния закон, съобщи лидерът на БСП Първанов след срещата на ръководството на социалистическата партия с президента. Не е уточнено кога ще започнат обсъжданията, нито дали Стоянов ще е арбитър на тях, са уточнили от прессекретариата на президента.
  ОТ БСП заявили, че избирателният закон трябва да се промени радикално и да се създаде смесена система.
  За необходимостта от сериозни промени в политическата система са говорили с президента и от Евролевицата. Александър Томов е съобщил, че неговата партия ще настоява за засилен мажоритарен елемент в избирателния закон.
  За предстоящите избори станало дума по време на всички срещи на президента с опозицията. От БСП оценили като несериозни усилията да се провокира дебат за президентска република, монархия или преврат, съобщи Първанов.
  Депутатите от Евролевицата поискаха от президента опозицията да   участва в преговорите за членство в ЕС. Има формални причини, по които държавният глава може да въздейства на изпълнителната власт, заяви Томов.  

   


  ВЪНШНА ПОЛИТИКА
   
   
  Отношения с арабските страни

  Либия забрани на авиокомпания "Балкан" да лети
  Либия забрани на авиокомпания "Балкан" да използва нейната територия. Писмото е получено преди ден, а от вчера забраната е влязла в сила. От "Балкан" нямат никаква допълнителна информация. Официално писмо и мотиви вчера не бяха получени нито във външно министерство, нито в Министерството на транспорта. Решението е прецедент, според съществуващите международни закони за гражданското въздухоплаване. Подобни решения влизат в сила след 6 месеца предизвестие. На "Балкан" се забранява и търговска дейност.
  Вчера за първи път говорителят на външно министерство призна, че с Либия се работи много трудно. Досега няма официален отговор от Либия на българската нота с настояване да бъдат уважени исканията на защитата в процеса срещу българските медици. Не е уважено и искането на българското посолство в Триполи и на адвокатите на обвинените българи за среща със задържаните. Според говорителя на външно министерство става въпрос за огромна епидемия от СПИН в Либия, а не само заразяване в болницата в Бенгази, където са работили българските медици. "Ясно е, че при един обективен и справедлив процес тежките обвинения срещу шестимата българи ще отпаднат", каза говорителят. Външно министерпство може да поиска отзоваване на либийския дипломат  Милад Моктар, който каза, че българските медици имали план да заразят 1000 деца в Либия със СПИН. "Ако той е изразил личното си мнение, трудно може да остане в България", каза говорителят. /"Сега", "Стандарт"/

   

  ****
  Отношения с балканските страни
   
  България денонсира данъчната спогодба с Кипър
  Парламентът денонсира Спогодбата между България и Кипър за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществата. Отмяната влиза в сила от началото на 2001 г. Подписаната през 1985 г. спогодба е изключително вредна за България, тъй като позволява да се заобиколи българското законодателство и безконтролно да се изнасят доходи, без да се облагат с данъци. По данни на Главна данъчна дирекция около 250 български фирми се възползват от тази спогодба. Те са декларирали, че седалището им е в Кипър, а развиват дейност в България. В Кипър като офшорна зона те плащат само 4,25% данък върху печалбата. От действието на спогодбата България търпи ежегодно загуби от 150 млн. долара.  /"Демокрация", "Пари"/

  България ще открие в Прищина бюро по гръцки модел
  В. "Монитор" изтъква в своя материал "Костов заплашвал суверенитета на Югославия" официално обявената от СР Югославия позиция относно откриването на българско дипломатическо бюро в Прищина. Откриването му беше договорено между премиера Костов и Бернар Кушнер при посещението му в София. Говорителят на външно министерство на СР Югославия е казал: "Разполагането на българско дипломатическо бюро в Прищина е директно и очевидно нарушение на резолюция 1244 на ООН за Косово. Това директно заплашва суверенитета и целостта на Югославия"
  Вчера говорителят на българското външно министерство отбеляза пред журналисти, че бюрото за връзки, което България смята да открие в Прищина, ще бъде по модела на Гърция, която е командировала в Прищина дипломати от посолството си в Белград. По този начин ще отпаднат възраженията на Югославия относно накърняването на нейния суверенитет. Освен Гърция, свои представителства в Прищина имат САЩ, Германия, Франция, Англия, Холандия и Турция. /"Новинар"/

