Портрет на Меглена Кунева

Съставил: Ивалина Бешкова

 

 

Меглена Щилиянова Кунева е български политик от партията Национално движение Симеон Втори и първият български европейски комисар.
Меглена Кунева е родена на 22 юни 1957 в София, България. Дъщеря е на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев (който като студент по право в СУ е бил изпратен в концлагера Белене заедно с баща си - юрист, завършил Сорбоната).

През 1981 Кунева завършва право в Софийския университет "Климент Охридски". Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право. Известно време работи като журналист в БНР. От 1991 до 2001 работи в Министерския съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция.

 

Политическа дейност България

 

През юни 2001 е избрана за народен представител от листата на НДСВ, но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз и заместник-министър на външните работи. На 29 май 2002 е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите на 25 юни 2005 тя запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев.
През октомври 2006 Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция я предлага за първи еврокомисар от България, въпреки че вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин обявява, че има и по-достойни кандидатури, Кунева е официално номинирана за еврокомисар от Сергей Станишев на заседанието на Министерския съвет на 26 октомври 2006. Кандидатурата й е одобрена от Европейския парламент на 12 декември 2006 г. с 583 гласа "за", 21 "против" и 28 "въздържали се". Във връзка с избирането на Меглена Кунева за първи еврокомисар от България НС я освобождава от поста министър по европейските въпроси на 21 декември 2006 г.

 

Политическа дейност Европейски съюз

 

Кунева започва мандата си в Европейската комисия (ЕК), който продължава до 31 октомври 2009 г., от 1 януари 2007 г. Ресорът, който й е определен, е защита на потребителите. Преди нея той е част от ресора на еврокомисаря от Кипър Маркос Киприану, който от 1 януари 2007 ще се занимава само със здравеопазването и безопасността на храните в ЕС. На 22 януари 2007 Меглена Кунева полага тържествено клетва в качеството си на член на Европейската комисия, отговарящ за защитата на потребителите. Това става на церемония в Съда на Европейските общности, базиран в Люксембург.

 

Семейство

 

Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на секретаря (1962 - 1978) на ЦК на БКП Иван Пръмов, от когото има един син - Александър Пръмов.
Етърва й Уляна Пръмова е генерален директор на БНТ.

 

По-важни публикации:

Отговорността за екологични вреди в процеса на приватизацията - в: Съвременно право, С., 1994, № 4.
Как ще се концесионират природните ресурси в: Капитал-София, 1995, № 3.
Екологичните ресурси като обект на държавна собственост в: Съвременно право, С., 1996, №6.
Бележки по Закона за опазване на земеделските земи в: Собственост и право, С., 1996, № 11.
Екологично законодателство и екологична политика в: България и Европейският съюз:институционална инфраструктура, изд. Център за изследване на демокрацията, С., 1998.
Коментар и практика по закона за концесиите (монография), ИК Сиела, С., 2000.
България 2007 бъдещето на Европа е в многообразието в: Невижданата Европа.
Документи от архива на Жан Моне, изд. Сема РШ, С., 2003.
България и предизвикателствата на новата конституция на Европейския съюз" в: Конституция, външна политика и европейско конституционно пространство, изд. Фондация "Фридрих Еберт" и Институт за политически и правни изследвания, С., 2004.
Защо този химн в: Химн на Св. св. Кирил и Методий, изд. Нов български университет, С., 2005.
От оцеляване към успяване в: Предизвикателствата на Лисабонската стратегия.Приоритетите на България, изд. Център за икономическо развитие, С. 2005.
Автор на сценария на документалния филм "Разкази за убийства", реж. Иглика Трифонова, носител на Голямата награда "Златна роза" (1993 г.) на фестивала на българското кино във Варна.

 

Отличия

2002 - Орден за граждански заслуги на Кралство Испания
2003 - Орден Принц Анри на Република Португалия
2004 - Орден на Почетния легион на Република Франция
2005 - Орден на Звездата на италианската солидарност на Република Италия
2005 - Златно отличие на Атлантическия клуб

 


Copyright 1998-2018  OMDA Ltd. Всички права запазени

Обратно