ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

1 март 1999 г.

 

Световните новини

Отново сражения в Косово. Посещение на Жак Жирак в Македония. Примирие между Етиопия и Еритрея.
 
 

Преглед на печата

Резултати от посещението на премиерът Костов в Румъния.
България ще сключи споразумение с НАТО и ще пропусне войски на пакта през своята територия.
Министърът на отбраната Ананиев замина за Вашингтон за участие в Трансатлантическия форум на ЗЕС.
 
   
 

Резултати от посещението на премиерът Костов в Румъния.

На 27 и 28 февруари премиерът Костов беше на посещение в Румъния, където в Синая води разговори със своя колега Раду Василе. При завръщането си в София Костов заяви за медиите, че с Василе са се информирали взаимно и в дълбочина по темата Косово и е разбрал, че "позициите ни почти съвпадат". Василе е обещал да съдейства румънски парламентаристи да участват в групата, която ще посети Белград и Прищина по идея на минъстърът на външните работи на България. Двете страни са се информирали в подробности за положението на Балканите.
Костов е връчил писмено предложение за строителството на втори мост над Дунав при Видин - Калафат като България поеме проектирането, финансирането и строителството на този мост по трасето на коридор № 4. Премиерът Костов отбеляза, че между двете страни съществува договореност от 1995 г., според която всяка една от тях може да поеме изграждането на този от мостовете, който предпочита. Костов се надява на положителен резултат от своето предложение, което ще се даде при следващата среща между двамата премиери.
Относно заплахите на сръбския вицепремиер Войслав Шешел спрямо България и Румъния, "ако позволят тя да бъде нападната/Сърбия/ от тяхна територия, Костов декларира: "Кой ще обърне сериозно внимание на Шешел? Не бих коментирал позициите на един сръбски националист. Питам кой ще отговори в България на Шешел, очевидно Шешел вика някой в България, да видим кой ще му отговори".
/"Труд","Монитор"/

България ще сключи споразумение с НАТО и ще пропусне войски на пакта през своя територия.

В предаването на телевизията "Панорама" премиерът Иван Костов заяви следното за предстоящето споразумение, което ще сключи България с НАТО:"Ангажиментът е да пропуснем транзитно да преминат войските и логистично да ги обезпечим. Друго не се иска от България. Трябва да кажем и нещо друго, че НАТО още не е планирало какво точно очаква да премине през България, така че още веднъж ще има влизане на правителството в Народното събрание. По силата на конституцията и решенията на КС изрично ще трябва да бъде търсена волята на НС за тези транзитни преминавания. Ще има гаранции и тези гаранции са дадени и ние очакваме да бъдат препотвърдени в бъдещото споразумение като бъдат изрично записани в него."
Изводът на в-к"Труд" е, че България ще разреши турски войски да минат транзитно през България.
В интервю за "Дарик радио" зам.-министърът на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че тази позиция на България практичиски изключва политиката на неутралитет. Според него България ще предоставя на НАТО и разузнавателна информация. С пропускането на силите на НАТО, България ще се облагодетелства и икономически, защото преминаването на войските на НАТО ще се съпровожда с предоставянето на услуги, които НАТО ще заплати./"Монитор"/

Министърът на отбаранта Ананиев замина за Вашингтон за участие в Трансатлантическия форум на ЗЕС.

На Трансатлантическия форум на ЗЕС във Вашингтон за първи път са поканени да участвуват асоциираните страни към ЗЕС от Централна и Източна Европа. Ще се обсъжда бъдещето на трансатлантическото сътрудничество в сигурността и отбраната, постигнатите резултати и перспективите от това сътрудничество. Министър Ананиев ще се срещне със свои колеги от Европа и с представители на администрацията на САЩ./"Стандарт"/

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"