   
   


   АРМИЯ
   
  Днес депутатите ще отхвърлят ветото на президента за срока на военната служба
  Днес президентът Петър Стоянов ще изложи в парламента своите мотиви за връщането на поправките в Закона за въоръжените сили заради предложението висшистите да служат 6 месеца, а всички останали 9 месеца. На 17 май парламентът прие този вариант, а Стоянов наложи своето вето. Законът беше приет с много голямо мнозинство и днес почти всички централни вестници прогнозират, че в парламента депутатите ще отхвърлят мнението му за срок на военната служба от 9 месеца за всички. Към същото мнение продължава да се придържа и началникът на ГЩ на армията ген. Михо Михов, както и военният министър Ноев. /"Монитор", "Сега"/
  Вчера военният министър Бойко Ноев се срещна с председателя на ромския обществен съвет "Купате" Златко Младенов и с председателя на Централното обединено движение "Спасение" Тома Николов. Решено е било да се създаде смесена комисия от експерти от министерството и ромската общност, която да разглежда социално - икономическите проблеми и въпросите за квалификацията и образованието на наборниците от ромски произход. На ромите с по-добро образование ще бъде предоставена възможност за професионално израстване в армията. /"Демокрация"/  

   


  СОЦИАЛНА ОБСТАНОВКА

  50 000 лекари и сестри от поликлиниките ще бъдат съкратени
  Лекари и сестри от поликлиниките в страната масово получават предизвестия за съкращение. Без работа могат да останат 1/3 от всичките 150 000 здравни работници в България, съобщи д-р Иван Кокалов, зам.-шеф на КНСБ.
  В Кюстендил съкращават 260 медици.
  По 104 лекари и сестри остават без хляб в Шумен. В Плевен заявили над 100 души за съкращение.
  Съкращенията са незаконни, защото до 1 юли никой няма право да свива персонала на поликлиниките, каза д-р Кокалов. Според рамковия договор между здравната каса и лекарския съюз шефът на поликлиниката трябва да докаже, че се налага да съкрати персонал.
  Още през април сме пратили писма до районните  центрове по сигнали за незаконни съкращения, обясниха от здравното министерство.
  Най-страшното е, че дъжавата не предлага друга работа на медиците, твърдят от КНСБ.
  През юни се очаква национален протест на сестри, лаборанти, акушерки, предупредиха от синдиката.  
   
   


  ИКОНОМИКА
   
   324,7 млн. долара отрицателно търговско салдо има България за първите 3 месеца на годината.
  Това съобщиха вчера от Националния статистически институт.
  За този период българските предприятия са изнесли стоки да 1,086 млрд. долара, докато вносът е бил близо 1,530 млрд доларра.
  Въпреки отрицателното ни салдо през тази година има значително оживление в стокообмена, твърдят статистиците.
  Данните им показват, че за първите 3 месеца на годината износът се е увеличил с близо 25% в сравнение със същия период на 1999 г. Вносът обаче е скочил с над 28%.
  Основните търговски партньори на България остават държавите от ЕС. С тях е половината от стокообмена на България.
  С Белгия, Италия, Гърция, Испания и Холандия дори имаме положително търговско салдо.
  На второ място във външната ни търговия се нареждат страните от Централна и Източна Европа.
  Оказва се, че все повече намаляваме износа си за страните от ОНД, докато вносът оттам расте.
  За първите 3 месеца на годината износът на България за там е спаднал с 6%, докато вносът е скочил със 75%.
  Не повече от 40 фирми в момента въртят половината от външната търговия на страната, сочат данните на статистиката. /"Труд"/  

   


  Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

  Обратно към "Новини в буркани"