ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА

 1 февруари 1999 г.

 

Световните новини

Ирак отхвърли инициатива на СС на ООН. Китай предупреди Македония , че ще скъса отношенията заради признаването на Тайван. НАТО не получи твърди обещания от Белград и АОК за участие в преговори.

Преглед на печата.

Президентът Стоянов взе участие в учредяването на Доверителния съвет на Европейската фондация за Аахенската катедрала.
Вицепрезидентът Тодор Кавалджиев замина за САЩ, където на 4 февруари ще участва в 47-та молитвена закуска на Клинтън.
Министерството на отбраната се кани да ликвидира военния флот, съобщава "Дума".
 
 
   

Президентът Стоянов взе участие в учредяването на Доверителния съвет на Европейската фондация за Аахенската катедрала.

В тържествата на 30 и 31 януари в Аахен в Германия по случай учредяването на Доверителния съвет на Европейската фондация за Аахенската катедрала взе участие и българският президент Петър Стоянов заедно с поканените 70 официални гости. Сред тях бяха президентите Роман Херцог, Киро Глигоров, Емил Константинеску, Милан Кучан и Арпад Гьонц. Присъства и Хелмут Кол. Президентът Стоянов е провел среща с Йоханес Рау- бивш премиер на провинция Северен Рейн - Вестфалия и най-вероятен президент на Германия след изборите през май тази година. След срещата Стоянов заяви: "Срещата беше важна, защото Йоханес Рау има отношение към България като дългогодишен премиер на Северен Рейн - Вестфалия. За мен е важно Германия да се ангажира да бъде един от сериозните лобисти на българската кауза". Двамата са споделили мнението, че България е стабилна в икономически и политически аспект и играе стабилизираща роля на Балканите. Президентът Стоянов е провел среща и с представители на българската общност. На 30 януари е дал две интервюта за "Берлинер моргенпост" и "Генерал анцайгер", в които е отговорил на актуални въпроси за косовската криза и възможната натовска намеса, както и за позицията на България относно стабилносттта в региона. В интервю за "Дойче веле" той е казал, че държави като България, Румъния и Македония трябва да бъдат насърчавани, за да играят ролята на пояс на стабилност около бивша Югославия. /"Демокрация", "Стандарт"/

Вицепрезидентът Тодор Кавалджиев замина за САЩ, където на 4 февруари ще участва в 47-та молитвена закуска на Клинтън.

Вицепрезидентът Кавалджиев е поканен за традиционната закуска на президентът на САЩ на 4 февруари. Предвижда се той да се срещне с вицепрезидентът Ал Гор, с премиерите на Албания и на Македония Любчо Георгиевски, а също и с представители на българската общност в Ню Йорк и Вашингтон. Поканата му е била донесена лично защото миналата година се е загубила. Тази година за закуската са поканени над 160 държавни и правителствени ръководители от цял свят. /"Стандарт"/.

Министерството на отбраната се кани да ликвидира военния флот, съобщава "Дума".

На челно място на първа страница в-к "Дума" публикува статията "Закриват и флота". Според нея цивилният екип на военния министър Георги Ананиев е замислил да премахне военномерските сили /ВМС/ на България.Това дори е било споделено с американски военни експерти. Те били изумени от подобно намерение и задали няколко въпроса като например какво ще правим, ако някой се захване да минира българската екватория. Отговорът бил, че наблюдение на териториалните води може да се извършва и от цивилни морски съдове. Друг аргумент от земестник на Ананиев с убедителен тон, бил, че България нямала традиция в морското военно дело. Един от най- запалените привърженици за ликвидирането на ВМС бил зам. - военният министър Пламен Радонов. Той на няколко пъти е говорил по този въпрос през различни хора, включително и пред натовци. Според "Дума" ВМС в момента са в много тежко състояние, липсват резервни части за двигателите, затруднено е обучението на кадрите. Във варненската база от 12 завършили морското училище лейтенанти девет са подали рапорти за уволнение. Вакантните места за морски офицери вече са над 200 в целите ВМС, а скоро ще се опразнят още 80 щатни бройки като уволнят 50-годишните.Адмиралите обаче затварят очи пред безхаберието на правителството, на Ананиев и заместниците му.
Само 25,8 млрд. лева от бюджета на МО са предвидени за ново въоръжение и техника и само 318 млн. лева за научноизследователска дейност. От целия бюджет от 588 млрд. лева 529 млрд. са предназначени за заплати и храна. За реформата в армията са предвидени само 38 млрд. лева.
В коментарна записка "Да закрият и Черно море" в-к "Дума" отбелязва "нашенските цивилни военни надскочиха и себе си с намерението да оставят България без военен флот. Този път успяха да ококорят от изумление дори виделите всичко американци. То бива наколенки пред добрия чичко от НАТО, ама това и чичковците не са очаквали от нашите послушковци. Успешно приземиха военната авиация задълго или завинаги, управниците запретнаха ръкави и крачоли за разпарчосване на марината".

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"