1995 г. /януари/ - министър на външните работи в кабинета на БСП начело с Жан Виденов
Със заповед на премиера Виденов е натоварен да контролира дейността на Междуведомствената комисия за управление, използване и разпореждане с недвижими имоти, собственост на българската държава, извън страната. 

В края на 1996 г. подава оставката си поради несъгласие с правителствената политика. 

През ноември 1996 г. е издигнат от БСП като кандидат за президент, но кандидатурата му е касирана по съдебен път на основание на това, че не е български гражданин по рождение. 
Член на фракцията Обединение за социална демокрация /ОСД/.

След 43-ия конгрес на БСП през май 1998 г. е избран за заместник-председател на БСП. 

2001 - избран за депутат в 39-ото народно събрание от листата на Коалиция за България.

2005 - влиза в 40 НС от листата на Коалиция за България (мандат от Пазарджик). Избран за председател на парламента.

14 юли 2009 - избран за депутат в 41-ото народно събрание от "Коалиция за България" (17%) - ИР 13-Пазарджик. Заместник-председател на НС. Член на: Комисията по външна политика и отбрана; Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на НАТО; Групата за приятелство България - Австрия; Групата за приятелство България - Виетнам; Групата за приятелство България - Русия; Групата за приятелство България - Словакия (председател); Групата за приятелство България - САЩ; Групата за приятелство България - Франция (зам.-председател; Групата за приятелство България - Чехия.


Женен, има две дъщери и син. Съпругата му Клавдия е дъщеря на генерал Илия Кашев - дългогодишен началник на Управление "Безопасност и охрана" (УБО) (днес НСО) в Държавна сигурност.

Владее английски, словашки  и руски езици.

Начало на Справочник Омда

 

 


Защо "приказка"? | Земята на българите | Народът на България | История | Етнография и фолклор | Българска кухня | Хайд парк

 

Карта на сайта

Христоматия "Омда" 

Библиотека "Омда"

Големите промени

Студентски форум

Гише "Справки"


Copyright 1998-2018 ®  OMDA Ltd. Всички права запазени