Костов се доближава отново до "проклятието на България

Илия Петров 

15 юли 2011

http://novinar.bg/news/kostov-se-doblizhava-otnovo-do-prokliatieto-na-balgariia_MzYzMDsyMg==.html
 

 

Давай давай, бе чичо
По-голяма пара, бе чичо
И една буца кюмюр, бе чичо
Карай колата, бе чичо.

Софийска чалга от преди 9-ти септември

Вие знаете, но за тези които не знаят, добре ще бъде да знаят, че първото правителство на СДС не би могло да се състави без подкрепата на ДПС. Без тия 24 турци, които бяха като часовник, нямаше да вкараме тия закони за реституцията и за земята, казва в едно свое интервю покойният вече Александър Сталийски, министър на отбраната в правителството на Филип Димитров. В това правителство г-н Иван Костов беше финансов министър. След падането му, за което вина имаха президентът Желю Желев и ДПС, според някои, а според други - непоправимата праволинейност на Филип Димитров (рано е да се каже коя от тезите е вярна), дойде безвремието на Беров. А след него и катастрофата на Виденов.

И се появи първото ОДС, съставено след предварителни избори за президент между Петър Стоянов и Желю Желев, за което малцина от по-младите политици и журналисти си спомнят. В онова ОДС впрочем влизаше и ДПС. В развитието при създаването на ОДС на семинари на партиите, участващи в коалицията, финансирани от Републиканския институт на САЩ, г-н Костов (истински ранобудник) ходеше сутрин, свиркайки, под прозореца на Ахмед Доган, за да забършат по едно шкембе и да си полафят. Президент става Петър Стоянов - кандидатът на СДС. Следва виденовата зима. Януарските и февруарски протестни шествия. На тези шествия Костов върви заедно с Доган. Тук трябва да отбележа, че тогава Костов е против тези шествия и на призива на Филип Димитров, че трябва да се излезе навън, отговорът му бил: Ами излез ти бе, Филипе!. Впоследствие, усещайки накъде вървят нещата, застава начело на шествията със синя лента на челото.

Правителството на Виденов пада. Първанов и Добрев връщат мандата. Стоянов назначава служебно правителство начело със Софиянски и предсрочни парламентарни избори. Костов иска да запази ОДС. И Доган иска да запази ОДС. Но Костов предлага такива условия на Доган в общите листи, че лидерът на ДПС категорично отказва и прави друга коалиция Обединение за национално спасение(ОНС). Тогава Костов започва да отмъщава.

Избира се 38-то НС. Въпреки демонстративните враждебни действия на Командира, в началото ОНС се присъединява към тъй нареченото реформаторско мнозинство". След 1999 г. обаче на Доган командирщината почва да му писва и реформаторското мнозинство остава дотам. По същото време малки и средни бизнесмени от турското малцинство се оплакват, че трябва да регистрират фирмите си през български имена, за да могат изобщо да правят бизнес. Въпреки всичко, на вота на недоверие срещу правителството на Костов през 2000 г.( вотът беше свързан с корупцията) Доган казва от трибуната на НС: Парламентарната група, която представлявам, няма да подкрепи вота на недоверие, но не за да запази управляващите, а за да не създава условия за дестабилизиране на държавата. А ДПС вече е нарочено от Костов за проклятието за България.

Стига толкова история. Да се върнем към настоящето. На предстоящия вот на недоверие срещу правителството на ГЕРБ, Синята коалиция се очертава да бъде в един кюп на само с БСП, но и с ДПС. Уж скритата среща между Иван Костов и Лютви Местан е само лек детайл за изтънчения политически нюх на Командира, който, твърдят запознати, редовно питал какво прави Философа (Доган). И не напразно пита. Днес партията на Доган има 33-ма народни представители, а партията на Костов-5.

И така. Да върнем пак за малко лентата на бързи обороти. Костов до Александър Томов в правителството на Димитър Попов. Костов до Филип Димитров. Костов до Доган на протестни шествия. Тук има един ауфтакт, защото Костов е на власт. Следва Костов до Станишев при вота на недоверие срещу правителството на НДСВ и ДПС ( за корупция). Костов до Софиянски при вота на недоверие срещу правителството на БСП, НДСВ и ДПС - Тройната коалиция ( за корупция). Костов до Бойко в подкрепа на малцинството на ГЕРБ. И да завършим - днес Костов до Станишев и Доган срещу правителството на ГЕРБ.

Това са фактите. Какъв е изводът? Гледайте накъде отива Командира и знайте, че оттам ще го подхване вълната, за да продължи напред. Гледайте откъде бяга - на това място ще дойдат цунами. Важното е колата да върви. И чичо да е в нея.

Обратно