Александър Трифонов Томов


  Роден е на 27 април 1954 г. в  София. 
  1975 1978 г. – завършва  висше образование – икономика – в Икономическия институт "Карл Маркс" (сега Университет за национално и световно стопанство) в София и в университета в Ленинград (днес Санкт Петербург). 
  1979 1983 г. – асистент в Икономическия институт "Карл Маркс". 
  1984 г. – преподавател, доцент в Софийския университет "Кл. Охридски". 
  1985 - 1989 г. – експерт и съветник  в кабинета на министър-председателя на НРБ Георги Атанасов. 
  1990 - 1991 г. - депутат в 7-ото Велико народно събрание и в 36-ото народно събрание, избран с листата на БСП
  Заместник-председател на Висшия съвет на БСП; 
  Вицепремиер в кабинета на Димитър Попов от квотата на БСП, отговаря за силовите министерства и енергетиката; 
  В 36-ото народно събрание е председател на "правителството в сянка" на БСП. 
  1993 - 1998 г.  – председател на Гражданското обединение за републиката /ГОР/ от учредяването му на 30 май 1993 г. до разпускането на движението на Учредителния конгрес на Евролевицата на 28 февруари 1998 г. 
1994 г. – съпредседател на политическия съюз Демократична алтернатива за републиката /ДАР/, участвал в изборите за 37-мо народно събрание.
1997 г. – депутат в 38-то народно събрание с листата на парламентарната коалиция Евролевица. Съпредседател на Евролевицата.
Участва в парламентарната Комисия по бюджет, финанси и финансов контрол.
1998 г. – избран за лидер на Българската Евролевица /БЕЛ/ на учредителния конгрес на партията на 28 февруари – 1 март.
На втория конгрес на БЕЛ на 3-4 юни 2000 г. Томов е отново избран за лидер на партията, въпреки заплахите на вътрешната опозиция за разцепление на партията, ако той бъде преизбран.
От присъствалите 1558 делегати от цялата страна 1216 гласуват за Томов, а опонентката му Елена Поптодорова получава 298 гласа или 20% от делегатските гласове.

Евролевицата участва в парламентарните избори през юни 2001 г., но не успява да прескочи 4-процентната бариера.

В изборите през юни  2005 г. Евролевицата (междувременно променила името си на Българска социалдемокрация) се регистрира за участие в рамките на Коалиция на розата, която включва още Обединения блок на труда  на Кръстьо Петков и НДСП на Гюнер Тахир и Национално патриотично обединение с председател Жорж Ганчев. Коалиция на розата не успява да извоюва места в парламента (печели само 1,3 % от гласовете).

В следващите години Александър Томов заема нови важни постове: председател на Управителния съвет на Кремиковци АД, председател на Надзорния съвет на ПФК ЦСКА (София). През 2009 срещу него започва съдебно производство по повдигнати от прокуратурата обвинения за присвояване на големи суми и документни престъпления. Осъден на 9 години затвор от първата съдебна инстанция.

Бил е и преподавател в Катедра Политология на Философски факултет на СУ "Свети Климент Охридски".

Генерален директор на фондация "XXI век". Автор на три книги, издадени в чужбина.

Дългогодишен член е на Световната федерация за изследване на бъдещето, а през периода 1992 – 1998 г. е член на нейното ръководство. От 1994 до 1997 г. е директор (ex-office) в Института за проучвания Изток – Запад в Ню Йорк (East – West Studies Institute)

През 2015 г. Александър Томов и група български учени в областта на макроикономиката и финансите създават ”Институт за ново икономическо мислене”, по подобие и продължение на този в Ню Йорк и ТНК център в Париж. Основната цел е разработване на авангардни макроикономически анализи, свързани с актуалните световни, регионални и национални икономически и политикономически проблеми и предизвикателства.

Женен, с две деца. Ползва английски и руски език. В интервю за пресата споделя, че рисуването му е хоби.


Начало на Справочник Омда

 

 

 


Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени


Начало