Филип Димитров пита премиера за подслушване на Паси

 

Депутатът от ОДС Филип Димитров е внесъл питане до премиера Сергей Станишев дали и на какво основание е било разпоредено подслушване и следене на бившия вътрешен министър Соломон Паси, като прави аналогия с подслушването на бившия шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов. Двамата настоящи депутати от НДСВ и ДСБ по различно време бяха обвинени в сходни провинения – “шпионаж” в полза на западни държави.

“Не може да се повдигат такива обвинения, без да има специфична информация, която се добива в основния брой случаи чрез специални разузнавателни средства. Важно е за българската нация да знае дали те са оторизирани и ако е така на какво основание”, заяви в петък Ф. Димитров в предаването "Коритаров-Live" на Нова телевизия и радио Нова Европа.

Депутатското питане на Димитров първоначално е съдържало въпроса дали на Станишев му е известно в последните 20 години да са водени подобни дела в каквито и да било натовски държави. Той обаче бил посъветван да си преформулира въпроса, защото не било “работа на премиера да ни отговаря какво знае за другите натовски държави.”

Скандалът с подслушването на ген. Атанасов гръмна в началото на 2003 г., когато стана ясно, че срещу него е образувана разработка и е бил подслушван по “окраска шпионаж” в полза на САЩ и Великобритания. Въпреки, че парламентарна комисия установи нарушения на редица закони от страна на тогавашния вътрешен министър Петканов при подслушването на ген. Атанасов, министърът запази поста си.

Скандалът с Паси се разрази малко след изборите през лятото на т.г., когато прокуратурата започна проверка срещу него във връзка с изграждането на телекомуникационна сателитна система на външно министерство. Ако бившият вътрешен министър е бил подслушван, това е станало с благословията на тогавашния му колега Георги Петканов, който остана и в кабинета на Станишев, но като правосъден министър.

Филип Димитров пита Станишев дали в случая с Паси става дума за същото, както при ген. Атанасов. Според него, ако подслушването не е било оторизирано, “някъде между институциите съществуват едни особени връзки на приятелско общение, които дават възможност без оторизация да бъдат провеждани едни такива действия.”

Филип Димитров изтъкна "обезпокоителните антиевроатлантически тенденции и сигнали" в конкретни действията на сегашното правителство (кой знае защо не и на предишното).

Вероятно докато той е преработвал въпроса си към Станишев, вътрешният министър Румен Петков разпусна предизвикалия спорове Обществен съвет на МВР, който също е фигурирал в питането на Ф. Димитров.

Депутатът мотивира определението "антиевроатлантически" в конкретните случаи с това, че засягат дейността на институции, свързани с евроатлантическата ни интеграция и начина, по който протича информацията в тях.

 


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Рафт "Съдебна власт"