През 1943 година Димитър Пешев като заместник председател на 25-ото Народно събрание използва политическата си позиция, за да бъде издадена заповед за спиране на ешелоните за Аушвиц, където е трябвало да бъдат депортирани българските евреи. За целта той организира подписка сред депутатите от Народното събрание. Въпреки диктатурата на прохитлеристкия режим, Пешев успява, защото  българското общество се отличава с изключителна етническа и верска търпимост.
  След 1944 година, когато комунистите идват на власт, Пешев е осъден на затвор за прояви на "антисемитизъм". Истина е обаче, че той след предварителния арест, не е лежал в затвора. Комунистите са му забранявали да упражнява професията си. В края на живота си Димитър Пешев е получавал малка пенсия от Израел. Умира през 1973 година.
   

  Както вече отбелязахме в ежедневния си бюлетин от 6 ноември (1998 г.) в Народното събрание /НС/ на същата дата се проведе тържествено честване на делото на Димитър Пешев. Тържеството беше предавано по националното радио и телевизия.
  Присъстваха вицепрезидентът Тодор Кавалджиев, израелска делегация, начело с председателя на Кнесета Дан Тихон и италианска делегация, начело с Пиерлуиджи Петрини - вицепрезидент на Камарата на депутатите, и депутатите Дарио Риволта и Нандо де ла Киеза. Тук беше и Габриеле Нисим - автор на книгата "Човекът, който спря Хитлер".

  Необходимо е да се отбележи, че преди да се чества подвигът на Димитър Пешев в България, той беше честван тържествено в италианския парламент, а на 17 ноември това ще направи и Европейският парламент в Страсбург.
  От името на президента  Петър Стоянов председателят на НС Йордан Соколов награди посмъртно Димитър Пешев с орден "Стара планина".
  С орден "Стара планина" - първа степен беше награден от президента Петър Стоянов и Габриеле Нисим за популяризирането на България и български обществени дейци.

  Г-н Нисим предложи да бъде учредена международна награда на името на Пешев, която да се връчва ежегодно за принос в борбата с геноцида и в защита на човешките права. В прочувственото си слово г-н Нисим заяви, че "Димитър Пешев се сражава срещу Хитлер и нацизма и спечелва битката - евреите са все още живи". Според него Димитър Пешев е "фигура от международен мащаб. Не просто гражданин на България, спасил евреите, а изключителна личност, която не остава безразлична към съдбата на подгонените от нацизма български граждани от еврейски произход. Ако погледнем историята на Втората световна война, ние не можем да намерим политици като Пешев нито в Италия, нито в Унгария, нито в която и да било друга страна в Европа. Той е уникален, фактически единственият политик, който използва властта си, за да спре депортацията на евреите".

  Дан Тихон акцентира върху факта, че 48-те хиляди евреи от България оцеляват благодарения на смелия държавник Димитър Пешев и че за разлика от другите страни от Източна Европа в България никога не е имало антисемитизъм. Той започна своето изказване със заявлението: "Идвам, за да изпълня моралния дълг на нашия народ към Димитър Пешев и България".

  Йосиф Киосо - председател на Съюза на емигрантите от България в Израел, заяви, че е имал голям късмет, че се е родил в България. Той отбеляза, че преди да имат своя държава, евреите са се чувствали свободни в България.

  Синът на Йосиф Яшаров, който е бил адвокатът на Д. Пешев и умело го е защитил, предложи в писмо да се създаде международна фондация на името на Пешев.

  Вицепремиерът Александър Божков прочете писмо от името на премиера Иван Костов. В него той отбелязва, че за България е шанс, че светът я опознава именно чрез личности като Димитър Пешев - един от праведниците на 20 век.  Заслуга за разбиране на неговото дело има и авторът на книгата "Човекът, който спря Хитлер". Премиерът Костов изразява убеждението си, че лицето и пропускът на България през 21 век трябва да бъде традиционната етническа и верска толерантност, защото от зараждането си българската нация е плод на здрава смес от различни традиции и религии.

  Йордан Соколов - председател на НС и Моше Мосек - директор на държавния архив на Израел - изразиха надеждите си, че книгата на Нисим ще бъде преведена скоро в България и Израел.

  Пиерлуиджи Петрини заяви в изказването си, че "Когато решихме да честваме героизма на Пешев и колегите му, имахме за цел да изградим сред италианците една вярна представа за България, за да изчистим негативите от въвличането на страната ви в атентата срещу папата. Италия никога не е обвинявала българския народ за това".

  В изказванията на някои български представители не липсваха партийните пристрастия и оценки за делото на Пешев. Председателят на Парламента- Йордан Соколов, макар и да четеше словото си, беше неподготвен. Казаното от него рязко контрастираше на равнището на речите на италианците и евреите.
  Към това трябва да добавим и печалния факт, установен в блиц-анкета на в-к "Сега", че малцина от българските депутати в НС, независимо от партийната им принадлежност, знаеха нещо за Димитър Пешев. С подробностите  за неговия живот и дело бяха запознати депутатите от Кюстендилско, откъдето е родом Пешев.
  По повод обвиненията на председателя на сегашното Народно събрание Йордан Соколов, че подписката на Пешев не е била подкрепена от депутати-комунисти, опозицията от БСП (в лицето на в. "Дума") обърна внимание върху факта, че в 25-то НС не е имало представители на  комунистическата партия.
  Самият Пешев е събрал подписите на 42-та депутати само от мнозинството. Това е било негов премислен политически ход. С него той е целял да спаси евреите, а не да вдига празен шум. Той привлича в тяхна защита поддръжниците на прохитлеристкия режим в тогавашното Народно събрание. Пешев е отказал даже на Мушанов - англофилски настроен демократ,  да се подпише в неговия списък.
  По този повод може би най-удачна е репликата на известния журналист Димитър Шумналиев от първа страница на в. "Труд" под заглавие "Закъснял венец за Димитър Пешев". Той пише: "В гроба на Димитър Пешев политиците пак хвърлиха партийни парцали. Пак дюдюкания в парламента, пак скверни подмятания.
  Вероятно името на Димитър Пешев ще бъде възкачено върху пантеона на най-достойните мъже на столетието. Тепърва ще се изпълваме с гордост, че в историята влиза тихо и величаво един българин. На фона на това величие политиците да млъкнат. Стига им резилът, че делото на Пешев бе отбелязано първо... в Италия".

                                                                                                                                   Камен Минчев

Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно към "Новини в буркани"