800 прощални думи към Симеон

Отворено писмо от интелектуалци до премиера

Снимка Симеон Сакскобургготски
Фото "Стандарт"
 

Господине,

Пишем Ви с моралното право на хора с различни убеждения, борили се с тоталитарната власт, защитавали идеите на демокрацията и обединени от святото чувство на любов към страната си. Пишем Ви заради нашата морална отговорност към България, към българската демокрация и парламентаризъм и защото споделяме убеждението на огромното мнозинство български граждани, че Вашето присъствие в политическия живот заплашва бъдещето на хората. Пишем Ви, защото смятаме, че у нас сега са застрашени конституцията на страната, правовият ред, икономическият просперитет, свободата на словото и елементарната човешка справедливост. Пишем Ви, за да стане ясно, че на българските граждани повече


не им трябва водевилно управление


за да няма и следващо огромно разочарование.

Ние не Ви пишем заради Вашата лична надменност и авторитарен стил. Не и за да обсъждаме скромните Ви възможности на управленец, въобразил си, че е достоен да представлява модерна България. Не Ви пишем заради "приноса" на фамилията Ви в трагичната и кървава история на България през XX век. Не и заради това, че дъщерята на премиера на Република България, която иначе не говори български, с Вашето височайше покровителство нарича себе си "Нейно Царско Величество Калина, Принцеса Българска". Хората оценяват добре всичко това и ще изразят отношението си върху изборната бюлетина.

Пишем Ви, тъй като си отивате от властта и ние държим ясно да подчертаем защо българските граждани нямат нужда от Вас. И защо евентуалното Ви оцеляване като "държавник" не вещае нищо добро за държавата. Въпреки поднебесните претенции и маниакалните възвеличавания, Вие не бяхте подготвен - нито като умствено-физически потенциал, нито като организационна култура, нито като кадрови умения - за трудната мисия на български министър-председател.

Пишем Ви заради огромното разочарование, което донесохте на гражданите на България. Вие бяхте един неудачен премиер, г-н Сакскобургготски, и Вашето управление


бе един провален експеримент


* Вие се оказахте неспособен да създавате поминък за българите. При Вашето управление, увеличавало с по 2 евро годишно реалните доходи, бедността на хората придоби траен характер. Впрочем Вас това очевидно не ви интересува. Както не интересува и Вашите министри, играещи карти на яхти с престъпници.

  • Вашето историческо нахалство надхвърли всяка фантазия. Вие сте единственият длъжностно раздвоен индивид в света, който в качеството си на частно лице съди държавата, на която е премиер, да му върне собственост, за която претендира в качеството си на бивш монарх.
  • При Вас правителството се превърна в Еднолично дружество с ограничена отговорност, в една 4-годишна концесия на България.
  • Корупцията не е вече проблем, както бе преди Вашето идване. Вие я превърнахте в характеристика на властта. Вашето правителство създаде концепцията на корупцията "на едно гише" и разработи мегакорупционни схеми "през Португалия". Вашите роднини се превърнаха в "сиви кардинали", роднините на Ваши министри внезапно се наредиха сред най-богатите хора в България. Простото изброяване на основните съмнителни сделки при Вашето управление би изисквало още 8000 думи и за това оставяме на прокуратурата на страната да ги изрече.
  • Във Вашето "царстване" политическото омерзение обхвана целия организъм на гражданското общество и изолира хората от политическия живот.
  • Вашите придворни купиха мълчанието на медиите за всеки съществен проблем за българите, превръщайки свободата на словото в безнадеждна и нереална възможност.
  • Вие и подчинените ви депутати потъпкахте българския парламентаризъм и превърнахте парламента в придворна бутафория.
  • Вие назначавахте абсолютно некомпетентни министри, министри без образование, министри, презиращи достойнството на България.
  • България има нужда от скок, от динамика и от едно ново европейско начало. България има нужда от много промени, които Вие като личност и като премиер сте абсолютно неспособен да й осигурите, а и очевидно сте безразличен към тази необходимост.
  • Вие не криете причудливата за XXI век идея да впрегнете отново българския народ във волската каруца на монархията. Една овехтяла идея, противоречаща на духа на съвременна Европа и на конституцията на страната.
  • Късата историческа памет и наивна добронамереност на нашия народ между другото не ви освобождаваха от задължението, преди да се надувате като негов спасител и предопределен от Бога владетел, да му поискате - от името на своята престъпна династия, прошка. Така би постъпил силният човек, моралната личност, уравновесеният разум. Все неща, каквито очевидно са Ви чужди. Не само това. Освен че не му поискахте прошка, Вие го презирахте, мразехте,

унижавахте честта и достойнството му


Във Вашата предизборна шумотевица Вие височайше каните българите да продължат напред? Накъде напред да продължим, господине? Към пропастта на монархията? Към един добре пребоядисан тоталитаризъм, в който няма поминък, справедливост и стабилност за нас, българите. Вие водите България назад.

Дано нашите сънародници вече са разбрали - България не може да си позволи да предоставя управлението на своята съдба в ръцете на окончателно и безвъзвратно отплували в илюзорните висини псевдоблагородници, на впечатляващо етикетирани вакууми, на несъзнаващи собствената си зависимост и обвързаност с конците на задгранични интереси марионетки.

Вашият и нашият път се разделят и това е за добро на България и на нейните граждани, вервайте ни.

Сбогом!

Подписали:

проф. Николай Василев

доц. д-р ик. н. инж. Стойчо Симов

акад. Никола Попов

доц. д-р Петко Тодоров

акад. Кирил Василев

Велизар Енчев

 

http://www.standartnews.com/stnews/society/index.htm


Copyright 1998-2019 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно